餐厅: 大中華飯店
资讯:

2012-09-07 261 浏览
好耐之前,未搞到依家咁大規模時黎過一次 對於鐵板豬手印象深刻最近看電視才知道這是明星飯店睇住老闆的成功辛酸史 真係不得不說一句因為原來老闆最初只是茶水部對於大廚後鑊功夫一曉不通到後期自己研究再發明到現在有生命的菜色真係說來話長都係開飯最實際一去到已經見到好多人仲等緊位好在我地唔使等因為兩星期前朋友已打電話BOOK枱仲BOOK埋炭燒奶豬 ♥ 最初以為朋友講錯乳豬做奶豬但原來真係未戎奶的豬仔聽落都覺得慘 但真係好味炭燒奶豬 - 好細隻既豬仔,上枱時好香,作為頭盤真係好適合,因為上枱就有高興熱鬧既氣氛炭燒的關係需要預訂,由於太細隻,無乳豬咁好肉,亦唔會油但脆卜卜,知道左佢原來係未戎奶之後就唔係好忍心...下次唔叫依個了~~~~鐵板豬手 - 好好味,鐵板上又係熱辣辣既野,離遠已經聽到聲,香噴噴黑椒味出晒煙,亦都好"林"一切就已經骨肉分離, 個汁真係同豬手好夾,食埋皮先正,入口即溶既脂肪,基本上唔使咬豉油皇大蝦 - 我地要左一斤,又係香口野,需要只係即鈔,可能係火喉夠,好入味,咬開蝦頭亦有膏,食依個唔使用手搣,因為咬啜埋D汁仲正~~冰震鮑汁螺片 - 好甜,清爽,份量亦夠冰震脆鱔 - 幾特別,但
好耐之前,未搞到依家咁大規模時
黎過一次 對於鐵板豬手印象深刻

因為兩星期前朋友已打電話BOOK枱
仲BOOK埋炭燒奶豬 ♥ 最初以為朋友講錯乳豬做奶豬
但原來真係未戎奶的豬仔
聽落都覺得慘 但真係好味

就唔係好忍心...下次唔叫依個了~~~~
炭燒奶豬
真係好細個就.....
鐵板豬手
食依個唔使用手搣,因為咬啜埋D汁仲正~~
豉油皇大蝦
冰震鮑汁螺片 - 好甜,清爽,份量亦夠
冰震鮑汁螺片
冰震脆鱔 - 幾特別,但對本人來說,可能熱食鱔會比較岩我,因為依個涷入口既鱔肉,又有D咬口,感覺有D怪
同埋見到D皮既色.......真係有汁比較夾鱔
冰震脆鱔
鈔聖子 - 正路,野味,但不夠辣,但份量夠
鈔聖子
臘味煲仔飯 - 真係推介,粒粒飯都有生命既,係電視睇過制作過程都好想試,黎到大大煲即加豉油花生同
蔥花兜混,D臘味香到無朋友,但雖然大大煲,但其實飯不多,一人一碗仔,食到"lum lum 脷" XD,加埋D飯椒,真係覺得粒粒飯都有生命咁
粒粒飯都有生命既臘味煲仔飯
蔥/花生/豉油即鈔
椒絲腐乳鈔通菜 - 正路,又係唔夠辣
椒絲腐乳鈔通菜
鐵板泰式雞亦 - 依個係我地見到隔離枱咁香先嗌,甜酸醬鐵板上真係好有香港FEEL
D乾蔥同菠蘿令到佢特別左,香左
鐵板泰式雞亦
餐牌見到土匪雞好得意,要下次試
土匪雞好得意,要下次試
如果夠時間BOOK到大顆兒黎依到食飯,真係又好食又夠熱鬧~~~
但記得要提早D BOOK~如果唔係連等位都唔使等...因為係等唔到的~~~~
题外话/补充资料: 每日BOOKING都係分兩個時段 6:30-8:00 /8:00 - 打烊 6:30果轉就要交枱,會食得無咁盡興,多人抵食之選
2012-09-02
土匪雞好得意,要下次試
粒粒飯都有生命既臘味煲仔飯
  • 臘味煲仔飯
2012-09-06 43 浏览
突然想起這店, 今天冒了要排隊的險, 亦來試試想不到西蘭花都可以入味, 不是白烚那麼敷衍, 幾隻大大肥厚的冬菇超美味, 這麼簡單的餸菜都能弄得這麼美味, 很難得完全沒有期望這個豬手會怎麼的好, 想不到, 吃一口後已不能停, 肉真的很腍, 很入味, 在鐵板上繼續被煎香的洋蔥繼續為黑椒汁帶來甜的味道, 夾雜一起, 真是非常難形容的好味道! 鯪魚球超級好肉彈牙, 真是製作認真, 蜆介醬味道香濃帶點咸, 像專門順道菜的餐廳製作 但真的很難想像普通一家什麼家坊小菜都有的菜館能將每個菜都絕不馬虎, 每個都美味非常!
突然想起這店, 今天冒了要排隊的險, 亦來試試

西蘭花冬菇
黑椒鐵板咸豬手
蜆介鯪魚球
2012-08-06
西蘭花冬菇
黑椒鐵板咸豬手
蜆介鯪魚球
2012-08-21 253 浏览
年初農曆新年期間已看過不少以食店作為拍攝場地的報導,饞嘴的我顯然沒有把目光放在大明星的身上,美食才是重點。看見店內簡陋的佈置,卻可以吸引大明星前來,心想或許這小店的老闆跟娛樂界人士有一定的交情。近日因為電視台製作新一輯飲食節目,讓這家小店的名字再次熱起來。節目中介紹了老闆的奮鬥史、食店的經營策略和理念,我也很欣賞老闆的堅持,不過最重點還是美食。「白老鼠」看見譚校長做訪問時自顧自的吃完整隻雞腿,三番四次叫老闆跟三嫂一起吃,就可知道這裏的美食是何等美味。趁著MAMI回港進行大食比賽,如此美味的食店,又怎可不列入我們的大食比賽的環節中呢!如果沒有「白老鼠」我當然找不到飯店的位置,走著走著我根本不知道去到甚麼地方。整條小街有幾個舖位都掛著小店的名字,就可知道業務擴張的速度了。看見節目的介紹本來想吃土匪雞跟乳豬,看看餐牌的價錢,一隻雞要$220,一隻乳豬要$450,加上我們只有三個人,「食力」實在有限,還是看看其他的美食吧!白果胡椒豬肚湯(食評大多人推介芥菜咸蛋肉片湯,但我卻認為這簡單易造,在外頭吃飯一定要嘗嘗「心機菜」就選了這一款。一向最欣賞西環德記的胡椒豬肚湯,這兒的味道還可以,不過對喜歡吃

胡椒豬肚湯
白果胡椒豬肚湯
(食評大多人推介芥菜咸蛋肉片湯,但我卻認為這簡單易造,在外頭吃飯一定要嘗嘗「心機菜」就選了這一款。一向最欣賞西環德記的胡椒豬肚湯,這兒的味道還可以,不過對喜歡吃熱乎乎食物的我來說,的確是涼了一點。可能是怕食客受不了胡椒的辣,故意不把湯煮得那麼燙吧。)
清蒸花甲
(花甲常用豉椒來炒,又或用油鹽水浸熟來吃,清蒸的味道原來遠勝前兩者。食店選購食材和處理都做得很好,花界肉質鮮甜,而且沒有沙,再把秘製醬汁倒進甲殼內,一口吃下去,這就是美味!)
鐵板黑椒豬手
黑椒鐵板豬手
(豬手香軟肉嫩,一刀切下去,整枝豬手肉骨分開。黑椒味濃,不算太辣,不過對我來說最好吃的,還是那半生熟沾了黑椒汁的洋蔥呢!)
臘味煲仔飯
(雖然天氣很炎熱,而且我不是太湊米氣的人,但看見飲食節目中播出在砂鍋中拌勻米飯的情景,就讓我們想嘗嘗它的美味。事實上卻叫人失望,飯不太油膩,但硬得有點像煮不透的米飯,加上醬油太咸,臘腸也沒煮軟。)

這店的食物真的不錯,近日成為熱店,人流實在太多,看見老闆娘在紙上寫寫、刪刪安排座位,就像計畫大工程一樣。如果要大夥兒去吃的話,我想要花上不少時間輪座吧!
2012-08-13
胡椒豬肚湯
鐵板黑椒豬手
2012-08-17 42 浏览
是次都算好彩,冇訂枱都只係等咗30分鐘就有位啦!😁我個人覺得㷛仔飯最好食,但可惜個㷛咁大但係得好少飯😥其餘D餸都係一般,好似黑椒豬手、冰鎮墨魚、啫啫通菜都係比較普通。煮得最差既係炸大腸拼排骨,太乾。😡反而花甲同琵琶豆腐和炭燒燒鵝就有D水準。😁
是次都算好彩,冇訂枱都只係等咗30分鐘就有位啦!😁
煮得最差既係炸大腸拼排骨,太乾。😡
反而花甲同琵琶豆腐和炭燒燒鵝就有D水準。😁
  • 炭燒燒鵝、琵琶豆腐
2012-08-14 37 浏览
因看電視而得知此食肆,於是相約朋友到此一試,大約在6:15到達,門口的啊姐話1個鐘頭交枱,雖然我可以理解(因為客多),但並不認同有足夠的時間進食,無奈地接受,重慘過上班放午膳!當時時間尚早,沒有幾枱客,我和朋友寫了三道菜,生炒骨、草蟲蒸雞及上湯菜苗,只是幾道家常菜,但我們足足等了半小時有多,於是問問侍應和門口寫單的啊姐,但他們的回覆是--不理采。到問着一位哥仔,他才肯追單,過了一會,出了一道上湯菜苗。我們吃完菜苗後差不多1小時,但其餘兩道菜還未有,於是再追單,但他們仍是擺出不理采的態度,本已是一肚氣,惟有埋單離開。試問怎會有下次!最不愉快的晚飯經歷
因看電視而得知此食肆,於是相約朋友到此一試,

大約在6:15到達,門口的啊姐話1個鐘頭交枱,

雖然我可以理解(因為客多),但並不認同有足夠的時間進食,

無奈地接受,重慘過上班放午膳!

當時時間尚早,沒有幾枱客,

我和朋友寫了三道菜,生炒骨、草蟲蒸雞及上湯菜苗,

只是幾道家常菜,但我們足足等了半小時有多,

於是問問侍應和門口寫單的啊姐,但他們的回覆是--不理采

到問着一位哥仔,他才肯追單,過了一會,出了一道上湯菜苗。

我們吃完菜苗後差不多1小時,但其餘兩道菜還未有,

於是再追單,但他們仍是擺出不理采的態度,

本已是一肚氣,惟有埋單離開。

試問怎會有下次!

最不愉快的晚飯經歷

题外话/补充资料: 電視台播的飲食節目和主持介紹的食肆, 除了食物的味道,還要了解服務的態度。 老闆是用心做菜, 但忽略了樓面最基本的服務。
2012-08-13
2012-08-10 41 浏览
見OPENRICE咁多好評, 即管去試一試!!! 真係名不虛傳! 好正宗既大排檔風味, 朋友們都讚口不絕!燒豬-$450一隻, 好好味!黑椒豬手-基本上枱枱都會叫既野食, 豬手好入味, 正!椒絲生菜-好油,咸!!!!炒硯-好多肉,勁辣,正腐皮卷-正常味道!臘味煲仔飯-OK啦!生炒骨-本人至愛!朋友們話會再去食過!!!! 因為太抵食喇!

燒豬-$450一隻, 好好味!

黑椒豬手-基本上枱枱都會叫既野食, 豬手好入味, 正!
椒絲生菜-好油,咸!!!!
炒硯-好多肉,勁辣,正
腐皮卷-正常味道!
臘味煲仔飯-OK啦!
生炒骨-本人至愛!

朋友們話會再去食過!!!! 因為太抵食喇!
2012-07-04
生日
  • 生炒骨
  • 燒豬
  • 黑椒豬手
2012-07-24 50 浏览
打風的晚上,打算約家人外出食飯,最後揀左呢間大中華。地方不難找,大排檔格局,但座無虛席,大部分都預早訂位,人少的就站在街外等或搭檯...(限時1小時內交檯)我們點了四個餸,包括:蒜茸蒸扇貝 ($18@): 新鲜,好大隻!八珍豆腐煲 ($68) : 真材實料 =)泰式雞翼 ($80): :份量很大, 以為是辣的, 但吃下去是酸甜的...土匪雞 ($220): 招牌菜之一,雞肉很嫩滑,值得一試! ^^小菜OK, 唯獨夏天吃會有點熱, 如有冷氣會比較舒適。
打風的晚上,打算約家人外出食飯,最後揀左呢間大中華。

我們點了四個餸,包括:

蒜茸蒸扇貝 ($18@): 新鲜,好大隻!

八珍豆腐煲 ($68) : 真材實料 =)

小菜OK, 唯獨夏天吃會有點熱, 如有冷氣會比較舒適。

2012-07-22
  • 蒜茸蒸扇貝
  • 土匪雞
2012-07-12 82 浏览
還記得上年到大中華食過的臘味糯米飯,至今還念念不忘,葱花配合著咸香的臘味真的十分美味!我一口氣吃了三碗呢今天想食小炒小菜,不其然令我想起這店,可惜只得兩人不可叫太多的菜!這個清蒸花甲最美味花甲又大又新鮮!充滿鮮味!硯肉內還藏著一隻可愛的寄居蟹呢冰鎮鱔片味道偏淡,魚鮮味不夠,就算配芥末醬油也是十分普通,還是豉汁蒸鱔好味些!炸大腸配椒鹽排骨炸得很脆,但是不太夠味!最後就是薑蔥魚肚,很腍也很新鮮!薑蔥配合得很好,我很怕魚腥!但卻很喜歡食鮮魚,尤其魚肚,這平價花膠真的很有營養喔!這店的菜式比較特別,下次可試其他菜式!

這個清蒸花甲最美味
花甲又大又新鮮!充滿鮮味!硯肉內還藏著一隻可愛的寄居蟹呢
冰鎮黄鳝
炸大腸配椒鹽排骨炸得很脆,但是不太夠味!
椒鹽排骨併炸大腸
恙葱魚鰾
這店的菜式比較特別,下次可試其他菜式!
恙葱魚鰾
2012-06-27 34 浏览
自睇完電視節目介紹後, 一直都好想試的一間食店, 為慶祝友人生日飯,亦有見及有些友人放工早, 有些比較遲,所以揀了遲放工友人的公司附近吃, 事前忘了訂位, 不過都打算食7點, 應該唔會難有位的, 點知我們遲咗19:15至到,到揀好食咩落單嘅時候都19:40,到點菜的時候, 亞姐話:你哋快d落單啦, 坐到20:30就要走啦!唔係掛.......坐得一個鐘多, 就要走........我哋唔理繼續食, 20:25亞姐嚟埋單, 咁快我哋都未食完,於是我哋問, 亞姐你仲有吉檯, 你有客嚟我哋至走得唔得呀?亞姐再答:唔得喎, 呢喥係咁嫁喎!你哋咁嘅趕客生意態度, 啲嘢幾好食都無用!
自睇完電視節目介紹後,
一直都好想試的一間食店,
為慶祝友人生日飯,
亦有見及有些友人放工早, 有些比較遲,
所以揀了遲放工友人的公司附近吃,
事前忘了訂位, 不過都打算食7點,
應該唔會難有位的, 點知我們遲咗19:15至到,
到揀好食咩落單嘅時候都19:40,

唔係掛.......坐得一個鐘多, 就要走........
於是我哋問, 亞姐你仲有吉檯, 你有客嚟我哋至走得唔得呀?
亞姐再答:唔得喎, 呢喥係咁嫁喎!

你哋咁嘅趕客生意態度, 啲嘢幾好食都無用!
2012-06-25
生日
又來大中華。上回母女仨評價甚高 (除了琵琶豆腐,黑椒鐵板豬手、椒鹽骨拼炸大腸、豉汁炒蟶子和黃鱔煲仔飯皆有水準 ),大人便拉她親愛的姊姊──姨媽來嘗嘗。光顧當天適逢假期,食客比預期少,坐得倒算舒服。我們重溫了炒蟶子 ($80) 和黃鱔飯 ($90),另點了椒鹽鮮魷 ($68)、南乳吊燒鱔 ($88)、生炒骨 ($68) 和海鮮扒豆腐 ($65)。份量本不足夠五人享用,然一番「品評」之後,大夥兒均失去續點的意欲。炒蟶子與黃鱔飯,味道依舊好,節錄本人食評〈誰說天下沒有不勞而獲的──晚餐篇〉如下:豉汁炒蟶子蟶子無沙、鮮甜,豉椒汁完全滲入肉裡──那是在家無法做到的火候。水準不輸某些專吃海鮮的店子呢,大人邊吃邊讚。光是洋蔥、青紅椒等配菜加上「惹味」豉汁,已能吃上一碗白飯。黃鱔煲仔飯只見偌大的砂窩飯量只佔一半,大量蔥花和炸花生夾雜其中;黃鱔則切成幼條,寥寥可數。飯煮得很有水準,粒粒分明、乾身、軟硬適中;窩底飯焦更是香脆無比。味道方面,經過特別處理的蔥花被飯燙至僅熟,濃濃蔥香在口腔內盤桓,那滋味──噢,愛蔥如你絕對不容錯過!「主角」黃鱔,鱔味「淹沒」在霸道蔥香之下,幾乎半點不剩。不差 (沒有腥味),但
又來大中華

肉都跑哪兒去了?
豉汁炒蟶子
小哥拌蔥中
份量少了,五六碗總有的
黃鱔煲仔飯
「主角」黃鱔,鱔味「淹沒」在霸道蔥香之下,幾乎半點不剩。不差 (沒有腥味),但我無從打分!只是蔥飯太太可口了,鱔肉多寡,我壓根兒不介意……

味道未變,份量卻大減幾近三分之一
!難不成節日效應、成本上漲還是咋的?如此這般算不得價廉物美了。尤其是蟶子,筷子一撥入目盡是殼子,「該死的肉都跑哪兒去了?」大人邊挑邊咕噥。可不是,一心讓姊姊嘗新,卻不幸遭「滑鐵盧」,面子掛不住啊
……至於黃鱔飯,堂拌蔥花是其賣點。首次品嘗的姨媽說了那麼一句:「怎麼蔥比飯還要多呀?」果然甲之熊掌乙之砒霜,我和大人恰恰欣賞蔥多……
香脆惹味
妹妹其實欲點椒鹽骨拼炸大腸,但我建議多試新菜式,遂改了大家同樣喜愛的椒鹽鮮魷。這兒的酥炸菜式實在不賴── 脆皮厚度恰到好處 (據我經驗,粉漿無論乾濕,皆以為尚),乾身十分,入口不覺油膩。調味適中,微辣鹹香,乃下酒佳餚
。同上理由,份量偏少 (每人兩三塊左右);然近月鮮魷花枝甚麼的零售價上漲得厲害,尚算情有可原。
有沒有再亂一點啊?
南乳吊燒鱔,甫登場擺盤之亂叫我忍不住咂咂嘴
。名是吊燒實為油炸,與鮮魷之脆漿不盡相同,輕薄、鬆酥,但不及前者乾爽、挺身。鱔肉滑嫩,光吃南乳味淡,必須蘸醬──醬同為南乳 (聞說摻了煉奶?)。我猜店家故意如此,如事前下太多調味,易蓋過鱔肉本身甜鮮。大人表示不俗,我覺得一般,許是我向來不甚愛鱔類菜式之緣故 (黃鱔飯例外
)。
「家鄉」味生炒骨,大人如是說
大人吃了一塊肉即眉開眼笑道:「是咱家鄉風味呢!」大人祖籍中山,如今該地的生炒骨可是這樣子?儘管沒有「拔絲」,也不是甚麼「古法山楂」,醬汁甜酸度調教得宜,表現中規中矩
。排骨件件「掛醬」,口感仍酥;只是肉偏瘦,油脂不足。如採用肥美腩肉,更得母女歡心。
清清淡淡
是時候來一道青菜,可這兒選擇不多 (應該說對我們口味的不多
),最後要了海鮮扒豆腐。美其名為翠塘豆腐──煮好海鮮粒 (魷魚帶子蟹柳) 和蔬菜粒 (菜莖甘筍鮮冬菇),勾玻璃芡,再淋在嫩豆腐上。清清淡淡,下飯不差。「家常」風味,遠道而來試菜的你不必考慮了。

世間的愛情總有盡頭止於不忠與背叛。」你說,對食店的熱情何嘗不是?愛得深,往往敵不過現實的殘酷……
小哥拌蔥中
香脆惹味
  • 黃鱔煲仔飯,椒鹽鮮魷
2012-05-21 24 浏览
為慶祝朋友F 就來做老豆, 朋友B同我就趁佢重可以出來食下飯吹下水, 就一於同佢食返餐好野。朋友F 之前住長沙灣附近, 所以提議左去呢間開飯。由地鐵行過去要行10分鐘, 果然响香港要食平靚正嘅野係需要一d腳骨力嘅。一去到門口, 可能只係六點幾, 門口只係得小貓3幾隻, 出奇地唔需要等好耐位就入得。3 個人點左4款小菜。鐵板黑椒豬手: 上枱時黑椒的香味隨着鐵板的熱力擴散至整個食店, 令人食慾大振! 落刀切時豬手鬆軟非常, 件頭十足。色、香都得高分。味道方面, 黑椒略嫌過濃過咸, 原本豬手的味道被蓋過。另肉質太軟倒是見人見智, 我自己就偏好有少少咬口的。所以味就只合格。黃金鮮魷: 咸蛋黃十分重手足料, 炸後控油亦算合格, 整體不俗。豉油皇生蠔: 較差的一味, 豉油皇不夠香, 生蠔亦嫌乾身。蒜蓉白菜仔: 普通的炒菜仔一碟, 不作評語。

3 個人點左4款小菜。

豉油皇生蠔: 較差的一味, 豉油皇不夠香, 生蠔亦嫌乾身。

蒜蓉白菜仔: 普通的炒菜仔一碟, 不作評語。

位置頗偏僻, 去前要check 清楚~
大牌檔酒水平!
鐵板黑椒豬手上枱時的滋滋聲, 真頭好似去鋸扒咁!
用刀叉一拖就開, 都唔駛點用力, 好鬆軟~
略嫌黑椒味太重影響口感
黃金鮮魷, 乾身足料, 不俗~
题外话/补充资料: 作為明星飯堂, 菜單上的菜色確實比一般大排檔多及特別, 如鐵板黑椒豬手, 放眼10枱客起碼有5至6隻, 噱頭十足。今次只有3個人未能試盡所有推介菜式。下次一於多叫幾個來再試。
2012-05-14
位置頗偏僻, 去前要check 清楚~
大牌檔酒水平!
鐵板黑椒豬手上枱時的滋滋聲, 真頭好似去鋸扒咁!
用刀叉一拖就開, 都唔駛點用力, 好鬆軟~
略嫌黑椒味太重影響口感
黃金鮮魷, 乾身足料, 不俗~
  • 鐵板黑椒豬手
2012-05-16 29 浏览
早左幾日BOOK左位點知去到佢話無BOOKING,大家唔好打90454863可能會無左個BOOKING亦可能因為我UP得出90454863,所以佢都俾我準時8:30入叫左:燒豬-係現場燒,都幾大隻,皮都好脆,不過$450蚊一隻真係幾貴豬手-呢個真係頂級推介,成隻豬手都好入味,加上係鐵板燒,真係好特別,好似$90蚊椒鹽骨拼大腸-啲大腸同啲肉都好乾,一般啦椒絲生菜-好大碟,不過油多,略咸炒硯-都好多肉,勁辣,正。可惜隻燒豬最後先黎,太飽了,因為共其他野食都好好味,隻豬要打包一半返屋企,蝕左一半了。總共7百幾蚊,四個人食,都OK啦。
早左幾日BOOK左位
點知去到佢話無BOOKING,大家唔好打90454863
可能會無左個BOOKING

叫左:
椒鹽骨拼大腸-啲大腸同啲肉都好乾,一般啦
椒絲生菜-好大碟,不過油多,略咸
炒硯-都好多肉,勁辣,正。

總共7百幾蚊,四個人食,都OK啦。
2012-05-15
母亲节
  • 黑椒豬手
2012-05-12 106 浏览
一早聽聞這餐館中菜很有鑊氣! 今日終於有機會試試即燒脆皮乳豬 [$450] (好味指數: 9/10)乳豬皮十分脆口,脆皮下面是熱騰騰的肉. 乳豬肉嫩口, 不"鞋"! 正腐皮卷 (好味指數: 6/10)腐皮炸得金黃脆口的. 內裡包著木耳同紅蘿蔔絲. 味道唔錯! 臘味煲仔飯(好味指數: 9/10)臘味飯用熱鍋盛上, 侍應會於你面前加蔥落d飯到, 然後就起勢地炒炒炒! 一路炒, 一路"咋""咋"聲, 即時香味四溢!個臘味飯十分足料, 有大量臘腸及臘味, 有些花生. 整體來說很香口! 正!土匪雞[$220] (好味指數: 9/10)見佢賣相咁特別所以試下. 不過味道其實同照燒雞無咩分別. 但就賣貴好多了...土匪雞皮又是很脆口, 不過肉有點"鞋"口, 不夠滑. 隻雞企左係度, 食上去有點困難, 好在有手套及刀叉提供! 雜菜鍋 (好味指數: 5/10)個鍋的味道比較濃, 但用料豐富, 有幾款菜, 冬菇, 蝦乾等等蠔餅 (好味指數: 5/10)比較油, 但好鬆脆. 蠔仔份量適中.很滿意整餐飯的菜色, 可以說是色香味也不錯

一早聽聞這餐館中菜很有鑊氣! 今日終於有機會試試

即燒脆皮乳豬 [$450] (好味指數: 9/10)
記得要一早預訂!
腐皮卷 (好味指數: 6/10)
腐皮炸得金黃脆口的. 內裡包著木耳同紅蘿蔔絲. 味道唔錯!
臘味煲仔飯(好味指數: 9/10)
臘味飯
土匪雞[$220] (好味指數: 9/10)
土匪雞皮又是很脆口, 不過肉有點"鞋"口, 不夠滑.
隻雞企左係度, 食上去有點困難, 好在有手套及刀叉提供!
雜菜鍋 (好味指數: 5/10)
蠔餅 (好味指數: 5/10)
比較油, 但好鬆脆. 蠔仔份量適中.
很滿意整餐飯的菜色, 可以說是色香味也不錯

题外话/补充资料: 雖然是以大排檔形式經營餐館, 但座位頗舒適, 仲有冷氣供應, 衛生也不錯~
2012-05-03
記得要一早預訂!
臘味飯
  • 即燒脆皮乳豬
2012-04-17 23 浏览
揾食 行遠啲!用這通常用來打發人的話開場,好像很沒禮貌是吧?但這就是今天的香港。方便的地區,食肆已經被零售攻陷了;不甘於以「溢價」幫襯連鎖店水準的好「食」之徒,便得花點心思、腳骨力和交通費。大中華,絕對是在旺區的雷達以外;這更顯出她不成正比的名氣。三番四次被攝得演藝圈人士來光顧,以不講究排場的小店而言,十分少有。這天,乘同伴在附近工作之便,我們終來報到。(否則,以她三步不出閨門的性格,休想要她遠渡而來!)到達時已是九時過外了,傳說中的常滿名店,人潮也稍為舒緩。等了一會,已被編到一張四人桌。大了些吧?不大,餸上桌你就知!倆口子吃不了多少,除了點名物鐵板黑椒豬手外,還有南乳燒鱔和芥菜鹹蛋湯。豐料湯,「加料」鱔湯來了,嚇了一跳:這根本是「家庭裝」份量!今餐飲湯飽!拿起湯勺一舀,那淺黃色的不透明湯水下,蘊藏大量湯料!若撈渣上桌,那已是一碟例牌時菜的份量了。料足,湯實在不會難喝到哪裡。燒鱔,件頭亦不見遜色。未曾預計的是,鱔的表面有一層甚厚的炸粉。如此落鑊一炸,這道菜已不能再叫「燒」鱔了。那層「多出來」的炸粉,咬起來除了脆還有些少硬身,而且有南乳味。這個烹調法為食材加上了太多的口感:鱔本身是啥味道
揾食 行遠啲!

豐料湯,「加料」鱔

湯來了,嚇了一跳
弊!成鍋咁大,點飲得晒?
仲好足料,菜都唔駛叫!
燒鱔,件頭亦不見遜色。未曾預計的是,鱔的表面有一層甚厚的炸粉。如此落鑊一炸,這道菜已不能再叫「燒」鱔了。那層「多出來」的炸粉,咬起來除了脆還有些少硬身,而且有南乳味。這個烹調法為食材加上了太多的口感:鱔本身是啥味道,已不能吃出來了。
那附上的南乳沾醬,可以不需要了。這味菜,小朋友用來送飯尚可,但要吃鱔本身的精彩之處,似乎不太妥當。
「厚道」是形容人;「厚度」則形容燒鱔炸粉
妹仔大還是主人大?

招牌菜也端上來了:未見其形,先聽其(鐵板的沙沙)聲和聞其(黑椒汁受熱散發的略為嗆喉)味。再次是一貫的「大件」;其上的配料(洋蔥、紅蔥頭、芫茜和紅椒絲)令人花多眼亂。同一疑問再次出現:每種配料(當然,還有黑椒汁)有其獨特的味道和用途,「大堆頭」式的處理是幫助了主要材料?還是混淆了味覺?很遺憾,這一回,又是後者。
特別是過多的黑椒汁,騎劫了我的所有味覺,實在吃不出豬手本身是甚麼味道!
七彩豬手姐姐?!
至於豬手的質感,也值得一提:用刀一切,幾乎無需用力,皮和肉都馬上裂開,刀鋒直達豬骨!當然,太韌的肉沒有人會喜歡吃,但我還是會期望吃到一點肉的咬感。眼前的豬手軟弱無力,我不禁問:這是好的處理方法嗎?
一刀直達核心...這是我熟悉的豬手嗎?
食上腦!

一頓家常便飯
,竟把我帶進了「料理哲學」的問題中:烹調,到底是為了present怎麼樣的製成品?食材要我們怎樣享受它?廚師要怎樣去配合它?烹調是要「加入」味道,還是要「帶出」食材的特色?... 這個離座的心情,是我始料不及的。
2011-04-06
2012-03-22 74 浏览
朋友邀約來這裡晚飯聚舊,由長沙灣地鐵出閘後仍要行一段路,當看見門面後心諗無別的選擇嗎?坐下來朋友就即時向伙計落柯打,如像背急口令般一口氣點了8,9個餸,在差不多等了10分鐘之後,第一道菜來了--(清蒸大花甲)--配上一小碟甜酸槳汁,好鮮好食不過有少少沙但可以接受,因為我輕視這裡加上朋友們個個手快搶住食,所以沒有影相真可惜!第二道菜是我的至愛菜--(豉油皇煎鴨下巴)--又係心急搶住食沒有影相,個人偏愛好味道!!第三道菜--(豉椒炒聖子)--普通貨式但有鑊氣第四道菜--(竹笙漁湯浸菜)--普通小菜,第五道--這裡的出名菜---(鐵板黑椒豬手)---黑椒香味濃郁加上賣相一流,第六道菜--(香煎墨魚餅)--巧巧味呢!!其實食材靚而又用心製作就是烹調料理的基本法!!第七道菜--也是這裡的出名菜---(巴蜀鯰魚鍋)---跟爐上愈煮愈辛辣,愈辣就愈要食,鯰魚肥美肉多又少骨而配菜更是好食到不得之了第八道菜--Show Time--各位老細---大中華首本名菜----(火熱動感煲仔飯)----熱辣辣大大個瓦煲奉上檯,伙計運用摩打手,眼明手快地將配料和食材逐一放入瓦煲內撈均,一碗令你一試難忘的煲仔飯就誕生

不過有少少沙但可以接受,
第三道菜--(豉椒炒聖子)--普通貨式但有鑊氣

第四道菜--(竹笙漁湯浸菜)--普通小菜,

第六道菜--(香煎墨魚餅)--巧巧味呢!!

其實食材靚而又用心製作就是烹調料理的基本法!!
鯰魚肥美肉多又少骨而配菜更是好食到不得之了
煲仔飯
)----

熱辣辣大大個瓦煲奉上檯,伙計運用摩打手,眼明手快地將配料和食材逐一放入瓦煲內撈均,一碗令你一試難忘的煲仔飯就誕生!!

煲仔飯有兩款選擇--(1)臘味煲仔飯--(2)黃鱔煲仔飯--據說黃鱔補血,女性可以多食,當晚試齊兩款,自己較喜歡臘味煲仔飯,因為有飯焦較香口啲

第九道菜,何止出名,簡直大方得體,卜卜脆---(堂燒脆奶豬)---一個字<正>!巧巧味嘅呢!!
飽食過後,店外有成幾十人在等位,好似有嘢派咁,自己反而有點內疚,最初竟然輕視大中華飯店,她雖然其貌不揚,但有齊烹調料理的一切原素,
有料有心,童叟無欺,取價公道(我們一行9人選了9道菜連啤酒汽水)每人$160.-現今香港百物騰貴,又要好食又要抵食去邊度搵吖!!
2012-03-17
  • 巴蜀鯰魚鍋