2017-01-20 1144 浏览
記得對上一次吃煲仔飯已經在數年前當時最出名的都是這一家四季老實說沒有試過其他的 因為聽人說的也是四季到今時今日 四季這個名好似越黎越出名因為我未去到四季已經見到長長既隊排緊食煲仔飯可能是因為天氣轉冷了足足排了1個小時才到我們進去一入去便馬上的叫了個雞肉煲仔飯煲仔飯的價錢已由$2十幾跳升至$50真誇張!!雞肉煲仔飯食評:一送上桌便已聞到飯香和雞肉的香味,這平平無奇的煲仔飯,最最最神奇的是,只要加上他們店的醬油,香味馬上升級!!這裡的雞肉依舊的好吃,是雞比肉,嫩滑多汁,加埋飯一起吃真是滋味。因為他們仍是用最原始的方法去燒,所以這裡的飯也是比一般的好吃,很有飯香!質素可說是沒有改變,但價錢升得真快,偶爾吃一兩次是可以的,但老實說不值得賣那麼的貴
記得對上一次吃煲仔飯已經在數年前

真誇張!!
雞肉煲仔飯

2016-12-03
2017-01-19 688 浏览
7點幾去到已經勁多人排隊,等位等佐20幾分鐘見咁多人本身都幾期待,但上餸後真係覺得麻麻叫咗兩樣野:滑雞潤腸煲仔飯同細份嘅蠔餅滑雞同潤腸正正常常,但煲仔飯嘅底竟然係完全冇飯焦得來係窿曬嘅⋯對於鍾意食煲仔飯嘅人來講,飯焦係重頭戲亦係煲仔飯成五成功嘅關鍵⋯試諗下食到底,好期待飯焦嘅時候,竟然發現全部都係竉嘅⋯至於蠔餅…一啲都唔脆綜合來講,最多都淨係合格;其實本身都OK,但係因為佢本身名氣真係太大,令人好大期待,所以感到特別失望應該唔會再為咗食佢而排咁耐隊
7點幾去到已經勁多人排隊,等位等佐20幾分鐘

見咁多人本身都幾期待,但上餸後真係覺得麻麻

叫咗兩樣野:滑雞潤腸煲仔飯同細份嘅蠔餅

至於蠔餅…一啲都唔脆

應該唔會再為咗食佢而排咁耐隊
2017-01-15 903 浏览
同老婆經過,雖然見到有超過100人排隊,但都唔理啦,因為之前已經講左話想試,決定俾次機會佢,排左1個鐘,終於入到去。叫左:臘腸排骨飯臘鴨牛肉飯細蠔餅通菜由於排隊時已經可以落單,所以坐低左後,好快就有煲仔飯食。一揭開飯煲蓋,就知道出事。賣相極差,餸同飯貌似互不相干,好似純粹將啲餸煮好,再放到白飯上面咁,難道加一點葱花或辣椒點綴一下都咁難?而且飯係一啲香味都冇,一個好嘅煲仔飯係一打開蓋,就有飯香飄過黎。「色」同「香」欠奉,惟有寄望「味」。試下個排骨,點知又出事。一啲味都冇,好明顯係冇醃過,感覺係純粹將一堆蛋白質放入口。試下個臘腸,咬落去竟然係又硬又脆,肥豬肉分佈係好唔平均,肥肉亦完全冇融化嘅感覺,明顯係下價貨,有冇搞錯?算。我就當個臘腸排骨飯係唔小心失左手,去試下個臘鴨牛肉飯,臘鴨味道算ok,亦幫你切埋,都算貼心。但個牛肉真係唔掂,俾得3片牛肉我都算喇,但可唔可以加少少調味呢?一啲味都冇,而且又un,明顯係overcook左,好似食緊橡筋咁(可能橡筋仲有味過舊牛肉)。omg。飯,又係一個敗北,一啲飯香都冇,飯焦少得可憐。一路食一路揾飯焦,最後揾到少少飯焦,果刻感覺好似係沙漠折騰左幾日後,終

叫左:
臘腸排骨飯
臘鴨牛肉飯
通菜

臘腸排骨飯
臘鴨牛肉飯

飯,又係一個敗北,一啲飯香都冇,飯焦少得可憐。一路食一路揾飯焦,最後揾到少少飯焦,果刻感覺好似係沙漠折騰左幾日後,終於揾到水源咁,但只係得一杯水,好過冇的感覺。飯粒尚算乾身,未至於去到部分師兄所說嘅蒸飯咁濕,但一定唔算係煮得好嘅飯。

蠔餅正常,用鴨蛋煎得幾香,算係食得落。相比之下,個通菜真係令我喜出望外,因為佢係咁多碟野入面最好味果碟,相信係因為要煮衰一碟通菜,的確係好高難度。

食完出門口,見到仲係好多人排隊,真係感到匪夷所思。覺得浪費左人生嘅1個鐘去排隊,以後唔會再做傻事。個人認為大X活嘅煲仔飯仲好味,起碼人地有飯焦先。

呢間野真係一試難忘,再試陣亡。

(估唔到呢間野可以令我特登開個account去寫食評)
2017-01-09 1114 浏览
見面不如聞名的煲仔飯,四季煲仔飯的大名聽了很多年,今日剛巧下班經過看見平日也排長龍的四季煲仔飯竟然只有十多人排隊,只係我想應該不用等很久,不如就試一下吧!排隊的時候服務員就過來幫我們落單,那就可以省卻等煲仔飯的時間,服務貼心,以致他們返枱的時間也變快了!我點了一個北菇滑雞飯,一打開煲仔飯蓋嗅到的竟然是燶味,雞很入味但太鹹,唯一可讚賞的就是北菇比較滑╮( ̄▽ ̄"")╭👎🏻👎🏻金銀蛋芥菜湯,菜淡而無味,湯的味道只有一個字鹹╮( ̄▽ ̄"")╭👎🏻👎🏻👎🏻總括來說以後不會再光顧
金銀蛋芥菜湯
總括來說以後不會再光顧
2017-01-09 791 浏览
早前趁天氣稍稍轉涼就諗起去四季食煲仔飯~上一次去已經係N年前,仲係用炭爐煮的年代~諗起好多年無食過,9點幾即興去撞下彩睇下排唔排到。一出地鐵站已經急步行,去到竟然得一對情侶排緊隊?!無去錯地方丫嘛?等左五分鐘已經入座。抬頭睇一睇餐牌,唉,人工唔見加咁多,當年一煲煲仔飯三十蚊一定有找架T.T無計啦,好食就得。-----落單十分鐘都唔駛就上左細蠔餅($35):好香啊~~~~!!!!!!蠔仔份量都算多!!!但係!一食落口就覺得係翻炸。唉。其實枱枱都必點蠔餅,理論上佢出貨應該都出唔切,點解會中咗翻炸個塊架嗚呀T.T 如果唔係翻炸,可想而知......@@ 好彩只係叫左細size,撩下啲蠔出黎食就算。-----食完蠔餅無幾耐就上埋戲肉- 臘腸滑雞飯($53)!上枱唔準郁佢住,焗幾分鐘先影相!影完倒豉油再焗多幾分鐘!嘩~~~臘腸同滑雞係滋味的!而且一煲飯份量好大,夠兩個女仔食。反而豉油就遜色左少少,因為係無味的。煲仔飯既精髓之一係來自面層餸既天然肥油(加豬油風味更佳)加出色既豉油,撈撈撈撈撈到啲汁完美包住每一粒白米飯,先係一絕。然而,個人認為超級市場買到既李錦記煲仔飯豉油比較正。嗱,個飯呢,每食一
早前趁天氣稍稍轉涼就諗起去四季食煲仔飯~

等左五分鐘已經入座。

-----

落單十分鐘都唔駛就上左細蠔餅($35)
好香啊~~~~!!!!!!

蠔仔份量都算多!!!

-----

食完蠔餅無幾耐就上埋戲肉- 臘腸滑雞飯($53)
上枱唔準郁佢住,焗幾分鐘先影相!影完倒豉油再焗多幾分鐘!
嘩~~~

臘腸同滑雞係滋味的!而且一煲飯份量好大,夠兩個女仔食。

嗱,個飯呢,每食一層就扣一次分,因為食到最底,係無飯焦架!!!!!

煲仔飯無飯焦!!!!煲仔飯無飯焦!!!!煲仔飯無飯焦!!!!

我冷靜唔到。
唉。

唔開心。

希望愈大,失望愈大。

如果旅遊書推介呢兜飯係香港必食,可以掉左本書佢。

除非你想黎香港食地踎味。

-----

後話:離開經過隔離廚房,見到已經轉哂煤氣定石油氣爐煲飯。的確,做多幾轉先係做生意,風味算乜嘢。
1K
2017-01-08 838 浏览
天氣突然轉冷老公第一時間想起很久沒吃過的煲仔飯寒風颯颯,,我倆花上近乎一小時排隊!開始排隊時,,仍未夠7pm啊!排隊期間,,聽到有外國遊客問後面的女生為何這裡會排那麼長龍?是的~煲仔飯乃香港冬季特色食物之一!惜香港的冬天已沒多少個寒冷的日子了!到了夏天就沒多少人會想起煲仔飯呢!排隊期間,,店員開始為客人逐一落單,,以節省上菜的時間我們點了白鱔滑雞飯,,田雞牛肉飯及細蠔餅入座時,,先到隔壁士多買兩瓶樽裝可樂邊吃熱氣騰騰的煲仔飯,,邊喝冰凍兼充滿汽的可樂!是很爽的一件事呢!蠔餅很快便上桌!餐牌有註明鴨蛋用完便會用雞蛋的~蠔餅的炸漿不會太厚,,蠔仔份量適中能吃到一粒粒肥美的蠔仔~沾魚露吃!魚露可算是蠔餅的靈魂鹹香的味道加倍帶出蠔仔的鮮甜!不然味道會很單調呢~鄰桌的內地遊客也仿效這種食法啊!只是略嫌底部油膩了一點過了不久,,煲仔飯也逐一上桌兩煲煲仔飯都不夠乾身,,加了豉油焗,,也起不到飯焦煲仔飯除了食材的味道要滲入飯外飯焦也是重點之一呢!所以有點失望!!田雞牛肉煲仔飯,,田雞的份量很少幸而田雞乾身而不老,,也帶點肉汁牛肉醃得入味白鱔滑雞煲仔飯,,白鱔較稔身,,不夠爽口彈牙較喜歡吃爽身的鱔!雞肉
天氣突然轉冷

老公第一時間想起很久沒吃過的煲仔飯

寒風颯颯,,我倆花上近乎一小時排隊!

開始排隊時,,仍未夠7pm啊!

是的~煲仔飯乃香港冬季特色食物之一!

惜香港的冬天已沒多少個寒冷的日子了!

到了夏天就沒多少人會想起煲仔飯呢!

排隊期間,,店員開始為客人逐一落單,,以節省上菜的時間

我們點了白鱔滑雞飯,,田雞牛肉飯及細蠔餅

入座時,,先到隔壁士多買兩瓶樽裝可樂

細蠔餅
蠔餅很快便上桌!
餐牌有註明鴨蛋用完便會用雞蛋的~

蠔餅的炸漿不會太厚,,蠔仔份量適中

能吃到一粒粒肥美的蠔仔~沾魚露吃!

魚露可算是蠔餅的靈魂

鹹香的味道加倍帶出蠔仔的鮮甜!

不然味道會很單調呢~
鄰桌的內地遊客也仿效這種食法啊!

只是略嫌底部油膩了一點

過了不久,,煲仔飯也逐一上桌

兩煲煲仔飯都不夠乾身,,加了豉油焗,,也起不到飯焦

煲仔飯除了食材的味道要滲入飯外

飯焦也是重點之一呢!

所以有點失望!!
田雞牛肉煲仔飯
田雞牛肉煲仔飯,,田雞的份量很少
幸而田雞乾身而不老,,也帶點肉汁

牛肉醃得入味
白鱔滑雞煲仔飯
白鱔滑雞煲仔飯,,白鱔較稔身,,不夠爽口彈牙
較喜歡吃爽身的鱔!

雞肉滑而帶有肉汁

整體質素與價錢不成正比

還是想吃有飯焦的煲仔飯呢!!!

下一次遇到出色的煲仔飯會是何時呢?
2016-12-27
2017-01-08 827 浏览
因為早知好多人排隊,所以5:30就到不用等位,不過坐左一陣就開始見龍一人叫了一個煲仔飯雙腸排骨 n 梅菜滑雞,外加一個細煎蠔餅等上了煲仔飯老闆會過來直接收現金立刻開蓋倒豉油稍作攪拌,蓋上煲蓋焗幾分鐘再吃sorry太迫不及待了,開蓋才想起拍照😏😏在外面的餐廳不經常吃得到好的臘腸or潤腸雞也經常是雷區,要麼是豆腐雞要麼很老因此我也很避免在不熟悉的餐廳點這兩樣東西不過很驚喜的是,both雙腸 n 滑雞都很讚臘腸很香,跟小時候吃的好臘腸一樣感覺比較真材實料雞比較香滑,但是不是豆腐口感,配著梅菜更香蠔餅的蠔仔還算肥美,只可惜油太多好像炸得有點透,沒太多蛋香煲仔飯飯焦也不多,期待有點落空汽水飲料要出門自己買,不過沒什麼所謂吃完出門,門口的隊已經有20+人了
因為早知好多人排隊,所以5:30就到
不用等位,不過坐左一陣就開始見龍

一人叫了一個煲仔飯
雙腸排骨 n 梅菜滑雞,外加一個細煎蠔餅

等上了煲仔飯老闆會過來直接收現金
立刻開蓋倒豉油稍作攪拌,蓋上煲蓋焗幾分鐘再吃
sorry太迫不及待了,開蓋才想起拍照😏😏
梅菜滑雞煲仔飯
在外面的餐廳不經常吃得到好的臘腸or潤腸

雞也經常是雷區,要麼是豆腐雞要麼很老

因此我也很避免在不熟悉的餐廳點這兩樣東西

不過很驚喜的是,both雙腸 n 滑雞都很讚

臘腸很香,跟小時候吃的好臘腸一樣
感覺比較真材實料

雞比較香滑,但是不是豆腐口感,配著梅菜更香
蠔餅
蠔餅的蠔仔還算肥美,只可惜油太多
好像炸得有點透,沒太多蛋香

煲仔飯飯焦也不多,期待有點落空

汽水飲料要出門自己買,不過沒什麼所謂

吃完出門,門口的隊已經有20+人了
2016-12-16
梅菜滑雞煲仔飯
2017-01-03 684 浏览
6年來每年都來幫襯幾次,質素真係越來越唔得,蠔餅越來越細,無噻蠔味。價錢就越來越貴,仲要一年加幾次價,做盡大陸遊客生意,唔管唔顧街坊客。就算菜式有些小創新,我都唔會再來了。
2016-12-28 874 浏览
春夏秋冬給你有幾多驚喜,幾多回憶,四季煲仔飯給我的也有不少回憶。那時您會遷就我帶我去吃好吃的。那次我們一起排隊第一次來這裏吃煲仔飯。今天我在這裏排着隊都是在吃煲仔飯,那是喜歡吃的原因是因為實在10分便宜,是抵食夾大件的那種,現在我覺得價錢已經over ,這個價錢大概可以去更加好的質素。點都好,我就係一個諗到就要食嘅人。點左牛肉飯加蛋同一個滑雞配潤腸,其實我係好想食臘鴨配潤腸,每一次都唔比我揀我想食嘅,激到我火都泥。算啦!我個人就係轉個頭就唔記得啦牛肉飯配雞蛋分量十足,牛肉係滑牛,配隻生蛋就滿足啦。滑雞嘅份量都唔少,配一條潤腸,潤腸嘅質素就真係麻麻地,因為有少少益左。。。不過飯呢依然係香味四溢,能夠輕易做到燶底。配上隔離Store買嘅一支大可樂同雪碧,簡簡單單快樂咁食咗一餐排好耐隊嘅晚飯。我記得第一次食嘅時候係廿零蚊,到現在已經要接近50,$5x 嘅價錢有好多高質素嘅煲仔飯,所以你食都只不過係食風味和回憶。
牛肉飯配雞蛋分量十足,牛肉係滑牛,配隻生蛋就滿足啦。
2016-12-21 1394 浏览
來到冬天,不得不食的一定是煲仔飯。上年因爲太忙,一次都無食過,今年發誓一定要食番夠本今年第一次食的煲仔飯,首選四季。為了避開大排長龍,早到是必須的!可是早到五點幾就到,心想會不會太誇張。可是入到店內,才醒悟一點也不誇張,因為已經有人食完離開。首先來的是金銀蛋芥菜湯。每次來四季,我會換煲仔飯款式,但這個湯是唯一不變的。芥菜經過漫煮,淋度剛好。配上皮蛋和鹹蛋,Perfect!!!!! 同行的人情迷牛肉,牛肉飯是必點的。牛肉嫩滑,可是卻少了點牛肉味。北菇非常好味,加埋四季的豉油,好味可惜的是兩個煲仔飯的共通點就是飯焦不夠多。飯焦是煲仔飯的精髓,真的希望要多一點

今年第一次食的煲仔飯,首選四季。

牛肉煲仔飯
北菇滑雞煲仔飯
北菇非常好味,加埋四季的豉油,好味

2016-12-20
牛肉煲仔飯
2016-12-14 1101 浏览
本身見禁出名就去試下啦,念住同班朋友開開心心食完就埋單走人,點知!俾左五百蚊之後啲朋友都見住明明無找錢話找左!仲要服務態度極差死都話找左,好似想打架感,後尾知道自己冇找到,仲要吾知錯感,完全冇歉意,態度差!!衰到爆,屈人錢!
2016-12-13 1330 浏览
呢日專登去食煲仔飯,去到已經8點幾,品知食邊間好就唯有揀一間最多人排隊嘅鋪頭。好慶幸只等了25分鐘仲食到。等嘅時候姐姐已係到幫你落定煲仔飯以減少上菜時間,值得讚的我地叫左個臘腸飯(潤腸拼臘腸)臘腸拼雞飯,一個菜,一個蠔餅好興眾不同,因為用鴨蛋,但通常鴨蛋賣晒會轉雞蛋。蠔仔唔太大粒,不過就好香脆,油嘅 同埋有陣怪味,唔通係豬油!?定係有獲嘅味道?但係全晚最好食係呢個了首先上菜真係好快,由落單到食只需15分鐘。所以個飯麻麻地,啲腸好明顯將貨就價,好唔肥美而且肯定係大陸腸所以有陣怪味,男人好中意食臘腸都只食左半條就放棄了。大家都食我啲雞同埋蠔餅,食飽唔肚餓就算了。個菜唔新鮮,因為好多通菜都冇摘過,有黃都照比客食,但價錢好平總結,寧願收貴小小都比啲好少少嘅野食會好啲。太平了所以啲野食好差!冇下次!

我地叫左個臘腸飯(潤腸拼臘腸)臘腸拼雞飯,一個菜,一個蠔餅

冇下次!
2016-11-05
2016-12-11 1273 浏览
今晚黎試下係油麻地晚晚都要排曬隊先食到的煲仔飯,小弟都等了二十鐘到就入坐了。點了個臘腸雞同白鱔排骨食,加了餸~叫了小蠔餅同通菜~整體都滿意⋯⋯小弟推介~臘腸雞煲~正
2016-12-10
蠔餅
  • 腐乳通菜
  • 臘腸滑雞飯
2016-12-02 1284 浏览
聽講呢度煲仔飯好出名,今日特意黎試下~首先黎嘅係鴨蛋蠔餅。細嘅$40有兩塊、大嘅$80有四塊,我地多人所以叫左個大蠔餅。蠔餅炸得恰好,外層酥脆,入面就有軟嫩煎蛋同蠔仔粒。蠔仔幾鮮味,配合鴨蛋漿一齊煎嘅蔥花亦好香口。唯一可以挑剔嘅係,比起外層大範圍炸粉,蛋漿略嫌少左D,有幾口都只係得空空嘅炸粉。至於馳名煲仔飯,當然無問題啦!我叫左個臘腸滑雞飯,熱辣辣嘅煲仔載住香噴噴嘅飯餸,正啊!臘腸鮮甜多汁,撈埋飯同甜豉油,一流雞肉非常滑嫩,而且入味,成個飯嘅火候控制得好好。食到底仲有薄薄一層脆飯焦,為今餐晚飯畫上完美句號趁住而家冬天,大家記住去試下啊~
聽講呢度煲仔飯好出名,今日特意黎試下~

首先黎嘅係鴨蛋蠔餅。

大鴨蛋蠔餅
蠔餅炸得恰好,外層酥脆,入面就有軟嫩煎蛋同蠔仔粒。

蠔仔幾鮮味,配合鴨蛋漿一齊煎嘅蔥花亦好香口。

臘腸滑雞煲仔飯
至於馳名煲仔飯,當然無問題啦!

我叫左個臘腸滑雞飯,熱辣辣嘅煲仔載住香噴噴嘅飯餸,正啊!

臘腸鮮甜多汁,撈埋飯同甜豉油,一流

雞肉非常滑嫩,而且入味,成個飯嘅火候控制得好好。

食到底仲有薄薄一層脆飯焦,為今餐晚飯畫上完美句號

趁住而家冬天,大家記住去試下啊~

臘腸滑雞煲仔飯
  • 臘腸滑雞飯
2016-12-01 1156 浏览
依2個星期突然轉涼...真係小D心理準備都唔得晏就既天氣有太陽真係prefect~ 但一入夜真係凍死人地阿媽個女 lol 今日放工就特登去油麻地食煲仔飯~其實油麻地 膺街附近真係好多好多~ 通常見到四季咁多人排就會轉身走左入內街搵其他~但朕其實都有食過內街個d, 發現真心冇得比~係排到差不多既時候姐姐已經拎定餐牌叫你諗定食咩~ 因為煲仔飯佢地係即叫即整, 所以都比較需要時間~ 排到差唔多到你就會幫你落單~等你坐底一陣就有野食~每次食黎食去都係個幾味~ 但佢又真係幾多野可以俾你配搭~一直都係打算叫雙拼 +臘腸....但姐姐一下就拒絕左我: 個煲唔係好大...你簡2款好喇....好sad....食得煲仔飯, 緊係要配返蠔餅啦~ 佢依到係大大隻字寫自己係用鴨蛋去整 (其實我唔知係唔係會好味d定香d lol) 佢既蠔肉都算唔差, 唔會太細粒~ 而且佢仲炸到脆脆地~重點推介係佢唔重粉, 試過係出面食, 粉係主打, 蠔先得個小小粒....完全比人呃左...依個雖然份量唔算多~但2個人食岩岩好~umum....腐乳通菜都冇咩特別好講啦~都係咁既味....好喇!到重點!臘鴨肉片飯!!!當然佢上枱既時候
依2個星期突然轉涼...真係小D心理準備都唔得

但朕其實都有食過內街個d, 發現真心冇得比~

等你坐底一陣就有野食~
每次食黎食去都係個幾味~ 但佢又真係幾多野可以俾你配搭~

細蠔餅

依個雖然份量唔算多~但2個人食岩岩好~
腐乳通菜

好喇!到重點!
臘鴨肉片飯
臘鴨肉片飯!!!

當然佢上枱既時候係白雪雪啦,落左豉油再焗多一陣就可以食~ 首先講下佢個臘鴨先,有食過臘鴨既人都知唔好味既臘鴨其實好好好好咸,淨係得鹽味

依個臘鴨咸味適中,當然要配飯一齊食啦,仲要係啖啖肉,唔會俾勁多骨你,佢仲切開一行行等你容易d食~

另外就係肉片,肉地好淋,咬落口唔會好多筋同好韌

去到煲仔飯最重要個part, 飯焦! 唔知係因為好多人等, 所以佢地趕住煮, 飯焦真心唔多....都唔燶...真係有小小失望....

整體黎講,朕建議大家唔好落太多豉油,因為臘鴨已有一定咸味~
2016-11-28
臘鴨肉片飯