I tried their Hainanese chicken rice takeaway in the past which was quite good so decided to dine-in.The beef and fish came first. The presentation of a salted rock was quite interesting but unfortunately the wagyu beef was a bit tough.The pomfret was definitely a pleasant surprise, being crunchy yet still juicy inside. The spices was just right and the sauce at the side made it taste less oily. The Flaming Hainanese Coconut Seafood Fried Chicken Rice was a treat for our eyes and the aroma when
Sauteed Wagyu with Garlic on Salted Rock

Deep Fried Pomfret

The Flaming Hainanese Coconut Seafood Fried Chicken Rice was a treat for our eyes and the aroma when it was alight was intense. The coconut flavors was also a nice touch to the chicken rice.

However, the dessert was a huge let down, especially since it was the end of the meal.
They simply gave us the one prepared for takeout and it was really quite small. Moreover, it was tasteless. So please go somewhere else for dessert at Elements after your meal here.
Special Soy Pudding with Bird Nest
2021-08-31
Deep Fried Pomfret
Day day be chicken🐔 . 真係太誇張!一定要同世人強調,係依間餐廳睇住份量嗌既重要性 - 因為依度食物既實際份量,係比表面多n倍!. 先講天天海南雞(例牌)($158) ,同我印象中係新加坡食既幾乎一模一樣,話d雞滑過啫喱都已經understatement 😂,配合由新加坡總部傳入既秘製醬汁同用明火邊煮邊攪先禮成既雞油飯(細)($38)可以話係天作之合🥰. 喇沙脆腩 ($148)係另一驚喜,外酥內嫩,東山羊腩係經脆烤後非常惹味,配合喇沙醬令人忍唔住一口接一口咁食😋🤭. 至於係食完嗰兩碟之後,之後壓軸出場既軟骨大根($108)可以話係令人相當失望😂tbh係我成世食過最難食既豬軟骨😀我唯有歸咎為係新加坡style (?) 簡單d來講就係d豬軟骨同港人食開既style 完全唔同,完全無肥肉既部份,淨係得d瘦肉同好硬既軟骨,個汁底又較得麻麻地,好似中式酒樓炒小菜嗰陣default 既芡汁😂破壞唒我本身對成餐飯既美好幻想,especially when I 望住其他枱食龍蝦同和牛食得津津有味嗰陣🤦‍♂️請大家一定要勇敢果斷咁將quota留俾其他菜式🙂. 至於甜品山渣丸子 ($58
Day day be chicken🐔

至於甜品山渣丸子 ($58)就不過不失咁啦,論論新鮮感來講係幾高既,用紫薯包住山渣甜甜酸酸咁幾開胃,不過唔係會令人想一試再試既菜式,佢既榴槤丸子應該出色d🤔

• 天天海南雞(例牌)
  • 喇沙脆腩
  • 雞油飯(細)
2021-09-01 110 浏览
星期三晚同男朋友係佢公司附近既圓方食晚飯,餐廳選擇唔多,最終我地入左去天天海南雞飯食。呢間天天海南雞飯唔同新加坡個間係food court到,呢間係一間餐廳,裝修得好有氣派。去天天海南雞飯一定必食海南雞飯,我地就梗係有叫啦,另外仲叫左雞油飯、肉骨茶、小籠包同豆腐花。天天文昌雞有三種醬料:薑蓉、辣椒醬、黑醬油,另外仲有一壺雞汁。雞有半隻,肉質嫩滑,雞皮都好食,果然係名物。雞油飯(細)38 我覺得好好食,油飯好香口,口感係我鍾意既硬硬地既飯。古法骨茶除左有排骨,仲有豬肚、豆卜、腐竹,排骨肉質軟腍,湯有胡椒味但又唔會過濃,岩岩好,而且侍應會幫你加湯,好正。原味小籠包有支裝住醋既管仔,加入湯汁到都幾夾,唔錯。黑松露小籠包唔單止塊皮,連啲肉都有黑松露味。花好月圓係原味豆腐花,但又同食開既唔同,十分水潤,入口即化,好重豆漿味,有驚喜,好味。
雞油飯(細)38
我覺得好好食,油飯好香口,口感係我鍾意既硬硬地既飯。
雞油飯(細)
原味小籠包
有支裝住醋既管仔,加入湯汁到都幾夾,唔錯。
黑松露小籠包
唔單止塊皮,連啲肉都有黑松露味。
2021-09-01
雞油飯(細)
2021-08-31 201 浏览
某天找晚餐時經過銅鑼灣的分店,跟家人入去試試,環境很不錯服務也很好,可惜電話出了點問題沒法拍照😤過了不久決定再到圓方分店試試~這次叫了差不多的美食😋首先是招牌海南雞飯~不過全家人都覺得那個油飯才是重點!比雞好吃~然後是脆腩~羊肉很嫩,配上喇沙汁非常野味!這條炸魚(忘記是什麼魚),炸得剛剛好,同時入口不會覺得很油膩,旁邊是辣醬汁,我不吃辣單吃魚也很夠味黑松露蝦多士,這個被炸魚油一點點~不過這配搭冇得輸,要襯熱吃~不然凍了感覺會差一點!兩次都想叫海膽豆腐,可惜兩次都賣曬海膽~最後叫了這個最原始味道的汁!不過沒有令人失望,豆腐也入味!非常愛吃這一道~芥辣和牛不只是視覺的享受,每一粒和牛都很滑,芥辣的味道不會過多,也不會攻鼻!必食的一道!餐牌上還有很多想試的~下一次試試其他!總括來說非常推介是這一間~!菜式帶點特別,環境也好,服務也好

喇沙脆腩

然後是脆腩~羊肉很嫩,配上喇沙汁非常野味!

黑松露蝦多士

紅燒豆腐

芥辣和牛

餐牌上還有很多想試的~下一次試試其他!
2021-08-27
喇沙脆腩
黑松露蝦多士
紅燒豆腐
芥辣和牛
2021-08-31 52 浏览
之前試過係其他分店食過佢地既海南雞飯, 好好食! 一直都想再食多次, 今日經過圓方見到有呢間就諗都冇諗就簡左食佢.-天天海南雞 $158必叫既海南雞! 食落真係好嫩滑 仲有三種醬料點, 分別係 黑醬油、辣椒醬同薑蓉, 另外伴碟既青瓜都好爽脆.-雞油飯 (細) $38份量十足!! 可以分到兩大碗, 飯粒粒粒分明 唔會好油, 石鍋仲可以保溫 慢慢食都唔怕.-松露蝦多士 $108呢個好好食! 下次去我都一定會叫多次! 好重黑松露味 多士炸到外脆內軟亦唔會好油! 多士上多既大蝦都好彈口! -黑松露小籠包 $38小籠包放左係個蒸籠入面, 幾精美, 每個小籠包上面都會插有一枝醋, 直接吱入小籠包入面 又唔怕佢漏 好好!-超級水果 $38水果茶超大杯!!有成1L咁多 入面有蘋果 青蘋果 西柚 百香果 檸檬同菠蘿 咁大杯同朋友一齊飲都冇問題!-雪山桃桃 $38有桃味 不過就有小小甜得制

-天天海南雞 $158

-雞油飯 (細) $38

-松露蝦多士 $108

-黑松露小籠包 $38

-超級水果 $38

-雪山桃桃 $38
有桃味 不過就有小小甜得制

2021-08-23 64 浏览
之前食過沙田個分店幾次,今次終於去同媽咪食下element 個間先試下係咪都一樣得🤣都幾易搵係element!!一入到去好多staff🤣坐位亦私隱度十足,啱哂我地!咁啱黃昏我哋今次坐個度見到日落添呀😍一流呀個景!睇下有優惠套餐🤣都幾抵!!不過野食太多,我哋最後都係自己叫就算lu....龍王3.6 $298難得帶阿媽食好野,就比佢發板,點知一見到就話正!叫波士頓龍蝦炒3.6牛乳蛋🙈太豪了吧!一上菜,好高級喔!好多龍蝦肉,彈牙!食得出新鮮,啲肉唔會好梅!而炒蛋亦十分之滑,雖然無咩牛奶味🤣哪吒鬧海 $148性價比高!!有麵有湯🤣個麵好有特色,上菜嘅賣相啱哂打卡🤣🤣見到都開心!海鮮黎講,有蝦,青口,魷魚,八爪魚。湯黎講,椰汁味重,好好喝🤣店員貼心提醒我哋唔好一次過浸晒啲麵落去,會無哂啲湯🙈最後食咗個花好月圓,好正!!!!認真,食過最好食嘅豆腐花👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼超級無敵滑!!好重嘅豆味!我哋叫咗燕窩個隻,份量超多hehe

龍王3.6 $298

哪吒鬧海 $148

• 花好月圓
2021-08-19 51 浏览
好耐冇去過圓方,今日同朋友約左係圓方行下行左陣入左呢間天天海南雞飯據說喺新加坡好出名我地五點幾入去食最近最鐘意呢啲時間食飯😬我地叫左個超值二人套餐$428內包括有有兩碗燉湯 個人覺得幾好飲最近少湯水😂佢一黎到啲碗碟已經好靚爽脆海蜇用芥蘭,馬蹄同海蜇涼拌嘅開胃小菜海蜇幾好食,醃得剛剛好😙幾開胃辣子金玉唔算太辣,個人覺得唔食得辣既都食到粟米保留甜味,帶有避風塘炒蟹既味朋友就覺得第一啖甜,之後都食到辣佢唔係好食得辣 ,而我就真係覺得唔辣😂天天海南雞(中份)海南雞已經去哂骨就咁已經食到啖啖肉,天天石鍋雞油飯油飯用石鍋保存溫度話就(1-2人份量),但三人都夠食😂都真係幾大份,油飯好香👍🏻鴛鴦菜花馬拉盞炒菜味道剛配飯食😬最近要健康又唔想太清淡呢個符合我想要既花好月圓係飯後甜品豆腐花個人覺得幾特別因為佢哋豆腐花同平時嘅有啲唔同好似牛奶布甸口感比起平常既豆腐花更好味👍🏻叫左杯超級水果茶$38比想像大杯勁多唔會太甜,較為酸啲幾鐘意,兩個人一齊飲都可以總括嚟講超值套餐幾底食400幾平均每人200到有七款食物 ☺️食到勁飽😬

好耐冇去過圓方,今日同朋友約左係圓方行下
行左陣入左呢間天天海南雞飯

內包括有

有兩碗燉湯 個人覺得幾好飲
最近少湯水😂佢一黎到啲碗碟已經好靚

爽脆海蜇
用芥蘭,馬蹄同海蜇涼拌嘅開胃小菜
海蜇幾好食,醃得剛剛好😙幾開胃

辣子金玉
唔算太辣,個人覺得唔食得辣既都食到
粟米保留甜味,帶有避風塘炒蟹既味
朋友就覺得第一啖甜,之後都食到辣
佢唔係好食得辣 ,而我就真係覺得唔辣😂

天天海南雞(中份)
海南雞已經去哂骨
就咁已經食到啖啖肉,

天天石鍋雞油飯
油飯用石鍋保存溫度
話就(1-2人份量),但三人都夠食😂
都真係幾大份,油飯好香👍🏻

鴛鴦菜花

比起平常既豆腐花更好味👍🏻

叫左杯超級水果茶$38
比想像大杯勁多
唔會太甜,較為酸啲
幾鐘意,兩個人一齊飲都可以

總括嚟講超值套餐幾底食
400幾平均每人200到
有七款食物 ☺️
食到勁飽😬
2021-08-18 53 浏览
今日約左朋友係Elements meet up 朋友話天天海南雞而家多左幾間分店唔駛過海都食到 所以今日就決定幫襯一下入行去坐低 入面窗口位有卡位亦見到有d細房 坐卡位望到出面個天 幾靚 睇返餐牌 朋友話e個雞軟骨同海南雞拍得住例牌叫返個海南雞朋友另外選左試軟骨大根我就選左炆花膠海參 裝修描繪左佢由新加坡起家然後過江黎香港 雞軟骨好好咬口 份量唔少 夾埋鹹蛋粉幾正海南雞好滑 同出面食係有個層次分別花膠海參配枝竹 上菜個煲都係暖住 幾貼心最後係軟骨大根 豬軟骨有3 大塊 份量十足有驚喜 如果想回味一下新加坡菜可以一試
今日約左朋友係Elements meet up

豬軟骨有3 大塊 份量十足有驚喜

如果想回味一下新加坡菜可以一試
2021-08-17
2021-08-18 57 浏览
今晚收工想同男朋友去西九行下海傍☺️所說就近係Element 食晚餐先😋最近天氣潮潮濕濕咁,想飲下肉骨茶之類嘅食物,於是就決定食「天天海南雞飯」😋7時入席已經有好多人係到食緊飯🧐餐廳幾有古典味style, 寶藍色配淡金嘅碗碟都好有文藝氣息,仲有微微奢華感👍古法肉骨茶😋:一個字:超好食!成煲咁上,熱到出煙👍一份有四條好多肉嘅肉排,每一條嘅肉都非常嫩滑且肥瘦適中😋😋😋😋肉骨茶嘅味道濃郁👍帶有淡淡的胡椒味同藥材味☺️但藥材味絕對唔會過重☺️👍👍好好食!佢仲有加咗豆卜去吸引肉骨茶嘅精華😋估唔到豆卜都可以咁夾😋最後我哋飲到一啖都冇得剩👍👍海鮮喇沙(配麵):沙嗲海鮮麵一上盤嘅時候已經相當吸引👍面同湯係分開上,裝湯既碗下面間個小火爐,去令湯底keep 住熱👍而面就分開上,仲有裝飾令到面好似俾人夾起咗咁,賣相相當吸引☺️首先飲咗一啖湯,喇沙味非常非常之濃😋😋😋入面仲有唔同海鮮配料☺️例如魷魚、蝦、青口👍👍都幾足料☺️飲完一啖湯之後,就將麵放入湯入面,等佢慢慢吸收喇沙湯底嘅味道👍與此同時就夾咗隻蝦黎食。呢隻蝦非常之鮮甜😋👍冇蝦放得耐既異味🦐食完蝦之後,面就浸得唔夠來可以食,幾有咬口且吸收左湯底嘅味道☺️☺️😋😋鍾意沙嗲

7時入席已經有好多人係到食緊飯🧐

古法肉骨茶😋:

海鮮喇沙(配麵):

食完蝦之後,面就浸得唔夠來可以食,幾有咬口且吸收左湯底嘅味道☺️☺️😋😋鍾意沙嗲湯嘅朋友會好鍾意👍

同埋呢嗰喇沙湯同出面嘅唔太一樣👍呢嗰喇沙湯濃郁得黎又冇話係重重嘅味精味😋

鹽轉和牛🥩:
用一塊鹽磚墊住啲和牛🧐和牛切到一粒粒咁,上面鋪有柴魚絲🧐但食落又幾夾😋😋和牛油脂豐富,口感嫩滑👍😋合乎和牛水準👍

2021-08-10
2021-08-17 32 浏览
嚟到呢度當然一定要食海南雞,米之蓮推介。除咗海南雞,其他嘢都相當唔錯!▶️中份海南雞$158加雞油飯一份$38海南雞賣相好靚,肉質幾好,味道都唔錯!雞油飯一份份量有好多,我好欣賞個雞油飯好好食😋好有雞油香!▶️小籠包(原味$28、黑松露$38)揀咗兩款味道,用蒸籠靚靚裝好,然後自己落醋,非常方便。原味幾好食,豬肉唔會太肥。黑松露味超級香,都好好食!▶️肉骨茶$148一大煲啲肉骨夠林,點醬汁食味道唔錯。鍾意佢個湯底都幾香,有胡椒味;仲有豆卜、豬肚、支竹等等。▶️蒜泥豚肉$78捲起一塊塊,入邊有青瓜。蒜味唔會太多,反而辣味就幾重。

▶️中份海南雞$158加雞油飯一份$38

▶️小籠包(原味$28、黑松露$38)

▶️肉骨茶$148

▶️蒜泥豚肉$78
捲起一塊塊,入邊有青瓜。蒜味唔會太多,反而辣味就幾重。

2021-08-17 34 浏览
拎咗消費卷,放工即和同事去行街食飯,首先去尖沙咀圓方購物中心行下,買完戰利品,係時候搵地方食飯,經過一間叫天天海南雞飯,主打海南雞,同事話來自新加坡的天天海南雞飯,其招牌海南雞飯皮薄肉嫩,加上以煮雞精華一同煲出的雞油飯,深得食客喜愛。急不可待立即入就和同事入內用餐。天天海南雞中份,用新鮮雞經過5小時精心烹調,令雞肉滑嫩入味,加咗秘製雞汁,味道與別不同,特別美味!本來想叫油飯,但已經售罄,只有白飯。古法肉骨茶,份量都幾多,用火熱住食,湯底係胡椒豬肚湯,味道香濃潤喉,肉骨厚肉、枝竹和豆卜吸收湯汁,啖啖鮮甜好美味!經過煙燻的黑豬叉燒,迷人燻香撲鼻而來,叉燒肉汁飽滿,用黑豬肉俱特別風味,煙燻香配甜蜜汁,肉質鮮香甜美,脂香濃郁。
本來想叫油飯,但已經售罄,只有白飯。
2021-08-13 41 浏览
唔錯味道一好, 用心做嘅食物, 咖啡有特色呢,如果同阿女呢一定超喜歡, 迷你海南雞加多士夠特色, 連啲伴碟都覺得好好味食曬,如果平時你可能要等耐啲, 一家四口嚟的話都唔錯有一個幾好嘅外境,有大玻璃!不過我都係鍾意佢啲食物
不過我都係鍾意佢啲食物
2021-08-13
2021-08-13 57 浏览
天天海南雞係香港有幾間分店,今日同友人行完西九,見到有而間米芝連推介既餐廳,當然要試一試啦!入到去,先知道天天海南雞係由四間餐廳組成,除了天天海南雞,仲有以咖啡及奶茶最馳名「五十年代」、牛筋腩「老街坊」、以日式拉麵同埋廣東雲吞麵的融合而聞名既「超好面」,難怪本menu厚到呢><今次同友人總共叫左5道菜1. 天天海南雞黎到天天海南雞,就一定要叫下佢地既招牌菜-天天海南雞雞肉肉質相當嫩滑,而且無肥膏,雞皮爽口(好似係無打針,所以食哂),一舊一舊食,真係好正;本身碟上已配有醬汁(都好夠味),另外都有三款醬汁提供,包括有辣醬、黑醬油和薑蓉(個人鐘意辣醬)2. 天天石鍋油飯友人本身唔鐘意食油飯,覺得好油,但而度既油飯令佢改觀左!一打開聞到油飯香氣撲鼻,重點仲要係熱辣辣的!飯量超多,2個人share,每人仲可以食2碗3. 黃金軟骨邪惡!!!外皮包住滿滿嘅鹹蛋黃,而入邊舊軟骨脆卜卜, 真係食唔停口,仲要熱辣辣,正4. 黑松露蝦多士黑松露味好香濃,食落口熱辣辣,脆口,蝦滑好彈口,但建議盡快食用5. 星加坡肉骨茶好大碗>< , 碗內有四條極粗既肉排骨, 仲有爆多豬肚同埋豆

1. 天天海南雞
黎到天天海南雞,就一定要叫下佢地既招牌菜-天天海南雞

2. 天天石鍋油飯
友人本身唔鐘意食油飯,覺得好油,但而度既油飯令佢改觀左!

3. 黃金軟骨

4. 黑松露蝦多士

5. 星加坡肉骨茶
好大碗>< , 碗內有四條極粗既肉排骨, 仲有爆多豬肚同埋豆卜腐竹,吸哂湯既精華,好正!另外,我地飲哂後,店員都好主動幫我地加湯,無錯,係無限添加,正! 個煲keep住加熱所以唔怕會變凍,貼心!

最後,必定會回頭再食,又抵食又大份又多野簡,無得輸!!
2021-08-11 1034 浏览
(天天海南雞飯)乃新加坡人氣過江龍,主打海南雞飯,發跡於新加坡的熟食市場(中心)。近年在香港大展拳腳,以中價定位,入駐各大型商場,與港人同分享坡菜的東南亞風味。今天到訪的位於九龍站圓方的分店。椰子八寶$88,用上原個椰子燉製,加入各種滋補藥材,雞肉、淮山、杞子、龍眼肉等,屬養生靚湯,清甜可口。雞油飯細$38(細),米飯粒層次分明,雞油香若隱若現,吸引!天天文昌雞半隻$188,雞隻大小適中,份量大概足夠二人份。品種與星加坡天天海南雞同源,吃起來時口感及感覺和一般吃開的白切雞有點不一樣,雞味比較清淡,但肉質也夠結實,皮薄肉靚,臨上新鮮自家製濃郁滑雞汁,配以星加坡式自家製的姜蓉丶甜豉油丶辣椒醬,自由配搭不同味道,誘使兩個味道交織在一起,豐富層次。鹽磚和牛$148,使用鹽磚豐富外觀,使其形更美觀,也能夠保持食材的原味。食用時不用刻意再三調味,只需輕輕蘸上乾辣椒片,味道淡雅,伴隨一瓢粉紅岩鹽的鹽香。超級水果茶$38,全部用上新鮮生果,茶底香醇,味道突出,不會比生果味道完全覆蓋,個人認為比一芳水果茶更為優勝。水果種類更多不勝數,目測起碼有奇異果、百香果、蘋果、橙、西瓜、菠蘿等等,份量十足,足足有1

超級水果茶$38,全部用上新鮮生果,茶底香醇,味道突出,不會比生果味道完全覆蓋,個人認為比一芳水果茶更為優勝。水果種類更多不勝數,目測起碼有奇異果、百香果、蘋果、橙、西瓜、菠蘿等等,份量十足,足足有1000毫升,即1公升!
2021-08-09 82 浏览
今日經外賣平台 點了外賣自取的海南雞飯套餐。一打開見到啲雞就知出事,食落完全冇味,同白烚冇分別!肉質好鞋,咬唔爛,份量更加少得可憐!食完一小時後更出現腸胃炎,又屙又嘔,真係咪搞。
外卖自取