2017-01-15
同老婆經過,雖然見到有超過100人排隊,但都唔理啦,因為之前已經講左話想試,決定俾次機會佢,排左1個鐘,終於入到去。叫左:臘腸排骨飯臘鴨牛肉飯細蠔餅通菜由於排隊時已經可以落單,所以坐低左後,好快就有煲仔飯食。一揭開飯煲蓋,就知道出事。賣相極差,餸同飯貌似互不相干,好似純粹將啲餸煮好,再放到白飯上面咁,難道加一點葱花或辣椒點綴一下都咁難?而且飯係一啲香味都冇,一個好嘅煲仔飯係一打開蓋,就有飯香飄過黎。「色」同「香」欠奉,惟有寄望「味」。試下個排骨,點知又出事。一啲味都冇,好明顯係冇醃過,感覺係純粹將一堆蛋白質放入口。試下個臘腸,咬落去竟然係又硬又脆,肥豬肉分佈係好唔平均,肥肉亦完全冇融化嘅感覺,明顯係下價貨,有冇搞錯?算。我就當個臘腸排骨飯係唔小心失左手,去試下個臘鴨牛肉飯,臘鴨味道算ok,亦幫你切埋,都算貼心。但個牛肉真係唔掂,俾得3片牛肉我都算喇,但可唔可以加少少調味呢?一啲味都冇,而且又un,明顯係overcook左,好似食緊橡筋咁(可能橡筋仲有味過舊牛肉)。omg。飯,又係一個敗北,一啲飯香都冇,飯焦少得可憐。一路食一路揾飯焦,最後揾到少少飯焦,果刻感覺好似係沙漠折騰左幾日後,終
叫左:
臘腸排骨飯
臘鴨牛肉飯
細蠔餅
通菜
臘腸排骨飯
臘鴨牛肉飯
飯,又係一個敗北,一啲飯香都冇,飯焦少得可憐。一路食一路揾飯焦,最後揾到少少飯焦,果刻感覺好似係沙漠折騰左幾日後,終於揾到水源咁,但只係得一杯水,好過冇的感覺。飯粒尚算乾身,未至於去到部分師兄所說嘅蒸飯咁濕,但一定唔算係煮得好嘅飯。
蠔餅正常,用鴨蛋煎得幾香,算係食得落。相比之下,個通菜真係令我喜出望外,因為佢係咁多碟野入面最好味果碟,相信係因為要煮衰一碟通菜,的確係好高難度。
食完出門口,見到仲係好多人排隊,真係感到匪夷所思。覺得浪費左人生嘅1個鐘去排隊,以後唔會再做傻事。個人認為大X活嘅煲仔飯仲好味,起碼人地有飯焦先。
呢間野真係一試難忘,再試陣亡。
(估唔到呢間野可以令我特登開個account去寫食評)