(非会员)
2004-11-26 11 浏览
上個月去食過,發現麵食還OK,除了吃完很口乾外,味道也不過不失,但小食則完全唔掂。我們叫了鴨舌及辣酒煮螺,D螺肉完全唔彈牙,沒有咬勁,而且有少少霉霉地的感覺。我們沒有要求換或甚麼,只是在埋了單付了錢後,我朋友多口和埋單的姐姐講了句:「D 螺好像不太新鮮。」我地自問原意不是搏佢換過碟或者其他,因已找了數,我們只是希望提提意見,那知那位姐姐沒有問我們怎樣不新鮮,亦沒有道歉,而是非常自我防衛地說:「沒可能的,我們的螺天天入貨,沒可能不新鮮的。」我們見既然此店不歡迎食客意見,也不再和她糾纏,就此離去,但只此一次,永無回頭﹗

雖然牛展未至於李老闆講入口即化,但係牛展同牛筋就味道同腍度剛剛好,麵條夠爽口。但係叫個小食皮蛋肉鬆豆腐就好唔掂;皮蛋好似柴皮-又乾又冇味,肉鬆太碎亦太脆口,豆腐唔夠滑。呢味咁基本既小食都造唔好可見欣葉並不認真(碗麵係李純恩夫婦處理,其他係欣葉負責,除非最近又改組),都唔敢再試其他。最後,食品選擇太少,去多幾次都唔知可以食乜,但埋單價錢尚算合理。
2004-11-01 11 浏览
大婆牛肉麵和毓民牛肉麵不一樣, 大婆牛肉麵, 湯好濃, 紅燒牛展切得好厚, 不過炆得好腍, 牛肉味較濃, 好大碗, 牛肉很多。小吃也不錯, 麻棘鴨舌也不錯, 還有台式燒香腸...
2004-10-25 13 浏览
慕食家的名而來,專程尼食招牌菜大婆牛肉麵.此外,仲order左通菜及肉鬆皮蛋豆腐.大婆牛肉麵D牛肉成塊牛排咁大塊,而且成半寸厚(無誇張),但都做得好林,可以話入口即溶,牛根亦是一樣.湯低則較濃烈,本人覺得較鹹,但我的朋友卻很喜歡,全部喝完!價錢......35蚊.肉鬆皮蛋豆腐,是一種冷盤,正是肉鬆+皮蛋+豆腐,味道清涼可口.值得推介!
2004-10-19 23 浏览
睇雜誌話「大婆牛肉麵」係由李純恩監制嫁,而佢老婆拿手既砂窩雲吞都出名先幾晚經過,見到有好多人排隊等位,我諗下次可以試試如果想食「大婆牛肉麵」,依加起銅鑼灣「欣葉」都有,供應時間只係得每日12pm-3pm同埋霄夜時段

(非会员)
2004-10-02 1 浏览
Choice is very limited and the food is only okay. Service is alright. Definitely not a place where I would go again .
2004-08-24 0 浏览
半個月後心郁郁再去幫趁,怎知發現'毓民'招牌已換上'台灣欣葉小館',本想轉身便走,最後還是忍不住入去試試,裝修檯椅依舊,只是牆上字畫海報統統都沒有了. '毓民'餐牌上原有食物如豬肝連,鹵三寶,糖醋辣椒,鹵肉豆腐等小食不見了,換上肉鬆皮蛋豆腐,鴨舌,xx撈麵等等,'牛肉麵'名字換上'牛腱麵',其他的如鹽酥雞,xx雞翼,xx青瓜,面青肉等仍在,價錢亦一樣,不設加一.這次叫了:牛腱麵- 跟毓民比較,牛輾沒有那麼大舊,薄薄的一片片,一放進口即鬆開,但個人始終偏好以前大大舊有點咬口的口感,蘿蔔仍然入味,湯底不及以前的清,較濁較濃青瓜- 仍舊爽脆,不錯白菜仔- 蒜蓉好咸,菜所下豉油亦較多,幸好菜本身沒吸太多咸味鴛鴦丸麵- 有三顆貢丸及兩顆蟹子魚丸,貢丸大大舊咬落幾好味,魚丸形狀像未批皮的馬蹄,咬開有一舊橙色嘅蟹子芯,都好味; 湯底是白濁色的,似魚湯,味道較淡; 麵條應是用白色的上海麵,淋身,食落發現有啲 麵'痴' 埋一舊舊,可能是灼過熟了服務仍舊沒變,一樣有禮貌,會主動添茶予客人

這次叫了:
青瓜- 仍舊爽脆,不錯

服務仍舊沒變,一樣有禮貌,會主動添茶予客人