2020-05-05 35 浏览
原本5月去日本既行程被逼要取消,所以留港消費,當然要找間正宗的日本天丼食吓,滿足一吓自己😌!朋友介紹位於旺角的(天吉屋),地點方便,空間都幾濶落,坐得舒服!不錯!椰菜沙律,羅蔔漬,牛蒡漬和牛蒡茶都是無限添加👏👏,食主菜前可以開開胃😁!軟殻蟹丼(香港限定)$158軟殼蟹天婦羅,皮薄外脆內軟, 炸得剛剛好,好香口,肉質亦保持到水份😌!重有大量的什錦炸物,滿瀉整碗丼飯,賣相很吸引😋😋!天幕御膳$148有三種食法,天婦羅,天丼和天茶泡飯,絕對唔會食到膩,特別一提的是🦐黑虎蝦鮮甜彈牙,是以雙蝦炸法,提升了口感!好好味!

軟殻蟹丼(香港限定)$158
重有大量的什錦炸物,滿瀉整碗丼飯,賣相很吸引😋😋!

天幕御膳$148
2020-05-05 33 浏览
疫症期間真係成日留係屋企,今日約咗朋友嚟朗豪坊食飯。經過11樓嘅時候見到一間好有特色嘅日本餐廳 - 天吉屋。佢嘅主打竟然係天婦羅丼飯,平時刺身丼飯就見得多,但係天婦羅主打嘅真係第一次見。餐牌有四款丼飯同兩款麵食,我同朋友都揀左佢既丼飯,因為見到對面食客個份真係超吸引!落左單,先食下沙律,呢度既沙律菜可以無限添加,非常抵食。配上佢既柚子醋,食落幾清新開胃。除左沙律,餐廳仲提供左兩款漬物 - 白蘿蔔同牛蒡,前菜漬物都幾豐富!天幕御膳,係套餐入邊最抵食既,佢可以免費添飯。而佢既炸物種類非常多好吸引。有黑虎蝦、海紅鯛配紫蘇葉、軟殼蟹、洋蔥魷魚、茄子、南瓜、四季豆、炸紫菜。天幕御膳有三食法,可以就咁用天婦羅汁、加佢既天丼醬油、同埋泡飯。三種食法當中我比較鍾意用天婦羅汁,醬汁調得好好味,而且炸物既粉漿上得好薄,炸得夠脆之餘唔會只食到炸粉。炸物之中最推薦炸蝦,真係大大隻啖啖肉,而且蝦肉彈牙!軟殼蟹丼炸物主要係軟殼蟹,份量真係非常多! 另外有趣既係佢既炸蛋。真係拎左隻蛋去炸,但中間仲做到流心效果,好食又有新意最特別既係皇帝菜加櫻花蝦既蔬菜餅,食落有蝦既甘香,蔬茶唔會太油膩,真係好值得試下

2020-05-03 471 浏览
其實我跟太太當天是慕名而來光顧日本的過江龍天丼專門店,在網上看到差不多9成人都大讚這店有多好食,可惜希望越大,失望真的越大店內環境不錯,很有日式風情我們點了看似CP值很高的二人餐前菜~~是自取的,太太十分喜歡沙律~~只有椰菜絲,但沙律醋帶點微辣很不錯軟殼蟹丼~~~~看上去外觀一般,而軟殼蟹就像用咸蛋醬包住的炸蟹,香但很油,應該是油溫不夠熱,所以幾乎所有天婦羅都不香脆炸溫泉蛋有驚喜但可惜還是不香脆另外有一圈菜的天婦羅,口感很奇怪天幕御膳~~~~套餐看上去很華麗,但其實同樣有一點都不香脆的問題,只有炸蝦因為新鮮味道算是不錯,其他就只是食到很油膩最令人不滿的是,疫情期間應該有社交距離,偏偏店員坐在已隔離的枱上跟另外兩名店員談天及安排明後日的上班時間,這些實在不應在日式餐廳見到的呢另外以此價格來說,此店肯定不如日本天婦羅連鎖店,真不明白為何有那麼多人讚

店內環境不錯,很有日式風情

我們點了看似CP值很高的二人餐

前菜
~~
是自取的,太太十分喜歡

沙律
~~
只有椰菜絲,但沙律醋帶點微辣很不錯

~~~~

炸溫泉蛋有驚喜但可惜還是不香脆

另外有一圈菜的天婦羅,口感很奇怪

~~~~

2020-04-30
2020-05-03 40 浏览
成日行朗豪坊, 係11樓有一間食天丼<天吉屋>既餐廳成日都大排長龍, 成日好想去試下, 但係又怕排隊, 因為疫情關係唔駛返工, 今日就早D開飯, 六點鐘去到, 果然WALK IN就有位, 坐底覺得真係好有日本FEEL, 思鄉病返哂黎, 唔好講咁多叫咗兩個SET, 一個係軟殼蟹丼, 另一個係天幕御膳SET, (即係乜都有, 雜錦炸物) 話咁快就到哂, 上枱一刻真係嘩咗出聲, 好多好多, 好大份量, 白飯同椰菜都係任食, 正~ 軟殼蟹丼有勁多軟殼蟹, 見意SHARE食, 炸得好香脆, 外層係有一陣京都胡椒柚子醬個D味, 勁開胃, 勁好送飯, 軟殼蟹後面仲有一大塊既炸蔬菜餅, 入面有蝦粒, 紫菜, 勁鬆化, 哩個丼真係一定要試, 勁滿足, 我諗我一定會再黎食, 好正宗既日本天丼店, 正
2020-04-27
2020-05-03 299 浏览
呢日要出旺角幫我家毛孩添置用品及零食,順便等埋兩小收工食埋返先返屋企亞女揀咗呢間餐廳話喺日本好出名的天婦羅丼飯,因餐廳以其獨特的油粉比例而令炸物變得口感爽脆而不油膩聞名餐廳供應以丼食為主,包括有新鮮爽脆的菜絲沙律,配搭柚子胡椒沙律汁酸爽清新;濃香鮮味的麵豉湯與及選用北海道七星米煮的白飯,其中天幕御膳丼白飯仲喺免費任添香港限定軟殼蟹丼是香港店限定的軟殼蟹丼,餐廳採用肉厚鮮甜的越南軟殼蟹,仲有什錦炸物(皇帝菜配櫻花蝦)、茄子、南瓜及溫泉蛋什錦炸物是用比較少見用喺天婦羅的皇帝菜配櫻花蝦,鹹香惹味,口感不錯;而溫泉蛋流心度高,配埋醬汁撈飯食一流天幕御膳呢款丼飯有三種食法,第一可作天婦羅定食,第二可以淋上秘製天丼醬汁,第三可以加入高湯就變成茶漬飯材料相當豐富有黑虎蝦,海紅鯛配紫蘇葉,軟殼蟹,什錦炸物(洋蔥配魷魚),茄子,南瓜,炸紫菜,四季豆海紅鯛配紫蘇葉,鯛魚肉質嫩滑鮮甜配埋紫蘇葉炸芳香解膩黑虎蝦同樣是選自越南,以雙蝦炸法,倍感鮮甜彈牙淋上秘製天丼醬汁食法加入高湯就變成茶漬飯三種食法的介紹

香港限定軟殼蟹丼

天幕御膳

海紅鯛配紫蘇葉,鯛魚肉質嫩滑鮮甜配埋紫蘇葉炸芳香解膩

黑虎蝦同樣是選自越南,以雙蝦炸法,倍感鮮甜彈牙

淋上秘製天丼醬汁食法

加入高湯就變成茶漬飯

三種食法的介紹

2020-04-15
  • 天幕御膳
  • 軟殼蟹丼
2020-05-01 209 浏览
小妹一直都好想²試下天吉屋嘅天婦羅, 無奈每次經過都見到大排長龍👨‍👨‍👦👨‍👩‍👧👫🏻😥, 今日同朋友行開旺角買野, 見到唔太多人排隊😯就決定去試下🤭😆😋餐牌上雖然選擇唔多, 但就個個都好吸引好想試哂去🤤🙈, 最後我地叫左一個香港限定嘅個軟殼蟹丼🦀🍚同埋天幕御膳🍤🍱 E到最正嘅係每個餐都可以無限添椰菜沙律🥗, 枱面仲有超開胃蘿蔔漬🥕, 牛蒡漬同埋解膩牛蒡茶🍵 最近無得番鄉下, 就唯有食下家鄉菜思鄉😭😭 蘿蔔漬🥕➕牛蒡漬🏺漬物嚟講小妹最中意就係蘿蔔漬同牛蒡漬, E到漬物嘅酸甜度剛好, 蘿蔔漬更有微微薑味, 兩者口感同樣爽脆, 非常醒胃!😊椰菜沙律🥗椰菜絲口感脆嫩, 配埋柚子胡椒沙律汁, 味道清新, 小妹都忍唔住食左兩碟🙈天幕御膳🍤🍱天幕御膳有多款海鮮同蔬菜天婦羅🍤🍆, 非常豐盛☺️!白飯用左北海道七星米🌾所以煮完出嚟質感濕潤飽滿, 重點係可以無限添飯🍚😝, 大食嘅飯桶寶寶一定非常滿足!😊🤣 整體上所有天婦羅都炸得好夠熱, 咬落去好脆, 外層嘅天婦羅粉亦好簿身, 而且即使凍左少少都仍然keep到個口感!天幕御膳🍱有3種食法: 食法1️⃣天婦羅, 係將天婦羅加埋薑蓉同蘿蔔蓉再沾醬食, E款係比較

蘿蔔漬🥕➕牛蒡漬🏺

椰菜沙律🥗

天幕御膳🍤🍱
天幕御膳🍱有3種食法:
食法1️⃣天婦羅, 係將天婦羅加埋薑蓉同蘿蔔蓉再沾醬食, E款係比較普遍嘅天婦羅食法, 佢所推薦嘅食材係炸蝦🍤同炸紫菜, 炸蝦食到鮮味, 口感酥脆彈牙, 炸紫菜做得幾簿同脆, 味道唔錯!😊
食法2️⃣天丼, 係沾上佢地秘製嘅醬汁, 所推薦嘅食材有炸紅鯛魚🐟同四季豆, 紅鯛魚肉厚嫩滑, 底層仲有塊紫蘇葉, 令整體香味提升!👃🏻😌

食法3️⃣天茶泡飯, 首先將什錦炸物放係白飯🍚上面再淋上超熱嘅秘製鰹魚高湯🐟🥣, 之後再加埋芥末同紫菜碎, 瞬間香氣撲鼻, 鰹魚湯嘅味道唔會過濃或太淡, 功高蓋主, 同白飯炸物配合得好好, 什錦炸物入面有洋蔥同魷魚🦑, 洋蔥爽口, 魷魚細細粒有嚼勁, 整體口感幾特別, 3款食法之中小妹最中意亦最推薦E種食法!😋😋👍🏻👍🏻

軟殼蟹丼🦀🍚
千萬唔好睇少E個軟殼蟹丼, 佢都非常足量, 除左有大大隻嘅軟殼蟹🦀, 仲有同天幕御膳一樣嘅蔬菜天婦羅, 其中最為特別嘅係佢嘅什錦炸物, 係用左皇帝菜🥬➕櫻花蝦🦐, 完全無諗過皇帝菜係可以拎去做天婦羅🤣 炸出嚟嘅口感唔會好淋索哂d油果種🤨, 反而好脆而且食落一d都唔油膩仲食到皇帝菜嘅質感, 有驚喜!🤔
另一個值得提嘅係佢有天婦羅流心蛋🍳同柚子絲🍊係個飯到, 兩者撈飯一絕!流心蛋唔洗講😂, 因為純蛋漿撈飯都已經好好味, 柚子絲味道清新, 不但同流心蛋好夾仲解到膩, 令成個飯嘅層次再昇華之餘, 仲有種想添d添d嘅感覺, 推介!😋👍🏻

總結: 食物質素非常高, 價錢唔貴, cp值好高, 上菜速度好快, 店員服務態度良好, 值得推介!😊😊

2020-04-23
  • 天幕御膳
  • 軟殼蟹丼
  • 椰菜沙律
  • 牛蒡茶
  • 漬物
2020-04-30 40 浏览
每次行朗豪坊都會見到呢間嚟自日本嘅人氣天婦羅丼專門店大排長龍。今次排咗一陣就食到,超開心呢!落完單之後,職員奉上沙律菜絲作為前菜。撈上秘製嘅柚子醋汁,酸酸微微清新開胃。沙律菜絲仲可以無限添加,食完天婦羅再食沙律菜,有助去除油膩感呢!🦀軟殼蟹丼($158)香港店限定,推介必試呀!軟殼蟹炸得金黄香脆而且夠大,咬落食到啖啖蟹肉喔!除咗主角軟殼蟹...仲有南瓜、茄子、溫泉蛋&皇帝菜及櫻花蝦,超級豐富!丼飯選用北海道七星米,將秘製嘅天丼醬汁淋於米飯,每啖都係日本的味道呢!🍤 All star ($108)食足10款不同嘅天婦羅,CP值超高呀!有黑虎蝦、軟殼蟹、海紅鯛配紫蘇葉、什錦炸物(洋蔥和櫻花蝦)、雞肉、茄子、南瓜、四季豆、溫泉蛋、魷魚。炸粉唔厚,加上即叫即做,香脆而唔油膩呢!當中黑虎蝦最為吸睛,大大隻而且啖啖肉另外,溫泉蛋天婦羅非常有質素外層炸得酥香,而裡面仍保持到蛋汁,半生熟效果超出色!

今次排咗一陣就食到,超開心呢!

落完單之後,職員奉上沙律菜絲作為前菜。

🦀軟殼蟹丼($158)
香港店限定,推介必試呀!
軟殼蟹炸得金黄香脆
而且夠大,咬落食到啖啖蟹肉喔!
除咗主角軟殼蟹...
仲有南瓜、茄子、溫泉蛋&皇帝菜及櫻花蝦,超級豐富!

🍤 All star ($108)
食足10款不同嘅天婦羅,CP值超高呀!
炸粉唔厚,加上即叫即做,香脆而唔油膩呢!
當中黑虎蝦最為吸睛,大大隻而且啖啖肉
另外,溫泉蛋天婦羅非常有質素
外層炸得酥香,而裡面仍保持到蛋汁,半生熟效果超出色!
旺角搵食攻略 天吉屋 朗豪坊 天婦羅丼 香港限定軟殼蟹丼 天幕御膳 大胃王二人餐 生日禮遇 Tenkichiyahk OPENRICE 黃藍 食法 餐牌 香港 過江龍 ALL STAR出黎既天婦羅,粉漿薄而脆身不油膩係日本是相當人氣既美食新宿店長期都要排隊先有位食疫情之下,天吉屋也增設外賣服務和優惠沒得去日本,也要吃美食,回味一下原來2019年6月已經開幕了,也沒留意過江龍實在太多,很容易就錯失了新聞介紹埋位等食期間,先試下佢既漬物,免費任食當中牛蒡茶係好有營養,食炸物時最配搭~牛蒡更富含礦物質、氨基酸,更有多酚類物質,有助肝臟代謝能力,含17種胺基酸,其中7種為人體無法自行生成的必需胺基酸,相當特別。椰菜絲任食~加上獨特既胡椒柚子醬汁酸香清爽好美味裝修半開放式,可以睇到師傅準備既流程 香港限定軟殼蟹丼有南瓜,魷魚,軟殼蟹,黑虎蝦鮮味彈牙既蝦肉,好食!又可以食到原隻軟殼蟹 天幕御膳 天幕御膳 ($148)值得一提白米用上北海道產七星米,粒身飽滿甜香仲可以加上高湯變茶漬飯,無限添飯大食皇一定滿足配有黑虎蝦,什錦炸物,四季豆,紫菜,南瓜等等記得加埋秘製天丼醬汁一齊食~ 地址:旺角朗
係日本是相當人氣既美食
新宿店長期都要排隊先有位食
疫情之下,天吉屋也增設外賣服務和優惠
沒得去日本,也要吃美食,回味一下
原來2019年6月已經開幕了,也沒留意
過江龍實在太多,很容易就錯失了新聞介紹
埋位等食期間,先試下佢既漬物,免費任食
當中牛蒡茶係好有營養,食炸物時最配搭~
牛蒡更富含礦物質、氨基酸,更有多酚類物質,
有助肝臟代謝能力,含17種胺基酸,
其中7種為人體無法自行生成的必需胺基酸,相當特別。
椰菜絲任食~加上獨特既胡椒柚子醬汁
酸香清爽好美味

裝修半開放式,可以睇到師傅準備既流程
 香港限定軟殼蟹丼

有南瓜,魷魚,軟殼蟹,黑虎蝦
鮮味彈牙既蝦肉,好食!又可以食到原隻軟殼蟹

天幕御膳
天幕御膳 ($148)
值得一提
白米用上北海道產七星米,粒身飽滿甜香
仲可以加上高湯變茶漬飯,無限添飯

大食皇一定滿足
配有黑虎蝦,什錦炸物,四季豆,紫菜,南瓜等等
記得加埋秘製天丼醬汁一齊食~

地址:旺角朗豪坊11樓25-29號舖
電話:3105 0986
6 分钟 (外卖自取)
2020-04-27 40 浏览
雖然好多人推薦,但我一直覺得天婦羅配飯會好乾,點知有日經過居然冇人等位,咁就試一試~ (排好長龍就真係不了叫左all star丼同天吉雙(有飯有烏冬)~勁大份啊,完全見唔到d飯係邊,比d天婦羅覆蓋晒食落原來飯底有少少汁,冇想像中咁乾仲幾惹味,加埋隻炸蛋撈飯超級好食!不過建議真係少d飯,如果唔係食唔晒。烏冬係扁身嘅稻庭烏冬,入口滑身,而且夠凍天婦羅材料新鮮,不過略嫌炸得唔夠脆有啲偏淋。而且唔知d油重用咗幾多次,天婦羅都變晒深啡色個人覺得試一次就夠lu
個人覺得試一次就夠lu
2020-04-26 34 浏览
我地今晚終於黎到呢間專賣天婦羅嘅日本餐廳 - 天吉屋食啦!餐廳位於旺角朗豪坊,香港中心地帶,非常適合約埋朋友黎食👍🏼👍🏼我地分別叫左天吉丼同軟殻蟹丼。每份餐點都會供應麵豉湯,好好飲,而牛蒡茶、椰菜沙津、牛蒡漬同蘿蔔漬都係仼添,非常清甜,可以去除天婦羅嘅油膩感👍🏼👍🏼首先講下天吉丼,天吉丼連續5年榮獲日本天丼金賞,係鎮店之寶。當中天婦羅分別有黑虎蝦、魷魚、海紅鯛、茄子、南瓜、四季豆、烤紫菜同溫泉蛋。咁大個第一次食成碗都係天婦羅😍😍 海鮮非常新鮮彈牙。紅鯛好好食,好有鮮味。茄子同南瓜雖然炸過,但都保留著水份,食落唔乾身,好甜! 另一個係軟殼蟹丼。當中有天婦羅軟殼蟹、什錦炸物、茄子、南瓜同溫泉蛋。軟殼蟹超級卜卜脆! 每一啖都非常鬆脆👍🏼 而什錦炸物(皇帝草加櫻花蝦)令人意想不到,比軟殼蟹更脆,而且又無油膩感。只有香港分店賣軟殼蟹丼,推薦一試!

2020-04-25 39 浏览
天吉屋 (旺角)旺角亞皆老街8號朗豪坊11樓25-29號舖今日係我哋第二次食天吉屋例牌要排半個鐘隊😋不過係值得架二人套餐$288加一天幕御膳+軟殻蟹丼+可樂2罐點餐後先上一碗椰菜絲沙律,牛蒡茶和味噌湯,好快就即炸起成座山咁高既天婦羅,超多不同既料 🦀軟殻蟹金黄酥脆茄子🍆不太油膩南瓜🎃香甜紫蘇葉紅鯛魚🐟厚身嫩滑炸蝦🍤肉質爽彈溫泉蛋🥚蛋香撈飯一流皇帝菜+櫻花蝦 鬆脆 配搭幾特別洋蔥+櫻花蝦 惹味香甜太多餸料花多眼亂白飯任加客人可以慢慢享用評分:9/10
天吉屋 (旺角)
旺角亞皆老街8號朗豪坊11樓25-29號舖

太多餸料花多眼亂
白飯任加客人可以慢慢享用

評分:9/10
2020-04-23 220 浏览
實物同menu 張相一樣架 😍 啲天婦羅份量真係好似座山咁高,好抵食 👍🏻椰菜沙律同白飯都係任添架,配埋個自製柚子胡椒沙律醋,好開胃軟殼蟹丼(香港限定)📍$158成座山咁高嘅天婦羅你見過未? 佢唔係淨係得軟殼蟹架,仲有炸茄子,炸南瓜同埋什錦炸物 (皇帝菜同櫻花蝦),仲有隻流心溫泉多,超豐富天幕御膳📍$148一set 天婦羅有3個食法 😋 1. 將炸蝦同炸紫菜點落啲溝咗蘿蔔泥同薑末嘅醬汁到 2. 將炸蝦,炸紅鯛魚,炸四季豆放落碗米飯到,再倒啲秘製天丼醬汁 3. 將什錦炸物放喺個米飯上面,再倒啲熱湯落去,咁就變咗泡飯啦,咁多種食法,一定唔會食到悶呀食完咁多油炸嘅嘢食,餐廳仲好細心咗預備咗健康嘅牛旁茶,好似可以減低膽固醇架喎

軟殼蟹丼(香港限定)📍$158

天幕御膳📍$148

天茶泡飯
天茶泡飯
每次經過都會見到長長人龍排緊天吉屋,今次見唔到人龍,但都已經滿座,等左一陣先入到去。天吉屋主打天婦羅丼飯,來自東京的天吉屋榮獲連續五年日本天丼金賞獎,所以好多人慕名而來,我亦唔例外。點完餐,侍應會先送上一大盤椰菜沙律,柚子醬汁可跟據口味自行調整,清新又開胃,亦可去除油膩感,椰菜沙律、蘿蔔漬、牛蒡茶、牛蒡漬都無限添加。天幕御膳天幕御膳有三種食法,3種我都試晒,我比較鐘意第一種傳統食法,將蘿蔔泥和薑末加入天婦羅醬汁,再將天婦羅蘸上醬汁,然後品嚐。賣相好吸引,炸物超級豐富,炸物有黑虎蝦、海紅鯛配紫酥葉、軟殼蟹、什錦炸物、茄子、南瓜、炸紫菜、四季豆米飯用上北海道七星米,米飯煙煙韌韌、飯亦可以無限添加,其中軟殼蟹同黑虎蝦都好鮮甜美味,另外海紅鯛配紫酥葉,大大件,魚肉嫩滑,而天婦羅炸粉夠薄,唔會食到成口粉,食落好酥脆,一點都唔覺得油膩。麵豉湯都非常足料,不會過鹹

天幕御膳

麵豉湯都非常足料,不會過鹹
天吉屋一向以炸天婦羅丼飯而聞名,本店位於新宿,因其獨特油粉比例而令炸物變得口感爽脆而不油膩,故連續五度蟬聯日本全國丼聯盟全國丼評比大賽之天丼部門金賞獎,去年六月登陸旺角朗豪坊人氣一時無兩,香港分店的廚師們均須要飛往日本接受嚴格訓練,在新開業期間,日本店亦派出當地廚師全程監控。食材方面,南瓜、柚子皮、魷魚、烏冬以及生磨芥末均一律由日本空運來港,就連溫泉蛋也採用唯一適合生吃的日本雞蛋,往往在周末開店前十多分鐘已有長龍等候,等足一個小時才有得吃,受歡迎程度可見一斑!現因為疫情,今晚經過時竟然不用排隊,立刻往店內狗衝。香港天吉屋的裝潢跟日本店一樣,也是以木系簡約風為主,設有多個卡座,坐得舒適。點菜後,店員捧上整盤沙律菜絲任你吃,撈入酸酸的柚子胡椒沙律汁及七味粉好食又清新,非常合夏天炎熱的天氣,亦可以缷下接著天婦羅的油膩感,枱面亦有漬牛蒡及醋漬蘿蔔洋葱,異曲同工。天幕御膳,首先來到的是天幕御膳,天婦羅有黑虎蝦、軟殼蟹、海紅鯛配紫蘇葉、什錦炸物(洋蔥和魷魚)、茄子、四季豆、南瓜、炸紫菜,大胃的朋友更可無限添飯。天幕御膳備有三種創意食法,一是把炸物蘸上清爽蘿蔔泥醬汁吃,可直接品嘗傳統天婦羅的鮮味;二

天幕御膳,首先來到的是天幕御膳,天婦羅有黑虎蝦、軟殼蟹、海紅鯛配紫蘇葉、什錦炸物(洋蔥和魷魚)、茄子、四季豆、南瓜、炸紫菜,大胃的朋友更可無限添飯。天幕御膳備有三種創意食法,一是把炸物蘸上清爽蘿蔔泥醬汁吃,可直接品嘗傳統天婦羅的鮮味;二是天丼食法,先將天婦羅放於米飯上,再均勻澆上秘製的鹹甜天丼醬汁品嘗;三是天茶漬飯食法,把天婦羅放於米飯上,再澆下秒製高湯, 最後可自行添加芥末或紫菜調味。來自越南的黑虎蝦,廚師則會親自手工去殼,以保持黑虎蝦的彈牙鮮甜。為求增強鮮蝦彈牙的口感,特意將兩隻鮮蝦合拼炸成天婦羅,猶如木筏般的設計更是天吉屋獨創的!

香港天吉屋限定的軟殼蟹丼,一上桌便見到食材滿瀉,份量十足!選用鮮甜的越南軟殼蟹及黑虎蝦,其它材料還有皇帝菜、櫻花蝦、軟殼蟹、溫泉蛋、南瓜及茄子。軟殼蟹並不是一個品種,而是所有螃蟹剛脫完殼不久、身軀尚未硬化的的狀態,比較常見的種類有藍蟹、花蟹及梭子蟹等海水蟹。厚肉鮮甜的越南軟殼蟹,咬下去滿口豐富的海水味是我吃其它軟殼蟹所未曾嘗過的,啖啖鮮而不油膩。另外天吉屋採用種植於環境優良、空氣清新的北海道七星米,每顆米粒大而晶瑩剔透,煮出來的米飯粘性低,還有皇帝菜配搭櫻花蝦炸成餅狀的天婦羅,一整個就是超級的滋味!

香港天吉屋選用新鮮食材,獨特油粉比例令金黃酥脆的天婦羅保持爽而不膩,配合自家特製醬汁及灑上冷柚子皮,香港店的丼飯最平$108有交易,便可以食足十款天婦羅。走的時候見到門口再現人龍,原來剛才無人排隊是因為我們時間尚早而已。
2020-04-22 396 浏览
曾經聽過一位他說 他可以把愛跟性分開聽過後 我卻想我一定不可以沒有愛 怎能做愛愛是兩個人相愛而做愛的過程是為了昇華感情若沒有愛 說甚麼做愛不做愛從來沒有愛跟性可以分開大抵他不想承認他愛過偷歡和偷情那一種大罪些後者吧 因為你放了感情S 很久沒見面了,但不知這晚會發生甚麼日本料理有誰不愛日本名物炸天婦羅來自東京的天吉屋連續五年榮獲日本丼聯盟天丼金賞獎光是這排埸已經吸引無數人排隊天婦羅全是即叫即製整盤沙律菜絲任你吃天幕御膳 ($148)天幕御膳有3種食法,可作天婦羅定食,或是淋上秘製天丼醬汁品嚐天丼,或澆上秒製高湯就可以變為天茶漬飯。黑虎蝦、海紅鯛配紫蘇葉、魷魚、什錦炸物(洋蔥和櫻花蝦)、茄子、南瓜、四季豆竟然最出眾的是海紅鯛,魚肉能保持嫩滑帶肉汁,外層炸皮薄的透光,半點膩感也沒有。香港限定軟殼蟹丼 ($158)軟殼蟹滿溢,金黃色澤香脆口感,淋上些天婦羅醬汁可解去膩感,S 說他小時候把一生的天婦羅quote 都吃光,長大後對天婦羅有點恐懼,所以佢邊吃邊夾給我。你說可以回頭嘛?這年頭分叉路怎樣多了這麼多對於患了選擇困難症的我我做不到任何選擇
曾經聽過一位他說

那一種大罪些

後者吧
因為你放了感情

S
很久沒見面了,但不知這晚會發生甚麼

日本料理有誰不愛
日本名物炸天婦羅
來自東京的天吉屋
連續五年榮獲日本丼聯盟天丼金賞獎
光是這排埸已經吸引無數人排隊

天婦羅全是即叫即製
整盤沙律菜絲任你吃

天幕御膳 ($148)

香港限定軟殼蟹丼 ($158)

你說可以回頭嘛?
這年頭分叉路
怎樣多了這麼多