2016-02-09 314 浏览
訂座該晚八點,報到後在門口等一下,有客人離場即可入座。 小丸子煮食爐早放在桌上,店方應預料客人多會點小丸子,結果看來情侶二人或朋友四人均點了小丸子玩玩。 洋荵、蘿蔔碎、泡菜、木魚四種配料早切好放在桌上,員工會在桌旁講解一次,但由於坐在較入位置,員工假設她在外邊講解時吾等已有聆聽,便不再重覆。 柴菜粉、沙律醬汁、和風醬 什麼將漿加到八成,等丸子成形後,再加入蘿蔔、洋蔥等配料,之後將丸子傾成直立,再倒滿漿,將丸子成形。成形烤至兩邊輕焦,即可上碟,加各種醬料及木魚配食。 兩邊烤得微焦,挺香口,加上沙律醬可以自由任加,必定夠味道,但章魚只是配給十多顆,僅僅足夠一個洞放一顆章魚,太不大體,吝嗇難看。 豆腐沙律,有菜葉、豆腐、秋葵 只有小小六片豆腐,加點芝麻沙律醬,菜葉頗新鮮,但份量少少索價五六十,不值。擠擁窄小非常擁擠的店子,小得猶如茶餐廳,但又有高臺又有下面的桌子,密鋪店內,油煙大又擁擠,除褸都要小心旁座食客。限定時間七十五分鐘,店員亦會前來「邀請你先埋單」,雖不趕但亦不太高興,像是草草吃完便要結帳離開。不想煮又要煮人類反智,本來應是不想在家煮飯、節省功夫、

訂座該晚八點,報到後在門口等一下,有客人離場即可入座。

小丸子煮食爐早放在桌上,店方應預料客人多會點小丸子
,結果看來情侶二人或朋友四人均點了小丸子玩玩。

,便不再重覆。

柴菜粉、沙律醬汁、和風醬

。成形烤至兩邊輕焦,即可上碟
,加各種醬料及木魚配食。

兩邊烤得微焦
,挺香口,加上沙律醬可以自由任加,必定夠味道
,但章魚只是配給十多顆,僅僅足夠一個洞放一顆章魚
,太不大體,
吝嗇難看。

豆腐沙律,有菜葉、豆腐、秋葵

只有
,不值。

擠擁窄小

,除褸都要小心旁座食客。

不想煮又要煮

人類反智,本來應是不想在家煮飯、節省功夫、時間,才外出進膳。但卻故意訂座,來這兒獲供應煮爐來弄小丸子,雖自弄小丸子是挺具特色,但不想煮飯卻訂座弄小丸子
,有點兒特別。

想來一試的話,預先訂座較佳,等位吃這家性價比不高的店子則有點兒費時

2016-02-06
情人節不一定要据扒朱古力,我覺得煮飯仔一樣笑聲笑聲滿載溫馨。深明一家大細,有老有嫩,那有機會和情人二人世界覇住廚房。可以來大阪李朝園一齊DIY章魚小丸子!自己親自試過一次,想分享小小燒小丸子的心得:首先不要怕肥,油一定要有,且不能少,大概要有四分一左右滿。加少許配料到油中試溫,見到起泡,就知道油已滾,可加粉醬了。粉醬加到全滿!然後加一點章魚腳,泡菜碎(對,這種是有點韓式,不是加椰菜唷!)和紅蘿蔔碎。然後稍等一下不用急,喝杯水談談天吧。(男的可以準備拿求婚戒指出來了!哈哈)說笑啦…好的,拿起小棒子叉一下,如果已成形,理應好易反轉,轉它一個九十度,再加入粉醬,才能變成一個真正的波形啊!同樣地等待一下,但別等太久,因為燒蕉了的話,所有金錢和之前的浪漫氣氛就化為烏有了。登登!加上燒汁和沙律醬和木魚絲,似模似樣的章魚小丸子便誕生了!簡直又如愛情結精品!味道如果你沒烤燒的話就是一般小丸子味道,多了一分辣勁,因為用了泡菜,幾特別的,我愛泡菜的辣,卻又不夠普通椰菜有口感,算是用辣去換了口感,等價交換吧。只吃幾粒小丸子當然不多飽,愛情有了還要有麵包嘛。加了一個石窩牛肉飯,味道不錯,中規中矩的。燒幾粒小丸
首先不要怕肥,油一定要有,且不能少,大概要有四分一左右滿。
加少許配料到油中試溫,見到起泡,就知道油已滾,可加粉醬了。

燒幾粒小丸子索價$128,值不值得就見人見志。但情人節大餐動不動就數百塊,我覺得小丸子依然是好玩又好食的(大前題是你沒燒蕉的話)。就算加一個石窩飯亦不過$68,為搏紅顏一笑,還計較一百幾十乎?
2016-02-06 432 浏览
上網見到有自己燒章魚燒覺得幾得意就去試下店內以木製設計, 很有日本風味Menu有分A, B, C, 可以在每款揀一種食物我地當然係揀章魚小丸子啦~~有一個小丸子的鐵板放喺你面前還有章魚燒的配備材料, 任你自己放之後會有職員教你點樣燒及講解步驟, 而且每個步驟他都會過來幫你, 所以唔怕唔識燒如果你都係唔想自己燒亦可以叫職員幫你燒都可以我覺得燒章魚燒都唔係好難, 好快就會上手, 失敗率係零最後可以加上d醬料及魚木絲同紫菜粉, 個樣跟日本食的一樣樣呀~~石鍋牛肉泡菜飯, 泡菜味道唔夠入味, 而d牛肉好乾, 飯有飯焦好香口炸蟹餅個樣唔多吸引, 不過內裡包滿了蟹肉及沙律醬, 但我覺得沙律醬太多, 反而蓋咗蟹肉的味道
上網見到有自己燒章魚燒覺得幾得意就去試下
店內以木製設計, 很有日本風味
Menu有分A, B, C, 可以在每款揀一種食物
我地當然係揀章魚小丸子啦~~
有一個小丸子的鐵板放喺你面前
還有章魚燒的配備材料, 任你自己放
如果你都係唔想自己燒亦可以叫職員幫你燒都可以
我覺得燒章魚燒都唔係好難, 好快就會上手, 失敗率係零
2016-01-11
2016-02-05 409 浏览
見到朋友係到有得自製墨魚小丸子, 所以今晚我同Mr.K 就去左試下整韓式小丸子。入到去,已經見到張枱上面放左一些整呢個小丸子的鐵鍋工具, 點左菜之後,店員就拎左整小丸子要用的材料,如泡菜,蘿蔔粒,木魚絲,油及燒汁咁。店員都會教下你整,不過可能我地手慢同埋多人等位,玩左一陣就佢搶左支叉,幫我地埋尾。燒得金黃的小丸子,賣相令人食指大動,加上係自己整,真係咬開有血有汗有油煙味,加左泡菜同蘿蔔粒,口感更加豐富,仲有少少辛辣感 。加左木魚絲,賣相日式都差不多。唔知會光天白日搶叉,一早叫左幾樣野,炸雞紫菜包飯,蘿蔔好大舊又硬,都唔知點咬開佢,雞無咩調味,結果俾我揀晒所有蘿蔔出嚟。順利避開左最憎的紅蘿蔔了。黑椒牛肉石頭鍋飯個鍋太熱搞到啲飯燶左好多,有1/3係飯焦,牛肉用黑椒調味惹味,本來正好要嚟撈飯,但真係好燶下。都唔知點搞好。一心嚟破地獄,點知俾店員搶左個叉,可能佢見我個樣好輪盡,有可能會燒左佢間舖卦,真係鬧你又唔好意思,咁搞不如喺街買,而且食完好快就同你講有人等位,嗯!大家當快餐店好啦!唔想俾佢搶叉,坐近牆就最安全,哈哈哈!

自製小丸子
加左木魚絲,賣相日式都差不多。
自製小丸子
唔知會光天白日搶叉,一早叫左幾樣野,
炸雞紫菜包飯
黑椒牛肉石頭鍋飯
黑椒牛肉石頭鍋飯
嗯!大家當快餐店好啦!
唔想俾佢搶叉,坐近牆就最安全,哈哈哈!

2016-01-27
2016-02-04 529 浏览
過新年前約左Yan食飯行年宵,上網見到有間店子有得自制章魚小丸子,咁好玩,吸引左一齊去試下呀,7點幾去到,好多人呢,好在有2人位。好得意的章魚公仔呀。裝潢是和式的設計,啡木色枱椅,暖色的燈光,給人舒服的感覺。即睇有咩食。自制章魚小丸子,$128。店員先準備制作章魚小丸子工具鐵盤及針叉。醬料,有沙律醬、醬汁、海苔及木魚碎。餡料,有章魚粒、洋蔥、紅蘿蔔及泡菜。1.先燒熱鐵盤,再倒油,放蘿蔔粒試油溫。2.油有少許沸騰時,倒入粉漿,再放饀料。等待底部成形中。3.見底部開始成形後,再倒入粉漿,用針叉翻轉,再燒.呢部份因為驚失敗,請教了店員示範下及協助呀。4.翻轉成形後,再不停碌下碌下佢.好玩呀。5.完成。再上碟,好有滿足感呀。共有18粒章魚小丸子,不過先上12粒先。加上醬料,便可食了。熱騰騰的章魚小丸子,口感外脆內軟,同平時食到的丸子有點不同,多了泡菜作餡料,有少少辣味,加上惹味的醬汁,幾好味呀。石鍋牛肉泡菜飯,$68。咁冬的天氣,見到石鍋飯就好想食,材料有牛肉,生雞蛋、海苔、泡菜、菠菜、大豆芽、芝麻及韓國辣醬,店員會幫助攪拌,熱辣辣的石鍋飯,甜辣又香口,飯焦香脆,好味呀。韓式炸雞,$48,外皮
好得意的章魚公仔呀。
裝潢是和式的設計,啡木色枱椅,暖色的燈光,給人舒服的感覺。
即睇有咩食。
自制章魚小丸子,$128。
店員先準備制作章魚小丸子工具鐵盤及針叉。
醬料,有沙律醬、醬汁、海苔及木魚碎。
餡料,有章魚粒、洋蔥、紅蘿蔔及泡菜。
1.先燒熱鐵盤,再倒油,放蘿蔔粒試油溫。
2.油有少許沸騰時,倒入粉漿,再放饀料。
等待底部成形中。
4.翻轉成形後,再不停碌下碌下佢.好玩呀。
5.完成。
再上碟,好有滿足感呀。
共有18粒章魚小丸子,不過先上12粒先。
加上醬料,便可食了。
石鍋牛肉泡菜飯,$68。
韓式炸雞,$48,外皮香脆幾好味呀。

以自制章魚小丸子作賣點,又有得食又有得玩,都幾抵呀,店員細心說明及協助果下值得一讚,呢個天時食石鍋飯別有一番風味,暖笠笠的一餐呀。

2016-02-04 885 浏览
自問廚藝只屬一般,所以對烹飪興趣向來不濃,不過早前從食評網發現,銅鑼灣一間以和風韓食作賣點的店子《大阪李朝園》,近日有新搞作。原來小店可以讓客人堂食其間,DIY 自製章魚小丸子,由燒熱用來製作八爪魚丸的鐵盤、下油、放餡料,以至上碟,均由食客一手包辦。見友人玩得不亦樂乎,引得我這個路人甲也想一湊熱鬧;所以這天下班後,就拉了老公來陪我一試,看看我這個地獄廚神是否也可以輕鬆過關。餐廳位於銅鑼灣駱克道,店面地方不大,約有 40 餘個座位,不過裝潢簡約企理,配上一室原木檯椅和米白坐墊,讓人感到輕鬆。其實來之前也做了點功課,得知餐廳所屬的李朝園飲食集團,來頭不少,在日本甚具規模,有超過三十間店舖,而香港則是其首間海外分店。是晚氣溫驟降,天氣非常寒冷,所以亦事不宜遲,入座後即時點選了章魚小丸子 ($128)、黑椒牛肉石鍋飯和吉列廣島炸蠔。先花點時間,試吓自製章魚小丸子。店員非常親切,端上爐具、鐵盤和食材後,會很用心地向客人講解如何製作小丸子。原來單是所需的醬油和配料就已經佔據了小半張檯。店員率先示範,教我們怎樣將油均勻地加入鐵板至大概底部的 1/3 並且加熱。店員說:待油有少許沸騰後,就可以加入麵糊
店員說:待油有少許沸騰後,就可以加入麵糊至鋪滿整個鐵板。
之後就可以根據自己的喜好慢慢加入章魚粒、洋蔥、紅蘿蔔和泡菜。
等底部麵糊燒成型後,將小丸子翻轉,並再注入一些麵糊繼續燒。
其實個人覺得,整個過程中,最艱辛的步驟就是要將小丸子不停翻轉,幸好女店員非常細心,見我雞手鴨腳,不時從旁協助,所以成品亦弄得似模似樣,加上經過裝飾,灑上紫菜粉、木魚、日式醬汁同沙拉醬後,賣相完全出得廳堂。立即一試,小丸子外皮又脆又薄,軟綿綿的粉漿夾著爽口彈牙的章魚粒和辣度溫和的泡菜,配埋酸酸甜甜的燒汁和沙律醬,味道配搭可真一絕!
至於老公點的黑椒牛肉石鍋飯 ($78) 和吉列廣島炸蠔 ($42),前者石鍋飯端上來時,見不但熱氣騰騰、而且還不斷滋滋作響。店員更教路說,如果喜歡鍋底有明顯鍋巴,可在石鍋飯上桌後等約 3 分鐘才攪拌。就一於試試,等了一會才拌勻並舀起一小碗來吃,由於飯粒索滿了牛肉汁,所以入口比較軟腍,而且食落帶陣陣黑椒的濃香,配惹味的牛肉和鍋底香脆的飯焦,食味相得益彰。至於吉列廣島炸蠔方面,據說原來大廚是以自家製的麵包糠炮製,難怪炸蠔外層咁鬆化,而且細嚼下濃郁的蠔鮮更一湧而出,蠔迷必試。
好難得一間餐廳可以有得玩又有得食,相信如果帶小朋友來,更可以一齊體驗煮食的樂趣。
2016-02-03
這天與朋友於sogo shopping 後,打算到灣健吃清湯腩,途經駱克道時,就被人條小人龍吸引著,走近一看,原來這裏可以自行燒製章魚小丸子,最後,我便改變主意,決定到這家開餐試試。大概等了10分鐘時間,就可以入內坐下了,說實,店內的裝修挺有特色,感覺就像像日本的居酒屋。我們第一時間 order DIY章魚小丸子來燒,店員先為我們送上多款5款材料,包括:泡菜粒、洋蔥粒、章魚粒及紅蘿蔔,再於鐵板上加上生油,待油熱後就可以開始泡製小丸子。當然,在親手製作小丸子時,店員會向我們先示範一次,假如真的不懂如何處理,也可以請店員代勞。 油熱後,先加入麵粉漿,每隔大約8分滿就可以,之後就加入其他配料,店員表示可先加入泡菜,因為泡菜內有鹽份,容易黏在鐵板上,若最後才加入,當反轉小丸子時,便很容易被燒焦,變得不好吃。 當看到圍邊的麵粉漿變乾身,便可以用鐵叉把小丸子反轉,再加入少量麵粉漿燒一會,丸子便會變得圓渾起來。 當看到小丸子的表面呈黃金色時,質地開始變得香脆,章魚小丸子便完成了。 最後,於小丸子上加入沙律醬、日式醬汁、紫菜粉及木魚,便可以享用了。由於是自己親手製作的關係,所以覺得章魚小丸子的味道份

由於是自己親手製作的關係,所以覺得章魚小丸子的味道份外好吃,入口時外脆內軟,帶有點焦香味道,而章魚粒粒口感彈牙,有咬口,內裏還香辣惹味的泡菜粒,及爽甜的洋蒽粒粒,口感豐富有層次。

除了小丸子外,我們還點了石鍋豬肉泡菜飯及魚蛋卷。先談談石鍋豬肉泡菜,送上來時熱辣辣的,內裏還加入了微辣的泡菜及流心雞蛋,將所有材料混著米飯攪勻就可以享用,吃時可加入點點辣醬令辣味提升,在寒冷的天氣下,吃這個鍋飯就最適合不過,而飯粒除了帶有蛋香外,口感亦相當濕潤,配合爽脆的泡菜及蔬菜,令味道變得有點辛辣感,非常好味。
赤板魚蛋紫菜卷內包著青瓜、紅蘿蔔、雞蛋及魚蛋等材料,味道雖然比較清淡,但它能夠中和之前鍋飯的微辛辣味道,加上青瓜及紅蘿蔔非常爽口,口感豐富,吃後挺飽肚。

2016-02-01
2016-02-02 403 浏览
I always go to this sushi rice restaurant on Lockhart Road for takeaway, and I noticed Richouen when it first opened a couple years ago.  I only knew that it's a Japanese-Korean fusion restaurant but didn't pay attention to what sort of dishes they offered until recently.  The last time I was picking up takeaway, I saw that there was a long line coming out of Richouen, and there was a video playing on their storefront.  The video showed patrons making their own takoyaki, and it got me interested, so I asked godbro XO if he has tried Richouen before, and he said hasn't, so we decided to try out the restaurant together.

Once we arrived at the restaurant, we could see that most of the tables have been setup for the takoyaki.  As soon as we were seated, we ordered the takoyaki, and the server gave us the set of takoyaki ingredients such as the batter, the sauces, and the different fillings.

Since we looked a little clumsy making the takoyaki, the server gave us a hand in the beginning and told us how to make them.
Takoyaki
After the server gave us the hints in how to make the takoyaki, we were able to finish making them ourselves.  After placing the cutesy spheres of takoyaki on the plate, I finished it with the takoyaki sauce, kewpie mayo, and katsuobushi flakes.

The takoyaki was warm and fluffy, and since Richouen is a Japanese-Korean fusion restaurant, one of the fillings we had was kimchi, which paired quite well with the takoyaki flavor.

Of course, we couldn't just have a snack for dinner (even though the takoyaki was quite filling), so we decided to order a bibimbap as well.  We picked the Beef Kimchi Bibimbap.
Beef Kimchi Bibimbap
The Beef Kimchi Bibimbap was piping hot when it arrived.
Beef Kimchi Bibimbap
Godbro XO stirred the bibimbap ingredients together and added some of sweet sauce that came with it.  Since we added the sweet sauce, the kimchi didn't seem very spicy.  The bibimbap was the perfect combo of hot chewy rice, tender beef slices, veggies, kimchi, and egg.  For $68, this bibimbap is a bargain!

Even though I came to Richouen for its takoyaki, we found the bibimbap to be delicious as well, so our dinner at Richouen was a fun experience of DIY takoyaki and yummy bibimbap.
Beef Kimchi Bibimbap
DIY章魚小丸子玩得好開心@大阪李朝園早幾日在FACEBOOK見到友人DIY章魚小丸子相片,非常有趣,打聽下原來章魚小丸子在大阪李朝園可給客人即席自製,而且價錢不貴,便和媽媽去試試看大阪李朝園位於銅鑼灣廣場一期過一點,近鵝頸橋附近,非常容易搵到,小店入面裝修充滿關東風情建議早一點來食飯,大約7點左右門口已經出現在等的人龍,入到去店員會問你想食章魚小丸子還是單點其他食品,如果是來食定食之類,店員會安排坐在高腳椅那邊我們為了章魚小丸子而來,因此安排座在四人桌那邊,店員已預先放好一系列做章魚小丸子的材料~壁上也有中文日文說明,圖文並茂,非常清楚不過店員還是非常細心為我們講解做法先加以油,等爐燒熱(媽媽好專心地聽~)之後加入預伴粉漿再加入其他配料媽媽努力中~之後待夠熱後就可以轉動小丸子雞手鴨腳的我們最後還是請店員幫我們弄好了之後可以加入沙拉醬和醬汁,還有柴魚乾味道很好呢,雖然有點醜,不過過程非常有趣 我們還點上了炸雞紫菜卷,味道有點像韓式飯卷,入面的炸雞脆卜卜,上面加了芝麻更為香口,卷入面加了大量蔬菜,食落一點也不膩燒牛肉石鍋飯天氣實在太凍,我們另外點了一客燒牛肉石鍋飯,上桌時的樣子非常吸睛,

DIY章魚小丸子玩得好開心@大阪李朝園
壁上也有中文日文說明,圖文並茂,非常清楚
不過店員還是非常細心為我們講解做法
先加以油,等爐燒熱(媽媽好專心地聽~)
之後加入預伴粉漿
再加入其他配料
媽媽努力中~
之後待夠熱後就可以轉動小丸子
雞手鴨腳的我們最後還是請店員幫我們弄好了
章魚小丸子
之後可以加入沙拉醬和醬汁,還有柴魚乾

味道很好呢,雖然有點醜,不過過程非常有趣
炸雞紫菜卷
燒牛肉石鍋飯
天氣實在太凍,我們另外點了一客燒牛肉石鍋飯,上桌時的樣子非常吸睛,而且香噴噴,非常吸引.
店員上桌時加入特製辣醬之後拌勻,入面的生雞蛋會被石鍋煮熟,令飯加上了一陣蛋香,不禁令人食完一碗又一碗,食過之後,全身暖暖的,感覺非常滿足

炸雞紫菜卷
2016-01-29 921 浏览
一早得知有一間可以自己DIY整章魚小丸子,今晚行過灣仔的「大阪李朝園」,又不需要等位,見友人都好有興趣,所以與她同時一齊食章魚小丸子。店中的牆上有海報教整八爪魚丸,不過店員都會協助客人去整八爪魚丸。店中的裝潢帶些和風特式,大約40幾個座位,乾淨企理都讓人感到舒適。開始食章魚丸前,我們先吃一個餐前小食,我選擇了螢光魷魚干($48),鹹鹹地又脆口,好似食緊魷魚乾般,都幾好吃又香口惹味。店員會準備製作八爪魚丸的工具及配料,晚市時段DIY章魚小丸子($128),自己親自動手DIY去燒八爪魚丸真係好好玩又過癮。配料方面有洋蔥、紅蘿蔔、洋蔥、泡菜及章魚粒,先掃上少少油在鐵板上,油份開始滾之後可以倒入麵糊,大約7至8成滿,之後跟隨個人喜好再加入一些配料,麵糊成形後再翻至90度,再倒多些少麵糊,待成型後再翻另一面再燒,小丸子外面已經開始熟,再把章魚小丸子燒多一會,將燒好的章魚小丸子放在碟上,圓渾的章魚小丸子外層呈黃金色澤,真是好美,倒入日式醬汁及再塗上沙拉醬,再灑上紫菜粉和木魚,完美的作品真是讓人滿足。但咬落都外脆內軟,內有粒粒爽口彈牙的章魚粒,仲有辛辣泡菜、洋蔥及紅蘿蔔粒,有少許香辣還有清爽的洋蔥,
螢光魷魚干
自製DIY章魚小丸子
但咬落都外脆內軟,內有粒粒爽口彈牙的章魚粒,仲有辛辣泡菜、洋蔥及紅蘿蔔粒,有少許香辣還有清爽的洋蔥,口感層次豐富、餡料足,又可以玩又可以食,真是好滿足又過癮。
自製DIY章魚小丸子
另外再點了一個石鍋豬肉泡菜飯($68),有生雞蛋、芝麻、韓式辣泡菜、紫菜及豬肉等.....上枱時店員會幫客人把攪拌,金黃的飯焦真是非常吸引,在這個寒冷的天氣下,吃一個香噴噴又熱辣辣的辣味石鍋豬肉泡菜飯真是暖胃又驅寒,咬落飯焦脆香中夾些煙韌,散發出濃郁的豬肉香及中和辣香的泡菜味,咬嚼時還有一些蛋汁的濕潤,多層味道層次令人一試難忘,值得一試。
石鍋豬肉泡菜飯
用餐時間雖是得75分鐘,但是上菜時間都好快,所以都好足夠時間去食晚飯,店員服務真是不錯,會主動介紹講述製作章魚丸的技巧及協助客人再燒章魚丸,服務貼心又有效率,今餐又可以玩又可以自製DIY章魚小丸子,一共可以整到18粒章魚丸,與友人共享,抵食又過癮。

2016-01-25
螢光魷魚干
2016-01-27 436 浏览
近年好多親子煮食DIY,蛋糕,PIZZA,呢D親子DIY, 一黎就係要去到鬼咁遠既農莊二黎加上親子後,價錢通常都有番咁上下~想平平地又近近地玩下親子煮食,不妨去試下呢間主打既係DIY 的章魚小丸子~佢既格局同平時的小店差唔多,有一排矮櫈同一排高櫈位如果帶小朋友黎,最好坐矮櫈啦~話明係小店,座位上有少少擠迫,有椅背貼椅背的情況,都係土地問題啦~枱面上一早已放滿左好多一枝枝的醬汁呢D就係整小丸子的材料啦~其實一入門口,已經見到好多關於小丸子的野仲有成張POSTER 教你點整添~當然,最重要係工具同食材啦~工具就係呢個好似雞蛋仔模既鐵板食材包括:泡菜,洋蔥粒,紅蘿蔔粒,章魚粒同埋木魚絲~雖然有POSTER教點整,不過店員都好有心機咁講解一次~1. 首要落油煮滾2. 加入七成漿3. 跟住按自己口味加入唔同的食材落去,D食材都係切哂粒粒,容易畢,又好玩~4. 之後再加漿至全滿, 等佢燒熟5. 轉起90度,再加入漿後燒熟就搞掂啦~最後,加埋木魚絲同淋上醬就搞掂啦~整出黎係咪似模似樣呢~XD味道同出面街買個D一樣~ 睇黎,我都可以去開鋪啦~HAHA 溫馨提示:落漿時要由一邊到一邊順住,咁就唔怕唔記得
二黎加上親子後,價錢通常都有番咁上下~
想平平地又近近地玩下親子煮食,不妨去試下呢間
主打既係DIY 的章魚小丸子~

佢既格局同平時的小店差唔多,有一排矮櫈同一排高櫈位
如果帶小朋友黎,最好坐矮櫈啦~
枱面上一早已放滿左好多一枝枝的醬汁
呢D就係整小丸子的材料啦~

其實一入門口,已經見到好多關於小丸子的野
仲有成張POSTER 教你點整添~
當然,最重要係工具同食材啦~
工具就係呢個好似雞蛋仔模既鐵板
食材包括:泡菜,洋蔥粒,紅蘿蔔粒,章魚粒同埋木魚絲~
雖然有POSTER教點整,不過店員都好有心機咁講解一次~
1. 首要落油煮滾
2. 加入七成漿
4. 之後再加漿至全滿, 等佢燒熟
5. 轉起90度,再加入漿後燒熟就搞掂啦~

最後,加埋木魚絲同淋上醬就搞掂啦~

整出黎係咪似模似樣呢~XD
味道同出面街買個D一樣~ 睇黎,我都可以去開鋪啦~HAHA
溫馨提示:落漿時要由一邊到一邊順住,咁就唔怕唔記得邊D熟左,邊D未熟啦~
               同埋燒得太耐個皮會硬同燶,會無咁好食架~

最開心係食呢個可以乙水到阿囡食洋蔥同紅蘿蔔
不過成盤小丸子都有成十八粒架,食哂都幾飽~XD

其實呢個小丸子仲有個2人套餐
除左一盤小丸子外,仲有跟一個飯 同一個小食
雖然飯都係跟有泡菜,但只要拎開佢就唔辣架啦~小朋友都食到
呢個石鍋好堅架,好快D飯就會變成焦
所以要快手加醬搞勻佢~
隨飯有跟韓式拌飯醬, 不過我就覺得呢隻醬太甜,唔夠辣~
基本上呢度既辣味都好溫和,就算係泡菜既辣都好輕微~

之前因為怕阿囡食唔到石鍋飯,小食就叫左呢個
火腿芝士飯卷~ 好啱小朋友食
除左火腿同芝士啱小朋友口味外
就連D飯都係軟軟地~
阿囡自己一個人食左六舊~ 食左成碗飯啦~@@
呢度除左韓食,其實都有好多日式食物
我就叫左個鐵板燒帆立貝~
上枱時鐵板唔算熱,D帆立貝就太淋了,一D都唔彈牙,不過只係四十幾蚊咁多隻,味道都唔差,算抵啦~

呢個咁新鮮好玩的DIY ,好適合一家大細去玩
最重要係價錢唔貴,平平地就有得親子,有得玩之餘,仲有小朋友最愛的章魚小丸子添~

题外话/补充资料: 七點後開始多人,更有人龍出現,想唔使排隊最好七點前去~ 抽風系統不太好,食完後全身都有油煙味~
  • DIY 章魚小丸子
1K
2016-01-25 391 浏览
老實說,筆者對需要於餐廳DIY自己動手動腳「玩」的,如自製大阪燒、格仔餅,都不太感興趣,韓燒日燒自己動手燒的已經是底線。可是,友人硬要把我拉來「吃」自製章魚小丸子,沒辦法那就恭敬不如從命,見識一下年輕人們癡迷「有得玩有得食」的玩意(說穿了就是筆者的心態已經不再年輕)。單看名字即能猜透餐廳乃日韓混血兒:「大阪」即日本;「李朝」即李氏朝鮮,今之韓國。餐廳主打自製章魚小丸子(たこ焼き),並供應日韓菜餚。友人二話不說自行拍板,點選了章魚小丸子、石鍋牛肉泡菜飯與煙火腿忌廉芝士卷。自製章魚小丸子所提供的粉漿可造出18粒章魚小丸子基本材料有章魚粒、洋蔥粒、紅蘿蔔粒與泡菜粒。職員耐心指導放油、倒粉漿與材料、轉動,倘若忘了造法仍可參看說明,看圖識字。若然還是不會,可尋求職員協助,我們就是成功(被協助)的例子。職員的服務態度值得一讚!燒好的小丸子可隨意淋上酸醬、沙律醬、灑上柴魚片,大功告成!味道來說跟平時吃的外帶小丸子大同小異,外脆內軟(要做到外脆內軟則視乎技術或有否得到職員協作,筆者見證鄰桌女孩意外製造出粉團餅),不同在於DIY可自行調配餡料份量,與帶有自己的心血吧。石鍋牛肉泡菜飯,重點在於石鍋溫度夠高

自製章魚小丸子所提供的粉漿可造出18粒章魚小丸子
石鍋牛肉泡菜飯,重點在於石鍋溫度夠高,帶有飯焦香的石鍋牛肉泡菜飯才算好吃。把微辣的韓式甜辣醬拌勻後待上一兩分鐘即可品嚐。啖啖牛肉啖啖飯,配搭芽菜菠菜混合進食,口感豐富。
煙火腿忌廉芝士卷:筆者常吃日本壽司,少吃韓式紫菜卷。這紫菜卷獨特之處在於以芝士作主角,味道酸酸的芝士香,配以煙火腿的咸香肉味,加上青瓜爽脆,吃感蠻新鮮。

如果要再問筆者自製章魚小丸子好玩嗎,我會答「不好玩」(我只會吃不會造哈哈哈),即使如此,這餐廳的食物質素還是有保證,非那些賣弄Gimmick而提供平庸食物之輩。
2016-01-12
2016-01-22 903 浏览
契妺返親香港都必定會幫襯駱克道某壽司店,因近幾次喺門外都見到隔離舖企出人龍,行近啲就俾佢發現原來一眾年輕人都係等緊去「大阪李朝園」玩燒「章魚小丸子」 。契妹好奇心重,見門外o既廣告實在吸引,所以就即興相約收工後去試玩 。正門迎接食客o既章魚公仔肥嘟嘟、滑嘟嘟,勁可愛 !店子以木為主o既設計日韓味極濃。高枱上o既吊燈都幾靚。矮矮o既散座都放有爐頭,似乎已預計大多客人都會燒煮章魚小丸子。幾邊牆上雖掛有推介餐牌,不過細佬留意到客人大多都係黎燒小丸子,好少會叫牌上o既推介食品。下午茶時間黎食「章魚小丸子」原來有特價,不過小肥要返工,無緣享用優惠 。可能大多人客黎「大阪李朝園」都係第一次落手落腳自己燒小丸子,牆上貼有一張彩色大海報,圖文兼備教授煮製過程 。 章魚小丸子($128):除咗火爐、鐵板、秘製蛋漿之外,燒緊o既時候大家可隨意加入小碟上o既洋蔥碎、紅蘿蔔粒、泡菜、及章魚。可能見二人不知從何入手,傍晚六點半店裡面又未有其他人,哥哥仔好友善地自動上前教路並出手相助,仲喺中央嗰兩格簡單示範 。小肥唔多入廚房,只明白秘訣同開頭落油有關,同埋啲蛋漿要好有耐性地分幾次加:起手先落一半,加
正門迎接食客o既章魚公仔肥嘟嘟、滑嘟嘟,勁可愛
店子以木為主o既設計日韓味極濃。
高枱上o既吊燈都幾靚。
小肥唔多入廚房,只明白秘訣同開頭落油有關,同埋啲蛋漿要好有耐性地分幾次加:起手先落一半,加咗自選餡料後先填平鐡格,燒到咁上吓用叉轉九十度角,再填埋剩餘嗰半個圈,燒致金黃色就可以上碟。個人覺得好複雜,不過美女廚神契妹三兩吓手勢就搞掂,「你睇,得咗」!
原來燒完並不代表食得,契妹好熟手地唧上旁邊兩款甜醬,再灑上輕飄飄o既柴魚片後先算大功告成。
圓碌碌o既章魚小丸子外皮香口,但一啲都唔油膩,個心就半帶流心,質感唔錯。契妹加咗唔少o既泡菜做餡,連同後加o既甜醬效果少辣惹味,都幾得意。每人食完六隻先知原來都幾滯口,所以建議大家最好食完小丸子後先好決定叫其他菜式。
章魚小丸子
起初諗住淨食小丸子唔會夠飽,所以一早就叫咗客石頭飯黎分。
石鍋泡菜牛肉飯($68):飯品石鍋上真係夠哂熱辣辣。
石鍋泡菜牛肉飯
撈勻鍋內o既蛋黃、牛肉薄片、泡菜、芽菜、紫菜、同另上o既甜醬,鍋飯集香滑、軟嫩、香辣、爽脆、惹味、甜美於一身,簡直係超好味
,$68一啲都唔貴。
石鍋泡菜牛肉飯
為咗滿足契妹多重o既欲望, 令XO仔「睇」驗到自製章魚小丸子o既樂趣
,喺「大阪李朝園」又玩又食,一嚐日韓交匯後o既新菜,就連眼界都開埋,再一次感謝契妹請客!
2016-01-19 422 浏览
大阪李朝園 係日式定韓式呢?其實係日韓fusion 😮仲用自製章魚小丸子做賣點 試下玩先😏自製章魚小丸子 $128好食指數: 3.9/5抵食指數: 3.8/5先加油落個鑊上面 預熱一陣 跟手落粉漿 加埋章魚粒同韓式泡菜😂 黎個日韓crossover 🇯🇵🇰🇷接住 你要靜候 等到差唔多熟 用叉返轉 加多一次粉漿 再靜候 一碟靚靚嘅燒章魚丸大功告成👏 味道方面 章魚同泡菜都幾夾👍🏻最重要係有得玩 有得食仲要可以粒粒丸都落足料😆
大阪李朝園 係日式定韓式呢?

其實係日韓fusion 😮

最重要係有得玩 有得食

仲要可以粒粒丸都落足料😆
  • 自制章魚小丸子
2016-01-14 621 浏览
呢度既章魚燒係可以自己整👍 下午茶$98 set 晚市就$128自己親自動手整真係好好玩唔知味道又係點呢? 配料有洋蔥 蘿蔔 泡菜同八爪魚 要幾足料有幾足料架! 新鮮熱辣既製成品🇯🇵😍嘻嘻 算整得不錯吧#大阪李朝園 係日本人開既韓食店比較特別係材料加入左泡菜 Fushion 口味都幾新奇獨特架一次18粒 有得玩有得食👍

呢度既章魚燒係可以自己整👍

下午茶$98 set 晚市就$128

自己親自動手整真係好好玩

唔知味道又係點呢?

配料有洋蔥 蘿蔔 泡菜同八爪魚
要幾足料有幾足料架!
新鮮熱辣既製成品🇯🇵😍

嘻嘻 算整得不錯吧