2021-05-25
呢間餐廳其實我同男朋友已經食過好多次,平時都會叫foodpanda🐼外賣,次次都好快送到,而且連炸物都keep到好食。今次係第一次同朋友試佢哋嘅堂食,朋友都話我果然冇介紹錯呀🙌🏻。🍱鹽酥雞古早肉燥便丼 $58鹽酥雞絕對係台灣小食number 1🏆,之前男朋友都大力推介過呢間嘅鹽酥雞。可以見到每一舊鹽酥雞都大大舊,但絕對唔係得層炸粉,而係真係啖啖肉。炸得酥脆又入味,鹹淡適中,唔會好似出面其他鹽酥雞咁鹹。肉燥雖然係比較少肥肉,但都超級香,唔會油膩之餘又好下飯。便丼入面仲有好多菜同埋滷水蛋🥚,份量超大,真係食唔晒呀。👅評分:8/10🍗手作惹味烤焗雞槌肉燥乾拌烏冬 $62大熱天時有時真係唔想食飯,所以乾拌烏冬絕對係一個好嘅代替。呢個烤焗雞槌肉之前冇試過,原來都好好食,雞肉嫩而多汁,而且個皮好薄又唔會油膩。個蘿蔔特別值得一提,見到顏色就知到係滷得超夠入味,而且又冧又濕潤,真係大加分。加咗香蔥同肉燥,整個烏冬夠香又層次豐富,比起個飯就冇咁滯。👅評分:8.5/10🥤士林樽仔奶茶 & 士林樽仔鴛鴦 套餐+$10之前叫外賣就試過佢哋嘅樽仔奶茶,整體偏苦澀,茶底味道濃。今次試埋鴛鴦,覺得比奶茶 更好飲。一
🍱鹽酥雞古早肉燥便丼 $58
👅評分:8/10
🍗手作惹味烤焗雞槌肉燥乾拌烏冬 $62
👅評分:8.5/10
🥤士林樽仔奶茶 & 士林樽仔鴛鴦 套餐+$10
之前叫外賣就試過佢哋嘅樽仔奶茶,整體偏苦澀,茶底味道濃。今次試埋鴛鴦,覺得比奶茶 更好飲。一打開個樽仔就聞得到一陣碳培味,飲入口就會由碳培味轉化成奶茶香,最後以咖啡收尾,整體好多層次。
👅評分:8/10
🧆酥炸花枝丸 $20|黑椒味台灣香腸 $14|士林必點狂惹雞軟骨 $33
試咗幾款唔同嘅小食,雞軟骨真係冇得彈😍。炸得脆又有咬口,上面均勻地灑慢調味粉,粒粒都好味。花枝丸同台灣腸自然係有滿滿嘅台灣風味,好似去咗士林夜市掃街咁,超local🙌🏻。
💬後記:最後3張圖係之前叫嘅外賣,平時會叫紫薯餅同埋滷水百頁豆腐,紫薯餅可以俾到9.5分,大推介喔👍🏻!
鹽酥雞古早肉燥便丼
手作惹味烤焗雞槌肉燥乾拌烏冬