2021-07-08
番咗工之後都有好耐都冇外出食飯,主要原因係其實收咗工都已經好攰,連煮飯都冇乜心機。朋友約見面,我先久違出一次街,哈哈。揀咗位於朗豪坊嘅天吉屋,因為佢話開咗咁耐都冇食過喎。平日未夠7點,就好快安排到入座;但過咗7點就見有唔少人喺門口排隊喇,不過翻桌率都高嘅,因為佢哋設限時60分鐘。餐廳面積都唔細,除咗大部分2-4人枱,仲有啲類似卡位,都枱面夠闊落,都坐得舒服嘅天吉屋嘅餐牌好簡單,「天吉丼」、「天幕御膳」、「軟殼蟹丼」、「All Star丼」、「天吉雙品」,定價$108-158。丼嘅主要分別在於天婦羅嘅種類唔同,例如有啲會有黑虎蝦,有啲會有軟殼蟹咁。天吉屋主打嘅天吉丼已經連續7年拎咗日本天丼金賞獎,質素有保証,即點即炸即食的確係好出色而天幕御膳就會有有三種食法,好豐富架,先配天婦羅蘿蔔蓉食,然後可以加秘製天丼醬汁食,而最後就係以泡飯形式食,三款食法,各有所好。天吉雙品二選一,可配冷稻庭烏冬或者熱讚歧烏冬,啱哂唔想食飯嘅朋友每枱都會有天丼醬汁、牛蒡漬物同牛蒡茶,我好鐘意食牛蒡,啱哂,爽脆口感配炸物一流。牛蒡茶都好香口消滯呢!落單後,店員好快就會送上沙律菜,可以任添,柚子胡椒沙律汁好清爽。天幕
天幕御膳 $148
跟丼附上嘅湯都有誠意,裡面有好多蘿蔔,仲有豆腐同油揚。我點嘅天幕御膳都好快上枱,完全感覺到佢有幾咁新鮮熱辣。一份有黑虎蝦、海紅綢配紫蘇葉、軟殼蟹、什錦炸物 (洋蔥、魷魚)、茄子、南瓜、炸紫菜、四季豆
天婦羅粉漿厚薄啱啱好,酥脆冇油膩感,襯熱食效果當然係最好最滿意,就算唔沾任何醬汁都好好味。
黑虎蝦好有咬口,蝦肉存在感強,唔係細細隻嗰種。軟殼蟹都好有份量,咬落脆卜卜
海紅綢外脆內軟,老土啲都要講句,魚有魚味,質感軟滑。
至於其他什錦炸物都交足功課,特別鐘意炸紫菜,又幾脆同幾香喎!
試完傳統天婦羅食法之後,我就加咗啲天丼汁撈飯食,飯粒分明,又唔會太鹹。
朋友點嘅係天吉丼,一碗有齊黑虎蝦、魷魚、海紅綢、茄子、南瓜、四季豆、炸紫菜、溫泉蛋,賣相好大堆頭。