2020-02-27
一大朝早入左西灣河揾朋友打波,打完當然要醫肚,地膽朋友話有間日本野幾正,於是向海邊一直行,最後黎到碼頭隔離嘅埠。我地雖然係第一枱客,但都要坐第二排,第一排窗口位已經留晒位,好彩都望到海景,有自然光幾寫意。有午餐同散叫,太肚餓唔想慢慢睇,揀左午餐,包主菜沙律、茶碗蒸、味噌湯、白飯、甜品。先黎頭盤,番茄雪凍左,但又唔會硬晒同埋凍到牙痺,涼涼地配埋沙律醋好醒神,新鮮甜美。一凍一熱,跟住食茶碗蒸,剛出爐熱辣辣,夠嫩滑,但味醂落得唔夠,淡左少少。火炙將左口魚嘅油香逼晒出黎,入口即溶,齒頰留香,送飯一流。烏冬熱到出晒煙,夠煙韌,蟹肉鮮甜,湯底清得黎夠晒味,全鍋配搭得好好,最後仲飲晒啲湯。牛扒冇煎得過熟,即使鐵板熱住,肉都仲保持到鮮紅,安格斯牛本身已有保證,配上蔥、椒絲、炸蒜同炸薯絲等日式鐵板燒配料,好香好惹味,炸薯絲非常好食。是日甜品係泡芙,一啖一粒,滿足!
火炙將左口魚嘅油香逼晒出黎,入口即溶,齒頰留香,送飯一流。
是日甜品係泡芙,一啖一粒,滿足!