2021-10-12 95 浏览
閒日過黎element行街~夜晚見肚餓諗住係入面食埋飯,見到呢間餐廳係新加坡米芝蓮推介嘅餐廳,於是同女朋友入去嗌左2人餐,再加左杯桃膠菊花桂花雪梨茶。前菜先黎個脆爽海蜇,上面有幾粒馬蹄,非常爽口,食落去幾清新,而啲海蜇唔係平時一條條咁,而家一片片咁食,食落去幾新奇亦幾爽口開胃菜幾岩~另外個辣子金玉,一開始以為好辣,但其實都係超輕微嘅辣,而且好多炸蒜!炸得好香,送飯真係一流!將輕輕炸過嘅粟米🌽連埋啲炸蒜一齊食,非常脆口~岩晒我呢啲中意食香口野嘅人啦!而個湯,一揭蓋,啖啖嘅鳳梨香味一湧而上!再飲埋落去成件事好清甜!而且啲涼瓜亦唔會覺得好苦!岩先食完啲熱氣野~飲返啖沙真係可以清熱,幫手下火炒菜方面,有泰國捲心菜+椰菜花,而且係用馬拉盞炒架!好有穫氣,亦唔覺得辣!將馬拉盞嘅精華慢慢咁滲入去捲心菜+椰菜花🥦對於我唔係成日食菜嘅人,都不自覺夾多啲黎食呀重頭戲黎啦,海南雞配油飯!海南雞非常嫩滑!而且無脂肪係入面,再撈埋啲醬汁一齊送飯食真心一流!因為啲油飯真係好香油味!而且份量非常巨多!我作為一個飯桶,都不自覺咁食左兩碗半飯,因為啲飯本身已經好香味,將加埋啲滑雞+醬汁放份口,成件事好滿足招牌菜真係招牌
開胃菜幾岩~

招牌菜真係招牌菜!米芝蓮餐廳真係實至名歸!
最尾個甜品,豆腐花好滑!難得地有好香豆味!佢本身已經加左糖係入面,所以唔洗再問侍應拎黃糖架啦~
飲品方面,桃膠份量都好多,食落去好有𡁻口!桂花味出奇地突出~~而雪梨🍐嘅清甜味慢慢由口腔散發出黎!食飽飯飲一啖,尤其解膩!
2021-10-11