2021-05-12 312 浏览
天氣熱熱地,諗唔到食乜,未食過呢間,見到有冷烏冬食,諗住去試下!大概7:45排隊8:00已經截龍有幸最後一個位☺️大概8:20可以入位等左10分鐘度有野食,食到大半未夠9:00已經開始清場,叫我地埋單!以為佢地就收工,咁就快快脆脆食,廢事阻人收工啦!有個呀姐執野時整跌左塊板,成枝野倒到我張枱面,佢無理,叫佢拎條巾擺係度印住先,食埋個舊都走人,佢好熱心幫我地抹,邊抹邊滴,我都同佢我地走架啦⋯⋯一陣再抹啦⋯⋯佢繼續抹繼續滴😂😂最後滴到碗野無食到啦⋯⋯感覺有啲唔舒服!我離開坐位大嘅9:05,出去問出面收錢既男人,你地係咪收9:00?佢話唔係呀,我地收10:00⋯⋯我話仲有成個鐘,係咪要趕到咁?我食左半個鐘都無,咁快就清哂所有野,好似趕住走咁,有冇搞錯!我覺得好差囉!

2021-05-08 246 浏览
早兩日食完中環嘅天海 味道一試難忘😍😍咁啱六點做完嘢經過呢間天吉屋又係天婦羅平時見排晒長龍,唔使等位一於入去試吓!入到去人唔多,招呼都OK,但係座位非常窄,枱面放餐具 水 醃蘿蔔等等 已經非常擠迫但係唔緊要,最緊要都係食物😊😊打開餐牌一睇,樣樣都非常吸引,價錢一啲都唔貴 (心目中用中環天海Price作比較)未點野食店長會嚟放低佢沙律 介紹招牌牛蒡茶同前菜 原來日本以外只有呢間分店點左兩個招牌丼 (睇圖係非常吸引) 但係味道就一般喇 食緊唔同天婦羅好似食緊同一隻味咁 (炸粉定油味?) 食多幾下都放低了,因為味道太無層次,同時念念不忘天海的日本師傅炸的天婦羅總結 外觀 份量 排場 呢間Ok食物高質 應該無可能同大師級比較吧P.S. 好快有人排隊,好快有人吹我哋走 好快我都唔想再食了
早兩日食完中環嘅天海 味道一試難忘😍😍
咁啱六點做完嘢經過呢間天吉屋又係天婦羅
平時見排晒長龍,唔使等位一於入去試吓!

但係唔緊要,最緊要都係食物😊😊

總結 外觀 份量 排場 呢間Ok
食物高質 應該無可能同大師級比較吧

2021-04-30
2021-04-28 208 浏览
冇得飛掛住日本,唯有食住日本嘢先。呢間天婦羅店見好多人介紹過,今次平日過到嚟見唔洗等位終於可以試吓啦。位置好好,朗豪坊11樓,食完可以行下街。門面好日本FEEL位置幾好坐,好多卡位。餐牌整到好吸引令人好期待實物。每枱都有沙律菜送,爽口加埋柚子汁好開胃。叫左個天幕御膳》〉》店舖推薦好豐富好足料有蝦,軟殼蟹,紫菜,魚,蔬菜⋯店員介紹三食法試完都係原本食法最夾ALL ATAR丼一樣都係好豐富,仲多左個蛋天婦蘿加埋個汁食好正最出色係洋蔥天婦蘿,好甜好好味。食完好飽好滿足,成間鋪都有日本嘅服務,絕對可以再食。值得一提嘅係杯牛蒡茶好好飲🤭
冇得飛掛住日本,唯有食住日本嘢先。

位置好好,朗豪坊11樓,食完可以行下街。

門面好日本FEEL

位置幾好坐,好多卡位。
餐牌整到好吸引令人好期待實物。

每枱都有沙律菜送,爽口加埋柚子汁好開胃。

叫左個天幕御膳》〉》店舖推薦
好豐富好足料
有蝦,軟殼蟹,紫菜,魚,蔬菜⋯

店員介紹三食法
試完都係原本食法最夾

ALL ATAR丼
一樣都係好豐富,仲多左個蛋天婦蘿

加埋個汁食好正
最出色係洋蔥天婦蘿,好甜好好味。

食完好飽好滿足,成間鋪都有日本嘅服務,
絕對可以再食。
值得一提嘅係杯牛蒡茶好好飲🤭
  • ALL  STAR丼
  • 天幕御膳
  • 牛蒡茶
  • 椰菜絲
2021-04-26 247 浏览
每次去朗豪坊經過都會見勁多人排隊食呢間,今日見無咩人就忍唔住入去試。利申好鍾意食天婦羅,加埋冷烏冬就無敵,咁就叫咗份嚟試。一嚟就上咗份沙律菜先,都ok,撈埋d汁幾開胃,茶都幾好飲。跟住主菜嚟,一上枱都賣相幾吸引,烏冬汁睇落好清澈,點知食落味道一樣咁清澈,淡到以為係清水,咁都幾清新嘅,完全淨係食到烏冬本身嘅味,食唔到其他味,可能我重口味,最後落哂wasabi七味粉都係無乜味。至於天婦羅呢,有好有唔好,茄子洋蔥好食,但隻蝦就唔掂,咬落冧哂唔爽口,食咗一啖就無再食。價錢可接受,但唔值得排隊排咁耐去食,專食天婦羅但最好味係沙律菜同茶。完全係比排隊條人龍呃咗入去。
一嚟就上咗份沙律菜先,都ok,撈埋d汁幾開胃,茶都幾好飲。

2021-04-25
2021-04-25 120 浏览
日本天丼🍤👍🏻👍🏻欣賞專做一樣食物既舖頭雖然選擇少左,但其實都係想食到好食既嘢😏今次泥到要排一陣隊,但都係等左15分鐘左右!入到去即刻有人放底茶、椰菜絲同menu, 再會同你講下佢地有咩選擇!(數埋好似得四款揀😂).✴️天幕御膳 $148最貴個款,可以無限添飯同鰹魚湯不過其實應該吾會添到😂因為份量十足兩隻虎蝦熱辣辣脆卜卜🤤好滿足軟殼蟹、四季豆同茄子都唔錯但個魚真係冇咩味!要點到佢嗰蘿蔔泥加天婦羅醬汁先食得落口...另外最後加埋高湯紫菜芥末做泡飯,茶係幾清香但就吾算非常特別!.✴️All Star丼 $108呢一款咩都有啲,岩晒香港人咩都想試!不過視覺上無天幕御膳甘開心.✴️天吉雙品$108有細既天婦羅丼同烏冬(可揀冷熱)細食既女仔其實食完個丼都好夠飽☺️今次揀左凍烏冬,十分彈牙好適合炎炎夏日☀️☀️.✔️侍應幾好禮物,會主動講解呢點幾加分!椰菜絲新鮮加埋佢地自己整既柚子醬汁好開胃!牛蒡茶雖然個人非常鐘意,但就吾係人人都岩口味!最重要係佢有限60分鐘,所以吾太適合朋友詳談!反而比較岩想食好嘢既知音.
日本天丼🍤
👍🏻👍🏻欣賞專做一樣食物既舖頭
雖然選擇少左,但其實都係想食到好食既嘢😏
今次泥到要排一陣隊,但都係等左15分鐘左右!
✴️天幕御膳 $148
最貴個款,可以無限添飯同鰹魚湯
不過其實應該吾會添到😂因為份量十足
兩隻虎蝦熱辣辣脆卜卜🤤好滿足
軟殼蟹、四季豆同茄子都唔錯
✴️All Star丼 $108
✴️天吉雙品$108
有細既天婦羅丼同烏冬(可揀冷熱)
細食既女仔其實食完個丼都好夠飽☺️
今次揀左凍烏冬,十分彈牙
好適合炎炎夏日☀️☀️
✔️侍應幾好禮物,會主動講解呢點幾加分!
2021-04-24
  • 天幕御膳
2021-04-21 128 浏览
又係時候掛住日本嘅時候啦😍啲間係日本天婦羅定食 對炸物不嬲無抵抗力嘅我 緊係想試下 佢成個感覺都係日本和風 裝修都係用木系嘅間隔 環境非常簡潔但營造出氣氛 同埋一定要留意星期一至四佢都會有落場時間嫁😣-🧏🏻‍♀️溫馨提示:之前一直排人龍 現間開始變返工常啲 不過都好多日 建議夜晚食飯提早少少 禁樣就避過人龍時間啦-▪️天吉雙品 $108-#天吉雙品我同朋友都係簡左同款,佢烏冬有兩種選擇,可以簡冷食嘅稻庭烏冬,或者熱食嘅讚岐烏冬,我就簡左凍食,上面配左冷柚子皮、紫色同埋芝麻,食落去酸酸地好開胃口,再配埋芥末同醬油,撈埋一齊食好清香配搭。跟住仲有一個細嘅什錦炸物飯,裡面包括洋蔥和櫻花蝦、黑虎蝦、茄子、四季豆同埋溫泉蛋,非常多選擇,食落口出面非常脆口,裏面熱辣辣非常軟口,而且唔會太過油。其實食完個烏冬都已經好飽,對男仔嚟講可能係啱啱好,所以以啲個價錢同質素我覺得好值🙈😍————————————————————-—————-📍Location 旺角亞皆老街8號朗豪坊11樓25-29號舖🕙Business hours 星期一至四 12:30pm-3:15pm/4:30pm-10:00pm星期五至日4
▪️天吉雙品 $108
#天吉雙品
————————————————————-—————-
📍Location
旺角亞皆老街8號朗豪坊11樓25-29號舖

🕙Business hours
星期五至日4:30-10:00pm
𝖂𝖊𝖑𝖈𝖔𝖒𝖊 𝖘𝖍𝖆𝖗𝖊 𝖞𝖔𝖚𝖗 𝖋𝖊𝖊𝖑𝖎𝖓𝖌𝖘 ✍🏻
2021-04-21 173 浏览
Great value (around 100 for lunch set, and 148 for unlimited refill set) but the best part was the rice and tea. The tempura is soggy and one of the worst I’ve had. Disappointing. 抵食! 但係天婦羅好難食. 好似炸咗好耐咁. 同埋啲顏色好深色. 唔知佢哋用乜嘢油嚟炸. 啲日本飯同餐茶就唔錯. 如果真係想食好嘅天婦羅就一定唔會再返嚟.
2021-04-17 145 浏览
近排好鍾意同男朋友去香港嘅過江龍日本天婦羅專門店今次試到呢間喺朗豪坊嘅天婦羅入去之前都要稍為排一陣先入到去入到去即刻二話不說咁樣叫天丼嚟食前菜嘅沙律係任食嘅但係就認為一般 所以都冇添仲有一啲配菜都係喺枱市面可以夾嘅個人認為酸白蘿蔔係幾出色至於天丼方面我覺得呢就還好個人應為佢炸蔬菜係比較出色但海鮮方面 炸魷魚就比較銀炸魚係完全冇味嘅炸蝦呢都覺得係過得去嘅成件事我覺得係不過不失啦但係下次會唔會再食呢就未必啦
近排好鍾意同男朋友去香港嘅過江龍日本天婦羅專門店

炸蝦呢都覺得係過得去嘅
成件事我覺得係不過不失啦
但係下次會唔會再食呢就未必啦
2021-04-15 114 浏览
因為真係好鍾意食天婦羅,之前都聽人講過話呢間好好食,所以即刻衝左過去食。叫咗一個天丼,上黎嘅時候覺得好靚,所以好期待,但係食落口天婦羅唔似啱啱炸起,好似擺咗一陣有啲凍,仲要唔夠脆,啲飯冇乜味,豉油都唔夠多,好失望,唔會再有下一次!

2021-04-15 137 浏览
耐唔時就想食天婦羅,但平時出去日本餐廳叫個天婦羅質素參差,又唔平,呢間天吉屋係我食完會想再幫襯。每次去到都必定要排隊,之前仲因為疫情關係,明明打電話去問開唔開,對方又答我開到晚上六點。我避開繁忙時間四點半到,佢話堂食cut 左,我同佢講我打過黎話開先過黎喎,好彩佢都放我入去。而今晚我放工直接過去,大約7:00到,幾驚要排隊,因為已經好肚餓,竟然可以唔洗等直入,開心。分別叫左個all star 丼同天吉丼,首先兩碗都好多餸,唔會覺得食兩嘢就完,有流心蛋😋,炸蝦,魚,茄子,豆角(唔識個正名),南瓜,魷魚(好似食到)。兩個飯分別係all star 丼係無軟殼蟹,有兩隻蝦,有條好長既魚,但少咗件炸雜菜餅。我食過幾次,佢d炸蔬菜會用當造材料,所以次次食都有新鮮感。另外佢既炸物亦唔會炸完出嚟軟淋淋,都香麻油味。不過佢個飯底就比較飄忽,有時會較濕。雖然成碗都係炸物,但佢有跟無限任食椰菜絲,有佢中和返個油膩感同罪惡感係唔錯。重點係兩個人食到飽飽都只係約$250,咁既價錢去其他餐廳食我暫時仲未食到呢個質數

2021-04-14
  • All  Star  丼
  • 天吉丼
90s👦🐥情侶吃貨|😚飲食著數|🇭🇰hkfoodie🍽️(👦)自稱三星米芝蓮食評家(🐥)自稱拉麵沾麵專家👉 主打不專業食評🍽️👉 快閃飲食著數🤑____________👉 不專業食評🍽️.【天幕御膳】HK$148(🐥) 配料有黑虎蝦🥠 海紅鯛配紫蘇葉、軟殼蟹、雜錦炸物 (洋蔥和魷魚)、茄子、南瓜、炸紫菜和四季豆,同埋一個木桶嘅珍珠米😋 呢個套餐食法都有好多種!個人覺得最簡單嘅天婦羅蘸蘿蔔泥醬汁都好好食🥠 天婦羅外屠嘅炸粉唔厚,黑虎蝦亦好大隻!加分👍 另一個我鍾意嘅食法係加入茶湯🍵 變成「天茶木桶泡飯」!幾乎每一次食呢個套餐我都會留肚追加😆 (因為白飯係免費無限追加)😆💯.(👦) 首先要講既就係呢個套餐就一定食得飽所有人😋 因為前菜沙律、飯可以無限追加!味道方面,入面都會有什錦炸物就唔強調啦,其中主角黑虎蝦真係特別正,大條多肉炸得好香口😍😍 而且蝦味好突出,加上佢地有呢個天幕御膳三食,即係三款食法三款不同美味,其中第三款天茶泡飯真係記得要試埋☺️☺️ 整體CP值好高,真係必食推薦👍👍🐥 : ⭐⭐⭐⭐⭐(5/5)👦 : ⭐⭐⭐⭐⭐(5/5).【天吉雙品】HK$108(🐥) 天吉雙品係有齊冷烏冬+丼飯
90s👦🐥情侶吃貨|😚飲食著數|🇭🇰hkfoodie🍽️
(👦)自稱三星米芝蓮食評家
(🐥)自稱拉麵沾麵專家
👉 主打不專業食評🍽️
👉 快閃飲食著數🤑
👉 不專業食評🍽️
【天幕御膳】HK$148
🐥 : ⭐⭐⭐⭐⭐(5/5)
👦 : ⭐⭐⭐⭐⭐(5/5)
【天吉雙品】HK$108
(🐥) 天吉雙品係有齊冷烏冬+丼飯😋 女仔食呢個都好夠飽👍 佢嘅炸溫泉蛋撈飯真係好正🤤 天婦羅同樣都係炸皮唔會好厚,亦唔會太油膩🥰
(👦) 天吉雙品雖然就冇得無限追加飯🙈🙈 但都好夠份量啦👍👍 因為套餐會有個自選冷熱烏冬比你,再加一份小天丼,同樣係黑虎蝦什錦炸物,份量少d但就可以試埋佢個烏冬😁😁 👦就試左冷烏冬,烏冬配柚子,感覺口感清新同埋都幾飽肚🤣🤣 2人一齊食的話,其實就冇必要叫2個天幕御膳、點呢個都係唔錯的選擇!
🐥 : ⭐⭐⭐⭐(4/5)
👦 : ⭐⭐⭐⭐(4/5)
👉 餐廳總評
(🐥) 天吉丼係連續5年攞日本天丼金賞獎✨ 想食天婦羅丼飯嘅話,建議大家嗌呢間最豐富嘅「天幕御膳」套餐🌟 份量夠多之餘,擺盤同食法都好多花款👍 茶湯泡珍珠米真係可以食到飽😋 呢個餐真係男女都食得飽!
🐥總分評價:⭐⭐⭐⭐⭐(5/5)
--- 食物:⭐⭐⭐⭐⭐(5/5)
--- 性價比:⭐⭐⭐⭐(4/5)
--- 服務:⭐⭐⭐⭐(4/5)
--- 環境:⭐⭐⭐⭐⭐(5/5)
(👦) 餐廳黎講,👦可以話係睇住佢開業😂😂 內裡裝修風格好日式,而且味道質素好高,真係有去左日本既感覺!每當諗起想食天婦羅既時候都會諗起呢間餐廳😂😂 CP值高之餘重要食得好飽!但當然,硬要講的話👦都會覺得菜式上有d單調,確實炸物做得好好,但亦因為呢度只有炸物食,想一次食到天婦羅以外既野呢度就未必有🙈🙈 但👦覺得專注做好一類食物的餐廳都係好吸引的,所以非常建議大家黎試下架😋😋
👦總分評價:⭐⭐⭐⭐⭐(5/5)
--- 食物:⭐⭐⭐⭐⭐(5/5)
--- 性價比:⭐⭐⭐⭐(4/5)
--- 服務:⭐⭐⭐⭐(4/5)
--- 環境:⭐⭐⭐⭐(4/5)
2021-04-13 59 浏览
心血來潮很久沒有吃過天婦羅, 所以放工就衝左去朗豪坊的天吉屋初初新最店的時候到訪過, 仲排長龍, 宜家6:30pm 左右都不用排隊看看餐牌見到有軟殼蟹款式, 而且加上不同的天婦羅都有差不多10款不過飯同天婦羅就是放入同一個碗上, 已經淋好汁, 盛惠$108+10%我個人覺得好抵, 之前食過就是叫左另一款, 天婦羅另上的那款, 原來款式比這個少點餐後, 有一碗菜, 另有酸汁, 好開胃, 而且茶是牛蒡茶, 我個人好喜歡個味道解膩得黎, 又唔洗成日飲來飲去都係玄米茶, 綠茶真心有好多料, 成個碗都滿, 有魚, 軟殼蟹, 南瓜, 茄子, 洋蔥餅, 雞, 2隻蝦, 四季豆, 溫泉蛋茄子偏油身, 其他整體還可以, 碗好淺, 所以其實飯不算太多, 對我來說都足夠

解膩得黎, 又唔洗成日飲來飲去都係玄米茶, 綠茶

2021-04-08
2021-04-13 61 浏览
每一次經過朗豪坊都見到好多人排隊,今次決定早過12:30係開門前到,12:15pm到左,係少過十個人/五張枱嘅情況下,排隊唔使等半個鐘就可以入座,策略成功天吉屋係主打天婦羅嘅人龍得獎店,終於可以試一試呢個過江龍有咩咁巴閉😎 我哋兩個人order左兩個唔同嘅set一個係人氣嘅金獎天吉丼 同埋天幕御膳。未有嘢食之前佢會有杯牛蒡茶俾你地下定火先,仲有椰菜絲沙律加醋同醃牛蒡做前菜,天婦羅炸得好乾身一啲油都冇,最欣賞係隻炸蝦同埋炸蛋天幕御膳 天吉丼

天幕御膳
天吉丼
2021-04-08 73 浏览
今日去咗朗豪坊天吉屋食中午,環境境舒服,播著日式古老音樂,好有日本feel。中午餐叫咗個榮獲連續5年日本天丼金獎賞-天吉丼$118。食物呢個餐包咗一個天丼、一個湯和一些沙律漬物任食,我本人非常鍾意食牛蒡漬,所以非常開心,至於個天丼有黑虎蝦、魷魚、海紅鯛、茄子、南瓜、四季豆、紫菜,温泉蛋。整體都是中上級數,因為未食過温泉蛋天婦羅,呢個真係極其欣賞炸完還是流心的👍,有點可惜嘅係廚師在出餐前已淋了些許天婦羅汁,令脆皮變林,呢個要扣分,飯用的是七星米,粒粒分明,好有米香。服務整體是滿竟的,不過問其中一個侍應有無蘿蔔蓉,佢帶有點不耐煩的語氣答我啲嘢喺晒枱面,但枱面果個只係蘿蔔漬,不是蘿蔔蓉,呢個要打pat pat。總結: 價錢合理,食物有水準,推薦👍

中午餐叫咗個榮獲連續5年日本天丼金獎賞-天吉丼$118。

食物

總結: 價錢合理,食物有水準,推薦👍
2021-04-08
  • 天吉丼
2021-04-07 57 浏览
呢間位於朗豪坊11樓嘅食肆經常要排隊!今次平日嘅2點嚟到等咗一陣就有位之前聽朋友介紹所以嚟食 果然冇失望~店員先比牛膀茶同沙律菜 沙律菜配上柚子醋感覺好fresh 仲可以無限添加然後無耐新鮮即炸嘅天婦羅丼飯就到!我嗌咗個天吉丼$118 個丼飯一嚟就疊到好高好吸引 裡面有溫泉蛋 枝豆 南瓜 重頭戲係炸蝦夠晒酥脆又唔會太過油膩 蝦味都好突出 不過一整碗份量對我嚟講有啲太多 食唔晒有啲浪費 但因為有每人最低消費($100)嘅限制 所以就要一人一碗最後兩個人埋單$300左右(有加一) 食得超飽超滿足啊!
呢間位於朗豪坊11樓嘅食肆經常要排隊!
今次平日嘅2點嚟到等咗一陣就有位
之前聽朋友介紹所以嚟食 果然冇失望~

然後無耐新鮮即炸嘅天婦羅丼飯就到!
我嗌咗個天吉丼$118 個丼飯一嚟就疊到好高好吸引
裡面有溫泉蛋 枝豆 南瓜 重頭戲係炸蝦
夠晒酥脆又唔會太過油膩 蝦味都好突出
最後兩個人埋單$300左右(有加一) 食得超飽超滿足啊!