🤟🏻港式掃街 x 平民美食🤟🏻推介指數 ❤️❤️❤️❤️❤️疫情掛住台灣小食想去行夜市掃街?咁香港本土小食呢?大家又鍾意食咩?魚蛋燒賣及煎釀三寶幾時都咁想食,每次見其他人買又買埋一份😂一間食店滿足哂對小食的慾望,位於大圍火車站對面,一分鐘路程超級方便。店舖燈火光猛且人流不少,且價錢親民~ 身為美食沙漠居民間中都過大圍覓食,今次帶埋手信同埋朋友一齊吹水時篤篤下~😛🇭🇰古法臭豆腐 HKD15@✨好耐無食過嘅小食,當十五十六想試嘅時候,店員提及食材由香港唯一臭豆腐女師傅製作,閃出碩果僅存嘅慨念。✨炸得外酥內嫩,切開內層如海綿般,再配上香港品牌鉅利醬園豆瓣醬及甜醬份外滋味🤤🇭🇰 魚蛋/燒賣 HKD12/10粒@✨陳皮魚蛋質地彈牙爽口且陳皮味甘甜,燒賣同樣彈牙~ 再配埋自家製魚蛋醬無得輸。醬汁味道層次豐富,辣中帶鮮味又唔油膩,仲有羗絲❣️ #大愛之選🐽串燒豬頸肉 HKD30/2串✨離遠聞到香噴噴,可以睇清楚店員密密轉動串燒~ 熟成度則好,食落肉質爽口外層微脆又夠味。🔥煎釀三寶 HKD20/5件✨除咗常見的魚球、青椒、尖椒、紅腸、茄子,仲有好特別的西蘭花同冬菇。魚肉食落彈牙鮮味,另一半係西蘭花控,見到已經心心
🤟🏻港式掃街 x 平民美食🤟🏻

🇭🇰 魚蛋/燒賣 HKD12/10粒@
串燒豬頸肉

🐽串燒豬頸肉 HKD30/2串

🔥煎釀三寶 HKD20/5件
✨除咗常見的魚球、青椒、尖椒、紅腸、茄子,仲有好特別的西蘭花同冬菇。魚肉食落彈牙鮮味,另一半係西蘭花控,見到已經心心眼😍
油渣麵

🔥油渣麵 HKD38
✨大大條的豬油渣酥脆不油膩且層次分明,配自製辣菜脯、冬菇絲、蔥花、冬菜、麵等,外觀及味道同樣豐富。辣菜脯唔係死辣且爽脆有口感,正❣️
韭菜豬紅豬腸蘿蔔

🌱韭菜豬紅豬腸 HKD35
✨好多時同女友人宵夜都會點韭菜豬紅,自此我都踏出第一步😂 豬紅食落唔會有怪味又唔會散,豬腸乾淨又唔會過熟,白蘿蔔煮得透心鮮甜無渣,配料仲有自家製辣菜脯、冬菜及炸蒜,宵夜都可以好好味~

仲有好多平民美食,如碗仔翅、生菜魚肉、炸大腸、椒鹽炸燒賣、雞蛋仔、格仔餅等等~ 羨慕住大圍的多幸福🥲
🔖大圍小食 (大圍)
🪑大圍富嘉花園22號地舖
  • 古法臭豆腐
  • 陳皮魚蛋
  • 燒賣
  • 煎釀三寶
  • 串燒豬頸肉
  • 韭菜豬紅豬腸
2021-11-11 236 浏览
掃街掃街,我好鍾意掃街,但而加帶住口罩好難一路行一路食,所以我超喜歡嚟 @taiwai_snacks 掃街,首先佢位置非常方便,就正正對住大圍火車站🚉 出閘行嚟一分鐘都唔駛😁佢有齊魚蛋、燒賣、煎釀三寶、炸大腸、碗仔翅、生菜魚肉、串燒、生炒糯米飯、狗仔粉、韭菜豬紅、油渣麵、臭豆腐、格仔餅、雞蛋仔等等等等佢個魚蛋燒賣就巴閉喇😎係榮獲16/17年度 舉辦既香港特色美食💥魚蛋燒賣組別 金獎🏆佢既人氣辣汁係自家製,入面有薑蓉同多款香料,喜歡既仲可以一樽樽買返屋企😆❥ 而咁多人幫襯,除咗位置方便都要好食既,佢因咩解夠咁成功🤓係因為真材實料,佢既煎釀三寶、魚肉,唔係用粉溝架,真係魚肉嚟,係咪夠哂成意先❣️佢油渣麵既油渣係用新鮮豬肉炸到甘香,唔係雪藏野嚟架👍🏻 仲要條條都大大條,唔係一粒粒架💖而佢既手製辣菜脯值頭係靈魂,佢令到湯類食物提鮮,一樣可以一樽樽買返屋企👍🏻最攪笑煎釀三寶當中我第一次見西蘭花🥦 , 原來咁整係好好食😂🔥臭豆腐近呢幾年好似絕跡咁,巳經搵唔到好食,因為全港得兩間供應商係比大班X 先有,另一間就係 @taiwai_snacks , 所以你想食真正臭豆腐就請你移玉步喇😜太多美食不能盡

佢個魚蛋燒賣就巴閉喇😎

太多美食不能盡錄🤪
  • 煎釀三寶
  • 臭豆腐
  • 魚蛋燒賣
2021-09-07 313 浏览
嘢食係正常,但班呀嬸唔憂做,好似乞你比嘢食我,見到差唔多每個客都要比你串幾句,比啲禮物啦,基本禮貌都唔識!上次嚟就見到話人比小左錢,成個過程睇到曬嘅我,明明就係個呀嬸計錯數! 只係買左臭豆腐正正常常冇乜特別。
只係買左臭豆腐正正常常冇乜特別。
2021-07-30 354 浏览
大圍小食,近大圍火車站,勁離譜,買三餸車仔麵已經勁貴,豬紅豬腸司華力腸油面要$58都算,裏面仲要成碗都係竹籤碎, 根本食唔到,離曬大譜!! 竹籤麵!以後一定唔會再買!
今日諗咗好耐先諗到不如食街頭小食做午餐,搵咗外賣平台送沙田大圍面向火車站一間街邊檔送咗以下啲小食嚟:1. 煎釀三寶,叫咗個細嘅$30,揀咗兩塊炸雲吞皮(呢個睇唔出好正!但係有時整得會有啲苦味,唔知係唔係啲雲吞皮有鹼水)、四件釀茄子(呢個都好食)、兩粒彈牙的自家製炸魚蛋(好正)、兩件煎釀豆腐(好鬼死大嚿!啲魚肉好味,雖然啲豆腐就淡啲,但係我識得欣賞豆腐嘅清香味)。2. 豬油渣麵 $48,以前細個嘅時候住過深水埗,成日喺北河街啲街邊檔食,好懷念㗎!呢度嘅豬油渣麵好似冇周記咁好食,但係喺沙田有得食都唔錯㗎!不過其實我冇食晒所有豬油渣囉!因為怕肥同埋膽固醇過高呀嘛!個湯底就普通咗啲囉!3. 韭菜白蘿蔔豬腸豬紅$60,好鬼大份!味道都唔錯,但係我鍾意啲豬大腸用返傳統嘅切法就係打斜切長形,睇落去好似大件啲,又好似睇到入邊個窿咁!唔知係唔係因為我老咗,食韭菜唔可以一大綑擺入口,如果唔係有種感覺好容易濁親,搞到喺喉嚨唔上唔落,下次都係要喺備注嗰度叫佢落少啲韭菜,或者叫佢將啲韭菜再剪短一半。唔知幾時開始,喺外賣平台張點心紙,配料例如蔥花、辣椒醬、豉油等等每個菜式只可以揀一種,孤寒咗囉!希望如果點臭豆腐的

唔知幾時開始,喺外賣平台張點心紙,配料例如蔥花、辣椒醬、豉油等等每個菜式只可以揀一種,孤寒咗囉!希望如果點臭豆腐的時候唔會咁孤寒只可以揀是但一種醬料啦!因為最緊要有豆瓣醬同甜醬呀嘛!

喺外賣平台落order有現金回贈的4.2,埋單$172.4,運費$39,每位消費$86.2。

其實諗吓諗吓,如果喺屋企可以食到更多街頭小食例如橙色的滷水雞腳、鴨腎、豬頭肉,還有懷舊的雜果杏仁豆腐、炸番薯、蘿蔔油池、噹噹糖、白糖糕同砵仔糕就更加精彩了!

成個沙田得呢度有街頭小食食㗎咋!總之有得食好過冇得食!而且都唔差㗎!
豬油渣麵
韭菜豬紅白蘿蔔豬大腸
2021-07-22
35 分钟 (外卖送餐)
  • 豬油渣麵
  • 韭菜白蘿蔔豬紅豬大腸
2021-07-19 193 浏览
上個禮拜嘅其中一晚,我去到大圍辦少少私人事務,當辦完正經事之後,覺得有D肚餓,於是乎就當然要揾地方醫肚啦,但我又唔想食飯或食麵,咁我就行咗去富嘉花園嗰邊一列嘅食店睇吓有冇好食,有台飲店、豪大大,另外仲有大圍小食,其實大圍小食呢間嘢,我經過咗好多次,不過都係冇幫襯過,因為覺得價錢貴,而且睇落D嘢食比較普通,不過一係唔試,一試就上癮,我記得呢間嘢有好多負評,比人數到一文不值,咁我抱住一試嘅心態,就去買咗煎釀三寶,$20蚊有5件,我全部要哂炸魚蛋,我喺塊透明膠片睇到嗰D煎釀三寶真係件件都非常大件,炸魚蛋真係非常大粒,咬落好彈口,好夠魚味,個人覺得真係好食又抵食,下次一定會再幫襯,除咗煎釀三寶外,仲有串燒食品同韮菜豬腸豬紅供應,總之有好多款嘢食,未能盡錄,至於有好多負評話呢間嘢嘅衛生情況非常唔理想,但我嗰晚去到幫襯,我當時並睇唔到任何唔妥嘅地方,而且食完D嘢食之後,亦都冇出現唔舒服或肚痛嘅情況,相信都可以安心繼續幫襯
  • 炸魚蛋/串燒豬頸肉
2021-05-13 490 浏览
收工都收2130,真係乜都冇得食,唔通返到屋企成2330先嚟食咩?🙈🙈🙈而家好多堂食都係做到2200,所以只好買外賣返屋企,我諗咗好耐,真係諗唔到屋企附近買乜好,老公就話橫掂都出嚟接你,不如去大圍買啦!因為我成日同佢講我好掛住大圍嘅油渣麵。😋😋😋大圍小食地址:大圍富嘉花園22號地舖魚蛋、燒賣、秘制辣汁 $12/10粒由於太肚餓啦!我忍唔住叫咗魚蛋、燒賣就咁企係街度食咗先,頂住先,配上佢嘅秘制辣汁,而佢嘅燒賣應該係金龍燒賣,所以我每次去到,都係必叫食嘅。🤗🤗🤗溫馨提示:辣汁方面,比較辣,唔食得辣嘅朋友,千萬唔好加咁多。😂😂😂油渣麵 $45 /分湯另加$2我每次買都要分湯,仲要加錢要大湯,因為我返到屋企,一定要整返熱先食,如果唔夠湯,真係失色唔少。佢嘅油渣麵係現時嚟講,我覺得係最好食,好食過大角咀好出名果間,記得要配埋佢嘅炸蒜、辣菜脯同葱,簡直一絕👍每次我都買兩碗,留返一碗第二餐再食🤣🤣🤣煎讓三寶 $60/15件佢真係唔止三寶嫁,我哋買咗一大盒,有紅腸,魚旦,豆腐,尖椒,茄子,餃子等等,仲有一支茶送,真係好抵食。😃😃😃

大圍小食
地址:大圍富嘉花園22號地舖

魚蛋、燒賣、秘制辣汁 $12/10粒

油渣麵 $45 /分湯另加$2

煎讓三寶 $60/15件

• 秘制辣汁
  • 燒賣
2021-04-20 283 浏览
要數好食嘅菜脯,個人認為除咗十八座狗仔粉嗰啲,大圍小食都係整得好味又夠辣既菜脯!每一次我都會叫多菜脯,佢仲會有啲辣椒絲喺度,加埋一齊食夠晒辣同惹味,我喺大圍小食通常只會叫狗仔粉,銀針粉,同埋豬油渣麵,雖然佢價錢唔算平,不過有時過吓口癮都係一個不錯嘅選擇!佢哋嘅湯底略咸,銀針粉都幾煙靱,仲有肉碎,冬菇,蔥蒜比你加埋一齊食,大口大口吃,又辣又過癮! 不過其他小食例如煎釀三寶魚蛋燒賣個人認為一般,因為佢哋嘅魚肉冇乜魚味,感覺好散,好似食緊一舊粉希望之後能夠改善

希望之後能夠改善

2021-03-24 261 浏览
分兩條人龍分別排狗仔粉同燒賣魚蛋,分開既原意唔係就要分類快啲分散人流唔使買$12燒賣都等成15分鐘,但啲阿姐好搞笑,啲人亂咁排又比人買,仲要鬧番守規矩既人,欺善怕惡!想食串燒賣要等成15分鐘,重點係人地唔守規矩亂排但要守規矩既黎受罪番,好心做老闆的就話下啲阿姐啦!
20 分钟 (外卖自取)
2021-02-22 356 浏览
午餐吃大圍小食的外賣車仔麵,價格偏貴,但足料好味,值回票價! 😋😋😋蘿白、豬皮、雞翼油麵: 啲蘿蔔好入味,清湯底都好正,水準之作豬大腸、牛腩、芝士腸米粉: 分量十足的豬大腸,和其他食材配上腩汁和辣菜甫,滋味辣味充斥每一個味蕾,真的是不容錯過的一碗車仔麵

2021-01-19 372 浏览
我個人好得意,唸起想食乜,乜嘢地方都會專登去買,突然想起又想食😂食望就係想食就食,想食就買🤣————————收工又係專登去買嚟食,今次我想食串燒、煎釀三寶,買完又見到我鍾意食嘅水魷魚🦑、韮菜豬大腸,見到乜嘢都想食嘅我,一於買曬佢返屋企食😂😂———————-🟩煎釀三寶:「每款大大件.....16元4件.....咁就買咗八大件😂😂」1-炸番薯🍠:黃番薯🍠,香甜皮脆,加埋甜醬點就更惹味。2-炸豆腐:大件夾抵食😋3-釀尖椒:都幾辣吓,不過就辣得好正😂4-釀矮瓜🍆X2:炸得剛剛好,不會過稔,咬落有口感😋5-釀青椒🫑:呢個爽脆唔會辣,食唔到辣嘅人食呢個就啱曬6-炸魚蛋X2:大大個魚🐟肉球,彈牙爽口好味道😋—————————-🟧串燒🐷豬頸肉:即燒夠熱又好味,肉質又爽,配合孜然粉、正👍——————-🟪司華力腸:巨型腸,肉爽口😂—————————🟥大腸韮菜:加入菜莆、香蒜、辣椒粉、成個湯底變得更惹味,食大腸韮菜就更加好味道😋————————🟩水魷魚🦑:加多兩串水魷魚🦑,配合埋大腸韮菜湯底一切食,其滋味更誘惑😋————————百幾元食到捧住個肚,街頭小食真係越食越滋味,食得開心,買得盡興開心🥳⋯⋯真係可以
食望就係想食就食,想食就買🤣

———————-
🟩煎釀三寶:
「每款大大件.....
16元4件.....
咁就買咗八大件😂😂」
1-炸番薯🍠:黃番薯🍠,香甜皮脆,加埋甜醬點就更惹味。
2-炸豆腐:大件夾抵食😋
3-釀尖椒:都幾辣吓,不過就辣得好正😂
4-釀矮瓜🍆X2:炸得剛剛好,不會過稔,咬落有口感😋
5-釀青椒🫑:呢個爽脆唔會辣,食唔到辣嘅人食呢個就啱曬
6-炸魚蛋X2:大大個魚🐟肉球,彈牙爽口好味道😋

—————————-
🟧串燒🐷豬頸肉:即燒夠熱又好味,肉質又爽,配合孜然粉、正👍

——————-
🟪司華力腸:巨型腸,肉爽口😂

—————————

————————
百幾元食到捧住個肚,
街頭小食真係越食越滋味,
食得開心,買得盡興
開心🥳⋯⋯真係可以好簡單
————————-
2021-01-06 207 浏览
Every time I go biking at Tai Wai, I always stop at this place for Hong Kong fish shumai. Honestly speaking, this is one of the good quality shumai places, unlike what you usually find at convenience stores. This shumai is made with actual fish and it is best to eat with a bit of soy sauce and chilli sauce. I have also tried the famous three stuffed treasures including stuffed eggplant, stuffed bell pepper and stuffed bean curd. They were all very tasty and fresh, remember to give it a try when you pass by!
2020-11-04 477 浏览
之前有朋友去幫襯個陣話左個好消息比小弟知,就係大圍小食既秘制辣汁竟!然!出左玻璃樽裝😱😱😱😱😱仲有一set包埋陳皮魚蛋😱😱😱😱😱😱sorry小弟聽到個下真係好興奮,因為屋企都可以食到大圍小食既魚蛋😭😭事隔多日小弟終於都經開大圍順路可以買番set番屋企😍😍雖然有汁係手可以唔止加落燒賣魚蛋度,不過小弟就想試下係咪真係一樣味所以第一次整就加魚蛋同燒賣😂點知真係一樣味架😭😭😭😭😭個下心諗可以成日都食到呢個充滿回憶既味道喇😍辣汁愈食愈辣,仲辣得好過癮😋😋

2020-05-26 1140 浏览
全港數一數二既大圍小食聽講幾十年老字號了,不過講真食過呢間之後再食其他間味道真係冇得比,豬紅豬腸好滑好仲有個芝士炸燒賣好好味每次放工經過必食老細人品好好,仲好靚仔添
全港數一數二既大圍小食
仲有個芝士炸燒賣好好味
每次放工經過必食
老細人品好好,仲好靚仔添
2020-03-17 804 浏览
今晚放工番屋企,口痕痕,於是去左大圍小食買宵夜食!叫左個炸雞比同埋大既豬油渣面!雞比都幾大隻。落order時即時幫我炸番脆同熱!另外叫豬油渣面既話,如果你又喜歡食辣,必定要記得叫呀姐落辣菜脯!辣得好過癮!加埋罐可樂!正呀。