2016-11-16 3409 浏览
這頓晚餐,給我的除了裹腹以外,還帶我進入了一場思辨之旅,旅程過後我決定要寫個報告,分享一下當中體會。我歸納餐廳為連鎖集團、名人食府、平民食堂三大類別,此三類食府,為不同人,不同階級和能力的人提供服務。連鎖式可以高尚,也可以平民,即便平民價錢,背後也藏著大商業模式,大商家在以平民手段,在小市民身上謀取暴利; 名人食府高級飯堂這不多說,留給別人發揮 ; 平民食堂,我定義為平民價錢、價廉物美、燒鵝味道叉燒價錢便是。說一說食物方面。這家店用料不是最高級的食材,用的是見慣見熟的家庭火鍋配料,貼地!肥牛比連鎖肥美,係屋企人會買的那種,當然不會很差,毫不慳皮。我敢說,淨食幾碟牛已值回票價。一百多元這樣的價錢,就是貼地!蔬菜類新鮮,有海鮮可點,除了蝦還有是日海鮮,不過是隨機的,有的客人有蟶子,我的是一些蜆,都是貝殼類,不能要求甚麼。丸類,鵝腸雞子等什麼都有,啤酒汽水甜品自便的。重點還是用餐體驗。非一般體驗,不是說其服務和gimmick,服務可圈可點,正正常常我沒有要求也沒有留意,也沒什麼gimmick ,吸引我的是氣氛,是共鳴!全場爆滿的都是客人,我能完全感受到他們都是辛苦工作過後來大飽一餐,不論是客

說一說食物方面。

一百多元這樣的價錢,就是貼地!

重點還是用餐體驗。
全場爆滿的都是客人,我能完全感受到他們都是辛苦工作過後來大飽一餐,不論是客人、還是店家,給您看到的就是香港人的奮鬥精神,給予大家明天繼續戰鬥的動力,即使這個城市在生病當中,多麼的貼地,多麼有共嗚。

這家店對平民來說,大概就發揮著日本居酒屋或加油站的作用吧。

其實相影了好幾張,但我不會上載,因為那種共鳴那種貼地,比食物更奢侈、更難得,這城市沒死亡,大概就是還有這種店,這種人,這種精神吧!

2016-11-14
$160 (宵夜)
2016-11-08 4331 浏览
之前一路想試下蒸煱,咁見到呢到有得蒸又有打邊爐就黎試下。 一黎佢就上左個海鮮蒸煱,下面就粥底 咁海鮮份量都夠,佢應該都係計人頭比。 咁就有龍蝦,蟶子,鮑魚,蝦,蜆,鱔,蠔仲有扇貝。 上面舖左粉絲同蒜蓉,好惹味。 鮑魚都大隻,蒸完都爽口,不過其他就較為細隻,不過不失。 不過龍蝦夾夾,好大隻又多肉,比個讚佢~ 另外仲有刺生任食,都有十幾款選擇。 甜蝦好鮮唔會太細隻,咁其他三文魚 油甘魚都好新鮮。 另外火鍋料選擇都多 肥牛質素都ok 偏向較瘦,冇乜肥膏,但又唔會“鞋”,牛肉味都濃。 另外就係牛舌,我自己未試過打邊爐食牛舌 估唔到又幾夾,切得好簿,肉質爽。 仲有食完蒸煱底個粥,吸左海鮮啲精華。 好鮮甜又綿。 但食埋個粥已經好飽,所以都唔係叫左好多火鍋料食。 另外雪糕都有得食,但款式就唔太多。
之前一路想試下蒸煱,咁見到呢到有得蒸又有打邊爐就黎試下。

一黎佢就上左個海鮮蒸煱,下面就粥底

咁海鮮份量都夠,佢應該都係計人頭比。

咁就有龍蝦,蟶子,鮑魚,蝦,蜆,鱔,蠔仲有扇貝。

上面舖左粉絲同蒜蓉,好惹味。

鮑魚都大隻,蒸完都爽口,不過其他就較為細隻,不過不失。

不過龍蝦夾夾,好大隻又多肉,比個讚佢~

另外仲有刺生任食,都有十幾款選擇。

甜蝦好鮮唔會太細隻,咁其他三文魚 油甘魚都好新鮮。

另外火鍋料選擇都多

肥牛質素都ok

偏向較瘦,冇乜肥膏,但又唔會“鞋”,牛肉味都濃。

另外就係牛舌,我自己未試過打邊爐食牛舌

估唔到又幾夾,切得好簿,肉質爽。

仲有食完蒸煱底個粥,吸左海鮮啲精華。

好鮮甜又綿。

但食埋個粥已經好飽,所以都唔係叫左好多火鍋料食。

另外雪糕都有得食,但款式就唔太多。
  • 刺身
  • 雪花肥牛肉
雖然天氣仲未到打邊爐季節,但亦不減我同朋友的興致最近發現一間十分抵食的仼食放題打邊爐,仲有刺身放題仼食,而且食物新鮮,不錯!先來個刺身,款式選擇多,新鮮鮮味十足,絕不稀場,原以為仼食就會一般,誰不知如此鮮味三文魚,玉子,鮑魚片,甜蝦,八爪魚,希靈魚等......種類夠多再來個蒸氣鍋:鮑魚,龍蝦,扇貝,蝦,蜆......以粉絲同蒸,海鮮鮮味及精華令原本無味粉絲變鮮甜濃郁而各款海鮮都好新鮮,由於用蒸鍋令其味鎖住,海鮮的原鮮味更鮮甜,口感適中有嚼勁,好味呢!食完後就開始我們的火鍋了,沙嗲湯底由於太餓關係,急不及待放入好多食物,當然以菜為主,蔬菜翠綠新鮮爽脆湯底係沙嗲鍋,微辣,味道討好,令食物味道更好火鍋當然少不了牛肉,血紅紅的,牛味十足,好新鮮口感煙韌選擇多,連牛𦟌都有,好新鮮,當沙嗲湯底滲入牛𦟌令味道更惹味另外仲有好少在外吃到的田雞脾,這裡也有,夠多肉,肉質夠嫩肥美,再來一碟也吃得完丸類亦是火鍋必點之選,選擇好多,最愛當中芝士丸,外有點沙嗲味,內有芝士漿,好正最後,當然要再來蔬菜清清腸胃同減膩,蔬菜選擇同樣多又新鮮,火鍋前後都不可少最後提提這裡飲品亦是仼飲,選擇都多,汽水涼茶啤酒茶都有👍🏻
雖然天氣仲未到打邊爐季節,但亦不減我同朋友的興致

食完後就開始我們的火鍋了,沙嗲湯底

湯底係沙嗲鍋,微辣,味道討好,令食物味道更好
火鍋當然少不了牛肉,血紅紅的,牛味十足,好新鮮口感煙韌
選擇多,連牛𦟌都有,好新鮮,當沙嗲湯底滲入牛𦟌令味道更惹味
最後提提這裡飲品亦是仼飲,選擇都多,汽水涼茶啤酒茶都有👍🏻
2016-11-07 2172 浏览
旺角都是經常到的地方,因為約朋友是中間點。是晚來到壹火鍋,二百多元就有火鍋三食,限時兩小時。我們點了海鮮鍋,海鮮以人頭計算,尚算足料。配上蠔仔粥,還有各款新鮮剌身供應,大滿足!海鮮的新鮮程度也可接受。其他食品及飲品,選擇也多,說得出都不缺少,食物質素都是一般任食火鍋的貨色。雖然環境只是一般,但是看在價錢份上,都值得介紹大家一去!
旺角都是經常到的地方,因為約朋友是中間點。

雖然環境只是一般,但是看在價錢份上,都值得介紹大家一去!
2016-11-07 1329 浏览
幾個朋友去旺角食飯,朋友介紹下話壹火鍋好食。所以就相約係個到食飯。壹火鍋主打刺身海鮮火鍋放題,點左火鍋刺身放題及海鮮蒸氣鍋,刺身質素也不錯,食物也新鮮。最值得一讚係蒸氣火鍋,海鮮份量多,非常鮮味,百吃不厭。而我最喜歡當中既蜆,吃入口中,一d沙都無,好新鮮乾淨食完蒸氣火鍋後,便再到傳統火鍋。湯底可以選擇粥底、沙嗲、豬骨等。而且火鍋材料可以任點,蔬菜新鮮,肥牛也不錯。壹火鍋一餐足以滿足多個願望,推薦一試

而且火鍋材料可以任點,蔬菜新鮮,肥牛也不錯。
火鍋一餐足以滿足多個願望,推薦一試

2016-09-27
2016-11-05 1323 浏览
食海鮮蒸氣火鍋 有開邊蝦,生蠔,青口,聖子,扇貝等等,上面加埋蒜蓉粉絲 最欣賞龍蝦同鮑魚 龍蝦肉質爽口彈牙!加埋蒜蓉香味鮑魚既肉質也是爽口,唔會過韌。 另外抵既, 佢比埋個計時器係到, 唔怕過左時間都唔知。 刺身都好多選擇,我們每樣都點啲鍾意既, 甜蝦大又甜!!其他螺片,油甘魚, 鯛魚個啲,冇乜腥味都沒有,質素唔錯。 另外蒸氣鍋個低本來係跟蠔仔粥, 不過佢有得轉返做湯底。 我就轉左做麵豉湯底,之前從未試過麵豉湯,總係覺得怪怪地 不過食落出奇地夾,係咸左少少姐。 而打邊爐都有齊我鐘意食既野, 肥牛~唔係太肥,肉質鮮嫩又唔會"un"  墨魚同蝦滑都好好食, 好爽口。 仲有海蝦都幾大隻,重要係唔"mui"
食海鮮蒸氣火鍋

有開邊蝦,生蠔,青口,聖子,扇貝等等,上面加埋蒜蓉粉絲

最欣賞龍蝦同鮑魚

另外抵
既, 佢比埋個計時器係到, 唔怕過左時間都唔知。

刺身都好多選擇,我們每樣都點啲鍾意既,

另外蒸氣鍋個低本來係跟蠔仔粥, 不過佢有得轉返做湯底。

我就轉左做麵豉湯底
,之前從未試過麵豉湯,總係覺得怪怪地

不過食落出奇地夾,係咸左少少姐。

而打邊爐都有齊我鐘意食既野,

肥牛~唔係太肥,肉質鮮嫩又唔會"un"

墨魚同蝦滑都好好食, 好爽口。

仲有海蝦都幾大隻,重要係唔"mui"
  • 團購任飲任食火鍋
原本諗住打邊爐淨係食熱野,點知呢度得有刺身,咁就叫左少少黎試下。食落都幾新鮮,最中意食蝦,入口甘甜。加左個海鮮拼盤,豐富到成層滿哂,帶子、蝦、蜆⋯⋯上面好多蒜,少少蓋過左海鮮本身的味,不過都幾多肉食,所以都Okay。牛肉意外地靚,油脂分佈均勻,入口唔會鞋,全晚Order左四轉。仲有菜、海鮮等打邊爐等必備料都係任叫,百幾蚊有咁多野揀都好抵食。
2016-10-30 1973 浏览
兆萬中心上面真係有好多嘢食呀 …… 今次幾個朋友仔放工 去試下一火鍋嘅 海鮮 蒸汽鍋 , 呢個蒸氣鍋有三層,頭嗰兩層都係蒸海鮮, 當上面兩層蒸嘅海鮮執流到最底層嚟嘅時候 , 湯底就會充滿咗濃濃嘅海鮮味,非常鮮甜 ,而 呢個時候 最低嗰層就係用最底攞嚟打邊爐 第一層 吸引程度簡直爆燈, 鮑魚龍蝦大扇貝 ……淨係睇已經令到我哋幾個流曬口水了, 蒸嘅時候剛好 大約十分鐘左右 ,就可以開動啦,海鮮非常新鮮,好鮮甜 彈牙 第二層係粉絲,大蜆,青口 同海蝦, 呢個海鮮大餐真係過足曬口癮,基本平時去食海鮮會 點嘅食物都有齊曬 ,時間剛好, 完全保留哂海鮮嘅鮮甜味 食完海鮮最底嗰層就可以用嚟打邊爐啦,其實食咗個兩層海鮮經已開始飽飽哋 ,所以唯有主打點返啲 菇,素,丸,餃食下, 任食餐紙上還有很多款式 共你點餐,足夠你食完飽到出唔到門口。 除咗第一二層海鮮只出一轉外,其實任食點餐紙上面還有些海鮮可以任點任食,青口扇貝魚也有 超薄切肥牛輕輕一汋便可以食了,快靚正,而且紅紅的很新鮮 其實已經好飽好飽不過都要點下刺身食下,任食刺身有很多款而且夠曬新鮮, 今晚餐飯 只係二百幾蚊 真係食到玩曬本😂
兆萬中心上面真係有好多嘢食呀 ……

超薄切肥牛輕輕一汋便可以食了,快靚正,而且紅紅的很新鮮

2016-10-28 1668 浏览
上次食bbq 7080既時候見到好多人去壹火鍋食野 都已經心郁郁想試下一打開升降機門 已經聞到好香火鍋味 超香 超多人等位 但好在先前book左位 去到就有位 叫左個刺身海鮮放題 同平時放題一樣 刺身 火鍋食物 飲料都係任叫見到$59可以升級龍蝦蒸氣鍋 所以加左錢升級 $59升級 真係抵食 因為真係超多海鮮!!! 非常驚喜 抵食過去西貢食海鮮!!!!本來諗住都應該得少少海鮮 點知真係同張圖一樣 真係有鮑魚同龍蝦 海鮮係鋪滿成個火鍋面 特別中意食當中既蜆 非常鮮味 而且帶子夠大隻 再加蒜香 好惹味 如果可以再加埋粉絲係上面 可能會更好食食完海鮮只係前奏 之後就叫火鍋配料 開始打邊爐非常多選擇 必點既一定係雪花肥牛 本來都係以為兩個人 會比好少牛肉 但係佢係比成大碟 而且肥牛睇落去真係幾靚 唔會太肥 難怪身邊幾既人都不停追加本身蒸氣鍋叫粥底火鍋會係最match 但因為諗住之後都係要打邊爐 最後叫左沙嗲湯底沙嗲湯底不會太濃同辣 但又有點沙嗲香 所以滾完既食物唔洗點醬料都夠味同好食 無留意依間餐廳有無限時 但由8點幾人都無人趕 唔知個$59升級龍蝦蒸氣鍋係咪promotion base 希望下
上次食bbq 7080既時候

見到好多人去壹火鍋食野 都已經心郁郁想試下
一打開升降機門 已經聞到好香火鍋

超香 超多人等位 但好在先前book左位 去到就有位

叫左個刺身海鮮放題

同平時放題一樣 刺身 火鍋食物 飲料都係任叫
見到$59可以升級龍蝦蒸氣鍋 所以加左錢升級

$59升級 真係抵食 因為真係超多海鮮!!!

非常驚喜 抵食過去西貢食海鮮!!!!

海鮮

喇沙湯底
所以滾完既食物唔洗點醬料都夠味同好食

無留意依間餐廳有無限時 但由8點幾人都無人趕

唔知個$59升級龍蝦蒸氣鍋係咪promotion base

希望下次同朋友去食個時仍然都有 因為真係好抵食!!!!
2016-07-29
海鮮
火鍋料
喇沙湯底
2016-10-21 1844 浏览
放咗工勁肚餓,想食有海鮮食嘅地方,就決定咗呢間。佢好快就嚟咗個刺身船,咩款式都有都幾好。不過我今日既個重點就係蒸汽海鮮火鍋喇。佢嘅海鮮份量都ok,都幾新鮮。食完之後我哋就換咗個蕃茄薯仔湯底繼續打邊爐,咁佢都有好多好得意嘅食物選擇,最熱門嘅肯定係響鈴,好多款唔同嘅丸同埋蔬菜都非常之新鮮。
2016-10-21 1390 浏览
約了三五知己食火鍋,揀壹火鍋的原因無他,貪其旺角區地點夠就腳而且性價比非常高最合適我果班奄尖的朋友!由醬料,前菜,刺身,主食以至到飲品及甜品都一應俱全應有盡有。只怕你有選擇困難症,海鮮粥底火鍋絕對值得升級。食材亦新鮮,全場爆滿下落單亦不用當站長。最貼心的是場內提供電話充電及雨衣!人生如火鍋,選擇很多不知邊樣合適自己,但只要跟三五知己拾下拾下開心就夠了。

最貼心的是場內提供電話充電及雨衣!

2016-08-11
$200 (宵夜)
  • 龍蝦海鮮蒸氣鍋
2016-10-16 8468 浏览
本身都好想食蒸氣火鍋,今次終於有機會同FD黎食呢間壹火鍋。以佢既價位其實都無咩期望。入到去好多人,要等等位,大約15分鐘到就有個呀姐黎帶位喇!坐低左點左D刺身,就出去拎D醬汁同前菜,都幾多款揀下。岩岩返埋位個蒸鍋就上枱喇。都幾足料下!佢海鮮份量係跟人數計。咁D海鮮蒸緊既時候,刺身又到喇!不過有小小唔滿意,就係張枱太細,枱放左蒸鍋就無位放刺身盤,或者個刺身盤可以細返D,差D就捧住盤刺身係度食XD D刺身雖然唔係主角,但都幾新鮮,無腥味,D蝦仲幾大隻同甜。食完刺身就黎今晚既重頭戲,海鮮!呢盤海鮮唔算咩特別野,但呢個食法係最易食到海鮮既鮮味,成盤無野係唔好食!食完海鮮原來下面收埋左兜粥,頭先蒸海鮮個陣D汁就漏哂落去個粥度!食完呢個咁野味既粥,就可以叫呀姐加湯打邊爐!選擇唔多,但貴精不貴多,多起上黎對於我呢D選擇困難既人仲頭痛XD個牛肉片切得好薄,而且唔羶,又唔會無哂牛味。仲可以追加是日海鮮當邊爐料。好老實,食佢個蒸海鮮都值回票價,佢仲有刺身同邊爐任食,難怪喧多人等位啦!

入到去好多人,要等等位,大約15分鐘到就有個呀姐黎帶位喇!

坐低左點左D刺身,就出去拎D醬汁同前菜,都幾多款揀下。
岩岩返埋位個蒸鍋就上枱喇。
都幾足料下!佢海鮮份量係跟人數計。
食完呢個咁野味既粥,就可以叫呀姐加湯打邊爐!

2016-09-22
2016-10-13 1694 浏览
見到呢間可以二百蚊幾任食,又有刺身,又有粥又可以打邊邊,就叫埋男朋友去試。飲品選擇都多,夏日炎炎即刻衝去過汽水櫃攞咗幾款好得意嘅韓式飲品。佢好快就上咗個蒸氣火鍋,咁上面每款海鮮都有,帶子,蝦蟹等等,食落都幾新鮮。刺身都新鮮,幾好幾好。最特別呢就係出面有一個自家製xo醬,真係正到飛起,差d心思思想買返屋企。之後食完個蒸氣火鍋之後,下面仲有個粥,啲海鮮味落曬去都幾香。
刺身都新鮮,幾好幾好。

2016-10-06 2305 浏览
今日同朋友咁啱全日都無食嘢,諗住6點就食火鍋,咁早應該有位啦,一心去瓊華某間的,點知話一定要訂位跟住都搵到差不多7點喇,終於搵到依間可以walk in,初時有少許不滿,話有位叫我哋等陣,都等咗5至10分鐘,我哋見大把位,奇怪要等乜,如果全部吉枱都訂咗位,要等人埋單先有位的話,我唔駛喺度等去食第二間啦,因為已經好肚餓,於是再問佢哋我哋walk in係咪真係有位,佢就話有先即時俾位囉!好…入正題,坐低揀湯底啦,職員介紹我哋蒸氣鍋,有龍蝦、鮑魚、鱔、蟶子、鮮魷、扇貝、蚌呀同蜆呀(唔知乜名)要加59蚊,我哋個時段好似最貴連加一每人229,但有咁多嘢食喎,友人又未試過蒸氣鍋,就order試下!食材新鮮,不用配料都好味,不過有隻大蚌開唔到口,佢哋話拎入去研究之後換番隻鮑魚出嚟Ko以上海鮮,就到粥底…蠔仔肉碎粥,都ok…不過我哋覺得白粥會更好,應該會鮮甜啲!其實以上除蟶子兩份外,其餘每人都係得一件,加上餓咗成日,之後就係放縱任食加湯,我哋點咗肥牛、生魚片、鮮蝦其他就一般不過不失,整體嚟講都好滿意

之後換番隻鮑魚出嚟

加湯,我哋點咗肥牛
、生魚片
、鮮蝦
其他就一般不過不失,整體嚟講都好滿意
2016-10-05
  • 雪花肥牛
  • 生魚片
  • 鮮蝦
2016-10-05 1531 浏览
夏天食雞煲真係找死,太熱氣啦, 但又好好食~忍唔到口~要了微辣,個汁好濃味但又唔會死咸,加了大量洋蔥掉一掉味,令到個汁更多習次~雞就麻麻啦,有點鞋,唔知係味因為食得太多雞胸既緣故~另外加錢叫了肥牛,肥膏睇下幾多, 好肥美, 好嫩, 唔會食到咬唔開魚皮餃皮簿,但餡可以多D, 整體黎講幾好食!
魚皮餃皮簿,但餡可以多D, 整體黎講幾好食!
2016-07-30