2005-05-22 8 浏览
試左個淨牛肉(有牛展&牛筋)~同牛肉麵一樣係$35~但都幾大碗~^_^~d牛展好厚好大舊~'0'~但林到一夾起都會散~~口感都ok~~又唔會林到覺得好似梅左咁~而且好入味~^^唔錯~d牛筋都係好林架~不過食完條痢即刻痺痺地~>_<~唔知點解會咁~但同我一齊食既人都有同感...懷疑係製作時落得太多梳打粉去"la"林佢~___~""
2005-05-17 7 浏览
趁假期四出搵野食.星期一晏晝就黎左大婆牛肉麵.叫左大婆牛肉麵,台南仔麵,台式香腸,涼伴青瓜,黑汁雞翼.牛肉麵湯底少少辣,幾惹味,加D辣醬更香;麵身無特別,不過都幾好;金錢展係厚切,好稔,我覺得太稔冇咬口.整體上OK好食,不過我覺得毓民牛肉麵更好食.仔麵好香蝦米味,湯清甜,好好食,可惜有厚油浮面,有少少驚.台式香腸,涼伴青瓜,黑汁雞翼都好好食,尤其係香腸.
趁假期四出搵野食.星期一晏晝就黎左大婆牛肉麵.

叫左大婆牛肉麵,台南仔麵,台式香腸,涼伴青瓜,黑汁雞翼.

仔麵好香蝦米味,湯清甜,好好食,可惜有厚油浮面,有少少驚.

台式香腸,涼伴青瓜,黑汁雞翼都好好食,尤其係香腸.
2005-05-04 10 浏览
尋日同男友冒名去到大婆牛肉麪試下係咪真係咁好食, 我地叫左一個牛肉麪,一個排骨麪(=豬排),一個田縲,一個鹽酥鷄同埋豆漿. 田縲: 一d 都唔好食, 好多辣油浸住, 無咩味道.係得個辣辣地鹽酥鷄: 好一般, 唔夠味.唔夠香.不過, 牛肉麪就唔錯, d 牛肉好軟好稔, 個湯都好濃, 食得過! 同埋, d 食物價錢唔貴.所以, 下次去都係食牛肉麪好d.

鹽酥鷄: 好一般, 唔夠味.唔夠香.

同埋, d 食物價錢唔貴.
所以, 下次去都係食牛肉麪好d.
2005-05-02 7 浏览
尋日同媽咪黎左呢度食牛肉麵, 我地嗌左一碗牛肉麵, 一碗雲吞, 一碟鹽酥雞及蒜香肉青, 碗牛肉麵幾好食, 尤其d 麵好爽(我地仲買左一碗外賣返去比阿爸食),係其他3樣野就冇乜驚喜, 尤其個蒜香肉青, 只不過好似食肉片點左d豉油咁, 簡直失望.
2005-04-24 6 浏览
招牌牛肉麵($35)當然是必點之選。由於我不吃筋,故點了個牛肉麵走筋。牛肉麵上來,第一時間嚐一嚐湯底。湯底呈深褐色,味道很濃郁,有點點花椒胡椒的香味,卻不大覺得有味精。麵是上海麵,不是煙韌彈牙那種,卻可吸盡肉湯的精華。金錢腱塊塊都切得厚厚的,牛筋與牛肉分佈均勻,炆得夠腍夠入味,口感鬆化,肉質不韌又不失咬口,很有水準。若叫一小碟酸菜伴麵吃,則可令湯底的味道更特出。另叫了鹽酥雞($20)。鹽酥雞是即叫即炸的,上桌時看色澤不是太鮮明,以為炸過火了,可是入口卻有驚喜。雞件外層炸得微脆,內裡雞肉又嫩又燙,味道帶少許鹹香,很是惹味。不知是否因為"食廚得食" 剛介紹過,這天眼見該店生意好得不得了,食客不絕,12:30 就已坐無虛席了。臨走時,見老闆李純恩來巡視業務,只是不知一直招呼周到的那位是否就是李太周寧?
2005-04-22 5 浏览
未到7:00pm門口已經開始有人等位, 好彩都係等左15分鐘.間舖唔算大, 一眼已經望晒. 食物品種唔多, 叫左招牌"大婆牛肉麵" & 鹵肉豆腐.大婆牛肉麵($35): 3件牛輾& 1件牛孖筋(好厚,入味,又淋).湯底好濃郁.鹵肉豆腐($20): 份量都幾多, 幾入味, 不過比較肥d.服務態度麻麻, 叫左好多次先加茶.

服務態度麻麻, 叫左好多次先加茶.

下午茶時間去幫襯,其實也未吃午飯,也可算是午飯一餐。兩個人叫了牛肉麵、麵及鹽酥雞。牛肉麵,此乃招牌貨,我想應該不會難吃的。麵是大大碗的,夠份量。牛肉切得大大件,炆得很腍,很入味也不膩,又夠口感,好吃。牛筋也是同樣地入味,不會炆到爛,唔錯。麵是很索湯,吸了濃濃的湯,加上麵質唔錯,夠咬口不過腍,就算放在湯裡久了也不會腍。至於湯底個人覺得不夠好,湯底是濃濃的,其實也預了會加有味精,但似乎重手了。吃完後真是十分口渴,但味道還是不錯的。不過牛肉麵始終還是覺得在台灣吃到的好。麵,來這裡也預期這麵不會好吃。但又不想叫兩碗牛肉麵,所以也是叫了。有別於一四川麵。首先麵已是不同,好腍好糊口,不久便把湯底吸盡。不喜歡吃腍的麵的人便最好不要吃。湯底不夠辣,上時眼看好像很清,但越吃便越濃。帶有微微的花生香,雖不及四川的來得濃烈,但其實吃下也不錯的。但始終還是喜歡四川的,夠香也夠辣。鹽酥雞,份量也不少,新鮮炸起,雞肉夠滑,沒有出現炸過火的情況,味道也不錯,一試無妨。
2005-04-11 16 浏览
大婆牛肉麵湯濃肉腍,熱辣辣食,又好味又痛快,如果再加一小碟酸菜,就更加冶味。另外,菜肉雲吞也好正,雲吞大大個,用雞湯做湯底,十分鮮美。麵也值得推介,芝麻醬為主的調料加上柞菜肉碎花生碎,食完真係齒頰留香。其他小菜有些水準不俗,炸三文魚腩特別好味,但雞翼水準則唔係幾穩定,有時色水差D。仲有,大婆牛肉麵店內的所,可能是九龍城食肆中數一數二乾淨的。
2005-03-30 20 浏览
尋晚同3個朋友去食@@"~因為之前見到d雜誌有介紹過~咁咪去試下囉去到都成7點幾8點~都幾多人下wor~咁我地一行4人坐底咪叫野食啦(因為真係太過肚餓啦>////<)咁我地梗係有叫左2個大婆牛肉麵,大婆餛飩,又叫左d小食,台南豆腐,鴨舌同三文魚鰭唔駛4分鐘~好多野都到左~我梗係快快口食啦~首先試左佢既大婆牛肉麵~初初見到佢見到好似好肥咁~點知食左落口之後~唔覺油wor~而且d牛展好正>////<個湯底勁好味~搞到我成碗湯飲鬼晒>0<之後試下個餛飩~丫...咁得意既個味道~之後問人~原來佢d菜係西洋菜黎架@@"好正丫~d肉好新鮮~一碗6粒~比我地4個人搶晒都唔夠>.<(我搶到一粒咋~嗚嗚)之後食左佢個三文魚鰭~初初以為咪好似出面d壽c店咁~普普通通冇咩特別~而且我又唔係好喜歡食魚~咁我咪分左一半出黎諗住試下啦~點知食左落去之後唔油既@@"而且好正~同出面個d唔同~而且賣個20蚊雞~抵食~講住咁多先>///<我會再努力去試鬼晒佢d野@@"因為真係好抵食~4個人都唔駛$190~抵丫~
尋晚同3個朋友去食@@"~
因為之前見到d雜誌有介紹過~咁咪去試下囉
去到都成7點幾8點~都幾多人下wor~
唔駛4分鐘~好多野都到左~我梗係快快口食啦~
首先試左佢既大婆牛肉麵~初初見到佢見到好似好肥咁~
之後試下個餛飩~丫...咁得意既個味道~

講住咁多先>///<我會再努力去試鬼晒佢d野@@"
因為真係好抵食~4個人都唔駛$190~抵丫~

2005-03-24 6 浏览
這裡的牛肉麵雖然是招牌菜,但係我比較喜歡大婆雲飩$25,加麵要+$8. 湯底很清,6粒雲飩,餃子皮包住菜肉,碗內有幾條菜,女孩子食淨雲飩己夠飽,又健康,又好味!不過平日水準比假日就煮得好一點,星期六晚師傅失手煮得過淋,有點失望。以後係一至五先去...
夠飽,又健康,又好味!
2005-02-07 0 浏览
牛肉麵的牛肉大大舊,只可惜湯底有味精。麵質少少林亦見煙un,大大碗,不俗。辣椒油香而不辣,用來吊味不錯。
2005-01-24 10 浏览
牛肉麵- 一睇到幾件牛輾好厚好大舊,即時放一舊入口,果然入味,又香又淋,老人家都食到,麵則稍嫌淋身唔夠彈牙,湯底好深色,有香香牛油味,鹹鹹的不算辣,不過個人還是偏愛毓民的湯底,愛其加了蘿蔔的清甜味筍乾香菇米粉- 筍乾沒有想像中那種酸酸"縮縮"味,唔鹹爽口,不錯;冬菇絲還可以,米粉都ok,雞湯底,都算好味涼泮青瓜- 食到青瓜嘅爽脆,但可能食過濃味嘅牛肉麵關係,感受唔到青瓜嘅香味
2004-12-28 1 浏览
同幾個舊同學聚會,地點就在九龍城,上到去佢地在食緊野,竟然是叫了必勝客,真係有無搞錯?周圍有咁多好野食竟然要食港式薄餅?趁人未齊,就同另一人拿拿林蛇左去食野。記得毓民呢度好似而家都係一間牛肉麵舖,評語都不差,就行來幫襯。三點幾,人客都唔少。一場來到當然要吃牛肉麵,朋友則要了新竹米粉,加兩杯芝麻豆漿。碗麵好大碗,份量一點不少,是一般日式拉麵的份量。厚厚的牛腱加上幾舊大大的牛筋,加上深色的湯底,好有睇頭,賣相不俗。先渴口湯,味道濃郁,亦有點點辣味,沒有多下味精但不算很甜,比起毓民牛肉麵的,我比較喜歡後者。又這裡可以加兩蚊要碗酸菜以提味,我們都要了,但發覺濃濃的湯底根本不用再提味已經夠味,亦吃不到另下的酸菜的味道;牛腱塊塊都厚厚的,炆得入味,肉質不韌又不失咬口,是很有水準的。比起毓民的是多了一份口感同份量,牛筋亦爽口好味,個人覺得是稍勝一籌。麵稍為腍身,覺得是幼身的新竹米粉較為索湯,如果喜歡吃麵線的朋友,也會喜歡這個新竹米粉。埋單90 蚊,雖然以吃碗麵來說是略貴,但份量夠又有水準,也算是物有所值的,值得一試。題外話:九龍城真係美食之區,真的是吃一個月也吃不完。
題外話:九龍城真係美食之區,真的是吃一個月也吃不完。
2004-12-06 5 浏览
我食過銅鑼灣欣葉"大婆" & 九龍城"大婆", 一食便上癮, 味道好接近台灣地道風味, 毓民就比較清d.我覺得銅鑼灣果間比較好味, 因為牛展不是太過腍(個人口味問題). 湯底又沒有九龍城果間咁油膩, 但總結來說, 兩間都好味道.叫牛肉面時, 侍應會問加不加酸菜, 要另加兩蚊. 但覺得不加無妨, 反而可以試真吓湯底的味道.面身爽腍適中, 個湯真係好熱, 牛展&牛筋都有, 份量亦好多, 好抵食.食的時候千祈唔好急, 會燙傷條脷!另外, 又叫了鹽酥雞, 夠新鮮熱辣, 幾好味(但頗為多油)不過食完個面之後會好口渴!
食的時候千祈唔好急, 會燙傷條脷!
另外, 又叫了鹽酥雞, 夠新鮮熱辣, 幾好味(但頗為多油)
不過食完個面之後會好口渴!
2004-11-29 2 浏览
o個日特登去到九龍城食佢, 個時已經3點左右. 我地2個人叫左2碗牛肉麵, 一碟"鹽酥雞". 碗牛肉麵d牛肉真係好大舊, 不過真係好腍, 差唔多入口即溶, 正!再飲埋d湯, 都已經好飽, 只可以勉強食埋碟"鹽酥雞". 不過d 雞都幾香幾脆(唔知係咪即刻炸), 同係台灣街頭食既香味同味道都幾似, 唔錯~但d雞有d咸, 食完d野有d口渴, 可能係d雞咸既關係...未試過真係要去試下, 我就一定會再去食~
未試過真係要去試下, 我就一定會再去食~