餐厅: 士林台灣麵
资讯:

2007-09-03 9 浏览
每次來吃麵必定會吃:*紅燒牛肉麵:我習慣吃湯麵前先品嚐一口湯,這裡的湯用牛肉,牛骨,紅蘿蔔等來煲,味道香濃,牛肉肉質軟滑,筋位都好"淋",好好味,麵則很有咬口,等你差不多吃完,麵都不會好"淋",所以我喜歡拿熱湯先泡一泡麵,等麵吸收多一點牛肉湯,才開始吃。*豬手米線:湯底是用鷄,火腿等來煲的清湯,味道很清甜,我喜歡配米線吃,豬手很入味,點鎮江香醋,吃完都不會膩。*過橋餃子:餃子皮薄得來不會一夾就爛,附上用醋,蒜頭,麻油做的汁也應記一功,這個汁是老闆自己做的,酸酸的很開胃。*香酥鷄亦:皮脆肉滑,炸完還可以保留裡面的肉汁,而且沒有很厚的炸粉,難得,難得。雖然與台灣的還是有點距離,但還是有很多好吃的東西,像皮蛋豆腐,卥水鷄亦,老闆娘最喜歡的乾辦麵等等,實在不能盡錄,以我的口味,我還是最喜歡剛開舖時清清淡淡的牛肉湯底,在其他店是吃不到的,反觀現在,加多了辣味,加多了牛骨,變得油膩和太濃了,以前的牛肉湯我是可以全部喝完,現在不行了,老闆已變得商業化,沒有了自己風格,可惜。但我還是會繼續支持,因為它比教育路那間台灣麵好很多。
每次來吃麵必定會吃:
2007-09-02 19 浏览
士林麵是我在香港食過牛肉麵中最出色之一的一間店舖(在台灣食的另計,因為台灣的牛肉麵真的好好食,香港暫時抓不到好過台灣的)此店由他開店不足3個月時間我已經開始食了.在此店內我一定會ORDER 的是招牌食品牛肉麵,過橋餃子及豬手.最早期的牛肉麵,湯底真是極品.香香的牛肉味,清淡,但鮮甜,不油不膩,一個好的湯對一個麵來說是靈魂所在,你的面做到幾靚都好如果湯不靚的話便浪費了成個麵.到了中期他的湯開始有點辣辣的味道,蓋過了原本的清香鮮甜牛肉味了,因為我經常去幫"親"的老闆(即廚師)也會跟我談論飲食的.所以我第一時間問他是否改了配方,湯底改變了,他說無,只是加重了牛肉份量和.....等等.我便給他見意不用了之前的味道已經足夠了.但他說有客人話味道不足夠比起九龍城的(大X )的不足,又話某某客人要求跟黃X 民的比較淡了些少,於是便加重份量...再過了一排我再去食,發現味道再改變了,今次還差過上次味道好像一個普通的廣東牛腩麵的味道,十分失望,我再提出問題.要求不用太過介意個別客人的說法.做飲食一定要有過人風格的,不能跟風,人做嘜你做嘜這樣好好的個人風格的靚湯便失去了.....近期也有再去食過.味道改善

近期也有再去食過.味道改善了少少,不再像廣東牛腩麵了.但味道已經不再像開業初期的那麼好了

這樣的感覺好像一些失傳了的功夫,只有在電影中才可以睇到.現實無了,面味道只有記憶中回味....不知何時可以再品嚐到了..希望士林麵老闆有機會看到此文,可以抓回自己吧...我真的希望有一日可以抓回當初的味道..
2007-08-20 7 浏览
睇過呢間食肆食評,讚多過彈所以今日要試。女友每月都出糧,都會請我食一次飯,拖延至今日先得閒,原來諗住去打邊爐,但我話想試下呢度,終於女友都話試下囉。21:30pm 後到達竟冇人等候,入內見尚有好多空位,同女友揀一張四人,我倆對面坐低即有阿姐招呼。但過癮的事發生,另一位阿姐又同時過招呼,較後呢位阿姐,年紀都唔細,但好似玩下玩下咁,面部表情好似幾興奮下喎!?女友叫【酸辣豬手湯麵$27元】,及小食【水餃$20元】。而我就叫【酸辣炸雞扒湯麵$25元】,及跟餐一杯凍飲【杯芽奶茶$10元】。先講我女友【酸辣豬手湯麵】,佢話麵及豬手都好食,我問佢好唔好過刀削麵,佢話好過喎!但佢就話【水餃】就煮得太淋,但酸甜醬汁幾開胃。我就覺得【水餃】料好少,好似超市賣急凍水餃口感一樣,真係唔係幾好食。到我【酸辣炸雞扒湯麵】,炸雞扒份量勁多,多到我呢個較大食人,睇到都驚食唔哂。味道ok但我個人覺得,雞皮炸得太厚,但都算唔錯。杯【杯芽奶茶】,味道都唔錯,跟餐另加$10元可試,但單獨另叫要成$18元,我就唔會捨得飲囉。期間我又發現果個阿姐,工作期間神神化化,成日同其他人及客傾閒偈,傾偈時又鍾意郁手郁腳咁。最搞笑其中一情侶

期間我又發現果個阿姐,工作期間神神化化,成日同其他人及客傾閒偈,傾偈時又鍾意郁手郁腳咁。最搞笑其中一情侶,叫一碟【炸豬扒飯$25元】,呢個阿姐拎住佢碟飯,錯拎去另一客人度,但果情侶客一發現,男客人即喝住個阿姐,話碟飯係佢叫仲等好耐。點知果個阿姐好似聽唔到咁,將佢碟飯拎去俾另一女顧客,而果女顧客仲更加奇怪,佢明明係叫【炸豬扒湯麵】,但佢竟冇出聲詐型,仲第一時間食幾啖添!?最搞笑就係果個女顧客,食完幾啖先話佢其實係食湯麵,之後果個奇怪阿姐,竟即將個客食過碟飯,拎去當殘羹咁丟棄...浪費!
成個奇異過程我都一清二楚,而隔離情侶,亦知我知道呢位阿姐做咩!但大家都係互相對望,心照而已投訴都冇用。
我女友話呢位侍應阿姐,眼神好似high 咁。講真好心佢做專心啦!傾偈當食飯,口水多過茶咁,做亂哂大籠又浪費食物,完全唔環保...唉!

食肆內擺位都幾寬敞,坐落唔覺得淺窄,招呼亦唔錯,面醬酒、牙籤、紙巾齊全。客人一坐低有熱茶一杯,呢樣最緊要,冇呢杯茶下次我未必會再幫襯,因為呢樣係服務最基本。裝修就真係好一般,慳成本製作,牆身好多裂痕,其仔裝修都係表面ok。

個人覺得下次去,食飯會比食麵抵食,因價錢都係差唔多,個人覺得食飯會飽囉!但一杯台式特飲,我覺得都係太貴,雖然話好多地方都差唔多價錢,但佢格局及飲品質素,我就覺得收唔起咁貴囉!

下次我都可能會再幫襯,但唔會專登再囉!一碗麵加一杯飲品,$35~40元左右我覺太貴,以我一向食開平價,我再幫襯機會唔係咁大,而且食品又唔係太特出,所以一半半機會啦!
2007-08-07 7 浏览
前兩日去左元朗搵朋友食tea,諗起之前睇過食評好似唔錯咁,就提議唔好成日食日本野,試下啦~門面唔多起眼架,入面都唔係好多位,剛好有枱,之後d人就要等位或搭枱喇...我地叫左兩個tea set:紅燒牛肉麵$27,香酥雞扒沙律$25兩個餐都係跟珍珠奶茶..牛肉麵幾好食,麵身幾彈牙,牛肉有3大舊,每舊都有d牛筋,幾淋身,唔錯!湯底望落去有d油,所以冇飲過,但係睇到d色係牛肉湯既正常應有既顏色.唔怕油的話應該唔錯...香酥雞扒沙律炸得唔太油,份量都唔少,salad係普通野,仲有好多沙律醬添...而d雞扒我朋友幾鍾意食~我就覺得做真係炸得幾脆喇...但係服務方面,請不要有期望,唔好諗住係小店就有貼心既服務,d anutie唔知係唔係太忙呢~又唔多理人,態度都好一般..個杯完全冇水見到都唔理架..overall~入面元朗唔駛專登食~元朗選擇多的是, 不過個人認為呢間店總好過另外一間o係教育路既台灣麵..
前兩日去左元朗搵朋友食tea,
諗起之前睇過食評好似唔錯咁,
就提議唔好成日食日本野,試下啦~
門面唔多起眼架,入面都唔係好多位,
剛好有枱,之後d人就要等位或搭枱喇...

我地叫左兩個tea set:
紅燒牛肉麵$27,香酥雞扒沙律$25
兩個餐都係跟珍珠奶茶..

牛肉麵幾好食,麵身幾彈牙,牛肉有3大舊,
每舊都有d牛筋,幾淋身,唔錯!
湯底望落去有d油,所以冇飲過,
但係睇到d色係牛肉湯既正常應有既顏色.
唔怕油的話應該唔錯...

香酥雞扒沙律炸得唔太油,份量都唔少,salad係普通野,
仲有好多沙律醬添...
而d雞扒我朋友幾鍾意食~
我就覺得做真係炸得幾脆喇...

但係服務方面,請不要有期望,
個杯完全冇水見到都唔理架..

overall~入面元朗唔駛專登食~
2007-07-12 21 浏览
今天4人來個business lunch,要速戰速決,叫咗:1)紅燒牛肉麵X 2-看樣子d牛肉好似好入味同腍咁-好似不錯,實際就唔知喇2)香酥排骨麵X 2-排骨另外分開上,炸得乾身,咬下去,皮唔會1"舊"粉,小挺,很貼身,好像皮肉合1咁,肉亦很鬆化,做得不錯-不過沒有任何醬跟,唯有把排骨放入湯內(因個人不太喜歡食脆口同無醬汁嘅嘢)-麵有質感,絶不腍-有1個是外賣3)香酥雞扒飯-香酥做法如排骨1樣,不過變咗是雞扒-幾大碟,味道唔知好唔好,因唔方便問,但就見到友人食晒全碟4)肉鬆皮蛋豆腐-加咗個小食-d豆腐好白滑,有小小肉鬆,淋咗蠔油,皮蛋不是溏心,但幸好無嘜"劫"味-叫完主菜後,提議加飲問只是$10,好抵。雖然我哋無加到,但都欣賞waitress的熱誠-order完後,因趕時間,要求快d,都算快上紅燒牛肉麵(不過唔多清楚平時的上菜速度)-服務好,當叫外賣時很細心問清楚是否要湯和麵分開"莊",見我無嘜idea,就提出如唔分開的話,就怕沉住個麵,又再問用膠袋或是發泡膠"兜""莊"住個湯,解釋清楚如要發泡膠"兜"就+$1-幸好早來1步,食物上枱後,人潮就來了

1)紅燒牛肉麵X 2
-看樣子d牛肉好似好入味同腍咁
-好似不錯,實際就唔知喇

2)香酥排骨麵X 2
-麵有質感,絶不腍
-有1個是外賣

3)香酥雞扒飯
-香酥做法如排骨1樣,不過變咗是雞扒
-幾大碟,味道唔知好唔好,因唔方便問,但就見到友人食晒全碟

4)肉鬆皮蛋豆腐
-加咗個小食

-幸好早來1步,食物上枱後,人潮就來了
2007-06-19 29 浏览
本月初從台灣旅行回來,非常懷念台式的美食。在open rice 得知有士林台灣麵,便忍不住和男朋友來,藉此緬懷一番台灣之味。 男朋友點了香酥雞排麵,雞排層次分明,連平時不吃雞皮的我都搶著食那又脆又香的雞皮;而雞肉的部份也很嫩滑,說真心話,比"大雞大"的好很多。更甚的是,我覺得比得上"豪大大"。而湯底亦很不錯;麵也很厚實及有咬感。 我的紅燒牛肉麵也非常不錯,牛肉是相連的肉及筋,不點也不韌,而且很入味。這湯底是牛肉湯,比起台灣,會少了八角的味道,但依然很濃。 我們是在下午茶的時段食,人較多;而麵也是即點即做的,所以等待的時間較長,約等了15分鐘,但麵和雞排上菜的時候是熱騰騰,好正。 建議下午茶時段去,27元的一碗麵及一杯台式飲料,較抵。
建議下午茶時段去,27元的一碗麵及一杯台式飲料,較抵。
2007-06-10 16 浏览
次次落單時,依然忍唔住都係"紅燒牛肉麵" 湯底好味少少辣,肉軟, 正呀~
2007-06-06 11 浏览
鹽酥雞扒好正!!!!!!!脆! 香! 有口感! 份量多!鹽酥排骨也不錯,,但始終不及鹽酥雞扒好!麵的口感有d似担担麵,個人比較喜歡一番(元朗)隔離的台灣麵的麵下午茶抵好多$25-27一碗麵連台式飲品(下午茶沒有飯選擇)而且好好飲!!!!而下午就要加$10先有飲品真係好味!
鹽酥雞扒好正!!!!!!!
脆! 香! 有口感! 份量多!
鹽酥排骨也不錯,,但始終不及鹽酥雞扒好!

麵的口感有d似担担麵,
個人比較喜歡一番(元朗)隔離的台灣麵的麵

下午茶抵好多
$25-27一碗麵連台式飲品
(下午茶沒有飯選擇)
而且好好飲!!!!

而下午就要加$10先有飲品

真係好味!
2007-05-30 11 浏览
這裡的牛肉麵及雞排麵真是很有水準;牛肉麵- 個湯底是很濃郁的牛肉湯,配合煮得洽到好處的牛輾肉,個麵軟硬適中,回味無窮雞排麵- 雞排分開上碟,分量勁多,炸得外脆內軟,好好味(比之前大雞大不知好幾多倍)加十元可配任何冷熱台灣特式飲品,絕對值得一試
這裡的牛肉麵及雞排麵真是很有水準;
加十元可配任何冷熱台灣特式飲品,絕對值得一試
2007-05-27 7 浏览
睇介紹知道呢度既牛肉麵同雞扒麵好食就專程黎試!果然冇錯,呢度既牛肉麵同雞扒麵真係好食,尤其係塊雞扒真係拍得住台灣既豪大大呀,好想再去多次台灣。
2007-05-05 4 浏览
第一次去, 坐得幾舒服牛肉麵o既牛肉湯真係勁勁勁正! 好好飲!!!不過牛肉有d 就較多筋排骨麵o既排骨好大塊, 鹽酥o既煮法好有台灣風味不過麵湯就冇牛肉湯咁正價錢唔貴, 值得推介
第一次去, 坐得幾舒服

牛肉麵o既牛肉湯真係勁勁勁正! 好好飲!!!
不過牛肉有d 就較多筋

排骨麵o既排骨好大塊, 鹽酥o既煮法好有台灣風味
不過麵湯就冇牛肉湯咁正

價錢唔貴, 值得推介
2007-04-28 5 浏览
今日終於試左呢間餐廳.一入到去,就覺得間餐廳好UP DUP,又多小昆蟲飛黎飛去. 坐低之後,睇左MENU唔夠2分鐘,就比果D好惡o既侍應催叫野食,仲要態度好差.叫佢等等佢又黑口黑面企o係面前唔走.咁當人地叫野食,個女侍應一直望住個門口,我地要講最少3次佢先聽得入耳.佢地D態度極度差,好似會唔想做我地生意咁.我地3個麵,其中2碗等左最少半個鐘先黎到.D麵又淡又無味,D炸雞同炸雞亦真係又無味,又厚粉,又難食.我唔明之前點解會見到有人排隊.D冷氣又唔知點解開到咁大,好似雪櫃咁.成個環境都令到我好唔想食,而且佢地D女侍應真係好惡,又寸.比我都唔會再食呢間店.
我地3個麵,其中2碗等左最少半個鐘先黎到.D麵又淡又無味,D炸雞炸雞亦真係又無味,又厚粉,又難食.我唔明之前點解會見到有人排隊.D冷氣又唔知點解開到咁大,好似雪櫃咁.成個環境都令到我好唔想食,而且佢地D女侍應真係好惡,又寸.
比我都唔會再食呢間店.
2007-04-10 19 浏览
一碗牛肉面, 可見廚師的工架, 真係無講得少, 果然係台灣御廚之作。一碗牛肉面, 最吸引的地方係色、香、味, 要做到牛肉香、滑、軟、"林"、入味、無渣、一啖溶於口中, 秘訣就如它舖面前掛了一張海報介紹一樣, 用牛展肉, 半筋半腩, 一見到就... 就緊不及待想徹底擁有它。味..當然要歸功於牛肉湯底啦! 當你等待著那碗牛肉面的時候, 你會好得閒地看看墊在枱上的價目表, 我當時看到<廚師記語>於這張價目表上, 不由得不質疑-- 煮一碗牛肉面,收你二十七元一碗, 用不著"用大量新鮮牛肉和牛骨駁足十六個鐘, 仲要焗足三日三夜", 咁樣牛肉及牛骨的鮮味先至盡溶於這口湯頭裡...看了你會問, 會唔會真係咁誇張呀?!當一碗熱氣騰騰的牛肉面經過廚師悉心處理, 端到你面前, 不尤得說...香, 牛肉湯味, 令你神往, 好想擁有它, 就是你心裡的說話。一啖牛肉、一啖面、再喝一口湯, 你簡直唔想講嘢, 唔想浪費時間, 只會專心一意地和這碗牛肉面去談戀愛, 那一刹, 只有你和牛肉面。個湯真係偏不了人, 的確無講大話, 濃郁的牛肉湯味外,更帶點清甜, 食得出廚師的誠意, 根本就係一碗住家明火靚湯

一啖牛肉、一啖面、再喝一口湯, 你簡直唔想講嘢, 唔想浪費時間, 只會專心一意地和這碗牛肉面去談戀愛, 那一刹, 只有你和牛肉面。個湯真係偏不了人, 的確無講大話, 濃郁的牛肉湯味外,更帶點清甜, 食得出廚師的誠意, 根本就係一碗住家明火靚湯, 絶無精味(本人咀好刃,而且有味精正候群病, 食咗味精會頸痺, 我去咗至少五次啦, 都無頸痺反應, 大家可以放心去試)。

淨係講牛肉面都講咗半版紙, 唔只一味好食架! 所以去一次邊會夠, 豬手色澤靚之餘, 要保持身段的女士, 你都忍唔住想食番碗架, 因為廚師做到豬手絲毫不肥膩, 唔會口油, 反覺豬手可以補充骨膠原這個道理, 是真有其事的。廚師把豬手打造成滑而不膩兼入味, 每咬一啖都會自信說自己皮膚都會變得咁滑。

好多人會去食這店的炸雞扒、炸排骨, 想比併一下會不不像士林夜巿內的大大塊炸排骨呢! 我就只是試過炸排骨, 有士林夜巿風味, 但係牛肉面在前, 真對不起, 炸排骨你當然比了下去啦!

但係千祈唔好溜了--過橋水餃呀! 皮薄、餡鮮味無比, 用新鮮豬肉加菜做餡, 唔會滯之餘, 配以獨門秘製醋汁, 齒""夾"留香, Yummy! 廿蚊八隻, 如果你個肚仲有空位的話, 相信你會毫不猶豫地說句普通話"再來一個"!

不得不提肉燥茄子, 相信應該係香港買料啫?! 元朗出品乎? 茄子超甜, 簡單地走過油後, 最多咪加少少盬, 肉燥相伴啫, 就令人食味無窮了!

台灣嘢, 少不了來杯珍珠奶茶, 奶味與茶味, 平分春色, 恰度好處, 分別配以我兩個所愛--柸芽或芝麻, 兩種飲法都係我的至愛。

每日兩点半後下午茶時間, 只要用一碗牛肉面27元正的價錢, 既可以享受牛肉面的窩心, 又可以享受台灣奶茶甜美。元朗市民真幸福!
2007-03-17 5 浏览
同女友兩日都係呢個地方食下午茶,食過佢既過橋餃子,牛肉麵,米線,雞扒麵。需然要等,但係每次既賣相,味道都像是即叫即整的,牛肉麵:先嚐一口湯頭,熱辣得燙口!接下來的是濃濃的牛肉味,味濃而不滯,兩次吃這個,兩次湯都喝光,有次還差不多喝完湯沒吃麵,傻了~米線忘了,麵很有咬口,但光吃不夠味,加點湯,吃不停口,牛肉口感很軟諗,很夠味,而且是用牛展,但長條形讓我以為牛腩而且很難咬,不管了,反正是牛肉,吃後也沒有口渴,沒有味精!雞扒:外皮香脆,內裡又滑又多汁,不知是冰鮮還是新鮮雞,但很有雞味,外皮浸了湯還是脆口.底下的椰菜是煮過的,有蒜茸味.牛肉麵是用牛肉湯,其他麵則用清湯,牛肉湯是用牛肉和牛骨煲的,清湯喝得出有雞,豬骨和金華火腿,有點像自家制的老火湯,喝罷都沒口渴,真材實料!過橋餃子:好像比較久才來到,上桌時,每顆餃子都有淡煙冒出,很熱,附上的醋應該加了油,不是醋的一味酸,size不是很大,一口吃掉,雖不是跟湯上,但裡面的湯汁不容忽視!朱古力奶茶:味濃,冰溶光更好喝,不似一些淡淡的清水台式飲料,熱珍珠奶茶稍甜(個人來說),但女友說很正,珍珠有咬口。找不到難吃的地方,員工服務態度也不錯,雖然是小店,
需然要等,但係每次既賣相,味道都像是即叫即整的,
找不到難吃的地方,員工服務態度也不錯,雖然是小店,卻比連鎖店高出幾班,吃得出是用心製作,希望能夠保持水準,是我和女友小倆口的新飯堂!
2007-02-27 22 浏览
牛肉麵-牛好滑,麵似上海麵,湯好味飲左好多雞排-皮脆,肉有汁茄子肉燥飯-肉燥飯既肉燥好味過干麵既肉燥,真係超正好香又野味,反之茄子雖多,但以走油煮法太”流”,如果改以隔水蒸更好百香果綠茶好香胚芽奶茶唔好味
牛肉麵-牛好滑,麵似上海麵,湯好味飲左好多
雞排-皮脆,肉有汁
百香果綠茶好香