今晚約左朋友去Elements行左陣之後食晚飯, 朋友話想食海南雞於是我地就去左天天海南雞到食飯! 餐廳環境幾大, 位與位之間亦好寛闊, 坐得幾舒服! 🌟桃膠菊花桂花雪梨茶飲品有熱有凍, 入口清甜滋潤, 菊花味濃, 桂花味清香帶甜甜嘅雪梨味, 仲有質感Q彈嘅桃膠, 甜度適中好好飲!🌟香橙蜜桃🍊🍑果汁大大杯, 橙味濃郁帶蜜桃香甜味, 酸酸甜甜幾開胃🌟黃金軟骨一上枱已經聞到好香嘅咸蛋味, 入口熱辣辣, 軟骨被咸蛋包住, 食落香脆可口又唔油膩🌟脆爽海蜇海蜇薄薄地超爽脆, 入面仲有好爽口嘅芥蘭同馬蹄, 味道不錯🌟天天海南雞配雞油飯海南雞飯份量幾多, 雞油飯用左石鍋裝住所以好夠熱, 約有兩至三碗, 海南雞有平時食開嘅三款醬汁, 上面再淋上自家醬汁, 雞肉食落超級嫩滑多汁, 唔洗沾其他醬都好好味, 小妹加左少少青檸汁, 食落更清新開胃!🌟花好月圓E款甜品其實係原味豆花加燕窩, 燕窩有一盒仔, 份量幾多, 豆花食落味道清甜, 甜度剛好, 荳味好香濃, 口感超級超級超級滑溜!

🌟桃膠菊花桂花雪梨茶

🌟香橙蜜桃🍊🍑
果汁大大杯, 橙味濃郁帶蜜桃香甜味, 酸酸甜甜幾開胃

🌟黃金軟骨

🌟脆爽海蜇
海蜇薄薄地超爽脆, 入面仲有好爽口嘅芥蘭同馬蹄, 味道不錯

🌟天天海南雞配雞油飯

🌟花好月圓
  • 桃膠菊花桂花雪梨茶
  • 天天海南雞
  • 脆爽海蜇
  • 花好月圓豆腐花
2021-10-10 53 浏览
同朋友係圓方行街,行到攰攰地,又係果個經典問題“今晚食咩啊?”。記得有朋友講過附近有間食海南雞幾出名噶鋪頭,順路過去解決晚餐。鋪頭裝修都幾靚,地方闊落,餐具顏值都好高,就餐環境好唔錯。最搞笑噶係,我一下就俾距餐牌個擊劍雞吸引左。既然鋪頭講到海南雞甘正,甘就一定要試下啦,我地叫左半隻海南雞。又真係非常唔錯啊,青檸汁加雞豉油淋落雞上面,個人完全唔需要點其他醬,嫩滑唔柴,最難得係連雞胸肉都好嫩。Btw,個雞豉油有阿媽整豉油雞的味道!!!叫埋個雞油飯黎撈飯,真係無得輸。Ps:雞油飯好評,味道淡淡地,有雞味。另外我地叫左個酸菜石斑,平時都好少試海魚整噶酸菜魚,今次試過,又真係唔錯,魚肉鮮嫩無刺,酸菜簡直係靈魂,酸辣爽口,正呀。就係細份左少少,唔夠猴。椰子水燉湯上場驚艷,入面真材實料,湯好有椰子味。但係個人可能更加傾向於更為清淡噶做法,不過不失啦。

終於試到呢間餐廳,之前已經想食好耐。我哋平日夜晚七點半入去,都見入面full晒咁滯。嚟到點都要嗌海南雞飯啦,我哋嗌咗天天海南雞(中份),肉質好鮮嫩,油飯好入味,配埋啲醬汁可以不斷送飯,很好!見到個menu頭幾位有古法骨茶同黃金軟骨,就嗌咗嚟try try。黃金軟骨喺呢間餐廳算比較平嘅小菜,嚟到先知點解咁多人嗌。一嚟到就聞到成浸鹹蛋香味,食落去嘅時候炸粉同雞軟骨中間有隔開一層layer,唔會完全黏實,同埋好香口,唔錯唔錯。比較普通係古法骨茶,聞落去幾大浸胡椒味,但飲落味幾淡,飲唔出有好濃嘅肉骨茶味。三色小籠包嘅setting好聰明,包頂插住一支針筒嘅物體,入面載住醋,到食嗰陣先bit出嚟,唔會因為為點醋而令到個小籠色爆皮漏汁,幾貼心。黑松露味幾特別,橙色嗰隻意想不到地有少少辣。嘢飲方面,我哋見到隔離枱嗌咗壼好大嘅水果茶,原來係招牌超級水果茶,所以就跟往嗌。杯嘢嚟到我同個fd都嚇窒咗,成一公升咁多,都係賣38蚊,好誇張。入面仲有熱情果籽,推薦!

💎總評分:8.5/10-來自新加坡嘅過江龍🇸🇬,海南雞係自家農場養殖,採用每日新鮮嘅鮮肉雞,比黃油雞更健康,連同醬料都係自家制。對比起一般食海南雞嘅餐廳,天天行高檔路線💫,環境闊落坐得舒服。1️⃣ 天天海南雞 $158/中份 + 雞油飯 $38/1-2人份量嚟到必食嘅當然係照牌海南雞🐣,皮薄肉嫩,無肥膏食落健康,起左骨嘅雞件啖啖肉,再點埋自家制三色醬: 黑醬油、秘制辣醬、白薑蓉,的確係水準之作👍🏻。留意反,海南雞唔跟飯,雞油飯需另叫📝。 小編同寶貝叫左個細portion,嚟到見到佢成鍋上俾個份量嚇一跳🙊,二人share more than enough。小編一向怕食油飯,覺得一定係油淋淋好肥,不過呢度嘅油飯煮得較乾爽,香得嚟唔太油膩👌🏻。2️⃣辣子金玉 $58用左避風塘式整嘅粟米🌽,D炸蒜好熱氣但係又真係好味,夠香口,做小食唔錯😋。3️⃣ 黃金軟骨 $68同坊間嘅「黃金」菜式一樣,滿滿鹹蛋黃味🤤,但係欣賞呢度相對炸得無咁油淋淋,邪惡得嚟無咁大罪惡感💃🏻。4️⃣ 鴛鴦菜花 $98鴛鴦其實係指泰國椰菜同椰菜花,用馬來盞炒,中規中矩🥬。餐廳除左海南雞亦有其他星馬菜式,Menu成本雜誌咁,圖文並茂,小食主菜蔬
💎總評分:8.5/10

雞油飯
天天海南雞

2️⃣辣子金玉 $58
辣子金玉

3️⃣ 黃金軟骨 $68

4️⃣ 鴛鴦菜花 $98
鴛鴦其實係指泰國椰菜同椰菜花,用馬來盞炒,中規中矩🥬。
黃金軟骨; 鴛鴦菜花

餐廳除左海南雞亦有其他星馬菜式,Menu成本雜誌咁,圖文並茂,小食主菜蔬菜類都好吸引🤩,酒嘅 offer除左紅白🍷、sake、仲有花雕、茅台等🍶,十分全面。如果淨係想食個海南雞set lunch,的確有其他快靚正選擇,但係考慮到環境地段,食物種類質素,用餐體驗等等,天天還是值得推介💯!
環境服務:⭐⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐⭐⭐
打卡指數:⭐⭐⭐
天天海南雞飯
📍尖沙咀柯士甸道西1號ELEMENTS圓方水區1樓1050A號舖
题外话/补充资料: 🚗Elements泊車優惠出名抵~食餐飯free到你半夜,泊車無壓力。詳情請參閱官網。
2021-09-30
雞油飯
天天海南雞
辣子金玉
黃金軟骨; 鴛鴦菜花
2021-10-06 49 浏览
有追蹤開我嘅都知道我有幾鍾意食魷魚😋🥇上網睇到呢個海鮮x清酒嘅活動感覺幾有趣 而且唔少菜式都有魷魚🦑今次就嚟左Element嘅天天海南雞🐔食過就知海南雞夠出色 其他菜式又點呢🙈🦑椒鹽魷魚🦑魷魚炸到金黃色 脆口 炸粉唔會太厚🦑椒鹽味唔算濃 反而係炸蒜味同辣椒味多啲🦑食落似避風塘炒法 又有椒鹽味 過江龍做法同一般做法有少少出入 但更加惹味😋🦑如果份量可以多啲就好😭這個set跟配了帝松辛口 同屬於炸物嘅椒鹽魷魚好夾得嚟。朋友就食佢哋招牌嘅海南雞,都話好食🤓值得推介一下🙌🏻

今次就嚟左Element嘅天天海南雞
🐔食過就知海南雞夠出色 其他菜式又點呢🙈

🦑椒鹽魷魚
🦑魷魚炸到金黃色 脆口 炸粉唔會太厚
🦑椒鹽味唔算濃 反而係炸蒜味同辣椒味多啲

這個set跟配了帝松辛口 同屬於炸物嘅椒鹽魷魚好夾得嚟。

朋友就食佢哋招牌嘅海南雞,都話好食🤓值得推介一下🙌🏻
2021-10-04 62 浏览
平民價米芝連🐔🐤🐣🐥天天海南雞之前喺新加坡已經出晒名,嚟到香港都係第一次食,唔知味道同新加坡有冇分別呢?😀😀裝修型價、年輕有活力,平日午市大排長龍。見到餐牌有新menu:Seafood loves Sake,咁配搭冇得輸啦🤤我叫左酸菜石班Pairing with 龍勢夜之帝王💯酸菜石班超高質!麻香味特出,與酸味平衡得啱啱好,班塊份量大且滑身,一個人食夠晒滿足😍Sake較烈,同酸菜石班咁濃味嘅菜式相當匹配,富層次感🤩$148《平民化嘅價錢,米芝連級享受》
平民價米芝連

🐔🐤🐣🐥

我叫左酸菜石班
Pairing with 龍勢夜之帝王💯

Sake較烈,同酸菜石班咁濃味嘅菜式相當匹配,富層次感🤩

《平民化嘅價錢,米芝連級享受》
2021-10-04 76 浏览
今日shopping 後去咗ELEMENTS嘅天天海南雞🐓,係米芝蓮店,這餐廳喺星加坡熟食市場內,冇冷氣仲日日排長龍,嚟到香港商場開店,裝修時尚又有冷氣,舒服得多☺️店內現有套餐供應,二人套餐(原價$612,現價$428加一)同埋四人套餐(原價$1300,現價$1188),每分餐都分量十足。餐牌印刷以雜誌為藍本,食物嘅相片非常吸引。飲品除咗自家製作,仲有Crossover蛇王芬旗下四季芬芳嘅四季養生系列,樽裝350毫升$26好抵飲,我揀咗竹蔗茅根馬蹄薏米水,微甜清潤💦。餐前小食有「梅情茄意」是用話梅浸製車厘茄🍅,茄味鮮甜清新。前菜揀咗「花香菜膽」🥬,盛器優雅,芥菜膽配木耳,浸在湯中有淡淡的小黃菊香味🌼。主菜當然有天天海南雞,雞皮薄,冇肥膏,起咗骨,啖啖雞肉,雞味雖然清淡,有雞汁搭救,再配合特製辣醬、薑蓉及黑醬油,美味可口👍🏻👍🏻 飯有白飯同埋雞油飯可選擇,一細鍋裝得滿滿足夠三個人享用,飯粒好爽身🍚。小籠包有啲三種口味,我揀咗普通嘅小籠包,每個包都插有一條膠管儲存醋汁,可直接注入湯包,餡料不用漏汁,包皮厚薄適中,餡料鮮味。甜品有豆腐花,豆味清淡口感香滑,分別叫左燕窩同埋美祿粉,特色風味🍨總

總括來講,這一餐飯價錢適中,下次可以其他食物。
2021-10-03 108 浏览
上次中午經過,枱要預訂才有位。今次2點幾經過見無乜人,就入去一試。主打海南雞,當然就叫海南雞,點知來到一看,不要說雞脾,雞背肉都無,全碟都係雞胸肉,一個字(鞋)。看其他評論說什麼肉滑皮薄,自問是個什麼都放得入口的人,到最後剩下半碟埋單走人。158蚊食碟這些(鞋颯颯)的肉,唉!任何一間茶記都比佢好碟黃金蝦,蝦用透明蝦,(嗱)到乜味都無,只得所謂既脆,加上咸蛋黃炸就算數。埋單334元。十分不值什麼米之蓮推介,唉!而家米之蓮評分只看門面嗎?。。。。

埋單334元。十分不值
什麼米之蓮推介,唉!而家米之蓮評分只看門面嗎?。。。。
2021-10-02 47 浏览
疫情之前去新加坡旅行,個陣去過好出名嘅天天海南雞,當時食完真係好滿足回味無窮🤤雖然疫情無得去旅行,但依加係香港都有得食天天海南雞,一定要去試試佢!今次去左圓方分店,環境乾淨闊落舒適✨裝修仲幾有特色,同朋友都坐得好舒服~🔶黃金軟骨呢款小食份量一啲都唔細,每粒雞軟骨都被咸蛋黃醬包住,炸得香脆可口,真係食到停唔到口🤤🔶天天海南雞(中份)海南雞皮薄肉嫩,最中意海南雞無骨啖啖肉,配上秘製醬汁,就咁食都好夠味。佐雞醬汁有黑醬油、姜蓉、特製辣汁,點埋嚟食格外惹味🔶雞油飯(細)上枱熱辣辣、雞油香氣撲鼻,油飯食落好香雞油味,就咁食飯都可以食幾碗,配埋海南雞真係大滿足🤩🔶黑金叉燒呢個叉燒係我嘅最愛,同平時食開嘅叉燒有少少唔同,呢款叉燒選用近腩肉位置,食落充滿油香又唔韌,而醬汁亦好香又夠味,送飯一流🔶筋腩相逢一上枱就聞到好香,牛腩夠牛味、唔韌唔痴牙,煮得啱啱好,牛筋炆得夠淋,又不失彈性,食落感受到滿滿嘅骨膠原呀🤩🔶豆花恐龍美祿大大杯美祿面頭仲鋪滿美祿粉,美祿味超濃郁,仲飲到啲豆腐花,估唔到又幾夾🤩完全滿足到我呢個美祿愛好者今餐真係食得好滿足,同朋友捧完個肚走呀😛另外想讚下餐廳嘅侍應好有禮貌,見到你有需要都會

🔶黃金軟骨

🔶天天海南雞(中份)

🔶雞油飯(細)

🔶黑金叉燒

🔶筋腩相逢

🔶豆花恐龍美祿
今餐真係食得好滿足,同朋友捧完個肚走呀😛另外想讚下餐廳嘅侍應好有禮貌,見到你有需要都會即刻幫手,抵讚!下次會再去試多啲其他菜式😛

• 雞油飯
  • 西班牙黑毛豬叉燒
2021-09-30 43 浏览
今晚嚟到圓方Element shopping血拼☺️銀包大出血🩸中途休息時就喺附近搵咗間餐廳,決定黎食呢間天天海南雞,撞正lunch hour非常多人,仲有唔少人等緊外賣😱😱來自新加坡米芝蓮推介嘅餐廳果然不同凡響,除咗海南雞好食之外,其他小炒都不容錯過。順便order呢個sake pairing menu椒鹽魷魚配帝松 辛口🦑🦑🦑🥢椒鹽魷魚炸得薄身、輕盈🥢椒鹽味鹹香,仲有好多炸蒜,啱曬我🤩🥂配這杯帝松 辛口🥂入口清晰,餘韻利落🥢🥂兩者配合互添色彩

順便order呢個sake pairing menu
椒鹽魷魚配帝松 辛口🦑🦑🦑
🥢椒鹽魷魚炸得薄身、輕盈
🥢椒鹽味鹹香,仲有好多炸蒜,啱曬我🤩

🥂配這杯帝松 辛口
🥂入口清晰,餘韻利落

🥢🥂兩者配合互添色彩
2021-09-29 54 浏览
天天海南雞聽就成日聽,但都係第一次黎食,咁啱老細附近做完嘢請我食飯🤓🤓🤓當然跟實佢去痴餐啦!!老細就叫左份海南雞食!而我就揀咗一份$148酸菜石斑配龍勢夜之帝王。酸菜石斑酸辣風味突出,麻而不辣,非常入味,石斑厚身、嫩滑,而且魚肉份量都好多。如果器皿大番少少,用餐就再方便啲,不過唔影響食物嘅水準👍🏻龍勢夜之帝王呢款清酒入口水果香味濃,層次感豐富,有助提升酸菜石班嘅鮮味同風味,幾有驚喜。我自己平時都幾鍾意食酸菜魚,呢度嘅酸菜石班絕對超班⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

老細就叫左份海南雞食!
而我就揀咗一份$148酸菜石斑配龍勢夜之帝王。

龍勢夜之帝王

1K
2021-09-27 135 浏览
天天海南雞是新加坡過江龍,餐廳座落於Elements,空間感十足,招牌海南雞最合我意,✨肥美油滑的口感,令人難忘。原隻椰子八寶燉雞 $88八寶燉雞湯賣相不但精緻,材料十分豐富,有雞肉、杞子、紅棗、栗子、瘦肉等,店員先用玫瑰露酒灑在椰子殼週邊, 再用火槍燃起火焰,帶給驚喜視覺效果。湯底用農夫山泉水煲,及長時間熬成,打開椰子蓋,香氣撲鼻而來。先呷一口熱燙燙的湯,椰青香氣充滿口腔,還有淡淡的酒香,飲後暖笠笠, 滋補養生。天天海南雞(中份)$158去骨的海南雞,啖啖肉口感,配上黃油雞皮,滑溜緊緻,雞肉嫩滑,再沾上薑蓉、 甜豉油,特別滋味,不消一會通通吃光了。龍蝦海鮮飯$198炸米和龍蝦湯分開上,上桌時才將炸米倒入湯中,避免炸米失去脆的口感。再將彈牙龍蝦肉、蝦肉及鮮味帶子倒入橙黃色的龍蝦湯中,耐心等待30秒至1分鐘,讓脆卜卜炸米吸收湯汁精華後,每一口鮮味十足, 口感完美。原味小籠包$28小籠包皮薄,插上灌入陳醋吸管, 賣相吸引。先輕輕唧出陳醋, 大口咬下去,湯汁洶湧而出,讓人樂在其中。豆花年代奶茶$28茶香奶滑的奶茶,冰爽順滑,杯底有豐富的豆腐花,滑溜細緻,甜度適中,迷人豆香。

原隻椰子八寶燉雞 $88

天天海南雞(中份)$158

龍蝦海鮮飯$198

原味小籠包$28
豆花年代奶茶$28
2021-09-25 51 浏览
天天海南雞飯今日帶屋企個化骨龍去圓方上溜冰堂,老師臨時改時間,突然要等多兩個鐘加上有啲餓,我入咗去呢間「美食聯盟」,點一個小食配日本清酒嘅推廣組合。呢個叫做SEAFOOD LOVES SAKE嘅推廣,由即日到九月底,食肆預先挑選三款海鮮小食,每款小食配一種唔同口味嘅日本清酒。我鍾意椒鹽,揀咗呢款盛惠$108嘅組合:椒鹽魷魚 配 帝松 辛口。鮮魷片好彈牙,外皮炸得酥香,再加埋椒鹽粉,真係超級惹味!帝松入口第一啖,有明顯甘辛味(不過酒精度唔算高)。咁都幾好,辛口可以減低椒鹽鮮魷嘅油膩。食吓又飲吓,小食同清酒,已經俾我掃清!地址:九龍柯士甸道西1號圓方一樓1050 A號舖
天天海南雞飯

地址:九龍柯士甸道西1號圓方一樓1050 A號舖
2021-09-23 127 浏览
小籠包連放入蒸爐的木架一拼上枱,牌場十足。插上裝有黑醋的小滴管份外精緻,不擅筷子功的人表示滴管更容易控制醋的份量,亦不怕移動過程中漏湯汁。星馬菜必點海鮮喇沙。傳統喇沙油麵混米粉未必人人接受,替代的是拉麵更吸湯汁。半熟拉麵以支架撐起,魔法一樣飛到半空,非常IG-able! 而且筷子拆下即變成公筷,很是貼心。端上的喇沙湯以小火爐加熱,温度足以滾得起湯,拉麵軟硬度由你控制。材料豐富,有兩隻青口,一隻蝦,多件魷魚,四件豆卜。喇沙微辣椰香味濃,吃到砵底充滿乾蝦膏碎。黃金大蝦即鹹蛋黃蝦仁,明知邪惡又要食的一道菜。先炸後上厚厚的蛋黃流沙,即使放久了變涼依然脆卜卜。蝦仁就沒甚麼味道,一分錢一分貨,份量足秤,性價比也是可以。辣子雞翼以這個稱號來說不夠辣,點點花椒粉及炸蒜倒是很惹味。只麻不辣,小朋友亦食得到,略嫌炸漿有點厚。煲仔豬軟骨的白蘿蔔是重點。以黑磨豉醬炆煮,蘿蔔入味清甜。 這道也有小火爐保持温度,避免獻汁起膠。豬軟骨選料較為健康,脂肪甚少,是菜單上抵食夾大份之選 ($108)。白苦瓜菠蘿冷泡茶冰沙毫無疑問是個人心水之一。飲下嚐到新鮮白苦肉顆粒,不苦之餘回味帶甘,和菠蘿濃烈的甜形成對比。份量比想像的

小籠包

小籠包連放入蒸爐的木架一拼上枱,牌場十足。

海鮮喇沙

黃金蝦

辣子雞翼

軟骨大根

白苦瓜菠蘿冷泡茶冰沙毫無疑問是個人心水之一。飲下嚐到新鮮白苦肉顆粒,不苦之餘回味帶甘,和菠蘿濃烈的甜形成對比。份量比想像的還大,推薦二三人享用。
白玉苦瓜菠蘿冷泡茶

天天的小菜似乎比新加坡式海南雞更合香港人口味,餐廳佈置舒適寬敞,是不錯的聚餐選擇。
白玉苦瓜菠蘿冷泡茶
  • 海鮮喇沙
2021-09-23 47 浏览
#當清酒🍶遇上海鮮中秋節翌日係假期 例牌瞓得晏🥱 傍晚時分 約咗朋友喺圓方early dinner 時間尚早 先嚟一客小食-⭐️Seafood Loves Sake⭐️呢種wine pairing幾新頴 由即日到九月底 期間限定餐牌上面有三款海鮮料理 各自搭配唔同風格 唔同個性嘅日本清酒🍶🦑椒鹽魷魚 配 帝松 辛口 $108 🍶🐟酸菜石斑 配 龍勢 夜の帝王 $148🍶🍤松露蝦多士 配 水鳥記 藏之華 純米大吟釀 $128-我哋揀咗松露蝦多士🥪配純米大吟釀 我專攻香氣撲鼻 入口酥香而蝦膠彈牙嘅小多士🤤 品酒呢個重任 由朋友嚟做-朋友講我先知 大吟釀採用50%或更小的嘅米心進行釀造 只用米/米麴發酵 原料同功序多 望住佢淺酌一啖 然後一臉陶醉嘅反應 就知道佢好欣賞酒嘅品質 佢仲話米麴香氣同松露芳香好搭添-📍天天海南雞飯九龍柯士甸道西1號圓方水區1樓1050A舖
#當清酒🍶遇上海鮮
⭐️Seafood Loves Sake⭐️