餐厅: 大中華飯店
资讯:

2019-04-07 236 浏览
Came here with a group of colleagues who recommended this place as serving awesome local cuisine. We ordered 5 dishes for 5 people and were very satisfied. First up was the sizzling pan black pepper pork knuckle. Great flavor, meat was very tender and slid off the bone easily!Next we got a soup-based melon and “fish swim bladder” dish. Trust me, it sounds a little out there, but it was a very pleasant surprise. The bladder had a velvety smooth texture to it but at the same time a delicious fish-
Next we got a soup-based melon and “fish swim bladder” dish. Trust me, it sounds a little out there, but it was a very pleasant surprise. The bladder had a velvety smooth texture to it but at the same time a delicious fish-oil scent reminiscent of cod-liver oil.
Third was a hotpot fried rice with preserved sausages. Fried at the table, the fragrant dish sizzled in front of you. Rice was very flavorful and slightly crispy from the hotpot. Definitely a must-try!

Fourth was an eel dish which is also one of my favorites. Texture of the eel wasn’t mushy, but rather a slight chewiness, which was evidence of its freshness. Paired with the black bean sauce and this made for a very scrumptious dish.
Lastly was the fried intestines, which although I’m sure is as unhealthy as it sounds, is definitely a guilty little pleasure of mine. Crispy exterior with a soft fatty interior, the kick of the flavor hits you the moment it enters your mouth. Could not stop eating this!
2019-04-03 369 浏览
友人生日,點名要食大中華。之前同家心食過,不錯,今次都好樂意翻兜。賣哂扇貝,俾左另一種貝類我地。大大隻,蒜蓉辣椒好香,加埋粉絲好惹味,粉絲可以再多啲。Encore黃金鮮魷,太好食喇。鹹蛋黃香味撲鼻,鮮魷又新鮮,炸粉份量剛好,送酒一流。南乳炸吊鱔,冇諗過鱔肉質咁嫩滑,好好食。外脆內滑,點唔點南乳都咁出色。友人指明要食琵琶豆腐,我覺得還好,就係普通豆腐球。黑椒鐵板豬手同上次一樣咁淋,皮煙韌,好啱送飯。

友人指明要食琵琶豆腐,我覺得還好,就係普通豆腐球。

黑椒鐵板豬手同上次一樣咁淋,皮煙韌,好啱送飯。
2019-04-02 267 浏览
聽聞呢間打冷野都幾岀名,一於就嚟試試佢!😛 打開餐牌,圖文並茂容易點餐。有幾款菜式名甚為趣致,唔知係咪傳統叫法呢🤔 先嚟個鐵板黑椒豬手,上菜時岀哂煙jar jar聲咁,視覺效果一流。豬手好軟熟,配埋黑椒汁夠惹味。食剩嘅汁可以要嚟送飯,好開胃。 蒜茸蒸扇貝,不過不失啦,有多啲粉絲就好😀 南乳吊燒鱔,炸得頗爲香口,送啤酒一流。但略嫌南乳醬唔太夠味。 黃金鮮魷,幾款之中最鐘意呢味。咸蛋黃味好岀又唔會過膩,食到停唔到口。

蒜茸蒸扇貝,不過不失啦,有多啲粉絲就好😀

2019-03-08 543 浏览
今晚約左幾個舊同事聚舊,揀左蠻有風味小炒都幾出名既大中華飯店!同事一早訂位,準時8點開餐!呢度自己寫單,確保唔會落錯單我地叫左土匪雞,鐵板豬手,蓬萊魚腩,黃金鮮魷,南乳吊燒鱔見到隻雞就已經,開心到一個點,土匪雞,原隻上,好鬼有風味!鐵板豬手,一睇就感覺到超惹味,絕到香到一個點!豬手好淋身,味道剛剛好,唔太咸,送啤酒🍻一流蓬萊魚腩,賣相係一般般,但內裡有乾脆,超驚喜,豆腐超滑,魚腩又滑又超正,家鄉菜既味道,食到停唔到手必叫!黃金鮮魷,超級邪惡,咸旦黃配鮮魷,聽個菜名都已經超晒標,但佢整得好鬼香,炸得火喉剛剛好,食到停唔到南乳吊燒鱔,呢個就略有失色,冇乜南乳味,但炸得鬆化剛剛好!

呢度自己寫單,確保唔會落錯單

我地叫左土匪雞,鐵板豬手,蓬萊魚腩,黃金鮮魷,南乳吊燒鱔

見到隻雞就已經
,開心到一個點,土匪雞,原隻上,好鬼有風味!

必叫!

南乳吊燒鱔,呢個就略有失色,冇乜南乳味,但炸得鬆化剛剛好!
2019-03-05
  • 鐵板黑椒豬手
  • 土匪雞
  • 南乳吊燒鱔
  • 黃金鮮魷
  • 蓬萊魚腩
2019-03-06 393 浏览
今晚我們放工口痕痕地……去了几年沒踏足过……大中華吃晚飯,今年景然3个月內去了二次😋😋……可見物有所值。可能平日,不用book都有位,我們4人坐下,馬上寫了8度菜式,當中一定有最出名的黑椒鐵板豬手……上菜時鐵板Sa……sa聲,十分香口,黑椒汁微辣配合洋怱一起吃……好味到一個点跟住煲仔飯熱辣辣,伙記在外弄好送过來……嗅到一陣陣臘味香味……又不油利,接着寫了名叫黃金鮮魷,奇實是用咸蛋黃做配料,把鮮鱿切成溥片及咸蛋黃炒得均勻,刚好佈滿鮮魷上,一口的咸蛋鮮魷,即炸即吃,口感十分好味,跟住椒鹽白飯魚,魚过大,不夠脆口,口感不夠一条条薯條……脆,味道一般还有小炒王,有腰果、虾干、韮菜花等,集合一起炒,不是太咸,可以送白飯,再來炸墨魚餅,未点汁先吃原味,口感小弹口,墨魚味不夠,但又不是多炸粉,再把墨魚餅点汁,又另一D味,今次沒叫士匪雞,最後上的炸子雞,當放在台上,炸子雞顏色有点不同,皮不夠脆,又点皺……雞脂肪雖然不算多,但雞肉有穌味,全晚最不好吃止炸子雞,因炸子雞不是太多地方用正统方法去做了,見到大中華有,便試試……有点失望,今晚整體飲啤酒+8度餸不需$1000,真合理,之後会再去
可能平日,不用book都有位
跟住煲仔飯熱辣辣,伙記在外弄好送过來……
嗅到一陣陣臘味香味……又不油利
,味道一般
,今晚整體飲啤酒+8度餸不需$1000,真合理
,之後会再去
2019-03-05
  • 黄金鲜鱿
2019-03-05 392 浏览
家人生日想食粵菜,呢間算出名,就book定位。間野幾得意,自己手寫落單。每枱都叫鐵板黑椒豬手,我地都唔執輸叫左碟。豬手肉質嫩滑,好淋。百幾蚊都幾抵,可以一班人分黎食。黃金魷魚好香咸蛋味,咸咸地包住鮮魷,香口惹味,亦炸得香脆。貴洲豬仔腳 - 以為會好辣,食落唔係好辣,好香同開胃,出乎地好食!叫左個清清地嘅上湯菜芯苗,清下啲油膩感,不過冇咩特別,屋企都食到。本身都ok煲仔飯,但呢個係用臘味整,不了。同埋家人話得個煲大,味道唔得。鬼馬雙星係用油炸鬼包住墨魚炸,幾脆,不過食多幾舊就覺得好熱氣。土匪雞原隻上枱,雞肉嫩滑,好食!可以點埋類似沙薑嘅醬,令味道更出!蠔餅好脆,不過有啲燶。

黃金魷魚好香咸蛋味,咸咸地包住鮮魷,香口惹味,亦炸得香脆。

蠔餅好脆,不過有啲燶。
在香港除了北角的東寶小館外,最好吃的大排檔就是藏在長沙灣的大中華飯店了~不能不說這裡的臘味煲仔飯真的好好吃~而且非常足料,除了臘腸臘肉還有大量的蔥跟花生~每一粒飯都油光閃閃的~吃進去每一口都是享受豉椒炒花甲也是非常新鮮的,而且鍋氣很足,不過感覺吃多了會上火蒜蓉蝦乾蒸絲瓜是我每次去大排檔必點的菜~這裡的份量明顯比東寶小館多很多~相信大家馬友咸魚就吃得多了,但其實蒸的新鮮馬友其實更好吃😋肉質非常滑嫩,還帶有淡淡的魚香味~吃過的一定會喜歡👍🏻最後一個黑椒牛仔骨也是非常惹味,但是其實這裡的招牌是黑椒鐵板豬手,可惜我們人不夠多,吃不完所以沒點~

• 臘味煲仔飯
  • 臘味飯
  • 腊味煲仔飯
  • 豉汁炒聖子
2019-01-30 4953 浏览
一直都聽說大中華飯店是很有名的大排檔,於是今日就和朋友一起去嘗嘗。誰知道試玩後卻沒有大家說的那麽好味。我們每人都點了一些少菜!原本想點土匪雞,但職員話比我地知原來要提早一日預定先可以食。椒鹽鮮魷:椒鹽鮮魷完全不夠惹味!首先外皮係霖的!!!完全唔香脆爽口,甚至好軟身,影響口感,不推薦這道菜。川味雞:雞肉嫩滑做得不錯,喜歡吃辣的人可以一試!小炒王: 有獲氣!是這幾道菜之中最好的,首先味道之中已經能感受到小炒夠獲氣,炒得非常惹味,而且材料豐富!香脆的小魚兒經過一輪猛火小炒後依然脆卜卜香煎墨魚餅: 香煎墨魚餅做得不錯,彈牙有鮮味!不過如果墨魚餅的底和面,能煎得再香脆點會更好。煲仔飯:煲仔飯很大!材料有香菜,花生,臘肉等等。很有臘肉的油香味而且夠大碗,不過個人認爲這個想臘味飯的味道多D。整體餐廳比我想象中的差點,可能是我沒有食餐廳的招牌菜豬手!不過小菜方面就比較一般。期望下次食到招牌菜時會對餐廳有所改觀。

川味雞:雞肉嫩滑做得不錯,喜歡吃辣的人可以一試!

2019-01-27
  • 香煎墨魚餅,
  • 小炒王
2019-01-20 1387 浏览
今日天氣又轉凍左,放工同同事一齊去打冷食啲熱辣辣既野就岩晒。睇過朋友IG 見到呢間大中華既煲仔飯,真係睇到流晒口水,於是就book左黎食喇。最鐘意打冷夠多野食揀,我哋就揀左三樣。豆角煎蛋:煎得好香,同埋超大碟煲仔飯:好惹味,用料多,我地三個人一人食左兩大碗黃金鮮魷:蛋黃味香濃,外皮脆脆,好快就俾我地清晒打冷當然唔少得飲啤酒,不過就要自己過對面間無名士多買過黎飲,我地買左獅威。呢間店真係好好食,啲小菜炒得夠晒惹味,下次凍又再黎過

最鐘意打冷夠多野食揀,我哋就揀左三樣。

豆角煎蛋:煎得好香,同埋超大碟

煲仔飯:好惹味,用料多,我地三個人一人食左兩大碗

黃金鮮魷:蛋黃味香濃,外皮脆脆,好快就俾我地清晒

呢間店真係好好食,啲小菜炒得夠晒惹味,下次凍又再黎過

2019-01-15
打電話去Book位啦,佢話得兩個人,好多細檯,自已黎啦我話OK啦!六點去到,諗住拎位先,佢話黎齊未,食個半鐘我話唔係分兩段時間咩?唔係615-815嗎?佢話你無book,walkin係食90分鐘跟住我話我有打黎呀,佢話細檯好多,叫我直接黎跟住佢就話兩個無得Book甘算啦,食快D!要我七點半交檯,呢到係自已寫菜單的寫完就交比佢,其實甘樣仲好唔使D人成日過黎催你食乜,自已慢慢寫叫左鐵板黑椒豬手,好Juicy的豬手好大隻,好淋,令人食唔停口煲仔飯都算幾多好足料的臘味呀,切到細細粒,每一啖既飯都充滿臘味的肉,又香好食呀!椒鹽九肚魚,炸到又脆又薄,魚又滑好正!原本叫左個炒聖子,跟住又話無,叫我地轉炒花甲好無,我地話好啦!炒得幾惹味,辣辣地甘,花甲係細細隻,不過佢都真係隻隻都有肉,無乜空殼!不過如果有聖子食就好啦,厚肉D哈哈叫左一隻乳鴿,個皮幾脆埋單480左右啦!唔貴,幾抵食
打電話去Book位啦,佢話得兩個人,好多細檯,自已黎啦
我話OK啦!
六點去到,諗住拎位先,佢話黎齊未,食個半鐘
我話唔係分兩段時間咩?
唔係615-815嗎?
佢話你無book,walkin係食90分鐘
跟住我話我有打黎呀,佢
話細檯好多,叫我直接黎
跟住佢就話兩個無得Book
甘算啦,食快D!要我七點半交檯,呢到係自已寫菜單的
寫完就交比佢,其實甘樣仲好
唔使D人成日過黎催你食乜,自已慢慢寫
叫左鐵板黑椒豬手,好Juicy的
豬手好大隻,好淋,令人食唔停口
煲仔飯都算幾多
好足料的臘味呀,切到細細粒,每一啖既飯都充滿臘味的肉,又香
好食呀!
椒鹽九肚魚,炸到又脆又薄,魚又滑
不過如果有聖子食就好啦,厚肉D
哈哈
叫左一隻乳鴿,個皮幾脆
埋單480左右啦!唔貴,幾抵食

2018-12-31 1778 浏览
突然想食小菜類既晚飯,所以選擇了長沙灣既大中華飯店。一睇到餐牌,樣樣都想試,不過得4個人,只可以叫幾樣菜,我地嗌左亂棍打死野牛王,粉絲黃金蚌,香煎墨魚餅,豉汁炒聖子,煲仔飯,啫啫通菜煲同埋豉汁鵝腸。比亂棍打死野牛王呢個菜名吸引左所以嗌,驚喜地好好味,好夠鑊氣。 煲仔飯有埋臘味一齊炒,夠哂惹味。啫啫菜又唔會好多水,其他菜式都好好味,略嫌聖子有點細隻,菜又上得快,食到超飽,最後仲要嗌埋甜品,芒果西米露,非常滿足,完美ending!
2018-12-23 1531 浏览
久仰大名大中華。睇食評之前有三大重點想提一提大家。1. 訂咗位要先係正門拎位(以下就係正門)2. 土匪雞一定要預先訂!雞肉好滑,好香,好juicy.缺點係要自己搣同切。3. 好難解釋比遲來嘅朋友你坐咗係邊,一定要帶位豬手香濃,夠juicy。撈喜拎個意頭,玩下。味道正常。魚香茄子煲夠晒香,不過都幾油。豆腐有驚喜,好香,唔淡口,推介推介!弓煲仔飯,蔥太多,無咩特別。南腐炸鱔,個樣似炸豬排,但其實係魚。依個食法第一次試,我覺得好味,都係推介推介。
久仰大名大中華。睇食評之前有三大重點想提一提大家。
1. 訂咗位要先係正門拎位(以下就係正門)

3. 好難解釋比遲來嘅朋友你坐咗係邊,一定要帶位

豬手香濃,夠juicy。

撈喜拎個意頭,玩下。味道正常。

魚香茄子煲夠晒香,不過都幾油。

豆腐有驚喜,好香,唔淡口,推介推介!

煲仔飯,蔥太多,無咩特別。

2018-12-03 1490 浏览
一班男人去飲酒通常都會去大排檔,呢間大中華環境衛生比起大排檔好,煮嘅嘢食好有大排檔風味好夠火喉!招牌菜~黑椒豬手唔係唔叫呀?勁惹味^煎蠔餅~金黃香脆蠔仔又鮮甜醬爆牛仔骨~牛仔骨好juicy要叫多幾碗白飯椒鹽豆腐乳鴿皮脆肉嫩樣樣餸都好正, 要叫返個什菜煲平衡一下
好夠火喉!

招牌菜~黑椒豬手唔係唔叫呀?
勁惹味^

煎蠔餅~金黃香脆蠔仔又鮮甜

醬爆牛仔骨~牛仔骨好juicy
要叫多幾碗白飯

椒鹽豆腐

乳鴿皮脆肉嫩

樣樣餸都好正, 要叫返個什菜煲平衡一下
2018-12-01 1118 浏览
很久沒有來了,這次星期五晚上11點到來,人不多坐在近門口的位置。看一下餐牌,這裏選擇又好像多了。今天只有我和朋友兩人。還是不能點太多。很久沒有吃黃鱔了。就點了一個冰鎮黃鱔。菜上了,第一眼給你的賣相就真的見仁見智,吃了一口沒有想像中的黃鱔鮮味,口感有一點爽脆,味道比較清淡。附上豉油Wasabi,口味自己調較。點了一個炸子雞,餐牌中說是走地雞,肉質很滑但皮並不趣,配上南乳醬總給這個雞多啲味道。蠔烙咯煎得很香,也配上魚露加辣醬。份量不少

冰鎮黃鱔

炸子雞(走地雞)

蠔烙

蠔烙咯煎得很香,也配上魚露加辣醬。份量不少
2018-11-30
炸子雞(走地雞)
2018-11-29 1007 浏览
好久沒去大中華吃飯啦~除了精緻美食,也很愛這種熱炒...因為很下酒🍻⋯⋯可惜我要介酒一個月(;´༎ຶД༎ຶ`)這種店真的要一大群朋友來,才可以多點幾款不同的菜~.點了上次的漏網之魚臘味煲仔飯~好吃~是有飯焦的♥️是料有點多過頭,飯再多點就好了.還有黃金鮮魷(加了咸蛋黃)👍🏻香煎墨魚餅👍🏻薑蔥魚雲🐟忘了是什麼雞🐥(找到了,叫土匪雞)這個要預定的哦,肉很嫩滑~炸大腸 拼 椒鹽骨上湯菜心苗,還有冰菠蘿🍍
好久沒去大中華吃飯啦~
這種店真的要一大群朋友來,才可以多點幾款不同的菜~

點了上次的漏網之魚
臘味煲仔飯~好吃~是有飯焦的♥️
是料有點多過頭,飯再多點就好了
還有黃金鮮魷(加了咸蛋黃)👍🏻
香煎墨魚餅👍🏻
薑蔥魚雲🐟
忘了是什麼雞🐥(找到了,叫土匪雞)
這個要預定的哦,肉很嫩滑~
炸大腸 拼 椒鹽骨
上湯菜心苗,還有冰菠蘿🍍
2018-11-17
  • 土匪雞