2012-02-23
純粹朋友聚餐,友人本打算吃上海菜。由於工作關係,之前曾邀請過此店做節目,菜式似乎吸引~所以介紹朋友倒不如一同試試。怎料.....我好像『跣』了友人們一下。點的菜:蠔油生腸,蚵仔煎,蛋黃肉,陽明山炒劍筍,魯肉飯,擔擔新竹米粉甜品有: 即撞豆腐花,懷舊馬拉糕落單個位小姐,笑晒口,好有禮貌咁喎~~~~~~~~~~~~~蠔油生腸好重既麻油味,唔醮蠔油好似比較好,因為生腸切得太細粒,係好爽! 但就係因為咁細粒,醮蠔油就太鹹囉~蚵仔煎,攤得耐少少D油味開始出,建議盡快KO。料都幾豐富,不過煎得唔平均,有D多餡,有邊無乜餡。蛋黃肉,賣相似鹹蛋蒸肉餅,但高山版。味道方面真係好唔同,D肉質好鬆軟,入口好舒服! 係好吃的~陽明山炒劍筍,唔同我地一般食開既筍。但感覺同樣非常爽!! 都係讚的。至於個米粉呢....唻既時候變左麵,不願置評。豆腐花,真係成餐最正! 滑,好滑!!! 入口真係溶~~~~~最有趣既事件開始,當然係不外乎服務問題啦~~~上至經理都不知所謂!!A,首先,我地本身叫3款甜品,仲有個雷沙湯丸既~~~阿叔不停同我地SALE豆腐花,落單個時又唔寫,聽住個耳機!! 好,就當你記得~~仲要問我地湯丸仲
怎料.....我好像『跣』了友人們一下。
點的菜:
甜品有: 即撞豆腐花,懷舊馬拉糕
至於個米粉呢....唻既時候變左麵,不願置評。
A,首先,我地本身叫3款甜品,仲有個雷沙湯丸既~~~阿叔不停同我地SALE豆腐花,落單個時又唔寫,聽住個耳機!! 好,就當你記得~~仲要問我地湯丸仲有薑味揀喎……一客3粒乍喎,洗唔洗要多客?(我地5個...所以一客OK)
B.等呀等…食完豆腐花,唻個流沙包......同佢講我地係要馬拉糕喎!! 好啦....要追究,係咪先問客人係咪要馬拉糕,拎走個流沙包呢?而佢地既做法係----------無理個籠包,阿姐去搵阿叔問我地台係咪要馬拉糕(係廚房口問,我地係廚房口對出張台),阿叔話....無印象喎!剩係豆腐花同湯丸之嘛~追究完一大輪,先問我地係咪要馬拉糕~
C.食完馬拉糕,又再等呀等,湯丸仲未到....CHECK一CHECK竟然無落單?! 阿姐追究阿叔,阿叔好似斷左片咁....仲要賴話叫阿姐落佢無落~好野!!!! LIKE THIS
D. 我地想影張合照啫.....位都度埋,成班伙計就係隔離台食飯。我地唔打搞人,見到一開始落單笑笑口個位姐姐啦....點知佢一個揮手話『我放工架啦~』請問,影張相,洗唔洗阻你一分鐘?
E. 想搵唯一一個伙記幫手,佢望到之後行走左....又係最娘呢招~
F. 有個經理係食飯埋台,無食到飯的。我地亦都無打算叫佢....佢起身去左我地對面台拎返張BILL,順手過唻幫我地影。影完之後....其中一位朋友聽到佢話『唉...想坐下都唔得!』點呀....係你自己走埋唻架喎!我地用支槍指住你呀?一係就唔好影,一係講就唔好比客聽到。
G. 呢D情況,梗係非CHECK單不可啦~~~點知真係!! 入左流沙包INSTEAD OF 馬拉糕,我地記得係相差10蚊,同佢地講,有位食緊飯落單既阿姐仲要大大聲話『乜唔係一樣既咩?』一樣?我地係度做定你係度做呀?一樣子 就算係一樣,我地都唔係ORDER 流沙包,我地係要見到張單係馬拉糕呀! 結果咪真係收多10蚊~
咁既服務,一毫子TIPS都唔會比!! 當然,收錢個阿姐數完錢梗係一句多謝都唔會講啦~~~
我多謝你...等我見識到呢間餐館就真。呢世人唔會有下次!
我對工作上接觸過呢間餐館,同佢地做過節目覺得好醜呀!!!
题外话/补充资料:
豆腐花好好食,又如何?你班員工個個差服務到咁....仲要咁一致,連經理都係咁,無得頂囉!!!!!
好難架.....你知道嘛?
第2次寫食評,第一次係因為服務,食物都唔錯
第2次,真係火到唻,爆到唔寫唔得,要比各位鍾意搵食既朋友仔知道!!!