2015-02-27 2931 浏览
兩間大排檔拍在一起, 一間”增輝”, 另一間”小菜王”, 這兩間在深水埗區, 無”容記”咁出名, 但生意絕不差於”容記”, 尤其是”容記”出了名後, 其食物和服務水準不及之前, 不過聲明在先, 我已經有幾年無去過, 對上一次去”容記”, 都要數到2009年, 哈哈… 出咗名既名店…. 唔好預我, 又要排隊, 又要食得快, 又要受氣…. 而”增輝”和”小菜王”這兩間, “增輝”又比較出名, 還記得數年前, 電視節目已經看到曾志偉介紹”增輝”. 咁…. 當然就…..坐低, 老友問侍應: “有咩嘢好介紹?”, 我即刻望一望侍應, 又望一望老友, 心諗….. 大佬呀…嚟大排檔, 使鬼人介紹咩, 見餐牌咩嘢啱食就叫啦…哈哈… 侍應答老友話:”蒸筍殼… 三百零蚊…” 老友即時O了咀….哈哈….兩個都係傻佬….加士伯, 大枝裝, 才$23, 超抵, 又夠凍.啫啫田雞煲, 配料夠多, 味道可以, 但欠了一點兒煲氣. 配菜: 豬潤, 略為硬一點, 蔥頭, 好爽口, 夠入味, 還有些菇類, 夠彈牙….. 噢…. 田雞呢… 哈哈… 都可以過得去啦, 田雞肉比較少, 田雞的脾部份最好食, 可惜只有兩三小件.東
加士伯, 大枝裝, 才$23, 超抵, 又夠凍.
東玻肉, 一細件裝, 最少要兩件, 上檯賣相好, 還有兩件西蘭花伴碟, 可是口感與味道都未盡完美(嗱….未盡完美咋, 唔係唔好食呀, 唔好屈我呀), 口感唔屬於那種入口即刻溶溶地既感覺, 味道又唔覺係那種好濃濃醇厚的紅燒肉味, 而醬汁又唔似那種稠濃的杰杰口感, 總之就係…樣樣都差一點點啦….
老友後加, 不知名的魷魚菜式, 上檯還未知道是熱還是暖, 一入口, 吓….原來是冷盤. 然而, 醬汁都做得不錯, 些少咖哩味道, 我估, 如果是熱盤, 味道更好.
2015-02-10
2015-01-08 2886 浏览
近期天氣咁凍食乜最好,當然係打邊爐啦,如果加埋我至愛嘅海鮮就Perfect喇.一諗起食海鮮首選增輝貪佢多新奇選擇,打電話問吓有冇得打邊爐再訂埋位.真係估佢唔到係用炭爐打邊爐 太耐冇見喇重要用舊式尖頂嘅炭爐真有風味,因今次主打海鮮所以用清湯底,當然要食象拔蚌啦十分爽甜,有大大隻九節蝦肉質彈牙,另叫了小見嘅游水墨魚同我見到未見過游水 水晶蟹,蟹肉結實甜美,原本想再叫好似條魚咁大嘅瀨尿蝦,但叫咗大多嘢為有等下次啦.
2015-01-02
2014-09-16 4125 浏览
N年没踩過深水埗這個地方,今次純因有朋友講起食過間好鬼多炸嘢既排檔式食肆,而咁啱大家話唔介意食餐超熱氣既.增輝相距港鐵站只有兩個街口,就算不熟深水埗也不難找.增輝在同一條街面對面有間舖面,聽說訂了枱的在一邊,没訂枱的在另一邊.環境是一般小菜館格局,枱放得很密,但亦不至背貼背,雖然開足空調,不過離開時最終還是吸了一身油煙味.朋友推介冷盤日本芥茉魷魚,說wasabi的味道很搶,不過今次wasabi味冇料到,也幸好如此,冇搶到魷魚的鮮味.點了胡椒豬肚蜆湯,湯很鮮味,豬肚没羶味.餐牌上淨胡椒豬肚湯只要68,加蜆就變128,如果份量一樣,加蜆就很不化算,將來有機會會求証.牡丹蝦有三種size,價錢分別是98, 128, 148,既然有心食,寧願選大隻的,蝦身做剌身,蝦頭椒盬炸.好味!預訂了半隻招牌烤BB豬,每人分得兩片,幾好但不見特出,相比洒店中菜廳價錢,並不算特別抵食.當晚有個朋友喉嚨痛,所以也點了些没那麼熱氣的菜式“蠔仔煎蛋”(没拍照),照道理火喉夠的話,這樣的簡單菜式應該煮得好味,但今晚個蠔仔煎蛋完出帶不出蠔仔的鮮味,也没有蛋香味.炸蟹鉗比較差,最大問題是材料不新鮮.選孜然豬仔脾是因為没有

wasabi魷魚
牡丹蝦
牡丹蝦兩食:椒盬炸蝦頭
烤BB豬

炸蟹鉗比較差,最大問題是材料不新鮮.
炸蟹鉗
選孜然豬仔脾是因為没有預訂雞,而同行友人中有人不吃牛,所以揀了豬來試.
豬仔脾的肉用了鬆肉粉,醃料亦太重手,犯了很多菜館的基本毛病.
孜然豬仔脾
今次未試齊增輝既招牌嘢,見到有不少枱叫鐵板牛面珠,天氣冇咁熱時會再嚟試.
题外话/补充资料: 未試齊招牌菜,希望再來時下有機會試齊,或許可以給個笑臉.
2014-08-08
牡丹蝦
2014-09-03 4288 浏览
由於有book位的關係 所以唔需要等位.蝦多士新鮮熱辣出爐 好脆啊隻蝦又大隻喎不過凍左就唔好食喇要趁熱食啊QQ蛋 都是新鮮熱辣出爐的入面是皮蛋的 我不太吃皮蛋的不過吃起來都OK啊有吃到皮蛋是流心的胡椒豬肚浸花甲好胡椒啊!!個湯好好味!!一定要試下!!又多花甲湯的味道岩岩好 唔會好咸焗魚腸 整得好好啊因為食唔到有腥味而且好足料 要trytry鬼馬炸油條真係好鬼馬啊!!中間是有墨魚的成份好彈牙 油條+墨魚又好夾喎煎大蝦 很濃醬油啊炸到連蝦殼都食到啊!!但這裡看起來沒有一斤吧??
由於有book位的關係
所以唔需要等位.
新鮮熱辣出爐 好脆啊
入面是皮蛋的 我不太吃皮蛋的
不過吃起來都OK啊
有吃到皮蛋是流心的
胡椒豬肚浸花甲
好胡椒啊!!個湯好好味!!
一定要試下!!又多花甲
湯的味道岩岩好 唔會好咸
焗魚腸
焗魚腸 整得好好啊
因為食唔到有腥味
而且好足料 要trytry
鬼馬炸油條
真係好鬼馬啊!!
中間是有墨魚的成份
好彈牙 油條+墨魚又好夾喎
煎大蝦
煎大蝦 很濃醬油啊
炸到連蝦殼都食到啊!!
但這裡看起來沒有一斤吧??
燒鵝
2014-08-31
QQ蛋
焗魚腸
煎大蝦
燒鵝
2014-07-08 4008 浏览
麻辣雞腎球($48),將雞腎切出條紋,辣汁可以滲入,辣汁惹果,佐酒佳品。花枝釀皮蛋($68),味道其實不錯,但花枝太少太薄,被皮蛋味道搶過,如可加多點墨魚滑,味道更佳。胡椒豬肚湯($68),足料夠味。脆皮炸大腸($68),食過好多次,今次比平時差太遠,完全無肥膏,又薄又少,食左兩片,真係覺得好過份,同店員講,佢都同意,補返小小比我地。但都係味道普通,以前係真係長長一條,炸到脆脆的,還有肥膏的香(如菜譜),現在已面目全非。招牌頭抽雞($288),我不肯定係唔係用頭抽,但我肯肯定係好好食,肉嫩,味香,皮也沒有多餘肥膏,連皮也十分吸引,令人回味。除了豬腸令人失望,其他都合格有餘。

胡椒豬肚湯($68),足料夠味。

除了豬腸令人失望,其他都合格有餘。
2014-06-30
$220 (宵夜)
  • 胡椒豬肚浸花甲
其實都經常同屋企人黎深水埗食野,多野揀又唔太貴,而且仲有好多糖水舖。但今次呢間就第一次試! 本身食開隔離o個間,但有次o係附近食糖水,職員都話呢間好食d,所以今次就專登黎試下。豉油雞 - 呢度O既招牌棻,都值得試下,幾入味,而且D肉好滑。鬼馬炸油條 - 好特別,中間釀O左D墨魚滑,味道唔錯但唔太抵食。胡椒豬肚花甲湯 - 好大盤,我地5個人每人飲兩碗都有剩! 都算辣,建議多人先叫呢個~芥蘭煲 - 推介!唔食芥蘭O既我竟然都係咁食,有D肉碎加落去好野味,又香,餸飯食一流!蝴蝶腩 - 人地介紹就試下,冇咩特別,但都算炆得淋。椒鹽大虎蝦 - 好巨型,而且有膏。但都幾貴,兩隻要$5XX~D野都算幾大碟,適合一大班人一齊食。不過最好訂枱,因為都幾爆下。

蝴蝶腩 - 人地介紹就試下,冇咩特別,但都算炆得淋。

芥蘭煲
胡椒豬肚花甲湯
椒鹽大虎蝦
蝴蝶腩
2014-06-29
芥蘭煲
2014-06-30 3353 浏览
一大伙要找地方吃飯真的不容易,又要食物美味,又要環境適合大聲笑大聲講就更難。上星期六,朋友介绍了在深水埗的增輝。若睇門面,只是一間普通的飯店,但眼看連續兩間和對面舖都是增輝,應該是食物好、生意好,才會一開再開。 我們一行十三人,可以點很多不同小菜,分別點丁店的招牌菜 : 燒乳豬、八寶鴨、豉油雞,再點了個椒鹽瀨尿蝦、生醃獅蚶……另外還點了花枝皮蛋、炸大腸、孜然燒豬肶、泰式生蝦、粟米魚肚羮、豉油王炒麵,味道尚算ok, 不過沒有太大驚喜,但餐廳氣氛輕鬆,大家可以大聲笑大聲講,氣氛搭夠。
燒乳豬
八寶鴨
椒鹽瀨尿蝦
生醃獅蚶
2014-06-28
团年饭
燒乳豬
2014-06-16 2669 浏览
朋友聚餐,找地方吃飯,都幾苦惱。吾係呢個吾食乜,那個吾食物,到最後可能某個人仲放飛機添。所以都幾煩的。今次不同了,朋友約了地方,幾個老朋一起吃飯啦!今次到深水埗的「增輝」!都見到幾多等位。我遲了所以不用等位😅。我們4個人,點了6個菜。先來個白雲豬手:酒香剛好,不太濃。骨肉易離,皮爽肉滑。一流!👍👍👍西蘭花炒雙鱿:呢個就一般喇!勺好晒D食物,變左冇乜味道,叫做有些獲氣。鬼馬虾膠:這個都特別下,虾有鮮味又彈呀,油炸鬼又脆。👍燒鴨:差到不得了。皮不脆,D肉又UN又鞋。吾記的咩湯:記然吾道得,即係冇特別。算啦!金銀旦莧菜:呢個好小輸既。冇驚喜法現。成餐晚飯雖然一般,但價錢不太貴。和一些老朋友聚餐,說說笑笑很開心了幾小時。算是不錯的選擇。

鬼馬虾膠:這個都特別下,虾有鮮味又彈呀,油炸鬼又脆。👍
燒鴨:差到不得了。皮不脆,D肉又UN又鞋。
吾記的咩湯:記然吾道得,即係冇特別。算啦!
金銀旦莧菜:呢個好小輸既。冇驚喜法現。
  • 鬼馬炸油條
2014-01-20 4375 浏览
胡椒豬肚湯,飲到全身發滾,夠辣夠濃,連飲三碗~冷盤選擇有豬手仔,算是不錯。釀雞翼炸得略乾,但味道還算不錯。豬膶莧菜,一般。苦瓜炒旦,唔夠火喉,亦無苦瓜味~炸墨魚膠皮旦,皮旦十分溏心,又彈牙,非常好味~辣尤魚...香濃惹味之選,正。
胡椒豬肚湯,飲到全身發滾,夠辣夠濃,連飲三碗~
冷盤選擇有豬手仔,算是不錯。
釀雞翼炸得略乾,但味道還算不錯。
豬膶莧菜,一般。
苦瓜炒旦,唔夠火喉,亦無苦瓜味~
炸墨魚膠皮旦
炸墨魚膠皮旦,皮旦十分溏心,又彈牙,非常好味~
辣尤魚
辣尤魚...香濃惹味之選,正。
题外话/补充资料: 早兩天訂枱
2013-12-26
炸墨魚膠皮旦
辣尤魚
2014-01-02 3733 浏览
今日是除夕,朋友話我生日快到所以帶我去一間做頭抽雞做得很好的地方。到了後先知道一條街有幾間舖位都是增輝的,心想真是那麼好吃!先來一隻頭抽雞,頭抽香甜,雞也稱得上滑至於雞味~真的吃不出是走地雞百花QQ蛋,是用台灣白鴿皮蛋包上蝦膠炸成,看似特别但吃上去沒有什麼特別,只是脆,沒有皮蛋的獨有味道炸蝦多士,只得脆字,不膩,沒蝦味味菜胡椒豬肚花甲湯,胡椒味濃,花甲鮮甜,豬肚清洗得很乾淨,味菜咸味適中魚腸蒸蛋,這道菜很少吃到,真是不錯,魚腸沒有腥味,還落足本,有很多魚腸呢!冰鎮豬腳仔,一句說完,一點味也沒有炸軟殼蟹,鬆脆,不膩,椒鹽味剛好豉油皇炒麵,太油,太濕,有點難吃雞油豆苗也炒得不錯嫩滑份量夠大,這頓飯因為有朋友的心意在内,所以尚算滿意。
到了後先知道一條街有幾間舖位都是增輝的,心想真是那麼好吃!

炸蝦多士,只得脆字,不膩,沒蝦味

冰鎮豬腳仔,一句說完,一點味也沒有

炸軟殼蟹,鬆脆,不膩,椒鹽味剛好

豉油皇炒麵,太油,太濕,有點難吃

2013-12-31
圣诞节
  • 頭抽雞
  • 魚腸蒸蛋
2013-11-10 3153 浏览
在此吃過很多遍,但最近喜歡了增廚海鮮方面的食品。上次吃過「麵包蟹」之後,今晚特地帶我愛人來品嘗它,結果真知味冇窮 ,D膏多到舔舔利。全海鮮餐還有長到8吋唔止的蒜蓉蒸「大聖子」 及12吋的油爆「富貴蝦」 ,真是吃到樂此不疲。不可不提,我叫了豉油皇炒麵,把炒麵沾上「麵包蟹」的牛油汁吃,又把炒麵放在蟹蓋上,讓麵條吸收所有蟹蓋汁,你可想像多好味啦呢 ...以下乃上次吃過的另類刺身「象拔蚌」,都想再吃。但下次我想試阿拉斯加長腳蟹lu,已問好了康來板。我覺得能有這個「街坊增廚」及「街坊增價」餐,真不錯!大酒樓可能要付上五佰元以上呢!
在此吃過很多遍,但最近喜歡了增廚海鮮方面的食品。

麵包蟹
全海鮮餐還有長到8吋唔止的蒜蓉蒸「大聖子」
及12吋的油爆「富貴蝦」
,真是吃到樂此不疲。
大聖子
12吋長富貴蝦
象拔蚌

题外话/补充资料: 每次星期五晚飯,兩店鋪及二樓都滿座,包括昨晚星期六,不言而喻它的受歡迎程度!
2013-11-09
麵包蟹
2013-03-30 2251 浏览
訂左位,去到就有位。開始真的好有期望,見佢門口咁有煱氣同有d食物要預留,仲有'菜生'賣廣告,好似好正但試左隻燒乳豬同頭秋雞隻豬都可以,不過不失但隻雞就超差又肥,家下食肥膏咩!!又吾滑仲要收咁貴,真的名過於實真係吾會有下次
訂左位,去到就有位。

但試左隻燒乳豬同頭秋雞

隻豬都可以,不過不失

但隻雞就超差
又肥,家下食肥膏咩!!又吾滑
仲要收咁貴,真的名過於實

真係吾會有下次
2013-03-29
2012-11-14 1888 浏览
今次第2次來,上次因人少,試食款式較少,今次人較多,試了很多款乳豬 -夠瘦,皮夠脆,保持水準(但係上次去問去拿黃介辣,今之問話無……食呢D野,無介辣係有D唔到味豉油雞 - 肥到非常呢普,有相為証,根本就係食肥膏無分別. 肯定隻雞打針到唔駛痕 (之前訂枱問我留唔留雞,唸住都係$200-300一隻, 又係出名,就訂了. 去到又找唔到隻雞幾錢, 點知埋單先知成$480隻, 真係太太太呢普). 味道只得個甜味,又唔覺好好食.鬼馬炸油條 - ok,上次有食過, 外脆,上面d墨魚肉好彈牙家鄉豆腐 - 麻麻地, 好咸. 家鄉魚腸- 好多魚腸, 好少蛋,面頭有油炸鬼,好脆, 但係太乾身.因為我喜歡多一些蛋,有油滑感會好d魷魚 -味道不錯,脆脆地,不過就細隻d竹苼上素 - 一般素菜花枝釀皮蛋 - 外面包咗墨魚肉, 裏面有隻皮蛋,來炸. 幾好食, 隻皮蛋有些糖心感覺, 外面又脆又爽口咸菜胡椒花甲湯 - 幾鮮味, 如咸菜胡椒多一些更好.燒鵝- 皮脆, 但係d肉無乜味海味雜菜煲 - 所謂海味,就只得幾粒好細既蝦米…..D菜前所未有咁多油……蒜茸炒白菜- 夠獲氣, 但係都係好多油, 而且份量真的太少………..

家鄉豆腐 - 麻麻地, 好咸.

魷魚 -味道不錯,脆脆地,不過就細隻d
竹苼上素 - 一般素菜

咸菜胡椒花甲湯 - 幾鮮味, 如咸菜胡椒多一些更好
燒鵝- 皮脆, 但係d肉無乜味

题外话/补充资料: 雖然無收加一茶介,但係都無人招乎,態度又唔好,所以都唔會好願意比TIPS
2012-11-10
  • 鬼馬炸油條
  • 花枝釀皮蛋
2012-09-14 2042 浏览
生日幾條友實在唔知去邊食好, 經朋友介紹去到深水埗增輝, 早2日前已經訂左位, 但可能好早去到, 唔駛等已經即刻有位.淨係叫左4樣餸:金銀蛋莧菜 - 因想食菜關係, 求奇叫左呢樣, 只可以話普普通通無咩特別.花甲胡椒豬肚湯 - 呢樣係這間店招牌菜式之一, 又確實唔錯, 夠晒胡椒味, 我最鐘意, 招牌頭抽雞 - 呢樣亦係這間店招牌菜式之一, 餐牌重要有"蔡欄"推介添, 但唔知係時辰關係, 餸黎到時係好香(香係因為佢有用秘製豉油浸住上), 滑既係個皮同個肉面, 但咬落去一D都唔嫰, 重有小小"鞋"添, 又唔入味, 我唸係蒸過龍.啫啫排骨煲 - 呢個夠晒啫啫味, 重有我喜歡的豬肝食添, 夠晒入味呀.因為叫4樣餸有2樣好味, 另外2樣只係普普通通, 所以我又唔覺得係必食之選既食肆....
淨係叫左4樣餸:

2012-08-27
花甲胡椒豬肚湯
啫啫排骨煲
2012-08-14 1262 浏览
特然好想食海鮮,友人介紹可去增輝一試話多選擇.一去到即時俾海鮮缸吸引,居然見到游水嘅牡丹蝦仲要係大大隻急凍嘅牡丹蝦大家都食過啦,游水嘅唔好話食吖,見都未見過啦.心諗係未好貴呢?答案係超抵幾十蚊隻咋同急凍價錢差不多,唔食就傻喇.上枱時重係咁跳,蝦身口感超爽甜,唔食蝦頭嘅我都覺蝦頭好甜,新鮮到冇人有.生奄螄蚶好鮮又爽,個殼白雪雪好乾淨,伙計話係自家奄成個月先食得,唔同其他食店由供應商交貨品質冇保証.燒鵝皮脆肉嫩,唔會過肥,好入味連D骨都好正,俾起中環某名店 X記好食好多價錢重要平成半喎!甜品炸榴槤外脆內軟夠香甜夠滑,但緊記襯熱食正好多.另叫咗兩個普通小菜,冇乜特別唔駛講喇.估唔到深水埗區都有咁多驚喜,下次想食海鮮我首選增輝囉,價錢唔貴,同埋佢地D海鮮Size係超大.
特然好想食海鮮,友人介紹可去增輝一試話多選擇.
一去到即時俾海鮮缸吸引,居然見到游水嘅牡丹蝦仲要係大大隻
急凍嘅牡丹蝦大家都食過啦,游水嘅唔好話食吖,見都未見過啦.
唔同其他食店由供應商交貨品質冇保証.
好多價錢重要平成半喎!
甜品炸榴槤外脆內軟夠香甜夠滑,但緊記襯熱食正好多.
另叫咗兩個普通小菜,冇乜特別唔駛講喇.
估唔到深水埗區都有咁多驚喜,下次想食海鮮我首選增輝囉,
價錢唔貴,同埋佢地D海鮮Size係超大.
游水牡丹蝦
好大隻呀!