-以往廣州大同飯店一向只招待名人,托朋友之福,第一次來到由大同飯店後人開設的私房菜會館,大同私房菜以供應中菜,然而西餐我也覺得十分可以,最重要是作為私房菜館,地方也高貴華麗,商務宴請也十分合適。俄羅斯沙律前菜俄羅斯沙律有著啖啖傳統味道,薯仔、 紅蘿蔔、青豆及雞蛋,伴以蛋黃醬,簡單好食。-法式龍蝦湯這裡的龍蝦湯特地落少了忌廉,突顯出啖啖都是係新鮮龍蝦熬製而成的湯頭,濃郁鮮甜,最無得輸是新鮮彈牙的龍蝦肉,。大愛啊~-嫩煎鵝肝味道及質素都頗為出色鵝肝煎得表面脆皮內裏軟滑,入口鮮嫩味美,細緻綿密而且油脂豐富,滑膩且入口鬆化,特調醬汁正好中和了它的油膩感。-炸芝士火腿牛扒外香脆入面也很嫩, 無想過炸牛扒也可以gam好食~-法式橙鴨這個必須要大推,尤其人多一定要點!原隻鴨上枱時已經聞到陣陣鴨肉香,同時又夾雜著酸香帶清新的香橙味,鴨肚子塞好滿塞滿, 內餡醃料滿滿。香橙汁伴烤鴨件鴨肉香而不酥,配搭清新酸香的香橙汁正好解油膩。-甜點紅酒煮提子伴Bailey Ice cream這道甜點超好食,紅酒滑順香醇,若是夏天,師傅就會用車厘子入饌,現在季節就用提子,好喜歡食落有淡淡的酒香 配廚師冷冷的Bailey

以往廣州大同飯店一向只招待名人,
托朋友之福,第一次來到由大同飯店後人開設的私房菜會館,

俄羅斯沙律

前菜俄羅斯沙律有著啖啖傳統味道,
薯仔、 紅蘿蔔、青豆及雞蛋,伴以蛋黃醬,

簡單好食。
法式龍蝦湯

這裡的龍蝦湯特地落少了忌廉,
突顯出啖啖都是係新鮮龍蝦熬製而成的湯頭,
濃郁鮮甜,

最無得輸是新鮮彈牙的龍蝦肉,。大愛啊~
嫩煎鵝肝

味道及質素都頗為出色
鵝肝煎得表面脆皮內裏軟滑,

入口鮮嫩味美,細緻綿密而且油脂豐富,
滑膩且入口鬆化,

特調醬汁正好中和了它的油膩感。
炸芝士火腿牛扒

外香脆入面也很嫩, 無想過炸牛扒也可以gam好食~

法式橙鴨

這個必須要大推,尤其人多一定要點!
原隻鴨上枱時已經聞到陣陣鴨肉香,

同時又夾雜著酸香帶清新的香橙味,

鴨肚子塞好滿塞滿, 內餡醃料滿滿。
香橙汁伴烤鴨件鴨肉香而不酥,

配搭清新酸香的香橙汁正好解油膩。
甜點紅酒煮提子伴Bailey Ice cream

這道甜點超好食,紅酒滑順香醇,

若是夏天,師傅就會用車厘子入饌,現在季節就用提子,

好喜歡食落有淡淡的酒香 配廚師冷冷的Bailey 雪糕,冰火二重奏,十分滿足
2023-11-03 42 浏览
好耐無食過私房菜,覺得超好食,然後侍應好靚女🤣老闆娘都係❤️d位坐得舒服,影相靚,沙律係勁多料,份量又多,好好味😋食包我從來無見過會俾禁大舊牛油😂龍蝦湯係好多龍蝦肉,鵝肝大大舊😋勁正炸牛扒中間夾左火腿好有層次感同口感,好特別,橙酒煮鴨又係好好味,甜品紅酒火焰煮提子係好特別既味,想再添多舊雪糕😂西餐係餐廳隱藏Menu,可以提早打來book問,下次會想試埋中菜8道菜套餐,應該一定都好好味😋
2023-11-01 47 浏览
📍大同私房菜會所(尖沙咀)尖沙咀廣東道120號海威商業中心6樓歷史悠久嘅大同飯店一向都係招待名人,最近大同嘅後人喺尖沙咀開咗間大同私房菜,開放比有口福嘅你去品嘗,我朋友知佢開咗無耐就約埋幾個朋友一齊去感受啲食物同環境。大同私房菜多以中菜為主,而我地今晚就試下呢度嘅西餐🤝🤝👉俄羅斯沙律😋😋😋😋.5/5睇落個樣同我地平時食嘅雞脾沙律個沙律無咩分別,大廚介紹完之後細味每一啖就食得出個種傳統味道,主要為薯仔、紅蘿蔔、醃青瓜、雞蛋同沙律醬蛋王醬,幾開胃🫶🏾👉 法式龍蝦湯😋😋😋😋.5/5同平時飲開嘅龍蝦湯有好大分別。呢個係比較稀啲,飲得出係由新鮮龍蝦熬製出嚟,每一啖都有蝦個鮮甜味,湯裡帶有幾舊新鮮彈牙嘅龍蝦肉,仲有多士點綴👉嫩煎鵝肝😋😋😋😋.8/5呢個鵝肝真係無得輸,嫩滑之餘,仲煎到個面有香脆口感,咬落去滿口濃烈嘅鵝肝味,配埋特調醬汁,更突出到鵝肝味個種特別味道,配埋塊多士仲不得了,多士融入鵝肝,平衡返個油份,嫌唔夠喉😋😋😋👉法式橙鴨😋😋😋😋.7/5原隻鴨上枱比相機食先,烤鴨肚子塞滿滿,好有內餡,影完相大廚會出嚟係面前切割隻鴨,影咗一陣相仲有絲絲細煙冒出嚟,個內餡真係好有料,香味撲鼻,香橙汁伴烤鴨
📍大同私房菜會所(尖沙咀)
尖沙咀廣東道120號海威商業中心6樓

👉嫩煎鵝肝
😋😋😋😋.8/5

👉法式橙鴨
😋😋😋😋.7/5
原隻鴨上枱比相機食先,烤鴨肚子塞滿滿,好有內餡,影完相大廚會出嚟係面前切割隻鴨,影咗一陣相仲有絲絲細煙冒出嚟,個內餡真係好有料,香味撲鼻,香橙汁伴烤鴨件上碟,鴨味好重,香橙汁有解油膩,一啲都唔覺得漏

回頭: Yesyes,如果唔係朋友帶路真係未必識下次想試埋中菜🤤🤤

2023-10-27 48 浏览
相約一班舊同事食晚飯, 舊同事之前係這間餐廳的熟客, 知道大同係尖沙咀新開了私房菜會所, 主理粵菜, 不過經佢同餐廳商量菜單後,  餐廳提議可以試下佢地既最近新西式菜餚, 所以就試下啦! 這裡環境舒服, 裝修優雅, 獨立房間一枱, 私隱度高, 仲有洗手間配置,乾淨企理.私房菜西式套餐包括以下幾款:*俄羅斯沙律 - 材料有薯仔粒、紅蘿蔔粒、青豆、雞蛋、火腿,同沙律醬, 仲有小量蟹子點綴, 起源自俄羅斯, 食落爽口, 份量都幾多, 可以再筆黎食*法式龍蝦湯 – 湯加了黑胡椒, 小小微辣, 香濃龍蝦味, 有幾粒龍蝦肉, 彈牙, 可以連法包點湯黎食或者搽牛油都得, 法包好脆*嫩煎鵝肝 – 鵝肝厚身, 外脆內軟, 好香鵝肝味, 不會好油膩, 配埋醬汁一齊食, 有層次*法式橙鴨 – 鴨入面有加左橙, 洋蔥, 香蔥一齊焗, 店員將成隻鴨切件分俾我地食, 鴨肉點埋香橙醬汁, 沒有鴨肉的膻味, 是一道果香濃郁開胃的菜餚*紅酒火燄煮提子加雪糕 – 店員說他們夏季是用車里子做這道甜點, 而家呢個季節就用提子, 雪糕我就揀左Baileys雪糕, 提子加埋雪糕一齊食, 食落酒味濃郁香滑最後會提供咖啡或茶~
私房菜西式套餐包括以下幾款:
最後會提供咖啡或茶~
2023-10-25
今日有個好朋友邀請我去尖沙咀食晚餐,話帶我去一間好特別嘅私房菜會所,叫做大同。原來呢間餐廳係由廣州大同酒家聯合創辦人經營,糅合傳統粵菜和傳統西餐和現代烹調方式,創造出一系列嘅創意菜式。我個朋友係佢哋之前係九龍城舊舖嘅熟客,所以佢好熟悉佢哋嘅菜單同埋服務。我哋今晚嘅菜單有五款食物,分別係俄羅斯沙律、法式龍蝦湯、嫩煎鵝肝、法式橙鴨同紅酒火焰煮提子。每一款都好精彩同美味,令我哋食到好驚喜。俄羅斯沙律係用新鮮嘅生菜、薯仔、雞肉、蛋、青豆同埋蘋果切成小粒,再拌上特製嘅沙律醬。沙律嘅口感既清爽又豐富,味道既酸甜又香滑。法式龍蝦湯係用新鮮嘅龍蝦頭同尾熬成濃郁紅色嘅湯底,再加入少少忌廉同埋白酒提升香氣。湯底濃郁而不膩,龍蝦肉彈牙而多汁,每一啖都好有海洋嘅滋味。嫩煎鵝肝係用最高級嘅法國鵝肝切成厚片,再用中火煎至兩面金黃。鵝肝嘅口感既香又滑,味道既甘甜又濃郁,真係一個好奢華嘅美食。法式橙鴨係用特選嘅法國櫻桃谷鴨切成大塊,再用特製嘅橙汁醬汁燒至入味。櫻桃谷鴨肉質香嫩而不柴,皮脆而不油,配上橙汁醬汁嘅清香同埋微酸,真係一個好平衡嘅菜式。紅酒火焰煮提子係用新鮮嘅提子放入細碗中,再淋上高級嘅紅酒同埋白糖。提子經過

紅酒火焰煮提子係用新鮮嘅提子放入細碗中,再淋上高級嘅紅酒同埋白糖。提子經過處理後變得更加甜美多汁,紅酒則變得更加香醇濃郁,兩者相互融合,真係一個好驚艷嘅甜品
除咗食物好味之外,我哋都好欣賞佢哋嘅服務態度。店員唔單止好親切關心我哋嘅需要,仲耐心地介紹唔同嘅食物,解釋佢哋嘅特色同埋做法。佢哋都好專業同有禮貌,即使店內客滿,都唔會顯得急躁或不耐煩。我哋覺得好尊重同開心。
大同私房菜會所係一間值得一試嘅餐廳,無論係食物質素、服務水平、環境氣氛都一流。如果你想食一頓創意又美味嘅私房菜,就快啲去試下啦!
餐廳採用綠色調裝修有種高級感而且私隱度高還設有包廂適合大伙聚會這次嘗試他家的西餐隱藏菜單😍🥗俄羅斯沙律一種起源自俄羅斯的傳統沙拉,有馬鈴薯、紅蘿蔔、洋蔥、雞蛋、雞肉、沙律醬等等份量超大又飽腹😂🦞法式龍蝦湯龍蝦湯用了多隻龍蝦熬製而成,很足料又鮮味😍🪿嫩煎鵝肝鵝肝很大一塊,油脂咁濃郁,不過如果配菜有多一點解膩就更好👍🏻🥩藍帶炸牛扒靈感來自於藍帶豬扒,外層香脆,內裏是牛扒包着芝士和火腿,口感層次豐富,用上牛扒更是傳統和創新的混合😍🍨紅酒火焰煮提子(可加雪糕)冰淇淋可選香草味或咖啡酒味,冰淇淋加上紅酒煮過的葡萄,酸酸甜甜很解膩‼️由於私房菜菜式都是客制化,價錢及詳情請咨詢餐廳‼️
餐廳採用綠色調裝修有種高級感
而且私隱度高還設有包廂
適合大伙聚會
這次嘗試他家的西餐隱藏菜單😍

🥗俄羅斯沙律
份量超大又飽腹😂

🦞法式龍蝦湯
龍蝦湯用了多隻龍蝦熬製而成,很足料又鮮味😍

🪿嫩煎鵝肝

🥩藍帶炸牛扒

🍨紅酒火焰煮提子(可加雪糕)

‼️由於私房菜菜式都是客制化,價錢及詳情請咨詢餐廳‼️
2023-10-25
之前在九龍城一帶只做熟客的低調會所大同,在朋友介紹下吃過一次,在最近正式落戶尖沙咀只有兩張大枱的新大同,依舊是主營中式私房菜,但是最近在熟客的要求下也涉獵西餐服務達到師傅發板的水準,非常貼心西式套餐🥗俄羅斯沙律古式俄羅斯🇷🇺沙律原來是薯仔🥔沙律,加上美乃滋跟蟹籽,跟古香港的舊西餐有九分相像🦞🥣法式龍蝦湯以龍蝦🦞作基調的湯,湯底稀而味濃,沒打進忌廉沒那麼膩,配牛油🧈麵包🥯令人回味嫩煎鵝肝非常厚亦大塊,打了個中式獻,配上青提子,典型的中西融合菜🦆法式橙鴨塞入橙肉洋蔥等配料烤製的鴨,具相當甜味的一道主菜,中和了鴨肉的膩🍨紅酒火焰煮提子🍇 Baileys雪糕🍦甜味跟酒香共融並濟的一道菜,冷熱交融,温度層次甚豐白酒🍶(日本余市產)相當甜且具有重葡萄🍇香的白酒🍶,清晰而簡單的酒體,十分有趣!非常有趣的古式西餐體驗,加入了一些中西融合菜的概念,大膽的嘗試值得敬佩

服務達到師傅發板的水準,非常貼心

西式套餐

🥗俄羅斯沙律

舊西餐有九分相像

🦞🥣法式龍蝦湯

嫩煎鵝肝
非常厚亦大塊,打了個中式獻,配上青提子,典型的中西融合菜

🦆法式橙鴨

🍨紅酒火焰煮提子🍇 Baileys雪糕🍦
甜味跟酒香共融並濟的一道菜,冷熱交融,温度層次甚豐

白酒🍶(日本余市產)

2023-10-17 63 浏览
尖沙咀大同私房菜,係新派粵菜館,百年傳承。順德式撈魚生:將鯛魚、油甘魚、薑絲、蔥絲、花生、生菜、辣椒醬,撈起,寓意風山水起。大蝦多士:炸到金黃色,蝦肉爽口,沾上茄汁食,無得輸。杏汁白肺湯:口感香濃清甜,特別適合秋冬飲用。蟹粉扒豆苗:時令豆苗配上蟹粉,油香撲鼻,極級鮮味。椒鹽瀨尿蝦:瀨尿蝦油炸後,再加辣椒炒香,好有香港避風塘特色。蜜汁火方:咸香既金華火腿、酸甜既菠蘿,用方飽夾住嚟食,滋味又獨特。大同咖喱牛腩:牛腩腍滑入味,咖喱濃郁,又不會被辣味蓋過。荷葉飯:啖啖荷葉香氣,加左雞肝、蝦肉、冬菇,非常吸引。蟹油撈麵:撈豉椒渣,聞到都覺得香,真係想再來一碗。臭草綠豆沙:綠豆軟綿,清香可口。總結,菜式精緻,員工服務細心,心水推介。
尖沙咀大同私房菜,係新派粵菜館,百年傳承。

大蝦多士:炸到金黃色,蝦肉爽口,沾上茄汁食,無得輸。

杏汁白肺湯:口感香濃清甜,特別適合秋冬飲用。

蟹粉扒豆苗:時令豆苗配上蟹粉,油香撲鼻,極級鮮味。

大同咖喱牛腩:牛腩腍滑入味,咖喱濃郁,又不會被辣味蓋過。

荷葉飯:啖啖荷葉香氣,加左雞肝、蝦肉、冬菇,非常吸引。

蟹油撈麵:撈豉椒渣,聞到都覺得香,真係想再來一碗。

臭草綠豆沙:綠豆軟綿,清香可口。

總結,菜式精緻,員工服務細心,心水推介。

• 順德式撈魚生
  • 荷葉飯
  • 臭草綠豆沙
  • 大同咖喱牛腩
2023-10-16 45 浏览
一家人食飯, 最緊要食得開心, 食得招積. 朋友介紹座落喺尖沙咀嘅大同私房菜, 大同私房菜原來係喺廣州嘅一間傳統酒家. 而家喺香港開分店啦. 餐廳修裝得好有格調, 全間餐廳只有2張大枱, 所以一定要訂定位啦. 私房菜菜單: 杏汁白肺湯 – 白肺湯清甜, 杏汁味非常濃烈, 秋風起, 飲呢款滋陰靚湯, 合哂時令. 大閘蟹粉扒豆苗 - 大閘蟹粉味道甘甜, 配上清嫩豆苗, 將味道更加提昇.椒鹽瀨尿蝦 – 十分惹味, 椒鹽味入哂喺D瀨尿蝦裡面, 另外, 瀨尿蝦肉都好爽口彈牙.大同咖哩牛腩 – 好軟好滑嘅牛辭, 牛味濃, 入口即溶, 牛腩煮到好綿, 入口即化. 好正.豉椒蟹油撈麵 - 豉椒蟹油係秘制, 炒到豉椒好香, 辣道尚可, 將豉椒蟹油混落撈麵到食, 將簡單一個麵, 即刻提昇幾個層次.陳皮臭草綠豆沙 – 材料十足, 粒粒綠豆沙盡現眼前, 加上陳皮臭草, 香氣撲鼻.

私房菜菜單:

2023-10-16 47 浏览
由大同酒家後人開辦,將復古菜式,加入西式元素,絕對能滿足味蕾。順德式撈魚生:用上刺身級魚生,包括鯛魚、油甘魚,加飯、生菜、花生、薑蔥、辣椒醬,好意頭菜式。大蝦多士:炸得鬆化,不油膩。杏汁白肺湯:用豬肺和瘦肉熬製,好清甜。蟹粉扒豆苗:豆苗炒得嫩綠,上面鋪滿金黃色既蟹粉,入秋必點。椒鹽瀨尿蝦:鑊氣十足,蝦殼內既蝦肉依然鮮甜多汁。蜜汁火方:浙江名菜,將蓮子轉做菠蘿,加金華火腿,以方包代替饅頭,好有創意。大同咖喱牛腩:牛腩和薯仔炆得腍甜入味,果然係招牌。荷葉飯:加左雞肝一齊蒸,口感的確唔同。蟹油撈麵:幼麵加左蟹油、豉椒渣、香蔥,非常惹味。陳皮紅豆沙:老陳皮、蓮子,令紅豆沙味道更豐富。總結,每道菜都好足料,相當美味,包廂設計,私隱度高,整頓飯食得好開心。

大蝦多士:炸得鬆化,不油膩。
杏汁白肺湯:用豬肺和瘦肉熬製,好清甜。
蟹粉扒豆苗:豆苗炒得嫩綠,上面鋪滿金黃色既蟹粉,入秋必點。
椒鹽瀨尿蝦:鑊氣十足,蝦殼內既蝦肉依然鮮甜多汁。
大同咖喱牛腩:牛腩和薯仔炆得腍甜入味,果然係招牌。
荷葉飯:加左雞肝一齊蒸,口感的確唔同。
蟹油撈麵:幼麵加左蟹油、豉椒渣、香蔥,非常惹味。
陳皮紅豆沙:老陳皮、蓮子,令紅豆沙味道更豐富。
  • 陳皮紅豆沙
  • 大蝦多士
  • 順德式撈魚生
  • 大同咖喱牛腩
2023-10-16 56 浏览
大同私房菜會所位置相當方便,位於尖沙咀apple 店隔離既海威商場中心6樓個人比較鐘意聚會係私房菜舉行,主要環境會舒適,菜式特別同採用新鮮料,服務都會較佳大同一入到去都好驚喜,裝修得好華麗,而且每枱都有獨立房間同廁所,私隱度極高生拌魚片採用油甘魚,油脂同魚香都會較高。有蔥薑花生增強口感。配以特制辣醬 生菜 白飯一齊食,讚!蝦多士炸得相當出色,賣相都好華麗,有蝦尾同出面既蝦膠唔同,以原隻蝦處理,口感彈牙會更加豐富,加上茄汁或喼汁去提升都好正杏汁白肺湯淡淡杏汁味,以高湯煮白肺,清而解膩,相當舒服蟹粉豆苗近大閘蟹季節,私房菜都因應時節而有所不同蟹粉同蟹油份量相當誇張,啖啖豆苗都充滿味道👅椒鹽瀨尿蝦椒鹽味濃,而帶有特別既甜味處理上做得好小心,咬落去唔會刮口,相當貼心蜜汁火方以金華火腿配上波羅麵包,看似簡單既菜式卻令人回味大同咖哩牛腩配雞肝荷葉飯招牌菜式之一,香料味香,牛肉口感軟淋雞肝令到飯口感特別,同香懦

生拌魚片
採用油甘魚,油脂同魚香都會較高。有蔥薑花生增強口感。
配以特制辣醬 生菜 白飯一齊食,讚!

蝦多士
炸得相當出色,賣相都好華麗,有蝦尾

杏汁白肺湯
淡淡杏汁味,以高湯煮白肺,清而解膩,相當舒服

蟹粉豆苗
近大閘蟹季節,私房菜都因應時節而有所不同
蟹粉同蟹油份量相當誇張,啖啖豆苗都充滿味道👅

椒鹽瀨尿蝦
椒鹽味濃,而帶有特別既甜味
處理上做得好小心,咬落去唔會刮口,相當貼心

蜜汁火方
以金華火腿配上波羅麵包,看似簡單既菜式卻令人回味

大同咖哩牛腩配雞肝荷葉飯
招牌菜式之一,香料味香,牛肉口感軟淋
雞肝令到飯口感特別,同香懦
2023-10-15 41 浏览
今晚老闆請食飯, book左間私房菜, 可以慢慢嘆, 唔怕比人趕。 原來呢間私房菜大有來頭, 係一間位於廣州嘅老字號酒家。老闆娘想爸爸嘅獨特創新菜色繼續發揚光大, 所以就喺尖沙咀廣東道設立呢間私房菜。全間私房菜得2張大枱,一間Privacy Room, 所以必須訂定枱, 菜式方面就由廚師發辦, 時令海鮮, 菜式全由師傅負責, 每餐大約有8道餸, 一定夠飽。今晚我地菜單: 順德式撈魚生杏汁白肺湯大閘蟹粉扒豆苗椒鹽瀨尿蝦蜜汁火方大同咖哩牛腩鮮蝦荷葉飯豉椒蟹油撈麵陳皮蓮子紅豆沙/陳皮臭草綠豆沙順德式撈魚生 - 日本魚生就食得多, 呢款似生菜包配魚生食就真係第一次。 食法好簡單, 將生菜加小小飯再加埋魚生粒( 有鯛魚, 吞拿魚, 花生, 辣椒等等)撈埋一齊食, 好似農曆新年食撈起一樣意思。味道感覺清新, 魚生粒新鮮肥美, 頭盤真係好開胃。杏汁白肺湯 - 個湯真係不得了, 香濃杏汁味, 秋風起, 滋陰潤燥, 比多幾碗我飲就正啦。大閘蟹粉扒豆苗 - 大閘蟹粉超多, 差d 蓋過埋d 豆苗, 大閘蟹粉味道香甜, 加埋新鮮豆苗, 送飯一流。椒鹽瀨尿蝦 - 絕頂惹味, 雖然細細隻, 但每人最少都食到4隻或

今晚我地菜單:

大同咖哩牛腩
鮮蝦荷葉飯
豉椒蟹油撈麵
陳皮蓮子紅豆沙/陳皮臭草綠豆沙

椒鹽瀨尿蝦 - 絕頂惹味, 雖然細細隻, 但每人最少都食到4隻或以上, 真係快食早享受, 瀨尿蝦肉質鮮甜, 爽口彈牙。

蜜汁火方 - 好似食三文治咁, 將菠蘿 火腿夾住黎食, 菠蘿甜味中和返火腿咸味, 2款味道好匹配。

大同咖哩牛腩-牛腩真係無得輸, 又軟又滑, 入口即溶, 好似食緊和牛咁, 辣味適中。

鮮蝦荷葉飯- 蓉葉飯加埋咖哩牛腩嘅汁食又係無得頂, 荷葉清香滲哂入飯裡面, 材料又多, 重加埋雞肝, 真係超香, 加上重有少少飯焦, 正。

豉椒蟹油撈麵 - 差不多尾聲, 已經超飽, 再加上個獨特辣椒蟹油配撈麵, 香口, 辣椒籽炒得好香, 又係到無停口的。

陳皮蓮子紅豆沙/陳皮臭草綠豆沙

2款各有特色, 紅豆沙好綿, 綠豆沙真材實料 加埋臭草, 傳統甜品, 無得頂。

不得不提老闆娘好好服務, 每道餸都教我地點食, 今晚真係盡慶而回。

蝦多士
2023-10-13 414 浏览
這家私房菜是前廣州知名食府,由後人於香港延續與承傳。食物比一般粵菜食府特別,彈性也較大,菜單可與老闆商討。想試已有百年歷史的燕窩鷓鴣粥,這道懷舊菜雖名為粥,卻不是由米煮成的,傳統是用參薯/木薯/淮山煮成湯羹,再加入燕窩和鷓鴣肉,由於這道菜是當時上流社會的美食,因此有富貴無米粥的稱號。這裡選用冬瓜蓉代替參薯/木薯/淮山,令這道菜更清爽,亦加入了金華火腿提味增香,而"粥"口感綿滑、鮮甜入味。蟹粉扒豆苗甫上枱已經被豆苗的翠綠吸引,蟹粉有濃郁的鮮味。或許剛屆10月,是大閘蟹時令的開始,因此容易嚐到優質蟹粉,蟹粉絕對是秋冬美食的好選擇呢!常常覺得蜜汁火方能擄獲所有人的歡心。這裡的做法比較創新,選用了菠蘿,取其酸甜,配搭鹹香的火方,再以麵包夾配,減低火方的鹹味,個人十分喜歡這道香軟甜蜜,既保留傳統又突破創新的製作方法。廣州荔灣豉椒炒蟹保留了最傳統的避風塘炒蟹的手藝,不加入炸蒜,更考廚師對火候的掌握,出來的效果香辣惹味。大同咖哩雞使用新鮮雞,雞肉嫩滑鮮美,飯粒加入松子和提子乾使口感更富層次。蟹油撈麵是極品級美味!以炒蟹的蟹油和豆豉渣來撈麵,香口到不得了,非常邪惡卻又非常美味。最後以陳皮紅豆沙作結這頓
這家私房菜是前廣州知名食府,由後人於香港延續與承傳。

食物比一般粵菜食府特別,彈性也較大,菜單可與老闆商討。

最後以陳皮紅豆沙作結這頓晚飯。紅豆軟腍,每口都有陳皮香。細心的老闆準備了羅漢果代糖讓個別不宜用傳統糖的人士添加。

室內環境以薄荷綠為主調,獨特而雅致,內有中西字畫點綴,滿有中外交融的和諧美,有別於常見的中菜食府的陳設。設備方面,有卡拉ok房和其它娛樂設施供顧客使用。

服務方面,光顧當日鄰房人多熱鬧,老闆忙得不可開交仍適時到來介紹菜式和添茶,聽她娓娓道來菜式的歷史,更有部份菜式嘗試革新優化,非常欣賞老闆在飲食文化方面的修養和對美食的堅持。

會所只有兩個餐飲房間,每間可容納一圍,因此必須預訂。6人已可包房,有獨立洗手間,非常具私隱度,還可度身訂造菜式。人少不足6人的亦可聯絡看能否作出安排。

這家私房菜就在gateway對面,駕車人士可泊到海港城的港威停車場,非常方便。
  • 燕窩鷓鴣粥
2023-10-13 35 浏览
尖沙咀美食:廣州經典菜式大同私房菜会所在尖沙咀海港城对面。装修華麗舒适大氣。經介紹得知私房菜推出好多菜式系廣州經典名菜。現在比較少見。亦都有好平凡嘅菜式。例如://清炒涼瓜:涼瓜本质系苦。厨师降低了苦的滋味。使到吃的时候有苦尽甘来的味道。这次是我吃涼瓜最多的一次。改变对涼瓜的偏见将苦变为爽甜。//燕窩鷓鴣粥:聽個名就知道. 好味。//廣州荔灣豉椒炒蟹:好多嘅配料,薑蔥蒜.特製嘅醬汁。非常之嘢味。食完啲蟹。剩低啲汁用嚟撈麵真係頂呱呱。
尖沙咀美食:廣州經典菜式
大同私房菜会所
//燕窩鷓鴣粥:聽個名就知道. 好味。
好開心老細終於聽話🤣🤣肯由九龍城搬黎市中心尖沙咀旺區,仲要接街客booking👍🏻將咁美味同傳統既味道繼續傳承落去🙏🏻🙏🏻黎到尖沙咀,裝修依然高端復古,只有兩間大房,和一間卡啦ok房,啱晒家族一大班人聚會,私隱度高💯上菜之前,老闆好貼心咁講少少關於大同酒家既歷史故事比我地聽,為成餐飯增添啲不少文化氣息☺️晚宴有9道菜式,全部都好有特色👍🏻第一道是燕窩鷓鴣粥,每人一碗,每碗都有足料燕窩,非常慷慨😍粥是用冬瓜蓉熬製,綿滑的口感👍🏻第二道是大蝦多士,原隻大頭蝦放在脆薄的多士上,新鮮的蝦味十分可口👌🏻第三道是自家醃製的鹹酸菜炒豬肚尖~意料之外的開胃,酸酸鹹鹹炒鮮甜的豬肚尖,不錯👌🏻第四道是清炒苦瓜,完全唔苦😯😯因為老闆用咗獨家製法,先啤兩小時水,再生炒,非常清甜👍🏻😋第五道是蜜汁火方,這是傳統的杭州菜😍個人好喜歡的一道菜式,出面多數是用蜜汁蓮子,但大同則用新鮮菠蘿,都好味👌🏻第六道比較重口味,廣州豉椒炒蟹,最近是蟹的季節,隻隻都好大隻,肥身多肉,不過注意偏辣惹味🤣🤣第七道是秘製咖喱牛腩,好大分量,牛腩好多,肥瘦相間😍薯仔🥔炆得好冧好入味,好正😋😋食左成碗白飯🤣第八道是用炒蟹的油撈麵,香到!!雖然
第八道是用炒蟹的油撈麵,香到!!雖然好油🤣但必食,因為好香好濃,撈麵食世一🙌🏻
最後是中式甜品,臭草陳皮綠豆沙💚非常解膩

推介6-12人,想有私人空間,可以嘻嘻哈哈既聚會~可以黎呢到😋😋仲有卡啦ok開心🙌🏻

• 燕窩鷓鴣粥
  • 鹹酸菜炒豬肚尖