2019-07-28
幾日前放工我去左朗豪坊既天吉屋獨自晚餐。天吉屋就係近期人氣天婦羅店🍤✨去到門口有十幾人排隊。。企隊尾等左陣。店員出黎安排D一位入座先。坐吧枱。一個人食飯既福利充係唔洗久等🤣餐牌一眼睇晒得幾款丼同烏冬,選擇唔多不過天婦種類都唔少。我揀左最豐富既🌟All Star丼🌟,呢個係餐牌上最多天婦羅既丼。🤤Al Star丼有十樣餸。自己睇啦🤣落單後店員會送上🥗椰菜絲同沙津汁(胡椒柚子汁)。🤣每次食炸野都會有椰菜絲沙律。就咁食本身都好食,新鮮椰菜本身清甜爽口,加埋個汁清新開胃,菜可以Refill重有另一前菜小食牛蒡~食住等大約廿分鐘左右有得食,All Star丼同味噌湯到啦!餸多過飯既畫面,熱氣野舖滿飯面好治癒丫熱辣辣、香噴噴。。不過好似爭D野咁🤔個天婦羅汁呢? 原來個汁已經淋左上去👉🏽👈🏽呢個食法係第一次🤣味噌湯裡面有紅蘿蔔、白蘿蔔同牛蒡,蘿蔔好淋,好味,味噌湯味道適中。一群熱氣野裡面。。溫泉蛋天婦羅最邪惡!溫泉蛋面頭係薄薄一層炸到脆卜卜既脆漿,裡面軟熟蛋白包住流心蛋黃。。而且蛋香十足。。好味海紅鯛配紫蘇葉。用紫蘇葉包住魚肉,保持魚肉嫩滑鮮味同時又有陣紫蘇葉香味。外脆內軟雙重口感。正天婦羅炸得出色
Al Star丼有十樣餸。自己睇啦🤣
重有另一前菜小食牛蒡~食住等
天婦羅炸得出色、由其係海鮮類。天婦羅汁裡面有d柚子皮,多左份清新,完美配搭不能忽視丫
食完飲杯牛蒡茶,茶味味道甘甘地,有d似蔘茶。店員話可以去油膩降血脂。好健康養生🤣