2014-12-28 8382 浏览
中環返工的確係令人疲累,好需要Lunch relax 吓...今次同朋友食, 當係慶祝聖誕節啦由於Book唔到西餐廳, 於是決定食日本野!Yeah!!我好耐無食好既日本野啦~12:30去到,已經全滿, 我建議大家早D Book枱 laOrder咗雜錦魚生飯:太好味啦! 魚生飯最重要的就是飯!!酸度剛剛好!日本珍珠米正!!!雜錦魚生亦十分新鮮!!Perfect!!!朋友的鰻魚飯都超吸引!唯一不喜歡的是壽司喰唔似其他壽司X咁慷慨,Lunch set 就只配Miso soup, 無配菜,咖啡,甜品可能中環租貴, 唔想我食咁耐?Still, I will be back!!!
Order咗雜錦魚生飯:
lunch 雜錦魚生飯
雜錦魚生亦十分新鮮!!Perfect!!!
朋友的鰻魚飯都超吸引!

可能中環租貴, 唔想我食咁耐?

Still, I will be back!!!
2014-12-19
lunch 雜錦魚生飯
2014-09-13 9408 浏览
今天約了一位舊朋友在中環午膳,來到了「壽司喰」!由於午飯時候,內裏已經高朋滿座,並以白領居多!我總是心大心細,既想吃海鮮丼定食,又想吃壽司定食!壽司定食(deluxe-HKD350) 與 (regular-HKD220) 之分別在於toro同牡丹蝦,但本人又眼見隔離枱的雜綿魚生飯賣相吸引,經過一輪掙扎之後,最終選定了Deluxe壽司定食。每個定食均附送麵豉湯和烏冬一客!麵豉湯味道比較重,像調出來似的,不夠鮮味,本人不太喜歡這味道,但湯內的腐卜絲,卻增加了咬口!烏冬本身一點嚼勁也欠奉,口感較軟腍,但不至霉爛,呷一口便放棄了!終於輪到主角出場,殊不知甫上桌,卻叫我失望...... 大大沒想到,一個Deluxe定食,會有飯卷和玉子呢?  對我而言,這的確扣減了許多分數,好後悔沒有點雜錦魚生飯... 所有魚生的新鮮度很一般,本身欠缺鮮甜味,與我想像中有很大距離!玉子不夠軟綿且乏蛋香,而飯卷乃水準以下之作,用筷子一夾,散開的。帶子鮮甜,但不夠厚度肥美。三文魚乃普通貨色。海膽顏色對辦,但入口欠缺海膽鮮味,而且紫菜不夠爽脆!三文魚籽賣相不夠飽滿結實,但入口帶油香,味道咸鮮不腥!牡丹蝦肉質爽
今天約了一位舊朋友在中環午膳,來到了「壽司喰」!
由於午飯時候,內裏已經高朋滿座,並以白領居多!
我總是心大心細,既想吃海鮮丼定食,又想吃壽司定食!

每個定食均附送麵豉湯和烏冬一客!
終於輪到主角出場,殊不知甫上桌,卻叫我失望......

大大沒想到,一個Deluxe定食,會有飯卷和玉子呢?
帶子鮮甜,但不夠厚度肥美。三文魚乃普通貨色。
海膽顏色對辦,但入口欠缺海膽鮮味,而且紫菜不夠爽脆!
三文魚籽賣相不夠飽滿結實,但入口帶油香,味道咸鮮不腥!
牡丹蝦肉質爽脆,但鮮味不夠。
Toro油脂豐富,鮮味濃郁,挽回不少分數!

以這樣的價錢花費在這樣的食材,在中環還有其他選擇地方!
2014-09-12
2014-08-29 7539 浏览
今日哥哥話帶我去食日本野去到坐吧台,哥話會新鮮d由於我哥發板已點哂,所以坐定定等食食材大致上都好新鮮特別係火炙三文魚入口融化,食完再叫仲有三文魚包菜飯一致好評又係再點男朋友話連佢甘唔鐘意食魚都鐘意食佢平時唔鐘意食刺身,一食就呑落肚,幾乎無咀嚼,佢話今次竟然可以件件都細嚼唔鐘意食日本野既佢講到明會再黎食甜品有水果姐係蜜瓜,好甜!士多啤梨牛奶布丁👍好香奶味
今日哥哥話帶我去食日本野

去到坐吧台,哥話會新鮮d
由於我哥發板已點哂,所以坐定定等食
食材大致上都好新鮮
特別係火炙三文魚入口融化,食完再叫
仲有三文魚包菜飯一致好評又係再點
男朋友話連佢甘唔鐘意食魚都鐘意食

唔鐘意食日本野既佢講到明會再黎食

甜品有水果姐係蜜瓜,好甜!
士多啤梨牛奶布丁👍好香奶味
2014-08-19 7048 浏览
之前已經知道Sushi Kuu 好full, 所以做足準備訂定枱一班同事浩浩蕩蕩的去試試係唔係真係咁好味先~地點其實比較麻麻, 要行咁多樓梯, 行咁斜既路先上到座大廈不過為咗食, 冇計啦.. 店舖裝潢比較新式, 但略嫌每樣野都黑沉沉, 好彩lunch有戶外陽光射入, 坐Window seat感覺沒太大局促感Set lunch 都有好多款 , 因為早排試完"鮨佐瀬"deluxe sushi set本身好想試試呢到deluxe sushi set比較一下, 但最後見到隔離枱一班人,個個都點了同一個魚生飯,presentation好得, 又大碗, 最後我就跟人點埋同一款魚生飯, 叫 海鮮丼定食 ($270) 海鮮丼上枱, 外觀吸引 , 看出師父不是隨便放些刺身上飯面因為刺身種類眾多, 所以色彩斑斕奪目但相信最奪目莫過於2片海膽 橙黃色鮮明不暗淡, 整片海膽完整不霉爛牡丹蝦大隻新鮮, 蝦肉仍然晶瑩剔透仲有..仲有...若隱若現, 白粉紅間色的otoro (大拖羅) 色澤均勻富彈性不過真係好矜貴, 只有一片, 面積也不大除了海膽, 牡丹蝦和Toro, 還有的包括:魚子, 蟹子, 蟹
之前已經知道Sushi Kuu 好full,
所以做足準備訂定枱
一班同事浩浩蕩蕩的去試試
係唔係真係咁好味先~
地點其實比較麻麻,
要行咁多樓梯,
行咁斜既路先上到座大廈
不過為咗食, 冇計啦..

店舖裝潢比較新式,
但略嫌每樣野都黑沉沉,
好彩lunch有戶外陽光射入,
坐Window seat感覺沒太大局促感

Set lunch 都有好多款
因為早排試完"鮨佐瀬"deluxe sushi set
本身好想試試呢到deluxe sushi set
比較一下, 但最後見到隔離枱一班人,
個個都點了同一個魚生飯,
presentation好得, 又大碗,
最後我就跟人點埋同一款魚生飯,
海鮮丼定食 ($270)
海鮮丼上枱, 外觀吸引
看出師父不是隨便放些刺身上飯面
因為刺身種類眾多, 所以色彩斑斕奪目
但相信最奪目莫過於2片海膽

橙黃色鮮明不暗淡,
整片海膽完整不霉爛
牡丹蝦大隻新鮮,
蝦肉仍然晶瑩剔透
仲有..仲有...若隱若現,
白粉紅間色的otoro (大拖羅)

色澤均勻富彈性
不過真係好矜貴,
只有一片, 面積也不大
海鮮丼定食
除了海膽, 牡丹蝦和Toro,
還有的包括:
魚子, 蟹子, 蟹鉗, 帶子, 三文魚, 吞拿, 蛋...
每一種魚生都是新鮮也沒有太雪藏感,
蟹鉗是熟的, 都不過不失
全碗敗筆在於有片9唔搭8嘅魚旦片
另外甜蛋(玉子) 味道好普通,
蛋味唔夠唔香, 唔甜唔吸引~~

麵豉湯料比較特別,
有薯仔和腐皮,
有嫌腐皮太多
像一個個浮屍浮在湯面
有阻飲湯水~
薯仔細薄軟身
整體味道不鹹但不算突出
麵豉湯
题外话/补充资料: 食物質素平均很好, 但環境可能不太合我心意, 太陰沉. 不過服務比較差, 侍應不夠耐性及做事求其
2014-08-11
海鮮丼定食
2014-06-26 7008 浏览
特別中意這家日式料理,感覺在這裡吃的每一份食物都很好吃而且用心。第一個推薦的是他們的招牌shabu-shabu salad,主要是胡麻醬配白金豚肉的野菜沙律。胡麻醬酸酸甜甜很開胃,我們還問店裡多要了一份作料。豚肉很嫩,蘸著胡麻醬再配著松仁又香又可口。分量很足,我們四人share一份也足夠。但好吃到我一個人單吃一盆也沒問題。Sushi和Rolls都很好吃。這次我們點了兩種卷,法國鵝肝捲和海蝦天婦羅牛油果卷。我本身是牛油果粉絲所以選了兩個都配有牛油果的捲。先說法國鵝肝卷,鵝肝的香郁和牛油果的軟滑配合的恰到好處,一點都不會覺得膩。海蝦天婦羅煎炸的剛剛好,同樣不油不膩,配上可口的牛油果,絕配!且他們的捲米飯粒粒分明,非常有嚼勁。我們還點了野菜稻庭烏肉冬,雖然只有野菜配面,比較素,但不咸不淡正正好,還略有點甜。另點了一個汁燒牛肉火鍋,有兩個選擇美國的或是和牛的。價錢差不少。這次我們只點了較便宜的美國牛肉,但是肉質還是很鮮美,湯料較少可以加湯。最後,要強烈推薦他們的甜品。我們四人選了芝麻雪糕、梅子杏仁豆腐和奶凍share。芝麻雪糕的芝麻味道很濃,最後大家一口氣吃了兩個。杏仁豆腐可圈可點,杏仁味道略
最後,要強烈推薦他們的甜品。我們四人選了芝麻雪糕、梅子杏仁豆腐和奶凍share。芝麻雪糕的芝麻味道很濃,最後大家一口氣吃了兩個。杏仁豆腐可圈可點,杏仁味道略不足。強烈推薦的是奶凍,奶香味重吃上去非常creamy!
吃完一行四人都非常滿足。總體而言覺得Sushi kuu的冷菜熱菜正餐主食火鍋甜品樣樣都能給人驚喜,非常難得!
芝麻雪糕、梅子杏仁豆腐、奶冻
Shabu-Shabu Salad
Mixed vegetable Inaniwa Udon
2014-06-26
芝麻雪糕、梅子杏仁豆腐、奶冻
Shabu-Shabu Salad
Mixed vegetable Inaniwa Udon
2014-06-17 5521 浏览
人在中環,想食日本野,選擇了壽司喰。先來點漬物小食魷魚很鮮其他小食,山葵、沙津、蠔等也十分好食。之後到刺身,畢竟刺身才是主角,整體水準很高,特別令人難忘的是吞拿魚以及海膽。吞拿魚油脂豐富,海膽入口即溶味道每人難以忘記。燒肉十分出色,外層微焦,肉質軟如棉,出色。燒鮑魚切件,送酒一流。天婦羅,用大蝦比平常的有咬口,更有蝦味,更彈牙。另外叫了壽司,也不錯。清酒煮蜆再叫了海膽,因為真係令人想一食再食。甜品

人在中環,想食日本野,選擇了壽司喰。
先來點漬物小食
魷魚很鮮
其他小食,山葵、沙津、蠔等也十分好食。
燒肉十分出色,外層微焦,肉質軟如棉,出色。
燒鮑魚切件,送酒一流。
天婦羅,用大蝦比平常的有咬口,更有蝦味,更彈牙。
另外叫了壽司,也不錯。
清酒煮蜆
再叫了海膽,因為真係令人想一食再食。
甜品
2014-06-16
$2000
試新餐廳。hmmm。。。有時真是要right time, right moment and right place。可能今天不是好日!我試這間寿司店不是如期那麼好。 初入店看見有a certificate of top 100 restaurants in a food magazine,加強了信心。但當👀元menu ,就。。。它沒有仔細介紹餐包括什麼,例如寿司餐包括烏冬、湯、多少件寿司, just a name of set。deluxe 350 or regular 220有什麼分別? 旁邊的expat 也要每樣問waiter 什至走去看其他人食物。作為一間走高上路缐的餐廳,第一下感覺也減分。 Deluxe 350 or regular 220有什麼分別?問完知,貴的有toro,urchin and shrimp 。 試下deluxe ,如圖介紹 卷物,普通。 玉子,沒蛋味。 Toro ,鮮,沒筋,合格。 三文魚,新鮮。Hmmm,可能口味有變化。不太滿意,感覺好像commerical Japanese sushi set 。 同區我個人prefer to pay extra 100

可能今天不是好日!我試這間寿司店不是如期那麼好。

同區我個人prefer to pay extra 100-200 to enjoy much more traditional and delicious sushi set if you found or I recommended before.

可能其他set 會好味點,見其他人也enjoy。Mostly, I only focused on sushi set .
2014-04-29 5452 浏览
在中環返工,間中老闆也會選sushi Kuu午膳作慰勞一下員工,蠻幸福的哩!壽司定食(Deluxe), 超豐富!向來鍾情壽司,看到這場面基本上是控制不了!先由甜蛋開始,很實在的,不會一夾即散。海胆壽司,舖滿整個飯團上,紫菜脆脆的,入囗鮮味!拖羅壽司肥美,入口有種會溶化的感覺。除了壽司,選有一碗烏冬及味噌湯附上,份量足相等於一個晩餐。中午時店內會頗嘈吵,建議慶祝時來;若然想靜靜地享受午餐,則不推介。

先由甜蛋開始,很實在的,不會一夾即散。
海胆壽司,舖滿整個飯團上,紫菜脆脆的,入囗鮮味!
拖羅壽司肥美,入口有種會溶化的感覺。

除了壽司,選有一碗烏冬及味噌湯附上,份量足相等於一個晩餐。
2013-11-24 6486 浏览
這日與朋友來到中環的Sushi Kuu食lunch。餐廳環境以木色為主,給人型格中帶點休閒的感覺,地方亦乾淨衛生。這裡週末也有提供lunch set,有十多款選擇,定價由百多至近四百元一客。我們都不約而同看上了海鮮丼,$260,包一碗麵豉湯。湯先到。麵豉湯裡有不少豆卜條,鹹甜度適中,熱辣辣,算不錯啦。而主角海鮮丼是我們幾乎每次來都會點的,因為配料豐富,一碗飯就可以滿足多個願望嘛。眼前這晚海鮮飯,依舊色彩繽紛多配料,有海膽,帶子,鯛魚,三文魚,蝦,蟹鉗,吞拿魚腩,三文魚籽,玉子等,全部都新鮮味美。唯一要挑剔的只是這日的飯稍為偏乾和硬。一段時間沒有來,水準大致依然保持到,我們都吃得開心。
海鮮丼
海鮮丼
2013-08-30 17062 浏览
My first time coming to Sushi Kuu and their lunch set menu did not disappoint! There are great number of choices and great price range to fit your budget. This time I had the raw fish over sushi rice set. It came with miso soup along with my main dish. The set came with pieces of all different kinds of sashimis, tamago, crab and a big shrimp. Also, they don't give you cheap sashimi either! There's a piece of toro among the pieces of sashimi! So that made me feel like it's worth the money. The sa

This time I had the raw fish over sushi rice set. It came with miso soup along with my main dish. The set came with pieces of all different kinds of sashimis, tamago, crab and a big shrimp. Also, they don't give you cheap sashimi either! There's a piece of toro among the pieces of sashimi! So that made me feel like it's worth the money. The sashimi are all very fresh and the sushi rice on the bottom really complimented with the fish. Although this is not the cheapest place for a sushi lunch, but I would rather pick quality over quantity for sashimi. Sushi Kuu does just that!
2013-08-26
2013-08-22 3628 浏览
朋友邀請到呢間日本餐廳午膳, 雖然之前未幫襯過但都唔知唔會平..好在我既至愛鰻魚飯set只係$190, menu上呢個算係比較平, 如果sashimi rice果D要over $300.價錢有返咁上下D野食質素都唔會差得去邊, 果然佢D鰻魚真係好正, 又肥又美又好味, portion亦相當generous, 所以我覺得兩百多(連加一)都算合理. 佢既set係有埋一碗迷你烏冬同miso soup, 味道亦唔錯~

题外话/补充资料: 唔太鐘意佢地幾次埋唻吹我地走, 我明白餐廳要落場但我地只係多留十分鐘啫, 又冇要求佢地提供什麼服務, 單又一早埋咗, 呢樣野成為美中不足既地方.
2013-08-19 2843 浏览
對自己好啲,咁就要食好啲!每隔一段時間,我就會到中環的「壽司喰」來個貴價午餐,偶一為之,不算過份啦!「海膽拖羅三文魚籽飯」集齊人間三大美味,中午一小碗賣 $390,貴是巨貴,吃也是巨好吃!將飯拌勻,一啖放入口,集鮮甜、肥美,鹹香的味蕾刺激,「治療系代表」無佢點得。「五色刺身」$210不得不承認,全部刺身都新鮮到不得了!最愛甜美牡丹蝦,甜美加槳口,新鮮度爆燈。
「海膽拖羅三文魚籽飯」
「五色刺身」$210

2013-01-24
  • 海膽拖羅三文魚籽飯
2013-02-20 2470 浏览
週末早上做完運動後想吃餐豐富得來又健康點的午餐,很自然首先想起日本菜(相信不少人也會有這'聯想吧),接著我腦海中浮現的就是這間位於威靈頓街頭的Sushi Kuu。 可能到達時時間尚早才12點左右,人客不多,氣氛跟平日上班日子差很多,令本來舒適和型格的環境更添多分悠閒和寧靜。我被安排坐到我喜歡的bar 枱前,可以順便看著師傅預備食物。午市套餐在週末亦有提供。海鮮類、肉類、生熟食都有,定價由$170起至最貴的約$400。而我的選擇是海鮮魚生飯,$260。先送到是豆卜麵鼓湯。味道坦白說印象不深,不過起碼是鹹甜度適中,熱辣辣的一碗湯。接著主角送到,單看紅、橙、黃、綠色彩繽紛的賣相已覺得吸引。配料有蟹鉗,帶子,蝦,海膽,三文魚子,數款紅肉和白肉魚及玉子等,全部都吃得出新鮮甜美,我尤其愛他的海膽和蟹鉗。這個海鮮魚生飯種類豐富又新鮮,每款一片、一件,吃得滿足開心。這個午市套餐價算是性價比不錯,值得再來吃過。
lunch menu
  • 海鮮魚生飯
2013-02-16 1986 浏览
這次和3個同事出來午飯,同事介紹這一家中環的日式餐廳。餐單挺不錯,我有點掙扎的點了日本地雞親子丼定食,外加一份三文魚刺身。其實,我很想試一下這裡的刺身定食,可是親子丼對我來說有種莫名的吸引力,每次都讓我深陷其中,有時候會很失望,有時候就覺得選對了。這次我覺得選的好,好在這個親子丼烹調的非常好,三文魚刺身很肥美,可以下回再試刺身定食。再說一下這個日本地雞親子丼,蛋汁前所未有的飽滿,不但是雞肉上的太陽蛋,飯上還淋上一層蛋汁,每一口飯都有蛋汁包裹;雞肉很滑嫩,太陽蛋熟度剛剛好,整體配合很出色。雞蛋里挑點骨頭的話,如果飯減少五分之一,雞肉增加八分之一,就可以每一口都有飯、雞肉、雞蛋和蛋汁。甜品點了柚子雪糕,挺特別,可是我在別的地方嘗過更好吃的柚子雪糕,所以不太能留下深刻印象。感謝同事的推薦,讓我在中環找到一家我喜歡的日式餐廳,不用走太遠的去吃好吃的中飯,性價比又合算,非常好!回味指數:95/100 (地理位置非常好,性價比優於其他中環同類餐廳,應該以光顧午飯為主)菜單吸引指數:85/100 (刺身定食看起來很吸引,壽司定食我也很想試試看)

2013-02-08
  • 日本地雞親子丼
2012-07-21 1344 浏览
叫左一個滑蛋吉列黑豚飯set lunch配麵豉湯 ($170)黎到嗰時有surprise...點知點解多左個細烏冬...餐牌冇寫架...呢個飯都幾健康咁d豬扒好似冇乜"yip"過...啱啱好夠鹹味炸得一d都唔油雖然等左好耐 但證明佢即叫即整掛份量都幾大: 豬扒有6-7舊...好大碗飯...滑蛋都好多好滑!食完個飯都好飽好彩個烏冬好細得幾條個烏冬湯冇乜特別 但d烏冬本身好好麵豉湯好多豆卜, 唔太鹹, 當然飲哂啦!呢度d座位都幾闊三個人俾六人卡位我地

呢個飯都幾健康咁

好彩個烏冬好細
得幾條

個烏冬湯冇乜特別 但d烏冬本身好好

麵豉湯
好多豆卜, 唔太鹹, 當然飲哂啦!

呢度d座位都幾闊
三個人俾六人卡位我地