2021-05-19 1107 浏览
大家也知道大為什多美食小店,朋友介紹在大圍有間很高質的中餐廳,今晚便來品嚐!始終不能夠每天都吃西餐或日式料理!在門外未入餐廳已感覺到中式氣派氣場,便宜知道這家餐廳肯定不一樣!而且在新界地區吃飯和市區不一樣的是門外必定有些少位置可以泊車,不過當然被抄牌的後果要自付了!餐廳衛生比一般中餐廳好得多,而家局裝潢都以白色為主,所以看得出清潔乾淨,餐桌座位同樣相對寬敞,不和酒樓一樣擠迫!餐牌別樹一格,封面可愛,餐牌圖文亦高質素打印顏色亮麗令人很想每一道菜都點上,其實當門面功夫做到足,客人便是會提升信心多點多道菜!今晚沒有意欲想吃主食,所以沒有點飯只是點了四道菜,餐廳員工不斷推介他們的主打第一叉, 即“蜜汁厚切叉燒”,這個叉燒厚切上每一啖都是啖啖肉!叉燒的溫度控制得剛剛好,所以吃起來不會太熱又不會太凍,而半肥瘦的叉燒咬起上來質感十足而!咬了第一口,叉燒油和肉在口中打滾著,回味至極!另一道菜我們點的是看見餐牌名字有點特別叫 “怪味蝦球伴西蘭花” 即腐乳蝦球炒西蘭花,由於名字所吸引便點上這道菜!腐乳是重口味的,但經過清淡的西蘭花配搭上來,將腐乳這種重味道中和,所以吃起來也有不一樣,有別於平時出面餐廳的蝦

另一道菜我們點的是看見餐牌名字有點特別叫 “怪味蝦球伴西蘭花” 即腐乳蝦球炒西蘭花,由於名字所吸引便點上這道菜!腐乳是重口味的,但經過清淡的西蘭花配搭上來,將腐乳這種重味道中和,所以吃起來也有不一樣,有別於平時出面餐廳的蝦膏蝦醬!

喜歡吃青菜的我們同時也點上“啫啫生菜煲”,這個生菜煲十分惹味,上菜時啫啫煲還是熱辣辣上場,店員在上菜後幫我們把生菜與均勻攪拌!

中菜廳不得不能點魷魚,一向在大排檔我們都是點上椒鹽鮮魷,而這次有點一樣,我們在餐牌看到“金沙鮮魷”,所以便一改平時風格嘗試新菜式!這個金沙鮮魷外皮炸得香脆,內餡鮮魷新鮮,咬起上來十分有質感!而味道亦比金沙提升提香!

最後餐廳還免費送上糖水(綠豆爽)及甜品(椰汁紅豆糕),一次滿足兩個sweet ending 願望!椰汁紅豆糕,據餐廳店員所說他們是用十五年陳皮來製作紅豆的!

2021-05-18
2021-05-18 232 浏览
母親節沒有時間同媽咪慶祝,所以今晚帶媽媽去大圍小廚補返。大圍小廚好近大圍港鐵站,而且同事試過都話正,所以決定帶媽咪試吓。去到見到門口有很多紅紅燈籠掛在門口,非常古色古香,店舖內有長長膠片相隔,在這疫情下食得非常安心。店舖職員非常有禮貌。前菜合桃,甜蜜香甜。我同媽咪叫左店鋪非常出名嘅第一叉,佢哋嘅叉燒切得非常厚,接近一吋厚一舊,配上蜜汁,又香又淋,真係名不虛傳。😋😋。之後係豉油皇鮮鵝腸,鵝腸非常新鮮非常爽口,配合豉油皇和芽菜,非常美味,媽媽好欣賞。我哋又揀咗啫啫唐生菜煲,生菜配合蝦醬係絕配,再用煲仔上,一打開蓋熱辣辣和美味嘅蝦醬撲鼻,正👍。媽媽揀左三馫籠仔蒸飯吃,蒸飯用咗銀魚仔、魷魚同蝦干一齊蒸,好有飯味,整籠飯比我地清哂。牛肝菌炆豆腐亦係媽咪喜好,這個素菜做得非常不錯。最後重有甜品椰汁紅豆糕同蒟蒻綠豆馬蹄爽送,真係非常美滿嘅一餐。大圍小廚重有懷舊失傳菜食,下次同媽咪再試吓先。

前菜合桃,甜蜜香甜。

牛肝菌炆豆腐亦係媽咪喜好,這個素菜做得非常不錯。

2021-05-15
  • 琥珀合桃
  • 薑米蒜香籠仔蒸蟹飯
I quite like the decoration outsides, having many red lanterns hanging on the top, which let me think of one famous chinese movie ‘Raise the Red Lantern’, and it looks beautiful haaaServing us first with crispy walnut snack which my favorite sweet and yummy haaa, love xxx, and yunnan mushroom i don’t know exact name but it tastes good Signature dish roasted bbq pork is a bit too chewy, and you have to use teeth so hard to eat sosad but i like the taste is good, it’s better to cut in smaller piec

crispy walnut snack
, it’s better to cut in smaller pieces which will be more friendly to eat haa
Fried Squids is delicious and you can add some pomelo on the top for seasoning, and the taste is good but just a bit too much powder outsides, haaa, overall is yummy yayayaa
pomelo
Chicken with fermented soya bean sauce having special taste which not easy to eat outsides, the flavor is just right and the chicken meat is so tender and i like the dish haaa
Fried shrimps with broccoli, the shrimps are so so good
, so chewable, big, and fresh with yummy flavor good good haaa, with cheesy sauce, yummy one, the shrimp really recommended!
Fried shrimps with broccoli
Steamed eggplant with preserved vegetables seems healthy and yummy too
, at first i feel a bit too light the flavor but dipping with the sauce, it tastes so good indeed haa, such a new fresh dish for me, nice try
Cold Green bean dessert is so fresh and the sweetness is just right, i like this dessert as final dish making us so refreshing niceee, good after eating fried squid haa, calm my mouth down yaya
Cold Green bean dessert
Red bean coconut cake is tasty, red bean is soft with coconut flavor, yummy one haa
Red bean coconut cake
outsides & insides:
menu:
Good chinese restaurant! The food quality is quite good here and esp i like the chewy shrimps here yayaya, the seats are comsy and i like the outsides decoration too haaaa, red lantern raise haa
crispy walnut snack
pomelo
Fried shrimps with broccoli
Cold Green bean dessert
Red bean coconut cake
今日黎到大圍既大圍小館食晚飯~6點幾入到黎, 已經好多人食緊喇, 好旺喔......好彩有訂枱, 如果黎到冇位要等就慘慘豬喇呢道既防疫做到好足, 每枱都有大膠板分隔開餐牌好多食物種類選擇~真係想食咩就有咩坐低冇耐, 職員就先送上2碟餐前小食~分別係鹿茸菌&琥珀合桃~~鹿茸菌味道鮮甜, 清香可口...琥珀合桃金黃酥脆, 甜度適中意大利黑醋肉排 $188餐廳用上矜貴的意大利黑醋烹調~黑醋酸甜度醇厚溫和,味道層次極豐富肉排則鮮嫩軟腍, 非常JUICY~~~怪味蝦球伴西蘭花 $168所謂既怪味其實只係柚子汁~~估唔到蝦球同柚子汁可以咁夾...食落味道好清新!!!蝦球大大粒爽口彈牙豆醬雞 $198呢道既雞全部用上新鮮雞!!!新鮮雞堅係好味D滿滿雞既鮮味~~雞肉嫩富彈性又甘香!!豆醬仲係老闆親自挑選, 充滿黃豆香又唔會好咸, 送飯一流三馫籠仔蒸飯 $188好特別丫, 飯配料係用上海鮮乾貨~~有魷魚, 蝦乾同白飯魚~~乾貨蒸完後將海鮮帶到另一層次! 鮮味完完全全咁出晒黎~而飯先炒香再用籠稍蒸, 飯粒分明, 口感豐富!!最後仲有甜品送呢~~有2樣添丫, 分別係紅豆糕同糖水...糖水非常清潤, 有蒟蒻,
今日黎到大圍既大圍小館食晚飯~
6點幾入到黎, 已經好多人食緊喇, 好旺喔......
好彩有訂枱, 如果黎到冇位要等就慘慘豬喇

呢道既防疫做到好足, 每枱都有大膠板分隔開

餐牌好多食物種類選擇~
真係想食咩就有咩

坐低冇耐, 職員就先送上2碟餐前小食~
分別係鹿茸菌&琥珀合桃~~
鹿茸菌味道鮮甜, 清香可口...
琥珀合桃金黃酥脆, 甜度適中

意大利黑醋肉排 $188
餐廳用上矜貴的意大利黑醋烹調~
黑醋酸甜度醇厚溫和,味道層次極豐富

肉排則鮮嫩軟腍, 非常JUICY~~~
怪味蝦球伴西蘭花 $168
所謂既怪味其實只係柚子汁~~
估唔到蝦球同柚子汁可以咁夾...
食落味道好清新!!!
蝦球大大粒爽口彈牙

豆醬雞 $198
呢道既雞全部用上新鮮雞!!!
新鮮雞堅係好味D滿滿雞既鮮味~~
雞肉嫩富彈性又甘香!!
豆醬仲係老闆親自挑選, 充滿黃豆香又唔會好咸, 送飯一流

三馫籠仔蒸飯 $188
好特別丫, 飯配料係用上海鮮乾貨~~
有魷魚, 蝦乾同白飯魚~~
乾貨蒸完後將海鮮帶到另一層次! 鮮味完完全全咁出晒黎~
而飯先炒香再用籠稍蒸, 飯粒分明, 口感豐富!!
最後仲有甜品送呢~~
有2樣添丫, 分別係紅豆糕同糖水...
糖水非常清潤, 有蒟蒻, 馬蹄同綠豆~~
而且甜度剛好, 清熱解渴

• 怪味蝦球伴西蘭花
  • 意大利黑醋肉排
2021-05-13 268 浏览
今篇係第三篇食評今天是媽媽節,當然要做一下孝子,生活忙碌,聚少離多,難得媽媽肯坐我長途車,我就決定帶她來出名的中菜館大吃大喝。是日人頭湧湧,訂了枱20:00 ,因為餐廳分時段入座,只好配合。终於20:10 入座,店員客氣有禮,為我們客排在大枱用餐,相信是睇得出我夠貴氣吧,哈哈。一貫作風,唔影相,因為男人老狗做唔出。店中招牌名菜 : 叉燒 ,叫了5件(店員推介) 先落單,果然銷售情況利害。好好味呀,真係好好味,大家試過就知第一叉果然不是浪得虛名。但其中一個菜式也得不提,亦是第一差,就係雞煲翅,今次叫了一個$1200 的翅,可惜的是只有菜味,沒有雞味嘅湯,為呢餐飯帶來不完滿。希望店家可以留意留意。
今篇係第三篇食評
一貫作風,唔影相,因為男人老狗做唔出。
好好味呀,真係好好味,大家試過就知第一叉果然不是浪得虛名。
希望店家可以留意留意。
2021-05-05 1249 浏览
筆者經常去大圍覓食,幾次行經積富街都俾掛滿大紅燈籠嘅大圍小館吸引住,呢晚終於的起心肝去試~未夠六點食客已經排隊等入,好誇張😂😂😂比起門口嘅燈籠,餐廳入面嘅裝潢相對平實,值得一讚呢度枱同枱之晚係用落地嘅透明透簾分隔,夠晒安全之餘又唔會有好大壓逼感。一坐低職員就俾咗兩個餐前小食我地,一個係琥珀合桃,一個係雜菌,合桃夠脆夠香,雜菌個調味好開胃,兩碟我地都清晒,喺其他餐廳係冇試過嘅🤣🤣先叫個辣爆排骨仔,男友鍾意食辣都話呢個真係好鬼辣!唔食得辣嘅慎選呀😂 但真係好惹味辣得好過癮嘅🤣見枱枱都嗌,我地都跟隊叫咗半份天下第一叉,嘩超大舊!難得嘅係完全唔韌,蜜汁唔會過濃,好好食~經理推介我地叫個怪味蝦球伴西蘭花,我地一聽到怪味嗰下都想拒絕,但佢解釋其實係用柚子胡椒調味姐~好在冇錯過,蝦肉新鮮彈牙,有柚子嘅清新亦有胡椒嘅惹味~最值得推介嘅係蜜薯牛柳粒,呢道隨處可見嘅小菜估唔到咁大驚喜!薯粒外面脆卜卜,但一咬開就有入口即融既感覺~牛柳粒味道唔會好鹹,好腍好好食~~~男朋友話食中菜都係要叫個飯送下先滿足,我地就聽經理推介叫咗個三馫籠仔蒸飯,點知佢唔係籠仔,係超大個籠😂😂😂😂飯底加咗蛋白去炒,有輕微嘅調味,味道

男朋友話食中菜都係要叫個飯送下先滿足,我地就聽經理推介叫咗個三馫籠仔蒸飯,點知佢唔係籠仔,係超大個籠😂😂😂😂飯底加咗蛋白去炒,有輕微嘅調味,味道冇咁寡但又唔會過油,加埋啲蝦乾魚仔,好好食呀~~~

我地一致認為呢間係值得帶屋企人黎試嘅,多啲人仲可以試埋佢啲手工菜🥰🥰

2021-05-04
2021-05-05 279 浏览
門口串串紅紅燈籠高掛非常吸睛🏮大圍小館主打懷舊中菜配搭新派煮意懷舊小菜記得要提早三日前預訂啊 ˜”*°•琥珀核桃&鹿玉菌(前菜)•°*”˜味道: 8.5/10前菜有兩款琥珀核桃佈滿芝麻好香脆 唔會太甜鹿玉菌好爽脆 好香麻油味 兩款前菜都令人食慾大增茶方面選擇左鐵觀音🍵職員話佢地嘅鐵觀音係人手炒 色澤偏紅 離遠已經聞到茶香👃飲落一啲都唔苦澀 好香醇前菜嘅美味同熱茶嘅香氣讓人感覺愉悅 更期待之後嘅主菜˜”*°•第一叉($108)半份🐖•°*”˜味道: 8.5/10 半份都好多 大概有六舊 每一舊都勁厚切職員話佢哋嘅叉燒係用頂級梅肉製成普遍出面餐廳可能係用緊$700-$800一箱嘅梅肉黎製作叉燒而佢地係用緊大概$2000一箱師傅話唔係最靚嘅會用黎整點心要夠靚先可以用黎燒 亦唔會用梳打粉破壞肉質呢度嘅炭燒第一叉超級多桂花蜜糖🍯每一舊都沾滿蜜糖光澤 帶少少桂花清香叉燒肉質非常鬆化淋滑肥膏同瘦肉係完全混為一體˜”*°•怪味蝦球伴西蘭花($168)🦐🥦•°*”˜味道: 8/10 鮮蝦夠大隻 勁爽 用上日本柚子胡椒調味 胡椒香味唔會太濃 啱啱好金沙鮮魷 ($138)🦑味道: 8/10鹹蛋味香濃 魷魚爽
門口串串紅紅燈籠高掛

感覺冇平時出面食嘅咁煙韌
比較似椰果
配埋綠豆同馬蹄 唔太甜 非常之透心涼
2021-05-04 240 浏览
愛好中菜的想必對大圍小館不會陌生,就算沒吃過,也一定有聽過它的盛名,我和朋友吃過一次大圍小館小菜後,抵擋不住它的魅力,一再光顧。未正式用餐前,可以先嚐嚐這裡的餐前小食,閃亮的合桃無敵香酥,在口中散發甜滋滋的氣息,朋友一口接一口吃過不停。涼拌松茸則是我的心頭好,健康養生,清香撲鼻,是道很棒的開胃菜。蜑家鴛鴦魷使用新鮮魷魚和生曬魷魚乾快炒芥冷,一次過吃到兩重魷魚風味,新鮮魷魚鮮到不行,口感爽彈,生曬魷魚乾有夠鹹鮮,鴛鴦魷雙魷合璧,海味濃濃,翠綠的芥冷爽甜無比。第一叉不是隨隨便便使用低品質的豬肉烤製,全部均採用優質豬隻,第一叉火候掌握得恰到好處,油亮的表面富微微焦香,肉的部份極之軟腍,脂肪雖厚卻柔軟不油膩,在口中慢慢融化,是吃一次就讓人回味一輩子的滋味。意大利黑醋牛仔柳熟度剛好,厚實鮮嫩,多汁不乾柴,牛仔柳很好咀嚼。意大利黑醋酸酸甜甜的味道,為食客打開味蕾,非常開胃,愈吃愈涮嘴。大魚大肉時也要記得補充一下蔬菜,於是我們點上一份甜梅菜竹笙蒸茄子,連挑嘴的朋友也誇這甜梅菜竹笙蒸茄子好吃。甜梅菜竹笙蒸茄子靠近聞有著豐郁的梅菜香,放到嘴裡時嚇一跳,竹笙厚厚的,爽脆度破表,超有咬感,將竹笙直接浸泡醬油

甜梅菜竹笙蒸茄子靠近聞有著豐郁的梅菜香,放到嘴裡時嚇一跳,竹笙厚厚的,爽脆度破表,超有咬感,將竹笙直接浸泡醬油,吸飽食材精華,尾韻搭載茄子與甜梅菜的甜美。

2021-04-30 312 浏览
大圍小館是我最喜歡的粵菜店之一,菜品制作精致,吃飯環境優雅,服務態度甚佳。今天放工叫埋同事一同前往。果然不出所料,出了地鐵A出口沒走多遠,一排排高高掛起的大紅燈籠印入眼簾,好喜慶哦!店內裝修簡單大方,高雅時尚,座無虛席,上菜很快!第一叉僅要HKD118,我的最愛!盤中擺放整齊的叉燒肉又大又厚,份量十足,肉質肥瘦相間,表面油光發亮,入口美味彈牙,味道香甜可口,真不愧“第一叉”之稱。蔥味海蝦幹小炒皇,有海蝦幹、魷魚絲、松子仁、韭苔、胡蘿蔔絲、蓮藕絲、筍幹絲等,食材多樣,營養豐富,色彩繽紛,香味撲鼻,與平時吃的小炒皇還真不一樣!籠仔甜梅菜蒸菜心,看似簡單平常的菜心,因有了甜梅菜的加入,頓時感覺好特別,有滋有味,鮮美爽口!三香籠仔蒸飯,用海鮮魷魚須幹與優等的炒米上籠蒸熟後,使濃郁的海味被充分的散發出來,再澆上秘制豉油王,使粒粒白米溶入了豐富的鮮味,這個做法真的不多見!前菜琥珀核桃、爽口貢菜及甜品椰汁紅豆糕、綠豆馬腣羹,都做的非常講究有水準!真的從未失望過!

• 琥珀合桃
2021-04-30 299 浏览
兩條友去飲茶,叫咗蝦餃、山竹牛肉、芋角、牛肉腸、蒸魚雲、鳳爪排骨飯同招牌叉燒,啲點心味道唔錯!個叉燒好得,熱辣辣,肉質彈牙!其實呢次原本係專登嚟試嗰個懷舊灌湯餃,點知阿部長話今日冇提供🥲最後埋單六款點心+半份叉燒,盛惠$400!
2021-04-27 1569 浏览
自從屯馬綫開通之後,去大圍就更加方便快捷,今晚在大圍鐵路站附近行了一圈,遠看已看到這家中菜館「大圍小館」,門面掛著一串串大紅的燈籠,大門掛了一副對聯「大饞涎滴嘗於圍,小酌怡情醉此館」。菜館的佈置簡潔,座位舒適,枱與枱之間用了一塊由天花至地面的透明膠簾分隔,令食客吃得更安心。第一叉(HK$118/半份)👍👍👍👍👍這裡的第一叉真是差不多每枱都會點一碟。叉燒原條厚切,每件都超過一吋厚,一口咬下去,是內軟兼充滿肉汁,加上甜甜的蜜汁和燒烤的香氣,真是手快有、手慢就無啦!沙薑鮮雞(HK$228/半隻)👍👍👍👍沙薑「鮮」雞用嘅是元朗走地雞,食粟米大的,所以無太多脂肪,亦比較健康。雞件充滿沙薑的香氣,雞肉鮮嫩香滑,加上大量薑蔥,香氣倍添。香濃腐乳炒蝦球伴西蘭花(HK$168)👍👍👍👍👍蝦球用了老字號廖孖記的腐乳同炒,腐乳獨有的鹹香味令蝦球的味道更突出,這個調味配搭的確有心思。黑松露醬松子仁蛋炒飯(HK$168)👍👍👍👍👍炒飯用了大量黑松露醬和松子仁一起炒,令每口味道都滲著松露的香氣,粒粒的松子仁亦令炒飯增添口感和果仁的油香。甜品👍👍👍👍甜品有兩款:紅豆糕加入了15年的陳皮,甜度適中,陳皮香氣撲鼻。蒟蒻

第一叉(HK$118/半份)

第一叉

沙薑鮮雞(HK$228/半隻)
👍👍👍👍
沙薑鮮雞

香濃腐乳炒蝦球伴西蘭花(HK$168)
香濃腐乳炒蝦球伴西蘭花

黑松露醬松子仁蛋炒飯(HK$168)
黑松露醬松子仁蛋炒飯

👍👍👍👍

甜品有兩款:
紅豆糕加入了15年的陳皮,甜度適中,陳皮香氣撲鼻。
蒟蒻綠豆馬蹄露,口感清爽,潤肺兼潤喉。
甜品

茗茶/小食(@ $28)
小吃

香濃腐乳炒蝦球伴西蘭花
黑松露醬松子仁蛋炒飯
小吃
2021-04-26 253 浏览
豆醬雞半隻 $198豆醬即係面豉醬,將新鮮蒸好既雞配上濃濃的面豉醬,真係第一次食,又真係估佢唔到幾恰下,鮮既鮮味配上面豉既咸香味,值得一試甜梅菜竹笙蒸茄子 $158呢個組合十分特別,茄子蒸得岩岩好,keep到唔會太林身,配上爽口既竹笙,清新之選,加埋甜梅菜呢個食法好新鮮,係屋企都可以試下整,餸飯一流意大利黑醋肉排 $188黑醋好香,配上新鮮炸起既肉排,反而會冇咁油膩第一叉半份 $118必食之選,新鮮烤起既厚切叉燒好林身,配上香甜既蜜糖,提升叉燒既甘香味
豆醬雞半隻 $198
甜梅菜竹笙蒸茄子 $158
意大利黑醋肉排 $188
黑醋好香,配上新鮮炸起既肉排,反而會冇咁油膩
第一叉半份 $118
1/5第一叉燒?第一”差”燒吧?侍應解釋點解要咁大舊嘅時候,話因為懷舊菜,斬大嚿叉燒,解釋得就幾好啦,不過都掩飾唔到唔好食呢個事實。大嚿首先第一入邊入味,有一舊厚到個裏面好似有舊軟淋嘅湯渣肉咁。然後佢又要玩新穎,唔用麥芽糖,用唔知係咪桂花蜜嘅蜜糖上菜。然後啲叉燒肉質未到乾,但全部硬淨鞋口。豉油王鵝腸爽口到咬唔開,太多水無獲氣唔似炒。薑蔥蠔煲夠哂熱,隻蠔雖然細隻但係都靚,外面都脆身入面嫩口,但係完全冇調味。手剁蓮藕肉餅,食唔到有蓮藕,肉餅又係完全冇味。
1/5

豉油王鵝腸爽口到咬唔開,太多水無獲氣唔似炒。

手剁蓮藕肉餅,食唔到有蓮藕,肉餅又係完全冇味。
第三次食大圍小館了,呢間中菜館長期多人,無論係晚市定日頭飲茶時段都要排隊,今次晚市預約咗枱,唔洗等😆😆疫情期間,餐廳嘅防疫措施都做得好好,用透明膠簾間隔,安全得黎又唔會太大壓迫感落咗單之後會上小食,小食已經好高質👍🏻焦糖核桃👍🏻漬物松茸必叫!天下第一叉👍🏻肥瘦比例完全,叉燒有濃邊,咬落油脂爆出,而瘦肉部分非常琳,正檸檬話梅骨:選用里肌肉部位,口感結實彈牙,配合檸檬的清香同話梅的酸味,食完一塊又一塊另一必食嘅係佢嘅豉油王系列,今次叫咗豉油鵝腸,鵝腸鹵得非常入味,口感爽口,加上芽菜同蔥花,豐富咗口感同香味香籠仔蒸蟹飯:原隻鮮蟹上,蟹肉鮮甜而且有蟹糕,飯底係蛋白炒飯底,粒粒分明,吸收咗蟹的鮮甜,正!仲送埋甜品,侍應姐姐話紅豆係用咗15年嘅果皮去煮,食落啖啖果香總結而言,大圍小館真係好值得推介嘅一間中菜館

落咗單之後會上小食,小食已經好高質
👍🏻焦糖核桃
👍🏻漬物松茸

必叫!天下第一叉

仲送埋甜品侍應姐姐話紅豆係用咗15年嘅果皮去煮,食落啖啖果香

總結而言,大圍小館真係好值得推介嘅一間中菜館
2021-04-22 216 浏览
大圍呢間特式小菜館想試好耐,門面掛滿紅燈籠🏮,幾有格調。主打多款懷舊搭配新派嘅手工製作優質佳餚,燒味、海鮮等,絕對有水準又有心思,誠意十足😊———————————————————————————🥢第一叉🐷💬訂位時順便訂定,叫得「第一叉」當然唔係浪得虛名,叉燒超厚切,偏肥多於瘦,輕帶燶邊夠香口,配個白飯🍚仲正.🥢酥炸美國🇺🇸桶蠔🦪💬脆漿好薄,蠔肉鮮嫩多汁,唔油膩,落埋盤鹽更夾😊.🥢桂花一縷香💬芽菜、蟹肉、蛋絲、金華火腿,炒功絕對一流,夠乾身又唔會燶底,真係可遇不可求🤤.🥢豉油皇鮮鵝腸🦆💬聽說是用上大孖醬園嘅豉油,鵝腸好彈好爽,醬汁濃而不鹹,掛在鵝腸之中,好食到震😅.🥢籠仔甜梅菜蒸菜心🥬💬感覺蒸得唔得好夠時間,唔太入味,性價比偏低,或許本地生晒甜梅菜太矜貴,變成上等菜式😅.🥢蜆蚧鯪魚球🍡💬家鄉特式小吃,鯪魚球肉彈牙香口,油炸控制得宜,配上指定蜆蚧醬汁,多多都食得落😄
———————————————————————————
🥢第一叉🐷
🥢酥炸美國🇺🇸桶蠔🦪
💬脆漿好薄,蠔肉鮮嫩多汁,唔油膩,落埋盤鹽更夾😊
🥢桂花一縷香
🥢豉油皇鮮鵝腸🦆