2016-02-05
見到朋友係到有得自製墨魚小丸子, 所以今晚我同Mr.K 就去左試下整韓式小丸子。入到去,已經見到張枱上面放左一些整呢個小丸子的鐵鍋工具, 點左菜之後,店員就拎左整小丸子要用的材料,如泡菜,蘿蔔粒,木魚絲,油及燒汁咁。店員都會教下你整,不過可能我地手慢同埋多人等位,玩左一陣就佢搶左支叉,幫我地埋尾。燒得金黃的小丸子,賣相令人食指大動,加上係自己整,真係咬開有血有汗有油煙味,加左泡菜同蘿蔔粒,口感更加豐富,仲有少少辛辣感 。加左木魚絲,賣相日式都差不多。唔知會光天白日搶叉,一早叫左幾樣野,炸雞紫菜包飯,蘿蔔好大舊又硬,都唔知點咬開佢,雞無咩調味,結果俾我揀晒所有蘿蔔出嚟。順利避開左最憎的紅蘿蔔了。黑椒牛肉石頭鍋飯個鍋太熱搞到啲飯燶左好多,有1/3係飯焦,牛肉用黑椒調味惹味,本來正好要嚟撈飯,但真係好燶下。都唔知點搞好。一心嚟破地獄,點知俾店員搶左個叉,可能佢見我個樣好輪盡,有可能會燒左佢間舖卦,真係鬧你又唔好意思,咁搞不如喺街買,而且食完好快就同你講有人等位,嗯!大家當快餐店好啦!唔想俾佢搶叉,坐近牆就最安全,哈哈哈!
。
自製小丸子
自製小丸子
炸雞紫菜包飯
黑椒牛肉石頭鍋飯
嗯!大家當快餐店好啦!
唔想俾佢搶叉,坐近牆就最安全,哈哈哈!