2020-03-10 155 浏览
相約三五知己食晏,這間小店一定係不二之選。一邊欣賞泊到碼頭的海浪,一邊享受美食,好彩的話,會遇上舖滿禾旱的懷舊小輪泊岸。每次必吃的一定是鰻🐟飯三食,大大件有排,和什錦串燒,今次試埋條鯛魚,一樣咁正😍
2020-03-08 1601 浏览
星期六要翻半日 放工約左朋友食lunch~ 朋友住西灣河 佢帶我黎左西灣河碼頭附近食飯 估唔到碼頭呢邊係咁chill 🤣 附近仲有d 西式酒吧餐廳 成條餐廳街咁 大家望住個海濱長廊同埋望住過海食飯真係好寫意~ 我地見到有間日本串燒店正正喺西灣河碼頭而且對住海! 個view 一定好正😆 入面係透明玻璃 可惜我地黎得遲 近海邊嘅位已經坐滿人🤭餐廳有Lunch set 有哂前菜主食飲品🤤 所以我地每人揀左個 但你鍾意都可以散叫d 串燒黎食~ 前菜有蒸蛋 好滑溜 三兩啖就好快食哂😆 仲有個日式枝豆 豆咬落厚實 有點鹹香🤣我叫左呢個係鐵板美國安格斯定食 $248 估唔到安格斯牛超大塊 面上灑上大量香蔥椒絲炸香蒜片炸薯仔絲 令到牛扒完全唔黐底🥰 塊牛嘅質素都好得 半肥瘦而且七成 好有牛香味 而且已經放左海鹽 調好哂味 送日本嘅珍珠米一流 😝成個擺設同埋環境都好日本風 影d 相出黎好令🥰鰻魚釜飯三食 $208 鰻魚切好一塊塊,份量都幾多,而且個飯係用鐵鍋裝住,keep住個溫度,每一啖都食到熱辣辣嘅鰻魚同飯。至於鰻魚嘅特別之處在於,佢除左係用左燒汁去製作外,仲準備左四種配料,有蔥、海苔、鹽、芝麻粒,等

入面係透明玻璃 可惜我地黎得遲 近海邊嘅位已經坐滿人🤭

前菜有蒸蛋 好滑溜 三兩啖就好快食哂😆
仲有個日式枝豆 豆咬落厚實 有點鹹香🤣

我叫左呢個係鐵板美國安格斯定食 $248

成個擺設同埋環境都好日本風 影d 相出黎好令🥰

鰻魚釜飯三食 $208

鰻魚切好一塊塊,份量都幾多,而且個飯係用鐵鍋裝住,keep住個溫度,每一啖都食到熱辣辣嘅鰻魚同飯。至於鰻魚嘅特別之處在於,佢除左係用左燒汁去製作外,仲準備左四種配料,有蔥、海苔、鹽、芝麻粒,等你食鰻魚嘅時候可以配搭不同配料入口,嚐到不同嘅口感同味道!

甜品係一個泡芙一口一啖,為完美嘅海邊午餐畫上句號🤤

2020-02-22
2020-03-03 266 浏览
真係估唔到喺市區有個咁chill的地方,同海只是咫尺之距,今日來到太古城探朋友,佢話帶我吃好嘢,就約咗喺鯉景灣附近的『埠』等,呢度食日式料理/串燒,因此腦裡就植入咗『鯉景灣』呢三個字,搭地鐵來到西灣河,好方便地就咁來到鯉景灣,憑住之前的印象喺鯉景灣穿棱,但竟然搵唔到『埠』,冇可能冇可能,兜一圈再問吓保安,都唔係咁清楚,再打電話畀朋友,先了解到直情係西灣河碼頭旁邊,瘀到爆若一個人來,對著大海又有另一滋味。Lunch主要係定食,有成九樣嘢揀,全部都有前菜,茶碗蒸,味噌湯,御飯同甜品。於是揀咗『姿煮金目鯛定食』同『串燒定食』,金目鲷係日本人鐘意的魚,尤其係新年時必吃的吉祥魚,雖然新年已過,但都希望食咗大吉大利,金目鯛魚肉顔色係淡色的櫻花紅,魚肉味鮮又滑又嫩。而『串燒定食』有牛肉,雞翼,豚肉露筍卷,冬菇,絹豆腐,墨魚香腸,車厘茄,日本蕃薯,葷素比例合適,真係無得頂。最後係甜品泡芙

若一個人來,對著大海又有另一滋味。

最後係甜品泡芙
2020-03-02 197 浏览
呢間位於西灣河鯉景灣入面嘅日式餐廳,近海,係地鐵站行去7分鐘左右。有串燒,熟食,小食,好適合同朋友聚會啊。食得多魚生刺身,有時食下呢種都唔錯!以下係一d推介:- 燒牛舌厚度剛好,爽口,燒得好香!- 燒雞腿肉 & 大蔥雞腿肉雞肉嫩滑,鍾意蔥嘅可以叫大蔥雞腿肉。夾埋一齊口感一流!- 芝士年糕😍😍俾滿分!好食到要叫多份。完全唔係出面食果d得個鹹味,佢係有芝士味得黎有d奶酪味。外面chewy入面creamy。外面嘅紫菜包住佢,外形又好可愛!必點推介🤤🤤🤤- 松葉蟹肉鍋燒烏冬第二推介!真係有好多蟹肉,鮮甜。烏冬非常滑,彈牙!值得一試!餐廳服務態度好好,環境都不錯!
以下係一d推介:
- 燒牛舌
厚度剛好,爽口,燒得好香!
- 燒雞腿肉 & 大蔥雞腿肉
雞肉嫩滑,鍾意蔥嘅可以叫大蔥雞腿肉。夾埋一齊口感一流!
- 芝士年糕😍😍
- 松葉蟹肉鍋燒烏冬

餐廳服務態度好好,環境都不錯!
2020-02-28 238 浏览
餐廳鄰近西灣河碼頭,單字取名埠幾有意境有VIP房,望住碼頭同海景食,氣氛一流除了室內雅座,出面仲有食煙位但天氣太凍海風咁勁,暫時就不了不了如果秋涼季節,坐出去食一定好chill餐廳就以串燒為主,酒類都多如果要熱食嘅都有壽喜燒、烏冬、飯之類串燒必須酒,札幌生啤,易入口,麥味重前菜少量沙律菜伴碟,蕃茄有調味過原來就咁一舊蕃茄可以整到咁好食出面嘅魚乾係真係要用力去嚼  我嫌真係太乾曾經喺日本居酒屋食過,都係好似呢個咁偏淋易咬,惹味,食完良久仲有餘味殘留口中從來覺得雞泡魚乾係為伴啤酒而生未幾店員就端上咗個熱石爐,怕客人口水太多串燒放太耐凍咗唔好食,好貼心!!秋葵俾我食咗幾粒先影,忍唔住有人唔鍾意佢黏黏滑滑嘅感覺,明明就好草青好正好滑腸咁仲點咗雞軟骨、雞皮、牛舌、豚五花雞皮最緊要係咬落嗰下脆,趙落就淋淋地好香口牛舌大大塊又淋軟,個燒汁調得唔錯羊扒我嘅指標就係夠SO就得,肉嫩,未咬到去近骨邊位已經好重羊SO味,超正合格有突!羊控必點紫蘇梅子雞腿肉紫蘇香氣獨特,味道甘甘甜甜,仲有粒蛋跟住上第一次食呢個配搭都幾新鮮草青+蛋黃+梅子醬汁嘅雞肉,意外地出色食開放題,對芝士年糕嘅印象係外脆內軟、塞飽肚、煙U
餐廳鄰近西灣河碼頭,單字取名埠幾有意境
有VIP房,望住碼頭同海景食,氣氛一流
除了室內雅座,出面仲有食煙位

但天氣太凍海風咁勁,暫時就不了不了
如果秋涼季節,坐出去食一定好chill
餐廳就以串燒為主,酒類都多
如果要熱食嘅都有壽喜燒、烏冬、飯之類
串燒必須酒,
札幌生啤,易入口,麥味重
日本水菜蕃茄沙律
前菜
少量沙律菜伴碟,蕃茄有調味過
原來就咁一舊蕃茄可以整到咁好食
雞泡魚乾
出面嘅魚乾係真係要用力去嚼  我嫌真係太乾

曾經喺日本居酒屋食過,都係好似呢個咁
偏淋易咬,惹味,食完良久仲有餘味殘留口中
從來覺得雞泡魚乾係為伴啤酒而生

未幾店員就端上咗個熱石爐,怕客人口水太多
串燒放太耐凍咗唔好食,好貼心!!

秋葵俾我食咗幾粒先影,忍唔住
有人唔鍾意佢黏黏滑滑嘅感覺,明明就好草青好正好滑腸咁

仲點咗雞軟骨、雞皮、牛舌、豚五花
雞皮最緊要係咬落嗰下脆,趙落就淋淋地好香口
牛舌大大塊又淋軟,個燒汁調得唔錯

羊扒
我嘅指標就係夠SO就得,
肉嫩,未咬到去近骨邊位已經好重羊SO味,超正
合格有突!羊控必點
紫蘇梅子雞腿肉
紫蘇香氣獨特,味道甘甘甜甜,仲有粒蛋跟住上
第一次食呢個配搭都幾新鮮
草青+蛋黃+梅子醬汁嘅雞肉,意外地出色
芝士年糕

食開放題,對芝士年糕嘅印象係外脆內軟、塞飽肚、煙UN、漏、

但呢舊話我聽原來以前食開屎
佢無外脆呢個特質,可能因為為極薄皮?
但亦因為咁樣顛覆咗我對芝士年糕嘅印象
唔太脆原來仲好食,佢咬落係棉花糖嘅口感,
芝士香氣滿溢,濃而不漏,披上紫菜,層次十足
我宣佈為需要encore系列
A4和牛壽喜燒

見到呢個餐牌而叫

其實我對和牛都無乜大渴望
只係好想好想食壽喜燒嗰陣甜甜嘅湯底
夾埋啲配菜,呢種天氣食真係好感動
但佢幾片大大塊和牛都震驚咗我
足料之餘,每次入口即溶嘅濃郁牛味都令我想即刻卜張機票去日本
蟹肉烏冬中規中矩,
個人較喜歡烏冬麵較煙un一點
清甜嘅湯底配上松葉蟹不俗
日本蘋果白桃蛋糕
面層係蘋果同白桃混合而成嘅真鮮果醬
中層CREAM下層海棉蛋糕
果肉幾足料,蛋糕唔算太甜,健康精緻甜品之選

等天氣無咁凍,都想試下坐出面望住個海隊啤食串燒~~
2020-02-17
日本水菜蕃茄沙律
雞泡魚乾
A4和牛壽喜燒
日本蘋果白桃蛋糕
2020-02-27 181 浏览
一大朝早入左西灣河揾朋友打波,打完當然要醫肚,地膽朋友話有間日本野幾正,於是向海邊一直行,最後黎到碼頭隔離嘅埠。我地雖然係第一枱客,但都要坐第二排,第一排窗口位已經留晒位,好彩都望到海景,有自然光幾寫意。有午餐同散叫,太肚餓唔想慢慢睇,揀左午餐,包主菜沙律、茶碗蒸、味噌湯、白飯、甜品。先黎頭盤,番茄雪凍左,但又唔會硬晒同埋凍到牙痺,涼涼地配埋沙律醋好醒神,新鮮甜美。一凍一熱,跟住食茶碗蒸,剛出爐熱辣辣,夠嫩滑,但味醂落得唔夠,淡左少少。火炙將左口魚嘅油香逼晒出黎,入口即溶,齒頰留香,送飯一流。烏冬熱到出晒煙,夠煙韌,蟹肉鮮甜,湯底清得黎夠晒味,全鍋配搭得好好,最後仲飲晒啲湯。牛扒冇煎得過熟,即使鐵板熱住,肉都仲保持到鮮紅,安格斯牛本身已有保證,配上蔥、椒絲、炸蒜同炸薯絲等日式鐵板燒配料,好香好惹味,炸薯絲非常好食。是日甜品係泡芙,一啖一粒,滿足!

火炙將左口魚嘅油香逼晒出黎,入口即溶,齒頰留香,送飯一流。

是日甜品係泡芙,一啖一粒,滿足!
2020-02-26 146 浏览
琴日同男朋友揀咗一間望住海景食嘢嘅餐廳!聽住啲海水聲,同埋餐廳入邊播放嘅日本音樂,成個感覺都好relax!我哋每人都嗌左一個set lunch,價錢大概係$200內,有前菜、有燉蛋、有湯、有甜品,呢個價錢我覺得好合理!我就嗌咗呢一個鰻魚三重飯!三重嘅意思就係佢有三款食法!講下佢啲鰻魚先,食得出好新鮮而且肉質都好滑!佢啲鰻魚汁撈落啲飯到,個味道好夾,唔會好鹹!而且三種食法都令到個飯好特別,會覺得自己嗌左三個飯嚟食!🤣而呢一個安格斯牛扒,首先佢份量好多,而且下面亦都有啲一條條嘅炸薯仔,令到個牛扒唔會癡底。個牛扒煎得啱啱好,裏面大概係八成熟嘅牛扒!配埋個日本珍珠米食,真係好飽肚!

2020-02-26 168 浏览
為左慶祝週年紀念日,特別來到西灣河鯉景灣食晚餐,蘇豪東近西灣河碼頭旁邊,有間充滿日式風格既小店<埠>,佢哋既自家製即叫即燒日式串燒,實在令我一試難忘。<紫蘇梅子雞腿肉 $32>雞腿肉燒得非常嫰滑,上面鋪滿翠綠既紫蘇葉,入口啖啖肉,咬落去皮脆肉汁多,味道帶點兒梅子酸甜味和紫蘇香草氣味,非常特別同好食!!<日本豚五花 $36>呢個串燒豚五花肉,用上尚等日本五花豚腩肉來燒,肥瘦層次勻稱,外面烤得微脆,油香撲鼻,加上薄薄香料和鹽來調味,非常美味,係必食之選!!<豚肉露筍卷 $38>串燒賣相十分精緻,連露筍都切到由長至短排列,完全看得出廚師的心思!~ 薄切豚肉包住一段段既露筍,入口豚肉非常惹味,露筍新鮮,而且非常爽脆多汁,不得不吃!!<大蘑菇 $30>蘑菇燒完仍然能保持住水份同原有鮮蘑菇味,全因夠曬新鮮,衹加少許調味已經非常好食。<秋葵 $18>串燒秋葵入口非常新鮮同爽脆,輕輕烤過已經好好食,簡單又健康。<番薯 $24>燒過既日本番薯好香,入口好綿,帶點清甜,一串得兩小件,吃一串實在有點不夠!!~<芝士年糕 $42>芝士年糕配上爽脆紫菜,咬下去非常煙韌,年糕入面仲有暖暖既流心芝士,芝士味濃郁,芝

<紫蘇梅子雞腿肉 $32>

<日本豚五花 $36>

<豚肉露筍卷 $38>

<大蘑菇 $30>

<秋葵 $18>

<番薯 $24>

<芝士年糕 $42>
芝士年糕配上爽脆紫菜,咬下去非常煙韌,年糕入面仲有暖暖既流心芝士,芝士味濃郁,芝士控必食!!

<松葉蟹肉鍋燒烏冬 $118>
烏冬整鍋送上,用熱鍋一直保持住溫度,吾會越食越凍,設計非常細心。松葉蟹肉已經起肉,入口完全不會有殼,蟹肉亦非常鮮味嫰滑,而且新鮮蟹肉做既湯頭亦非常鮮甜,配合埋爽滑彈牙既扁身烏冬,鮮甜味道更為特出!!~

<月見香葱脆脆釜飯 $78>
釜飯用上日本珍珠米,日本鮮雞蛋,紫菜,芝麻,香葱,香脆蒜蓉,加埋秘製醬汁等材料煮成。侍應仲會幫忙將飯同材料溝勻,非常細心。釜飯飯質軟綿,配合埋自家調配材料,非常好食!!~

餐廳座位不算好多,但座位坐得舒服,日式裝修很有情調,而且正正向住環境一流既無敵醉人海景,絕對適合同朋友或致愛在此相聚晚餐!!~

日本豚五花

多種串燒
  • 豚肉露筍卷
  • 秋葵
2020-02-14 130 浏览
男朋友今天帶了我來海旁這間日式小店,雖然要行過嚟,但都幾靜。無乜人嘈住拍拖都開心啲。先叫個前菜煙薰鮭魚乾~ 份量都唔少架,同埋唔算好鹹同好硬!覺得幾好食,送酒一流啊。而呢間日式小店主打串燒,所以一定要食。多春魚大條又唔腥! 同埋無痴底,超級好味道雞腎都唔差㗎,口感一流,少少咸男朋友本身都唔食秋葵,但佢試咗啲啲都話呢度燒得好食流心鵪鶉蛋係一定要叫!好正啊個芯整得極度好食其實就唔止叫咁少,但呢幾款都係我極度推介嘅!我都會再去食!

先叫個前菜

而呢間日式小店主打串燒,所以一定要食。

多春魚大條又唔腥! 同埋無痴底,超級好味道

雞腎都唔差㗎,口感一流,少少咸

男朋友本身都唔食秋葵,但佢試咗啲啲都話呢度燒得好食

流心鵪鶉蛋係一定要叫!好正啊
個芯整得極度好食

其實就唔止叫咁少,但呢幾款都係我極度推介嘅!
我都會再去食!

2020-02-14 123 浏览
去西灣河碼頭搭船過去觀塘,原來喺個碼頭隔離有間日式餐廳,於是入去食埋個lunch先,入面地方唔係好大,但勝在有靚靚海景,雖然外面比較潮濕,但係坐喺大玻璃入面嘅我就可以一邊食一邊嘆冷氣咁欣賞一下靚靚風景。叫左一set lunch :鰻魚釜飯三食($208),上枱時個presentation幾吸引,連蓋上枱嘅做法可以保持溫度👍,入面有好多肥嘟嘟嘅美味燒鰻魚,侍應介紹可以有三種食法,第一種食法係加啲香草粉一齊食,第二種食法係撈啲芝麻、紫菜、同埋葱花一齊食,而第三種食法就係茶漬飯咁食,三種食法我都試過晒,不過其實我覺得最好食嘅食法真係乜都唔使再加埋落去,因為鰻魚本身有汁已經好夠味道,至緊要係鰻魚夠晒肥美😋。
食法係加啲香草粉一齊食
,第二種食法係撈啲芝麻、紫菜、同埋葱花一齊食
,而第三種食法就係茶漬飯咁食
2020-02-12 98 浏览
就嚟情人節,所以男朋友就帶咗我去食一間望住海景嘅餐廳食晚餐,預祝情人節。嗰日大概六七點嚟到餐廳,好彩都唔使排隊就入到餐廳。餐廳餐牌上嘅食物選擇幾多,而且亦都有中文、英文同埋日文作參考。我哋嗌左一杯巨峰提子乳酸飲品,飲落去第一下覺得好驚喜,因為佢唔會太甜而且好有乳酸嘅味道。呢間主打食串燒嘅餐廳,嚟到點可能唔食呢!我同男朋友各自嗌左佢嘅雞軟骨、雞腿肉、紫蘇梅子雞腿肉、牛舌、冬菇。全晚最好食一定係佢嘅牛舌!!佢勁牛舌油脂分布均勻,而且入口即溶嘅感覺!個人認為佢嘅紫蘇梅子雞腿肉味道都好特別,啲紫蘇梅子配埋啲雞腿肉,食落去口感同味道都係平時其他餐廳係食唔到嘅!佢嘅冬菇上面搽左一層醬油,所以食落去唔會乾身之外,亦都會覺得佢嘅味道唔會好普通。之後我哋仲嗌左佢嘅黑松露枝豆,$50都唔使有咁大會知道食已經好抵!加上佢啲黑松露好足配合埋枝豆,個味道原來好夾!而且佢啲知道都唔會有好多毛個種,食落去都好新鮮!之後呢個芝士年糕真係不得不推薦!我平時好少食年糕,因為個人唔太鍾意佢嘅口感。但呢一個用紫菜包住嘅芝士年糕食落去首先溫度啱啱好,而且年糕亦都唔會好硬身,個人真係好值得推薦!之後我哋仲嗌多左一個月見香蔥脆脆釜

之後我哋仲嗌多左一個月見香蔥脆脆釜飯,睇個名雖然唔知有咩咁特別,但食落去到咗啲醬油落去之後,食落去啲飯真係好有口感,有啲一粒粒脆身嘅嘢,配合埋啲飯好夾!

最後呢個鍋燒烏冬,因為男朋友覺得唔夠飽,所以就嗌多一個俾佢食!食落去麵條好彈牙,而且佢個醬油湯底食落去唔會好鹹。

2020-02-10 99 浏览
講到西灣河覓食通常都係會諗起太安樓再唔係過啲就有太古城尤其對於我尼啲九龍人尼講對於西灣河認知太有限之前意外發現原來觀塘碼頭有船可以搭去西灣河碼頭本著週末就係要四圍探索既新地方既精神上個週末就一於試左搭去西灣河順便去碼頭附近覓食尼間高級日料 開正係碼頭隔離我地搭個隻船就停泊係餐廳既隔離淨係可以對住個無敵既海景食飯都抵番曬餐廳仲有個細露台仔 可以直程出去同個海零距離接觸咁用餐對住蔚藍既海 徐徐既海風撲面都咪話唔chill但天氣太凍 我地就冇揀到坐室外啦不過淨係坐係落地窗面都已經好正餐廳行中高價位路線 但一個set都包前菜 味噌湯 茶碗蒸同甜品我同朋友order左一個串燒定食同一個鰻魚釜飯三食兩個set擺盤都超架勢 淨係打卡都值回票價釜飯有三種食法 蘸山椒粉 蘸蔥/芝蔴/紫菜 同整茶漬飯可謂一次過滿足三個願望啊三種食法都各有千秋帶出鰻魚唔同層次既鮮味鰻魚本身燒同調味剛好 整體味道岩岩好串燒定食有肉有菜 食得出食材好新鮮 調味亦係日式清爽路線唔會太喧賓奪主 輕輕帶出食材既鮮味甜品既泡芙既忌廉濃香到好似雪糕靚景配美食 雖然價位偏高但偶爾犒勞下自己都好唔錯!
講到西灣河覓食
食得出食材好新鮮 調味亦係日式清爽路線
唔會太喧賓奪主 輕輕帶出食材既鮮味
甜品既泡芙既忌廉濃香到好似雪糕
靚景配美食 雖然價位偏高
但偶爾犒勞下自己都好唔錯!

朋友話同事推薦佢食西灣河一間靚景高級日本餐廳,就係正西灣河碼頭隔離,我地趁住weekendy試下 我地好早到,入到去侍應姐姐好好咁安排我地坐正窗邊,餐廳係落地餐廳,所以真係對住無敵大海景食lunch 我成日都覺得用餐環境好重要,有靚景起碼加左三十分先 餐廳環境係日式居酒屋佈置,低調又不失格調我地要左兩個lunch set,一個係我永遠最愛既鰻魚飯($208),另一個係朋友同事推薦既串燒定食($238)價錢雖然唔平但已包前菜,茶碗蒸,味噌湯,白飯和甜品等,性價比相當高侍應姐姐話鰻魚飯有三種食法,一加上蔥、海苔絲等;二配上胡椒;三淋上汁作泡飯;值得一提是鰻魚無骨,燒得香口, 而飯底焦得恰到好處 我地最期待既串燒套餐,仲額外加多一串秋葵($18)和牛舌($52),每串都無令人失望,個人最中意豆腐,外脆內嫩,車厘茄夠鮮甜,墨魚腸仔雖然外表黑漆漆,但夠爽口彈牙,日本蕃薯比一般蕃薯要甜;朋友最欣賞係牛舌,肉質鮮嫩夠厚實 甜品係一口泡芙,小小一個但一點都不求其,個碟同叉都好精緻,泡芙裡面既cream亦夠凍總而言之,呢餐令人回味無窮

我成日都覺得用餐環境好重要,有靚景起碼加左三十分先

餐廳環境係日式居酒屋佈置,低調又不失格調
鰻魚釜飯三食

總而言之,呢餐令人回味無窮
2020-02-08
鰻魚釜飯三食
以往食日式餐廳既印象都係響一間好日式裝修同燈光昏暗既環境 今日食既依間日本餐廳位於海旁 一邊食野一邊欣賞大海 真係特別令人relax同enjoy今日早少少黎食Lunch 所以比較多位 店員好體貼咁為我地安排左兩個近海既二人座位 等我地享受一下下午暖和既陽光店員亦都好殷勤咁為我地介紹野食 依度既午餐主要係食丼飯同定食經過一輪掙扎之後 我地終於下到決心叫一個鐵板美國安格斯定食同一個燒烏丼再加多一串燒牛舌同美國牛肉 點餐後就來左一個前菜等我地開下胃依個燒烏丼好好食 好有日本風味 佢個生蛋入面加入左醬油 打勻後撈飯一流 個丼飯有肉有蔬菜 真係岩晒注重飲食既我依個牛舌同美國牛肉串燒都係一級推薦 肉質唔會因為串燒關係太乾 仲保留肉既嫩滑同好juicy 而且仲有下面加熱左既石頭保持住熱力 係啲咁凍既天氣都可以慢慢食 唔怕好快變凍依個燒安格斯亦到好好食 唔需要牛扒汁既襯托 淨係啲蔥花同蒜片已經可以將牛肉既味帶出來 好好食👍🏼👍🏼👍🏼食完後仲有一個泡芙做甜品 今餐實在太滿足喇兩個人埋單都在$600蚊以內 以一間咁高質既餐廳黎講都算抵食 值得推薦👍🏼👍🏼👍🏼

點餐後就來左一個前菜等我地開下胃

食完後仲有一個泡芙做甜品 今餐實在太滿足喇

2020-02-01 201 浏览
喺網上面見到呢間位於西灣河碼頭的日本居酒屋,環境好似好得,於是入黎試一試。由觀塘碼頭搭船到西灣河碼頭都只係15分鐘, 十分方便。居酒屋錢設計摩登,靠海邊係落地玻璃,食客可以飽覽海景,環境一流食物方面,午餐有lunch set供應,價錢有由100至$200咋有交易,我哋嗌左一個串燒定食同埋一個安格斯牛扒定食每個餐有包到前菜同埋蒸蛋,亦配有麵豉湯主角:串燒定食10分豐富,有牛舌雞翼京蔥香菇日本豆腐墨魚咀腸車厘茄同埋番薯,個燒雞翼10分出色,外脆得黎入面仲保留到肉汁,仲有個汁燒豆腐都好好味,咬入去入邊嘅豆腐都係有醬汁嘅味道而且好綿密好滑另一主角鐵板燒安格斯牛扒,佢係用鐵板上菜,上到嚟嘅時候仲係渣渣聲,淨係聽聲都會引起你食慾。個牛肉好香,牛上面亦都有好多香蔥同埋炸蒜片,配埋個牛一齊食,正!

每個餐有包到前菜同埋蒸蛋,亦配有麵豉湯

主角: