2019-07-15 684 浏览
排隊一小時半分鐘,排咗一小時中途電飯煲壞,需客人在外排隊,等飯煲好才可安排進入就坐,但當時門口卡位有空置,但基於公司規則,不能安排入坐。終於可以入坐,一大半都是空置的,員工多,但真正工作的人只有一兩個。前菜既蘿蔔,牛蒡都好好食,落單後,丼飯好快送到可惜,天婦羅淋哂,唔脆,油膩,凍,原本期待既一咬脆卜卜,熱辣辣,【無】好失望,排咗咁耐隊收依個價錢,交出黎既質素係兩回事!唔吸引人仲想去食! 唔會有下次 ☹️
前菜既蘿蔔,牛蒡都好好食,
落單後,丼飯好快送到
可惜,天婦羅淋哂,唔脆,油膩,凍,
原本期待既一咬脆卜卜,熱辣辣,【無】
好失望,排咗咁耐隊收依個價錢,
交出黎既質素係兩回事!
唔吸引人仲想去食! 唔會有下次 ☹️
2019-06-30
2019-07-15 430 浏览
百無聊賴的一天 , 筆者和太座就去 旺角-朗豪坊 行街街 , 然後就到這一間 hit 爆全城 , 來自 日本-東京,創業於 2013年,專門吃天婦羅丼的 天吉屋 Ten Kichi Ya, 吃晚餐 , 單是排隊等入座都要排一個小時 ~Menu ~這店的醬料和醃漬物 , 都必須一試 ~餐前先喝杯牛蒡茶,隨後侍應生送上一盤 "日本椰菜絲伴自家柚子汁" ( 椰菜絲可 refill ),餐前食椰菜絲有開胃解膩之效~筆者點的是 " 天幕御膳 ", 這套餐包括了天婦羅、白飯一桶、味噌蔬菜肉湯、鯛魚湯 (一壺) ~ 一桶的米飯 , 還可以 refill 真的沒有可能會不飽肚 ~ 有蔬菜有肉的味噌湯 , 味道溫和又好飲 ~天婦羅食物有 黑虎蝦、海紅鯛配紫蘇葉、軟殼蟹、什錦炸物 ( 洋蔥&魷魚 )、茄子、南瓜、紫菜、四季豆 ~天婦羅食物 , 各具特色又各具其味 , 共通之處在於外層的炸皮都厚薄適中 , 不乾不硬也不油膩 , 而且極其香脆 , 全都能保持食物的原本味道 , 香口而不燥熱 ~一套御膳有三重吃法: 首要是吃新鮮熱辣的天婦羅,後來伴着白飯吃變天丼,隨後白飯加 "鯛魚湯" 變天茶泡飯 , 白飯是可
Menu ~
這店的醬料和醃漬物 , 都必須一試 ~
有蔬菜有肉的味噌湯 , 味道溫和又好飲 ~

隨後白飯加 "鯛魚湯" 變天茶泡飯 , 白飯是可以 refill 的 ~

超級豐盛的一餐 .... 超級飽飽飽 ~
一點要注意 , 就是用餐時間為 75 minutes ~

本篇完 ~
2019-07-12 588 浏览
同朋友一行四人到旺角食飯 見到新鋪開張蠢蠢欲試 好彩本身我地唔肚餓 如果唔係咁排隊法真係會燥底。 事關我地由6點半排到9點先入到場,七點鐘左右已經見到保安截龍。建議黎食都係揀下午茶時間。食物方面 前菜沙律任加,係日式芝麻醬沙律,而漬物好好食 有牛蒡同羅白,非常開胃。一個餐既份量其實都幾多,分分鐘夠兩個細食既人食。例牌有麵豉湯,冇咩特別。不過天婦羅就差左少少 唔夠脆身同爽,如果兩個人食一個餐,百零蚊呢個質素係算高水準。整體黎講 ok 收貨。
同朋友一行四人到旺角食飯 見到新鋪開張

2019-07-10 729 浏览
作為天婦羅既fans係網上見到此店新開張即飛奔去食閒日既下午3點好好彩不用排隊 因為見其他朋友都要排一小時先可以入座 所以要食的話可考慮非繁忙時間我和朋友兩人 每人分別點了軟殼蟹丼($158)和天慕御膳($148)丼飯到前會有沙律 會俾支柚子醋自己加落沙律菜軟殼蟹丼十分推薦!好好食 現在睇相都想再食軟殻蟹脆得黎唔乾 很鮮味和份量好足夠 當然可以有幾多食幾多另外茄子南瓜就沒特別但後面綠色的一餅野 係皇帝菜和櫻花蝦 好好食呀 本身唔鐘意食菜既我 搵到一個食法係會愛上菜天幕御膳我就只試了隻黑虎蝦 好好食呀 我們有向店員查詢可否單點黑虎蝦 可惜沒有呢唯有下次再食過整體好食 要再食呀!
作為天婦羅既fans係網上見到此店新開張即飛奔去食
丼飯到前會有沙律 會俾支柚子醋自己加落沙律菜

軟殼蟹丼十分推薦!好好食 現在睇相都想再食
軟殻蟹脆得黎唔乾 很鮮味和份量好足夠 當然可以有幾多食幾多
另外茄子南瓜就沒特別

唯有下次再食過
整體好食 要再食呀!
2019-07-07 699 浏览
上星期六8pm來過一次見好多人下同已截龍唔比排隊,今日由7:30pm排到9pm先入到去,9:30pm左右有得吃,味道一般,所有天婦羅都太油脷唔似有間一間油先,而且係淋身唔係脆既,又唔熱係溫既,唔似係一炸起就拎出黎比客,唔知擺左幾耐先拎出黎咁!!!試過就知,唔怪得上星期六人多d,今日已沒上星期咁多人排隊,服務係周全,但食物質素就可一不可再,真心唔值得要排隊排咁耐!!..........朝聖一次就夠!!
2019-07-05 538 浏览
今晚與友人一起試試這間新開的日本丼店,幸好友人先去排隊,但都排了超過1個鐘頭。我們喜歡吃軟殻蟹又見到隔離座的炸物中有溫泉蛋,所以即時點了香港限定的軟殻蟹丼。套餐包沙律及麵豉湯,沙律只是切碎椰菜加醬,而日本麵豉湯亦是全日本都喝到的味道,無甚特別。到軟殼蟹丼出場,擺盤一看已很有看頭,一整隻軟殻蟹放在大碗上,炸物也脆,意想不到的是最後面有蔬菜、紫菜同櫻花蝦混合的圓形炸餅有驚喜,味道香甜。不過,不知是否大廚落豉油重手了,炸物有點太咸。我亦想過可能因為太大堆頭,炸物完全遮蓋下層的飯,令到我要將部份炸物移至沙律碟才夾到飯,致令炸物可能吸了少少沙律汁,所以變得更咸。吃頭兩件炸軟殻蟹覺得還好,之後那些越吃越咸,竟然要喝水沖淡咸味。如果能將豉油分開上,以及給客人多一個小碟放炸物,應該會更好。雖然飯不多,但炸物份量不少,而且軟殻蟹,蛋,南瓜這些都容易膩,我這個不細食的女士都吃不完所有炸物跟飯。如果下次再來,會試試正宗日本的丼,有茶漬飯等3種吃法,目測份量亦較少一點。不過排隊等位的人龍似及75分鐘用餐限時有點令人卻步⋯⋯

2019-07-04 1262 浏览
由開業第一日已經大排長龍嘅天丼,終於畀我食到啦!6點半去到,等咗9個字度,坐bar枱,如果唔係要再等!鋪頭的確唔大,但入到去見到其實都仲有位,四人枱坐咗兩個人,bar枱又兩班人中間隔個吉位咁,唔知係咪想跟番日式style, 等d客舒服d,但其實岀邊咁多人等,點解唔跟番實際情況埶生?得5個餐揀,一坐低就揀咗 All star 丼, 可以試晒咁多樣tempura!主餐黎之前,先有開胃沙律,有埋柚子汁,酸酸的幾好食,沙律仲可以無限任添!All Star: 樣子真係好吸引,大大碗,砌得好靚, 食落係鬆化,唔係脆身,係好食嘅,但黎到已經唔係熱辣辣,少涷,但又真係見到佢廚房入面即整嘅,唔知咩原因!枱面有酸蘿蔔,牛蒡,可以解油膩!計埋等嘢食,半個鐘已經食完🤣! 總括黎講,嘢食係ok嘅,但無得bk位,次次都walk in 真係幾辛苦!鋪頭入面同門口d服務態度都差幾遠,入面好好,但門口收銀黑口黑面,問嘢都好似覺得你煩咁,另一個門口同事更加厭煩到講”做咩條隊又多咗幾隻嘢”!似乎對佢地黎講,多客係一個煩惱🤔🤔🤔!有得bk枱前應該唔會再幫襯!咪哂嘢!

All    Star
All  Star

咪哂嘢!
2019-07-03
All    Star
All  Star
2019-06-30 662 浏览
未黎之前已經知呢間野多人排隊試業最後一日18:00先開門特登17:30就到, 但已經排到第30個見佢餐廳介紹有42個位心諗夠鐘第一轉就入到點知一等就等左75分鐘唔知佢係6點前已經有人係入面食緊野, 定係佢放人入去既速度奇慢夠鐘之後條隊郁都冇郁過, 後面條龍越黎越長, 打晒蛇餅都有成80幾人排緊幾經辛苦入到去, 被安排坐BAR台BAR台坐到7個人, 但一個客都冇附近又有兩個人坐4人台明明出面打晒蛇餅, 落完ORDER之後開始計時過左10分鐘先有另外2個人放左入黎坐低, 再隔多15分鐘再有兩個人入黎唔知係日本文化唔會安排搭台定因為試業階段先會咁安排但雖然係BAR台但空間都夠晒大, 絕對坐得舒服, 只要你排到入黎既話食物等左20分鐘天婦羅個炸漿好薄, 唔油整體幾好食, ALL STAR既魷魚同雞肉都叫做有驚喜魷魚厚得黎唔韌, 雞肉唔老缺點係一邊食一邊會覺得口渴, 但只有湯同茶供應, 如果套餐包飲品就更好同埋冇羹匙供應, 食到最尾唔係幾方便呢個碗又係製造視覺效果有1/3唔見左不過都食得你飽食完出去仲係咁多人, 排到關門都未必食得到
未黎之前已經知呢間野多人排隊試業最後一日18:00先開門
特登17:30就到, 但已經排到第30個
見佢餐廳介紹有42個位心諗夠鐘第一轉就入到
點知一等就等左75分鐘

幾經辛苦入到去, 被安排坐BAR台
BAR台坐到7個人, 但一個客都冇
附近又有兩個人坐4人台
明明出面打晒蛇餅, 落完ORDER之後開始計時
唔知係日本文化唔會安排搭台定因為試業階段先會咁安排

食物等左20分鐘

ALL STAR

天婦羅個炸漿好薄, 唔油
整體幾好食, ALL STAR既魷魚同雞肉都叫做有驚喜
魷魚厚得黎唔韌, 雞肉唔老
同埋冇羹匙供應, 食到最尾唔係幾方便

呢個碗又係製造視覺效果

有1/3唔見左

不過都食得你飽

食完出去仲係咁多人, 排到關門都未必食得到
2019-06-30
ALL STAR
見平時這店也大排長龍, 要一試究竟7pm 去到, 845pm 排到我們3人了, 不過說沒有大台所以先讓3 pair 人入。 到了我們了, 奇怪的安排了坐對著廚房的bar 台, 隔離2個卡位一個是1 pair 人坐, 1 個是空的, 以為一會要安排4人入座, 但後來卻安排了3 人坐那個卡位。相信因為bar 台是風口位, 所以避免有女士坐......但我們等了2 小時, 讓了 3 pair 人入等有大台, 最後卻安排了坐吹著風的bar 台?因為大風所以很快就頭痛, 很久沒試過等那麼久卻那麼想快點吃完離開, 因為很不舒服, 回到家也在頭痛著。食物方面, 是很足料的。任食的菜也算不錯, 料很足, 比飯更多 (不過留意碗是很淺的, 但飯量不用加也算夠)。食材除了雞有點怪味外都是不錯, 沒有油膩感, 可能想讓大家吃出鮮味, 所以是沒甚麼調味的。服務其實是不錯, 有笑容也有效率‧但坐位安排惡劣, bar 台可看著穿便服的人在廚房走來走去也不好, 而且吹著叫人頭痛的風, 根本就不適宜讓人坐, 連食物也因為吹著風涼得很快。雖然食物量足價錢平, 但味道普通;儘管坐位算大及乾淨,卻要等2小時然後坐著令人頭痛
雖然食物量足價錢平, 但味道普通;儘管坐位算大及乾淨,卻要等2小時然後坐著令人頭痛的強風位,所以應該不會再去了。
2019-06-29
  • all star
2019-06-29 465 浏览
[愉快]排咗大約一個小時,唸住試吓日本過江龍天吉堂,連續五年榮獲日本丼聯盟天丼金賞獎嘅天吉丼,然後再加咗個軟殼蟹丼香港限定,一坐下被隔離大碗丼賣相吸引住,可惜在旁嘅男人食咗幾啖就唔食,我就帶着奇怪嘅眼光,佢話炸物好乾湯好鹹,然後就埋單離開,職員見狀即緊張問品質是否有問題,經過嘗試後只係各人口味不同,可能吃不慣,沒有說的那種情況,炸物非常鬆脆,麵豉湯很多材料,最後食完旁邊另一枱食客就再問,有那麼差嗎?
2019-06-29
2019-06-27 505 浏览
老實地今日專登出黎朝聖,7點未到已經排左個U形隊,好慢好慢,雖然有諗過放棄,不過始終今日唔食,搵日都會食,堅持一下。龜速移動之下,終於到我地,問搭唔搭枱,sure!! 唔係唔知等到幾時,9點左右入座。剛才排隊已揀好餐,坐底即order 天吉雙品及all star 丼先試試杯牛蒡茶,嗯,果然唔啱我口味先上高麗菜絲,等左一陣就上餐了炸物好多,堆到成座山,不過啲炸物食落口淋晒,唔夠脆身,同埋凍左我諗佢上既時候係熱既,但係咁多炸物,無可能速食,有啲無奈已經嘆凍晒日本食過既一間係師傅邊炸邊給客人食,好食到只需配一碗白飯,而不需加任何醬汁題外話: 雖然餐廳收10:30,但佢好似9點半左右就截龍,要食的話請不要咁忟水,食食下見到有人想入黎進餐,但被侍應攔住,然後個"客"就起勢咁鬧,well,質素

先試試杯牛蒡茶,嗯,果然唔啱我口味
先上高麗菜絲,等左一陣就上餐了

2019-06-24
2019-06-25 894 浏览
今日補祝姑姐生日,嚟到朗豪坊試新野…條龍使唔使咁長…排成一粒鐘,食就75分鐘一坐低飲啖茶先,幾香飲落甘甘地,個味似曾相識,好似牛蒡茶咁跟住有盤沙律菜,柚子醋,仲要無限添,食左好開胃,前前後後我地添左3次加左醋👇索索聲漬物有爽脆既牛蒡 & 甜酸蘿蔔主角陸續上枱我同姑姐都係要左All Star 丼,因為有隻温泉蛋🤣🤣仲有兩隻黑虎蝦、軟殼蟹、紫蘇葉包住海紅鯛,魷魚,雞肉,兩條豆角,南瓜,茄子,櫻花蝦洋蔥(一餅果個就係),一次過試勻海鮮,肉同蔬菜,大滿足。老公要左天幕御膳,介紹寫有3種食法,可作天婦羅定食 / 淋上秘製天丼醬汁品嚐天丼 /澆上秒製高湯就可以變為天茶漬飯。另外得呢款係可無限添飯啱晒拆得既你你你其實打開蓋之後,飯唔係想像中咁多,添一次再問佢拎高湯,食埋個泡飯就啱啱好。最後姑媽叫左天吉雙品,一次可以試到天丼 & 烏冬。烏冬有溫食的讚崎烏冬/冷食的稻庭烏冬揀。姑媽就揀左温食總結係唔錯既,但要排一個鐘去食…又好似無咁必要,下次如果無乜人,等15分鐘就有的話,都會再嚟既🤔🤔
一坐低飲啖茶先,幾香飲落甘甘地,個味似曾相識,好似牛蒡茶咁

無限添沙律菜+柚子醋

無限添沙律菜+柚子醋
All Star丼
天幕御膳
2019-06-25 545 浏览
天吉屋我真係真係好鍾意食天丼嫁!至從有次去日本,亂打亂撞食左碗天丼,就不能自拔。近近地,台灣開左間金子半之助,差不多次次去台灣都要食返碗😂有人去朗豪坊醫肚,驚覺開左間天丼店,當然即刻食啦!講到係日本過江龍,仲要拎獎,其實真係好大期望。咁我地就叫左一碗天吉丼,一碗all star 丼。首先佢會上沙律菜,自己加柚子醋。沙律菜任添嫁😋😋味噌都唔錯,多料又唔死鹹,落左少少牛蒡幾夾。天丼呢,佢上菜既時候冇講邊碗打邊碗就放係我地各自既面前,所以我地係食左對方個碗😂😂個menu有list 到每碗既材料,我食到最後研究個menu先驚覺我個碗冇紫菜而發現😂 anyway ,每碗材料都好豐富,all star 都有成十款材料。不過,我對碗天丼係失望既。就算天丼淋左汁,我以前食既,冇淋到汁既部分都會保持一定脆度。但呢碗天丼除左雜錦炸物,基本上係唔脆。軟殻蟹仲有少少腥味😞啲天丼汁口味亦都偏淡。咁佢天丼份量大,料多,價錢合理。但唔知係咪因爲試業,質素未達水平,暫時我都唔會想再食了。
天吉屋
有人去朗豪坊醫肚,驚覺開左間天丼店,當然即刻食啦!
首先佢會上沙律菜,自己加柚子醋。沙律菜任添嫁😋😋

味噌都唔錯,多料又唔死鹹,落左少少牛蒡幾夾。

2019-06-25 598 浏览
來自日本新宿的天吉屋,自從食過日本分店,又有機會再次嚐味,看過天吉屋的營業時間-12:00~22:30pm(好似有落場時間,要18:00才營業,大约17:45去排隊,準時18:00開始入內),目測30~40人在排隊,店員安排枱及送椰菜絲(無限添加)及柚子汁,看過菜單就選擇天吉雙品,見枱上有熱茶(好似牛蒡茶)及兩罐漬物(醃蘿白、牛蒡),非常爽脆今日主角終於送來,天吉雙品有整天丼(細)和稻庭冷烏冬,配上醬汁(柚子清香),炸物整體不油,炸衣薄及不口,最好的是炸流心蛋和炸雙蝦,食完時,看見全店都滿,但仍保持2人坐4人枱,不會太迫,所以在店外排隊的人需較長時間才進店用膳,值得一試
來自日本新宿的天吉屋,自從食過日本分店,又有機會再次嚐味
白、牛蒡),非常爽脆

2019-06-24 632 浏览
兔子和朋友們來試新店!才剛開業幾天的天吉屋,平日晚上也是超級多人,平均要等1小時或以上,餓著肚子的朋友就真的要好好考慮了!新開業期間,店內不提供飲品。餐單如下,五大定食內容上其實分別沒有很大。軟殼蟹定食為香港限定,當然不可以錯過!雖然店內不提供飲品但也有供應麥茶,非常適合化解天婦羅的油膩。還有就是無限添加的生菜絲,配上紫蘇汁,再與蘿蔔和牛蒡一起伴着吃,非常開胃。主角登場,香港限定的軟殼蟹定食,份量非常誇張,軟殼蟹比例跟我的手掌是一比一!我們一行五人,還叫了All star : 分別有天婦羅軟殼蟹、蛋、南瓜、秋葵、雞肉、兩款不同的魚類,種類繁多,口感各有不同,吃得非常高興,一定能滿足貪心的你。另外還有天吉雙品,天婦羅的內容和All star差不多,飯的份量比較少,但就會多了一個烏冬,可選冷或暖。熱辣辣天婦羅配上冷烏冬一起吃,又是另一種滋味。不知不覺我們一行五人吃到收店時間,因為每個定食的份量真是非常多,一般平常女子應該吃不完吧,非常適合胃口大的男生來吃!

2019-06-20
  • All  star