2019-08-08 141 浏览
來到六點左右等了一陣就可以入去,沒想到有我最愛的牛蒡茶,朋友叫了一個ALLSTAR丼,入面有溫泉蛋好有蛋香,令到飯更滑身,而我就叫了一個天幕御膳(可以加白飯勁岩我這飯桶),待應詳細介紹食法。丼的份量堅大份,而且仲有湯和任食沙律,朋友都讚好食,沒有草青味而且又鮮甜,配少少酸汁好開胃,最重要是可以任食沙侓,最後食了二大碗。二碗丼內有爽口虎蝦,海紅鯛堅好食好滑而且紫蘇葉加了香味皮微脆。軟殼蟹脆口,什錦炸物二碗都不同,入面的洋蔥好鮮甜,蝦或魷魚味道濃,茄子軟熟又大件,南瓜十分好味又味,四季豆同紫菜第一次這樣食都原來幾好味。之後我跟住吃法二天丼配上醬汁少少甜度都不錯,最後就是叫待應給我鰹魚湯配上什錦炸物,擔心會不會好油,但原來不會而且淋了一點又有少少鰹魚味幾特別,而加了芥未仲增加味道添,因為太好味的關係忍不住再叫了白飯。

2019-08-06 128 浏览
arrived at 3/4pm on a lazy Tuesday and there was no queue. The service was quick and friendly. As we got our seats, the staff greeted us warmly and explained their menu. They had unlimited green cabbage salad, pickled white radish and 牛蒡. The price was very reasonable at $110-$150 per person. The portions are very big with the option to have more rice in the dish. BATTERThe batter of the tempura was very crispy and fragrant. It was so flavourful that you don’t need to even dip the tempura in soy
BATTER

The batter of the tempura was very crispy and fragrant. It was so flavourful that you don’t need to even dip the tempura in soy sauce provided or sprinkle seven spices on top. There was slight hints citrus favour from Yuzu pieces placed onto of the batter which really bought out the freshness of the ingredients and made it more 開胃。

INGREDIENTS

🦐The prawns were fresh and chewy, it didn’t taste rubbery or mushy (not fresh). My favourite was the fried onion 🤤 it was soo good! You’ll need to try this if you go there. The egg was good but I think they could have put more batter to make it crispy.

We would come here again! 100%

Tenkinshi  ya

Tenkishi  ma
Unlimited  free  starter
Unlimited  starter
2019-08-06 85 浏览
知道分店在旺角開業,專登在星期六中午早點到達,等開門。到店門口,未開門,但外面已排了ㄧ條長龍.最後未能第ㄧ批入去 等了ㄧ小時多,終於可以入座!茶很好喝! 可以任添飲。旁邊有小吃,ㄧ款是醃了的牛蒡,另ㄧ款是蘿蔔,兩款都很好吃而椰菜絲很新鮮,配以旁邊的醋(沙律汁),很開胃椰菜是可無限添加的! (放了兩條牛蒡,準備吃) 主菜出現啦!! set 配了麵豉湯(好飲) 天吉丼: 黑虎蝦,魷魚,海紅鯛,另有茄子,南瓜,四季豆,炸紫菜及温泉蛋的天婦羅!每件天婦羅都炸得好出色,炸粉脆,內裏 juicy.份量都不少!All Star丼:有黑虎蝦,海紅鯛配紫蘇葉,軟殼蟹,雞肉,炸物是炸洋蔥及櫻花蝦, ㄧ樣有魷魚,茄子,南瓜,四季豆及温泉蛋的天婦羅軟殻蟹丼: 當然不可能錯過香港限定款!軟殼蟹大,肉質鮮味+ juicy. 後面綠色的是炸皇帝菜+櫻花蝦,好特別,好脆! 同其它丼ㄧ樣.有茄子,南瓜,温泉蛋的天婦羅!全部都好美味!
知道分店在旺角開業,專登在星期六中午早點到達,等開門。
到店門口,未開門,但外面已排了ㄧ條長龍.最後未能第ㄧ批入去
等了ㄧ小時多,終於可以入座!

茶很好喝! 可以任添飲。

旁邊有小吃,ㄧ款是醃了的牛蒡,另ㄧ款是蘿蔔,兩款都很好吃

而椰菜絲很新鮮,配以旁邊的醋(沙律汁),很開胃

椰菜是可無限添加的! (放了兩條牛蒡,準備吃)

主菜出現啦!! set 配了麵豉湯(好飲)

軟殻蟹丼: 當然不可能錯過香港限定款!

全部都好美味!
2019-06-22
午餐
2019-08-04 72 浏览
香港終於有天井店啦~至從係日本食完天井後一試難忘😍今次天吉屋係香港旺角朗豪坊開分店,一定要去食估唔到天井咁出名,引起大批市民黎潮聖,如果想食都要早d黎排隊先得員工服務好好。先上牛蒡茶同椰菜絲沙律茶我地分別叫左軟殼蟹井同天幕御膳。軟殼蟹井好豐富,仲唔到份量咁多😋軟殼蟹好香脆,好有口感,仲有我最愛嘅溫泉蛋,加上蔬菜炸物,食個井又豐富又滋味!另外仲叫多左個天幕御膳!個麵豉湯超足料,好好飲 佢有三種食法~個人覺得天茶泡飯幾特別👍🏻食個井睇上去好精緻,好豐富,個黑虎蝦好好食,咬落口好爽口,另外茄子都好好食,蔬菜最然炸過,但都好新鮮,同埋洋蔥魷魚都好有口感整體來說,餐廳質素無論係食物同服務都拍得住日本,值得一試👍🏻

員工服務好好。先上牛蒡茶同椰菜絲沙律茶

我地分別叫左軟殼蟹井同天幕御膳。

軟殼蟹井好豐富,仲唔到份量咁多😋

另外仲叫多左個天幕御膳!
個麵豉湯超足料,好好飲

佢有三種食法~

個人覺得天茶泡飯幾特別👍🏻

2019-08-04 88 浏览
🎌過江龍·天吉屋🎌—🦀天婦羅專門店天吉屋終於登陸旺角啦!今日,為左品嘗到日本原汁原味嘅天丼,排隊排到傻左,只少半個鐘,肚餓嘅食客最好預留時間。👍整體來說,炸油嘅溫度都要調較得啱啱好,炸出香脆而唔油膩嘅天婦羅。天丼醬汁都係自家秘製,味道鹹鹹甜甜,越食越開胃。米飯用‪北海道七‬星米,米飯粘性低,入面加左柚子,令成個感覺冇咁膩。🦀軟殻蟹丼(💲158)香港限定嘅軟殻蟹丼包括軟殻蟹、雜錦炸物(皇帝菜和櫻花蝦)、茄子、南瓜、溫泉蛋,軟殻蟹份量比想像中多,啖啖蟹肉,天婦羅溫泉蛋好juicy,雜錦炸物整到好似一大塊麵餅。🦐天吉丼(💲118)天吉丼包括黑虎蝦、魷魚、海紅鯛、茄子、南瓜、四季豆、炸紫菜、溫泉蛋,最愛佢爽口嘅黑虎蝦,魷魚和海紅鯛好新鮮,南瓜厚薄剛好。—
🎌過江龍·天吉屋🎌

🦀軟殻蟹丼(💲158)

🦐天吉丼(💲118)
2019-08-03 72 浏览
星期六 中午12:00 前到達,已有20人排隊,12:15開始入人,平均每5分鐘才入一枱客,12:45可以入座,有每人$100的最低消費要求,只有5個丼選擇,叫左All Star 丼$108+10%,先上椰菜絲,有支柚子蜜拌椰菜絲,枱面上有牛蒡茶、漬蘿蔔同埋漬牛蒡,味道都很好吃。等左20分鐘 All Star 丼及味噌湯上枱了,豐富的十餸飯,全部都岩我口味,味噌湯都好飲。以頭輪來講,都要等上50分鐘入坐,入坐同步叫埋餐,再等20分鐘,頭輪都要用1小時10分鐘,下次的話,真係要非常渴求要食天吉屋丼,才有機會來。
2019-08-03
2019-08-01 1285 浏览
對於丼飯,我是抱持著熱愛的態度的。早知得知日本過江龍食店「天吉屋」在旺角開業,聞說天吉屋是連續五年榮獲日本丼聯盟天丼金賞獎,因此一直都想來這邊潮潮聖。今次終於抽到時間來啦。七時多已在店外「打蛇餅」了。等了好一陣子終於入座啦,我們先吃吃桌上的漬物,也喝喝工作人員為我們遞上的牛蒡茶。這邊的食物並不算多,這就是餐單啦。點餐以後,工作人員先為我們遞上柚子醬沙律,店員放下一大碗菜,跟一大瓶柚子醬,這個柚子醬清新之餘,亦帶點點刺激的感覺,實在讓人愈吃愈喜歡。當天心血來潮,很想吃烏冬,因此點了一份「天吉雙品」 ($108),實行一次過吃到烏冬跟這邊最有名的天婦羅。一份烏冬、一份天婦羅,為我帶來滿足的一夜。他點的是「天幕御膳」($148)。今次我就主要跟大家分享我的天喜雙品。烏冬方面,有冷的稻庭烏冬,亦有溫的讚崎烏冬。我選擇了讚崎烏冬,彈牙可口。湯頭十分清,加入柚子以後,感覺添加一份清新,叫我喜歡。至於細丼飯方面,包括了什錦炸物,即是洋蔥和櫻花蝦,還有黑虎蝦、茄子、四季豆、溫泉蛋。店方超貼心,把丼飯及天婦羅的醬料放在台面上,讓我們可以隨意添加。儘管天婦羅放了好一陣子,它們依然香脆,而且豪不油膩。洋蔥和

這邊的食物並不算多,這就是餐單啦。

至於細丼飯方面,包括了什錦炸物,即是洋蔥和櫻花蝦,還有黑虎蝦、茄子、四季豆、溫泉蛋。店方超貼心,把丼飯及天婦羅的醬料放在台面上,讓我們可以隨意添加。儘管天婦羅放了好一陣子,它們依然香脆,而且豪不油膩。洋蔥和櫻花蝦的合體,讓洋蔥天婦羅食落口時,食落更為香,口感更為豐富,加上醬料令這個什錦天婦羅食落帶點點甜,十分好吃;黑虎蝦則外脆內彈牙鮮甜,沒想過炸好的黑虎蝦都可以有這樣子的感覺。另外,再深刻一點的是溫泉蛋,外層輕輕炸過以後略為香脆,中間部分依然流心的,十分捧,蛋香濃郁,叫人一吃就喜歡。

不得不提的是,天婦羅醬加飯原來是如此美味的,正所謂「淨用它來撈飯都可以食幾碗飯」。

整個晚餐看上去好像很細份,原來吃過以後原來感覺是如此的豐富,很滿足的一晚。
2019-07-30 70 浏览
日本過江龍天婦羅專門店天吉屋,在旺角朗豪坊開分店,鍾意食的我梗係要去潮聖一下啦!一早去排隊等了半個鐘入得。內裡裝修柔和,全用木材格局好舒服又播著輕快歌曲,好像置身在日本呀!店員首先遞上前菜椰菜絲同日式沙律醬汁,醬汁酸酸哋幾醒胃,椰菜絲新鮮夠鮮甜爽脆。海蝦天婦羅又想食,軟殼蟹又想食,見到餐牌這個All Star 丼有齊曬所有款式炸物,當然要即點啦!“All Star 丼”黑虎蝦 海紅鯛配紫蘇葉 軟殼蟹魷魚 洋蔥櫻花蝦 雞肉茄子 南瓜四季豆 溫泉蛋

“All Star 丼”
黑虎蝦
四季豆
溫泉蛋
午餐
2019-07-30 179 浏览
讚1. 天丼的確好,近幾年開咁既天丼店,呢間做得暴適合香港人口味,炸得好,蝦肉爽,魷魚好厚肉!又夠軟熟,魚肉大塊,其他配料都唔錯,炸漿脆身,而且以天丼黎講,佢算相當薄身,更適合香港人胃口;醬汁亦好開胃2. 環境幾寬落3. 價錢望落唔平,但份量算抵食彈1. 出菜速度又實在慢到太誇張,入座到有得食,四個字2. 白飯唔得,無米香又煮得唔夠糯身,要改善3. 服務幾奇怪,點完菜就即刻問顧客使唔使加大,第一次黎鬼知份量幾大,咁咪話好啦,跟手就話要加錢先可以加大,但點菜時唔加就無得後加,其實點解要咁呢?

2. 環境幾寬落
3. 價錢望落唔平,但份量算抵食

1. 出菜速度又實在慢到太誇張,入座到有得食,四個字
2. 白飯唔得,無米香又煮得唔夠糯身,要改善
2019-07-29 1195 浏览
All Star丼 $108 + 10%點了All Star丼, 貪其款式多。有黑虎蝦, 海紅鯛配紫蘇葉, 軟殼蟹, 魷魚, 什錦炸物(洋蔥和櫻花蝦), 雞肉, 茄子, 南瓜, 四季豆和溫泉蛋。另跟丼配有椰菜絲(可refill)和麵豉湯。天婦羅炸醬薄薄一層裹着食材, 質感鬆, 但不脆。食物基本對辦, 唯炸物真的很膩, 椰菜絲加醋不禁encore了3次。價格實惠, 抵食。用餐限時75分鐘, 進食期間店員提醒了兩次, 感覺有壓力。題外話: 16:30路經天吉屋, 見其準備中, 便問店員晚市營業時間, 店員回覆約17:00。平日路經見人龍排到上一層, 見沒有人排隊, 而且只差約30分鐘, 一於做一姐。等了又等, 約17:30, 店員開始派餐牌及預先落單, 到17:45才安排入座, 回頭一望, 人龍已排到上一層。入座良久, 見四周座位仍然空著, 好奇心驅使下, 便詢問店員為何出面排長龍也不讓客人先入座, 而要讓客人站著等, 店員解釋此乃日本文化。結賬時再次詢問休場時間, 店員稱約為16:00-17:30, 感覺不同員工對餐廳的營業時間的認知並不一致。

牛蒡和白蘿蔔

椰菜絲

All Star丼 $108 + 10%

用餐限時75分鐘, 進食期間店員提醒了兩次, 感覺有壓力。

2019-07-21
牛蒡和白蘿蔔
椰菜絲
  • AllStar丼
2019-07-28 254 浏览
幾日前放工我去左朗豪坊既天吉屋獨自晚餐。天吉屋就係近期人氣天婦羅店🍤✨去到門口有十幾人排隊。。企隊尾等左陣。店員出黎安排D一位入座先。坐吧枱。一個人食飯既福利充係唔洗久等🤣餐牌一眼睇晒得幾款丼同烏冬,選擇唔多不過天婦種類都唔少。我揀左最豐富既🌟All Star丼🌟,呢個係餐牌上最多天婦羅既丼。🤤Al Star丼有十樣餸。自己睇啦🤣落單後店員會送上🥗椰菜絲同沙津汁(胡椒柚子汁)。🤣每次食炸野都會有椰菜絲沙律。就咁食本身都好食,新鮮椰菜本身清甜爽口,加埋個汁清新開胃,菜可以Refill重有另一前菜小食牛蒡~食住等大約廿分鐘左右有得食,All Star丼同味噌湯到啦!餸多過飯既畫面,熱氣野舖滿飯面好治癒丫熱辣辣、香噴噴。。不過好似爭D野咁🤔個天婦羅汁呢? 原來個汁已經淋左上去👉🏽👈🏽呢個食法係第一次🤣味噌湯裡面有紅蘿蔔、白蘿蔔同牛蒡,蘿蔔好淋,好味,味噌湯味道適中。一群熱氣野裡面。。溫泉蛋天婦羅最邪惡!溫泉蛋面頭係薄薄一層炸到脆卜卜既脆漿,裡面軟熟蛋白包住流心蛋黃。。而且蛋香十足。。好味海紅鯛配紫蘇葉。用紫蘇葉包住魚肉,保持魚肉嫩滑鮮味同時又有陣紫蘇葉香味。外脆內軟雙重口感。正天婦羅炸得出色

Al Star丼有十樣餸。自己睇啦🤣

重有另一前菜小食牛蒡~食住等

天婦羅炸得出色、由其係海鮮類。天婦羅汁裡面有d柚子皮,多左份清新,完美配搭不能忽視丫

食完飲杯牛蒡茶,茶味味道甘甘地,有d似蔘茶。店員話可以去油膩降血脂。好健康養生🤣
🤤一個人食十款天婦羅,呢餐大滿足丫!
  • All Star丼
我曾成功在此餐廳用膳一次,另一次則是掃興。之前一個星期五,我朋友由7點30在餐廳排隊,罰企了2小時至21:35;排隊初時,有個職員曾順序記下排隊人士的用餐人員,但不派發籌號(話要跟日本傳統), 但我真的不明白這除了做show外,有何用途.....因為這條隊至少兩小時,中途必然有人離開,只要有一個人離開,職員的人數記錄就沒用了.......排隊時不像其他日本餐廳般有茶水飲....但第一次總算能排進去....另一次是早上11:55,當時有大概40人左右排隊,而餐廳是12:00開門,但我和朋友之後要看電影,本想搏一搏,看看能否成功進場用餐。但餐廳遲了10分鐘開門......開門後只讓3枱人客(約6人)進場,近30分鐘後才再讓2-3個客進場.....當時我以爲餐廳發生什麼事,所以問了職員。職員表示因為餐廳用膳時間是75分鐘,而廚師很能一次過弄所有人的食物,為免廚師弄好食物時用膳時間只剩幾分鐘食不完也要被請走,所以即使每天等開店也沒用,因為該店有位也不讓客人坐著等,要客人在外罰企等待,基本上是未進店就不是客人亦不用考慮等待者的感受,在場排隊的人說多人在外排隊能造成多人等待的場面,有宣傳效果所以餐
我曾成功在此餐廳用膳一次,另一次則是掃興。

職員表示因為餐廳用膳時間是75分鐘,而廚師很能一次過弄所有人的食物,為免廚師弄好食物時用膳時間只剩幾分鐘食不完也要被請走,所以即使每天等開店也沒用,因為該店有位也不讓客人坐著等,要客人在外罰企等待,基本上是未進店就不是客人亦不用考慮等待者的感受,在場排隊的人說多人在外排隊能造成多人等待的場面,有宣傳效果所以餐廳何樂而不為.......所以在中午剛開門的那次,由於是剛開門,可能什麼也未準備好,所以30分鐘才願服務幾個人....我排近40....估計至少排幾小時,所以放棄了.....

說回食物質素,我們成功進入餐廳點菜,我們叫了天吉丼和All Star丼。前菜有沙律菜,可以免費添食,味道亦不錯,蠻爽口的。

至於主食天吉丼和All Star 丼其實分別不大,蝦和洋蔥天婦羅不錯,但軟殻蟹,溫泉蛋和紫菜就有點遜色。天婦羅質素實用不是很出眾,但按此價錢,食物質素算可以接受。

但值得一提.....店內服務也不是好.....點菜和添沙律菜時,要等一段時間,店內呆站的職員才過來,態度尚算友善;但由於第一次進店是21:35,未知是不是太接近職員下班時間,所以在21:55時左右,食物剛到時,已說店舖快要關門,要我們先埋單,但當時眼見有客人剛進店不久,十分無奈......約15分鐘後(22:10)....店員一直盯住我們,當我朋友夾起最後一件天婦羅,還未放進口內,他的飯碗也馬上被收走,趕客行為仲衰過茶餐廳.......雖然未到用膳時間和關門時間,但該店堅持的75分鐘用膳時間被下班心切的員工打破了.......

總括而言,若你排隊首位或不用等位的話,這家店的All Star 是不錯選擇。但等候人數有幾個以上的話,奉勸放棄,完全不值得排那麼久,待熱潮過去才試也不遲。另外,服務是這店的敗北,部分時候的服務水平更達‘澳牛’水平。
天吉丼和All  Star  丼
2019-07-05
2019-07-20 595 浏览
排長龍🙈超抵食天丼😍😍.呢間野係不論中午夜晚都一家排長長龍🤣🤣原因真係得一個性價比太高😍😍😍排左一粒鐘終於入到喇😁沙律菜絲係任食無限添加🥗仲有埋酸酸地既柚子汁比你自己任落👍🏻好新鮮係清新既🌱前菜:醃牛蒡同酸蘿蔔條非常開胃😋.主角到場🤤🤤🤤滿滿一碗炸物淋上醬汁同少量柚子皮係幸福呀😍最幸福係波波知老人家今日心情唔好,自己放工就黎排定我想食既天吉屋🥰愛你呀😘入番正題叫一碗有成10件既AllStar丼:蝦彈牙、大魷魚厚切😍以為自己係緊魚蛋片😝、香脆軟殼蟹但比夠細舊(下次叫全隻丼)、炸蛋外皮未夠脆、炸洋蔥櫻花蝦用黎撈飯最岩、紫蘇葉包魚幾有層次👍🏻其他就係蔬菜😂總體都好好味食完好有飽足感🥳係個炸皮可能就差少少唔夠超脆但一個set 係講緊$108就包咁多野😝麻煩如我既老人家都唔會話要求有天婦羅之神整既脆皮程度🙈🙈🙈
排長龍🙈超抵食天丼😍😍
2019-07-19 424 浏览
又有天丼店座落HK 今次是日本過江龍 天吉屋🍤 點餐後 會奉上免費的椰菜絲沙津 吃完可以任添 加上柚子汁 清新開胃! 亦有牛蒡和蘿蔔漬物招牌的天吉丼有黑虎蝦/魷魚/海紅鯛/茄子/南瓜/四季豆/炸紫菜/溫泉蛋☺️另外一款All Star丼有黑虎蝦/海紅鯛配紫蘇葉/軟殻蟹/魷魚/什錦炸物(洋蔥和櫻花蝦)/雞肉/茄子/南瓜/四季豆/溫泉蛋😉份量真的頗大 炸衣不會油膩脆口 也不算厚 食材本身也新鮮😋 每樣天婦羅都好食 個人偏愛虎蝦和軟殻蟹😍 溫泉蛋蛋汁撈飯也好正🤤
又有天丼店座落HK 今次是日本過江龍 天吉屋🍤

2019-07-16 161 浏览
閨蜜生日一行四人到旺角行街,經過見到新鋪開張蠢蠢欲試,好彩本身我地唔肚餓 如果唔係咁排隊法真係會燥底。因為我地由六點半排到七點先入到場,七點鐘左右已經見到保安截龍。建議黎食都係揀早上時間。點左個軟殼蟹丼。在日本亦食不到。食材滿瀉,份量十足!碗上的東洋武士宛如相撲手,軟殼蟹砌成的雙臂孔武有力,肩膀橫展。魚柳等襯托,像不持兵器的力士。還有天婦羅就差左少少 唔夠脆身同爽,如果兩個人食一個餐,百零蚊呢個質素係算高水準。整體黎講都收貨。
2019-07-11
用餐优惠