2021-07-16 30 浏览
冇得去旅行既日子 就唯有周圍搵各國菜式黎懷念下啦今次就去左圓方依間新加坡🇸🇬米芝蓮推介餐廳食返個海南雞飯先🥰天天海南雞 中份 $158雞皮比較淺色 咬落好爽滑去骨雞肉嫩滑唔鞋口海南雞既精粹一定係啲沾醬黑醬油(必試👍🏻) 酸辣醬 薑蓉 三款沾醬總有一款岩心水❤️松露蝦多 3件 $108大蝦肉質結實彈牙🍤 松露醬同蝦多士好夾蝦多炸得酥脆唔油膩👍🏻綠樹銀花 $88西蘭花苗翠綠新鮮🥦加埋炸得脆卜卜既銀魚仔👍🏻👍🏻👍🏻天天石鍋雞油飯 細 $38油飯晶瑩剔透 粒粒分明吸收曬雞湯既精華其實都夠三四碗飯 好抵食😋花好月圓 $18豆味甚濃 同平時食既豆腐花唔同再滑身啲 有薑汁撞奶既質地幾好味😋😋😋豆花恐龍美祿 $28好耐冇飲過恐龍美祿 好懷念加埋豆花個口感幾好 好rich🥰🥰🥰
冇得去旅行既日子 就唯有周圍搵各國菜式黎懷念下啦

好耐冇飲過恐龍美祿 好懷念
加埋豆花個口感幾好 好rich🥰🥰🥰

• 天天海南雞
2021-07-16 1140 浏览
今日難得放假 去咗西九文化區放鬆一下 曬咗一個下晝之後就去左圓方食晚飯😺 想搵間悠閒啲嘅餐廳 靜靜哋食飯 去咗水區嘅天天海南雞食 不過女朋友今日唔想食雞 見佢嘅餐牌都有好多其他選擇 而且入面有咁多人幫襯 應該都有信心保證😗我地見有個幾抵食嘅二人餐 不過都係有雞嘅 女朋友唔想食 我幾想試人地嘅招牌都冇得食啦😐 所以只係散嗌咗啲小菜 不過都相當有驚喜黃金大蝦 都算幾大碟 每一隻蝦仁都有咸蛋黃係上面 蝦仁彈牙 又有鮮味 另外有啲炸翠玉瓜同樣係炸完沾上咸蛋黃 感覺幾清新 瓜仲係爽脆多汁🍃喇沙脆腩 餐牌上已經寫明係脆烤東山羊腩 好少係街度食到好食嘅羊腩 呢碟雖然唔算大碟 但每一件都好好食 外脆內軟 肉係半肥瘦 又唔會太肥膩🐑 喇沙好有椰汁味 蘸嚟食啱啱好泡菜蠔烙 有啲特別嘅係個蠔餅係煙韌嘅 泡菜味道唔算好突出 主要係食到佢嘅爽脆 如果啲蠔仔再大粒啲就更好🤓雞油飯 叫咗細嘅都好夠份量 雞油好香🙊花好月圓 美祿 主要都係食個美祿份嘅味 冇諗過朱古力味同豆腐花都夾到 味道有驚喜☺️ 不過係外賣盒咁上 個人覺得冇咁靚 可以再做得好啲雖然食唔到佢嘅招牌海南雞 但係其他菜式都好出色 有機會再嚟食過😎

雞油飯 叫咗細嘅都好夠份量 雞油好香🙊

特别从家里去九龙站,就因为朋友推荐说很不错。真的不知道是不是徒有虚名,实际体验后发现绝对是言过其实。首先环境嘈杂,一直在播放一些不入流的音乐,跟酒吧一样。食物质素一般,吃完海鲜喇沙还拉肚子了。😪😪😪😪😪海南鸡跟外面卖的没有什么区别,空有虚名。🤮🤮🤮🤮🤮反正吃过很多家海南鸡,真的不觉得这家的海南鸡或是鸡油饭特别好。服务态度也一般般。价格偏贵,两个人吃三道菜差不多400连茶水和服务费,觉得性价比极其低,绝对不会回头。

2021-07-09
2021-07-11 40 浏览
海南雞飯,好多香港人都鍾意食,當然包括我在內啦😋😋 我係超級鍾意食海南雞飯!!!!! 喺香港啲海南雞飯專門店都開到成行成市,而今次食既呢一間天天海南雞飯,就係新加坡嘅過江龍!!!! 而且仲拎過米芝蓮,價格亦都好親民!!! 水準都唔錯👍🏻今次一行兩個人叫咗佢哋嗰個二人套餐!!! 其實本身見到佢個Menu 有好多餸我哋都好想食!!!! 但係我哋又有選擇困難症,見佢個二人餐乜都有D,最後我哋都費事煩叫咗個二人餐就算🙈🙈 二人餐份量都幾足夠!!!! 首先嚟嘅係有兩個燉湯🍲,佢個set係包咗涼瓜鳳梨湯🍍,本身見到佢Menu有個椰子八寶湯好想試,好可惜冇得加錢轉呢個option,所以對呢碗湯冇乜期望...... Eeee!試完,又覺得幾特別,坦白講飲咗咁多年湯都未見過有呢個combination..... 甜甜地!!好滋潤!! 完全冇涼瓜嘅苦味!! 不過如果女士係嗰幾日特別日子日子就盡量唔好飲啦!!!呢碗湯屬性偏涼嘅☝🏻不過料真係好足👍🏻👍🏻 而佢哋嘅海南雞依然保持一貫嘅水準,嫩滑兼無骨!!! 同我之前食過咁多次一樣,咁好食!!! 個雞油飯亦都唔會太油膩!! 佢另外有兩個小菜,不過不失,啲海蜇好爽

二人餐份量都幾足夠!!!!

而佢哋嘅海南雞依然保持一貫嘅水準,嫩滑兼無骨!!! 同我之前食過咁多次一樣,咁好食!!! 個雞油飯亦都唔會太油膩!! 佢另外有兩個小菜,不過不失,啲海蜇好爽口!!! 而另外嗰度麻辣粟米,本身睇佢個樣咁鬼多辣椒,以為一定好鬼辣,放心原來只係微辣!!!! 可能炒得未夠入味掛🙈🙈 不過對於我來講係一件好事😆😆另外都是左佢哋一個原味小籠包,佢個test tube 設計真係幾方便,唔使特登再點酸醋食!!!! 味道不過不失! 最後當然要食埋個甜品啦😚!! 係豆腐花!!! 好滑好有豆味!!! 做呢一餐嘅結尾啱啱好👏🏻
雖然旅遊氣泡已經告吹,不過太掛住星加坡嘅食物,收工就同朋友嚟咗呢度食飯。坐低左一陣員工就已經好熱心將本雜誌咁嘅menu介紹咗一啲特色小菜畀我哋。所以我地都揀左呢款推介小菜。黑松露蝦多士一上臺嗰一下已經聞到好香濃嘅黑松露味,食落口係熱辣辣,同十分之脆口,黑松露味一接觸到你舌頭就已經散發出嚟, 蝦滑好彈口,係一個好好去share嘅前菜,夠2-3人。星加坡肉骨茶上枱嘅時候我同朋友都哇咗一聲因為係一個好大嘅portion, 四條好似手掌咁大嘅肉骨, 湯頭同其他肉骨茶少少唔同佢比較重胡椒味裏面更加有豬肚同埋豆卜,吸哂湯嘅精華,好正店員同我哋講話仲可以無限加湯添!個煲仲keep住加熱所以唔怕會凍左,好體貼。中份海南雞+油飯食得出去有星加坡嘅味道雞件十分之幼嫩加上獨有嘅醬汁(特別推介個辣汁)每食一口都要扒返一啖飯食!雞嘅份量比我想像中要多。油飯我哋叫咗二人份量,你睇圖都睇到,就算四個人食都綽綽有餘。花好月圓豆腐花最後叫咗個豆腐花原本今晚嘅一餐飯, 同港式豆腐花有少少唔同, 呢隻比較硬身少少食落去仲有淡淡嘅牛奶味道,十分有趣⚠️整體來講,因為佢每個菜式嘅份量都比較多,所以絕對適合朋友或者家庭聚會,多啲人
黑松露蝦多士
係一個好好去share嘅前菜,夠2-3人。

星加坡肉骨茶

中份海南雞+油飯
食得出去有星加坡嘅味道

花好月圓豆腐花

⚠️整體來講,因為佢每個菜式嘅份量都比較多,所以絕對適合朋友或者家庭聚會,多啲人嚟,一齊叫多幾款菜式來試。
加上店員服務非常之好,環境亦都好舒適,可以慢慢傾偈
  • 天天海南雞
  • 松露蝦多
2021-07-06 83 浏览
今日同屋企人去圓方行街,行到六七點左右,大家都肚餓啦,所以想喺圓方食埋飯先走。由於屋企人比較鍾意食中式嘅食物,所以我哋就揀咗呢間天天海南雞飯嚟試吓,開頭見到啲食物價錢都幾貴,一煲食物都要成百幾二百蚊,但啲食物上到枱就知道點解係呢個價錢,因為每一樣食物份量都好足夠,以呢個份量同埋味道來講,真係超值。我哋3個人食咗咁多嘢都只係$500左右,除翻開只係每人百幾蚊,仲平過去大排檔食。食咗咁多嘢我哋一致認為松露蝦多士係最好食嘅,多士外脆內軟,而且松露嘅味道超級濃郁,下次去都會再叫!仲有小籠包都好好味,小籠包有三樣口味,由於屋企人唔可以食辣,所以就冇叫到麻辣口味,但係原味同埋黑松露味都好值得推介,隻隻都好多汁同埋大舊,CP值高。
2021-07-04 65 浏览
呢間位於柯士甸道西1號,Elements 圓方水區1樓1050A號舖,店名天天海南雞飯,呢間店是由星加坡開來香港的,想信去星加坡旅遊的人,必定會去食的,不過現在疫情關系,去唔到星加坡,惟有食住呢間店嘅海南雞先,因為佢有星加坡天天嘅味道,不用多說,一定要叫海南雞飯,有個套二套餐幾抵食,有前菜海蜇頭,一碟海南雞,一石頭窩油飯,兩個燉湯,一個粟米🌽,我覺得是避風塘煮,2碗豆腐花,我地六人叫左兩個套餐,再散叫酸菜魚,鴛鴦菜,非常好味,夠飽,店舖裝修坐得好舒服,侍應服務態度很好,下次可以再去食。
2021-07-03
  • 脆爽海蜇
  • 天天石鍋雞飯
  • 天天海南雞(例)
位於尖沙咀圓方的天天海南雞,我本來以為只是單純的吃海南雞飯,誰知餐牌像書一樣厚,有小食、海鮮、牛、雞、豬,就連飲品都有十多款選擇。原來是集合了四間新加坡米芝蓮推介的餐廳,除了天天海南雞,更有「五十年代」,以咖啡及奶茶最馳名,;「老街坊」的牛筋腩是老饕的恩物; 而「超好面」則以其日式拉麵與廣東雲吞麵的融合而聞名。最近餐廳推出了套餐,兩位只需$388就包前菜、小食、主食、米飯、湯和甜品,非常適合有選擇困難症的我。脆爽海蜇  爽脆的海蜇,加上清甜馬蹄,爽口的芥蘭,口感豐富,爽脆清新。 辣子金玉 非常惹味的辣子金玉,用了大量蒜粒和辣椒炒起,鑊氣十足,沒想到配上粟米異常地合襯,粟米帶甜,中和了辣味,而且切開小件,方便進食。  天天海南雞來到了招牌菜-天天海南雞,雞肉肉質相當嫩滑,而且沒有肥膏,雞皮爽口,而沒有肥膩感,真的可以整件吃。本身有醬汁,其實已經夠味,但三款醬汁沾上後各有風味,分別有辣醬、黑醬油和薑蓉。天天石鍋油飯一打開聞到油飯香氣撲鼻,而且仍是熱辣辣的,保溫能力不錯。六甲人習慣把黑醬油淋到雞飯上,甜甜的也不錯。飯量超多,非常慷慨。 涼瓜鳳梨是由涼瓜鳳梨燉龍骨湯,首先賣相非常古典優雅,保溫
脆爽海蜇
爽脆的海蜇,加上清甜馬蹄,爽口的芥蘭,口感豐富,爽脆清新。
辣子金玉
 天天海南雞
天天石鍋油飯
 涼瓜鳳梨
是由涼瓜鳳梨燉龍骨湯,首先賣相非常古典優雅,保溫能力不錯。沒想到鳳梨可以燉湯,味道是偏甜的,跟平日的肉湯很不同。
花好月圓
甜品是豆味香濃的豆腐花,口感超級滑溜,質地偏水狀,有點像冷藏後凝固的豆漿,跟傳統的很不同,很特別。
西柚雪梨
飲品方便有超多選擇,最後選了西柚雪梨,沒想到份量非常大,足夠兩人分享。西柚味好濃烈,有點蓋過了雪梨味,但整體非常清新。
整體食物質數滿意,而且有驚喜,環境寬闊,服務態度又好,非常滿意。
2021-06-29 517 浏览
中份海南雞 $158 4/5雞肉非常之滑嫩,佢話自己嘅賣點都係皮薄雞肉嫩,係做得到嘅!我自己就鍾意食肥膩少少,鍾意雞皮同埋雞肉之間有多一層啫喱狀嘅野。但佢餐子上面寫住,呢幾日日日做運動,可能就冇咁肥。🤣 分量上,我覺得中份嘅話,如果有兩個菜嘅話都係可以夠三個人分。雞油飯 $38 4.5/5餐廳上面嘅餐只,寫咗兩個出名食家嘅comment: 兩個都分別大讚佢啲雞油飯。食落去,每粒飯除咗有雞油嘅香味之外,仲要係粒粒均勻,唔會黐埋一齊,味道不會太過油膩,只能夠話,真係有飯香。份量大概到兩個人食,真係可以玩,齋食飯都會有滿足感蒜泥豚肉 $78 3.3/5個人口味就鍾意食雲桂香,嗰一類雲南菜嘅蒜泥白肉多啲。天天雖然用上黑毛豬博片,包住青瓜片、捲埋一舊。但係蒜泥嘅醬料似乎你係完全最配搭到食物,所以感覺未係好突出。喇沙脆腩 $148 4.5/5呢個係值得推介朋友嚟一齊再食過嘅!即使唔計喇沙醬,本身脆羊肉腩已經做得好出色,真係外脆內酥。即使女朋友本來唔鍾意食羊肉,都覺得好食!而且羊腩嘅中間有一層嘢味超正嘅小肥膏😍 竹蔗茅根薏米水 $26 3.5/5有熱有凍,任君選擇。呢度就應該冇加砂糖,係好清甜嘅味
中份海南雞 $158 4/5

雞油飯 $38 4.5/5

蒜泥豚肉 $78 3.3/5

喇沙脆腩 $148 4.5/5

竹蔗茅根薏米水 $26 3.5/5
有熱有凍,任君選擇。呢度就應該冇加砂糖,係好清甜嘅味道。食完脆腩,可以清一清熱。

原味豆花 $18 4.3/5
豆花好食過豆腐花。係會令人想食完再返嚟食!豆味非常之香濃,有種感覺似係食緊半固體豆漿。
2021-06-28
  • 喇沙脆腩
  • 原味豆花
2021-06-28 55 浏览
天天的眾分店中,我特別喜歡在圓方的那一間,座感舒適,而且近窗的卡位座有更開揚的感覺。我今次是第三回光顧,一直都沒有點過海南雞,因為我始終覺得無法跟星洲那邊的味道比較!反之,我每次到來用膳,總是對他們的松露蝦多士躍躍欲試!味道和口感都是超yummy! 其他還有豬軟骨大根、牛腩及肉骨茶也是不錯的菜式!在香港也不多其他的餐廳能做得比他們更好!如果你喜歡大大杯的飲料,這裡一定可以滿足你一下了!我特別推介白苦瓜特飮給大家試試!
2021-06-27 66 浏览
聽聞呢間海南雞飯係米芝蓮推介嘅,所以特登過嚟試吓。沒有預約,等了大約15至20分鐘,才被安排座位。環境幾舒服,座位闊落,佈置也不錯。點了個招牌海南雞及一碗飯,雞皮較厚、雞肉比較鞋一啲都唔滑兼唔係太有雞味,有點失望。香港唔少地方嘅海南雞飯比佢好味好多,有點懷念以前勝利道的勝利小廚。睇清楚啲,原來唔係香港嘅米芝蓮推介,係個可能係星加坡嘅米芝蓮,而推介嘅可能係星加坡那間。點左個香辣炸雞翼,炸得幾好幾好味,唔會有刮喉嚨的感覺。另外個菜都幾惹味。
聽聞呢間海南雞飯係米芝蓮推介嘅,所以特登過嚟試吓。

2021-06-27 60 浏览
黃金軟骨$68是用大量鹹蛋黃去炒的雞軟骨,鹹蛋份量多到氾濫,每粒軟骨都好大粒,咬落又爽脆,超有口感,360度痴滿鹹蛋黃,食落起哂沙😍,超真材實料❣ 天天海南雞(中份)$158份量比想像中細,但質素都頗高,雞肉斬得平均,雞味濃厚,雞嘅皮下脂肪近乎無,感覺食得好健康。旁邊有3款醬汁可以選擇:薑蓉、辣汁、甜豉油,點了辣汁味道更加出眾😋 石鍋牛肝菌炆花膠海參$168女士精選一煲熱辣辣嘅沙鎬上🤤非常足料極多菇菌吸晒扻汁嘅味道🍄花膠同海參都足味唔會淡花膠比想像中厚身好咬口😬唔係用淡水魚花膠或者垃圾平價花膠🙈海參亦非常足厚度🤤🤤只係數量上略為少 只有3件切片。供兩位食的主菜也不大夠喉👅但整體不俗 黑松露小籠包(兩隻)$38黑色嘅小籠包外表可能唔夠吸引♨️但上菜蒸籠同埋咪你醋泵即時加返晒分💯小籠包算相當不錯❤️做得到皮薄餡多汁多👏有醋泵仔加醋又唔洗怕夾起點醋時會整穿皮漏晒啲精華出黎🈵醋同肉汁完全響包入面mix埋再一啖放晒入口🤤真係好正~唯一美中不足係小籠包冇咩黑松露味
黃金軟骨$68

黑松露小籠包(兩隻)$38
黑色嘅小籠包外表可能唔夠吸引♨️
但上菜蒸籠同埋咪你醋泵即時加返晒分💯
2021-06-26 404 浏览
次次經過沙田市中心間天天海南雞都好多人排隊知道九龍站都有一間所以今日就去坐嗰邊食晚飯 本menu就好似雜誌一樣有啲花多眼亂 最後揀咗朋友講過好多次好好食嘅黃金軟骨即係鹹蛋黃雞軟骨 例牌天天海南雞 水煮Angus 浴火鳳凰 豆花美祿恐龍 先嚟咗個海南雞 上邊淋咗啲雞汁 然後仲有三個醬汁畀你揀 啲雞好嫩滑 雞味濃 最鍾意就係點個薑蓉 原汁原味啲 另外個豉油醬用嚟點青瓜食都好正之後個黃金軟骨一上枱真係嘩一聲 淨係睇相就知道有幾邪惡啦 外皮包住滿滿嘅鹹蛋黃而入邊個軟骨脆卜卜 真係食到停唔到口啊 水煮angus夠曬味 牛肉新鮮 唔算太辣易入口仲有芋絲青瓜條吸曬佢湯汁啲味最精彩莫過於呢個浴火鳳凰 一上枱嘅時候職員就點起火淋落個椰皇上邊非常精彩 淨係呢一part都值回票價啦 個飯炒得好好粒粒金黃又有淡淡嘅椰香豆花美祿恐龍我以為係一杯飲品 但其實你可以當佢係一個甜品 個面灑咗好多好多美祿粉 然之後你再啜一啖滿口都係豆花就好似食緊甜品一樣 要留番最後飲因為如果唔係就會飽曬食唔落其他嘢

黃金軟骨

黃金軟骨
2021-06-21 83 浏览
為咗補祝父親節❣️就同爸爸去咗圓方呢一間餐廳度慶祝~📎羊肚菌肉碎水晶粉羊肚菌吸滿晒湯汁,水晶粉順滑爽口😆同樣好索汁🤤📎文昌雞🐤(大份)雞肉全部都已經起晒骨🤭好方便我呢啲懶人😂雞肉好滑,另外提供左三種醬汁,有醬油膏,姜蓉,同埋一個酸酸辣辣嘅汁🥰好好食📎肉骨茶🍲有四大枝骨,上面嘅肉都離晒骨,肉骨茶裏面仲有豬肚豆卜同埋支竹😉好豐富📎水果茶🍹呢杯水果茶超級巨型😂足足有成1 litre裏面仲有好多水果🍎🍏🍍酸酸甜甜好清新📎雪山葡萄🍇呢一杯提子味好濃🤭不過略為甜咗少少🤏服務:店員服務好好,不時會幫我哋換碟,亦都好有禮貌😗好關心客人滿唔滿意食物質素😚成餐都食得好開心🥳環境:餐牌:
為咗補祝父親節❣️就同爸爸去咗圓方呢一間餐廳度慶祝~

📎羊肚菌肉碎水晶粉
羊肚菌吸滿晒湯汁,水晶粉順滑爽口😆同樣好索汁🤤

📎文昌雞🐤(大份)
雞肉全部都已經起晒骨🤭好方便我呢啲懶人😂

呢一杯提子味好濃🤭不過略為甜咗少少🤏

服務:

環境:

餐牌:

又係過江龍🐉今次仲係有米芝連推介嘅海南雞飯🐥去嘅圓方分店裝修幾型格,坐得好舒服,仲有落地玻璃可以望住出面個海境😌雖然話係新加坡過江龍,但佢地嘅食物種類唔限制於新加坡菜,餐牌成本雜誌咁厚,菜式多到眼花撩亂,樣樣都想試嘅我地幾經辛苦先揀到幾款出嚟😂·<天天海南雞> ʜᴋᴅ 158香港店同新加坡店都採用相同雞種🇸🇬經過5小時嘅烹製,被譽為米芝連最嫩滑雞肉😮的而且確雞肉幾滑,就算雞胸位置都係紮實得嚟又完全唔乾☺️好欣賞佢地選用嘅雞都有做開gym,唔會見到雞皮下面有一層黃黃嘅肥膏👻而且雞皮都偏薄又爽脆,食落都唔太大負擔😙·<雞油飯(細)> ʜᴋᴅ 38用石鍋裝好再用木蓋蓋好🪨呢個presentation我鍾意!雞油飯冇用薑黃粉,所以色澤偏淺。雞湯、雞油嘅味滲透每一粒米,就算係雞油飯都唔會過分油膩,仲保持到乾爽粒粒分明🤩呢個size雖然話係1-2人份,但我覺多個人食都夠呀😝·<黃金軟骨> ʜᴋᴅ 68鹹蛋黃雞軟骨🤩雞軟骨粒粒都好大,除咗有軟骨嘅硬脆,仲有痴住少少脂肪嘅油香🤓食到鹹蛋黃沙沙嘅口感,但覺得鹹蛋味可以更出😗·<古法肉骨茶> ʜ
<天天海南雞> ʜᴋᴅ 158
<雞油飯(細)> ʜᴋᴅ 38
<黃金軟骨> ʜᴋᴅ 68
<古法肉骨茶> ʜᴋᴅ 148
新加坡嘅肉骨茶會更重胡椒味,所以怕中藥味嘅朋友都可以安心點呢道菜👌🏻飲落都幾濃味,不過就略嫌鹹咗少少🤏🏻就算可以refill我地都無再添🙈四大條一字排燉到非常軟淰,用筷子都輕鬆將骨肉分離,而且好入味😋食完啲骨之後發現原來下面仲有唔少豬肚同枝竹,真係好多料呀🤪
<超級水果> ʜᴋᴅ 38
估唔到係幾大杯,兩個人飲都夠晒👭🏻百香果嘅酸甜味為主,但茶底又唔會過甜,仲有唔少蘋果🍏菠蘿🍍西瓜🍉作配料🤩
<美綠+花好月圓> ʜᴋᴅ 28
豆腐花同美綠粉係分開上,落幾多就任君選擇,雖然落得太多美綠粉會蓋過豆腐花味,似齋啪粉咁都幾爽🤣
餐廳本來有加一服務費,不過有9折其實等於免加一,淨係要比多每位ʜᴋᴅ 9茶位費☕️整體用餐經驗唔錯,舒服到慢慢食咗成兩個幾鐘🤓