2016-07-16 475 浏览
11點宵夜 廟街風情 懷舊吓四季煲仔飯 以前來親都見排長龍成條街好靚 今晚就大把位門前坐著個唔多睬人嘅男人 放齊啲飯 餅 就先收費 慣咗阿姐 就 一係唔秋唔睬 聽唔倒一來就問係咁多嗱 叫咁少呀!落單 夏天都照叫 臘腸臘腸排骨飯 (長骨反)~ 排骨飯46+6元臘腸由18元 食到而家要 52元 煲飯得1碗飯分量 比較乾硬排骨雪貨 白曬曬 咸味 豆豉都冇放臘腸有玫瑰露香味 瘦嘅 但扁甜蠔餅~ 即叫即炸 脆口 香 蠔仔 又大又細 大隻嘅未夠熟冇乜薯粉咬口感 似食天婦羅多啲2片6吋 叠上 薄薄嘅 入口即化大80 細40人面依舊 食品全非
11點宵夜 廟街風情 懷舊吓
四季煲仔飯 以前來親都見排長龍
成條街好靚 今晚就大把位

門前坐著個唔多睬人嘅男人
放齊啲飯 餅 就先收費 慣咗

阿姐 就 一係唔秋唔睬 聽唔倒
一來就問係咁多嗱 叫咁少呀!

落單 夏天都照叫 臘腸

大80 細40
人面依舊 食品全非
2016-07-15
2016-06-26 627 浏览
叫左蠔餅,通菜,臘腸雞,蛋牛飯- 非常失望。蠔餅少蠔又無味,兩個飯飲普通蒸飯,想食一粒飯焦都無,仲要完全唔入味。只有通菜係正常,完全唔明點解會出名。非常失望!!!
叫左蠔餅,通菜,臘腸雞,蛋牛飯- 非常失望。

2016-05-30 964 浏览
今期想吃煲仔飯,正所謂行到邊吃到邊,油麻地附近平價之選,梗係四季啦!好懷念佢個蠔餅,又酥脆d蠔又大隻,好正!不過,吃完就好內疚(好熱氣~~~~~)另外,叫左煲排骨飯,排骨半肥廋,又有飯焦,加埋佢地既豉油,真係好好味~~~ 最正係夠熱!
蠔餅
排骨煲仔飯

题外话/补充资料: 雖然好味又平,不過好多人排隊
2016-05-16
蠔餅
2016-04-27 897 浏览
撞日去左廟街食煲仔飯,諗住搵間多人既就無死啦,點知中大伏。食煲仔飯,識食既一定食飯焦,無奈焦都唔焦😓個飯一黎,店員已吩咐要焗10分鐘,心諗 '嘩,有誠意呀下,教埋你點先最好食' 可惜經本人一「new」,飯係濕既,仲有少少爛,飯焦係有少少咁多多,但係係軟既😒 咁都算喇,但連豉油都唔好食。基本上呢個係將煲好既飯放落個煲燒兩下,攪掂上堂,毫無誠意。結論:可以唔洗幫襯!!

基本上呢個係將煲好既飯放落個煲燒兩下,攪掂上堂,毫無誠意

結論:可以唔洗幫襯!!
2016-04-08 861 浏览
今年3月都仲係好凍,我地就喺回暖前食一次煲仔飯啦冬天食四季煲仔飯就一定要排隊啦,條龍塞住左大廈個入口,見到啲住戶出入好狼狽都有啲唔好意思差唔多入去果陣阿姐就幫我地落定單,本身諗住叫臘味飯點知又賣晒我地叫左雙腸飯同北菇滑雞飯我地大概排左半個鐘就入到去,坐一陣就有得食喇臘腸同潤腸無咩油滲入啲飯,搞到好似食豉油街撈飯咁,一個字: 寡!北菇滑雞飯就正常少少,啲雞幾滑同香口,不過雞同北菇嘅份量都幾少,食晒啲餸又係鼓油撈飯呢個飯都係計雙拼嘅,加幾蚊換幾塊北菇就唔值嚕近幾年呢度係咁加價,一個煲仔飯都要差唔多60蚊,真心覺得唔值得排隊食
今年3月都仲係好凍,我地就喺回暖前食一次煲仔飯啦

我地叫左雙腸飯同北菇滑雞飯

我地大概排左半個鐘就入到去,坐一陣就有得食喇
雙腸飯

呢個飯都係計雙拼嘅,加幾蚊換幾塊北菇就唔值嚕

2016-03-10
如果在油麻地,數到晚上才有得吃的,而又要富有地道特色的當然是大排檔「四季煲仔飯」一到晚上時間,就有很多人在門口排隊,在門口order定食物入座後等一陣就有得吃,大排檔側邊是開放式廚房,師傳都在炭爐前默默埋頭煲飯一個個煲仔飯盛在熊熊火光的炭爐上,都蓄勢待發要送上給客人享用「臘腸排骨煲仔飯」,淋上秘制豉油,飯粒色澤分明,夾着燒香的飯底特別甘香、可口,排骨煮得滑嫩而不韌另一個「皮蛋豆腐芥菜鍋」亦不錯,芥菜煮得夠腍原隻皮蛋、粒粒豆腐喝啖湯,是清甜的,不會喝完就覺得口渴而且一鍋的份量都幾多,可以二至三人用在涼涼的天氣,圍着一起吃煲仔飯,身心都感到溫暖無比呀------------------------------四季煲仔飯地址:油麻地鴉打街46-58號營業時間:星期一至日 16:00~01:00
如果在油麻地,數到晚上才有得吃的,而又要富有地道特色的

當然是大排檔「四季煲仔飯」
一到晚上時間,就有很多人在門口排隊,在門口order定食物
特別甘香、可口,排骨煮得滑嫩而不韌
臘腸排骨煲仔飯
另一個「皮蛋豆腐芥菜鍋」亦不錯,芥菜煮得夠腍

原隻皮蛋、粒粒豆腐

喝啖湯,是清甜的,不會喝完就覺得口渴

而且一鍋的份量都幾多,可以二至三人用
皮蛋豆腐芥菜鍋
皮蛋豆腐芥菜鍋
在涼涼的天氣,圍着一起吃煲仔飯,身心都感到溫暖無比呀

四季煲仔飯
地址:油麻地鴉打街46-58號
營業時間:星期一至日 16:00~01:00
2016-04-02
2016-03-31 498 浏览
友人來香港遊玩,想去油麻地感受下夜香港。6點去到見到大部份排檔都未開,就試試出名的四季煲仔飯啦!排隊30多分鐘終於有位! 三個大人一個小孩叫左臘腸排骨飯、北菇滑雞飯、牛肉飯,大蠔餅和魚球生菜湯。先上蠔餅熱辣辣、香脆!但是油左少少。再來煲仔飯,臘腸一般,排骨好味但份量太少。北茹滑雞香噴噴,雞肉好嫩滑,而且唔會好少肉!但牛肉飯就很普通了。因為有小孩的原因而點既魚球豆腐生菜湯就失望少少。個湯冇味,得四、五粒細細既魚球。不過食完飯當水飲算了,下次應該唔會再幫襯了。
友人來香港遊玩,想去油麻地感受下夜香港。
6點去到見到大部份排檔都未開,就試試出名的四季煲仔飯啦!

排隊30多分鐘終於有位!

先上蠔餅熱辣辣、香脆!但是油左少少。

再來煲仔飯,臘腸一般,排骨好味但份量太少。
北茹滑雞香噴噴,雞肉好嫩滑,而且唔會好少肉!

但牛肉飯就很普通了。

因為有小孩的原因而點既魚球豆腐生菜湯就失望少少。

個湯冇味,得四、五粒細細既魚球。

不過食完飯當水飲算了,下次應該唔會再幫襯了。
2016-03-11 876 浏览
今天天氣特別涷,放工後最好就係去嘆一煲煲仔飯,因時間尚早,所以不用排隊,但鋪內已有8成人了.一坐下,當然叫了一煲排骨煲仔飯,當然唔少得來一個鴨蛋蠔仔餅,還加上一個金銀蛋芥菜肉片湯.我兩叫了一個小的,但足夠兩個人吃了,一口咬下,很鬆化,不會只是得粉漿,每一啖都有蠔仔,加上店內的秘製醬,立即提昇了蠔餅的味道.我倆很快就消滅了.之後上了個湯,嘩....是原煲上的雖然只是47元,但材料十足,有原粒皮蛋及咸蛋,出乎意料,還有很香的芥菜味,足有10碗份量.最後上主角了, 一開飯蓋,滿滿的白飯,但排骨好像少了一點,又可能沒有臘腸的關係,比較乾.所以感覺一般.

鴨蛋煎蠔餅
排骨煲仔飯
题外话/补充资料: 一間在廟街非常地道的食店,但店員的態度並不粗老.想幫襯就要6時半前,否則就要排隊.
  • 金銀蛋芥菜肉片湯
  • 鴨蛋蠔仔餅
2016-03-10 1393 浏览
來,到四季去! 朋友一聲吆喝聚集,怎麼突然這高級到酒店晚餐?“我說的是廟街四季",大伙笑了。十一月,等待短暫的秋風仍未到,立冬日二十八度的紀錄。世界變了,這大概是大自然對人類無聲的警告。秋風雖未到,但秋冬的美食早已預備,朋友們早已召集出動覓食。今次聚集食四季煲仔飯。廟街其實很長,由油麻地到佐敦都是它的範圍,裡面可以選的地道美食也有很多。這次到的是比較近油麻地入口,從油麻地站港鐵出口走不到兩分鍾就到。廟街吃煲仔飯通常都要排隊的,從大學時代過來已經是,一行十數人,本來都怕排很久很難排,但本土食店通常都有種豪爽人情味,未入座先幫我們點煲仔飯,再安排了一長排座位於店內最後方,再吵也不怕對別人有太大影響。等了大約三十分鐘,比想像中快一點。人太多,很多食物都是兩、三份上。因為想多吃不同味道,就與幾位朋友分享好了。雖然是煲仔飯店,但其他食物也是好好吃。飯未來先來蠔餅。好好吃!剛送上大家便急不及待起筷,一口酥脆,帶有蛋香,蠔餅乾身而又不會咬得滿口油,配上不辣的類似豆瓣醬的醬汁,好好吃!腐乳通菜。就是菜一碟,朋友點來為了撫平吃得油膩的心靈平衡。主角們上場。白鱔煲仔飯、北菇田雞煲仔飯和排骨飯。熱騰騰煲仔飯
“我說的是廟街四季",大伙笑了。
秋風雖未到,但秋冬的美食早已預備,朋友們早已召集出動覓食。
腐乳通菜。就是菜一碟,朋友點來為了撫平吃得油膩的心靈平衡。
主角們上場。白鱔煲仔飯、北菇田雞煲仔飯和排骨飯。
熱騰騰煲仔飯連蓋登場,桌上有一支煲仔飯甜豉油任用。煲仔飯與豉油,實在缺一不可,豉油絕對能帶出煲仔飯的精髓。
第一煲先開蓋快速倒豉油再快速蓋上,為的是用熱力迫出飯焦,這是煲仔飯的靈魂啊!與此同時第二煲也是同樣處理。朋友在旁看到,說應該不要打開在煲邊繞上豉油慢慢滲透,於是下一煲我們照辨煮碗,繞上一點點再等。
聞著香氣,大家都餓了,於是等了一下其實便開動。整煲飯的香氣十分足夠,煲仔那獨特的氣味滲透滿每一口。但也許是等的時間不夠,飯焦不多,少了那份脆口的感覺。而朋友指導的那一煲,因豉油下得不夠,反而很淡味,有淡口朋友很喜歡,但重口味的我們,之後還是下了很多豉油哈哈。反而一開始開蓋下了很多豉油的,有點飯焦喔。結論是,可能是跟豉油比較有關~
吃飽還早,大家在廟街閒逛,這其實是我第一次完整走完廟街,很有趣很本土,遊客來應該很新鮮。這夜好像當了一夜遊客。
2015-11-14
2016-02-24 1014 浏览
晚市六點鐘唔洗等位就入得,人唔太多,入到去先發現價錢貴左好多,上次黎食果時係個飯三四十蚊,蠔餅20蚊咁。落完單睇緊人地食咩之際,有個女人係個飯度拎左幾條毛出黎,拎完一條又一條,攪到我好鬼死想知條毛係唔係攣既個女人O晒咀咁舉手,佢一路舉手就一路搵仲有冇毛,一路搵毛就一路同佢男朋友complain,舉左2分鐘都冇人理佢,佢由怒髮衝冠舉手舉到開始加豉油,我直情笑左出黎,原來香港人既接受能力咁高!到我等左三四個字,舉手問下有冇走單先,从我對面既人係度對住我笑,我問:「唔好意思,等左三四個字,可唔可以幫我追一追?」侍應話:「三四個字?!冇五個字你都唔好問喎,你知唔知d飯係由生米煮成熟飯?」,我諗我知點解果兩個人笑等左半個鐘,有另一個侍應問係唔係食完,想叫我走,先發現我未有野食,我再追佢一次,等多五分鐘終於有人幫手追單終於有飯到!餓到暈唔理有冇毛想食之際,佢同我收錢,但個菜都未到就收錢,算~ 個雞都ok幾滑,但有d少,同個飯都好濕,我都加唔多豉油,飯焦得正中間有,而且係黑既,周圍既都唔焦呢個時間,身邊既人係度舉手追單,話等左五個字,我對住佢地笑一笑,呢個時候出面排左三四十人,其實香港人都幾好忍

呢個時間,身邊既人係度舉手追單,話等左五個字,我對住佢地笑一笑,呢個時候出面排左三四十人,其實香港人都幾好忍耐力!
2016-02-24
2016-02-19 991 浏览
最近天氣又凍返, 岩哂去食煲仔飯, 呢間名氣幾大既又長人龍既煲仔飯. 已經揀左早少少既6pm去, 都要等20-25分鐘.原來店內都好大好多位, 估唔到長期坐滿人. 主要食雙拼煲仔飯, 最後我地揀多個湯.潤腸牛肉煲仔飯:潤腸係豬內臟整成, 食落甘香過臘腸好多, 原條上先有風味, 一啖啖咬黎食.估唔到牛肉片可以好嫩滑易咬, 份量男仔食都覺得岩岩好飽.不過個D飯就唔得啦 中間既飯心太淋太爛. 底部焦黑哂, 唔係飯焦金黃. 周邊既飯冇飯焦, 只係普遍米飯質感. 臘腸排骨煲仔飯:臘腸帶鮮甜肉味, 同樣原條上好好咬. 排骨份量算多, 而且肉質唔鞋好滑, 唔痴骨易食.不過D 飯同樣做得唔好. 應該燒得唔平衡, 所以個底太焦黑啦, 食唔到D飯, 浪費左.金銀蛋芥菜肉片湯:咸蛋, 皮蛋各一隻. 咸蛋食時整爛搞勻, 個湯立即咸香左好多.皮蛋切件一同煲, 味道正常. 芥菜甘甘地, 唔會好苦, 已滾入味.估唔到好多肉片, 怪唔得個湯甘肉鮮好飲.

已經揀左早少少既6pm去, 都要等20-25分鐘.

潤腸牛肉煲仔飯:

估唔到牛肉片可以好嫩滑易咬
, 份量男仔食都覺得岩岩好飽.

不過個D飯就唔得啦
 中間既飯心太淋太爛. 底部焦黑哂, 唔係飯焦金黃.

周邊既飯冇飯焦, 只係普遍米飯質感.

臘腸排骨煲仔飯:

金銀蛋芥菜肉片湯:

估唔到好多肉片, 怪唔得個湯甘肉鮮好飲.

2016-01-24
2016-01-19 1552 浏览
每次行過四季煲仔飯間鋪頭,都會聞到好香好香噶煲仔飯噶香味,每次都想嚟食,但因為各種原因都miss左,今日終於可以嚟試下啦 排骨滑雞煲仔飯,煲仔飯上面加左少少豉油,令成個煲仔飯同埋啲排骨滑雞更加入味,而且食到最後仲有我最鐘意噶飯焦 魚球豆腐湯,好解渴。食完咁乾噶煲仔飯,肯定要搵啲湯水濕下個口啦,湯噶味道比較普通,勝在無落好多油,比較健康 臘味飯竟然淨係得兩條臘腸,個人覺得唔係好抵食。而且啲飯焦有啲太窿啦,都黑曬,食唔到 不過細蠔餅中稀煎得唔錯,好香脆,而且入面好似落左雞蛋一齊煎,口感豐富
2016-01-17
2016-01-19 1395 浏览
上網睇到四季的人話好好食!!禁就同果日同女朋友去食! 當日落住大雨都見好多人排隊!我唸都吾會差!點知入到去食真係中曬伏! 個煲仔飯的飯爛既! 一pat pat 禁! 唯獨事的雞都算滑!煲仔飯又爛又冇飯蕉!都吾可以見煲仔飯! 呢個蠔餅!蠔極小!粉極多!完全失敗! 覺得自己食粉餅多!

呢個蠔餅!蠔極小!粉極多!完全失敗! 覺得自己食粉餅多!
2016-01-06 1685 浏览
我都預料到嚟四季煲仔飯食野都要排隊嘅喇,但系真係霖無到會有甘多人咯。家姐點了一個排骨滑雞煲仔飯,米飯的很漂亮的,吃的時候覺得米都很好食,但系排骨都無算多,而且以骨頭為主,肉都還算嫩滑,口感方面可能落得太多麵粉,無咩可以食,但系白飯撈勻湯汁時候都覺得好好食,湯汁很夠味,很鮮美味道。臘腸入邊好多油,感覺油膩過頭,即使條臘腸好大一條,但系食咗一啖就覺太油喇,唔好食。青菜湯里的蔬菜很鮮嫩。魚頭豆腐湯都好耐沒點了,味道無咩特別,就都幾鮮甜下,一下我就飲咗一碗,湯裡面的魚頭同豆腐都算落咗好多,材料豪好多,而且價錢不會很貴,。排咗咁耐隊,都還算值翻小小喇。
排咗咁耐隊,都還算值翻小小喇。
2016-01-02
2016-01-02 1776 浏览
天氣凍凍地,就是煲仔飯天地。原來好多人都同我有同一個感覺,好多人排隊呀,要等左成三十分鐘先有位。再等十五分鐘,熱辣辣的主角終於上場。咸魚滑雞飯 ~ 咸魚可以,雞都幾滑,整體上都可以。膶腸肉片飯 ~ 膶腸肥瘦適中,肉片又夠入味,可能加左條膶腸的關係,個都特別香。鴨蛋蠔餅 (招牌菜) ~ 外脆肉軟,啖啖金香,好味道腐乳通菜 ~ 太多腐乳醬,而且腐乳醬真係好咸,所以碟菜只食一半就放棄。整體而言都算OK,最能比到你一種眼前一亮的感覺就係膶腸,可以的話不防選擇下,希望無介紹錯。
再等十五分鐘,熱辣辣的主角終於上場。
咸魚滑雞飯
咸魚滑雞飯 ~ 咸魚可以,雞都幾滑,整體上都可以。
膶腸肉片飯
都特別香。
鴨蛋蠔餅
鴨蛋蠔餅 (招牌菜) ~ 外脆肉軟,啖啖金香,好味道
腐乳通菜
腐乳通菜 ~ 太多腐乳醬,而且腐乳醬真係好咸
,所以碟菜只食一半就放棄。

整體而言都算OK,最能比到你一種眼前一亮的感覺就係膶腸
,可以的話不防選擇下,希望無介紹錯。
2015-12-05
膶腸肉片飯