2020-04-23 67 浏览
之前一直都有去開呢間分店食素而家佢開咗係荃灣好近我好方便仲要係商場唔係商業大廈素食健康又有營養黑椒四季豆炒素牛柳牛就食得多 素牛?牛?素?好好食 食多啲都唔怕蘆筍素香鬆苜宿芽手卷呢個係我上次已經好想食佢個手卷入面係冇飯但我鍾意食呢個多過平時啲壽司手卷勁好味 一定要食和風素鰻魚炒飯一直都唔知鰻魚係素食落去都唔知佢同普通鰻魚有咩分別素來講佢真係高質蜜汁脆鱔佢個汁好好食唔係普通蜜糖汁似係甜酸醬嗰啲味 有啲醋味嘅開胃酥腐皮卷反而呢樣同平時喺酒樓食到嘅腐皮卷差唔多冇乜特別 係個賣相比較特別海底椰桂花雪梨茶桂園紅棗雪耳茶而家仲有集印卡十個印就可以永久有9折岩曬我最後佢仲送咗糖水俾我哋食
之前一直都有去開呢間分店食素
而家佢開咗係荃灣
好近我好方便
仲要係商場
唔係商業大廈
素食健康又有營養
黑椒四季豆炒素牛柳
牛就食得多 素牛?牛?素?
好好食 食多啲都唔怕

十個印就可以永久有9折
岩曬我

最後佢仲送咗糖水俾我哋食
2020-04-13 81 浏览
看到海報的照片, 食物及環境似乎唔錯已經諗住呢一間一定要去試.不過食物質素就另一回事叫左饅魚卷蛋飯首先飯好淋, 加左太多水其餘食材調味都偏甜 咖啡未算極難飲但一般.比快餐店的即磨差少少, 亦唔鐘意on top加朱古力粉因為唔鐘意太甜, 套餐的糖水食一兩啖就算但環境裝修好靚, 坐得亦舒服適合和朋友聚餐
看到海報的照片, 食物及環境似乎唔錯
已經諗住呢一間一定要去試.

不過食物質素就另一回事
叫左饅魚卷蛋飯
首先飯好淋, 加左太多水
其餘食材調味都偏甜
咖啡未算極難飲但一般.
比快餐店的即磨差少少,
亦唔鐘意on top加朱古力粉
因為唔鐘意太甜, 套餐的糖水食一兩啖就算

但環境裝修好靚, 坐得亦舒服
適合和朋友聚餐
2020-04-13 61 浏览
今日出咗嚟荃灣行街行到荃新天地,開咗一間新嘅素食鋪頭,今晚晚餐想食健康啲,就決定你啦呢度鋪頭新裝修他以粉色為主題而且地方 寬闊,鋪頭顏色鮮艷細看餐牌有很多選擇,每樣我都好想食呀,最終我選擇了紅咖喱野菜猴頭菇配印度薄餅,這個茶樹菇竹笙蓮子紅棗黃耳燉湯,燉湯清甜滋潤,飲一口湯味道清新,黄耳入口滑淋,最後連湯渣都食埋,好正這個香芒牛油果苜蓿芽手卷,他用紫菜包住芒果,牛油果,苜蓿芽嘅手卷,芒果香甜,牛油果味濃,一齊同苜蓿芽食,味道清新而且爽口,非常美味這個四喜烤夫,味濃,烤夫吸晒啲汁非常好食,咬落去仲非常彈口,猴頭菇吸入椰汁嘅香濃味道,非常香濃再配合埋烤餅,一流剛剛出爐熱辣辣卜卜脆每粒多士上面都有香濃嘅朱古力醬,再加上忌廉非常滑溜, creamy ,每粒多士都非常脆口甜品都好出色,香濃嘅芝士味,蛋糕夠晒凍,下面個餅底又夠鬆脆,雖然份量不是太多,正所謂少食多滋味🤪
鋪頭新裝修他以粉色為主題而且地方 寬闊,鋪頭顏色鮮艷
再配合埋烤餅,一流剛剛出爐
熱辣辣
卜卜脆
近日,天悠妹妹可說是費盡情思🧠 (感情和心思),希望設計多些健康菜式,讓大家吃得健康,增加↗️抗疫能力。知道店方最近會贈送潤肺糖水,所以上星期又再次探訪,來給自己滋潤一下了。或許有人會問🤔:「一碗免費糖水就能吸引版主光顧❓」嘻嘻,當然不是啦,糖水是光顧的一個小因素,更重要的是,天悠妹妹出品的食物,一向都是質優味美,自然值得一再光顧了。1️⃣點餐前小插曲:腦袋幾乎又停止思考了其實,版主真的是一個「漢堡控」🍔💕,只要見到餐單上出現漢堡,便會近乎「條件反射」般,想也不想便點選漢堡的🤣。當晚,看見餐單上有「黑松露醬雙層未來漢堡」,兩眼發光🤩,但女友說前幾天才在其他素店吃過漢堡,今次不如試試其他,所以今次就「放過堡堡」了🤭。2️⃣小食篇:泰日小食來共享👨‍🍳香芒牛油果苜蓿芽手卷 (套餐加配)👨‍🍳蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷 (散叫)👨‍🍳泰式香煎如餅 (散叫)有時,手卷令人望而卻步🙈的原因,就是怕吃完包裹着米飯的手卷後,胃部會高呼📢「空間不足」,減少了品嚐其他美食的機會。幸好,店方的手卷以苜蓿芽代替了米飯,口感十分清爽👍。原來,苜蓿芽的阿拉伯語是「AL-FAL-FA」,翻譯成英文是「Father of all

1️⃣點餐前小插曲:腦袋幾乎又停止思考了

2️⃣小食篇:泰日小食來共享

👨‍🍳香芒牛油果苜蓿芽手卷 (套餐加配)

👨‍🍳蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷 (散叫)

👨‍🍳泰式香煎如餅 (散叫)

幸好,店方的手卷以苜蓿芽代替了米飯,口感十分清爽👍。原來,苜蓿芽的阿拉伯語是「AL-FAL-FA」,翻譯成英文是「Father of all food」,名稱之由來,在於其豐富的營養價值,可說是「小小苜蓿芽,大大營養值」。

手卷中的香芒、牛油果、蘆筍,味道各異,但都是不錯的開胃食材😋。要注意的是📣,這款小食上桌後,要盡快食用,以免紫菜的香脆口感會有變化↘️。(侍應放下食物時也有提醒這一點,十分細心)

至於香煎如餅,則口感煙韌,配上微辣的醬汁,更為惹味。如餅可選2件或4件,為食量較小的朋友提供了彈性。

3️⃣主菜篇:喜新不忘舊

👨‍🍳泰式鳳梨炒飯 (散叫)

👨‍🍳牛肝菌野菜忌廉燴扁意粉伴吉列牛油果 (晚巿套餐)

鳳梨炒飯是首次光顧天悠時已點選的食品,今次再度重逢,依然的微辣而惹味,依然的吸引。

「吉列素豬扒」聽得多,「吉列牛油果」🥑反而就未聽過,亦正是這個新詞語🆕️,令我們揀了這款食品。

和吉列豬扒相比,吉列牛油果沒有炸得這麼金黃,在薄薄的吉列外層下,仍能看到綠色的牛油果。吃下去微微的脆,油炸的感覺又不會令牛油果的味道被忽視,再配合其他的食材,整體來說是不錯的菜式。

4️⃣慘情😭號外篇:唔覺意被打入冷宮的前菜

選擇晚巿套餐,可以加配➕「前菜連湯品」。我們選了「茶樹菇淮山黃耳竹笙雪蓮子燉湯」配「涼拌杞子百合黑木耳」。湯品🥣一如既往的材料豐富,湯味濃郁,但當我們仍在喝湯時,各款美食已接踵而至,致使我們忽略了這款涼拌前菜🙈,在把所有食物吃過後,才想起它仍在孤伶伶地在等待着我們去品嚐🥺。不過,把「前菜」變「後菜」(最後的菜式),以這些有營養的食材作為晚餐的收結,這個錯有錯着都是不錯的。

2020-04-09 263 浏览
💛堅持才有希望💛好多人以為食素唔飽,其實不然,只是心理作用。因為素菜食材都會包含晒人體應吸收既營養(主要碳水化合物、蛋白質和膳食纖維),今餐我食得超飽,超滿足 平日都冇為意有間咁靚餐廳係到,裝修好有童話Feel,色調柔和,小朋友見到開心,大人望見感到舒適。疫情關係,餐廳闊落好重要,我地被安排到卡位,自成一角。餐廳主打Fusion菜,東南亞、西式、日式,包羅萬有😍土匪腐皮卷($68)上菜時已聞到陣陣孜然粉香味,外形似炸雞槌🍗。入面用左薄薄腐皮卷起一層層,做到雞髀肉咁,食起上嚟好有雞髀肉滑嫩既感覺,配上脆口既外皮,令我對腐皮另眼相看😝泰式煎如餅($78)繼續係東南亞既菜色🤤🤤好有泰式魚餅既味道,煎得香口,裡面其實係麵筋,有平時魚餅彈牙既口感,但薄身一啲,再沾少少泰式辣醬,頓然忘記左自己係食緊素🤣雪菜毛豆百合燴百頁($118)呢個平時上海菜鋪都有得食,較為清淡既菜色。不過口感相當good good👍百頁係豆類製品黎,百合同百頁都偏淋,配上菇既煙靭同雪菜既爽口,好正!唯一就係似乎忘記咗落毛豆😂😂成碟餸個賣相唔多掂擔擔麵($58)食麵湯底好重要!雖然佢冇其他配菜,但湯底好香花生味,唔會好辣,又甜
💛堅持才有希望💛

餐廳主打Fusion菜,東南亞、西式、日式,包羅萬有😍

土匪腐皮卷($68)
土匪腐皮卷

泰式煎如餅($78)
泰式煎如餅

雪菜毛豆百合燴百頁($118)
雪菜毛豆百合燴百頁

擔擔麵($58)
擔擔麵

食麵湯底好重要!雖然佢冇其他配菜,但湯底好香花生味,唔會好辣,又甜甜地咁,而且麵底相當滑,好食😋

焗蘋果穌盒($58)

焗蘋果穌盒

甜品好有驚喜,超好食!!賣相high class
佢用咗超薄既穌皮一塊塊包住蘋果,相比平時食既apple crumble輕身好多,咸咸地脆卜卜,配上熱辣辣既蘋果粒,再加埋啲cream一齊食,簡直係享受!!好正

蘋果雪梨南北杏海底椰燉雪耳

武肺當道,補肺不容忽視,餐廳奉送每人一碗潤肺糖水,雖然免費,但落足料!絕不馬虎,有良心之餘,食物質素都極佳!!
土匪腐皮卷
泰式煎如餅
雪菜毛豆百合燴百頁
擔擔麵
焗蘋果穌盒
蘋果雪梨南北杏海底椰燉雪耳
2020-04-07 59 浏览
同朋友仔係門口經過見到咁靚既餐廳就諗住試下朋友仔好仲意食素食 之前佢都去過其他分店食所以都非常推薦拉左我入去試😽餐廳既裝潢真係好靚好夢幻 好似去左童話世界一樣❤️黎呢到打卡簡直係一流🥰入到黎 首先會幫我地量體溫同用酒精搓手液清潔雙手 亦都有隔開啲枱 等客人食得安心另一方面 我亦問左一下侍應 原來呢個扭蛋機係比小朋友玩 抽完換禮物 餐廳好細心 亦好有愛心💗我地一坐低就即刻不停影相打卡 因為真係好靚🥰相信大人小朋友都會好仲意呢到❤️咁靚既環境 食都食得開心啲啦👍🏼首先黎左既係👑蘆筍素香鬆苜宿芽手卷個名好特別所以就點左黎食,點知好好食!比起平時食開有飯既手卷真係好特別同好食好多👍🏼👑酥脆腐皮卷(2件) $32內外都係腐皮,不過兩種口感,個人覺得裡面可以用其他食物代替,增加個驚喜度🥰👑黑椒四季豆炒素牛柳 $108呢個真心推薦👍🏼👍🏼👍🏼超好食 好夠味 食唔停口 配簡白飯一流❤️👑和風素鰻魚炒飯 $98呢個炒飯都好好食❤️ 全部都係我仲意食既配料 無蔥無洋蔥 真係岩哂我👍🏼👍🏼👍🏼 又香口 份量又好足👑蜜汁脆鱔 $98平時好少食魚 特別係鱔 一般都唔會食但朋友仔極力推薦我一定要試下點知試左第一啖就上癮酸
同朋友仔係門口經過見到咁靚既餐廳就諗住試下
朋友仔好仲意食素食 之前佢都去過其他分店食
所以都非常推薦拉左我入去試😽

我地一坐低就即刻不停影相打卡 因為真係好靚🥰

首先黎左既係👑蘆筍素香鬆苜宿芽手卷
個名好特別所以就點左黎食,點知好好食!
比起平時食開有飯既手卷真係好特別同好食好多👍🏼

酸酸甜甜好開胃 外脆內軟超香口
而且個樣真係整到好似鱔一樣😱
食落口超好食👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼

👑海底椰桂花雪梨茶 $38
因為最近疫情、加上自己一向氣管敏感
就想叫杯黎潤一潤個肺 ❤️
點知真係好好飲🥰
走之前仲專登叫多杯外賣返屋企飲👍🏼

👑桂圓紅棗雪耳茶 $50
朋友仔平時都好少會飲呢類養生茶
但佢飲完同我講話 出奇地覺得好好飲👍🏼
而且好足料、岩哂女仔飲!又補血又養生!

係我地食飽 諗住埋單既時候 餐廳竟然好細心咁為我地送上潤肺糖水😱 ❤️真係好窩心好驚喜👍🏼

店員仲好細心咁為我地解說 兩張優惠卡既用途同限期 👍🏼而且一直服務態度都好好 好抵讚😚
❤️集印卡:每次消費一個印仔
(儲夠十個印仔可以做永久VIP,生日送甜品

總體黎講,成個用餐既過程都非常滿意!而且食得開心!
無論係服務、食物質素、環境衛生都做得非常好!
一定會再同朋友黎食❤️🥰👍🏼

2020-04-05 96 浏览
尖沙咀果間餐廳都食過一次,今次就同朋友試下荃灣嘅🤔自己生日搵岩自己嘅餐廳,因為都多野唔食得,又想食清淡啲,所以就揀素食啦必食素手卷另外,咁岩等到下午茶時間,所以就叫左兩個下午茶,同埋一個pizza啦,個pizza好好食,唔會太膩,餐廳最窩心係,見到我友人帶住個小朋友到時,即時拎套BB餐具俾小朋友,夠主動同細心其中一個下午茶餐,叫左個擔擔麵,味道唔會太濃,食落口都唔錯花生味唔會太重,而個黑松露炒飯都係好香口、好好味值得一試嘅甜品方面,叫左個荃灣限定嘅,其實就係士多啤梨🍓吉士撻,依個就不過不失啦唔係特別出色
必食素手卷

手卷

其中一個下午茶餐,叫左個擔擔麵,味道唔會太濃,食落口都唔錯
花生味唔會太重,而個黑松露炒飯都係好香口、好好味
值得一試嘅

庆祝纪念
生日
  • 白松露大啡菇薄餅
2020-03-29 65 浏览
老婆成日想話食素,對於唔識數的我,平時都唔會點選擇素材,但係見佢生日就帶佢去一間新式素食餐廳🍴 早排已經行過見到呢間餐廳,使用OpenRice訂座,方便又快趣。 我們12:30 pm去到,安排入座後,我們看餐牌有什麼選擇,中午的lunch set都有好多選擇,有中式的、有西式的、有日式的,都幾多選擇!(可看看我發出的圖片),餐後還送上抗疫滋潤糖水給我們。服務方面,所有侍應都非常友善及回應迅速,最後還有一位比較年長的侍應,安排我的兩位小朋友扭蛋抽獎,還熱心地先遞上消毒搓手液及先消毒扭蛋機才給我們用,這份細心絕對值得一讚。

2020-03-26 61 浏览
天 悠蔬食由於小篇長期都係食肉獸,今次試試新意思,試下食素食,清清腸胃同埋減肥⋯⋯小編今次同朋友叫左一個set dinner同埋小食。前菜方面有中湯同涼拌青瓜木耳,湯水清甜,加左雪梨,雲耳,感覺好清甜,滋潤喉嚨。而涼拌青瓜同普通的涼拌好吾同,不是只有辣味,仲甜甜地,小編直情想叫一份前菜。而主食就有黑松露菇pizza,d上菜的時候好大陣黑松露味,而且加了許多蔬菜作為pizza材料,例如青椒,紅椒,荀,鳳梨等,味道酸酸甜甜的。而甜品則叫抹茶中式榚點,香濃抹茶味,入口即融☺☺☺
天 悠蔬食

甜品則叫抹茶中式榚點,香濃抹茶味,入口即融☺☺☺
  • 香芒牛油果苜蓿芽手卷
2020-03-24 44 浏览
裝修全部以淺粉色為主, 裝修外貌似少女甜品店,啱晒鍾意去靚餐廳食嘢嘅朋友!! 環境舒適坐得舒服,可以再嚟:)佢係推薦健康嘅素菜當先來嘅係前菜🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️沙律同埋湯❤️呢一個湯,真係好夠味架,入邊好多材料香芒牛油果苜蓿芽手卷超級脆口紫菜手卷, 配埋牛油果感覺好清新!脆中帶著生果甜味意大利牛肝菌乾燒伊麵配上牛肝菌黑松露, 真的好吃。個口感好豐富~ 而且牛肝菌含有多種氨基酸,有抗流感、防治感冒的食療功效!!蘆筍焗千層麵以原裝焗盤新鮮出爐!!千層麵配上芝士,烤到金黃色,肉醬、芝士、意粉, 這個一絕的配搭,簡直是天衣無縫!!!。啖啖都有能夠滿足口感既配菜,真係健康檸檬蜂蜜生薑茶暖胃又解渴肺炎嘅關係, 餐廳每位客人都會送一碗抗疫潤肺糖水❤️超級足料😳堂食就會贈送一碗~抗疫潤肺,絕對冇偷工減料,滋潤養顏🥰焦糖海鹽千層蛋糕蛋糕軟滑其實......真係唔似食緊齋, 可以ENCORE~~
裝修全部以淺粉色為主

坐得舒服,可以再嚟:)
佢係推薦健康嘅素菜
當先來嘅係前菜🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️

沙律同埋湯❤️呢一個湯,真係好夠味架,入邊好多材料

香芒牛油果苜蓿芽手卷

超級脆口紫菜手卷, 配埋牛油果感覺好清新!脆中帶著生果甜味

意大利牛肝菌乾燒伊麵

蘆筍焗千層麵

檸檬蜂蜜生薑茶

暖胃又解渴

肺炎嘅關係, 餐廳每位客人都會送一碗抗疫潤肺糖水❤️

超級足料😳
堂食就會贈送一碗~
抗疫潤肺,絕對冇偷工減料,滋潤養顏🥰
焦糖海鹽千層蛋糕

蛋糕軟滑
其實......真係唔似食緊齋, 可以ENCORE~~
  • 意大利牛肝菌乾燒伊麵
  • 焦糖海鹽千層蛋糕
  • 香芒牛油果苜蓿芽手卷
2020-03-21 47 浏览
前一排疫情嘅緣故,都少咗返公司,於是就過咗嚟荃新天地呢一邊睇下有啲咩食啦,見到呢一間咁特別嘅餐廳就過嚟睇一睇佢嘅餐牌囉,話原來佢都係食得健康嘅鋪頭嚟嘅而且全部都係以素菜為主,所以即刻覺得好有興趣過嚟坐一下啦!入到佢嘅反應就係覺得話真係好夢幻呀,你嘅鋪頭裝修以前粉紅色為主,而且每一個座位都係好適合一班女性打卡嘅位置,我嘅朋友非常鍾意呢一間餐廳,平時唔係好鍾意影相嘅佢都真係忍唔住影返多幾張啦!今次就叫咗兩個套餐再加兩個小息嚟試吓!先來係一個前菜,會買沙律同埋湯,個湯好潤好清!加埋佢嘅西柚紅茶茶感覺上真係好清新!佢嘅中式菜飯亦都非常之好!配合埋天婦羅甘筍,真係一個好清新!雖然真係冇咩用,但係個飯都好再叫埋個黑松露椰菜配忌廉意粉, 味道好龍好香!真係食到個咀都食!而呢一個小食真係一個炸雞你!裏面其實係腐皮卷,再加埋孜然粉,食落真係好出色!連甜品方面就係芝士蛋糕同埋紫薯椰汁糕!你最近武漢肺炎嘅原因,餐廳中每位客人送多一碗潤肺糖水!真係好貼心啊!

今次就叫咗兩個套餐再加兩個小息嚟試吓!

甜品方面就係芝士蛋糕同埋紫薯椰汁糕!

2020-03-18 44 浏览
因可在open rice訂位,連續兩星期跟朋友到訪,地方舒適,兩次都有叫套餐,檸檬蜜糖薑水好好飲,紅菜頭蘋果黎麥沙律好食,中湯,蒜蓉包,雜菌淮山意粉,糖醋蟮,免費糖水都唔錯,係薯蓉味道怪怪,唔多好食。
素食原來都可以好好味架!今日嚟到荃灣荃新天地附近 見到有間喺地面好大間嘅食肆入面主打係食素食嘅 見到佢餐牌嘅素食食物都幾吸引所以就試吓啦蜜汁脆鱔 $98其實即係蜜汁冬菇 外皮炸到脆卜卜 仲有啲甜甜酸酸既酸辣醬 勁開胃 雖然入邊真係冇肉 但係素食講 可以做到呢個都幾好味 顛覆左我成日覺得食齋一定係唔好食嘅概念 都幾推介呢個做小食泰式鳳梨炒飯$98同個名一樣 入邊有的菠蘿同埋冬菇 可能係鋪頭加咗啲特別嘅醬汁可以食落去味道同平時食開嘅炒飯差唔多甚至都幾開胃添 完全唔會因為佢係素就差的 不過如果大家係全素嘅話就要注意下啦因為佢入邊係有奶蛋既 呢間素食適合一家人或者人少少嚟食全素同半素都適合 鍾意食肉嘅都可以黎試吓 為地球出一分力 不過黎食既全素朋友記得睇清楚 有的食物係有蛋奶既 要別外叫廚房注意⚠️半素既朋友就可以放心食
素食原來都可以好好味架!

蜜汁脆鱔 $98

泰式鳳梨炒飯$98

半素既朋友就可以放心食
2020-03-17 2382 浏览
“天。悠蔬食” 在荃新天地2期商場地下,一入門口就非常容易找。佢係素食的店舖🥳🥳裝修全部以淺粉色為主😍空間闊落且環境舒適,頭頂的藍色天空加迷你熱氣球,非常之夢幻, 童話世界咁😍套餐都包一杯嘢飲我就叫咗一杯西柚紅茶+柚子檸檬蜜最近肺炎嘅關係, 餐廳每位客人都會送一碗抗疫潤肺糖水❤️❤️窩心又體貼❤️真係好Sweet❤️❤️香芒牛油果苜蓿芽手卷超級脆紫菜+蓿芽配合芒果同牛油果, 口感特別。意大利牛肝菌乾燒伊麵除了牛肝菌還有其他菇菌,每一條伊麵都沾好醬汁,啖啖都充滿菇香味。蘆筍焗千層麵♥ 千層麵都唔錯架!味道唔算好濃,又係熱辣辣好好味!個口感好豐富。又夠飽肚《焦糖海鹽榛子千層蛋糕》蛋糕軟滑、有口感,各款材料配搭剛好👍帶出各樣味道,又不會過甜~赤莓紅蓮賣相100分。🤤蛋糕口感濃郁細膩, 草莓絕對冇偷工減料而家出街 食素多咗選擇啦!
佢係素食的店舖🥳🥳

裝修全部以淺粉色為主😍

空間闊落且環境舒適,
頭頂的藍色天空加迷你熱氣球,非常之夢幻, 童話世界咁😍

套餐都包一杯嘢飲我就叫咗一杯西柚紅茶+柚子檸檬蜜

最近肺炎嘅關係, 餐廳每位客人都會送一碗抗疫潤肺糖水❤️

❤️窩心又體貼❤️真係好Sweet❤️❤️

香芒牛油果苜蓿芽手卷

超級脆紫菜+蓿芽配合芒果同牛油果, 口感特別。
意大利牛肝菌乾燒伊麵

蘆筍焗千層麵♥

千層麵都唔錯架!味道唔算好濃,又係熱辣辣好好味!

個口感好豐富。又夠飽肚
《焦糖海鹽榛子千層蛋糕》

蛋糕軟滑、有口感,
各款材料配搭剛好👍
帶出各樣味道,又不會過甜~

赤莓紅蓮

賣相100分。
🤤蛋糕口感濃郁細膩, 草莓絕對冇偷工減料
而家出街 食素多咗選擇啦!
  • 焦糖海鹽榛子千層蛋糕
  • 意大利牛肝菌乾燒伊麵
  • 蘆筍焗千層麵
2020-03-14 67 浏览
總係覺得食素就係會好悶因為好似會無乜選擇咁,但朋友就力推依間話我會改觀!今日晏就得閒就一於試試佢。一入到鋪頭都嚇一嚇,因為裝修實在太靚!完全冇諗過一間素食舖會裝修得咁靚,好有活力,加埋粉色嘅座位,少女心出哂黎,仲要位置寬敞又舒服。呢度有lunch set揀包飲品,選擇都幾多元化。而且餐牌好清楚寫明食物入面有冇蛋同奶,好周到。揀咗個蒲燒玉子淮山蓉鰻魚飯($88)配熱檸蜜!一嚟到就聞到好香嘅鰻魚汁味,食落去同普通素肉嘅咁口感味道都係差唔多,但塊肉係有紫菜係底部,一齊食味道都不俗!對於小食素食嘅我都幾新鮮可以接受!另外仲加咗個抹茶紅豆椰汁糕($15),估唔到抹茶味咁濃,而且唔太甜,都幾正!整體來講呢間素食都幾唔錯,選擇多而且新穎令人覺得食素食其實都可以好多元化。