162
1
2
等级4
165
0
多次看见这店一直无法光顾,一次星期六中午12:00walk in话full哂(当时间铺是得一张台有客);一次早两日订位想星期五晚光顾都系话full booking终於早一星期订了星期二晚4位,终於有位啦啦啦(故事教导大家想光顾要预早订位啦!)是晚是一顿生日饭,4个人点了非常多串烧(下面会介绍我推荐的串)以及:前菜沙甸鱼海苔脆:摆设精致,得意,够脆又香。其中一人形容为似咸鱼味锅乌冬:比想像中份量足,四人一人一碗,热热湿湿,对个胃来说衬串烧一流蟹肉饭团:一客两份,比想像细件,但入面见到ok份量蟹肉,表面也脆脆地,有紫菜自行包起来吃。精致。巨蜂梳打:不是我饮,无影相,但大杯的。海鲜汤:也不是我饮,但以1人份量大碗的。味噌汤:不是我饮,但热辣辣香喷喷的,份量和一般味噌汤碗一样。串烧:讲明是主打,当然好味。用热石炉暖住串烧,细心打卡又靓。如果一次上多几条,唔好每件逐件上更佳本人非常欣赏白鳝、流心鹌鹑蛋、鸡肾、鸡肝也是烧得一流,新鲜香脆香滑。当然牛肉、豚肉、鸡软骨、蔬菜类等这些基本口味一定好食。可惜无哂广岛蚝,否则一定试。总括来说,地方精致有海景,环境清优很有身处日本居酒屋感觉。服务细心,食物亦是
更多
多次看见这店一直无法光顾,一次星期六中午12:00walk in话full哂(当时间铺是得一张台有客
);一次早两日订位想星期五晚光顾都系话full booking

终於早一星期订了星期二晚4位,终於有位啦啦啦
(故事教导大家想光顾要预早订位啦!)
是晚是一顿生日饭,4个人点了非常多串烧(下面会介绍我推荐的串)以及:
前菜沙甸鱼海苔脆:摆设精致,得意,够脆又香。其中一人形容为似咸鱼味

锅乌冬:比想像中份量足,四人一人一碗,热热湿湿,对个胃来说衬串烧一流

蟹肉饭团:一客两份,比想像细件,但入面见到ok份量蟹肉,表面也脆脆地,有紫菜自行包起来吃。精致。

巨蜂梳打:不是我饮,无影相,但大杯的。
海鲜汤:也不是我饮,但以1人份量大碗的。
味噌汤:不是我饮,但热辣辣香喷喷的,份量和一般味噌汤碗一样。
串烧:讲明是主打,当然好味。用热石炉暖住串烧,细心打卡又靓。如果一次上多几条,唔好每件逐件上更佳

本人非常欣赏白鳝、流心鹌鹑蛋、鸡肾、鸡肝也是烧得一流,新鲜香脆香滑。当然牛肉、豚肉、鸡软骨、蔬菜类等这些基本口味一定好食。

可惜无哂广岛蚝,否则一定试。
总括来说,地方精致有海景,环境清优很有身处日本居酒屋感觉。服务细心,食物亦是好味的。推荐。
23 浏览
1 赞好
0 留言
31 浏览
0 赞好
0 留言
34 浏览
0 赞好
0 留言
24 浏览
0 赞好
0 留言
27 浏览
0 赞好
0 留言
12 浏览
0 赞好
0 留言
11 浏览
0 赞好
0 留言
10 浏览
0 赞好
0 留言
11 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2020-11-03
用餐途径
堂食
人均消费
$250 (晚餐)
等级1
1
0
5天前 0 浏览
一直都有帮衬呢间串烧,我估都有20次左右。之前都觉得环境食物ok同服务态度都算唔错。点知今日去到食晚饭 叫左几款唔同既野食,当中包括秋葵,以往秋葵都系2串2串咁上,今日变到得返1串,忍唔住就叫个staff黎问下点解啦。点知一句得埋黎话: 无呀系得1串嫁咋。态度差到难以接受,我觉得改左价钱加左价唔紧要,可以礼貌少少讲句:系呀改左呀 我知早前停晚市令到经营困难,市道艰难,需要大家共渡难关,但我觉得咁样态度又唔认错就认真麻麻。
更多
一直都有帮衬呢间串烧,我估都有20次左右。
之前都觉得环境食物ok同服务态度都算唔错。
点知今日去到食晚饭 叫左几款唔同既野食,当中包括秋葵,以往秋葵都系2串2串咁上,今日变到得返1串,忍唔住就叫个staff黎问下点解啦。点知一句得埋黎话: 无呀系得1串嫁咋。态度差到难以接受,我觉得改左价钱加左价唔紧要,可以礼貌少少讲句:系呀改左呀
我知早前停晚市令到经营困难,市道艰难,需要大家共渡难关,但我觉得咁样态度又唔认错就认真麻麻。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
环境
服务
卫生
用餐途径
堂食
人均消费
$1000 (晚餐)
等级3
68
0
2021-03-14 185 浏览
今日嚟呢度食晏昼,门面的确系好隐蔽,就咁睇你唔会知道呢度有一间日本餐厅,不过真是一个舒适的好地方,店员姐姐哥哥都好有礼貌。我拣咗食乌冬,因为被餐牌上的「雪场蟹乌冬」吸引咗,不过谂谂吓,来到呢度主要食串烧,下次都系食串烧好啲。胡麻蕃茄,好味😋 呢个串烧系朋友仔拣的呢个饭都几别致,份量刚刚好。雪场蟹系几好味嘅,不过呢个价钱~ 如果多少少其他材料会好啲。一人一粒甜品整体来讲系OK嘅,亦觉得呢度好舒服,食物质素都系好的。虽然价钱唔算好抵, 但系有礼嘅服务同埋舒服嘅环境令到我会加返分,真系感受到佢哋嘅诚意,下次要来食串烧!希望唔好令我失望呀。加油💪🏼
更多
今日嚟呢度食晏昼,门面的确系好隐蔽,就咁睇你唔会知道呢度有一间日本餐厅,不过真是一个舒适的好地方,店员姐姐哥哥都好有礼貌。我拣咗食乌冬,因为被餐牌上的「雪场蟹乌冬」吸引咗,不过谂谂吓,来到呢度主要食串烧,下次都系食串烧好啲。
0 浏览
0 赞好
0 留言

胡麻蕃茄,好味😋

2 浏览
0 赞好
0 留言

呢个串烧系朋友仔拣的

0 浏览
1 赞好
0 留言


0 浏览
0 赞好
0 留言

呢个饭都几别致,份量刚刚好。

0 浏览
0 赞好
0 留言

雪场蟹系几好味嘅,不过呢个价钱~ 如果多少少其他材料会好啲。

0 浏览
0 赞好
0 留言

一人一粒甜品



整体来讲系OK嘅,亦觉得呢度好舒服,食物质素都系好的。虽然价钱唔算好抵, 但系有礼嘅服务同埋舒服嘅环境令到我会加返分,真系感受到佢哋嘅诚意,下次要来食串烧!
希望唔好令我失望呀。加油💪🏼
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
32
0
闺蜜想吃好吃的日本串烧,所以事隔三年,我再次来到这间串烧店,和上次5月时分不同,因为昨天天气还不是太热,我们真的能够坐在露台,好好的欣赏一下香港的百万美景。虽然朋友想试水果酒,但最後我们还是先试了🍶 好可爱的酒壶和酒杯,让我们还未喝心情已经高涨起来💕这酒并不算甜味最重的,入口的一刻有一丁点的辛口,但之後很易入口三年後的再次到来,多了很多菜式。我们也真的很不客气的吃了不少。前菜:沙甸鱼薄脆🐟、鸡泡鱼干渍物:萤光鱿鱼🦑串烧:五花腩🐷、牛舌🐮、紫苏脆皮虾🍤、月见免治鸡肉棒🥚🐔、手羽、鸡软骨、鸡肾🐓、山芋、小青椒🫑烧物:芝士年糕、松叶蟹🦀饭团🍙甜品:梅酒啫喱闺蜜说能找到一个可以跟你一吃还能一起享受吃的乐趣的吃伴是一件十分幸福的事,万分同意!所以即使吃到饭局的最後因为太大雨,没办法只能搬回室内,但整餐晚饭还是令人十分满意及满足。
更多
闺蜜想吃好吃的日本串烧,所以事隔三年,我再次来到这间串烧店,和上次5月时分不同,因为昨天天气还不是太热,我们真的能够坐在露台,好好的欣赏一下香港的百万美景。



虽然朋友想试水果酒,但最後我们还是先试了🍶 好可爱的酒壶和酒杯,让我们还未喝心情已经高涨起来💕这酒并不算甜味最重的,入口的一刻有一丁点的辛口,但之後很易入口

44 浏览
0 赞好
0 留言

26 浏览
0 赞好
0 留言


三年後的再次到来,多了很多菜式。我们也真的很不客气的吃了不少。



前菜:沙甸鱼薄脆🐟、鸡泡鱼干
沙甸鱼薄脆
2 浏览
0 赞好
0 留言

4 浏览
0 赞好
0 留言



渍物:萤光鱿鱼🦑
3 浏览
0 赞好
0 留言



串烧:五花腩🐷、牛舌🐮、紫苏脆皮虾🍤、月见免治鸡肉棒🥚🐔、手羽、鸡软骨、鸡肾🐓、山芋、小青椒🫑
20 浏览
0 赞好
0 留言

17 浏览
0 赞好
0 留言



烧物:芝士年糕、松叶蟹🦀饭团🍙
15 浏览
0 赞好
0 留言

12 浏览
0 赞好
0 留言

4 浏览
0 赞好
0 留言



甜品:梅酒啫喱
7 浏览
0 赞好
0 留言



闺蜜说能找到一个可以跟你一吃还能一起享受吃的乐趣的吃伴是一件十分幸福的事,万分同意!所以即使吃到饭局的最後因为太大雨,没办法只能搬回室内,但整餐晚饭还是令人十分满意及满足。
5 浏览
0 赞好
0 留言

(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-02-26
用餐途径
堂食
人均消费
$700 (晚餐)
推介美食
  • 芝士年糕
  • 月见紫苏免治鸡棒
  • 鸡泡鱼乾
  • 日本豚五花
  • 山芋
  • 梅酒啫喱
等级3
65
0
2020-11-09 1195 浏览
话说上次嚟食既时候已经订定今次既对海位置. 带住愉快既心情嚟享受我既周末午餐虽然间铺唔大. 而对海既位置亦唔算阔落. 但系呢个疫情灰灰既日子. 已经算系好好既get away.  由於间铺同小轮码头相连.  所以不时会见到D唔好既小轮出现. 算系系呢间餐厅食野既一大特色. 但可能有时你要忍受浓浓既机油味罗. 不过都抵既由於上次嚟食过既串烧唔错. 所以今日我地两个都主攻串烧SET. 叫咗一个串烧定食同烧鸟丼.  基本上肉既串烧都无重复. 所以大家可以开心SHARE串烧都系样样出色. 好快就比我地扫哂.  而可能对住个海心情都好既关系,  差唔多食完个SET又心丝丝咁再ORDER佢其他野.  个甲罗烧拼松叶蟹饭团唔错. 烧得好香口.  结果两个人食咗差唔多成千蚊出嚟. 虽然唔平. 但絶对好食,  重有得对住个海tim, 抵返啦. 一定会再返嚟食过
更多
话说上次嚟食既时候已经订定今次既对海位置. 带住愉快既心情嚟享受我既周末午餐


26 浏览
0 赞好
0 留言


虽然间铺唔大. 而对海既位置亦唔算阔落. 但系呢个疫情灰灰既日子. 已经算系好好既get away.  由於间铺同小轮码头相连.  所以不时会见到D唔好既小轮出现. 算系系呢间餐厅食野既一大特色. 但可能有时你要忍受浓浓既机油味罗. 不过都抵既
97 浏览
0 赞好
0 留言


60 浏览
0 赞好
0 留言


56 浏览
0 赞好
0 留言


56 浏览
0 赞好
0 留言

由於上次嚟食过既串烧唔错. 所以今日我地两个都主攻串烧SET. 叫咗一个串烧定食同烧鸟丼.  基本上肉既串烧都无重复. 所以大家可以开心SHARE
91 浏览
0 赞好
0 留言


前菜
39 浏览
0 赞好
0 留言

烧鸟丼
$142
16 浏览
0 赞好
0 留言

烧鸟丼
$142
29 浏览
0 赞好
0 留言


串烧定食
$238
30 浏览
0 赞好
0 留言

18 浏览
0 赞好
0 留言

串烧都系样样出色. 好快就比我地扫哂.  而可能对住个海心情都好既关系,  差唔多食完个SET又心丝丝咁再ORDER佢其他野.  

个甲罗烧拼松叶蟹饭团唔错. 烧得好香口.  结果两个人食咗差唔多成千蚊出嚟. 虽然唔平. 但絶对好食,  重有得对住个海tim, 抵返啦. 一定会再返嚟食过
流心鹌鹑蛋
$32
13 浏览
0 赞好
0 留言


甲罗烧拼松叶蟹饭团
$138
14 浏览
0 赞好
0 留言

美国牛肉. 墨鱼香肠
14 浏览
0 赞好
0 留言

13 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
烧鸟丼
$ 142
串烧定食
$ 238
甲罗烧拼松叶蟹饭团
$ 138
美国牛肉. 墨鱼香肠
等级3
52
0
2020-10-30 936 浏览
【绝无仅有一线海景💕西湾河超有情调日式串烧餐厅🧚🏻】最近发现西湾河海边有超多好有特色既餐厅,假期专程走过黎依边试下,千挑万选之下拣咗依间chill到爆既日式串烧餐厅😍系正个海上面,早一日打黎book位留咗最外边既枱❤️听住海浪声食饭,真系无边间餐厅有咁既体验,咩烦恼都一扫而空阿😆以为海边餐厅实好贵❓依度既餐牌真系丰俭由人,想贵食既话一串A4和牛$178串都有,但系正常其他串烧都系$18-56左右😌由於朋友最近唔食得牛,牛个页既餐牌另外放上黎比大家参考😂成晚叫咗十几串串烧,上串烧时佢会放个热石炉上面,确保串烧既温度,超级贴心阿😎顺带一提,依度既服务质素超级好,侍应非常友善💁我地叫咗多春鱼($24),白鳝($78),鸡软骨($22),大葱鸡肉($26),月见紫苏免治鸡肉棒($52),流心鹌鹑蛋($32),赤鸡心($25),大葱豚面颊($28),豚大肠($34),山芋($22),以上依啲都系一般般,不过不失(白鳝直程有少少失望),大家如果唔系特别中意食都可以唔洗试🙈下面就推介一啲觉得比较特别既😀—《 #鞍鱇鱼肝》$58 ⭐⭐⭐⭐️⭐️系好少有得食既鞍鱇鱼肝😭以前去亲千两都要食,依加罢食蓝店之後都好
更多
【绝无仅有一线海景💕西湾河超有情调日式串烧餐厅🧚🏻】

最近发现西湾河海边有超多好有特色既餐厅,假期专程走过黎依边试下,千挑万选之下拣咗依间chill到爆既日式串烧餐厅😍系正个海上面,早一日打黎book位留咗最外边既枱❤️听住海浪声食饭,真系无边间餐厅有咁既体验,咩烦恼都一扫而空阿😆

以为海边餐厅实好贵❓依度既餐牌真系丰俭由人,想贵食既话一串A4和牛$178串都有,但系正常其他串烧都系$18-56左右😌由於朋友最近唔食得牛,牛个页既餐牌另外放上黎比大家参考😂

成晚叫咗十几串串烧,上串烧时佢会放个热石炉上面,确保串烧既温度,超级贴心阿😎顺带一提,依度既服务质素超级好,侍应非常友善💁我地叫咗多春鱼($24),白鳝($78),鸡软骨($22),大葱鸡肉($26),月见紫苏免治鸡肉棒($52),流心鹌鹑蛋($32),赤鸡心($25),大葱豚面颊($28),豚大肠($34),山芋($22),以上依啲都系一般般,不过不失(白鳝直程有少少失望),大家如果唔系特别中意食都可以唔洗试🙈

下面就推介一啲觉得比较特别既😀

《 #鞍鱇鱼肝》$58 ⭐⭐⭐⭐️⭐️
系好少有得食既鞍鱇鱼肝😭以前去亲千两都要食,依加罢食蓝店之後都好耐无食过鞍鱇鱼肝🥺依度既份量系平时三至四旧鞍鱇鱼肝寿司既份量,一淡塞入口系幸福既感觉阿☺️上面有少少酸渍物同葱,不过我就拨开哂,唔想比佢盖过咗个油香味😘
$58
16 浏览
0 赞好
0 留言


《 #京都绢豆腐》$34 ⭐⭐⭐⭐️
第一次食依个绢豆腐,个口感同个样都好似长沙臭豆腐,表面有一层皮😎依个豆腐出色在佢地调既汁,甜甜地,同个皮超级夹,啲汁渗哂入去😍非常有惊喜,最後都encore咗串☺️
22 浏览
0 赞好
0 留言


《 #赤鸡肝》$38 ⭐⭐⭐⭐️
全晚最厚肉既东西系依个鸡肝😂本来就几中意食肝,肝既质感令人有好满足既感觉😍而依个鸡肝都非常好食,够厚身😍
12 浏览
0 赞好
0 留言


《 #关东煮》$138 ⭐⭐⭐⭐️⭐️
佢依度既锅物都系热炉上,吹到少少冻既时候真系好想食番锅热辣辣既锅物,而关东煮系充满日本回忆既食物🙈一食就回忆番哂黎😭坦白讲,关东煮基本上都唔会难食,只要热住就好好食,而佢依锅既料好多,有蛋,蒟蒻,萝卜,豆腐,芋丝,仲有超得意既麻糬豆皮包,一夹起即刻想放入口食咗佢🤤
$138
10 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2020-10-24
用餐途径
堂食
人均消费
$360 (晚餐)
推介美食
  • 鞍鱇鱼肝
  • 京都绢豆腐
  • 赤鸡肝
  • 关东煮
等级1
1
0
2020-10-19 859 浏览
之前行过西湾河码头见到有间日式串烧铺几靓,今晚终於得闲黎试吓!入面座位唔多,够空间大家可以舒服坐低倾偈,原本想坐窗边可以睇住船埋岸,但系book唔到。而且嚟之前最好订位,唔系好易摸门钉,因为见好多人Walk-in都话冇位。其实仲叫咗好多其他嘢,但系食咗无影,烧猪大肠同乌冬超好食。可惜今次想食广岛蚝同埋关东煮冇货,下次去食埋!总括非常开心嘅一晚,好环境倾偈,加上好嘢食!
更多
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
鮟鱇鱼肝
烧明太子
鸡软骨,免治鸡串
烧五花腩
烧绢豆腐
猪肉芦笋串
烤番薯串,烧鸡翼
烧白鳝
烧牛柳
流心鹌鹑蛋
冬菇,秋葵
烧牛舌
等级3
35
0
We were lucky to snatch a seat during our staycation in the HK Eastside right before mid-autumn festival. Not wanting to dine at the hotel, we opted for something nice on the eastside, and booked Hatoba, a japanese yakitori restaurant tucked away in Sai Wan Ho Pier, across the street from all of the western restaurants you normally see at Soho East. I loved how exclusive it looked, right in the pier, quiet, beautiful. A good mood brings good reviews. We ordered a bunch of single skewers, we are
更多
We were lucky to snatch a seat during our staycation in the HK Eastside right before mid-autumn festival. Not wanting to dine at the hotel, we opted for something nice on the eastside, and booked Hatoba, a japanese yakitori restaurant tucked away in Sai Wan Ho Pier, across the street from all of the western restaurants you normally see at Soho East.

4 浏览
0 赞好
0 留言


I loved how exclusive it looked, right in the pier, quiet, beautiful. A good mood brings good reviews.


5 浏览
0 赞好
0 留言


We ordered a bunch of single skewers, we are the type to have one of everything and then repeat whatever was good, and some umeshu, enough to bring us slightly tipsy (at least me) at the end of the meal.

4 浏览
0 赞好
0 留言


5 浏览
0 赞好
0 留言


I enjoyed the crispy pork belly
and the cheesey rice cake
the very best. Be sure to order the minced chicken skewer which came with a raw egg with rich soy which you could use to dip the rest of your skewers for the evening. The service was super and the staff so friendly.

chicken sushi shiso
25 浏览
0 赞好
0 留言


chicken mince
4 浏览
0 赞好
0 留言


cheese mochi
4 浏览
0 赞好
0 留言


We saw the restaurant turn away at least 5 couples who were looking for an ad hoc affair and felt lucky.


Midway through our meal, the seas roared, the clouds burst with pouring rain. It was spectacular to see the thunderous waves in front of us as we finished our meal in peace.

Then we were drenched running only 3 seconds from the restaurant door into our nice rice on the way back to the hotel.

Great memories and would definitely return.
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2020-09-30
用餐途径
堂食
人均消费
$600 (晚餐)
推介美食
chicken sushi shiso
cheese mochi
  • chickenthighwithshiso
  • chickenmince
  • cheesericecake
  • porkbelly
等级3
65
0
2020-10-12 413 浏览
跑步经过呢间铺 (因为又无窗,  又关哂门, 所以都唔知佢系食乜既).  成日都谂系咩嚟架呢?  咁细间, 又无乜见人出嚟. 点知系OPENRICE 揾下, 都几多好评架喎. 只系之前佢星期日又唔开, 我星期六又通常唔得闲. 所以一直都未试过. 今日终於有机会试下. 一开门, 就比佢个海境吸引住. 原来入面已经坐咗几枱人. 由於我地无订枱 (以为无人架嘛 ). 只系得返BAR枱可以坐. LUNCH价钱唔算平. 见佢出名食串烧. 当然就叫个串定食试下啦. 而老公就拣咗鳗鱼釜饭三食由於坐BAR枱. 可以对住师傅睇住佢烧. 见佢件件都好细心去烧. 期待徝即时上升, 而肚就更加饿...先嚟我既串烧定食. 师傅系你面前即烧. 架下面重有热石帮你暖住D串烧. 好贴心. 介绍返我觉得最好食既三样, 美国牛肉串,  肉质好好, 好淋, 无渣.  一下就比我食哂日本绢豆腐, 呢个又系惊喜, 豆腐烧到个面脆卜卜. 但入面重系滑嘟嘟. 再加上佢豆腐面搽咗汁去烧. 真系好好食. 点解得一串咁少架. 墨鱼香肠, 又系出色之作. 睇到一粒粒墨鱼好实在同佢个烧汁亦好夹. 只可惜一串得3小粒. 两啖既无.  其余既串
更多
跑步经过呢间铺 (因为又无窗,  又关哂门, 所以都唔知佢系食乜既).  成日都谂系咩嚟架呢?  咁细间, 又无乜见人出嚟. 点知系OPENRICE 揾下, 都几多好评架喎. 只系之前佢星期日又唔开, 我星期六又通常唔得闲. 所以一直都未试过. 

今日终於有机会试下. 一开门, 就比佢个海境吸引住. 原来入面已经坐咗几枱人. 由於我地无订枱 (以为无人架嘛
). 只系得返BAR枱可以坐. 
355 浏览
0 赞好
0 留言
LUNCH价钱唔算平. 见佢出名食串烧. 当然就叫个串定食试下啦. 而老公就拣咗鳗鱼釜饭三食
274 浏览
0 赞好
0 留言
315 浏览
0 赞好
0 留言
358 浏览
0 赞好
0 留言
441 浏览
0 赞好
0 留言
468 浏览
0 赞好
0 留言
504 浏览
0 赞好
0 留言
537 浏览
0 赞好
0 留言
687 浏览
0 赞好
0 留言


399 浏览
0 赞好
0 留言

由於坐BAR枱. 可以对住师傅睇住佢烧. 见佢件件都好细心去烧. 期待徝即时上升, 而肚就更加饿...
93 浏览
0 赞好
0 留言

先嚟我既串烧定食. 师傅系你面前即烧. 架下面重有热石帮你暖住D串烧. 好贴心. 
串烧定食
$238
25 浏览
0 赞好
0 留言

介绍返我觉得最好食既三样, 美国牛肉串,  肉质好好, 好淋, 无渣.  一下就比我食哂
美国牛肉串
46 浏览
0 赞好
0 留言

日本绢豆腐, 呢个又系惊喜, 豆腐烧到个面脆卜卜. 但入面重系滑嘟嘟. 再加上佢豆腐面搽咗汁去烧. 真系好好食. 点解得一串咁少架

日本绢豆腐
33 浏览
0 赞好
0 留言

墨鱼香肠, 又系出色之作. 睇到一粒粒墨鱼好实在同佢个烧汁亦好夹. 只可惜一串得3小粒. 两啖既无.  

其余既串烧都OK既. 只系都系见惯既款式就唔特别介绍啦. 
墨鱼香肠
29 浏览
0 赞好
0 留言

到我老公既鳗鱼釜饭.  我老公话好食既. 我睇D鱼个样都唔错(因为我麻麻地鳗鱼). 所以就唔多评价啦. 
鳗鱼釜饭三食
$208
25 浏览
0 赞好
0 留言

18 浏览
0 赞好
0 留言

鳗鱼釜饭三食
$208
37 浏览
0 赞好
0 留言

鳗鱼釜饭三食
$208
19 浏览
0 赞好
0 留言

重有跟既茶碗蒸同甜品
11 浏览
0 赞好
0 留言

9 浏览
0 赞好
0 留言

结论系,  食物真系唔错. 尤其是串烧, 真系会食到心心眼. 但由於铺面细, 所以想嚟既最好都系打嚟订定位安全D. 可以既话记得订对海嗰2-3张枱. 应该会系假日一个唔错既放松好地方. 
106 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
串烧定食
$ 238
美国牛肉串
日本绢豆腐
墨鱼香肠
鳗鱼釜饭三食
$ 208
鳗鱼釜饭三食
$ 208
鳗鱼釜饭三食
$ 208
等级3
56
0
2020-10-10 176 浏览
09-Oct-2020朋友搬进新屋好一段日子, 一直未有机会参观探访; 今晚终於约齐4人相聚!Soho East 听得多, 但平常只会去西湾河文娱中心附近; 近码头这个位置还是第一次来! 如果早点下班, 还可以欣赏黄昏日落, 可惜啊!😂😂呢间日式料理店主打串烧, 有热石炉保温, 其实我好怀疑佢既功效, 因为每次串烧上枱, 我地都急不及待拿来放进口!😏 不过, 热石炉确实增加了料理既可观性!我尝试逐一列出来:¤ 豚肉露笋卷¤ 葱蒜牛肉: 名符其实, 系葱+蒜+牛肉, 我觉得葱蒜反而盖过了牛肉味¤ 秋葵: 我期待烧完後仲保留到里面滑"汕汕"既感觉, 但系😂¤ 京都绢豆腐: 刚烧好, 豆腐面层是脆的, 必试¤ 墨鱼肠: encore 推介!¤ 带子鸡翼: 整体味道稍淡了, 带子还是刺身食最滋味!¤ 紫苏梅子鸡腿肉: 少少既紫苏味带出左梅子酱既酸味, 好想研究点样整呢个汁😋¤ 月见香葱脆脆盖饭: 唔好讲笑, 虽然无肉但系好好味。拌匀後嗰饭仲系好咸 (讲多次系好味的😋), 我笑说似生炒糯米饭!¤ 锅烧乌冬由於我地赶住参观友人新屋, 大约逗留1.5小时就离开了!
更多
09-Oct-2020

朋友搬进新屋好一段日子, 一直未有机会参观探访; 今晚终於约齐4人相聚!

Soho East 听得多, 但平常只会去西湾河文娱中心附近; 近码头这个位置还是第一次来! 如果早点下班, 还可以欣赏黄昏日落, 可惜啊!😂😂

呢间日式料理店主打串烧, 有热石炉保温, 其实我好怀疑佢既功效, 因为每次串烧上枱, 我地都急不及待拿来放进口!😏 不过, 热石炉确实增加了料理既可观性!

我尝试逐一列出来:
¤ 豚肉露笋卷
¤ 葱蒜牛肉: 名符其实, 系葱+蒜+牛肉, 我觉得葱蒜反而盖过了牛肉味
¤ 秋葵: 我期待烧完後仲保留到里面滑"汕汕"既感觉, 但系😂
¤ 京都绢豆腐: 刚烧好, 豆腐面层是脆的, 必试
¤ 墨鱼肠: encore 推介!
¤ 带子鸡翼: 整体味道稍淡了, 带子还是刺身食最滋味!
¤ 紫苏梅子鸡腿肉: 少少既紫苏味带出左梅子酱既酸味, 好想研究点样整呢个汁😋
¤ 月见香葱脆脆盖饭: 唔好讲笑, 虽然无肉但系好好味。拌匀後嗰饭仲系好咸 (讲多次系好味的😋), 我笑说似生炒糯米饭!
¤ 锅烧乌冬

由於我地赶住参观友人新屋, 大约逗留1.5小时就离开了!
1 浏览
0 赞好
0 留言
1 浏览
0 赞好
0 留言
1 浏览
0 赞好
0 留言
10 浏览
0 赞好
0 留言
1 浏览
0 赞好
0 留言
7 浏览
0 赞好
0 留言
3 浏览
0 赞好
0 留言
11 浏览
0 赞好
0 留言
7 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级4
104
0
2020-10-01 229 浏览
食串烧既话哩间埠都几唔错,首先就系4个人book左台🈶️房座,环境优美,仲可以望住码头船来船往但系唔嘈。重点就紧系串烧啦,叫左好多,最有印象就系芝士年糕、鸡肝、白鳝、烧明太子同紫苏鸡腿,腌制的好烧出黎热辣辣,皮又脆。另外试左个釜饭,睇menu就觉得好普通因为无咩餸架,得啲葱花、蛋咁,但系出奇地好食,重要叫左两次!讲真食串烧真系唔够饱。松叶蟹柳锅烧乌冬都唔错,汤底好饮,入面粒粒蟹肉,一锅两个人食就够既,三个人都唔够架啦。
更多
食串烧既话哩间埠都几唔错,首先就系4个人book左台🈶️房座,环境优美,仲可以望住码头船来船往但系唔嘈。重点就紧系串烧啦,叫左好多,最有印象就系芝士年糕、鸡肝、白鳝、烧明太子同紫苏鸡腿,腌制的好烧出黎热辣辣,皮又脆。

另外试左个釜饭,睇menu就觉得好普通因为无咩餸架,得啲葱花、蛋咁,但系出奇地好食,重要叫左两次!讲真食串烧真系唔够饱。

松叶蟹柳锅烧乌冬都唔错,汤底好饮,入面粒粒蟹肉,一锅两个人食就够既,三个人都唔够架啦。
4 浏览
1 赞好
0 留言
6 浏览
0 赞好
0 留言
芝士年糕
3 浏览
0 赞好
0 留言
紫苏鸡腿肉
3 浏览
0 赞好
0 留言
松叶蟹烧乌冬锅
3 浏览
0 赞好
0 留言
松叶蟹烧乌冬锅
7 浏览
0 赞好
0 留言
7 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2020-09-30
用餐途径
堂食
用餐时段
晚餐
等级3
51
0
2020-06-30 617 浏览
男朋友话今日想带我食日本嘢,本身以为佢会好hea的我去商场食大集团,点知佢竟然车咗我嚟码头!嗅到阵阵海水味,听到海浪声,以为自己去咗旅行!原来有间日式小店㗎呢度!入到嚟,装修好日式! 唔系大间,更显得地道 一坐底友善嘅店员已放下两杯热茶我哋先叫个沙律 - 日本水菜蕃茄沙律大大个蕃茄非常新鲜Juicy! 配埋特制嘅汁,非常开胃!之後紧系食吓串烧!会比个炉仔你烧住,所以慢慢食都得,唔洗怕放得耐冻咗 睇相都知好食 全部都非常香口又唔燶 我个人私心推荐豚肉露荀卷 非常好嘅配搭,又唔怕太油,又健康!我亦好锺意流心鹌鹑蛋!真系好少见,而且鹌鹑蛋已剥壳,好贴心~净食串烧男朋友边够饱所以我哋叫咗个釜饭! 釜饭有蛋,香葱,同埋脆脆!口感好食又特别!非常香口,我极度推荐!多谢男朋友车我嚟,又发掘多间好嘢了
更多
男朋友话今日想带我食日本嘢,本身以为佢会好hea的我去商场食大集团,点知佢竟然车咗我嚟码头!
嗅到阵阵海水味,听到海浪声,以为自己去咗旅行!
原来有间日式小店㗎呢度!
6 浏览
0 赞好
0 留言

入到嚟,装修好日式! 唔系大间,更显得地道
一坐底友善嘅店员已放下两杯热茶


我哋先叫个沙律 - 日本水菜蕃茄沙律
4 浏览
0 赞好
0 留言

大大个蕃茄非常新鲜Juicy! 配埋特制嘅汁,非常开胃!

之後紧系食吓串烧!会比个炉仔你烧住,所以慢慢食都得,唔洗怕放得耐冻咗

11 浏览
0 赞好
0 留言
4 浏览
0 赞好
0 留言
5 浏览
0 赞好
0 留言
12 浏览
0 赞好
0 留言
7 浏览
0 赞好
0 留言

睇相都知好食
全部都非常香口又唔燶
我个人私心推荐豚肉露荀卷
非常好嘅配搭,又唔怕太油,又健康!
我亦好锺意流心鹌鹑蛋!真系好少见,而且鹌鹑蛋已剥壳,好贴心~


净食串烧男朋友边够饱

6 浏览
0 赞好
0 留言
17 浏览
0 赞好
0 留言
9 浏览
0 赞好
0 留言


所以我哋叫咗个釜饭! 釜饭有蛋,香葱,同埋脆脆!口感好食又特别!非常香口,我极度推荐!


多谢男朋友车我嚟,又发掘多间好嘢了
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级1
2
0
Avoid at all costs!Booked a table, reached early but was not given ocean view table despite requesting many times..waiter said it's reserved and when we finished food after 2.5 Hrs, it was still empty and noone came!!How was my reservation any different from other people's reservation?Waiter during booking even asked about my nationality..such people should be fired immediately!Don't go to this horrible racist restaurant......
更多


Avoid at all costs!

Booked a table, reached early but was not given ocean view table despite requesting many times..waiter said it's reserved and when we finished food after 2.5 Hrs, it was still empty and noone came!!

How was my reservation any different from other people's reservation?

Waiter during booking even asked about my nationality..such people should be fired immediately!

Don't go to this horrible racist restaurant......
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2020-06-28
用餐途径
堂食
人均消费
$300
等级4
277
0
2020-06-21 421 浏览
放左工,最好梗系同老婆去食饭relax chill下。我地去左西湾河鲤景湾个边度食日本菜 (食店叫 埠)。入到去,见到日本风味浓厚,最重要既系见到无敌大海景,令到食饭个个气氛昇华左不少。我地叫左松叶蟹肉温泉蛋沙律 (HKD 98),牛舌(HKD 104),A4 和牛 (HKD 148),鸡软骨 (HKD 22),带子鸡翼 (HKD 78)同埋松叶蟹肉锅烧乌冬 (HKD 118)。个沙律卖相好靓,层层鲜嫩蟹肉放左系个沙律上面,卖相好靓。开只温泉蛋,见到蛋黄涌出黎既感觉好治癒。味道唔错,系几好既开胃菜。至於烧物,佢系有一个石炉帮你保持个温度。啲烧物味道唔错,牛舌同和牛入口即融,好鲜嫩。至於鸡软骨就爽口弹口,口感唔错。不过个人最喜欢佢既带子鸡翼,将带子壤左左份入去鸡翼内面。除左好味之後,我无念过两者可以咁配搭,非常有创意。个乌冬锅,分量唔细,汤底清甜,食落起非常暖胃饱肚,个人觉得味道几好。
更多
放左工,最好梗系同老婆去食饭relax chill下。我地去左西湾河鲤景湾个边度食日本菜 (食店叫 埠)。
入到去,见到日本风味浓厚,最重要既系见到无敌大海景,令到食饭个个气氛昇华左不少。

21 浏览
0 赞好
0 留言


7 浏览
0 赞好
0 留言



我地叫左松叶蟹肉温泉蛋沙律 (HKD 98),牛舌(HKD 104),A4 和牛 (HKD 148),鸡软骨 (HKD 22),带子鸡翼 (HKD 78)同埋松叶蟹肉锅烧乌冬 (HKD 118)。


个沙律卖相好靓,层层鲜嫩蟹肉放左系个沙律上面,卖相好靓。开只温泉蛋,见到蛋黄涌出黎既感觉好治癒。味道唔错,系几好既开胃菜。
8 浏览
0 赞好
0 留言

8 浏览
1 赞好
0 留言



至於烧物,佢系有一个石炉帮你保持个温度。啲烧物味道唔错,牛舌同和牛入口即融,好鲜嫩。至於鸡软骨就爽口弹口,口感唔错。不过个人最喜欢佢既带子鸡翼,将带子壤左左份入去鸡翼内面。除左好味之後,我无念过两者可以咁配搭,非常有创意。
带子鸡翼
6 浏览
0 赞好
0 留言

牛舌
8 浏览
0 赞好
0 留言

A4和牛
8 浏览
0 赞好
0 留言

带子鸡翼
9 浏览
0 赞好
0 留言
9 浏览
0 赞好
0 留言



个乌冬锅,分量唔细,汤底清甜,食落起非常暖胃饱肚,个人觉得味道几好。
11 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2020-06-16
用餐途径
堂食
用餐时段
晚餐