2021-01-28 69 浏览
喺軟殼蟹呀😻😻.一見到menu有軟殼蟹就決定要食呢間!!!.其實都唔係好多選擇,睇左一輪最後都係揀呢個,因為我哋好貪心想食到多啲軟殼蟹.香港限定軟殼蟹丼 ($158)軟殼蟹、什錦炸物(皇帝菜同櫻花蝦🌸🦐)、茄子、南瓜、溫泉蛋♨️🥚.先黎個椰菜絲邊食邊等 配柚子醋 又幾特別~~ 原來椰菜仲可以無限添加.主角終於到啦.勁大碗呀, 啲餸堆到好高,望見已經覺得好滿足,岩哂就餓死嘅🦁同🌥.有啲喜出望外連菜都好好食😂,主角中嘅主角果然有好多,有5-6隻,咬落去啖啖肉,喺有蟹肉味,炸得唔會好油膩,亦唔厚粉.整體份量多,🦁同🌥勁肚餓都食唔晒,可能因為有啲’流‘,建議同樣好想食多啲軟殼蟹嘅朋友仔可以同朋友share食,🦁🌥一人一碗軟殼蟹丼最後食唔哂,share食仲可以試埋其他款😛.一入去餐廳就好有日本味道,木系簡約風,仲好有私人空間.天吉屋 (旺角)旺角亞皆老街8號朗豪坊11樓25-29號舖.
喺軟殼蟹呀😻😻
一見到menu有軟殼蟹就決定要食呢間!!!
香港限定軟殼蟹丼 ($158)
主角終於到啦
一入去餐廳就好有日本味道,木系簡約風,仲好有私人空間
天吉屋 (旺角)
旺角亞皆老街8號朗豪坊11樓25-29號舖
2021-01-23
  • 軟殼蟹丼
2021-01-28 166 浏览
朗豪坊有唔少想試嘅餐廳其中一間係呢個天婦羅店某個星期日見到平時大排長龍嘅竟然唔洗排就衝咗入去食,我地叫咗2個丼SetAll Star 丼喺食之前有research過呢間餐廳我係有小小為咗個溫泉蛋天婦羅而黎果然呢一隻蛋冇令我失望,一切開佢係流啲蛋黃出嚟將佢撈埋個飯連埋醬汁一齊食食丼飯我最怕就係唔夠汁,不過呢個都夠飯都煮得啱啱好,唔會太濕太淋當中嘅海紅鯛配紫蘇葉都有驚喜我本身係好怕食魚,怕腥怕骨不過呢個魚無腥味,有小小似魚柳肉質有啲實,同埋唔會有骨怕食魚嘅朋友仔都可以試試另外黑虎蝦我都有少少失望雖然層粉夠薄多脆,不過炸得有啲過熟我見香港普遍天婦羅店都會咁雖然係咁隻蝦都夠大隻同夠鮮味,都唔算好fail軟殼蟹就炸得好均勻,每隻腳都有炸粉仲有小小小小膏添炸四季豆又係有啲驚喜,用炸粉裹住再炸原來會同平時食嘅四季豆唔同味,蔬菜味會更加出個丼仲有其他配料: 魷魚、雞肉、茄子、南瓜、洋蔥和櫻花蝦呢幾樣就不過不失,唔算係好出色,但係絕對合格另外再叫咗個天幕御膳其實天婦羅配搭上係差唔多只不過佢多咗茶泡飯同埋特定嘅醬汁整體來講我覺得呢間餐廳都對得住過江龍呢一個名我本身唔算係好鍾意食炸嘢如果下次好多人排隊我就未
朗豪坊有唔少想試嘅餐廳
其中一間係呢個天婦羅店
某個星期日見到平時大排長龍嘅竟然唔洗排
就衝咗入去食,我地叫咗2個丼Set

喺食之前有research過呢間餐廳
我係有小小為咗個溫泉蛋天婦羅而黎
果然呢一隻蛋冇令我失望,一切開佢係流啲蛋黃出嚟
將佢撈埋個飯連埋醬汁一齊食
食丼飯我最怕就係唔夠汁,不過呢個都夠
飯都煮得啱啱好,唔會太濕太淋
當中嘅海紅鯛配紫蘇葉都有驚喜
我本身係好怕食魚,怕腥怕骨
不過呢個魚無腥味,有小小似魚柳
肉質有啲實,同埋唔會有骨
怕食魚嘅朋友仔都可以試試
另外黑虎蝦我都有少少失望
雖然層粉夠薄多脆,不過炸得有啲過熟
我見香港普遍天婦羅店都會咁
雖然係咁隻蝦都夠大隻同夠鮮味,都唔算好fail
軟殼蟹就炸得好均勻,每隻腳都有炸粉
仲有小小小小膏添
炸四季豆又係有啲驚喜,用炸粉裹住再炸
原來會同平時食嘅四季豆唔同味,蔬菜味會更加出
個丼仲有其他配料: 魷魚、雞肉、茄子、南瓜、洋蔥和櫻花蝦
呢幾樣就不過不失,唔算係好出色,但係絕對合格

另外再叫咗個天幕御膳
其實天婦羅配搭上係差唔多
只不過佢多咗茶泡飯同埋特定嘅醬汁
天幕御膳

整體來講我覺得呢間餐廳都對得住過江龍呢一個名
我本身唔算係好鍾意食炸嘢
如果下次好多人排隊我就未必會encore
但係要我揀一樣,我會揀有天婦羅溫泉蛋嘅丼再食

Jan B重點推介
2020-10-18
午餐
  • All  Star  丼
2021-01-28 62 浏览
次次都見到星期六日都好多人排隊,今日冇咩做就排隊試吓食。都排咗半個鐘。入到去先知原來只可以食45分鐘,老實講有啲急,不過我食飯都快,如果慢慢食嘅朋友就要留意番。我叫咗個天吉丼,朋友叫咗個天婦羅冷烏冬,感覺上冷烏冬抵食啲,因為佢嘅天婦羅下面都有飯,而且個烏冬幾彈牙,不過佢嘅天婦羅入邊就無魚,不過就有炸洋蔥,而炸洋蔥都係我哋一致覺得係最好食嘅,我自己覺得魚同埋蝦都OK嘅,幾大隻囉。佢嘅柚子醋配菜係可以不停添,而且幾開胃,好想買佢支柚子醋。總結唔使排隊可以試吓,但排完隊就覺得同期望有落差。

2021-01-20 81 浏览
試下位於朗豪坊11樓呢間天吉屋,去到啱啱滿左,等左陣有位。提議大家搭升降機,因為行上去都幾係野一坐低,唔駛睇,叫左天吉丼$130上左沙律菜先,左邊唔知係咪天婦羅汁,冇聽清楚好普通嘅菜絲,間間日本野都係咁上下,冇咩特別評價主角到,有虎蝦、魚、魷魚、炸溫泉蛋、四季豆、茄子、炸紫菜好老實,我嫌佢汁多左啲,攪到飯唔夠爽身,同埋整淋左啲天婦羅基本上我淨係覺得虎蝦同炸紫菜好食其餘嗰啲都麻麻,魷魚同魚都冇味其他啲菜類都係好一般我就覺得加隻蛋喺天丼係畫蛇添足嘅個麵豉湯,幾好飲喎,我鍾意佢唔會過鹹,同埋有啲料喺度杯茶都ok,夠熱,消滯有啲牛蒡同蘿蔔,任加,我冇食

一坐低,唔駛睇,叫左天吉丼$130

上左沙律菜先,左邊唔知係咪天婦羅汁,冇聽清楚

好普通嘅菜絲,間間日本野都係咁上下,冇咩特別評價

主角到,有虎蝦、魚、魷魚、炸溫泉蛋、四季豆、茄子、炸紫菜

好老實,我嫌佢汁多左啲,攪到飯唔夠爽身,同埋整淋左啲天婦羅

基本上我淨係覺得虎蝦同炸紫菜好食

其餘嗰啲都麻麻,魷魚同魚都冇味
其他啲菜類都係好一般

我就覺得加隻蛋喺天丼係畫蛇添足嘅

個麵豉湯,幾好飲喎,我鍾意佢唔會過鹹,同埋有啲料喺度

杯茶都ok,夠熱,消滯

有啲牛蒡同蘿蔔,任加,我冇食
2021-01-20
2021-01-19 51 浏览
自從轉了返通宵班後,在早上的時間就變得充實,加上香港實施取消晚上在餐廳用膳後,約朋友食飯就由晚上改為午餐。今次就選擇咗在旺角朗豪坊11樓的天吉屋,午飯時間要等差不多半小時才有位給我們,要等咁耐應該都係有咁上下嘅口碑。點了兩個套餐,送到嘅時候都超驚喜,份量很大天婦羅炸得很香脆之餘,入口也不會覺得很油嘅口感,極力推薦!而且椰菜絲可以免費添加,最值得一提的是那壺茶,是牛蒡茶來,可以消脂防三高,值得一試!

• 椰菜沙律
  • 牛蒡茶
2021-01-10 136 浏览
環境- 低成本和式設計 +急速無味的和風音樂(趕人走?)甚至有小昆蟲出沒,指甲大小,黑黑長長店員- 態度一般,三五成群談天說地,不理客人。門口收銀長期無人。飲品- 主要提供牛蒡茶,有人喜歡有人憎恨。個性獨特食物(前菜)-沙律菜 沙律油可自由加減,但加沙律菜有雪櫃的雪味醃蘿蔔 醃牛蒡分別用子薑/中藥(!?)處理,比較有個性的味道⋯⋯但是12:30開門,12:45入店,醃製品已經見底⋯⋯ 可見店員開門沒有檢查,甚至過夜無人理。小昆蟲食糧?!?!食物(主食) 分別軟殼蟹 天吉丼醬- 可以接受 食材- 不了 不了軟殼蟹- 不新鮮菜餅-炸乾了魚- 梅了南瓜-口感糊狀豆-不脆蝦- 還可以米- 種類不一,影響口感價格- 快三百。 以同類店舖,偏貴。
環境- 低成本和式設計 +急速無味的和風音樂(趕人走?)
甚至有小昆蟲出沒,指甲大小,黑黑長長

飲品- 主要提供牛蒡茶,有人喜歡有人憎恨。個性獨特

小昆蟲食糧?!?!

食物(主食) 分別軟殼蟹 天吉丼
魚- 梅了
南瓜-口感糊狀
豆-不脆
蝦- 還可以
米- 種類不一,影響口感

價格- 快三百。 以同類店舖,偏貴。
米種不一
2021-01-10
2021-01-03 75 浏览
元旦嘅lunch本身諗住同朋友食韓燒,點知幾間都full booking🥲最後行吓朗豪坊經過見到呢間天吉屋🍤🍤可能我哋12:30就到 間鋪唔算多人 一去就會有位🤪我哋3個人去 要分2檯坐 好彩都係坐隔離 都可以一齊食一齊傾計我叫咗天吉雙品冷烏冬 另外2位朋友叫咗All star丼🍚落完單之後 就上咗個沙律🥗柚子醋係分開上 食落好fresh🌱比較開胃 呢度嘅沙律係任加嘅 不過我哋就留返個肚食主菜Lu我同一位朋友一齊坐一張枱,掛住同佢傾計所以無影到個冷烏冬set😢不過最驚喜嘅係佢喺碗天婦羅炸物下面有飯!等我可以一試個炸溫泉蛋撈飯,蛋撈飯真係一流👅呢個餐嘅炸物唔多 我最欣賞嘅係佢嘅炸洋蔥🧅平時我比較少食洋蔥🧅但佢嘅洋蔥味炸完之後唔會好濃 好香脆👍🏾佢啲炸物嘅天婦羅皮唔會好厚亦唔會太油膩 食落口唔會成口炸粉另外朋友叫咗All star 丼,好彩佢有影到相,呢個丼嘅炸物有炸蝦、炸溫泉蛋、炸雞肉、炸軟殼蟹、炸茄子、炸洋蔥、炸四季豆、炸紫蘇葉、炸魷魚、炸紅鯛、炸南瓜等🎃炸蝦🍤彈牙 食落口啖啖肉炸紅鯛魚🐟外脆肉軟 唔會好乾身炸茄子🍆食落口仲係好juicy 不過就比較偏淋身炸雞肉🐥幾嫩口 唔會好鞋炸魷魚

炸蝦🍤彈牙 食落口啖啖肉
炸紅鯛魚🐟外脆肉軟 唔會好乾身
炸茄子🍆食落口仲係好juicy 不過就比較偏淋身
炸雞肉🐥幾嫩口 唔會好鞋
炸魷魚🦑唔會靭 彈牙

朋友話食呢個丼真係超滿足,無諗過佢咁大碗😂好彩佢都食得完😂每樣都有啲可以試唔同嘅炸物👅

2021-01-02 102 浏览
天吉屋係來自東京的丼飯店,成日排隊,我想食好耐。今次食外賣,有7折,唔洗加一。外賣只有這5款,天蝦飯團,係8折。丼,係7折7折後,平了好多。天吉丼和All Star,天婦羅好豐富,蝦,海紅鯛,軟殼蟹,什錦炸物(洋蔥和魷魚),疏菜等等,都好食。流心温泉蛋撈飯,好好食。無咗精美的餐具,日本茶和漬物,真係唔同。外賣味道係ok,但無堂食咁脆,咁熱,所以,下次都係排隊堂食。現在6點後無堂食,朗豪坊頂樓等高層食肆,好多係收工,外賣都唔做。成個商場好靜,之前,層層都有舖頭要等位的。希望疫情快啲過去,食肆可以正常做生意。

外賣只有這5款,天蝦飯團,係8折。丼,係7折

7折後,平了好多。

外卖自取
之前一直都將呢間餐廳係我既OPENRICE既 TO GO LIST度,又咁岩今日突然好想食炸物的關係,終於都可以試到呢間餐廳!由於係放工時間,我地大約7點鐘左右就到達左朗豪坊,每次經過都見到長長既人龍,心諗其實係唔係真係咁好食呢~等左大約1個鐘,終於可以入到去呢間餐廳!入座後會有一壺牛蒡茶,但我唔係太習慣牛蒡的味道餐牌可以選擇的天丼唔多,只有五款,而我今次就選擇左天幕御膳,所有米飯都是用日本七星米! 天幕御膳 HK$148餐桌上有介紹返3種食法去食呢個天幕御膳!但忘記了拍照>.<天幕御膳的材料有黑虎蝦、軟殼蟹、海紅鯛配紫蘇葉、什錦炸物、茄子、四季豆、南瓜、炸紫菜!本身炸物好鬆脆,但可惜果日食既時候,無論係邊一種食法,都覺得淡而無味,無特別感覺!覺得無論食黑虎蝦又好,軟殼蟹都好,味道都係一樣!相反,我之前試過去東涌食一間天丼真係令我喜出望外!!所以對比之下,呢間稍為失色左少少。

入座後會有一壺牛蒡茶,但我唔係太習慣牛蒡的味道

天幕御膳 HK$148

餐桌上有介紹返3種食法去食呢個天幕御膳!
但忘記了拍照>.<

覺得無論食黑虎蝦又好,軟殼蟹都好,味道都係一樣!

相反,我之前試過去東涌食一間天丼真係令我喜出望外!!
所以對比之下,呢間稍為失色左少少。
2020-10-16
2020-12-13 4949 浏览
今年全年冇得去旅行唯有食下日本野回味下之前去日本旅行時嘅回憶日本嘢除咗食刺身之外天婦羅丼都一樣好好味早兩個星期,我同男朋友就去咗朗豪坊呢間食天婦羅丼嘅餐廳食飯餐廳環境都好日本嘅風格坐低之後我哋就開始點菜先講講佢嘅茶,佢嘅茶係牛蒡茶飲落去有啲清熱嘅感覺,幾好飲之後我哋就點左「天幕御膳」$148 , 「軟殼蟹丼 」$158開餐前黎食個沙律配以柚子醋, 好清新的感覺先講講「天幕御膳」入面包括有黑虎蝦,海紅鯛配紫蘇葉,軟殼蟹,什錦炸物(洋蔥和魷魚),茄子,南瓜,炸紫菜,四季豆佢食法都有三個, 分別係天婦羅(沾醬食),天丼(沾天丼醬汁再加飯一齊食, 天茶泡飯(配上鏗魚湯食)餐桌上都有附上三個食法,十分貼心我自己就較鍾意天丼食法,所以用天丼食法食晒全部「軟殼蟹丼 」$158包括有軟殼蟹,什錦炸物(皇帝菜和櫻花蝦),茄子,南瓜,溫泉蛋份量都好大碗,裝得滿滿,我地要問店員拎多個碗裝開啲炸物先可以再慢慢食估唔到溫泉蛋炸好入面都仲係流心,好正成碗食晒真係好滿足,因為真係好大碗,建議要留肚食先好叫依個因為男朋友都唔太食得晒,哈哈
今年全年冇得去旅行

唯有食下日本野回味下之前去日本旅行時嘅回憶

日本嘢除咗食刺身之外

天婦羅丼都一樣好好味

早兩個星期,我同男朋友就去咗朗豪坊呢間食天婦羅丼嘅餐廳食飯

餐廳環境都好日本嘅風格

坐低之後我哋就開始點菜

先講講佢嘅茶,佢嘅茶係牛蒡茶

飲落去有啲清熱嘅感覺,幾好飲

開餐前黎食個沙律

配以柚子醋, 好清新的感覺

先講講「天幕御膳」

餐桌上都有附上三個食法,十分貼心

我自己就較鍾意天丼食法,所以用天丼食法食晒全部

「軟殼蟹丼 」$158

估唔到溫泉蛋炸好入面都仲係流心,好正

成碗食晒真係好滿足,因為真係好大碗,建議要留肚食先好叫依個

因為男朋友都唔太食得晒,哈哈
2020-11-10
2020-12-09 3014 浏览
每次經過朗豪坊天吉屋, 門外總是排住長長人龍, 人氣確實令人忍不住一試再試! 決意同同事準時收工, 飛去餐廳, 避免再夜少少會人多, 這樣可以減省輪候時間。入座後會送上一壺甘香潤喉嘅牛蒡茶,再來一大碗爽脆椰菜絲+秘製柚子醋汁, 因應個人口味自行加入, 酸尾尾, 岩哂為食主菜前開開胃 (椰菜可以無限添加)餐廳主打天婦羅, 款式供應貴精不貴多, 勝在keep得住水準, 令人再黎幫襯米飯均選用日本七星米, 特別軟熟我就揀左個三食【天幕御膳】HK$148檯面上附有建議食法, 跟住步驟食, 果然食出不同驚喜!所有炸物即叫即炸, 絕對鬆脆不油膩, 雙蝦天婦羅夾蘿蔔蓉食, 簡單調味, 反而能吃出虎蝦原汁原味,乾海草超鬆化二食: 加入甜豉油雙蝦天婦羅、四季豆、紅鯛魚調味比剛才夾蘿蔔蓉, 味道重一點點, 四季豆清甜, 紅鯛魚魚質嫌不太嫩滑三食: 記得請店員送上一小壺熱辣辣鰹魚湯將鰹魚湯加入飯中成為泡飯, 再混入紫菜、芥末, 啖啖清甜, 間中食到芥末嗆口, 味蕾增添了些少刺激, 浸埋洋蔥魷魚, 炸皮索左湯汁, 超正!呢個set係可以免費追加米飯ga! 所以胃口大嘅朋友可以order呢款, 絕對食得飽!同行

入座後會送上一壺甘香潤喉嘅牛蒡茶,

米飯均選用日本七星米, 特別軟熟

我就揀左個三食【天幕御膳】HK$148

檯面上附有建議食法, 跟住步驟食, 果然食出不同驚喜!

所有炸物即叫即炸, 絕對鬆脆不油膩,

乾海草超鬆化

二食: 加入甜豉油
雙蝦天婦羅、四季豆、紅鯛魚

三食: 記得請店員送上一小壺熱辣辣鰹魚湯

同行朋友較為細食, 於是揀左【天吉雙品】HK$108

同樣有虎蝦、魷魚,茄子,海紅鯛, 四季豆,南瓜 , 炸紫菜, 多了一隻炸溫泉蛋, 一篤即穿, 原來炸物底仲有飯ga!! 剛好撈埋蛋汁食, fit哂~ 另外可自選熱食/凍食烏冬, 朋友揀左熱食, 湯底味道有d似豬骨湯, 但唔會太濃太重口味, 跟沒有被調味過嘅炸物, perfect match~!
2020-12-01
2020-12-05 95 浏览
天吉屋一起香港開咗之後就好多人去朝聖,每次行過都見到好多人排隊,今次五六點嘅時候經過見到冇乜人就入去早啲食晚飯。我同朋友都叫左All Star丼 $108叫丼飯就會送麵豉湯,丼飯黎之前仲有沙律菜送,沙律菜仲可以無限添,解解油膩嘅味道都幾好。All star丼入面有虎蝦、軟殼蟹、茄子、四季豆、海紅鯛配紫蘇葉、魷魚、溫泉蛋、雞肉、南瓜同埋雜錦炸物。成個飯睇落就勁豐富,自己就食食吓覺得超級油膩,有可能係我個人唔適合食天婦羅飯,雖然我本身好鍾意食炸物,但當成個飯滿晒炸嘢,食食吓食到完全唔知道嗰一件炸物係乜嘢,每一件都好似一樣味道咁,我個人就覺得有啲名過其實賣相用黎打卡一流,但我就唔會再食。講吓個環境,個人覺得餐廳入面都幾迫下,張枱好細,兩個飯都黎左就覺得有啲迫,用餐體驗一般般。
我同朋友都叫左All Star丼 $108
賣相用黎打卡一流,但我就唔會再食。

2020-11-24 1810 浏览
忘不了,那年與cc,在嵐山小河畔,坐在餐廳外的榻榻米,悠然嘆天婦羅!時令蔬菜,簡單地沾上炸漿,伴以醬汁同吃,已教人吃得極為津津有味。疫症肆虐,嵐山的記憶,只能回味。慶幸,天婦羅的滋味,仍能品嚐。這夜,與N倆人,去了旺角天吉屋。這兒,吃天婦羅挺講究的,可分為三種吃法:一、直接蘸上蘿蔔泥醬汁吃,享用天婦羅炸物酥脆絕妙的口感;二、把天婦羅炸物放在珍珠米飯上,再淋上天丼醬汁同吃;三、最後在炸物和米飯中,倒入茶湯,品嚐「天茶泡飯」,再根據個人口味,放上海苔絲和芥末等。不消片刻,我們已選定了自己喜歡的丼。侍應逐一送上可任加的生菜絲,伴以酸香開胃的醋汁,以及散發淡淡香氣的牛蒡茶,既可解熱氣,又可解渴。天幕御膳$148,配料有黑虎蝦、海紅鯛配紫蘇葉、軟殼蟹、雜錦炸物(洋蔥和魷魚)、茄子、南瓜、炸紫菜和四季豆,配以一木桶香糯煙韌的珍珠米,以及料足味鮮的麵豉湯。薄薄酥脆的炸漿,包裹著口感味道不一的時令蔬菜和海鮮。蝦和軟殼蟹當然好吃,然而,更教人驚喜的是炸魷魚洋蔥和炸紫菜,茄子南瓜,也各有千秋。 軟殼蟹丼$158,乃香港限定,配料有軟殼蟹、雜錦炸物(皇帝菜和櫻花蝦)、茄子、南瓜和溫泉蛋。軟殼蟹份量十足;皇帝

這夜,與N倆人,去了旺角天吉屋。

這兒,吃天婦羅挺講究的,可分為三種吃法:
一、直接蘸上蘿蔔泥醬汁吃,享用天婦羅炸物酥脆絕妙的口感;
二、把天婦羅炸物放在珍珠米飯上,再淋上天丼醬汁同吃;

軟殼蟹丼$158,乃香港限定,配料有軟殼蟹、雜錦炸物(皇帝菜和櫻花蝦)、茄子、南瓜和溫泉蛋。軟殼蟹份量十足;皇帝菜配櫻花蝦同炸,香脆可口且多了鮮味。小妹,毫不客氣地,一口鯨吞了溫泉蛋。
2020-11-19 1847 浏览
好耐都冇試過咁早收工可以出去食晚飯, 同家姐一收工就約左係旺角等, 已經超肚餓, 去左依間專食日式天婦羅丼飯店食晚飯, 雖然都等左一陣位, 但都唔係太耐, 入到去格局係全日式裝修, 我地亦安排坐係卡位座, 座位好闊落主菜未黎之前, 食個生椰菜絲沙律頂定肚仔先, 清爽口感, 加埋柚子醋汁帶酸更加開胃我同家姐叫左一人一個丼飯餐, 先送上天吉丼天吉丼係連續5年係日本天丼金賞獎, 睇相已經覺得好有份量, 黎到見到實物完全係嘩一聲, 入面有黑虎蝦、魷魚、海紅鯛、茄子、南瓜、四季豆、炸紫菜同溫泉蛋, 每樣材料都係炸得好香脆, 薄粉又唔會過份油膩, 黑虎蝦食落啖啖肉又大隻, 蝦味好突出魷魚軟熟又唔會太刃, 茄子同南瓜係切得好大條, 味道香甜, 個人最喜歡係溫泉蛋, 一切開仲有蛋汁流出黎, 撈飯食一流飯雖然唔算好多, 但淨係食配料都已經飽左九成, 好足料!另一個就叫左天幕御膳, 同樣有黑虎蝦、魷魚、茄子、南瓜、四季豆、炸紫菜之外, 仲有海紅鯛配紫蘇葉、軟殼蟹同炸洋蔥依個餐附有三種食法既教法, 估唔到天茶泡飯食法幾有驚喜食完一件炸物再食一啖泡飯, 感覺好舒服又解膩, 不得不讚海紅鯛配紫蘇葉, 依個配搭咁
我同家姐叫左一人一個丼飯餐, 先送上天吉丼
飯雖然唔算好多, 但淨係食配料都已經飽左九成, 好足料!

依個餐附有三種食法既教法, 估唔到天茶泡飯食法幾有驚喜
食完一件炸物再食一啖泡飯, 感覺好舒服又解膩, 不得不讚海紅鯛配紫蘇葉, 依個配搭咁炸個味道好清新, 魚味都唔會比紫蘇葉蓋過, 我個人係幾喜歡, 同樣都係食哂配料已經好飽了

最後飲埋佢地既牛蒡茶, 好香濃, 解膩最好不過, 好滿足既一餐!

走個時先見到原來全日外賣自取仲有7折優惠,都幾抵食
2020-11-18 88 浏览
平時行開朗豪坊都知D間天吉屋有幾多人排隊今日難得早收工, 見冇咩人等位, 就一於試下佢今次我等左三分鐘就得啦當唔知有咩好食時, 就叫個大雜燴, 咩都有, 可以咩都試下D個大雜燴叫天幕御膳, 有三種食飯, 好期待上枱了, 天婦羅好吸引, 孖蝦竟然有三隻, 覺得好抵, 另外紫蘇葉有驚喜, 係夾埋魚肉的, 好好味, 另外軟殼蟹同四季豆都令人一試難忘, 仲有洋蒽, 矮瓜, 紫菜等等, 各有各特色, 全部都好好味飯係專用日本米, 仲可以任添, 唔洗怕唔夠飽麵豉湯仲要好多料, 同出面既完全唔同當食到咁上下, 你可以叫職員比鰹魚湯你, 用黎食泡飯用的鰹魚湯好香, 夾埋白飯黎食另有滋味, 好好味佢仲有送個沙律菜比你食, 食得多油炸野食返D個中和返感覺好好D個專於天婦羅既食店真係好好味, 唔怪得日日都咁多排隊啦!
平時行開朗豪坊都知D間天吉屋有幾多人排隊
今日難得早收工, 見冇咩人等位, 就一於試下佢
今次我等左三分鐘就得啦

當唔知有咩好食時, 就叫個大雜燴, 咩都有, 可以咩都試下
D個大雜燴叫天幕御膳, 有三種食飯, 好期待
飯係專用日本米, 仲可以任添, 唔洗怕唔夠飽
麵豉湯仲要好多料, 同出面既完全唔同
當食到咁上下, 你可以叫職員比鰹魚湯你, 用黎食泡飯用的
鰹魚湯好香, 夾埋白飯黎食另有滋味, 好好味

D個專於天婦羅既食店真係好好味, 唔怪得日日都咁多排隊啦!
2020-11-18