2021-04-18 865 浏览
屈指一算,已經有一年多沒有去旅行了。北角維港凱悦尚萃酒店推出We Miss Korea住宿計劃,包兩人住宿連早午自助餐,半小時傳統韓服及韓國茶房體驗,再加送韓國食品公司不倒翁(Ottogi) 美食包,以及The history of Whoo護膚品,十分吸引。C和小妹,就帶著小魔怪去Happy 了!小妹喜歡韓國,但對韓國菜則敬而避之!是夜,開啟搜尋器,決定身在「韓國」,卻要味遊台北士林夜市也!我們仨忙著拍照打卡,外賣重責,交由無所事事的K了。K影了數張照片發回來,讓我們㨂選食物。一小時後,K取回了一大個透明袋子,上面寫著「這個袋子裡的東西超好吃的」。一看,大家都急不及待打開來吃。獨家shake shake薯條$27,據說可以從十三款獨家秘製Shake Shake粉任選一款,K揀了小魔怪最愛的芝士五重奏。薯條經不起時間的磨練,已經變得軟軟的。幸而,沾上味濃且富芝士香的調味粉同吃,還挺不錯的!脆口甘薯紫芋餅$28,不枉脆口之美名,入口外層仍是香脆無比,內裏盡是細滑甜香的紫芋,大家讚不絕口!士林樽仔奶茶和士林樽仔鴛鴦原價$24/樽,跟餐只要$10/樽。相對來說,奶茶香滑且富奶香,遠勝於鴛鴦。

小店的古早味肉燥便丼,料足味佳,除了主菜不同外,還有足料肉燥、香腍入味的滷肉、清爽開胃高麗菜和原隻滷雞蛋,性價比甚高也。K買了四個便丼回來到手時便丼仍帶熱度。份量太多了,結果,還剩下一個。

鹽酥雞古早味肉燥便丼$58,台式肉燥、滷蛋、滷肉和高麗菜都十分入味,伴飯吃一流。酥脆的鹽酥雞,吃時外皮依然酥脆,內裏肉質彈牙嫩滑且多汁,啖啖滿足!

台式墨魚腐皮卷古早味肉燥便丼$54、台中櫻花蝦餅古早味肉燥便丼$56,以及鹽酥菇古早味肉燥便丼$54,也各有千秋。個人而言,最愛鹽酥雞,其次是大大件且香脆惹味的鹽酥菇!

2021-04-10
2021-04-18 37 浏览
星期六响灣仔想簡單食晚餐,搵到呢間食台式便當丼飯的,台灣肉燥飯啱晒我口味。估唔到呢度嘅便當份量十足,男仔食都一定夠飽。手作烤焗雞腿肉燥便丼$58烤焗雞腿香口惹味,有3隻,其他配料有滷水蛋、高麗菜。肉臊唔會係肥豬肉,香濃但唔會過鹹,肉燥份量足夠伴飯。三星漿爆貢丸肉燥滷水乾伴烏冬$54炸貢丸一咬開爆汁,裏面餡料蔥味幾香。其他配料有滷水蛋、高麗菜、蘿蔔。肉燥份量一樣夠多,伴入煙韌烏冬好好食。滷水小食我哋揀左白蘿蔔$9、豬紅$13、豆皮$10,其中白蘿蔔最入味,咬落去多汁,豬紅就不過不失,豆皮就只是自己沾上滷水汁食,完全冇煮入味,我覺得可以唔試豆皮。香蒜味台灣香腸$14蒜味腸惹味,又有一點點蜜糖甜,加上半肥嘅肉,外皮煎得微脆,正。台中特包櫻花蝦餅$36炸蝦餅外層灑上椒鹽,極度香脆惹味,裏面係帶煙韌的類似魚餅的東西,但櫻花蝦份量較少,如果多啲會更添風味。呢度飲品有比較特色的樽仔系列,跟餐加$10,有奶茶、咖啡鴛鴦嘅選擇,我哋就試咗凍樽仔奶茶,茶味都幾香濃,類似茶餐廳奶茶嘅感覺。

手作烤焗雞腿肉燥便丼$58

三星漿爆貢丸肉燥滷水乾伴烏冬$54

滷水小食

香蒜味台灣香腸$14

台中特包櫻花蝦餅$36

2021-04-16 41 浏览
老公今日放假,佢話好多嘢做唔得閒出街食,所以我買咗台灣便當返屋企畀佢做晚餐。見到謝斐道開咗間士林便當達人,望落幾正宗,價錢吾貴,買返去試下先。店舖有少量座位可以堂食,店員亦有禮。叫咗二人暖身麻油雞湯煲$1 1 8 ,2人餐包兩罐飲品,兩碗白飯,套餐仲包埋成套煲具配件,有煲又有燃料,屋企都食到熱辣辣嘅雞煲。另外仲叫咗一份三星醬爆貢丸$20,同香蒜味台灣腸($14/條)。呢兩款夜市小吃我哋最喜歡,味道真係同當地好相似,水準好高 。店員將外賣包得好好,拎返屋企完全冇漏。

2021-04-16
  • 台灣腸
2021-04-16 36 浏览
真係真係好耐冇去過旅行,冇得去旅行唯有食住佢哋嘅特色嘢食頂住先~ 行過見到呢一間餐廳裝修超有 🇹🇼 台灣風味,所以決定今日就係食台式嘢食~🥳由於今日真係好肚餓所以叫咗幾款嘢食🌶麻辣火爆雞🐔台式三杯雞呢兩款都係即叫即炒所以呢要啲時間等,兩款雞都好入味我自己呢就鍾意麻辣嗰款多啲食完個嘴麻麻痹痹咁樣,同埋你睇到佢唔係Hea炒㗎佢d配料真係比足~ 仲配埋飯同埋菜🐔香酥雞扒古早肉燥便丼雞扒肉夠鬆軟,食落又夠脆,配埋古早肉燥一齊撈飯超好味🦑酥炸花枝丸一份三粒熱辣辣,上面又有椒鹽夠晒味☕️士林樽仔奶茶•不過要留意嘅地方就係堂食嘅地方有限所以如果想糖食記得早啲入坐,如果唔係就要買外賣返公司或者屋企食••士林·便丼達人灣仔謝斐道313-323號帝城大廈地下A號舖•

由於今日真係好肚餓所以叫咗幾款嘢食

🌶麻辣火爆雞

🐔台式三杯雞

🐔香酥雞扒古早肉燥便丼

雞扒肉夠鬆軟,食落又夠脆,配埋古早肉燥一齊撈飯超好味

🦑酥炸花枝丸

一份三粒熱辣辣,上面又有椒鹽夠晒味
☕️士林樽仔奶茶

士林·便丼達人
2021-04-09
2021-04-15 95 浏览
灣仔近海橋底附近開咗間台式便當店裝修好有台灣嘅氣氛食物好多選擇❤️由於有啲趕時間 諗住同屋企人快快趣趣就食當晚餐所以全部都揀咗便當😂我家住九龍搭完船返到屋企個便當仲係熱嘅包裝好好便當盒好大個返到屋企完全冇損壞 非常乾淨企理👍.✅古早味滷肉燥便當$49//烏冬$52真係用五花腩整鹵水汁好入味滷肉係薄切入口即溶👍肉燥夠晒多 調味好有台灣嘅特色甜甜地 方便送飯有大大隻鹵蛋 份量相當唔細😀本人覺得烏冬好食啲因為撈埋啲鹵肉汁 有多重口感😜✅鹽酥雞肉燥便當$58//香酥雞扒肉燥便當$56鹽酥雞一共有六粒雞扒就有一塊調味兩樣嘢都差唔多味嗰啲台灣地道嘅鹽酥雞粉非常惹味個炸雞脆波波 令到成個鹵肉飯增色不少肉燥甜甜地 鹽酥雞就鹹鹹哋非常之有層次✅人氣地瓜薯條配楓糖芥末地瓜薯條炸到好脆 分量好多配埋shakeshake袋楓糖芥末嘅味道有啲似甜嘅wasabi非常新鮮好好味😗😗.喺灣仔呢個地方個價錢真係佛系非常之抵 分量又唔細🤪喺附近住對值得一試
灣仔近海橋底附近開咗間台式便當店
喺灣仔呢個地方個價錢真係佛系
非常之抵 分量又唔細🤪
喺附近住對值得一試
2021-04-14 96 浏览
冇得去旅行,掛住台灣美食可以點樣?呢間士林便丼達人就幫到你!林林總總嘅士林夜市小食同埋肉操飯等等,全部都可以搵到。N款古早味肉燥便當可選,我就揀咗台中櫻花蝦餅($56 ),櫻花蝦餅少少酥炸過,相對實淨,另外滷水蛋同肉燥就真係一流,仲配埋高麗菜添。另外叫咗個暖身麻油雞湯配米線($68),米線分開上,唔會浸林晒之餘,麵質本身相當有韌度,雞件都幾多,湯底仲有蔥蒜和蕎頭等。呢個餐本身仲包一碟菜同埋飲品,所以都幾抵食。除咗主食,當然就要試吓呢度嘅士林小食啦!我哋叫咗酥炸花枝丸( $20 /三粒)、酥炸椒鹽秋葵( $32 ),同埋士林必點狂惹雞軟骨($33 ),全部即叫即炸,相當新鮮!花枝丸實淨足料,鹽燒秋葵味道不錯,至於雞軟骨都炸得十分香口,份量都唔少,我仲要讚下佢特別設計嘅外賣盒,美觀之餘仲有窿窿透氣,即使外賣都唔怕炸物焗林晒,伊智班!

台中櫻花蝦餅古早味肉燥便當

暖身麻油雞湯配米線

酥炸花枝丸
花枝丸實淨足料,鹽燒秋葵味道不錯,
酥炸椒鹽秋葵
至於雞軟骨都炸得十分香口,份量都唔少,
士林必點狂惹雞軟骨
台中櫻花蝦餅古早味肉燥便當
暖身麻油雞湯配米線
酥炸花枝丸
酥炸椒鹽秋葵
士林必點狂惹雞軟骨
2021-04-13 81 浏览
鹽酥菇古早味肉燥拌飯~鹽酥菇超多,數量多得都看不到白飯,有一隻滷水蛋,菜;而肉燥的味道也是台灣當地吃到的味道,超級正~台灣香腸香蒜味~甜甜的,很香的蒜味~二人惹味麻辣豬大腸煲( 包兩個白飯及汽水兩罐)~有齊打邊爐用具,有一個火油爐點火用,一個支架~回家直接放整盒餸菜加熱即可;而大腸也很腍軟入味,麻辣的味道不算很辣那種,有少許麻感~士林樽仔奶茶~很好喝❗茶味非常香濃濃郁,但不會把奶味掩蓋,甜味也是剛剛好,大愛🥰士林樽仔咖啡~帶有少少苦澀味,甜味也是剛好的~

台灣香腸香蒜味~甜甜的,很香的蒜味~

士林樽仔咖啡~帶有少少苦澀味,甜味也是剛好的~
2021-04-11 94 浏览
公司附近開咗間台灣小店,鋪面唔大只有兩張枱,不過食物選擇就有好多款,我諗佢主力做外賣。今日第一次幫襯,叫咗個二人台客荔芋炆燒雞煲( $120 ),估唔到外賣仲送埋原套煲具,有三腳架和火油液,可以輕鬆返屋企加熱煲煮食,超正呀!呢個荔芋炆雞幾好食,芋頭好多,切粒,越煲越林,要來撈飯就真係一流,另外加埋啲薑蔥一齊煮,啲雞好入味,多肉少骨,好味呀!套餐本身送兩碗白飯同埋兩罐汽水,我哋加錢轉左要佢嘅士林樽仔鴛鴦和樽仔奶茶,茶底好似係舖頭自己煲嘅,茶味香濃,唔錯唔錯。我哋仲叫咗招牌士林鹽酥雞(輕量版$28 ),都有五至六件,唔算太少,炸得香脆又夠入味,相當唔錯。還叫了我最愛的香蒜台灣香腸($14 ),切片上,好味呀!另外佢有13種味道嘅shake shake薯條,我哋試咗派對芝士唔重粉,芝士味濃,如果有兩包粉就更加好啦!哈哈,薯條粗身,炸得乾脆!

台客荔芋炆燒雞煲

士林鹽酥雞(輕量版)
還叫了我最愛的香蒜台灣香腸($14 ),切片上,好味呀!
台灣香腸-香蒜味

shake shake薯條
台客荔芋炆燒雞煲
士林鹽酥雞(輕量版)
台灣香腸-香蒜味
shake shake薯條
2021-04-09 111 浏览
士林·便丼達人 (帝城大廈) (灣仔).應該新開張不久但外賣單接不停,坐下一小時都成四五張單不停有外賣,最有特色係連雞煲都可化即棄餐具二人爆炒麻辣雞煲-入味,夠麻香,人們入來耂被個雞煲吸引,要及時炒起以免痴底士林樽仔鴛鴦-女朋友係咖啡奶茶的愛好者,其實我個人就普通,不過我都試了一口,味道挺滑.shake shake薯條及蒜香四季豆-自家製粉末,但比較少粉,所以味道不是太出,但個人超喜歡蒜香四季豆,雖然鹹了少少,但夠惹味.手作惹味烤焗雞鎚-乾身但味道非常,細嚼下甜甜香香.士林·便丼達人 (帝城大廈) (灣仔)灣仔謝斐道313-323號帝城大廈地下A號舖.
士林·便丼達人 (帝城大廈) (灣仔)

手作惹味烤焗雞鎚-乾身但味道非常,細嚼下甜甜香香
灣仔謝斐道313-323號帝城大廈地下A號舖
士林·便丼達人 (帝城大廈) (灣仔).雖然係寫灣仔,但係其實應該銅鑼灣行過去近少少!.🔹二人爆炒麻辣雞煲🔹.呢度其實應該主要做外賣為主,堂色嘅枱燈唔算多,佢連食雞煲嘅器皿都好有露營嘅感覺😂但係唔好睇小佢,都非常之熱同埋非常有鑊氣,都記得要炒下因為我哋真係唔記得食到後尾就燶左好多,雞件都非常入味!.🔹士林樽仔鴛鴦🔹.佢有自家製茶底,其實我奶茶咖啡都想試,所以唯有叫鴛鴦😂果然好醇厚,偏重奶茶味.🔹楓糖芥末shake shake粗薯條🔹.包粉略嫌細包,又或者係可能粗薯條份量比較多😂.🔹手作惹味烤焗雞鎚🔹.呢個好味!唔好睇佢外表平平無奇同埋好似好燶,乾身得來好香口!.環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️.📌 士林·便丼達人 (帝城大廈) (灣仔)灣仔謝斐道313-323號帝城大廈地下A號舖.—————————————————————-#hkig#hkigfood#hkfoodie#foodie#food#food#foodstagram#hkfoodlover#hkdaily#foodiehk#foodig#foodlife#hkfood#hkfoodblogger#hk
士林·便丼達人 (帝城大廈) (灣仔)

雖然係寫灣仔,但係其實應該銅鑼灣行過去近少少!

🔹二人爆炒麻辣雞煲🔹

🔹士林樽仔鴛鴦🔹

🔹楓糖芥末shake shake粗薯條🔹
包粉略嫌細包,又或者係可能粗薯條份量比較多😂

🔹手作惹味烤焗雞鎚🔹

環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
📌 士林·便丼達人 (帝城大廈) (灣仔)
—————————————————————-
#hkig#hkigfood#hkfoodie#foodie#food#food#foodstagram#hkfoodlover#hkdaily#foodiehk#foodig#foodlife#hkfood#hkfoodblogger#hkgirl #foodporn #士林便丼