自上次在曰本試過一蘭,在港久不久就想起那美味 . 幸而排隊熱潮已過,今天晚上只排了二十分鐘就得到獨食自閉位。這兒的陳設同日本差不多一樣,價格方面,曰本比較平少少。這兒的拉麵定價$89, 可以自由選擇麵的硬度,湯的濃度同另加配料等。這拉麵看來很普通,叉燒很薄很細的兩片,看來不太吸引。叉燒入口軟稔,瘦中帶少少肥,不錯!可惜切得比較薄,口感差少少。隨意喝一囗湯,這湯真是靈魂所在!味道很鮮美呀!湯底又唔太稠或油膩,鮮美的豬骨味之中,帶著少少辛味,既香口又惹味,湯底比豚王或霸嗎更勝一籌。雖然同日本的有小小距離,但都有八九成似,可能是大家用的水(軟水/硬水)不同吧!而麵是幼身的,即使點的是超硬,感覺還是比較稔,幸而麵條掛湯力十足,索囇D湯,吃下吃下,再飲下冰水降溫,不用十分鐘便ko左碗麵,把真的想加個替玉吃到夠。不過跟據曰本網站,一碗一蘭都有成五百廿十卡路里,還是忍下口好了。這拉麵雖好但配料比較單薄,若要十足滿足,下次真的要另加叉燒、木耳、紫菜同旦了。即使如此,還是會encore的。

這拉麵看來很普通,叉燒很薄很細的兩片,看來不太吸引。
2017-09-09
2017-08-29 831 浏览
Didn't like this shop very much, coz last time I have been here and the soup was taste like water. The service was not good. My friend insists to come again, so maybe I could give one more chance.At Friday 1am, it toke around one hour for queue up. The soup was better, thick enough. Noodles not bad.

2017-08-25
$230 (宵夜)
2017-08-28 514 浏览
日本ではたまに行っていた一蘭。いつも行く時は夜中だったので、まさかの30分待ちに驚きました。味は安定の一蘭食べてホッとしました!日本人の店員さんがいるのと、店員さんの「ありがとうございました」とかが、すごくナチュラルで日本人かと思いきや違うと、なんか面白かったです。お値段は香港価格なので高く感じるかもです。トッピングでキクラゲを頼んだのですが、ラーメンに載せず、小皿で別にきました笑
日本ではたまに行っていた一蘭。

味は安定の一蘭
食べてホッとしました!
日本人の店員さんがいるのと、

お値段は香港価格なので高く感じるかもです。

• 一蘭拉麵
  • 抹茶杏仁豆腐
  • 拉麵
2017-08-24 680 浏览
湯底同麵質基本上係同日本一樣味 但肉質就有d唔同啦 佢全瘦肉 日本會有少少肥既位 不過服務同上菜既速度就同日本差得遠 所以我都係中意日本一蘭多d 而且價錢都比日本價 肉都係得兩塊
豚肉拉麵
2017-08-24
豚肉拉麵
2017-08-19 752 浏览
自從改咗收三點半之後,我都冇再去過😔 超愛一蘭嘅我試過一個禮拜去一次😍 因為平時通常係飲完酒去食早餐,今次終於係晚餐時間過嚟😗由於以前都係凌晨時段先去,所以今次都係第一次要排隊🤔 入到去發現變左個大陸人朝聖嘅地方🙈每次點單我都超快揀好晒所有野😋😋😋不過而家發現佢多咗個精選套餐,我老公望都唔望見到套餐以為抵啲就tick咗,精打細算嘅我後尾先望到原來個價錢根本冇平到,仲要原本只係諗住食半熟鹽煮蛋同埋叉燒,但個套餐逼你要多兩塊紫菜,兩塊紫菜到盛惠12個大洋💰😱但總括而言,我都係好鍾意一蘭嘅❤️
每次點單我都超快揀好晒所有野😋😋😋
但總括而言,我都係好鍾意一蘭嘅❤️

2017-08-16
2017-08-16 701 浏览
一蘭進註香港後第1次黎食~ TST店分左兩種座位, 一種係日本一蘭既座位(獨立間隔), 另一種係香港座位(即圍住坐),  之不過一開始排既隊只係一條, 店員會走過來問是想坐邊一款既位, 應返個題目, 當日係坐日式獨立座位:-) 加上等獨立座位既人數比較小同等既時間旁邊仲有位坐~等左10分鐘到, 就有位, 店員招待既講日本既, 當堂有幾秒幻相自己置身係日本既感覺自助斟凍水~留意返獨立座位同圍住坐劃既紙係唔同既~味道同日本相若~湯底重豚肉味, 份量岩岩好, 麵既份量其實不多, 但夾埋個湯底就剛剛好~一條麵都冇淨~如果個麵係加底既話, 職員會比個銀仔小鐵盆仔, 到差不多時間自己可放上依個鐘仔, 咁店員就會送上加底既麵~食飽埋單經過洗手間, 馬筒係日式既, 不得不讚連日本風既洗手間都帶埋黎香港~ 加上有獨立既吹(手)風機, 感覺由如置身日本(誇張mode)

自助斟凍水~

留意返獨立座位同圍住坐劃既紙係唔同既~

一條麵都冇淨~

2017-08-15
2017-07-29 1138 浏览
不知道是第一次來了。上午十一點二十分到,排了约40分鐘後有位子。但這次也是坐下之後等的最久的一次,大概20分鐘後才有麺上來。明顯厨房的出品趕不及。麺還是不錯的。不過我要白葱却給了青葱,跟服務員說過後,只是加了些白葱,而并非換一碗麵。這令我對日式餐廳的严谨有些少失望。12點40分用完餐出來,排隊的人群已排到了店外面。而且買單也要排隊,等了10分鐘才埋完單。這次的進步之處是在门口加了個指示牌,提醒食客排隊等候的時間,根據我們剛才的經歷,預估還是很准確的,值得點讚👍🏼
2017-07-29
  • 一蘭拉麵
2017-07-15 1208 浏览
一個人剪完頭髮 諗住去食 因為上次銅鑼灣o個間安排如果有一個人吉位 會問下有冇係一位!但呢間就算有一位 都要你照排隊!其實好浪費時間!一定要你排到先安排!唔會再去呢間!安排完全唔得!!!
2017-07-15
2017-07-12 1212 浏览
一間名過於實的店,如果以前要排幾粒鐘的年代,我就肯肯定唔會去食。其實我早幾年在日本已經試過,但香港未食過。今晚咁岩老婆在附近收工,佢就提意去試下,起初都唔想去,因為覺得唔值,聽朋友試後,評語一般。結果亦是一般。去到等左陣後安排座位,其實我就係唔鍾意咁既座位,有人話特色,我就覺得古怪!大家都知去一蘭都是無選擇,所以都係照食例牌,不過不失,且沒有驚喜。用膳時間十分短,好似去左快餐店咁。所以應該沒有下次吧。試過就算。
2017-07-05 1096 浏览
朋友知道我未食過就話不如食這間一蘭,當然好啦,我都未食過,企係度等位等左20分鐘幾十人終於入到去,我同朋友都係點左拉麵,但朋友食晒都未到我……點知原來忘記入單又等……終於黎到啦。一蘭拉麵 $89:义燒得2小片仲要薄片,味道偏淡同瘦肉比較鞋,湯底係吾錯,豬骨味勁濃郁,面身幼麵幸好選了硬麵保持到口感,但……這價錢食 拉麵 其實仲有不少選擇,試下就夠。比錢都十幾廿人比錢好誇張,企係度等比錢時睇原來有吾同包裝可以買,但價錢都吾平,但都吾少人買……真係好食到咁?

2017-07-04 597 浏览
雖然一蘭已經喺香港開業幾年不過人龍一直無減今晚同朋友二人第一次食尖沙咀呢間個位置有少少難搵今日星期二,七點過啲都唔少人要等三十分鐘終於有得食,我就樣樣揀返普通就得啦,不過唔食得辣(左邊果張係我既😊)呢碗係朋友既,佢話揀左"普通"唔算辣佢仲叫左杯原味乳酸,不過$39 我就覺得有啲貴啦🤔🤔🤔呢碗我既,雖然我覺得唔及喺日本咁好味,由其啲叉燒,就係爭左啲雖然碗湯好濃味,不過都要飲晒佢,為左見到佢呢句(把湯喝到一滴不剩)
雖然一蘭已經喺香港開業幾年
不過人龍一直無減
今晚同朋友二人第一次食尖沙咀呢間
個位置有少少難搵
今日星期二,七點過啲都唔少人
要等三十分鐘

呢碗係朋友既,佢話揀左"普通"唔算辣
佢仲叫左杯原味乳酸,不過$39 我就覺得有啲貴啦🤔🤔🤔

2017-07-04
2017-07-03 433 浏览
最近對日本D個"鄉下"既思鄉病越黎越濃, 但無得去鬼叫香港打工仔女既假咁少咩唯有去揾D家鄉食品解下思鄉之情利申平時係日本食開既拉麵都係食小店多, 一蘭其實食過一次咁大把, 果次係日本食一蘭覺得太咸, 太重口味, 之後就冇食過但男朋友話如果想食日本拉麵可以試下香港一蘭喎今次就信佢一次豚骨拉麵食落又真係冇日本一蘭咁咸喎, 反而豬骨味幾濃, 正呀喂, 而且個麵我話要硬麵真係比硬麵我, 因為我最怕D麵好似糊咁, 好好味大食既男朋友仲話加左底都唔夠喉, 我就唔加底都岩岩好, 都唔知男人既胃點解可以咁大既?總結黎講香港一蘭好食過日本一蘭, 真心估佢唔到!
最近對日本D個"鄉下"既思鄉病越黎越濃, 但無得去

鬼叫香港打工仔女既假咁少咩

唯有去揾D家鄉食品解下思鄉之情
果次係日本食一蘭覺得太咸, 太重口味, 之後就冇食過
但男朋友話如果想食日本拉麵可以試下香港一蘭喎
今次就信佢一次

豚骨拉麵
食落又真係冇日本一蘭咁咸喎, 反而豬骨味幾濃, 正呀喂

大食既男朋友仲話加左底都唔夠喉
, 我就唔加底都岩岩好, 都唔知男人既胃點解可以咁大既?

總結黎講香港一蘭好食過日本一蘭, 真心估佢唔到!
2017-07-02
$108.5 (午餐)
  • 豚骨拉麵
2017-06-29 349 浏览
一蘭是日本過江龍,在香港開幕時掀起很大熱潮~ 我在日本的福岡和大阪都朝聖過,反倒是香港的開業了這麼久還沒吃過~ 今天很想吃拉麵,便來試試看 😁😁😁已是9點的時間,門口的指示牌說要等60分鐘 😨😨😨 幸好排隊的地方有一些位置有長櫈供人小坐一下~ 等了半小時就有位置了 😌😌😌 (PS: 排隊途中見到很多區的自修室位子都沒有開~ 是不夠人手嗎 🤔🤔🤔)坐下後劃好點餐紙就等拉麵來~ 我點了拉麵($89)再加一隻蛋 😍😍😍 朋友加了3片叉燒~ 做到日本味道的拉麵 😋😋 濃濃的豬骨湯底聞了令人食慾大增 😍😍 麵條我選了硬,但我覺得是普通的硬度吧⋯甚至有點太軟了~ (個人偏好硬一點的麵條)秘製醬汁選了1/2~ 有點微辣~ 我不太能吃辣覺得剛剛好~ 追加的蛋是普通的溏心蛋($14)~ 沒有令我覺得驚喜的程度~ 拉麵本來已有2片叉燒~ 叉燒完全不行! 😵😵😵 太瘦了!又薄又小!像普通炒豆的豬肉片⋯口感像湯渣般「鞋口」🙊🙊 朋友追加了3片($22)~ 後悔到不行!千萬不要加叉燒!千萬不要加叉燒!千萬不要加叉燒!!!總括來說,拉麵做到日本的味道~ 但追加的配料沒有很出色 (叉燒根本沒有達到水準🙈🙈) 我比較

坐下後劃好點餐紙就等拉麵來~

我點了拉麵($89)再加一隻蛋 😍😍😍 朋友加了3片叉燒~

秘製醬汁選了1/2~ 有點微辣~ 我不太能吃辣覺得剛剛好~

總括來說,拉麵做到日本的味道~ 但追加的配料沒有很出色 (叉燒根本沒有達到水準🙈🙈) 我比較喜歡其他家的拉麵 😝😝😝
2017-06-10
2017-06-22 239 浏览
之前每次食一蘭都係銅鑼灣個間,咁岩今日行經尖沙咀就決定去試下尖沙咀一蘭尖沙咀呢間比銅鑼灣大,而且佢有得揀坐枱食或者坐一格格個d位,咁我同男朋友就揀左坐一格格因為感覺上一格格寧静d, 好似坐緊自修室咁,係青春既味道!今次個麵我揀左軟,因為本身唔食得辣,所以秘製醬汁揀左1/2份,另外亦都叫左加麵,因為一碗麵對於本人黎講份量算少碗麵好快就黎左,軟身麵唔算太軟,湯我覺得普通比較清淡,下次食應該會揀返濃味,因為會更加開胃 ,普通既話個味道好似唔夠突出。另外個秘製醬汁都唔算辣,對於譚仔食開清湯既本人黎講係接受到加麵半個$16,一個$19,梗係揀$19啦我同男友都各自加左個麵底大家都食得晒哈哈,所以份量其實唔係話好多。食完走個陣發現埋單居然都排晒長龍好利害,出面仲好多人等緊入位,但個陣先8點,一蘭果然好旺場!不過埋單個陣先發現個職員入錯單,無啦啦計多左我地差唔多成舊水😰好彩有睇睇張單,如果唔係就變左水魚喇!
因為感覺上一格格寧静d, 好似坐緊自修室咁,係青春既味道!

加麵半個$16,一個$19,梗係揀$19啦
我同男友都各自加左個麵底
2017-06-21
2017-06-09 297 浏览
俾起日本有d貴,成89 一碗,味道同日本唔太大分別,最正都係個湯地夠味又夠濃, 個蒜都幾重味,食完個口會成陣味。加蛋要+$14,最正係隻蛋唔需要自己剝殼 (日本要)。香港一蘭設計上就同日本個d好唔同,尤其是tsimshatsui 里間,唔係一人一格坐, 無左個特色。不過就可以同friend一齊坐,仲可以攞碗仔share。