2006-03-05 7 浏览
同傻鬼俾個蕃茄滷面引左入去. 我地叫左個蕃茄滷面套餐($30)有埋杯豆漿, 鹽酥雞($20)及肉碎菜心($18). 個面好大碗, 有d粟米仔, 蕃茄等蔬菜, 材料好多, 面亦好多, 不過d面都幾好味, 唔會煮過淋.個鹽酥雞都有好多件, 炸得都唔錯,唔油架, 仲有幾片九層塔, 不過d味唔係好夠及不夠九層塔.原本想食A菜, 但間店無只得菜心芥蘭選. 上枱時又係好大碗, 仲有好多肉碎係面, D菜都算幾甜啦.下次要試下佢地最拿手既牛肉面先.服務都幾好, 成日有人主動refill茶
下次要試下佢地最拿手既牛肉面先.
服務都幾好, 成日有人主動refill茶
2006-02-20 7 浏览
星期六晚陪男友去一個聚會,會前來這兒DINNER,要了一個淨雲吞、擔擔麵和鹽酥雞軟骨。論質素,個人認為好過毓民,雲吞皮夠薄,餡料比例恰當,最正係雞軟骨,酥化無比,勁有咬口,擔擔麵是幼麵,口感有點奇怪,但湯底花生醬極惹味,男友了幾乎喝清光。
2006-01-29 2 浏览
年初一會在家中打邊爐,媽媽要求要買大婆的雲吞,那便到九龍城買料,順道一試它的麵食。要了- 牛肉麵X 4- 灼時菜(娃娃菜X 1,白菜仔X 1)- 鹽酥雞- 雲吞(外賣兩盒)牛肉麵湯濃好味,牛肉勁厚。個人覺得薄點會好一點,夾起塊像牛排般厚的牛肉,感覺不太吸引。時菜的豉油有點過咸,鹽酥雞也好味。整體來說,食物偏咸了點。評分屆乎笑與中立之間吧~
- 牛肉麵X 4
- 灼時菜(娃娃菜X 1,白菜仔X 1)
- 鹽酥雞
- 雲吞(外賣兩盒)

評分屆乎笑與中立之間吧~
2005-12-30 2 浏览
29-12-2005一直都想來試,碰巧每次時間不能配合,今日可以了。七點多些去到不用等位,叫了一碗牛肉麵、紅油青瓜同鹽炸雞軟骨。牛肉麵個碗幾大,但友人說她之前食的份量較多而今天好像少了,發覺不夠再叫一碗辣香菇筍干麵。牛肉麵是我第一次食所以沒法可比較,牛肉很大件夠腍又入味麵夠韌湯夠濃只是鹹了些,很重一種味道不太肯定好似是醋的味,而友人話有些似麻辣味呢! 雞軟骨炸得乾身又夠味,分量都幾多,兩個人差些吃不掉呀!我很喜歡渴湯,這次湯較鹹有些失望。幸好香菇筍干麵的湯中和了之前的鹹味,湯內有很濃筍干味,有少許辣又有蝦米、銀芽、冬菇、紅綠椒。只是綠椒給煮腍了,沒有那麼好吃! 很喜歡這種味道,必定會再吃。
29-12-2005

(非会员)
2005-11-29 5 浏览
上幾個星期六同朋友去食,當時午飯時候好多人,我們被安排坐樓上一間"閣仔",呢個閣仔好細,我估只有樓下六分之一左右大小,樓底好矮而且好焗,我一邊食要一邊抹汗,如果下次要我坐上來才有得吃我情願唔幫襯了‧同行中其中一位朋友是食環處的,他說其實這個閣仔的安排和設計有可能是違法的。因為其實這個閣仔真的很隱蔽的,是在樓下的男廁旁邊有一道側門,行一段樓梯之後轉身再走一段走廊才到達,我也想過如果大吉利是有什麼意外要即時逃命的話應該只能呆坐此閣仔等待奇蹟。至於食物我叫o左牛肉麵,雲吞,鮮茄打滷麵,鹽酥雞,香菇荀干麵和春捲,全部大家分來吃,這樣就每款菜都可以試下。牛肉麵我幾鍾意d牛肉和牛筋,麵質我都okay接受,可見得本人都不是咀尖之人啦,但是那個鮮茄打滷麵我幾乎食完一啖就唔肯再吃,希望其他朋友有"特別喜好"可以幫幫手o堅左佢,我唔知點形容俾大家聽,只是可以說那是一碗紅色的稀槳糊,各花入各眼,不信者可試試,也許有人會喜歡也不一定,不過肯定這並非主流。雲吞普通,皮嫌厚一點。鹽酥雞,不能與台灣任何夜市任一推車仔可比,不過響香港已不能強求了。香菇荀干麵估不到的好,可以用清香來形容,我估我會再來我也會再叫的,跟友

至於食物我叫o左牛肉麵,雲吞,鮮茄打滷麵,鹽酥雞,香菇荀干麵和春捲,全部大家分來吃,這樣就每款菜都可以試下。牛肉麵我幾鍾意d牛肉和牛筋,麵質我都okay接受,可見得本人都不是咀尖之人啦,但是那個鮮茄打滷麵我幾乎食完一啖就唔肯再吃,希望其他朋友有"特別喜好"可以幫幫手o堅左佢,我唔知點形容俾大家聽,只是可以說那是一碗紅色的稀槳糊,各花入各眼,不信者可試試,也許有人會喜歡也不一定,不過肯定這並非主流。雲吞普通,皮嫌厚一點。鹽酥雞,不能與台灣任何夜市任一推車仔可比,不過響香港已不能強求了。香菇荀干麵估不到的好,可以用清香來形容,我估我會再來我也會再叫的,跟友人share半碗牛肉麵半碗香菇荀干麵中和一下果真不錯。至於春捲,炸到好燶,不知是失手還是應該是這樣子,不過我已肯定不敢再叫,要食好春捲好多地方都有,而且唔駛呢個價錢啦。

另外我最最最想講o既係佢地o的員工,如果李純恩伉儷能知道就好了。我們吃到尾聲的時候,好想飲水,其實全程我們只是被斟了一次水,因為閣仔成日都無人招呼,令我們和其他三檯食客更感覺被人安置於這個"被遺棄的角(閣)落",等了好久,甚至行出那段走廊也不見人影,我們只能"自力更新"週圍尋找水源!我們後來在閣仔門口旁邊找到茶壺,但,茶壺裡面無水,我們又找到一熱水壺,就將水倒進茶壺中再斟來喝了,過了5分鐘左右,有個紮馬尾的侍應現身了,我的友人告訴她我們將水倒進茶壺斟來喝了,真係估也估不到她竟然大聲問我們在做什麼,弄壞了她的茶膽以致個茶膽要掉了!!我們嚇了一跳咁大個罪明壓上來!我們說是因為她很久不在大家很渴又找不到人才自己斟茶喝......她竟然還好像我們很煩和把自己當作成一位很"深明大義"的菩薩一樣"饒恕"我們,說了兩聲算了算了就變身黑面神走了。本人本著不會欺人亦絕不會被欺的態度,本想看看李純恩先生在不在,因為食過幾次(不過都係坐樓下)都見過李先生巡舖,如果李先生在或者他稍後會來,我打算親自向他"賠罪"我們竟然在如此可悲的情況下弄壞了他的茶膽。但可惜當天李先生都不在,要不就趁閣仔的食客還在大家素未謀面可以作個証,而且那紮馬尾小姐當時那麼大聲根本誰都聽都她如何罵我們的。

其實我有想過寫信給李純恩先生的,但男友說得饒人處且饒人喎,但其實我覺得大婆牛肉麵o既食物總的來說都不錯丫!牛肉和牛筋相信師傅也下了不料心機和時間才弄得那麼好吃,如果就是因為某一些如此這樣待客的侍應而令食客不再光顧真的好唔抵丫!希望李純恩先生能知道此事,知道後最少留意一下這侍應的待客之道,別讓喜歡吃大婆牛肉麵的我們受苦了!
2005-11-29 4 浏览
男友之前去食過, 猛話好食又話要帶我去, 終於去到啦, 緊係叫碗招牌貨啦呢碗牛肉麵真係正, 牛肉又厚又夠腍, 好入味, 麵質彈牙不特止, 個湯真係好正, 好香八角的味道, 好正!!雖然坐得迫迫的, 但係service都唔錯, 相比毓民個間, 呢間真係好食d喎

2005-11-20 0 浏览
下午三點「鯪」四點,諗住食小小o野,晏D再食晚飯,就黎o左呢度諗住食碗牛肉麵,但一坐下看看menu,圖文並茙,比那些相片吸引了,再叫了滷腩肉豆付、大婆雲吞及兩杯豆漿.先飲豆漿,細問之下原來是從同一條街的公和買回來的,唔怪之得浸味咁熟啦.主角牛肉麵到來,帶少少四川風味,真的如報度所講,有厚厚的牛輾及大大的牛筋,兩樣東西軟熟無比,吃一口麵飲一口湯,無o野講,如果覺得唔夠辣,這自行加辣油,無限量供應.而這個滷腩肉豆付,簡直是我的至愛,肥瘦式中,入口即化,而豆付亦吸盡了滷汁,如果有白飯,一定又拍兩碗.再來大婆雲吞,粒粒肥大飽滿,再裏菜比肉多,一口雲吞一口清湯,味蕾由濃轉淡.正呀.....可以再準備食晚飯.
正呀.....可以再準備食晚飯.
2005-11-03 7 浏览
同朋友去食飯點了招牌牛肉麵、辣酒煮田螺、鹽酥雞及黑椒豬手。招牌牛肉麵好大碗,牛展好大舊,都幾入味--抵食!!!鹽酥雞的賣相很好,雞的外層也很脆口,可惜肉的味道偏淡。辣酒煮田螺很惹味,酒和辣椒的味道配合得剛剛好,值得一試。黑椒豬手很稔很入味,但真的有點肥,食完都幾滯。
同朋友去食飯點了招牌牛肉麵、辣酒煮田螺、鹽酥雞及黑椒豬手。
招牌牛肉麵好大碗,牛展好大舊,都幾入味--抵食!!!
鹽酥雞的賣相很好,雞的外層也很脆口,可惜肉的味道偏淡。
辣酒煮田螺很惹味,酒和辣椒的味道配合得剛剛好,值得一試。
黑椒豬手很稔很入味,但真的有點肥,食完都幾滯。
2005-10-23 6 浏览
九龍城出名美食雲集,但自從機場移到大嶼山後便不復再了。但這間大婆牛肉麵也算是合理價格中的一個味道也不錯的選擇吧。尤其是在下午茶時間更不過25元便得到一個牛肉麵加一杯豆漿,其他麵更只是20 便可以!但有聞下午茶餐的份量是較少的, 這次我便多點了一個鹵肉豆腐來嘗嘗,但奉勸大家千萬不要自己一個人試,因為是會飽死的!談回味道,豆腐也算入味,而且也多鹵水,以致溫度不會下降得太快。至於主角鹵肉要看個人品味了,也有不少肥肉的,雖然不是很漏,但瘦身一族便不宜一試了。鹵的夠身,很柔軟,當然也很香,但明顯是一早有準備,只需上碗便奉客的,所以想作為麵的佐菜便不大好了,空口吃吧!

2005-09-19 1 浏览
香菇荀干麵$25 : the soup is clear and tasty. mushroom tastes very well. but i think it is a little spicy.牛肉麵$35: five or six very large beef. really very 'soft'. very 入味. good. but too many beef. quite heavy. although quite expensive $35 for a bowl of noodles, but really many many beef. the noodles 煙韌. i think if there is fewer beef and cost $5 lower. that's better. i think two ppl share one beef noodles and another kinds of noodles is better黑芝麻豆漿$8: very 'sesame'. good.vegetbles in superior soup $20
黑芝麻豆漿$8: very 'sesame'. good.
vegetbles in superior soup $20: the soup is not salty and oily. good.
2K
2005-09-18 1 浏览
好巨份量的牛肉麵... 牛肉好腍呢, 口感直程似豬軟骨, 不過d spices 太多, 搞到湯底好鹹, 食完個嘴唇麻痺晒-_-" d 麵就差d, "腍bad bad" 得滯, 食落口一pat 糊.鹽酥雞都ok, 幾脆口, 但鹹0左d.環境唔ok, 櫈仔坐得我唔舒服, 可能始終想配合台式麵店格局吧.Service.. 麻麻啦, 第一次去d 伙計都唔多願睬我0地咁, 以後我0地就改買外賣返屋企食了.

鹽酥雞都ok, 幾脆口, 但鹹0左d.

2005-09-15 3 浏览
昨晚,跟肥爸和大家姐去了大婆牛肉麵,點了幾樣東西,有招牌牛肉麵一定不少得、擔擔麵、鹵蛋豆腐、鹵豬手、碎肉清菜和麻薯甜品。肥爸和大家姐兩人共享牛肉麵,大大碗,兩個人分,份量差不多啦!他們說牛肉很稔,湯味很濃,因為我不吃牛的,所以點了擔擔麵,麵身很滑,不錯,但畢竟這裡不是以上海菜而聞名,味道始終不及,不要對此有很高的期望。鹵蛋豆腐和鹵豬手的味道極佳,很「入味」,肥爸極度推介。最後,點了麻薯甜品,細細粒,普普通通,似無餡的雷沙湯九。整體來說,都不錯的一餐啦!
2005-09-04 0 浏览
早前媽咪睇過李純恩的介紹之後一直心思思想去食番次,好喇,咁我就請媽咪食,‘而圖個好滋味啦!去到都OK多人,不過都好快有位.入到去,好逼LAW d位,唔多好坐.我地3個叫左3碗牛肉面,一個鹵肉豆腐,同一個鹽酥雞.一去菜就覺得好大碗好HEAVY,其實都幾好食D面,但個D牛腩腍到冇咩口感,,,我唔多啱!而個個鹵肉豆腐-----好屎...D鹵水汁唔香且濁.我亞妳個D好食過佢100倍...最好食就係鹽酥雞,真係好好正但如果你抱太大的期望入去食,會好失望LAW><
我地3個叫左3碗牛肉面,一個鹵肉豆腐,同一個鹽酥雞.
最好食就係鹽酥雞,真係好好正
但如果你抱太大的期望入去食,會好失望LAW><
(非会员)
2005-09-02 0 浏览
今天帶個台灣朋友去食,才發現,原來是吃台灣野,好在個朋友說,唔似台灣味道!哈!我地叫左:牛肉麵……入口即溶/散,從未試過!唔錯!但麵質唔係咁好!跟元朗的頂好麵冇得比!雲吞……西洋菜雲吞,好好味!小菜是娃娃菜,第一二啖都好好味,但再食下去就覺太咸了!

我地叫左:

雲吞……西洋菜雲吞,好好味!

小菜是娃娃菜,第一二啖都好好味,但再食下去就覺太咸了!

2005-08-29 3 浏览
星期六4-5點想食d野,就去左kowloon city食野,見到大婆牛肉麵就廢事行二人就入再去,裏面很少人,我們點了碗招牌牛肉麵,一上枱好大碗,牛展一舊舊好大舊,有成五六舊,都幾好淋好入味,麵少了一點,不竟牛展才是主角,湯底很香但不油,兩個人食一碗麵都飽,一個人食都好滯.$35碗牛肉麵,抵食~比起出面食的牛展麵,這裡牛展份量可造三四碗.