2013-02-22 240 浏览
過年前聚會甚多, 有新認識朋友的激情飯局, 有死亡的豪飲食醉局, 但最叫我懷念的都是小撮舊友竊竊私語的文場飯局。我愛多人, 但不想說話; 我更愛少人而談得親密。這次有兩位一年不見的夫婦前輩相約晚飯, 他們甚懂相處之道, 處事認真且熱心, 與他們談上一晚, 甚感開懷。因以聚舊為主軸, 食飯地方不能選快來快去之地, 最好希望坐得舒服。然而這店卻可符合要求, 餐桌安排不緊, 坐得舒適, 人多但比較靜, 容易交談。而且食物有特色, 開放時間至凌晨, 是聚腳好地方。我則因工作地點在附近, 眼看餐廳開張, 亦到來吃過幾次, 所以選上了這裡。餐廳以台灣菜式為主, 配以部分川滬菜為副線。我們四個人, 只簡單點上一個二人餐, 然後另加點菜便成。第一味點上的是台式名貴小吃, 烏魚子。烏魚子含大量鮮味, 口感煙綿, 但裡面粒粒脆口。經輕烘之後, 外層甘脆, 有烤過的暖口味道; 內層則軟綿鮮味, 鹹香感覺強。烏魚子咬開, 口中感覺到一粒粒魚子在跳動, 晶瑩而有卜卜作響的感覺。餐廳特別安排京蔥與雪梨片夾著烏魚子同食, 京蔥清爽, 能淡化烏魚子鹹味; 而雪梨片爽脆, 減低煙綿感而果味的涼爽感令鮮味更突出。不過這個

第一味點上的是台式名貴小吃, 烏魚子。烏魚子含大量鮮味, 口感煙綿, 但裡面粒粒脆口。經輕烘之後, 外層甘脆, 有烤過的暖口味道; 內層則軟綿鮮味, 鹹香感覺強。烏魚子咬開, 口中感覺到一粒粒魚子在跳動, 晶瑩而有卜卜作響的感覺。餐廳特別安排京蔥與雪梨片夾著烏魚子同食, 京蔥清爽, 能淡化烏魚子鹹味; 而雪梨片爽脆, 減低煙綿感而果味的涼爽感令鮮味更突出。不過這個烏魚子比我之前在這吃過的卻乾了一點, 而且質感偏向硬一點。
另一個是涼菜冷盤, 涼拌海蜇拼冷鎮鮑魚。鮑魚, 台灣人又叫作"九孔", 傳是因為鮮鮑魚的殼上有九個小孔, 所以有此名稱。將鮮鮑魚灼煮之後, 放進冰箱中冷藏, 將鮑魚質感保持有彈性。混上以芝麻醬, 麻油為主的醬汁, 惹味可口, 口感富彈性而有嚼勁。醬汁味道明顯但不太濃, 令鮑魚鮮味一層層的透現, 而且從鮑魚片中啖出甘甜味道。反之, 海蜇則略嫌太硬, 有彈性但是有點韌, 差了一點。
接下來是姜蔥海參煲, 砂煲上能保持熱力, 而且砂鍋將姜蔥的味道逼出來, 香氣應更吸引可是用上的是大條的禿參, 禿參光禿禿, 外層滑嘟嘟。厚肉而口質感, 水晶狀骨膠原稔口感強, 可惜海參鮮味欠奉, 味道淡。再者, 在砂鍋中的姜蔥爆得不夠時間, 味道帶不出來。
三杯雞是惹味絕倫的菜式, 也是台灣菜的一味特色。雞件用上砂鍋烹調, 加上三杯醬汁同煮, 包括麻油, 醬油及酒, 三款每樣一杯, 並配上姜蔥蒜等惹味作料去配襯。這味菜味道吸引之餘, 香氣還是份外的誘人, 菜式上菜時常會吸引別枱目光, 有一種渲染力。姜蔥蒜味道加上羅勒葉惹味吸引, 香口而味濃。可是, 雞件外層略嫌過老, 有點乾和鞋, 而且吃到後來, 油膩感太強。無論如何, 頭段的三杯雞確是獨霸味蕾。
而這個精緻改版的蚵仔煎卻教人好生得意。蚵仔煎像薄的蛋角, 有少許脆口。而餡料卻像意大利薄餅般一粒粒的突起, 蚵仔經過拉重油炸香, 外層變成香脆, 可是內層汁油又仍然保持, 吃下汁水湧出口中, 不錯。而且當中混入了芫荽碎及紫蘇葉, 令香口熱氣之物多了清爽感, 沾上少許甜酸醬同吃, 味道不錯。可是, 蚵煎冷下來的時間快, 建議不應閒置太久。
點了一些台式菜之後, 我們還點上一個油泡尖椒, 相當的惹味。尖椒用上外省長形青辣椒, 刮去椒囊中的辣椒籽, 將其打碎混入蒜豉, 再將之以油泡輕拉便成。青椒皮鮮味而青澀, 但包含著絲絲蒜椒辣味, 而四川風味在醬汁上亦加上了醋, 令酸辣惹味感覺更加明顯。這個是整夜最好吃的一個菜。
蒜蓉炒台灣A菜, 帶少許甘苦味道, 尚算可以。
剩下來的單尾也是餐廳常推介的兩個: 第一個是台南擔仔麵。擔仔麵麵條用上類似蘭州拉麵的幼麵, 應而有彈性, 另外混上擔仔醬肉燥。不過這個擔仔麵卻來得太淡, 肉燥粒粒有味道但不香, 湯底比較清, 擔仔醬不夠重身, 令吃下來總是欠缺一點吸引的味道。
另一個主食是台式肉燥飯, 一小碗但甘香無比。肉燥由肥瘦肉混合組成, 瘦肉打碎, 肥肉切方下粒, 個人喜歡是六成肥四成瘦的比例。而這家餐廳無論在肥瘦比例與碎粒處理都做得不錯。至於飯粒方面, 我會建議用上日本或東北種的短身圓形米種, 因為飯粒在韌度與吸汁後的嚼勁都比一般泰國越南等絲苗好。但可能因成本太貴, 所以餐廳只用上國內的絲苗米等品種, 吃下比較淋身, 而飯香不強。這雖然飯粒有其美中不足, 但肉燥卻是甘香而甜, 調味不錯。
最後為滿足大家吃個甜品作結的想法, 我們特意點上流沙奶皇飽。流沙內容充實, 注滿鹹蛋黃的奶皇如注湧出, 甜㕲奶香平衡不錯。可是蒸飽的皮過韌, 但是火候時間控制不錯。

整體來說, 這家餐廳交出了特色食物, 味道雖不算特好, 但仍可滿意。而地方寬敞亦舒適, 場面文靜, 是聚腳好地。唯一問題在於服務上, 員工對餐廳餐牌食物認知不足, 有些員工根本連肉燥飯也不知是什麼。當然這個餐廳是有責任, 不過最低工資實施亦間接影響餐廳簡化人手。同樣亦令員工提昇的積極性降低, 這樣, 餐廳員工質素參差是可堪遇見的, 可悲也!
2013-01-15
  • 烏魚子
  • 肉燥飯
2013-01-28 395 浏览
第一次喺香港食台灣菜,果間叫【欣葉】,執咗應該有九世!之後食過好多間,不過睇怕都係前世嘅事!後嚟台菜似乎靜咗一段日子,直到……早兩年大熱嘅【一品花鵰雞】直到……早兩年又開返嘅【圓山】上星期我地儲齊七個人,不如往事當晚回味,去咗【圓山】食七咁食!前菜係鴨舌拼生腸,鴨舌差過老天祿,生腸又冇肥媽咁好食,失望!個湯係麻油雞,啖口…冇乜味…再次失望!再嚟海瓜子,細細隻,食唔出味,更失望!但係正如伍晃榮話齋,波係圓嘅…就算3比0,未到完場,隨時可以反敗為勝!跟住嚟個炸白飯魚,外脆內軟又冶味,咁又俾佢追返一球!鹵肉,嘩!入晒味,質地又軟滑,D汁用嚟撈飯冇得頂,即時又Score!紅燒豬肝,冇壓味夠甘香!加埋另一撈飯拍檔蛋黃肉,又整多球世界波!最後炒A菜同擔仔麵,整得都算頭頭是道,仲唔係臨尾一個頭槌,頂入決勝一分!最後居然4比3反勝,真係無話可說!所以話呢…點只波係圓連個山…都係圓嘅!服未?
第一次喺香港食台灣菜,
果間叫【欣葉】,
執咗應該有九世!

之後食過好多間,
不過睇怕都係前世嘅事!

後嚟台菜似乎靜咗一段日子,
直到……
早兩年大熱嘅【一品花鵰雞】
直到……
早兩年又開返嘅【圓山】

上星期我地儲齊七個人,
不如往事當晚回味,
去咗【圓山】食七咁食!

前菜係鴨舌拼生腸,
鴨舌差過老天祿,
生腸又冇肥媽咁好食,
失望!

個湯係麻油雞,
啖口…冇乜味…
再次失望!

再嚟海瓜子,
細細隻,食唔出味,
更失望!

但係正如伍晃榮話齋,
波係圓嘅…
就算3比0,
未到完場,
隨時可以反敗為勝!

跟住嚟個炸白飯魚,
外脆內軟又冶味,
咁又俾佢追返一球!

鹵肉,
嘩!
入晒味,質地又軟滑,
D汁用嚟撈飯冇得頂,
即時又Score!

紅燒豬肝,
冇壓味夠甘香!
加埋另一撈飯拍檔蛋黃肉,
又整多球世界波!

最後炒A菜同擔仔麵,
整得都算頭頭是道,
仲唔係臨尾一個頭槌,
頂入決勝一分!

最後居然4比3反勝,
真係無話可說!

所以話呢…
點只波係圓
連個山…都係圓嘅!
服未?

2013-01-25
2012-09-26 185 浏览
開頭以為係普通台式小店,原來係頗高檔食店。環境服務幾好,但食物味道就一般般啦。台式三拚 ~ 台式鹽水鴨+台式鴨舌+蛋黃小卷:鹽水鴨唔肥, 肉質滑;鴨舌唔夠野味;蛋黃小卷好差,乾身簿片又有點腥腥地既味道。開洋高山菜:菜 “老”, 靱之餘有渣。紅糟豬手:豬手皮厚,汁又唔香,感覺豬手好油好濟既感覺。口水雞半隻:價錢貴但食落唔似新鮮雞,失望。麻辣汁就好香,補救番次等既雞肉。炸花枝丸:花枝丸炸完內里仍保持丸汁,但就唔鮮味。我們食野好少,其實唔夠飽,但既然味道一般,也不再加菜。
開頭以為係普通台式小店,原來係頗高檔食店。
環境服務幾好,但食物味道就一般般啦。
開洋高山菜:菜 “老”, 靱之餘有渣。
紅糟豬手:豬手皮厚,汁又唔香,感覺豬手好油好濟既感覺。
炸花枝丸:花枝丸炸完內里仍保持丸汁,但就唔鮮味。
我們食野好少,其實唔夠飽,但既然味道一般,也不再加菜。
2012-08-09 144 浏览
早前有好友話尖沙咀有間台灣菜幾好食,所以趁今日星期六約埋朋友一行6人一齊去試下。我地大約夜晚8點到達,因為無預先訂位關係所以等咗差唔多20分鐘才獲安排入座,喺等位期間我就心諗如果唔好食就白等了… …坐低後服務員遞上餐牌,打開餐牌樣樣菜都想試但又食唔到咁多所以就問服務員有咩好介紹,服務員好細心地為我哋推介咗幾款招牌菜式,我哋最後揀咗三杯雞、蚵仔煎、花雕蒸南非龍蝦仔、石窩燒黑豚肉、上湯莧菜及例湯試試。三杯雞 – 傳菜員放上枱時已聞到陣陣酒香味,以匙更攪攪酒香味更濃,雞肉睇嚟係選用新鮮雞,而且醬料好特別配合九層塔作拌菜,好食!蚵仔煎 – 賣相及味道同台灣士林夜市食到嘅有所不同,呢度較乾身,味道不過不失,無乜特別。石窩燒黑豚肉 – 服務員將黑豚肉倒入預熱石窩內,黑豚肉連同汁醬喺窩內沸騰不斷發出“喳喳”聲,原來石窩及窩內石春都燒得好熱,賣相好有特色而且味道唔錯,黑豚肉肉質很嫩口,感覺好好。花雕蒸南非龍蝦仔 – 龍蝦仔睇上去都幾大隻,我地叫咗3隻開邊蒸,龍蝦肉質鮮甜肉多將花雕酒汁淋上一齊食好好味。上湯莧菜 – 莧菜有瑤柱碎放面拌碟,清清哋都幾好呀! 例湯 – 今日例湯係野生雜菌煲雞,野生

上湯莧菜 – 莧菜有瑤柱碎放面拌碟,清清哋都幾好呀!

例湯 – 今日例湯係野生雜菌煲雞,野生菌材料好多,除茶樹菇外其他都唔知道叫咩名,湯味好濃仲唔油膩,原來例湯都咁好飲喎。

最後叫咗一桶豆腐花做甜品,一桶可分6-7碗,好滑又有豆香味,我忍唔住食咗2碗呢!

埋單平均每人約$280(因為食龍蝦略為貴少少),整體嚟講食物水準十分滿意,服務員態度亦很好但可能客人較多,加水及換骨碟較耐,都可以接受嘅。下個月Jenny生日我地已約好再嚟幫襯啦。
2012-08-04
2012-08-05 147 浏览
之前好多次睇左OPENRICE都想去E間試下架啦..大家講到好似幾好..差唔多夜晚11點, 我地見圓山有宵夜時段,而且門口寫到好似幾抵咁..咁我地3個人就去左食啦!一坐底, 打開Menu, 哇 貴! 根本冇平過...不過冇法,都冇理由走人架MA! 咁我地就叫左 " 三杯雞" "肉燥茄子""台式炒A菜""涼拌窩荀絲""滷肉飯""肉燥飯"...先講 " 三杯雞" .. 我覺得味係OK幾好 不過好少雞,,"肉燥茄子"就同平時魚香茄子冇分別.."涼拌窩荀絲" 幾好味,好開胃."台式炒A菜" 好差!!! 勁多油!! 食落去得個油字.."滷肉飯""肉燥飯"... 肉燥飯好多汁..D飯都整到好林..唔好食'整體上, 味道OK.. 不過一D都唔值咁既價錢! 價錢偏高!!! 我唔會再去食!同埋佢地既服務態度,係令我唔想再去試既主要因素!好差, 真係好差!叫極唔應, 落單又落錯,仲要你推我我推你咁..唔快快黎整返好張單, 同埋漏單!!D員工仲要好似老馮要我地自己追單, 等勁耐咁..
一坐底, 打開Menu, 哇
貴! 根本冇平過...
不過冇法,都冇理由走人架MA!
先講 " 三杯雞" .. 我覺得味係OK幾好
不過好少雞,,
"肉燥茄子"就同平時魚香茄子冇分別..
"涼拌窩荀絲"
幾好味,好開胃.
"台式炒A菜"
好差!!! 勁多油!! 食落去得個油字..

同埋佢地既服務態度,係令我唔想再去試既主要因素!
好差, 真係好差!
D員工仲要好似老馮要我地自己追單, 等勁耐咁..

2012-08-02
2012-08-03 98 浏览
同朋友慶祝生日。我地5個人叫左8個餸。想推介兩個菜,三杯雞,份量雖然唔多,不過都好夠味,可以話係色香味俱全。仲有係蛋黃肉,原來係底層係豬肉餅,肥瘦各一半,食落口即溶。好淋!有鮮肉味。蛋黃肉係蒸嘅,所以食落都唔油。我地每個人都特登叫左每人一碗飯呀!
同朋友慶祝生日。我地5個人叫左8個餸。
蛋黃肉係蒸嘅,所以食落都唔油。
我地每個人都特登叫左每人一碗飯呀!
  • 蛋黃肉
2012-07-27 100 浏览
最近有位朋友到過“圓山台灣料理”茶敍後返嚟同我哋講圓山點心推出新產品,好好食值得嘗試,所以我同朋友一行四人決定今日下午去試試。 我哋差不多一點到達食店,客人比我上次嚟多咗好多,所以坐低無耐就急不及待叫咗以下食品:例湯(沙參玉竹豬(月展)煲雞)、素菜飽、小籠飽、自家製醬汁蒸鳳爪、香煎韮菜長餃子、九州豆蓉南瓜煎軟餅、炸菜雞絲腸、香煎芋頭糕及雪影叉燒飽2客。 首先品嚐係今日例湯–沙參玉竹豬(月展)煲雞, 飲第一啖時已發覺此湯廚師肯定落足心機去煲, 因為料多湯濃又無落味精啱晒我;其他點心試後都唔錯及有一定水準...素菜飽飽皮鬆軟尤如棉花糖,菜餡甘香,適合我朋友Ada及June喜歡清淡口味及吃得健康之人士;小籠飽皮薄湯唔油點醋食一流;自家製醬汁蒸鳳爪醬料好特別又有少許辣,連一向唔食辣嘅我都覺得好味;炸菜雞絲腸味道清新口感十足;九州豆蓉南瓜煎軟餅香軟唔太甜;雪影叉燒飽外層鬆軟內裡叉燒肉香汁濃,我和Frankie每人就食咗2個;至於香煎韮菜長餃子及香煎芋頭糕則尚有改善空間,前者唔夠韮菜味後者則略為偏咸。食飽後我詢問服務員是日甜品係乜,服務員話今日係雜果西米露,於是每人叫咗一客,冰凍可口一啲
雪影叉燒飽
雜果西米露
自家製醬汁蒸鳳爪
小籠飽
素菜飽
九州豆蓉南瓜煎軟餅
炸菜雞絲腸
香煎韮菜長餃子

首先品嚐係今日例湯–沙參玉竹豬(月展)煲雞, 飲第一啖時已發覺此湯廚師肯定落足心機去煲, 因為料多湯濃又無落味精啱晒我;其他點心試後都唔錯及有一定水準...素菜飽飽皮鬆軟尤如棉花糖,菜餡甘香,適合我朋友Ada及June喜歡清淡口味及吃得健康之人士;小籠飽皮薄湯唔油點醋食一流;自家製醬汁蒸鳳爪醬料好特別又有少許辣,連一向唔食辣嘅我都覺得好味;炸菜雞絲腸味道清新口感十足;九州豆蓉南瓜煎軟餅香軟唔太甜;雪影叉燒飽外層鬆軟內裡叉燒肉香汁濃,我和Frankie每人就食咗2個;至於香煎韮菜長餃子及香煎芋頭糕則尚有改善空間,前者唔夠韮菜味後者則略為偏咸。食飽後我詢問服務員是日甜品係乜,服務員話今日係雜果西米露,於是每人叫咗一客,冰凍可口一啲都唔甜仲有粒粒果肉添,最適合近日炎熱天氣作清涼解熱。
整體嚟講“圓山台灣料理”食物水準真係唔錯、員工好有禮貌接待亦好殷勤、環境雅潔,所以我同朋友都決定下個月再嚟幫襯試下其他食品。

2012-07-25
小籠飽
自家製醬汁蒸鳳爪
雜果西米露
雪影叉燒飽
  • 素菜飽、小籠飽、自家製醬汁蒸鳳爪、香煎韮菜長餃子、九州豆蓉南瓜煎軟餅、炸菜雞絲腸、香煎芋頭糕及雪影叉燒飽
2012-06-21 90 浏览
小女子生日有幸朋友在大老遠上海回來放假也回來和我吃生日飯感激!感激!終於在朋友怒遲一小時之後我們開餐了不過也幸好在這繁忙時間一小時之內他們也沒催沒趕感激!感激!朋友不想食SET我地叫了以下菜色小食拚盤- 揀了兩樣,豬耳朵和涷鴨 ----豬耳朵是OK的,但涷鵝有點蘇 台灣滷肉 - OK,肉林入味,只是對我來說有一點點咸鈔針筍 - 針荀入口爽脆,不過也是有點太咸宮保雞丁- 說真的有點失望,因此台灣的宮保雞丁不是這樣的,一定不會有腰果,而且太油煎蠔餅 - 蠔仔都燶左了,同台灣一粒粒半生熟的蠔仔,實在是有很大的分別,蛋也煎太油可能那天我都點了他們比較不善長的菜水準一般應該吃SET的比較穩當在這要再多謝朋友的一餐生日飯
小女子生日有幸朋友在大老遠上海回來放假

一小時之內他們也沒催沒趕
感激!感激!

朋友不想食SET
我地叫了以下菜色

台灣滷肉 - OK,肉林入味,只是對我來說有一點點咸
鈔針筍 - 針荀入口爽脆,不過也是有點太咸
可能那天我都點了他們比較不善長的菜
水準一般
應該吃SET的比較穩當
在這要再多謝朋友的一餐生日飯

2012-05-25
庆祝纪念
生日
在台北的时光过得非常快 被台北人民的热情好客深深吸引 喜爱这里随处可见的亲切 也为各类小吃而着迷 谢谢Ann Tai Wan Walker热心推荐的紫晶酥 满满的芋泥真的让爱芋头的我停不下口 而快乐的时光也非常短暂 在台北观光的几日 路过圆山饭店而未入 始终有些小小遗憾 这次得知尖沙嘴有家台湾料理 特地赶来一解思念情绪到美丽华往前行 就能见到醒目的招牌 很好找的地方 提前定好位 不用等位便可入场 入座后发现冷气很大 问及可否换到边上的桌子 侍应似乎不太想理会 让刚到的我有些失望 看一下午市的餐牌上 小点$15 中点$19 大点$23 特$27 顶$39 另外茗茶是每人$10 菜式不是非常多 但细看之下都有发现食家们推荐的几款 点了 阳明山炒剑荀 $108 新鲜的竹荀 细细长长 爽脆而配着淡淡的酱汁 与细细的肉丝相伴 倒也鲜美 不过不管口感 还是搭配 好似除了新鲜 没有让人觉得很特别的地方 招牌极品流沙包 $23 热气腾腾 捏着冒着热气的包身 流沙溢出的时候很满足 入口有奶黄包的香甜感 但又不会过重的奶味 吃两只都不会觉得腻 即撞木桶豆腐花 $39 也是大家强烈推荐

到美丽华往前行 就能见到醒目的招牌 很好找的地方
整齐大方的餐厅
午市餐牌
阳明山炒剑筍
点了
招牌极品流沙包
即撞木桶豆腐花
豆腐花 配黄糖和糖浆
即撞木桶豆腐花 $39 也是大家强烈推荐的一款 原桶的呈上来 有黄糖和糖水做配料 闻一下 豆味飘香 舀入碗中 滑滑嫩嫩 只是对于常饮豆浆的我来说 豆花的豆味似乎还不够浓 口感有小小淡 不及在公和豆品吃到的招牌豆花那般 唇齿间豆香流转

总体来说 环境还可以 只是服务确实一般 席间一直来回在周围各台走动 但添茶又不积极 上错菜式的时候也没有致歉 回应较为冷淡 让客人觉得不是很舒服

食物来说 味道偏清淡些 爱少油少脂的食客可来尝试下
另外 或许我这次点的不是很多 没有试到最精彩菜式 但因服务不佳的原因 短期内应该不会再来尝试的
2012-04-21
整齐大方的餐厅
午市餐牌
阳明山炒剑筍
招牌极品流沙包
即撞木桶豆腐花
豆腐花 配黄糖和糖浆
2012-04-30 119 浏览
Group gathering, 1行6人, 到開左唔係好耐既圓山試試在美麗華旁邊, 樓梯一上, 環境同氣氛被濃濃嘅嘈雜聲音包圍!!點了套餐再加幾味小菜 台灣擔仔麵勁大片油喺湯面, 搞到麵又油肉又油湯又油, 麻麻 蛋王好香, 但肉質有少許奇怪清甜鮮味, 味精不重 台式小炒王爆得幾香, 食落口味道少辣易接受! 凍食的一味, 不會因為大片蛋王而油膩飽肚, 反而感覺幾清新得意, 唔錯 味太濃, 蓋過晒其他味道, 所以吃不到有任何好食或不好食嘅感覺! 劍筍爽脆, 其他配料雜亂 台式肉燥飯肉燥太少, 味道太淡!!! 炒A菜整個晚上, 呢碟菜最有台灣味道!! 不錯蝦份量不多, 但無論賣相同味道都表達出Hea炒嘅感覺 睇樣都知佢錯晒, 應該冇咩可能會出現嘅燶同脆, 佢齊左 咁即係蠔餅啦... 咁餐牌上面寫住蚵仔煎嘅意思係.....?!痴佢個孖B, 並唔係存心針對呢間嘢, 但佢啲餸由頭就錯到落尾...生腸, 俾人"那"完爽到唔知去左邊... 蠔油淋得太多, 咸!!!鴨肉, 啱啱喺冰箱拎出嚟, 跟本就未解凍!! 鴨舌, 辣到趕客!!夠膽將呢碟嘢隊上檯俾客食嗰下好嘢... 食完即刻著左 豆腐花一心好天

點了套餐再加幾味小菜

台灣擔仔麵

勁大片油喺湯面, 搞到麵又油肉又油湯又油, 麻麻
蛋王肉
蛋王好香, 但肉質有少許奇怪
蛤蜊排骨湯
清甜鮮味, 味精不重

台式小炒王

爆得幾香, 食落口味道少辣易接受!
蛋王小卷
三杯雞
陽明山炒劍筍
劍筍爽脆, 其他配料雜亂

台式肉燥飯

肉燥太少, 味道太淡!!!

炒A菜

整個晚上, 呢碟菜最有台灣味道!! 不錯
蒜苗海生蝦
蝦份量不多, 但無論賣相同味道都表達出Hea炒嘅感覺
蚵仔煎
睇樣都知佢錯晒, 應該冇咩可能會出現嘅燶同脆, 佢齊左

台式三拼

鴨肉, 啱啱喺冰箱拎出嚟, 跟本就未解凍!!

鴨舌, 辣到趕客!!

夠膽將呢碟嘢隊上檯俾客食嗰下好嘢... 食完即刻著左

豆腐花

一心好天真咁認為, 甜品應該有番啲起色掛... 點知一樣

奶黃包

唔錯, 正常的, thanks god!!!
题外话/补充资料: 就即係咁, 香港年青人去台灣嘅次數必家多過返自己鄉下, 既然要打正台灣菜嘅旗號嚟做嘅, 就唔好Hea鬼啲客啦... 如果一間餐廳用心去經營嘅話, 縱使餸菜唔太好, 都必定有其他因素去吸引客人幫襯! 但呢間NONE!!!!!!! 可能本人對台灣食物真係唔可以用得過扯過嘅心態... 所以sorry, 我接受唔到呢間餐廳!!!
2012-03-09
2012-04-25 41 浏览
是晚姊妹飯聚, 相約於圓山試菜,總共叫左 8 款食物肉鬆皮蛋豆腐 - 好味~豆腐夠滑, 但落嫌份量細左少少三杯雞 - 好惹味~香口, 雞都夠滑, 上枱時熱辣辣, 正!! 不過都係略嫌份量少左d, 蒜頭多過雞件炒A 菜 - 普通, 冇乜特別台式齋 - 呢個我覺得麻麻, 有荀,粟米芯, 芋絲, 冬菇等, 可能同我相信0既齋有d 出入, 所以提不起我興趣新竹米粉 - 好味!! 爽口, 唔會痴埋一舊舊, 味道都 ok , 唔會太濃或太淡肉燥飯(一碗) - 其實本身諗住叫黎送三杯雞, 上枱時好香, 但過左一陣, 好多油呢~~ 好似唔太健康, 味道普通甜品:豆腐花 - 正呀~~ 又滑,又熱,分到六小碗 ^^, 加黃糖最好食擂沙湯丸 - 都ok , 皮厚左少少, 但又冇其他人講到咁唔得,, 可能我地熱辣辣即食總括來說, 食物ok, 中價, 服務其實都好, 侍應有禮,不過可能比較多客, 有時佢地都唔多得閒~環境比較嘈左少少, 下次想試下黎飲茶 ^^
是晚姊妹飯聚, 相約於圓山試菜,總共叫左 8 款食物

肉鬆皮蛋豆腐 - 好味~豆腐夠滑, 但落嫌份量細左少少
炒A 菜 - 普通, 冇乜特別

甜品:

環境比較嘈左少少, 下次想試下黎飲茶 ^^
2012-04-23
  • 豆腐花
  • 新竹米粉
2012-04-11 59 浏览
上回提過在這兒吃了一頓不錯的"廣台式"點心午飯。爸爸說既然食物的水平如此不俗,那就倒不如在此攪一個飯局與衆同樂好了。於是馬上訂了廂房,隔多個星期後又吃多一餐。吃過後發現水準還比前更勝一籌,實在令人愜意....廂房內除了有一個超大的LCD TV外,還有一張六人大梳化及獨立洗手間若單論用餐環境及私隱度而言,確是不可匹敵。當然要訂這類房間是要有最低消費的,但所說的也不過只是三千五大洋左右而已。從菜單上叫一個+二人用的套餐就可做到,那又可難之有 ?來得這兒攪飯局,吃的當然是以台菜為主,不過惟恐有些家人吃不慣某些台食內的東西,故此還是打穩陣波,叫一個以台食為主,另滲入少許粵式烹調做法的海鮮宴....打頭陣的前菜四小碟便是蠻典型的台式小吃 ---- 涼伴耳絲有很重的麻油香氣。豬耳絲切得薄薄的,咬入口是十分的爽脆;長葱條帶微辛得來也夠甜,令人停不了口....鴨舌的而且確夠麻夠辣。最好吃的當然舌根下的那一小片丁肉,又爽又彈牙。光是吃這個,已可猛吞啤酒數大口....內臟料理是台菜的其一精粹,主打台吃的這夜固之然不少得。一大碟蠔油生腸,看得怕吃此物的哥嫂們發毛,但小弟卻是甘之如飴腸本身是清潔得甚"靚仔",
。吃過後發現水準還比前更勝一籌,實在令人愜意

....
腸本身是清潔得甚"靚仔",進口更是一點異味也沒有,連醮蠔油的氣力也省掉
爽及脆自然也是例牌菜了
,而且亦沒存任何苦澀。跟鴨舌一樣,是另一道出色的下酒小食....
蛋黃小卷上趟來喝茶時已嚐過,仍然保持着老水準 --- 魷魚軟熟沒渣,蛋黃甘甜豐腴....
吃得多平常飲宴那種用生粉水溝出來的所謂魚翅,真是活受罪
今趟遇到的,是一小碗濃稠的瑤柱花枝羮。足料之餘亦不會嚐到那種杰到變成漿糊的劣等貨色。花枝很爽口且咬得出有頗多的墨魚粒在內;瑤柱是一條條一梳梳的,亳不欺場。羮的鹹度亦是剛剛好
....
恕自己孤漏寡聞,對從寶島來的劍筍是全然沒有認知的。今夜一遇才方的驚艷之感
--- 咬入口是嗦嗦有聲的,與帶子及桂花蚌同炒,讓兩款貝殼海鮮的鮮味也跑了進去,結果當然便是又鮮又爽口了
;帶子本身肉夠厚身;桂花蚌用的也是新鮮的,沒有劣等貨做出來的那種韌至咬不到的口感,換來的又是同一個字 : "爽"
....
用醬油醃過切片鮑魚後再冰來吃,一清味蕾之餘又沒有平常鮑魚做法的油膩。在這裡您是絕不會吃到一塊像擦膠的物體的
;另一款則是典型用蠔油扣後再用煲仔上枱的做法。鮑魚厚身夠淰且帶少許溏心及"啜嘴",不是下三濫的貨色;蠔油獻亦不會過鹹且有鮮甜味。這道"南非鮑二食",做得有新意之餘,味道也好
...
台式炆老虎斑的味道及做法與從前大圍"楓林小館"弄的苦瓜炆杉斑可謂如出一徹。兩者的斑肉都很鮮嫩,但既然這裡的用上了老虎斑的話,那層充滿膠質而又彈性十足的魚皮,吸引力自然就比魚肉更大了
;一片片的苦瓜炊得硬中帶少許軟淰,甘苦味跑出來後滲入魚肉及豆豉獻汁內。此時若不叫碗白飯去送的話,豈不是傻仔一名 ?
蒜苗大蝦皇賣相極佳,蝦肉大隻又夠爽鮮,有好幾只中間部位還能挑出一整條長長橙紅色的羔
,入口甘美
;獻汁是明符其實有極重的蒜香,而且師傅處理掛汁的功力也不錯,碟底是絕不會有水汪汪的情況出現....
吃至此處已差不多有九成五飽了,怎知還跑來了一隻皮脆肉嫩的葱油雞
唯有希望肚皮的彈性大一點吧
最後的一道A菜滷肉煲亦是正宗的台灣口味 --- 五花肉醬得全入味也夠淰沒渣;A菜條條翠綠爽口;至於那個混入了不少肉碎的滷汁就更是精華所在,用來伴飯伴米粉都是超讚的。可惜吃至此刻,每個人都已目光呆滯,說甚麼也吞不下去了
....
為了這篇拉雜成章的東西,就算肚子撐得要命也要頂硬上
試了一點新竹炒米粉,水準也是跟上次吃的一樣 --- 米粉乾身不油又不會黐成一團團,上色夠味不會過鹹乃是另一好處;至於押尾甜品乃從原個木桶掏出的豆腐花。質感很滑帶微微豆香,加上黃糖抑或是糖漿,都美味
....
連續十二張相片"big thumbs up"的食肆,印象中好像未曾試過。看來今次是要破一次例了
...
2012-04-07 75 浏览
幾名愛吃的街坊初次聚會,地點不選在我們所住區域,反而多個選了大家也有興趣的圓山台灣料理,除了地點方便外,只因這裡有中式點心也有台灣菜,讓久未"返鄉"的我回味一下台菜。週末下午定必多人,嘗試一下能否電話訂位,幸好午市也可以訂位,免卻一早到場等候之苦,方便。窄小的入口本來在繁忙的金巴利道很容易錯過,不過那位穿著古色古香服裝的知客小姐又能吸引注意力,確定訂位資料及知道所訂位置後,經過每層時都有職員有禮地指示客人應如何到達桌子位置,比一般酒樓要自行找到自己的桌子就較好服務了。我們被安排坐在二樓貴賓房裡其中一桌,房裡有沙發又有大電視,要是包上整間房也應該很舒適的!先行到達的食友點了人蔘烏龍($10),這就是我每次到台灣也會買的茶葉唷,屯門街坊也真有品味。初泡後茶湯帶甘甜,入喉涼涼的很舒適,泡了幾次仍保持有茶味,雖然質素未必及咱們在台灣買的人蔘烏龍般上乘,但在香港食肆裡的茶葉水準已算不錯的了。清灼青菜($27),沒有加油去燙的菜心仍保持翠綠,每條只餘菜莖的菜心幼嫩無渣,帶有天然菜甜的菜心不用沾豉油或蠔油也很好吃。招牌雪影叉燒包($23)的名字在點心名單裡怎能不點??香酥牛油香先滿足嗅覺,第一個印象

人蔘烏龍比一般茶葉為佳
清甜菜心
未及添好運但仍是高水準
招牌雪影叉燒包($23)的名字在點心名單裡怎能不點??香酥牛油香先滿足嗅覺,第一個印象是對辦的。薄薄酥皮做得香脆連同柔軟麵包的口感已難抗拒,加上醬汁甜稠的叉燒餡料又蠻多,熱呼呼的也很好吃,除添好運外,這家的雪影叉燒包也蠻得我心。
原來很好吃
石窩燒汁雞肉煎包($27)的造型較一般包點特別,以石鍋還能保持熱度唷。柔軟包子皮做得不厚,略煎成金黃後更形脆身,很有上海煎豬肉包的影子;餡料計有雞肉、椰菜、冬菇、蝦仁,跟一般雞包仔相若,調味得宜令味道討好,一向喜歡吃雞包仔的我覺得這變身版也很不錯,只是所寫的燒汁去了哪兒呢??莫非就在石鍋下的大量洋蔥裡?因為這神秘洋蔥出現令喜吃洋蔥的食友大喜。
晶瑩上素粉果
鼎湖上素蒸粉果($23)的樣子晶瑩剔透非常好看,那透明的澄麵外皮柔軟有韌勁,是近來吃過類似點心中最好的,點心師傅的確有點功夫!全素餡料以翠玉瓜為主,伴以雲耳、菜絲,簡單調味過的蔬菜不會太淡口,清清爽爽的感覺,完全沒平時吃肉類點心的膩滯。
有肥肉有筍絲的蝦餃
懷舊水晶鮮蝦餃($27)有五粒,這個數量的蝦餃在一般食肆裡似乎罕見一點,蝦餃做得一口大小般很精緻,每枚的摺紋皆細緻均勻,澄麵蝦餃皮煙韌完整,當中蝦肉泛紅爽口,還有丁點肥肉粒,只可惜肥肉沒有甘香之味而已,最驚喜是今次終於遇上有筍絲的蝦餃,名符其實的懷舊做法,想不到在台灣食肆才找到傳統廣東點心,神馬情況?
美味腸粉
雲南野生雜菌腸粉($23)本來是點叉燒腸,只是侍應入單出錯,既來之則安之,反正素菜多吃沒問題!腸粉是新式做法,雖然薄得透明卻有煙韌彈牙感, 滑溜溜的相當不俗。雜菇切碎後的味道很清怡,比較另類腸粉的餡料,結合起來原來也很搭配。另一道春風香脆百花腸粉($27)等於春卷包腸粉,腸粉同是薄得能見到裡面春卷,要是包油條成炸兩一定也很好吃。春卷裡包著厚厚蝦肉,炸得外皮極香脆,蝦肉彈牙中有鮮甜,加上滑溜腸粉就只能以好味來形容了。
清甜酥脆蘿蔔酥
一不做二不休再來一款炸物!香脆蘿蔔千絲酥($23)雖然摺紋不算工整,那層酥皮卻超酥脆,一夾即應聲粉碎, 入口已溶!極鬆化的酥皮唷!半溶狀態的蘿蔔絲,有著天然蘿蔔甜,材料很簡單卻好吃,只是這道點心是超級熱的,不小心就會燙到舌頭的了。

吃了那麼多出色廣東點心後,台式食物開始上場:
物離鄉貴好例子
台式著名冷盤皮蛋豆腐肉鬆($48)做得超漂亮,跟台灣當地比較地道的很不一樣,小小一份有花紋的豆腐很絲滑,質感入口即溶,黃豆味也品嚐得出,是有水準的豆腐,加上一點如蠔油的醬油膏調味,令淡味豆腐味道更豐富,不過又會蓋過那輕輕豆香;透出松花的皮蛋一看其溏心已知其有水準,晶瑩如果凍的蛋白及溏心蛋黃皆入口幼滑沒怪味;肉鬆纖維細如絲但很有嚼勁,脆脆甜甜的味道個人很喜歡,配碗蕃薯粥就是清粥小菜啦!只是這道冷盤原來如此價格,似乎訂價偏高了點。

蚵仔煎
另一台灣名菜蚵仔煎($58)像pizza多一點,跟台灣吃過的不太一樣, 起碼見不到那坨熟後透明像漿糊的太白粉糊,這近乎台灣餐廳較細緻的做法吧;肥美蚵仔先沾粉酥炸,再加進蛋漿中煎熟,這份蛋餅較像煎庵列多一點,蛋餅下層還有大量翠綠韮菜,那陣菜香令蛋餅更惹味,蚵仔外層酥香中間蠔汁不少,每粒蚵仔也很有蠔香,好吃! 那碟橙色醬汁也比夜市的稀釋, 酸辣中又有點甜,可以令蚵仔煎沒那麼油膩。
台式炒米粉
食友一早已說一定要點的台式炒新竹米粉($78)蠻大堆頭的,幼身新竹米粉如一貫水準般爽滑煙韌,跟台灣吃過的感覺相若,炒!牡丹雖好還須綠葉扶持,今次的綠葉有肉絲、菜絲、甘筍絲,每款材料皆能令米粉更精彩,當中還有點油蔥提味,令本來已好吃的米粉更惹味! 蠻有以前在台灣吃炒米粉的風味,當然價格另計。
滑滑豆腐花
有女生的地方定有甜品,今次選了木桶豆腐花($39)作為我們的甜品。當侍應一打開蓋已見豆花不住地震盪,這桶豆花也應該很滑吧! 拍一輪照後由侍應分成小碗,如剛才的豆腐般有著輕微豆香,滑溜溜的是上佳豆腐花應有的條件, 黃糖糖水任選,每人兩碗後實在超級異常絕對地滿足。

自己很滿意這家台灣料理的食物水準,無論廣式點心或台式食品皆有水準,絕對可以再來;服務方面也很有台灣那種親切有禮,侍客如上賓的態度,尤以結帳時那位應是台灣人的女經理為最,主動介紹所有材料都是來自台灣,也跟客人有互動,笑笑的叫我們多來,一定一定!

茶市開始結束,店員開始清潔準備晚市也沒有趕客意思,要不是看到房外大廳的燈光熄滅,也不知道二樓原來只走剩我們三人,店方仍完全沒有送上帳單的意圖, 仍讓我們在房內聊天,那麼貼心的食肆真的不多了。
人蔘烏龍比一般茶葉為佳
  • 懷舊鮮蝦餃
  • 木桶豆腐花
  • 台式炒新竹米粉
2012-04-03 70 浏览
在香港能找得到的台式小吃店為數也不算少,但若要說到吃"大菜"的,那就是五隻手指以內也數得出來....其中的表表者便是位於金巴利道的"圓山"。數月前曾在此喝了一次茶及吃點心,發覺食物做得相當的不錯....一行五人連小友過來,台式加廣東式的點心都試勻了,兩者水準皆有,甚是難得....在香港不常見的有"蛋黃小卷" ---- 以魷魚包着煑熟的蛋黃來吃。魷魚再加蛋黄,根本就是與健康對着幹。不過夾了一件入口,只知魷魚軟熟,蛋黃甘香。此時甚麼對不對着幹,早已拋到了九霄雲外了....新竹炒米粉做起來甚講功夫的。這兒的絕沒有黐成一團團之弊,醬油平均地黏在米粉上,亦沒有過鹹;椰菜絲下得多,令軟身的麵條當中添了多一絲咬口....炒A菜條條碧綠爽口,蒜蓉味足,只是稍為油膩了一些...鹽酥雞剛炸起便上桌,入口是差不多辣破嘴的。香與脆自然不在話下,難得的是雞肉竟也嫩滑多汁。缺點當然是極重味精味,不過這是台式鹽酥雞的一貫口味,如受不了的話,最好就不要叫了....台式小點固然做得好,想不到連廣東點心也弄得似模似樣 ---- 古法馬拉糕顏色偏深,味帶清甜且質感軟綿,而欖仁也是下到足的;义燒包餡料多汁而包身不死硬,小友自

....
炒A菜條條碧綠爽口,蒜蓉味足,只是稍為油膩了一些...
鹽酥雞剛炸起便上桌,入口是差不多辣破嘴的
。香與脆自然不在話下,難得的是雞肉竟也嫩滑多汁
义燒包餡料多汁而包身不死硬,小友自然吃得不亦樂乎
....
春卷炸得夠脆皮,不過以碎肉作餡一向不是吾之所好,而且調味也偏鹹,故此自己亦沒有多吃....
小友不知何解很愛食茶樓點心系列裡的牛肉,自不然也要叫給他試。事實上亦不是每處的那合他吃的 --- 最重要是肉沒有經"泡打粉"處理的話便可以。這兒的既符合以上條件之餘,肉質竟甚彈牙而且馬蹄粒甚多,儘管沒甚陳皮香,但已是少有的好水準,不能太吹毛求疵
....
义燒腸皮薄餡多,用筷子一夾,外皮也不甩皮甩骨,甚難得;义燒切成一小小片而不是一團醬來的,不欺場...
生煎包置改燙熱的鐵鍋中確實有點新意,不過論味道就只是一般 ---- 主因是底不夠脆口而包的皮是太厚一些,肉餡亦未見汁液豐盈
....
看到點心紙上有擂沙湯丸,爸爸及太太兩個甚愛吃之,也叫了一客,但稍嫌皮不夠韌勁,而芝麻餡亦不算流沙,令人失望,不過甜則是夠的....
食物水準不差,吃得雙親甚高興。剛巧我們正煩惱着到哪處攪家庭聚會之際,登時想到這裡;由此馬上與部長看看廂房之格局,睇過後甚感滿意,房間夠大之餘還有獨立洗手間的
,於是立刻下了訂金作實
....

+分期待接下來在這裡的晚飯。不知又是否與午市一樣的好呢 ?

2012-04-01 78 浏览
今天是屯門街坊聚會,地點經共識後,決定跨區去圓山….不是台灣的圓山大酒店,而是尖沙咀的圓山台灣料理喔。店子位於THE MIRA的斜對面,在遠處已經看到店子的大大招牌了。不過如非我邊行邊左顧右盼的話,相信會行過龍也不知,因為正門口並不顯眼。有訂位服務,那就不用怕遇到等位之苦。但人流比我想像中小,中午一點鐘,還可以直入的。店內分了兩層,見到一樓人聲鼎沸,我們給安排在二樓。先入眼簾有一個空間都不少的會客廳,旁邊正是一間廂房,內裡有一大兩小的枱子,一組疏化和一部大電視,麻雀雖少,五臟俱全。我們就坐在其中一張小枱之中,如果人多包下此房也很是不錯,非常有私人空間之外,店方還提供卡啦OK。主打台灣的料理,不知歌曲是否有台灣天王JAY的呢﹖XD茶方面除了普洱﹑香片之外,還有人參烏龍呢﹗後面枱的叔叔聽到有此味也跟我一齊點這茶,哈哈。烏龍茶味相當濃厚,飲了幾小時也有茶味,但全程飲後都沒有回甘感,未免有些少失望呢。台灣地道小食選了皮蛋肉鬆$48,一樽圓圓的豆腐,冰凍幼滑,配以甜甜的醬汁,清清的味兒,作為開胃菜或間場也不錯。如果要濃味一點可配以香香甜甜的豬肉鬆進食,份量多得很呢吃完豆腐還有剩,當然沒有浪費之下

午下的圓山
唔留意真係會行過左

店內分了兩層,見到一樓人聲鼎沸,我們給安排在二樓。
小偏廳的一方

茶方面除了普洱﹑香片之外,還有人參烏龍呢﹗
後面枱的叔叔聽到有此味也跟我一齊點這茶,哈哈。
準備開餐!
如果要濃味一點可配以香香甜甜的豬肉鬆進食,份量多得很呢
吃完豆腐還有剩,當然沒有浪費之下,當小食逐小逐小吃掉之。
旁邊的皮蛋晶瑩剔透,仔細看下它的表層是隱藏雪花紋,像幅畫。
蛋芯是糖芯,不過我覺得還是在得龍好吃一點,因為蛋香重一些,質感黏一些。

精選小食點心選了一碟每餐必須的清灼時菜(特),收特點之下這份量未免太小了,白灼菜心每條都很爽脆,不過欠缺一些菜甜呢,可能未是當造期吧。
開場白
之後在即蒸點心煎炸點心徘徊。懷舊水晶鮮蝦餃(特)一籠有五粒耶
一口一粒的份量,比坊間鬥大版本,這裡堅持行基本步是理性得多。餃皮軟糯,滿滿的蝦肉不乏夾帶些肥豬肉,可惜欠缺一點汁,現在較為乾身。
五粒一籠
招牌雪影叉燒包(大)逐漸成為酒樓基本之點心了。
頂層甜甜的"雪影"尤如菠蘿包面層的裂紋,很是漂亮。麵包外皮微脆,加上焗得夠香,內則香軟,叉燒粒很多,汁醬亦多兼夠甜美,配起上來天依無縫,實在好吃。

雞包仔升級了,變了石窩燒汁雞肉煎飽(特)
未吃那賣相已先聲奪人,原個石窩上啊﹗
包子是蒸的不過底面呈金黃,以為是煎出來但摸一摸,啊~一點油份也沒有,不知怎樣做成的呢﹖
撕開軟綿的包身,餡料和吃慣的雞包餡很不同,除了有雞肉外,還加入大量椰菜和菇,味道無比清甜,我很喜愛造配搭,真的...一個很不夠喉耶。
焗包,煎包非常好吃
素食點心有雲南野生菌素餃(大),餃子飽滿得很,而且晶瑩剔透,所有餡料也輕易看到
餡如其名有幾種菌類組成,味道絕對不是淡而無味,加上有大量翠肉瓜配搭下,又爽又鮮,一致覺得這素餃很滿分。
香口一點就有香脆蘿蔔千絲酥(大),酥皮鬆化非常,包住爆汁一絲絲的白蘿蔔,熱燙得要命,也是好吃得要命
比過往在外吃過的與眾不同,亳不油膩,又相當足料。
蒸點,炸點均有水準
即拉腸粉分別有兩款,本來點了即制蜜餞叉燒腸粉(大),不過服務生下錯單,既然價錢一樣將錯就錯下,大家多吃一味素食吧。
雲南野生雜菌腸粉(大)的餡料和剛才的素餃差不多,不過這以菇菌類佔多,厚厚的一個個菌包味道很清新,很爽甜。腸粉皮不厚又不薄,可緊緊包住餡料,不會邊吃邊跌,而晶瑩剔透的腸粉皮看和入口都是非常嫩滑,很好吃的一個腸粉。
菌腸也可以好好吃
香口款式有春風香脆百花腸粉(特),春風腸在香港點心店已經大行其道了,只差在好吃與否。
春卷皮包著厚厚的蝦膠,重點是那皮還是脆口得很(放涼了還是脆的
),蝦膠又鮮又多汁,這裡的春風腸非常掂當。

因為點心類不夠'台式',怎都要嚐嚐台灣的食物,以一解對台的恩念﹗
首先是柯仔煎$58,雖然我不食蠔,不過友人想吃,那我都試試看吧。
未吃之前看那滿滿的炸蠔仔佈滿乾爽蛋皮之中,感覺沒有在夜市看到那些漿糊糊的那樣"恐怕"...
我象徵式吃一口,炸蠔口感似帶子,我覺得腥味較重,所以吃不到第二粒了。
蛋皮煎得香口,配以大量韭菜粒,香上加香,送白飯的話...一定一流。
第一次的柯仔煎
台式炒新竹米粉$78,論價錢是貴的,不過看到來到的碟頭也沒再投訴什麼了,簡直是超值呢﹗
新竹米粉是以幼身﹑爽口為要點,這裡炒出來也保持此米粉的特點。配以不少菜絲﹑如香芹﹑紅蘿蔔,再加入肉絲,豐富非常。味道只輕輕帶點醬油的咸味,但不會過份,始終台灣炒米粉以清淡為中心嘛。
如果店方可以在米粉上加些台灣肉燥,就近似在台灣吃到的出品了。
形神皆似,只欠肉燥
精美甜品總共有八款,不過最想試的是即撞木桶豆腐花(頂)。豆腐花勁滑溜,可惜豆味略淡,黃糖和糖漿自行調配。但論價錢的確很抵吃,因為這一桶可以分到六至八飯碗耶...
滑....
點心紙還有一類別是台式點心推介,包括有鳳梨酥﹑太陽酥﹑柯仔卷等等,下次來的話,我想試鳳梨酥啊~~~﹗如果合口味就不用下下等到旅行才有得吃了。

雖然我們坐房子內,但完全不需喊破喉嚨叫人來,因為有專人負責送菜落單的工序,主動又快手。
在豆腐花要分碗時,她主動問我們"係咪要影左相先?",可能她不時看到我們在拍食物照的關係吧,果然好醒目,哈哈。

埋單時,收銀是位女經理,因為我們分批夾錢,她沒黑面之餘還叫我們慢慢來不用急,趁空仲問我們對食物出品如何﹖我們當然有話實說:"好掂"﹗她笑後還叫我們記得再來吃。放心,我會的啦。

茶市設有點心套餐,更有下午茶時段
,為起上來更加抵食。午市1100-1400:小15,中19,大$23,特$27,頂$39(茶錢@10);下午茶1400-1630:小11,中15,大$19,特$23,頂$33(茶錢@6)。
蒸點,炸點均有水準
焗包,煎包非常好吃