(非会员)
2005-08-04 16 浏览
拿拿拿,呢間牛腩就正勒,超鬆化,又入味,D湯夠晒濃,米線爽口,D雞軟骨都好好味,一個字:正!
2005-08-01 10 浏览
之前一直好想試下,終於有機會食到..!!!服務員既態度非常好,我差唔多收舖至到,但佢地一啲都無黑面;而食物方面,湯底唔夠濃,麵又唔多夠入味,牛肉就的確好"林",但都係唔夠入味,反而其他小食唔錯。

2005-07-31 0 浏览
First of all, i was always wanna try this place cuz is famous, so i give a shot, i would say not too bad, is above average however the spices is a bit over powered the actual taste of the beef which kinda sad that makes tasteless; something needs to praise is that it got a nice base for the soup, not too shabby for the noodle itself and the tenderness of the beef is just great. It has been a long when i go there so i dont remember the price
2005-07-15 4 浏览
Tea--$20香菇荀干麵+豆漿清湯底,上面有好多好多菇同荀干重有蝦米,青紅椒伴每一樣都好好食,唔會俾另一個餸cover左個味最喜愛係d冬菇...唔算好稔,但好入味餸上碗前煎過,有d料黑黑地,但冇影響味道成碗好,tho飽,都食晒佢。食完一d口乾都冇,應該冇味精我相信下午茶同原裝個size都差唔多原裝$25冇飲品,而家$20...又抵又飽肚=]隔離order牛肉麵,我見唔係好多油wor...比起上次食牛肉麵,好似少左油~
Tea--$20香菇荀干麵+豆漿
清湯底,上面有好多好多菇同荀干
重有蝦米,青紅椒伴
每一樣都好好食,唔會俾另一個餸cover左個味
最喜愛係d冬菇...唔算好稔,但好入味
餸上碗前煎過,有d料黑黑地,但冇影響味道
成碗好,tho飽,都食晒佢。
食完一d口乾都冇,應該冇味精

我相信下午茶同原裝個size都差唔多
原裝$25冇飲品,而家$20...又抵又飽肚=]

隔離order牛肉麵,我見唔係好多油wor...
比起上次食牛肉麵,好似少左油~
2005-07-14 0 浏览
很早前佢改咗名叫"大婆"已經好想試.終於上星期四有機會試下.結果"不外如是"鋪頭唔好坐都冇所謂,個所謂"招牌牛肉麵",入面D牛展係好稔,但感覺太過稔同味道一般.冇自己風格.另外食麵最重要係D湯.佢D湯勁多油好肥,點飲呀"大婆".真係十分唔掂,個牛肉麵收HKD35.00加杯豆漿HKD8.00 總供=HKD43.00 出門口.好老實呢個價錢去附近茶餐廳都可以食個扒餐啦.總之去一次都夠啦.

2005-07-08 0 浏览
同家人經過, 入去試下, 招呼就幾好, 試左個香菇荀干麵, 有少許辣椒的辣, 好多青椒及紅椒, 有些蝦米拌著都幾好吃, 麵幾煙韌, 都ok.家人的招牌牛肉麵就好大碗, 牛展好大舊, 都幾入味, 吃完後都幾滯.試了個餃子, 皮好滑, 餡是西洋菜及豬肉, 都幾香.

試了個餃子, 皮好滑, 餡是西洋菜及豬肉, 都幾香.
2005-06-17 5 浏览
女友話呢度d' 牛腩'好好味喎,好稔添.. 於是入去試下..睇下張相.. 哦~~~原來係牛展..叫左都幾多野食... 豆漿-----淡,有dd怪,黑芝麻豆漿---------ok....牛肉面-----牛展勁稔,我覺得係太稔..好大舊,味道一般.豆腐鹵肉反-----大碗,鹵肉好味,豆腐有風呆,唔似香港o既豆腐.仲有田螺----可能我自己唔係咁好呢味野,無乜特別,但係唔辣o既.. 下面d食家又話好辣o既... 98蚊.... ok 貴咁喇..

睇下張相.. 哦~~~原來係牛展..叫左都幾多野食...

豆漿-----淡,有dd怪,

黑芝麻豆漿---------ok....

98蚊.... ok 貴咁喇..
2005-06-14 2 浏览
同男友第二次食D牛肉真係好入味而雲吞OK啦! 但~~~排骨麵真係"麻麻地"D排骨好"鞋"好"乾"D湯冇味似水咁!

2005-06-12 10 浏览
"大婆牛肉麵" 本來是在家裡招呼朋友的一碗麵。用料精細,製作過程複雜,所費心思工夫更是非筆墨可以形容。一碗紅湯香濃得引人垂涎,酥爛的金錢牛腱入口即化,精華又全被雪白的麵條所吸飽。集色、香、味之大成。吃過的朋友相互傳頌,成為一時話。-----節錄自李純恩寫於餐紙上,可見老闆文采風流。小弟早年走過國內幾個城市,對京、川、湘、粵菜略懂一二。店子是台式為主而在香港吃到這種超厚牛肉麵比較難得。牛腱真的入口即化,相信是炆了很長時間的效果。當然,是否適合各位口味就要隨緣啦。個人認為色、香具備,但味道方面還是差一點。牛腱經長時間烹煮,味道已完全流進湯內而濃湯內加入醬料卻把牛肉的香味蓋過,使牛肉麵吃不到牛肉味。但湯底很濃,有豆辨和黃醬的味道.....啊,是北京的味道,使人想起北京老胡同吃過的炸醬麵。但如何把味道放回牛肉內?相信還有待間鑽研。另一款值得介紹的就是香菇筍干麵正合小弟口味,香菇絲、筍干絲、蝦米各具特色,特別是筍干就像是碗麵的主題。由於筍干性質寒涼所以加入辣椒中和,很有心思。有四川的風味,因為四川人平常飲用的水是來自雪山,所以很多食物都會加入辣椒中和,如果能處身於自然環境下品嘗更是錦上添花。

2005-06-08 10 浏览
我同個friend去食tea,我叫左個大婆擔擔麵,佢叩左大婆牛肉麵.個擔擔麵都算幾大碗,料幾多,味道不俗.加埋湯底既花生醬,真係唔錯.我睇見個friend碗牛肉麵,塊牛碾超級厚and超級大塊,佢話幾好食.可能我地去個時間無咩人,所以我覺得環境幾舒適,幾乾淨.下午茶一碗麵加埋杯豆漿都係廿蚊鬆D,好抵~~

我睇見個friend碗牛肉麵,塊牛碾超級厚and超級大塊,
佢話幾好食.

可能我地去個時間無咩人,所以我覺得環境幾舒適,幾乾淨.

下午茶一碗麵加埋杯豆漿都係廿蚊鬆D,好抵~~
2005-06-04 2 浏览
住係附近咁耐都未試過今日黎到就叫左個大婆牛肉麵由於係下午茶,佢個餐有精緻版牛肉麵+豆漿牛肉麵:2塊好厚牛腱+1牛筋。湯底好濃,食食下有d痳辣味,好正。牛腱十分腍,但又唔係一夾就散。牛筋都唔差,爽口。可惜,面頭好似好多油。呢個麵好好食,但我較喜歡以前毓民果d。佢地d湯底比呢間好同埋少d油。anyway,兩間都係牛肉麵,各有千秋。tea:牛肉麵餐($25),其他($20)
住係附近咁耐都未試過
今日黎到就叫左個大婆牛肉麵
由於係下午茶,佢個餐有精緻版牛肉麵+豆漿

tea:牛肉麵餐($25),其他($20)
2005-06-01 6 浏览
見最近road show 和電視都賣得咁厲害,便專程和男友星期日晚來試,終放找到了,己經差不多九時,店內只有半成人,環境光猛乾淨,服務態度只是一般,叫了:-大婆牛肉米線($35)---湯底幾濃,牛展牛根很淋,得一二啖很有驚喜,見食評話麵不太好吃,便轉自己鐘意的米線,麵質一般,有些還"拿埋一舊",未煮透,有些失望,另外,好食還好食,食至中途,覺得很"流",建議不大食的人可以share一碗另加兩三碟小吃.黑油雞翼麵($25)---可能我放得大耐才吃,不夠熱,好像還凍的,味道和魯水雞翼差不多,男友說好食酒田螺($20)---很抵吃,味道亦不錯,但辣了點總括,味道都可以,小吃的價錢不貴,時不時經過食下都不錯,但要專程來就不必了...
酒田螺($20)---很抵吃,味道亦不錯,但辣了點
2005-05-31 0 浏览
此店的牛肉麵在牛肉, 麵同湯之間配合得唔錯, 尤其係湯底有少少麻辣, 牛肉亦做得相當稔. 我反而覺得麵絛較為普通. 台南仔麵同杞子莧菜煮得幾好, 兩者的湯都很有鮮味惟一要彈的地方擠迫, 連放背包的地方都冇

台南仔麵同杞子莧菜煮得幾好, 兩者的湯都很有鮮味

惟一要彈的地方擠迫, 連放背包的地方都冇
2005-05-23 5 浏览
果日無啦啦口痕,同男友去左九龍城大婆牛肉麵食野,叫左2碗牛肉麵,一客酒煮田螺。嗯~牛肉麵既牛肉,用左切厚既牛展,難得厚身既牛展,可以煮得咁焾,咁入味,唔會靱同乾。我最鐘意佢地既湯底,好濃郁少少麻辣,會令人飲上癮,不過,有d人唔鐘意食麻辣入面既子天椒,所以落單之前諗清楚。但d麵真係麻麻,雖然麵質唔會發起而變質,但唔似得靚質素既拉麵咁,彈牙爽口,佢地d拉麵只係較硬身而己,有d破壞左靚湯底同牛肉,唔配合。至於d酒煮田螺,食落幾辣架,油係多左少少,但味道算係咁啦,幾鮮甜既。環境嘛,普通啦,但略嫌d人手唔係咁夠囉,好耐先有人應下你。嗯~~~我諗呢間大婆牛肉麵,我會翻啅既選擇之一架!牛肉麵$35/碗酒煮田螺$25/碟
環境嘛,普通啦,但略嫌d人手唔係咁夠囉,好耐先有人應下你。

嗯~~~我諗呢間大婆牛肉麵,我會翻啅既選擇之一架!

牛肉麵$35/碗
酒煮田螺$25/碟
2005-05-23 8 浏览
牛肉麵既牛肉,用左牛展黎煮,牛展厚身,有種入口即溶既感覺,難得d牛展入味得來又夠焾呀嘛,鐘意食牛既,真係要試呀!最正係湯底,好濃郁,好令人有飲上癮既感覺,因為飲得出,放左好多材料去煲,味道有少許麻辣囉,感受到子天椒既麻,唔鐘意既朋友就要留意呢樣囉。事關果晚我同男去果度食飯,坐我對面有個陌生男子(搭台),聽到佢食緊碗麵,係咁同朋友講,又係咁批評係咁彈有麻辣味,不知所謂喎,但咁岩我同男友就大讚碗野既湯好味丫~但最差係d麵,破壞晒咁頂瓜瓜既牛展同湯底。d麵身雖則唔係易泡到發起既質地,但口感略嫌硬身左d,無d彈牙爽口既感覺,好失望囉~d麵始終係重點之一嘛,但佢地好似放左好多心機係d湯同料上面,忽略左d麵上面啦,唔,呢樣唔好啦另外,我再試左一客酒煮田螺,都ok喎。因為難得講明係酒煮,真係食到d酒味,不過呢~辣架!同埋油就多左d囉~~但都值得一試既成間野最唔好,係人手唔夠,等左好耐先有人應你既。

成間野最唔好,係人手唔夠,等左好耐先有人應你既。