2017-06-06 72 浏览
早前電視推介👉🏾銅鑼灣新開食店。於是一早已約好試!去到已見門口一條隊,預計都要等半小時多但為左試此店,真系等等等....門口裝潢好得意,如圖所見,具日本和風!經過等....候....時刻!終見暮光......坐低左,待應都好有禮貌咁放低熱茶(茶杯圖像好日和風)同介紹餐牌上面既食物~其實係門外見到「蟹盛」個poster 已決定要食呢個期間限定^ _ ^套餐會分開兩次送上,首先上左餐前小食先:蟹宴分別有松葉蟹腳天婦羅、松葉蟹腳(熟),兩種食法!蟹腳長長,真係好鮮甜,啖啖肉的,感覺非常滿足!另有麵豉湯、蟹鉗蒸蛋、哈蜜瓜!蒸蛋入面有一大舊蟹鉗,啖啖肉,配埋蒸蛋一齊食,非常鮮甜!個蒸蛋好滑釜飯:一打開木蓋,嘩~ 成個蟹蓋係個飯上面,好吸引吖將裡面既蟹肉同蟹膏撈埋,最底仲要有飯焦Tim!蟹肉同蟹膏份量真係好滿足,撈埋一齊食啖啖都食到蟹肉的鮮甜,好滿足....真係超超超正,幸福爆燈😏成餐整體感覺好好,不論環境、食物同服務都好好,排長龍同爆人氣果然係有原因的
但為左試此店,真系等等等....

門口裝潢好得意,如圖所見,具日本和風!

經過等....候....時刻!終見暮光......

套餐會分開兩次送上,首先上左餐前小食先:

蟹宴分別有松葉蟹腳天婦羅、松葉蟹腳(熟),兩種食法!
釜飯:
一打開木蓋,嘩~ 成個蟹蓋係個飯上面,好吸引吖

2017-05-20
午餐
  • 蟹盛
2017-06-05 79 浏览
又來到每個星期最期待的週末!!!! 之前看了一篇網上潮文,真的完全是感同身受… 裡面說打工仔最討厭的是星期一,但最害怕的是星期天,最愛的是星期六,最興奮的是星期五。大家有相同的感受嗎,哈哈哈。逛了一會買到心頭好之後(邪惡的thankful week 啊),就和男友走去登龍街準備覓食~本來是想去吃拉麵,但一步入登龍街,就聞到超香的飯味,隨之而見的就是長長的人龍….本來想說找一間不用等很久的餐廳,但走來走去還是心思思想試試看,最後幸運的,等了不是很長的時間就可以進去了哦!本著一場試試看的心情,雖然覺得稍貴,但還是點了這個奈良七盛($288);而男友點的是蟹●釜($188)。而原來除了原來除了釜飯之外,兩個餐裡面還有很多side dish 呢。首先送來的是茶碗蒸、漬物及凍豆腐。茶碗蒸質感非常嫩滑,裡面還有三文魚子、冬菇及蝦仁等,吃起來鮮味十足。自己蠻喜歡這裡的白蘿蔔漬物,味道不會太酸,而且吃氣力啊爽脆爽脆的,很開胃呢。凍豆腐以麻醬作為配搭,好吃;接著再送上的是三色刺身,有吞拿魚、三文魚等。萬眾期待的釜飯來了!!!奈良七盛釜裡面包括超多材料,如蟹肉、海蝦、鮑魚、、冬菇和日本菇等!!一掀蓋時超級

首先送來的是茶碗蒸、漬物及凍豆腐。

接著再送上的是三色刺身,有吞拿魚、三文魚等。

萬眾期待的釜飯來了!!!

奈良七盛釜裡面包括超多材料,如蟹肉、海蝦、鮑魚、、冬菇和日本菇等!!一掀蓋時超級香!!!

而且不用醬油已經含足夠的味道了哦。

而且這裡非常貼心,三文魚籽是另上的哦。

至於男友的蟹●釜($188),將蟹肉及飯粒完全攪拌均勻後,每一口飯都是滿滿的蟹香味啊~我又想再吃了…

對了,每個餐上還有水果、麵豉湯和漬物。

本來以為釜飯只是單個釜飯,怎知原來是整個超完整的定食,現在我覺得物超所值了,哈哈哈。
2017-05-27
2017-06-04 97 浏览
兩個餐,一個係奈良七種盛釜,另一個係蟹盛。奈良七盛釜包括有蟹肉、海蝦、鮑魚、三文魚子、冬菇、白本茹同三菜。前菜有日式醃製小食、麻醬豆腐、日式蒸蛋,蒸蛋上面有三文魚子、蟹肉、蝦,蛋都幾滑。有三種小刺身,三文魚、吞拿魚同埋蝦。另一個係用腐皮包住嘅日式小食。附上麵豉湯。呢個都算清嘅味道,蟹肉有四分一個圓形,可以用嚟撈飯。另一個係蟹盛,係用原完隻松葉蟹拆件、拆肉,而用唔同整法整成一個4道菜嘅set。首先係用咗個蟹鉗嚟做日式蒸蛋。第二樣係用蟹腳咋天婦羅,唔會好油、粉亦都唔會好厚,適中,合格。第三樣就係蟹腳,依然係好鮮甜,都好容易可以拆到蟹肉出嚟食。蟹蒸蟹肉蒸飯用咗個蟹殼蓋住,打開後再係鋪滿蟹肉嘅蒸飯,上面要放咗啲蝦子,撈勻後食好鮮甜,每一啖都可以食到蟹肉同飯嘅香味,好好味。最後有士多啤梨同埋哈密瓜,生果做甜點,兩款生果都好甜。最後都想提一提,蒸飯你都好似整到煲仔飯咁,低層有少少飯焦,佢好味。
兩個餐,一個係奈良七種盛釜,另一個係蟹盛。

有三種小刺身,三文魚、吞拿魚同埋蝦。
另一個係用腐皮包住嘅日式小食。
附上麵豉湯。
呢個都算清嘅味道,蟹肉有四分一個圓形,可以用嚟撈飯。

首先係用咗個蟹鉗嚟做日式蒸蛋。
第三樣就係蟹腳,依然係好鮮甜,都好容易可以拆到蟹肉出嚟食。
最後有士多啤梨同埋哈密瓜,生果做甜點,兩款生果都好甜。
2017-05-22
好開心,今晚約左幾年冇見既朋友見面,最近聯絡返,所以就約食飯。大家都係港島區返工既關係,我地去左銅鑼灣求搵飯食 =]行行下登龍街,佢比奈良上釜吸引住,見到唔算多人排隊,所以食下啦!原來好多雜誌都有報導過,睇黎真係好唔錯! 同朋友一點左一個釜飯~每個釜飯套餐都有前菜、沙律、刺身等!刺身有甜蝦、油甘魚、吞拿魚,都幾新鮮~另外,亦有醃物、醃蘿蔔,食落好開胃;而麻醬豆腐好滑溜 =]蒸蛋入面有蝦肉、鮮蟹肉、三文魚子、冬菇同黑松露等,口感好豐富~煮物仲有土佐豆腐,味道唔錯。 朋友點左個七盛釜飯,跟麵豉湯、三文魚子、生果~七盛釜飯打開後,海鮮鮮味湧出 =]入面有好多海鮮,eg 鮑魚、大蝦、鮮蟹肉、冬菇等等~材料豐富,食材既鮮味滲哂入飯,鍋底仲有少少飯焦,食落幾脆! 我就點左個極上釜~有蟹肉、鰻魚、雞、冬菇、白本菇等! 鰻魚同蟹肉好新鮮,而且份量都好多,食落飯味亦鮮甜。 Overall 小評:味道:★★★★☆環境:★★★★☆服務:★★★★☆衛生:★★★★☆抵食:★★★★☆
大家都係港島區返工既關係,我地去左銅鑼灣求搵飯食 =]

原來好多雜誌都有報導過,睇黎真係好唔錯!

同朋友一點左一個釜飯~
每個釜飯套餐都有前菜、沙律、刺身等!

刺身有甜蝦、油甘魚、吞拿魚,都幾新鮮~
另外,亦有醃物、醃蘿蔔,食落好開胃;而麻醬豆腐好滑溜 =]
煮物仲有土佐豆腐,味道唔錯。

朋友點左個七盛釜飯,跟麵豉湯、三文魚子、生果~

七盛釜飯打開後,海鮮鮮味湧出 =]
入面有好多海鮮,eg 鮑魚、大蝦、鮮蟹肉、冬菇等等~
材料豐富,食材既鮮味滲哂入飯,鍋底仲有少少飯焦,食落幾脆!

我就點左個極上釜~
有蟹肉、鰻魚、雞、冬菇、白本菇等!
鰻魚同蟹肉好新鮮,而且份量都好多,食落飯味亦鮮甜。

Overall 小評:

味道:★★★★☆
環境:★★★★☆
服務:★★★★☆
衛生:★★★★☆
抵食:★★★★☆
2017-05-26
2017-05-31 55 浏览
店鋪環境:好迫好迫,袋要擺大脾,我覺得一人消費要二三百,唔應該係咁。(土地問題🤦🏼‍♀️)枱都係好細,只夠擺自己set嘅托盤⋯積極d諗,佢上左前菜,一定要等我地食晒先再上主菜⋯食物:前菜蒸蛋係唔錯,都算滑,有d料咁,豆腐味道都中上。我俾85分。個飯都幾香,不過冇乜味,個蟹又冇鮮味,定係suppose係咁?我真係好失望,overall個飯就係比白飯多小小味咁。酒類飲品得sapporo同sake(雖然好多款sake),但唔飲sake就會得返Sapporo一個選擇。服務:佢係會搭枱嘅,我食緊野嘅時候,佢會經我呢邊上菜(成日盤)遞俾隔離枱,但明明隔離係有位,個感覺好奇怪⋯野食又上錯🤦🏼‍♀️不過感覺到店員應該唔係專登,可能比較新,態度都可以嘅~總括黎講佢唔係提供返同價錢對應嘅質素。
店鋪環境:

食物:

服務:

總括黎講佢唔係提供返同價錢對應嘅質素。
2017-05-29 132 浏览
係社交平台~見到好多人都黎食呢個日式煲仔飯~😂今日終於約到人黎同我試喇~😏😏坐係出面會見到入面的店員好努力咁整緊~友人叫左銀鱈魚的~黑松露蒸蛋,個蛋好滑,但個黑松露個味太出,唔係好食到個蛋味~個飯黎喇~聞落好香~個銀鱈魚都好滑~好入味~個飯就偏淡味~將個魚拆肉,拌埋飯食岩岩好~但個魚係有骨架~記得拆左骨先好撈埋食呀~有埋飯殼同蓋,每次裝完飯都蓋返佢,咁就唔怕凍左喇~蟹盛~頭盤有蟹腳,同蟹腳天婦羅~一反轉個蟹腳,就見到已經拆左半個殼~好方便,好貼心唷~蟹腳蟹味唔算太重~天婦羅脆漿好脆,而且唔會好厚,覺得天婦羅比蟹腳好食~一打開個蟹蓋,就見到個蟹膏呼喚緊我喇~個飯都係偏淡~個飯仲有蟹肉架~但撈埋蟹膏食就岩岩好喇~但因為蟹膏份量唔多~所以食哂蟹膏之後就覺得個飯有d失色喇~整體我覺得普通同一般~唔係好有驚喜,仲有少少失望tim~😔
係社交平台~見到好多人都黎食呢個日式煲仔飯~😂
今日終於約到人黎同我試喇~😏😏
坐係出面會見到入面的店員好努力咁整緊~

友人叫左銀鱈魚的~

個飯黎喇~聞落好香~個銀鱈魚都好滑~好入味~

有埋飯殼同蓋,每次裝完飯都蓋返佢,咁就唔怕凍左喇~

蟹盛~頭盤有蟹腳,同蟹腳天婦羅~

一反轉個蟹腳,就見到已經拆左半個殼~好方便,好貼心唷~

一打開個蟹蓋,就見到個蟹膏呼喚緊我喇~
個飯都係偏淡~個飯仲有蟹肉架~

整體我覺得普通同一般~唔係好有驚喜,仲有少少失望tim~😔
2017-05-25
2017-05-28 108 浏览
不太熟悉港島區, 每次到銅鑼灣若要尋吃, 第一個會想起的地方必定是登龍街. 小小一條內街, 卻滿滿都是潮食店, 不論是地鋪或樓上店選擇也十分多, 中西日韓應有盡有, 近年進駐的著名食店更多, 一向都對日食鐘情的我倆, 這次經過這間門面有一大鳥居十分吸晴的小店, 初初以為是日式居酒屋, 細看之下原來主打日式釜飯, 因時間尚早, 沒太多人在排隊, 看看餐牌也頗吸引, 一於試試.​​門口擺放了自動開合的電動巨型釜飯, 一開一合噴着煙, 很是奪目.​​店子小小, 座位也不算太多, 感覺是有點迫狹, 尤其後來滿座之後, 空間感實在欠奉, 還是把焦點放在食物上好了.​​店員先端來兩杯熱茶, 以很傳統日式茶杯盛載, 古樸中仿效京都奈良的風味.​​釜飯固然是重點名物, 其他食品還有蕎麥麵, 天婦羅等. 而每款釜飯定食都配有茶碗蒸, 前菜, 漬物和麵豉湯. 釜飯以貴價的海鮮如鮑魚, 蟹, 海膽, 鰻魚, 蠔等為主要配菜. 我們也點了兩款海鮮類釜飯.蟹盛 ($298) 前菜先來松葉蟹腳和海老天婦羅, 以日式竹盤盛着, 精緻而滿有日式感覺.​​松葉蟹腳有3隻, 已預先剪開, 容易進食. 雖然吃蟹腳要點時間和

蟹盛 ($298)
​​松葉蟹腳有3隻, 已預先剪開, 容易進食. 雖然吃蟹腳要點時間和功夫, 但拆出來的蟹肉一絲一絲, 亦充滿彈性.
​​蟹肉很鮮甜味美, 口感彈滑, 蟹味突出, 不只淡而無味的貨色, 冰凍新鮮. 混合蒸蛋中進食更覺味美.
​​海老天婦羅同樣有三隻, 絕對落本, 另外還有紫鮮葉. 海老鬆化彈牙, 天婦羅脆漿厚薄適中, 完美包裹着海老, 一口咬下粉肉混和, 不油膩亦不熱氣, 香口惹味.
​​茶碗蒸放入原隻蟹箝, 賣相精緻矜貴.
​​蟹箝絕對是我最愛, 啖啖肉, 而且去了半殼, 蟹肉一絲一絲充滿蟹汁和鮮味, 配合香滑蒸蛋, 蛋香伴上蟹鮮, 味道讓人回味難忘.
​​主角蟹釜上塲, 惹來不少注目禮. 以木釜盛着, 精緻有趣, 打開面蓋, 原隻松葉蟹伏在釜飯上, 狀甚有趣. 另外還有麵豉湯和水果等小碟伴吃.
​​揭開蟹蓋, 飯面慷慨地鋪滿蟹膏, 蟹籽和蟹肉, 傳來陣陣蟹香, 讓人萬分垂涎.
​​拌混一起吃, 一口飯中有齊蟹肉蟹膏蟹籽, 鮮甜濃三種味覺同時併發, 咀裡滿是蟹香, 難以言喻的美味, 飯粒黏度高, 有糯米飯的影子, 口感特別好, 很有日式煲仔飯的風味, 用料矜貴. 雖然價錢有點貴, 但細數下全隻松葉蟹都分別融入多款菜式中, 絕對足料.
​​
銀雪魚釜飯 ($158)
前菜有黑松露蒸蛋和麻醬豆腐.
​​黑松露蒸蛋口感挺身香滑, 充滿蛋香, 入口順滑, 跟蟹腳蒸蛋是兩種風味, 各有特色.
​​銀鱈魚釜飯有多塊原塊銀鱈魚, 幾足料和落本, 魚肉結實嫩滑, 魚香獨特, 新鮮而味香濃, 相對也較健康.
​​飯頗多, 而且味道偏鹹一點, 幸好飯焦也做得香脆惹味, 脆卜卜吃起來減低大碗飯的飽滯感.
​​限時個半小時, 有點倉促, 滿座後感覺是有點壓迫感, 付出數百元卻有吃快餐的感覺, 不太適合人多的聚會. 食物賣相精緻, 前菜, 配菜也講究, 選用矜貴食材, 用料夠多, 整體豐富, 一個定食有多款食品, 讓人心情和味覺都相當滿足, 以釜飯作招徠的店子比較少有, 頗有新鮮感, 暫時沒有遊日的計劃, 吃頓地道日本菜也算是心靈上的補足.
2017-04-17
之前經過登龍街見到奈良上釜經常排隊排好長,但朋友話原來有得訂位,於是我地預早一個星期訂位,好彩有訂位因為我地到左門口依然好多人,如果無訂位真係唔知排幾耐!坐低左待應都好有禮貌咁放低熱茶同介紹餐牌上面既食物~ 有釜飯又有喬麥麵盛,但最近做緊推廣就有蟹盛同母親父親節期間限定既櫻海老蜆肉釜飯!我地覺得其他都可以再試,期間限定當然要試下新野啦!於是每人各自揀左一個期間限定去試喇! 套餐會分開兩次送上,首先會上左餐前小食先,蟹宴分別有松葉蟹腳天婦羅、松葉蟹腳(熟),兩種食法,兩種口感。 蟹腳真係好鮮甜,而且啖啖肉,感覺非常滿足! 另一個套餐就跟雜錦天婦羅同櫻花饅頭,雜錦天婦羅有南瓜、蕃薯、紅蘿蔔等等~都係剛炸起好新鮮! 櫻花饅頭入要包住鰻魚,食落似糯米飯黏黏地既感覺好煙韌,口感一流! 終於等到釜飯黎喇!有麵豉湯、蟹鉗蒸蛋、松葉蟹釜飯、哈蜜瓜!嘩~ 成個蟹蓋係個飯上面,好精彩呢!!! 蒸蛋入面有一大舊蟹鉗,啖啖肉,配埋蒸蛋一齊食,真係非常鮮甜! 開始食主角喇!將釜飯裡面既蟹肉同蟹膏撈埋,最底仲要有飯焦架!怪不得有日本煲仔飯之稱啦!蟹肉份量有好多,撈埋一齊食真係好鮮甜好滿足....真係超超超

蟹腳真係好鮮甜,而且啖啖肉,感覺非常滿足!

開始食主角喇!將釜飯裡面既蟹肉同蟹膏撈埋,最底仲要有飯焦架!怪不得有日本煲仔飯之稱啦!蟹肉份量有好多,撈埋一齊食真係好鮮甜好滿足....真係超超超正啊!!!

櫻花蝦蜆肉釜飯賣相都唔錯!一樣有麵豉湯同甜品蕃薯蛋糕,呢個蜆肉飯一樣都係好足料,一個釜飯份量都好多,起碼有兩碗飯!蕃薯蛋糕口感似啖啖蕃薯咁,亦唔太甜!不過個人還鐘意食啖啖蟹肉撈飯,真係好精彩,成餐整體感覺好好,下次一定會再同朋友試埋其他既食物!
2K
2017-05-23 2388 浏览
奈良上釜是香港第一間日本釜飯專門店,以專業、正宗的烹調方法為香港人帶來全新又地道的和食新體驗。經過登龍街,不難發現這間裝修非常別緻的釜飯專門店。店內以吃釜飯聞名,之前在大阪時已吃過,形式就像香港的煲仔飯,用上一個釜鍋烹調而成。 蟹盛 蟹盛釜飯($298) 聽店員講吃釜飯的最佳食法是,將鍋內的飯和配料撈勻後,先盛滿一碗在碗子裡品嚐,然後把釜飯蓋子蓋上,這樣可焗出香脆的飯焦。 蟹盛釜飯內有蟹膏、蟹籽和蟹肉,屬重口味類型,加上飯粒煙韌有嚼口,吃上來時啖啖鮮味,非常滿足! 松葉蟹腳天婦羅 蟹腳非常新鮮,用了天婦羅的做法非常特別,而且很好吃! 松葉蟹腳冷物(熟) 松葉蟹腳配上生薑和醬汁令味道非常突出,加上蟹肉鮮味,很好吃! 蟹肉茶碗蒸 超級滑溜,蛋味香濃! 👉🏻配上黑松露、🦀蟹鉗肉、🐟魚籽、冬菇🍄味噌湯 漬物生果奈良七盛釜($288) 蟹肉、海蝦、鮑魚、三文魚子、冬菇、白本菇、三葉 這個飯味相對較蟹盛淡味,但吃到的是海鮮的鮮香味道,加上蟹肉、海蝦、鮑魚、三文魚子、冬菇、白本菇、三葉食材非常豐富。三文魚子是另上的,超鮮甜好吃! 吃到最後可加按個人需要

蟹盛

蟹盛釜飯($298)

松葉蟹腳天婦羅

蟹腳非常新鮮,用了天婦羅的做法非常特別,而且很好吃!

松葉蟹腳冷物(熟)

蟹肉茶碗蒸

超級滑溜,蛋味香濃!

👉🏻配上黑松露、🦀蟹鉗肉、🐟魚籽、冬菇🍄

漬物
生果
奈良七盛釜($288)

蟹肉、海蝦、鮑魚、三文魚子、冬菇、白本菇、三葉

三文魚子是另上的,超鮮甜好吃!

吃到最後可加按個人需要加入麵豉湯撈飯。

釜飯配:
三色刺身🍣

新鮮好味!
漬物、煮物、冷物
茶碗蒸

雞蛋好滑好香,超級好味!

味噌湯、沙律、水果

整體感覺非常好,食物水準都很高,還比我在日本吃的更好味,實在很棒,一定會再來!

2017-05-20
2017-05-22 89 浏览
Came here for a quick supper. The decor outside is quite inviting, so i decided to give it a go. Decor inside reminds me of a canteen, a nice one, but nevertheless, a cafeteria. The menu is relatively simple with rice bowls of different flavors. I ordered one with seafood and veggies. The specialty is definitely the clay pot rice. Food arrive after 15 minutes or so. It was sizzling hot... but otherwise nothing of noting. It seems like another bowl of rice with some meat and veggies. Overall, it is mediocre at best and relatively disappointing.
2017-05-21 2085 浏览
最近熱傳的釜飯,聞說要排隊一小時,冒險踏入 上釜鳥居,探討結界後的美食。幸好排了半小時就可以入座,難得接近廚房,透過玻璃窗看到廚師努力製作的過程,一個個UFO排列整齊,應該話是釜飯鍋才對吧。釜飯是日本傳統鍋飯,以米、高湯及各種食材放入鍋中,用木蓋封面煲煮,米飯吸盡高湯與食材的精華,聽到都已經覺得吸引。我們點了奈良七盛釜飯 和 極上釜飯,還有冷物、前菜、漬物、茶碗蒸、煮物、味噌湯及水果,非常豐富。冷物有三點刺身,刺身有點微暖,解凍時間的掌握要改善。味道不過不失,牡丹蝦嫩滑甜美。用小竹盤放置 前菜小物,別緻可愛又帶有日式氣氛。漬物醃得入味,爽口又可清一下味蕾。前菜是麻醬凍豆腐,水潤嫩滑又香芝麻味,加上木魚絲味道更豐富。茶碗蒸熱辣辣,蒸蛋做得夠嫩滑,味道清淡帶出食物原味,材料頗多,有鮮味入口卜卜脆的三文魚籽、爽彈蝦肉、鮮甜蟹肉及菇菌香味的黑松露。煮物是燉魚,醬汁濃郁卻不膩,甜甜地帶柚子的清香,可惜魚肉較乾較鞋。主角的釜飯終於來了,附上味噌湯及水果,木蓋下的美味真令期待。打開木蓋立即飄來鮮香的飯味,好像精華都化成香味傳入鼻中。用矜貴的食材,包括原隻鮑魚、松葉蟹肉、三文魚籽、海蝦、冬菇、白本菇等
冷物
冷物有三點刺身刺身有點微暖,解凍時間的掌握要改善。味道不過不失,牡丹蝦嫩滑甜美。
漬物、前菜、茶碗蒸
用小竹盤放置 前菜小物,別緻可愛又帶有日式氣氛。
煮物
奈良七盛釜飯
打開木蓋立即飄來鮮香的飯味,好像精華都化成香味傳入鼻中。
奈良七盛釜飯
用矜貴的食材,包括原隻鮑魚、松葉蟹肉、三文魚籽、海蝦、冬菇、白本菇等七款食材。
伴一下來自日本宮城縣的米飯,盛入小碗內慢慢品嚐,份量十份足夠,有2-3碗之多,我們也很滿足。
米飯爽口飽滿,包含奢華食材的精華,再放上另外裝起的三文魚籽品嚐,鮮味隨即爆發,可以食到食物原味同鮮味,而不似港式煲仔飯的濃味及過鹹。
原隻鮑魚十分厚身,肉質彈牙,越咬味道越較出,海蝦也十分大隻,每口都爽口啖啖肉,與手折的松葉蟹肉十分夾,十分鮮味。
極上釜飯
友人的極上釜飯有松葉蟹肉、鰻魚、赤雞、冬菇及白本菇等,蟹肉已經很鮮味,加上赤雞的鮮味和充滿彈性的肉質已經很美味,還有最吸引的鰻魚,肥美肉嫩醬汁濃而不膩。
食到尾段,還有飯焦,金黃焦香帶點脆口又有嚼勁,味道更加濃郁,精華所在。
味噌湯
也要讚一下這裡的味噌湯,溫暖順喉,重點不太鹹。
水果
水果也用貴價的士多啤梨和蜜瓜,清甜潤喉水份豐富的飯後水果。
2017-05-19
冷物
漬物、前菜、茶碗蒸
極上釜飯
2017-05-21 140 浏览
No manners, not friendly and extremely rude staff. The waitress hired are young and inexperienced, but lack common sense and basic food and beverage sense. Thinking back the experience I have to put up with was a nightmare; both food and service are below standard. Be ready to spend an hour on the line and another hour to wait for your food to arrive without any sense of urgency or apologies. Heavily overrated by the media and professional writers. Reviews are inaccurate and does not truly reflect the real taste of its dishes. Based on its service and lack of follow up, I honestly cannot recommend this place to anyone.
2017-04-16
午餐
2017-05-20 132 浏览
訂左枱但都要門口等一陣,試左蟿盛,七盛,普通蟿釜飯。蟿盛:冷盤:蟿腳個汁(柚子皮加薑蓉汁)好好味,蟿腳本的身無特別,有個鐵匙好易食到啲肉唔洗又剪又拆炸物:塊葉好食,炸蟿即炸好脆蟿飯:好香,超多蟿肉同蟿子,食到啖啖蟿肉但有啲乾,味道可以,但無預期中好食飯焦好硬茶碗蒸:好好味清清地唔會太咸同時又食到蟿肉的鮮味,但好遲先黎七盛:鮑魚好正,都有啖啖蟿肉前菜好味服務良好,環境價錢少貴可以一試,但唔好太大期望普通蟿飯就係無左個蟿蓋既蟿盛建議試七盛多啲送無咁dry
訂左枱但都要門口等一陣,試左蟿盛,七盛,普通蟿釜飯。
蟿盛:

唔洗又剪又拆
炸物:塊葉好食,炸蟿即炸好脆

蟿飯:好香,超多蟿肉同蟿子,食到啖啖蟿肉

但有啲乾,味道可以,但無預期中好食

飯焦好硬

茶碗蒸:好好味
清清地唔會太咸同時又食到蟿肉的鮮味
,但好遲先黎

七盛:

鮑魚好正,都有啖啖蟿肉

前菜好味

服務良好,環境
價錢少貴
可以一試,但唔好太大期望
普通蟿飯就係無左個蟿蓋既蟿盛
建議試七盛多啲送無咁dry
2017-05-19
日本料理食泥食去都係刺身壽司拉麵,今次試新嘢,日式傳統釜飯,感覺同煲仔飯好相似,只係材料上嘅不同。奈良上釜位於銅鑼灣登龍街,門口好似日本鳥居神咁,好搶眼,而且門口總會有一條人龍等位,好易認。今次我地去到個時尚早,唔算多人等,但都已經坐滿左,坐左陣服務員話我地我知樓上仲有位,不過係他他米,要除鞋屈膝乎一個種,問我地介唔介意,咁他他米對我地無問題,咁我地就跟服務員行,穿過小巷行條樓梯上去坐低。奈良上釜嘅奈良七盛同依家嘅期間限定蟹盛都係服務員推薦比我地嘅,我地另外再叫多兩個唔同嘅試下,我就叫左個極上釜飯試下,其實服務員都有介紹過呢到嘅蕎麥麵,不過我都係想試下釜飯多啲。前菜係日式豆腐同醃蘿蔔酸梅片,日式豆腐有麻醬,仲有木魚絲,麻醬酸酸甜甜幾清新開胃。醃蘿蔔我不嬲都鍾意食,個醋味都接受到,個酸梅片對我泥講偏酸,可能配飯先食會比較好。刺身都新鮮,而且肥美,而潰物有南瓜蕃薯冬菇,有汁煮嘅感覺,好入味。呢到嘅茶碗蒸贏哂,第一次見到咁多優質食材嘅茶碗蒸,平時食有片冬菇有粒蝦加片魚糕嘅已經覺得滿足,呢到嘅茶碗蒸有三文魚子蟹肉絲鮮蝦肉冬菇,真係好豐富,蛋好嫩滑,啲材料嘅味道完全滲透哂入蛋中。認真講,個釜飯好

認真講,個釜飯好大,前面啲前菜已經食到半飽,然後一大鍋飯送上泥,個一刻我好擔心自己食唔哂,點知食下食下又食得哂,人果然人類係美食面前,一切皆有可能。材料豐盛,食材嘅味道又係滲哂入飯,加熱再焗一焗,鎖住哂所有食材嘅鮮味,鍋邊鍋底仲有飯焦,唔係太燶,但食落幾過癮。

仲有生果食。

以上一個套餐$268
  • 茶碗蒸
之前旅行嘅時候,去過奈良食釜飯,知道銅鑼灣開左間食釜飯嘅,所以就搵埋朋友去食喇!果然新野幾時都多人排隊,去到都多人排隊等食釜飯。釜飯嘅種類好多真係好難選擇啊!最後同朋友分別揀左奈良七盛釜飯,同埋新出嘅蟹盛釜飯。•蟹盛釜飯套餐 $298•先講蟹盛釜飯,除左蟹盛釜飯之外,套餐包括從松葉蟹腳天婦羅、松葉蟹腳冷物即係凍熟蟹腳、蟹肉燉蛋、味噌湯、漬物同水果,非常之豐富。蟹腳天婦羅皮薄又啖啖肉,仲有塊紫蘇葉天婦羅。凍熟蟹腳夠鮮味,點埋個蟹醋開胃又好味。蟹肉燉蛋滑身,加埋蟹肉一齊食口感更豐富。而主角嘅釜飯,入面蟹肉加上蟹膏,撈埋飯一齊食,啖啖蟹肉嘅鮮味,而且仲有少許脆脆嘅飯焦。•奈良七盛釜飯套餐 $288•朋友叫嘅係奈良七盛釜飯,套餐同蟹盛唔同,有漬物、燉蛋、冷豆腐、刺身、味噌湯同水果,而刺身分別係蝦、油甘魚同吞拿魚。奈良七盛釜飯嘅配料好厲害,有蟹肉、海蝦、鮑魚、三文魚子、冬菇、白本菇同三葉,淨係個鮑魚都已經覺得好開心,整體個飯嘅味道唔會太濃味,每一啖都係淡淡地海鮮味。忽然思鄉都可以係香港食到地道既釜飯確實值得一試!
之前旅行嘅時候,去過奈良食釜飯,
知道銅鑼灣開左間食釜飯嘅,
所以就搵埋朋友去食喇!
果然新野幾時都多人排隊,
去到都多人排隊等食釜飯。

釜飯嘅種類好多
真係好難選擇啊!
最後同朋友分別揀左奈良七盛釜飯,
同埋新出嘅蟹盛釜飯。

•蟹盛釜飯套餐 $298•

先講蟹盛釜飯,
除左蟹盛釜飯之外,
套餐包括從松葉蟹腳天婦羅、
松葉蟹腳冷物即係凍熟蟹腳、
蟹肉燉蛋、味噌湯、漬物同水果,
非常之豐富。
蟹腳天婦羅皮薄又啖啖肉,
仲有塊紫蘇葉天婦羅。
凍熟蟹腳夠鮮味,點埋個蟹醋開胃又好味。
蟹肉燉蛋滑身,加埋蟹肉一齊食口感更豐富。
而主角嘅釜飯,入面蟹肉加上蟹膏,
撈埋飯一齊食,啖啖蟹肉嘅鮮味,
而且仲有少許脆脆嘅飯焦。

•奈良七盛釜飯套餐 $288•

朋友叫嘅係奈良七盛釜飯,
套餐同蟹盛唔同,
有漬物、燉蛋、冷豆腐、刺身、味噌湯同水果,
刺身分別係蝦、油甘魚同吞拿魚。
奈良七盛釜飯嘅配料好厲害,
有蟹肉、海蝦、鮑魚、三文魚子、
冬菇、白本菇同三葉,
淨係個鮑魚都已經覺得好開心,
整體個飯嘅味道唔會太濃味,
每一啖都係淡淡地海鮮味。

忽然思鄉都可以係香港食到地道既釜飯
確實值得一試!