2021-03-01 48 浏览
最近去左佐敦今年新開的一間餐廳/酒吧行到入去就像置身於異次元空間👾以宇宙、未來感、幻彩為主題 透明椅子配上銀色桌及多款霓虹燈 在昏暗中襯出神秘型格的感覺✨喜歡那代表香港的捌伍貳+852🇭🇰及有投影播音樂帶動氣氛食物以西式為主 亦有中西合璧🔸烤鴨酥皮紙卷🔸係一款幾有特色的小食薄脆的酥皮 包裹住片皮鴨 京蔥 及秘製醬🔸真.海膽帶子意大利飯🔸煎得金黃嫰口的帶子 配上一大舊海膽擺盤吸引 白汁忌廉意大利飯都好creamy🔸黑松露寶雲酥羊架🔸羊架上灑上麵包糠及黑松露粉 食落脆脆地有咸香 配上嫩滑羊肉 令口感更有層次伴碟都好用心不單調 有綿滑的薯蓉及裹上醬汁的長豆 🔸Cosmo night & Crazy juice🍹兩款好靚的mocktails 酸酸甜甜好清爽Cosmo night🥭係芒果特飲配蛋白泡沫 好特別Crazy juice🍍係菠蘿特飲 好多菠蘿粒 好足料 📍Base基地是一個好的聚腳點 可以食飯、飲杯酒、食水煙 放鬆的好地方

最近去左佐敦今年新開的一間餐廳/酒吧
行到入去就像置身於異次元空間👾
以宇宙、未來感、幻彩為主題

喜歡那代表香港的捌伍貳+852🇭🇰及有投影播音樂帶動氣氛

兩款好靚的mocktails 酸酸甜甜好清爽
Cosmo night🥭係芒果特飲配蛋白泡沫 好特別
Crazy juice🍍係菠蘿特飲 好多菠蘿粒 好足料

2021-03-01 82 浏览
有天午飯時間發現有店員在派傳單,眼見價錢合理就試試吧。12時多到達,起初只有我和朋友兩人,但後來亦漸漸有其他客人前來了。店員服務態度友善,還主動簡介菜單;而店舖設計則很有摩登風格(?),比起吃飯的餐廳,更像一班人飲酒的地方🍸。薄燒安格斯牛肉滑蛋蓋飯 $68薄燒北海道鰻魚滑蛋蓋飯 $78由於兩道菜都是滑蛋🥚,基本上味道都差不多。又大又黃的滑蛋坦蕩蕩地蓋在飯上,上面加上一片片牛肉或一整塊鰻魚,算是誠意之作。燒汁亦毫不吝嗇地澆上,不用擔心去到最後只剩下孤令令的飯粒。味道方面雖然沒太大驚喜,但絕對是對得起價錢。跟餐還包飲品,和朋友同時點了杯Fruit Punch,味道偏酸,但總算不錯☺️。

薄燒安格斯牛肉滑蛋蓋飯 $68
薄燒北海道鰻魚滑蛋蓋飯 $78
薄燒安格斯牛肉滑蛋蓋飯
2021-02-26
薄燒安格斯牛肉滑蛋蓋飯
2021-02-23 62 浏览
之前同朋友行街既時候發現左一間新開既bar,呢晚就專登同朋友去試下。佢既環境好靚,感覺好modern。呢度既野食同飲品望落去都幾吸引!我地點左真·海膽帶子意大利飯,Creamy既意大利飯上面有大大粒既新鮮帶子,仲有好濃郁既海膽,勁吸引!另外仲有呢個西班牙魷魚仔沙律,呢個沙律好豐富,入面有魷魚仔,口感彈牙,仲有惹味既香腸片,沙律菜好新鮮!小食點左烤鴨酥皮紙卷,外層好酥脆,入面有好惹味既烤鴨,正!仲點左兩杯mocktail,唔錯!
呢度既野食同飲品望落去都幾吸引!

小食點左烤鴨酥皮紙卷,外層好酥脆,入面有好惹味既烤鴨,正!
仲點左兩杯mocktail,唔錯!
2021-02-21 71 浏览
尖沙咀一係美食雲集,喺山林道開咗間新嘅餐廳,入面有好多得意同型嘅霓虹燈😚雖然食物嘅選擇唔算特別多,不過味道都唔錯。個環境仲好啱影相添😬#和牛他他 ($128)😋好味指數:(6.5/10)食落去口感唔錯,我自己唔太鍾意食生牛肉,不過配埋啲脆片一齊食就比較易接受☺️呢個他他係生牛肉加啲洋蔥撈埋一齊,不過個汁就稍為濃味咗啲😫#油甘魚薄切 三文魚子(煙燻) ($108)😋好味指數:(8/10)對於呢啲煙燻嘅嘢唔知點解每次都好感興趣🤣煙燻既木味滲曬落去油甘魚到,但又唔會搶咗魚嘅鮮甜,食落去都幾新鮮配埋啲魚仔口感幾好😙#焗日本海螺 紅花忌廉汁 ($138)😋好味指數:(7.5/10)呢個海螺都幾大舊🤣一面有啲芝士係到,海螺已經切開咗一片片好方便,一啲都唔韌好易咬。加上啲醬汁幾味#西班牙紅蝦扁意粉龍蝦汁 ($188)😋好味指數:(7.5/10)食之前記得撈勻佢因為啲汁喺曬個底度😙呢個意粉味道唔錯,醬汁嘅味道幾濃,意粉好有咬口👍🏻飲品就嗌咗Red Lip 同Refresher, 店員好細心咁推介唔同嘅mocktails比我哋😚2款都甜甜地再啲水果味😗

#和牛他他 ($128)
😋好味指數:(6.5/10)

#油甘魚薄切 三文魚子(煙燻) ($108)
😋好味指數:(8/10)
對於呢啲煙燻嘅嘢唔知點解每次都好感興趣🤣

#焗日本海螺 紅花忌廉汁 ($138)
😋好味指數:(7.5/10)

#西班牙紅蝦扁意粉龍蝦汁 ($188)
😋好味指數:(7.5/10)
食之前記得撈勻佢因為啲汁喺曬個底度😙
呢個意粉味道唔錯,醬汁嘅味道幾濃,意粉好有咬口👍🏻

2021-02-21 35 浏览
▸ Cosmo night ▸ Refresher ▸ 烤鴨酥皮紙卷▸ 焗日本海螺(紅花忌廉汁)▸ 香辣牛肚(西班牙辣腸,茄蓉汁)▸ 明太子釀雞翼(自家制辣汁)山林道新開 @base.852 酒吧餐廳,半開放式嘅設計,加上好多霓虹燈裝飾,型格得黎仲好chill,飲下酒食下水煙岩哂☺️ “烤鴨酥皮紙卷” 酥皮紙卷幾香脆,配埋滿滿嘅烤鴨,有少少似食緊北京填鴨😋 “焗日本海螺” 海螺🐚好大隻,已切好一片片方便易食,螺肉煮得剛好唔會話韌,而個紅花忌廉汁就有少少似葡汁😊 “香辣牛肚” 估唔到份量咁多,牛肚大大件,個汁辣辣地又有少少似羅宋湯,都幾惹味😋 “明太子釀雞翼” 明太子份量幾多,但唔會話好咸,個汁一開始偏酸辣味慢慢先滲出黎😊 兩杯mocktail也不錯,都幾清新帶微酸😊
▸ Cosmo night
▸ Refresher
▸ 烤鴨酥皮紙卷
▸ 焗日本海螺(紅花忌廉汁)
▸ 香辣牛肚(西班牙辣腸,茄蓉汁)
▸ 明太子釀雞翼(自家制辣汁)

2021-02-20 72 浏览
最近小編去咗佐敦一間新開嘅酒吧餐廳😚😚食物質素真係非常之唔錯呀😝我哋叫咗一個黑松露薯條😋黑松露薯條上面竟然有一塊塊嘅黑松露片🤩🤩黑松露味濃郁😍😍😍真係好有驚喜呀🤩我哋仲叫咗一個安格斯牛扒漢堡包😋牛扒好厚好juicy🤤🤤🤤另外仲可以加$40有塊入口即溶嘅鵝肝🤩佢哋嘅Pizza係可以自己揀配料嘅🤔小編揀咗雞肉芝士同salami 🧐芝士味比想像中濃🧀🧀🧀餅皮都好脆😍😍呢間餐廳嘅服務好好😚😚老闆同員工都好友善🤗餐廳嘅氣氛唔錯😝裝修都好靚🥰🥰🥰唯一可以改善嘅地方就係shisha區可以同食嘢嘅地方多少少距離🤭🤭🤭咁就更加好啦😝😋 好味:8.20/10🤑 價錢:7.30/10🤗 服務:9.01/10😝 環境:6.31/10😚 衞生:6.57/10🤩 整體:7.02/10

😋 好味:8.20/10
🤑 價錢:7.30/10
🤗 服務:9.01/10
😝 環境:6.31/10
😚 衞生:6.57/10
🤩 整體:7.02/10
基地比薩
基地比薩
好耐無出街食飯,友人話呢間餐廳性價比幾好,價錢唔貴,但係食物份量充足,所以來試下。先坐低,同友人點左兩杯野飲,一杯係 Red Lips,另一杯係 refresher。Refresher 係好好 refreshing,甜甜地酸酸地,有柚子,fruit punch 係底,又有薄荷,好鍾意,飲完想飲多杯。Red Lips 比較適合女仔飲,cranberry juice,有驚喜! 加 d 蛋白搞到起泡,真係幾好飲。野飲 presentation 又好,覺得大家都可以來試下。個頭盤係煙薰油甘魚,上面都係有 d 柚子汁,夠 refreshing,同好開胃,食完一舊想食多舊既感覺。個意粉係蟹肉,三文魚子扁意粉海鮮忌廉汁。係疫情既底下,係出面食到新鮮既海鮮真係唔容易呀!賣相吸引! 海膽 ok,蟹肉都叫新鮮,仲有 d 芝士粉係上面,忌廉汁吾濃, 好滑呀 好味!因為我唔鍾意黑松露太濃烈既味道,餐廳好好,換左個鵝肝俾我,變左鵝肝漢堡包。包皮脆脆,牛肉 ok,薯條好新鮮,仲加左少少辣粉。間餐廳好多打卡位,裝修好有心思!整體來講,野飲同頭盤好好,意粉同 burger 就 standard,但性價比高!

間餐廳好多打卡位,裝修好有心思!

Red lip
2021-02-20
Red lip
  • 煙燻油甘魚
  • Refresher
2021-02-20 420 浏览
經過兩個多月晚市禁堂食措施, 今晚終於放寬堂食至十點。放工當然第一時間同同事去食返餐!早前揸車經過山林道, 見到一間餐廳外牆佈置上五光十色嘅霓虹燈, 無論食咩菜式, 總吸引我地前去試試, 重點是打個卡吧!店內環境開揚, 坐近窗邊, 更能感受自然風吹入,而牆上同樣佈置了繁體字形霓虹燈, 另一邊有projector投射牆上播放著外國MV, 富有香港風味, 亦加添外國元素, 氣氛很適合年輕一代。餐廳除有FUSION美食, 亦有提供調酒, 不過暫時未領取酒牌, 今晚就只能一嚐美食了。【油甘魚薄切, 三文魚子 (煙燻) 】HK$108賣相充滿神秘感, 菜式被濃煙濃罩著, 店員慢慢打開, 燻香撲鼻, 隨即菜式慢慢呈現。油甘魚有一點點厚度, 仔細聞到油甘魚還殘留少許煙燻味, 夾集三文魚子、洋蔥碎同時入口, 更能突顯鮮味魚香。有別於一般日本餐廳所食到嘅油甘魚刺身, 值得一試!【銀魚柳蕃茄莎莎多士(蒜蓉蛋黃醬)】HK$88稱得上集鹹酸重口味於一道嘅前菜, 粒粒蕃茄似乎再加入了酸味味白醋, 配上鹹香嘅銀魚柳, 還好跟多士一齊食, 能稍為平衡這個濃郁配搭, 吃後感覺開胃。另外, PIZZA & BURGER

店內環境開揚, 坐近窗邊, 更能感受自然風吹入,
富有香港風味, 亦加添外國元素, 氣氛很適合年輕一代。

【油甘魚薄切, 三文魚子 (煙燻) 】HK$108
油甘魚薄切, 三文魚子 (煙燻)

【銀魚柳蕃茄莎莎多士(蒜蓉蛋黃醬)】HK$88
銀魚柳蕃茄莎莎多士(蒜蓉蛋黃醬)

另外, PIZZA & BURGER更有自選配搭, 岩哂不同口味嘅食客。

【基地PIZZA HK$120】(自選三款材料)
揀左水牛芝士、雞肉、辣肉腸, 雖然所選嘅配搭唔算特別, 但個人很欣賞芝士極為足料!
芝士完整蓋過了雞肉、辣肉腸, 熱辣辣時有微微拉絲, 入口食到綿滑芝士口感, 芝士奶香味重, 完全滿足到芝士控嘅我!
基地PIZZA

【基地自選Burger】HK$100 (+$40追加鵝肝)
揀左烤龍蝦肉, Burger有烘底,, 跟傳統Burger同樣配上沙律菜、蕃茄片、芝士、蛋黃醬,
龍蝦肉質地偏林, 嫌鵝肝過熟, 失去了入口即溶的口感。
基地自選Burger
2021-02-18
油甘魚薄切, 三文魚子 (煙燻)
基地PIZZA
  • 油甘魚薄切
比「基地」呢個名吸引左過去😀到底呢到會唔會成為我嘅美食新基地呢?總係想發掘下新野食!餐廳有好多打卡霓虹燈,裝修別具心思。店員非常友善和細心,會先耐性地介紹餐牌。朋友唔小心比電話mon刮傷,店員留意到仲主動俾咗膠布我哋🙏🏼暖男❤️·🍛蒲燒安格斯牛肉滑蛋蓋飯(HKD 68)安格斯牛肉片厚度適中,略帶着筋的安格斯牛肉配蒲燒汁頗有風味,味道香甜,而且滑蛋幾出色,夠滑!•🍣蒲燒北海道鰻魚滑蛋蓋飯 (HKD 78)鰻魚肉質軟綿綿,沒有腥臭味,蒲燒汁真係最岩拌飯食,再加埋滑蛋👍🏼午餐黎講呢個價錢幾抵食!·🍫凍朱古力(跟餐包埋)跟餐飲品選擇都多,連果汁都有😍呢杯朱古力有驚喜,不只是用了朱古力粉,同時加入牛奶,令成杯朱古力更加香滑!-

·🍛蒲燒安格斯牛肉滑蛋蓋飯(HKD 68)

蒲燒安格斯牛滑蛋蓋飯

•🍣蒲燒北海道鰻魚滑蛋蓋飯 (HKD 78)
蒲燒北海道鰻魚滑蛋蓋飯

·🍫凍朱古力(跟餐包埋)

蒲燒安格斯牛滑蛋蓋飯
蒲燒北海道鰻魚滑蛋蓋飯
2021-02-10 60 浏览
早幾日唔係好舒服加上又腳拗柴所以想用美食嚟令自己好心情嚟到尖沙咀原來山林道開左一間好有特別嘅酒吧餐廳半開放式嘅設計加上好多嘅霓虹光管裝飾好有外國嘅感覺 好chill岩哂打卡📸而更令我驚喜嘅係~佢哋嘅食物好好味😋!新將期內仲有八折添🔸油甘魚薄切配三文魚子(煙燻)上菜時有個玻璃蓋蓋住,一打開啲仙氣就飄哂出嚟,視覺一流。薄切嘅油甘魚份量都不少,味道咸咸地帶微酸,幾開胃,配合三文魚子口感更正。🔸基地pizza(推👍🏻)有多款餡料供自選,我哋揀咗三款:羅勒、水牛芝士、風乾火腿。由於有大量芝士,所以有好正嘅拉絲效果,入口啖啖芝士,加新鮮羅勒嘅香氣,仲有煙燻火腿嘅鹹香,好好味!而餅皮係薄身嘅,所以好香脆!記得要趁熱食😋🔸烤西班牙豬架(推👍🏻)豬架好大塊,厚身得嚟好鬆脆而又不失咬口,邊邊位帶點油脂香,而且佢嘅肉味比喺其他餐廳食到嘅更香濃,所以深得我心!🔸黑松露薯條薯條本身已經加咗好多黑松露碎,還有黑松露片,另外再跟個黑松露醬,真係超黑松露呀!味道真心係好好食!如果薯條再脆啲就更正啦!
早幾日唔係好舒服加上又腳拗柴
所以想用美食嚟令自己好心情
嚟到尖沙咀
原來山林道開左一間好有特別嘅酒吧餐廳
半開放式嘅設計加上好多嘅霓虹光管裝飾
好有外國嘅感覺 好chill
岩哂打卡📸
而更令我驚喜嘅係~佢哋嘅食物好好味😋!
新將期內仲有八折添

🔸油甘魚薄切配三文魚子(煙燻)

🔸基地pizza(推👍🏻)

🔸烤西班牙豬架(推👍🏻)

🔸黑松露薯條
早排小編經過尖沙咀山林道發現最近新開左一間裝修好有特色嘅酒吧餐廳🤤一入門口已經見到好多霓虹燈,打卡真係一流,牆上螢幕上亦播放著MV,夠晒Chill💜另外佢哋嘅食物同飲品好有心思好吸睛,值得大家嚟試吓😚_🐚焗日本海螺紅花忌廉汁 $138一坐低店員都有介紹佢哋嘅推介菜式,所以我哋都叫咗呢款黎試吓😄超級大隻嘅海螺切片後再釀入原隻海螺裏面,配埋紅花忌廉汁食落好鮮甜,螺肉煮得剛好有口感,無論打卡定味道都唔錯👍🏻_🍕基地披薩(雞肉+水牛芝士+西班牙辣椒)$120 水牛芝士份量非常充足,食落去嘅時候有拉絲既效果,Pizza外皮邊位非常鬆脆,小編今次揀咗西班牙辣椒令到成個Pizza層次感更加豐富,到最後會食倒辣辣地酸酸地嘅味道,減低油膩感💜_🍹Red Lip $88 之前網上見人介紹話呢杯好飲所以叫咗嚟試吓,味道飲落去幾清新,士多啤梨味都幾濃郁_🍸Refresher $88 賣相好吸睛,同樣飲落去非常清新,面層有蛋白泡,飲落去會飲到菠蘿嘅甜味🍍

🐚焗日本海螺紅花忌廉汁 $138

🍕基地披薩(雞肉+水牛芝士+西班牙辣椒)$120

🍹Red Lip $88

🍸Refresher $88
賣相好吸睛,同樣飲落去非常清新,面層有
蛋白泡,飲落去會飲到菠蘿嘅甜味🍍
2021-02-08 90 浏览
/基地🇭🇰/#sa尖沙咀篇 ➖➖➖<山林道轉角位有新基地🧱>➖➖➖山林道雖然較偏僻 但真係隱藏左好多食店上次介紹完一間西餐廳 今次又有間係轉角位~但唔會好難發現 因為門口同內裏嘅霓虹燈都好搶眼岩岩先開始試業 堂食外賣都有8折 都算ok 😝Lunch set 更抵食 ➖➖➖1️⃣煙燻油甘魚薄切•三文魚子 $108 (𝟠/𝟙𝟘) 🌟見到啲煙 感覺好夢幻同治癒☺️☺️油甘魚厚薄適中 食落幾濃重煙燻味 三文魚籽夠咸香~➖➖➖2️⃣焗芝士蟹肉酥皮紙卷 $88 (𝟟/𝟙𝟘) 酥皮送上黎嘅時候薄脆~但係攤凍咗之後會好快腍🙈入面有菠菜同埋蟹肉碎~蟹肉份量較少芝士份量再多啲會更好😆➖➖➖3️⃣香烤法國BB雞 $188 (𝟟.𝟜/𝟙𝟘) 正餐+$28 就可以要任何一款飲品Mocktail 除外 價錢都ok 嘅!上碟嘅時候已切件 所以唔會食到好論盡配上酸辣汁幾惹味 肉質幾嫩略嫌雞皮唔夠香脆🙈➖➖➖4️⃣基地披薩 $120 (𝟟/𝟙𝟘) 可以從Menu揀任何三款配料我哋揀咗沙樂尾腸、水牛芝士同埋野菌Pizza 底都算幾厚身 唔會好摻口芝士微微拉絲🧀沙樂尾腸再多啲就更好➖➖➖5️⃣Fruit punch $60 (跟餐
/基地🇭🇰/
#sa尖沙咀篇
<山林道轉角位有新基地🧱>
山林道雖然較偏僻 但真係隱藏左好多食店
上次介紹完一間西餐廳 今次又有間係轉角位~
但唔會好難發現
因為門口同內裏嘅霓虹燈都好搶眼
岩岩先開始試業 堂食外賣都有8折 都算ok 😝
Lunch set 更抵食

1️⃣煙燻油甘魚薄切•三文魚子 $108 (𝟠/𝟙𝟘) 🌟
見到啲煙 感覺好夢幻同治癒☺️☺️
油甘魚厚薄適中 食落幾濃重煙燻味
三文魚籽夠咸香~

➖➖➖
2️⃣焗芝士蟹肉酥皮紙卷 $88 (𝟟/𝟙𝟘)
酥皮送上黎嘅時候薄脆~
但係攤凍咗之後會好快腍🙈
入面有菠菜同埋蟹肉碎~蟹肉份量較少
芝士份量再多啲會更好😆

➖➖➖
3️⃣香烤法國BB雞 $188 (𝟟.𝟜/𝟙𝟘)
正餐+$28 就可以要任何一款飲品
Mocktail 除外 價錢都ok 嘅!
上碟嘅時候已切件 所以唔會食到好論盡
配上酸辣汁幾惹味 肉質幾嫩
略嫌雞皮唔夠香脆🙈
香烤法國BB雞

➖➖➖
4️⃣基地披薩 $120 (𝟟/𝟙𝟘)
可以從Menu揀任何三款配料
我哋揀咗沙樂尾腸、水牛芝士同埋野菌
Pizza 底都算幾厚身 唔會好摻口
芝士微微拉絲🧀沙樂尾腸再多啲就更好

➖➖➖
5️⃣Fruit punch $60 (跟餐+$28)
主要飲到西柚同橙味 幾清新~
但飲之前一定要搞勻🤣因為都有少少甜
另外仲有其他mocktails 感覺都幾特別
不過就唔可以跟set
Fruit  punch

📍基地
香烤法國BB雞
Fruit  punch
2021-02-07 20 浏览
Base Bar & Restaurant- 秘密基地尖沙咀新開了一間酒吧,餐廳名非常特別,叫做基地,這個基地的設計非常摩登科幻,到處也是佈滿五光十色的霓虹燈管,非常多的打卡位!墨西哥粟米片(牛油果醬) 香脆的墨西哥粟米片,加上番茄沙沙醬、芝士一起烤焗,最後加上牛油果醬和酸忌廉,一冷一熱的配搭。安格斯牛肉眼扒 五成熟度牛扒,肉質粉嫩,肉眼部位口感軟腍,安格斯牛味濃郁,而且有相當厚度,啖啖肉。蟹肉。三文魚子扁意粉海鮮忌廉汁 $128滿滿蟹肉和三文魚子,蟹肉鮮甜,再加上蟹鉗和爆珠的三文魚子,忌廉汁底十分鮮味,並掛在意大利扁意粉上。Fruit Punch飲品方面我們點了雜果賓治,不會太甜,清新的味道。
Base Bar & Restaurant- 秘密基地

墨西哥粟米片(牛油果醬)

安格斯牛肉眼扒

蟹肉。三文魚子扁意粉海鮮忌廉汁 $128

Fruit Punch
飲品方面我們點了雜果賓治,不會太甜,清新的味道。

又係一間由裝修已經留意到,勁期待嘅新餐廳😻終於比我等到 @base.852 基地開喇(•̀ᴗ•́)و店外嘅霓虹燈裝修已經好靚,原來店內同樣有驚喜!裝修真係比到一個好似「基地」嘅感覺我!日頭坐窗邊位置好舒服,旁邊唔係大馬路所以都唔驚好嘈雜~同 @happytreats.hk 坐左成個下晝,邊食邊傾偈(´∀`)主打西餐食物,另外亦都有𝙨𝙝𝙞𝙨𝙝𝙖/飲品,整體食物質素唔錯,特別係𝙡𝙪𝙣𝙘𝙝 𝙢𝙚𝙣𝙪 ☺︎︎ 本身已經好抵食,仲要有八折!!另外意粉/扒類4:30𝙥𝙢前𝙖-𝙡𝙖-𝙘𝙖𝙧𝙩𝙚都有飲品包埋,整體𝘾𝙋值真係好高😜.💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7.8/10環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 7.8/10服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 7.8/10性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7.8/10回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 8/10🌟.《烤龍蝦肉基地自選漢堡》$100 🌟7.8/10🌟ꪶꪮ᥇𝘴𝓽ꫀ𝘳 ꪑꫀꪖ𝓽 ᥇ꪖ𝘴ꫀ ᥇ꪊ𝘳ᧁꫀ𝘳主角龍蝦肉肉質微𝙌彈,對得住呢個價錢!值得一讚嘅係個包!烘得香脆,淡淡嘅牛油香~除咗龍蝦肉之外亦都有: 雞胸、牛肉、鵝肝同素肉扒揀~有唔同嘅配料,另外加

💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 8/10
🌟

《烤龍蝦肉基地自選漢堡》$100 🌟7.8/10🌟
ꪶꪮ᥇𝘴𝓽ꫀ𝘳 ꪑꫀꪖ𝓽 ᥇ꪖ𝘴ꫀ ᥇ꪊ𝘳ᧁꫀ𝘳
除咗龍蝦肉之外亦都有: 雞胸、牛肉、鵝肝同素肉扒揀~有唔同嘅配料,另外加$10,我哋就加左塊車打芝士~個人都幾建議加配料,因為本身只有菜同蕃茄,味道較單一。

《薄燒北海道鰻魚滑蛋蓋飯》$78 🌟7.8/10🌟
呢個午餐𝘾𝙋值好高呀!份量絕對足夠男仔食量😆鰻魚都算幾大條,肉質QQ,無骨無魚腥味。滑蛋香滑出色,再加上粒粒軟硬度煮得剛好嘅珍珠米,好食(´∀`)如果醬汁再多番啲就正,太多飯,食到底唔夠汁😹
和牛他他

《和牛他他》$128 🌟7.3/10🌟
᭙ꪖᧁꪗꪊ ᥇ꫀꫀᠻ 𝓽ꪖ𝘳𝓽ꪖ𝘳
和牛切碎粒再加洋蔥同其他配料調味,入口無想像中嘅細膩滑溜🙊牛香味唔算重,但都無血腥味,有少少被調味搶風頭☹︎

《黑松露薯條》$68 🌟7.3/10🌟
᥇ꪶꪖᥴ𝘬 𝓽𝘳ꪊᠻᠻꪶꫀ ᠻ𝘳ꪊꫀ𝘴
唔知𝙗𝙪𝙧𝙜𝙚𝙧已經有薯條伴碟,另外再叫多份!
薯條粗身,有薯香,如果再脆啲就好啦🥺面頭灑上少少黑松露粒粒,聞就聞到,但食落就似普通薯條。個人覺得比較適合飲嘢/𝙨𝙝𝙞𝙨𝙝𝙖做小食~
明太子釀雞翼自家製辣汁

《明太子釀雞翼自家製辣汁》$88 🌟7.8/10🌟
ᦔꫀꫀρ ᠻ𝘳𝓲ꫀᦔ ᥴꫝ𝓲ᥴ𝘬ꫀꪀ ᭙𝓲ꪀᧁ𝘴 ꪑꫀꪀ𝓽ꪖ𝓲𝘬ꪮ 𝘴𝓽ꪊᠻᠻꫀᦔ ᭙𝓲𝓽ꫝ ꫝꪮꪑꫀꪑꪖᦔꫀ ᥴꫝ𝓲ꪶ𝓲 𝘴ꪖꪊᥴꫀ
本身就起鐘意呢一款日式雞翼( ˘ ³˘)♥︎
明太子醬釀係拆左骨嘅雞翼之中,為香口嘅煎雞翼再添一份鹹鮮味,咬下去仲啖啖肉𝙟𝙚𝙣𝙜😻

《焗芝士蟹肉酥皮紙卷》$88 🌟7.8/10🌟
᥇ꪖ𝘬ꫀᦔ ᥴ𝘳ꪖ᥇ ꪑꫀꪖ𝓽𝘴, ᥴꫝꫀꫀ𝘴ꫀ, ᠻ𝓲ꪶꪮ ρꪖ𝘴𝓽𝘳ꪗ 𝘳ꪮꪶꪶ𝘴
比較特別嘅一款小食,酥皮紙卷本人口感係香脆但較乾身,好彩餡料搭救~唔太食得出蟹肉,感覺上係似芝士菠菜,但都唔錯,幾好食!

基地 𝗕𝗔𝗦𝗘 𝗕𝗮𝗿 𝗮𝗻𝗱 𝗥𝗲𝘀𝘁𝘂𝗿𝗮𝗻𝘁
📍#BELLYwongs_jordan #BELLYwongs_TST
#BELLYwongs_western #BELLYwongs_burgers #BELLYwongs_pasta #BELLYwongs_pizzas #BELLYwongs_chills 😇
和牛他他
明太子釀雞翼自家製辣汁
焗芝士蟹肉酥皮紙卷
近來山林道開咗好多新餐廳!基本上,我每星期去都有新驚喜,而「基地」就係我最近去過、印象幾難忘嘅一間。​首先講下個裝修先,整間店無論裡裡外外都滿布幻彩霓虹燈,主題圍繞宇宙、太空船及隧道等,加上昏暗嘅現場環境,真係有種置身外星基地嘅感覺!​好型!👽🛸​食物方面,主要提供西餐為主,好似牛扒、意粉、Pizza或Burger之類,仲有一系列精緻cocktail~好啱收工時,嚟呢度Chill Chill~✦ 煙燻油甘魚我去餐廳逢親見到煙燻嘢,基本上都會叫!太鍾意食物上滲透碳木香啦!今次亦不例外!我點咗煙燻油甘魚!😝✌🏻呢款油甘魚真係正!新鮮魚片加咗柚子汁,勁鮮甜!魚肉仲散發陣陣蘋果木香,無論味蕾或鼻蕾都雙重享受!✦ 焗芝士蟹肉酥皮紙卷隻酥皮紙有鞋硬,麻麻地。不過入面幾足料嘅,滿滿嘅芝士蟹肉及菠菜,幾香濃,食完飽咗一半。✦ 烤龍蝦肉漢堡 坦白說呢個龍蝦Burger真係一般般,龍蝦肉有啲鞋,無咩蝦肉味。不過一個Burger有兩大片龍蝦肉,以呢個價錢嚟講,其實無位好投訴。✦ 安格斯漢堡 對比龍蝦Burger,還是經典嘅安格斯Burger好!呢度出嘅安格斯牛漢堡好厚,目測平均有1cm厚!啖啖肉,幾過癮!✦
✦ 煙燻油甘魚
✦ 焗芝士蟹肉酥皮紙卷
烤龍蝦肉漢堡
✦ 烤龍蝦肉漢堡
✦ 安格斯漢堡
基地披薩
✦ 基地披薩(水牛芝士+雞肉+火箭菜)
披薩意外地好味!個餅底脆薄到好似餅乾,好香口!拉起Pizza,層拉絲幾澎湃下,食上口,芝士香係口中爆發,加埋雞肉及火箭菜,成件事幾惹味。
西班牙紅蝦扁意粉
✦ 西班牙紅蝦扁意粉
扁意粉掛汁頗多,食時伴隨濃郁蝦汁,味道不錯。大蝦味道正常,蝦頭好多膏,正!🤪
Red Lip
✦ Red Lip
呢款特飲係店家signature, 我覺得隻味有fruit punch,飲上口幾爽,士多啤梨及橙味幾濃。
Refresher
✦ Refresher
表層有蛋白泡,底層就有菠蘿汁,呢款特飲綿滑得嚟幾清新。
西班牙紅蝦扁意粉