以往食日式餐厅既印象都系响一间好日式装修同灯光昏暗既环境 今日食既依间日本餐厅位於海旁 一边食野一边欣赏大海 真系特别令人relax同enjoy今日早少少黎食Lunch 所以比较多位 店员好体贴咁为我地安排左两个近海既二人座位 等我地享受一下下午暖和既阳光店员亦都好殷勤咁为我地介绍野食 依度既午餐主要系食丼饭同定食经过一轮挣扎之後 我地终於下到决心叫一个铁板美国安格斯定食同一个烧乌丼再加多一串烧牛舌同美国牛肉 点餐後就来左一个前菜等我地开下胃依个烧乌丼好好食 好有日本风味 佢个生蛋入面加入左酱油 打匀後捞饭一流 个丼饭有肉有蔬菜 真系岩晒注重饮食既我依个牛舌同美国牛肉串烧都系一级推荐 肉质唔会因为串烧关系太乾 仲保留肉既嫩滑同好juicy 而且仲有下面加热左既石头保持住热力 系啲咁冻既天气都可以慢慢食 唔怕好快变冻依个烧安格斯亦到好好食 唔需要牛扒汁既衬托 净系啲葱花同蒜片已经可以将牛肉既味带出来 好好食👍🏼👍🏼👍🏼食完後仲有一个泡芙做甜品 今餐实在太满足喇两个人埋单都在$600蚊以内 以一间咁高质既餐厅黎讲都算抵食 值得推荐👍🏼👍🏼👍🏼

点餐後就来左一个前菜等我地开下胃

食完後仲有一个泡芙做甜品 今餐实在太满足喇

2020-02-01 24 浏览
喺网上面见到呢间位於西湾河码头的日本居酒屋,环境好似好得,於是入黎试一试。由观塘码头搭船到西湾河码头都只系15分钟, 十分方便。居酒屋钱设计摩登,靠海边系落地玻璃,食客可以饱览海景,环境一流食物方面,午餐有lunch set供应,价钱有由100至$200咋有交易,我哋嗌左一个串烧定食同埋一个安格斯牛扒定食每个餐有包到前菜同埋蒸蛋,亦配有面豉汤主角:串烧定食10分丰富,有牛舌鸡翼京葱香菇日本豆腐墨鱼咀肠车厘茄同埋番薯,个烧鸡翼10分出色,外脆得黎入面仲保留到肉汁,仲有个汁烧豆腐都好好味,咬入去入边嘅豆腐都系有酱汁嘅味道而且好绵密好滑另一主角铁板烧安格斯牛扒,佢系用铁板上菜,上到嚟嘅时候仲系渣渣声,净系听声都会引起你食慾。个牛肉好香,牛上面亦都有好多香葱同埋炸蒜片,配埋个牛一齐食,正!

每个餐有包到前菜同埋蒸蛋,亦配有面豉汤

主角:

2020-01-31 54 浏览
朋友介绍咗这间餐厅, 一入去就系有和室嘅风味, 落地玻璃, 望住维港, 一边食饭, 十分之写意 ! 今日首先就食咗几款串烧。首先食啲香口嘢, 就系豚肉露笋卷, 豚肉烧到外面香脆, 里面爽脆, 相得益彰!另外就系鸡软骨, 爽脆之余, 再落咗少少胡椒一齐食, 将味道加以提升。紫苏梅子鸡腿肉, 鸡肉非常之滑, 梅子酱汁非常之香, 酸酸may ma, 非常之开胃!紫苏鸡皮虾, 原来鸡皮配虾, 呢个concept非常之特别, 鸡皮烧到香脆, 再配埋虾非常之新鲜, 咬落去质感非常之好, 另外大家意犹未尽, 再叫多个松叶蟹肉乌冬 , 卖相不错, 松叶蟹肉非常的鲜甜, 乌冬嘅系两个人嘅份量, 汤底非常的鲜香, 配埋q弹嘅乌冬, 真系大满足。

2020-01-20 94 浏览
住港岛咁耐都系第一次食鲤景湾d餐厅,虽然价钱唔平,但性价比好高,所以都几值得黎!首先餐厅正正岂西湾河码头隔离,海景对到正😍二黎野食方面令我地非常满意!menu主要系烧物为主,我地嗌左几款烧物,再加两款主菜。唔似一般日式烧烤咁,呢度野食唔洗食客自己烧,唔会搅到成头成身油烟味,而且每枱仲有个石炉仔将d烧物保温👍🏻店员服务亦十分周到同有礼👍🏻👇🏻秋葵,系我嘅至爱呀!👇🏻黑松露枝豆,呢个fusion配搭真系第一次食,估唔到又好夹味!👇🏻鸡翼(手羽)、牛舌、和牛,三串肉都好香浓,肉质唔会乾真真硬掘掘👇🏻蟹肉饭团,好特别呀呢个主菜,有两旧脆脆饭团再配上蟹汁同生蛋,好开胃嘅一款菜式👇🏻蟹肉乌冬,扁乌冬非常滑,唔好睇个煲细细,其实入面乌冬份量都几多架,蟹肉亦都好足料

👇🏻秋葵,系我嘅至爱呀!

2020-01-20
2020-01-20 53 浏览
上个星期去左西湾河食串烧,餐厅系西湾河码头隔离,望到海景,格调即时高上不少。装修行日式风格,不过灯光有少许不足,夜晚食会比较暗。野食方面,各类食物我同朋友都本住一试无妨嘅心态,叫左好多唔同种类。先讲肉类,个人觉得鸡肉系最岀色嘅,鸡翼食得岀师傅嘅功架,越系简嘅食材越难做得令人赞叹,呢到嘅鸡翼外皮好脆,抹上一层薄盐,咸香十足。而月见紫稣鸡棒都几具特色。葱花牛肉同京葱豚肉烧都属上乘,下次有机会,会再试和牛,相信一定别有一番风味。至於其他食材,有深刻印象嘅系鹌鹑蛋。岀面无食过,外面略焦,入面流心,不过味道比较淡,蛋味之外,可以多少许调味更佳。最後讲下野饮,我地叫左枝巨峰烧酒,有少少失望,因为可能系新类型嘅酒,所以饮落无乜烧酒味。总体黎讲,质素对得上价钱嘅。

总体黎讲,质素对得上价钱嘅。
2020-01-20 35 浏览
上星期过左海,就去左西湾河,食朋友推介嘅串烧店。餐厅座落系海傍,可惜得一张大枱,个日比人预约左,无得望住无敌海景食串烧啦。餐厅好细心,叫串烧之後会先放一个炉系枱,入面放左烧热左嘅石头,等串烧黎到,可以放系上面保温,唔会失却左味道同口感。我同朋友都想试多d唔同嘅款式,所以每样都净系叫左一串。当中试左最岀色嘅系葱花牛肉同埋鸡翼。葱花牛肉有用秘制酱汁腌过,所以好惹味,加上师傅烧得恰到好处,入面重保留左好多肉汁,咬落相当juicy。至於鸡翼呢类平平无奇嘅食材,就最考验师傅嘅手势啦,落左盐系面,烧到外皮脆一脆,系唯一一样串烧我地叫左两串!另外,重叫左好多特色串烧,猪肉京葱烧呀,月见鸡肉串个d,味道都相当好。味道环境都唔错,不过价钱略为高左d。总体黎讲,系一间高水准嘅餐厅,月头不妨带另一半奖励一下自己。

2020-01-19 38 浏览
星期六2人行去咗鲤景湾行下睇下有咩餐厅食lunch。发现 码头隔离有间餐厅, 食日本菜 就走咗入去试下。餐厅感觉非常高档, lunch大概150蚊到200蚊 。 餐厅职员安排我们 坐近窗口 ,我们一边享受日式料理 一边观看海景 非常休闲喎。我们叫了两个午餐 一个系安格斯牛扒 另外一个系串烧 料理。 午餐嘅前菜 有日式蒸蛋同 蕃茄。 日式蒸蛋非常滑, 番茄十分新鲜。到左main course, 安格斯牛扒非常嫩滑份量十分足料 再配埋蒜片 香葱 食落个口感非常非常一流。另外一个串烧料理 串烧包括 牛肉 ,墨丸 ,蕃茄仔 ,薯仔 ,鸡翼 等等 分量十分足够 ,配埋白饭, 加面豉汤 ,感觉一流。甜品仲有 泡芙 ,味道也不错。餐厅服务质素不错 店员会 ,主动介绍午餐 ,非常有礼貌, 值得一赞。二人行 午餐每人 250蚊左右。虽然价钱不算太平, 但食物质素高 能够一边食一边望一个非常漂亮的海景 可算是物有所值。
甜品仲有 泡芙 ,味道也不错。
二人行 午餐每人 250蚊左右。
2020-01-18 35 浏览
今日同朋友行到西湾河海旁,见到呢间日本野开喺呢个位置感觉上环境很好,我哋就想试下。餐厅里面有位女侍应随即问我哋几多位?我哋答:两位、可否比窗口位置餐枱我哋呢?佢话今晚已经full哂!只有近门口嘅一张二人餐枱😞,见嗰位女侍应好有诚意请我哋坐低,就试下啦~望吓餐牌上有好多我最锺意嘅串烧、而且有D系好少地方有得食嘅野。牛舌一串、做到无苏味、烧得啱啱好墨鱼肠:比想像中重墨鱼味,似食紧墨鱼头,我几钟意免治鸡肉棒:混入左鸡软骨做到好爽口、食时加埋个特制酱油蛋汁更加好味广岛蚝:火候控制得唔错、原汁原味、留住广岛蚝本身有嘅鲜味赤鸡心、咬落似鸡肾、但都烧得啱啱好带子鸡翼:系几特别但带子有啲细紫苏鸡皮虾:好有特色、香脆赤鸡肝:火候拿捏得唔错、大约烧到八成熟、口感嫩滑甲罗烧拼松叶蟹肉饭团、饭团做到外脆内软、里面加左少少蟹肉、侍应教我地义开饭团🍙中心位置、放入甲罗烧嘅蟹膏酱一齐食、特色👍其实呢度嘅环境真系唔错,如果可以坐喺窗口位置嘅餐枱、望住海景食晚饭就一流😍本人觉得呢度嘅食物味道同质素几好,系收贵左少少。

牛舌一串、做到无苏味、烧得啱啱好

墨鱼肠:比想像中重墨鱼味,似食紧墨鱼头,我几钟意

广岛蚝:火候控制得唔错、原汁原味、留住广岛蚝本身有嘅鲜味

赤鸡心、咬落似鸡肾、但都烧得啱啱好

带子鸡翼:系几特别但带子有啲细

紫苏鸡皮虾:好有特色、香脆

赤鸡肝:火候拿捏得唔错、大约烧到八成熟、口感嫩滑

本人觉得呢度嘅食物味道同质素几好,系收贵左少少。
  • 广岛蚝
第一次写食评,几好味嘅野都一向冇吸引到我要写食评,估唔到被一个极差嘅女侍应激到我要写食评呢位女侍应企门口,一入去就系佢招呼你第一句唔系欢迎你,而系质问你 "有冇book 位架?"同佢讲我地姓咩,佢话姓咩嘅黎左啦,坐低左个咯喎我地指俾佢睇我地嘅booking (佢有张纸),佢就再去问坐低左嘅人,跟住走黎话佢听错左人地嘅姓,就指左我地坐另一张,全程冇礼貌,冇笑容,冇谂过讲声唔好意思食完野,继续倾计,佢走埋黎问我地仲有冇野要,我问佢攞左menu 睇。转头佢无啦啦走黎落单,问我食咩,但我完全冇表示过要落单,系佢自己走埋黎,知道我唔系落单就黑面,话咁我帮你收哂啲野,即刻执清台面,系清到连餐具都冇哂,亦唔再冲茶之後已经兴兴地,唔想再叫野食成餐饭由7 点坐低开始,食完倾阵计,其实只系去到8:15,佢走埋黎话出面有客等紧,要我地埋单。可能佢觉得我地两个人只系食左5 百几蚊,太寒酸繁忙时间餐厅要限时个半钟都可以理解,不过呢间餐厅系话唔限时的,结果未够个半钟就赶人,可能佢加句食唔够1 千蚊要自己识走,否则面斥不雅野系好味,串烧好有水准可惜一个女侍应已经足以破坏成间餐厅直头觉得系俾人当系乞衣咁样招待p.s.

呢位女侍应企门口,一入去就系佢招呼你

第一句唔系欢迎你,而系质问你 "有冇book 位架?"

同佢讲我地姓咩,佢话姓咩嘅黎左啦,坐低左个咯喎

之後已经兴兴地,唔想再叫野食

可能佢觉得我地两个人只系食左5 百几蚊,太寒酸

野系好味,串烧好有水准
可惜一个女侍应已经足以破坏成间餐厅
直头觉得系俾人当系乞衣咁样招待

p.s. 唔知女侍应有几多个,我地就只见到一个,中年女人,其他男侍应系ok 嘅

2019-11-29
2019-10-08 1260 浏览
住在东区 经常去海滨径慢跑或散步 每次经过往观塘及鲤鱼门的街渡码头都看到一幅颇大的集锦鱼生广告牌 然後会发现一间疑似日本餐厅 我总怀疑这餐厅是否在经营 因为总见餐厅的门关着 四周是石墙没玻璃 总难知道是否开门营业一次总忍不住走近细看 啊在营业 但他们说要预约 好吧 这令我更好奇他们是卖那类别日本菜 於是订了日期去试一推门进去有惊喜 原来里面别有洞天 一列玻璃窗看到海和对岸的鲤鱼门 颇有风味看看菜牌 原来是铁板烧加点热食 尽情去试 咦 味道也真不错 值得再去。 边看着海景边慢慢地吃 在一顿晚餐里浅嚐慢活态度 实在写意

2019-09-17
2019-10-04 788 浏览
同朋友食生日饭。今日风和日丽对住个海食饭心情都会好啲。叫左个串烧温泉蛋饭同鳗鱼三食,串烧唔够惹味,烧肉有点乾不过烧秋葵又唔错喎!流心蛋好eye catching,捞饭食几好,沙律唔错好fresh鳗鱼ok啦如果多啲鳗鱼汁就更好,而且份量都唔少。不过我就唔太喜欢佢既茶渍饭,因为用既系我地饮既日本茶而唔系高汤。好怀念系日本食既茶渍饭最後送上甜品食物尚可,风景唔错
同朋友食生日饭。今日风和日丽对住个海食饭心情都会好啲。

最後送上甜品

食物尚可,风景唔错

2019-07-12 1788 浏览
之前有朋友介绍过这店的串烧。这晚大约8时半跟一好友来试试,店内客人不多,我们被安排坐在窗边位置,景观真不错,但枱比较小,我要求转到其他大一点的枱,有一女服务员就走出来说,"如果有需要,我们会多加一张枱给你。即是说她认为没必要,这是什麽服务态度。如果我没有需要就不会要求你转枱啦!况且周围都是吉枱。她还表现出很不满的态度,转头便走开在旁边玩手机,真不知她是有意或无意,因为环境很静,她跟同事说的粗言秽语和对我们说三道四的话有部分都传到我们耳中,真火滚。食物虽然不错,真不明白为什麽会雇用这种差劣的伙记。赶客。睇怕做唔到明年。
知道这一间餐厅好耐,所以去试一试。环境非常好,服务也很好。点菜时想点多春鱼,想问一份多少条,点知一份系一条,一份系$24,我真系第一次去吃一份一条多春鱼嘅日本烧。小朋友想吃,就算,点两份,希望有惊喜。再问牛舌,一份有三件,正常,但强调系一大两细,唔通要就牛舌形状?重点左鸡泡鱼乾,大菇,油甘鱼鲛,饭团,粟米,芝士年糕等等。点完後等咗都一段时间食物先来,但竟然系芝士年糕先来,咩玩法??到多春鱼来,竟然真系一条普通不过价值$24嘅多春鱼....实在搵苯...其他吃物都好燶,只有燶味同好咸...牛舌真系一大两细。重有叫咗茉莉花茶,竟然用tiwnings 茶包又收$2x。餐厅其实好细心,用热石炉去保温,服务也好细心。但$24一条多春鱼同燶味串烧实在好影响。本人只希望提供意见有待进步,难得有好嘅设施环境服务,希望会做到吃物可以配合,收费可以合理。
2019-06-23 1026 浏览
十点last order.伙记赶收工。按章工作。问一句答半句,最叫做小D,你地早地走。叫他介绍菜式,什麽都説可以的。我和朋友之前去过已是很勉强,但食物可以的,但我不会回头,昨天朋友不信我再去,今天跟我説绝也不回头。
2019-05-23 725 浏览
订台时已确实没有时间限制!香港寸金尺土,在旺区食晚餐有时段限制是非常了解,平日(wed)晚上在鲤景湾比较交通不便的地方及不满座情况下,得到态度奇差的待应前来询问😳食完未(二三次)并在未埋单下没收晒所有歺具🤔是什麽意思呢?(防止唔可以停一停後再下单吗?)百思不得其解🤔🤔🤔🧐🧐🧐再三强调是不满座的,尚有四五台吉台
订台时已确实没有时间限制!
再三强调是不满座的,尚有四五台吉台
2019-05-22