因為總是到家附近的餐廳,實在有點悶,所以最近和男人偶爾會從openrice 隨意search一下,去遠一點覓食。這次選中的是位於銅鑼灣,因有訂位,一到已經可以入座。這裡的晚市是每位計的,每位300元正,只收現金,不設加一。像我們2位,可選2款涼菜和3款熱菜。尖椒皮蛋原來一點也不辣,皮蛋很多,加上蒜和醬汁,絕對重口味,適合喜歡味道濃的朋友。招牌四川涼麵這個是店內招牌,2人份量也大大碟,麵的質地爽口彈牙,配上帶麻的微辣醬汁,配上大量葱花,口感味道一流。糖醋里脊酸酸甜甜的糖醋汁,里脊肉沾上薄薄的脆醬,外脆內軟,咬下去啖啖肉,大人小朋友都一定愛吃。紅燒牛肉這個又是微辣的菜式,選用的牛肉位置是帶口感爽脆的部分,而且已經煮到得鬆軟入味,伴上新鮮的萵荀,中和了麻辣感。家常豆腐看似普通的家常菜,但弄得好吃也不易,這裡的豆腐切到很薄,包著豆腐的皮不會太厚而影響口感,而且豆腐皮都吸收了濃淡適中的醬汁。配上菜苗和雲耳,口感更豐富,也適合素食人士。蒜炒清菜套餐附送油菜一碟,很新鮮,最適合愛菜多於肉的我。吃四川菜已預了濃味,但這裡沒有我想像中油膩,辣的程度又能夠讓客人選擇,食物質素也不錯,而且環觀整體服務很好,

這次選中的是位於銅鑼灣,因有訂位,一到已經可以入座。

紅燒牛肉

家常豆腐

蒜炒清菜

套餐附送油菜一碟,很新鮮,最適合愛菜多於肉的我。

吃四川菜已預了濃味,但這裡沒有我想像中油膩,辣的程度又能夠讓客人選擇,食物質素也不錯,而且環觀整體服務很好,這個價錢也可以試試。

2016-04-24 3596 浏览
(出佐連續兩次食評 都唔俾刊登 乜野叫重覆 濫發食評 我第一次嚟食 我見每枱客都係食呢d 影出嚟相似有乜奇 抓頭)出完貨之後 老闆帶佐我嚟呢度食飯老闆話呢度係食川菜 係私房菜碗碗碟碟都好靚呢度食晚餐係有規矩 兩個人來計就係有兩款涼菜 三款熱食 $320 /每位因為係我老闆請嘅關係 我真係唔夠膽點菜不過我老闆 都係俾我點菜 堅係好人兩款涼菜 :招牌四川涼麵味道係 甜甜地 辣辣地 又麻麻地撈埋d麵嚟食 係又爽口又甜又麻又辣 好好味道蒜泥白肉 「冇影相」豬肉好淋好滑 有好多蒜蓉係面 三款熱食 : 酸菜嫩牛肉味道酸酸辣辣 但係又有d甜甜地 個湯好好飲 牛肉真係又嫩又滑川式回鍋肉同平時食開上海果d唔同 呢度係有麻香嘅 好鬼有風味泡椒肥腸集合佐麻辣 酸香於一身 豬腸真係夠肥果種一邊食又一邊流汗 好鬼過癮 d泡椒d油好正炒菜係免費! 每台一碟送嘅! 飯係送嘅 仲係任添唔嬲成台都係飯餸

出完貨之後 老闆帶佐我嚟呢度食飯

不過我老闆 都係俾我點菜 堅係好人
兩款涼菜 :

味道係 甜甜地 辣辣地 又麻麻地

撈埋d麵嚟食 係又爽口又甜又麻又辣 好好味道
蒜泥白肉 「冇影相」

豬肉好淋好滑 有好多蒜蓉係面

三款熱食 :

酸菜嫩牛肉

川式回鍋肉

同平時食開上海果d唔同 呢度係有麻香嘅 好鬼有風味
泡椒肥腸

集合佐麻辣 酸香於一身 豬腸真係夠肥果種

一邊食又一邊流汗 好鬼過癮 d泡椒d油好正
炒菜係免費! 每台一碟送嘅!
飯係送嘅 仲係任添唔嬲
成台都係飯餸

2016-04-22 680 浏览
朋友小美從日夲回來, 她最愛辣,我一於帶她到四姐川菜吃私房菜!我們点了兩味頭盤,分別是重慶口水雞,嘩口水雞夠辣,而且雞真的很新鮮,雞的鮮味十足!酸辣青瓜是我的最愛,酸辣汁剛好而青瓜很爽口,咬落脆卜卜!水煮牛肉是川菜的始組,牛肉有一点辣, 剛好把牛肉的鮮肉味帶出來,而且份量也不欺場,滿滿的一盤!重頭戲是酸菜魚,魚肉得厚身, 重要的是一點骨都没有,而且咬口十分軟,很滑很香,加上酸菜酸酸辣辣的,令魚肉更满截鮮甜!我們祇点小的,竟然份量也很足!四姐川菜除了做出好味,也做出濃濃的誠意,令我和小美真的感受到了!
酸辣青瓜是我的最愛,酸辣汁剛好而青瓜很爽口,咬落脆卜卜!
2016-03-11
  • 酸菜魚
2016-04-22 720 浏览
糖醋里脊, 里脊炸至金黃酥脆,有著外脆內嫩的口感。淋上色澤紅潤的特製糖醋醬,甜中帶酸、香氣濃郁。味蕾穿過酸甜糖醋醬,咬下時愉悅酥脆的外衣,裡頭包覆細緻鮮嫩的里脊,慢慢在口中咀嚼散發出淡淡香氣, 酸酸甜甜的口味, 酸甜開胃, 令人垂涎三尺口水雞, 店員知我吾太食得辣, 所以辣油為我分開上, 好細心!口水雞呢個冷盤食物, 雞皮好脆,雞肉鮮嫩, 味道爽口不膩, 紅油香麻, 集合鮮味與麻辣, 無論是視覺上還是味道上,, 都係絕味享受四姐炒飯, 炒出口感乾爽,食起來粒粒分明的蛋炒飯, 帶淡淡的清新花香. 配搭冬菇及火腿, 口感酥脆, 為炒飯添增了層次感

2016-04-02
2016-04-22 725 浏览
呢間四川菜真係我食過最好食嘅香港四川菜,所以又來光顧,真係超掛住佢個涼麵,香辣口味完全擴散在口腔裡,辣得嚟又極具香味,忍不住一路辣一路食。口水雞唔會好辣,只有香味,容易入口,雞肉嫩滑又彈牙。糖醋排骨,味道偏甜,肉質似咕嚕肉,如果鍾意食偏甜口味嘅人非常適合。另外一定要叫就係辣子蝦,辛辣味道香濃,蝦非常脆身及乾身,食得出四川辣椒的味道。食四川菜一定要食水煮菜,而水煮魚亦是四川招牌菜式,魚肉嫩滑,吸晒水煮的精華,味道濃郁但又不會辣到入唔到口,很有麻香的味道。個套餐還包一碟青菜及白飯任食,每人三百蚊真係好抵食。
口水雞唔會好辣,只有香味,容易入口,雞肉嫩滑又彈牙。
個套餐還包一碟青菜及白飯任食,每人三百蚊真係好抵食。
2016-03-30
2016-04-21 2607 浏览
賣座的電影會有續集,但就是由同一批幕前幕後的團組主理,後來的水準往往不及前者,原因除了新鮮感稍遜外,可能是最好的已經奉上,次級就是次一級了!美味體驗如是,重臨不必著急,貪心嚐新,很大機會不及手本名菜,三個月後兩人再度光顧四姐,無奈味蕾無法再次大滿足,反而更加念舊。店子依然,今晚坐在房子內,面向櫃檯內一些仿古擺設。原來漲了價,相同的餐單上手寫更改了每位價錢至$320。二人同行,兩款涼拌及三款主菜,送青菜丶白飯及茶,沒有加一,依然合理。招牌四川涼麵  實在太好,未有想過離棄,無異議地大家皆決定重溫。豐富的辣椒醬,色澤深褐,炸至通透的辣椒及蒜已剝成蓉,真身難辨,混合了層層香料的汁醬,香辣並重,新鮮水份足;灑上蔥花,增美感及辛香。軟腍的幼麵,表面幼滑,非常掛汁,混合了辣椒醬,本來白白的外表像灑了太陽,變成古銅色。香辣的味道,並不霸氣,舌頭不受罪,嚐到香料的增次,啖啖滋味。涼拌木耳爽脆的木耳,是健康食品,因為吸力強,能把身體內多餘的血脂血糖吸走排出,正中下懷,有助解川菜紅油之膩。質地柔軟,爽脆濕潤,這一次,發揮本能,吸盡涼拌辣汁,辣而微酸,醒胃非常。泡椒鱔片上次吃過魚蝦,今晚嚐鱔,選材不俗,鱔片

店子依然,今晚坐在房子內,面向櫃檯內一些仿古擺設。

招牌四川涼麵
實在太好,未有想過離棄,無異議地大家皆決定重溫。

涼拌木耳

泡椒鱔片
上次吃過魚蝦,今晚嚐鱔,選材不俗,鱔片爽脆有彈性,厚切有口感,配以肥大泡辣及不少花椒,是一道偏麻的辣菜。

板栗炆雞
四川的家常菜,與我們粵東的栗子炆雞相比,明顯分別就是以紅油伴炆,但缺了麻辣香料,這個四川菜非常溫和,主要有辣椒的香,而只有少許辣椒的辣,轉轉口味,品嚐不同程度的辣菜,別有風味;可惜難免用雪雞材料,主角不鮮,胸肉亦有些嚡,醃味亦不豐富,整體一般而已。

萵筍紅燒鴨
煮過的萵筍,遠不及涼拌的爽脆清甜,質感腍了,而且被醬汁蓋過香甜;
四川紅燒汁果然含辣椒,配合份量不少的蒜片及生芫西同炆,亦是普遍做法,因為相信有助殺菌;鴨件不過不失,肉質堅實有嚼勁,皮薄而皮下脂肪極少,有預先醃味但又不能說非常入味!

青菜
辣汁開胃,我們添了白飯,其實飯亦有助解辣。

查看上次光顧的菜式,發現原來上次選的水煮魚及金湯牛肉皆含薯粉,怪不得今晚的份量疑似不及,我喜歡薯粉,下次再來,必選一款水煮菜色,而又更加明白,招牌水煮魚,始終都是你最好。

2016-04-19
3K
2016-04-21 657 浏览
天氣回暖潮濕、係時候食番D辣嘢祛濕、一想就想到四姐川菜。快快訂座否則一位難求、因地方不算太大。點過餐後、陸陸續續上菜、效律相當明快、服務又殷勤、不錯的敘會好地方。口水雞沒想像中辣。香辣的味道慢慢浸入口腔內迴盪、確實滋味。青椒皮蛋碎粒的青椒經醃製過、帶點甜。皮蛋份量不少、有獨特的香、還混入了蒜粒、一點都不覺辛辣、不錯的涼伴。川式椒鹽蝦蝦隻泡得乾身、沒油膩感。蝦頭有不少甘香蝦膏、蝦肉爽脆彈牙、非常惹味。酸菜魚魚塊入口嫩滑、酸菜入味、越食越起勁。泡椒田雞有濃烈黑胡椒的香氣、田雞肉鮮嫩多汁、值得推介。炒油麥菜食過多款辣味、要清清喉嚨、清炒油麥菜、鮮嫩爽口、確不錯。
天氣回暖潮濕、係時候食番D辣嘢祛濕、一想就想到四姐川菜。

快快訂座否則一位難求、因地方不算太大。

口水雞
沒想像中辣。香辣的味道慢慢浸入口腔內迴盪、確實滋味。
酸菜魚
魚塊入口嫩滑、酸菜入味、越食越起勁。
泡椒田雞
有濃烈黑胡椒的香氣、田雞肉鮮嫩多汁、值得推介。
炒油麥菜
食過多款辣味、要清清喉嚨、清炒油麥菜、鮮嫩爽口、確不錯。
炒油麥菜
2016-04-05
2016-04-20 576 浏览
我的朋友很喜歡吃川菜,今天我約了他吃晚飯,特意選了一間比較特別的川菜館。四姐川菜位於銅鑼灣禮頓中心附近,地點不算很難找。升降機門打開時,正正對著寫有餐廳名字的牌匾,左手邊便是餐廳正門。一入大門,店員馬上懇切的出來招待我們,我們被領到一個較為清靜的角落坐下,在我們背後和側邊都有大玻璃窗,感覺很開揚。室內環境十分整潔,裝潢以啡色和灰色為主,給人沉穩柔和的感覺。餐具是很漂亮的仿青花瓷,筷子尾端還刻了可愛的小魚兒!這裡點菜是填order紙的,店員細心的為我們解釋,每位收費是320元,可以按人數選菜餚數目。我們二人,可以選兩款涼菜和三款熱菜,另外加送一碟炒油麥菜。白飯也是隨餐附送的,但怕我們吃不完,所以會待我們確認才送上。如果不夠吃,可以加點菜餚,涼菜每碟60元,熱菜100元。涼菜我選了最喜歡的蒜泥青瓜,我朋友其實不喜歡青瓜,所以另一款涼菜我們選了他最喜歡的青椒皮蛋。至於熱菜,我們選了川式宮保雞丁、糖醋里脊和三鮮鍋巴。蒜泥青瓜份量不少!我最喜歡青瓜爽脆的口感,涼涼的很清爽,蒜泥汁很香,帶少少酸味和很濃的蒜香,真是開胃良品。我朋友原本不喜歡青瓜的味道,但也被蒜香吸引而吃了好幾塊青瓜。青椒皮蛋青椒皮
蒜泥青瓜

青椒皮蛋

青椒皮蛋上菜時,我們都奇怪「青椒在哪?」只見皮蛋上有蒜泥和一粒粒的調味料。當我們把皮蛋放入口中,竟嘗到一陣青椒香味,原來那些一粒粒的是青椒籽。青椒籽有著清淡的青椒香味,但又沒有青椒那種臭青味。可惜皮蛋的蛋黃不是糖心的,但也夠香滑,蛋白部分則很彈牙,整個皮蛋有做到入口即溶的口感。

川式宮保雞丁

川式宮保雞丁滿滿的舖上了紅色的辣椒,賣相很吸引。我先吃了一塊雞肉,入口時有點甜甜的,似乎不辣?但當我吞下雞肉時,辣味便由食道湧上舌頭,然後我感覺到我的舌頭麻掉了,連忙吃幾片青瓜清一下辣味。後來我們發現,只要把這道菜放涼了,麻辣感覺就不會如此強烈,可以盡情的享受又甜又辣的味道了。

糖醋里脊
糖醋里脊是採用較瘦的豬背肉作成,肉質很柔軟彈牙,完全不會肥膩。炸過的表皮脆脆的,整體口感外脆內軟。醬汁則酸中帶甜,令人食慾大開。

三鮮鍋巴
三鮮鍋巴上菜時是分開鍋巴和湯汁的,服務員在我們面前把湯汁倒到新鮮炸好的鍋巴之上,瞬間發出「沙」一聲,然後冒出熱騰騰的白煙,極盡聽覺和視覺的享受。服務員為免我們被燙到,特意在下面加多一個碟子,真是很貼心的服務。湯汁有點油膩(這也是川菜的特色),但幸好它是蕃茄味的,微酸的味道可以中和一下肥膩感。鍋巴很薄,很脆,我覺得無論沾醬或者不沾醬也都很好吃。
另外配料還有午餐肉、蒿筍、黑木耳、魷魚等。午餐肉很軟滑,基本上可以不用咀嚼。蒿筍和黑木耳則很爽口。魷魚很軟滑彈牙,肉質不會韌,味道也夠鮮味。
油麥菜
贈送的油麥菜是以少許蒜蓉清炒的,油麥菜很新鮮,味道較清淡,帶少少蒜香。由於熱菜全都較濃味,這種較清淡的菜就能幫忙清一下口味。
由於我們坐在餐廳較裡面的角落裡,服務員在我們用餐期間每隔一段時間就會過來看看我們,感覺他們的待客之道是十分認真的。

這餐飯整體來說真的十分美味,對服務態度我們也很滿意,只是我們覺得食物份量多了點,幸好我朋友的胃口較大才不至浪費。如果是胃口較小的顧客,可能要考慮把吃剩的食物打包回家了。
  • 青椒皮蛋
2016-04-19 392 浏览
愛辣的一聽到有得食辣不知幾開心終於擇好日子就同辣朋友一齊相聚地點唔算難找係禮頓中心後面碗具都精美仲有有圖有真相的MENU,等大家唔知嗰款餸係點嗰陣都有得參考一下兩個人可以揀兩款涼菜,三款熱菜四川涼麵麵有咬口,不會淋身食完碟底都係乾身,隔水隔得清醬汁,放上枱嗰陣就已經聞到麻麻辣辣的香味朋友見到呢味就已經話無來錯食飯醬汁會有酸菜跟辣醬配合得好好辣中帶少少酸,而酸不會搶掉辣的味道而辣就算係小辣喜歡樣樣都辣到噴火既朋友就要同店員講一下啦重慶口水雞雞肉夠滑,就算係雞胸都夠滑醬汁充滿複雜的味道薑、芹菜、黑醋、蒜、辣油、花椒、麻椒幾味於一雞食完雞不知幾想叫碗白飯撈汁但驚之後食唔曬無謂浪費,食埋其他先川式椒鹽蝦呢個係唔辣的但係椒鹽緊緊黏住蝦殼入味蝦肉爽口彈牙如果個殼可以再脆身一點連殼食就好啦~~~~ 而蝦腸亦都起出唔駛自己挑腸 到招牌水煮魚啦~遠遠就已經聞到一大陣辣味乾辣椒鋪滿整個鍋面,見到都流口水建議大家先食底的魚肉,等鋪面的魚肉可以吸收更多的汁先食  另外,信義妹之前食過好多唔同店的水煮魚四姐的魚確實出色,完全無骨之前食開每次都要挑骨,或者食時要格外小心避免食到骨四姐的魚無骨令到大家可以繼續暢所欲
愛辣的一聽到有得食辣不知幾開心

終於擇好日子就同辣朋友一齊相聚

地點唔算難找係禮頓中心後面
碗具都精美

兩個人可以揀兩款涼菜,三款熱菜

四川涼麵

麵有咬口,不會淋身

食完碟底都係乾身,隔水隔得清

醬汁,放上枱嗰陣就已經聞到麻麻辣辣的香味

朋友見到呢味就已經話無來錯食飯
醬汁會有酸菜跟辣醬配合得好好

辣中帶少少酸,而酸不會搶掉辣的味道

而辣就算係小辣

喜歡樣樣都辣到噴火既朋友就要同店員講一下啦
重慶口水雞

雞肉夠滑,就算係雞胸都夠滑

醬汁充滿複雜的味道

薑、芹菜、黑醋、蒜、辣油、花椒、麻椒幾味於一雞

食完雞不知幾想叫碗白飯撈汁

但驚之後食唔曬無謂浪費,食埋其他先

呢個係唔辣的

但係椒鹽緊緊黏住蝦殼入味

蝦肉爽口彈牙

如果個殼可以再脆身一點連殼食就好啦~~~~
而蝦腸亦都起出

唔駛自己挑腸
到招牌水煮魚啦~

遠遠就已經聞到一大陣辣味

乾辣椒鋪滿整個鍋面,見到都流口水
建議大家先食底的魚肉,等鋪面的魚肉可以吸收更多的汁先食

另外,信義妹之前食過好多唔同店的水煮魚

四姐的魚確實出色,完全無骨

之前食開每次都要挑骨,或者食時要格外小心避免食到骨

四姐的魚無骨令到大家可以繼續暢所欲言

魚肉夠滑,沾滿辣汁後更加刺激神經
鍋底會有大豆芽,跟粗身薯粉

大豆芽跟薯粉吸收了醬汁更惹味
金湯牛肉

點呢個係因為係街外的店少見到

所以一試

呢個係最驚喜的一味,亦都最想再食多次的一味

湯底:帶泡椒酸辣,有濃郁的蒜味

牛肉:唔韌無筋香嫰

內裡亦都有幼薯粉,撈湯食一流
蒜蓉炒油麥菜

無青味,一點都唔油

對於食完一輪辣味,

呢味確實可以為大家清清味蕾

每枱都會送一碟
食完發現,欠缺少少甜品

如果可以有甜品選擇就更好啦

店雖然不大,但座位寬敞,坐得舒適

地址:銅鑼灣耀華街3號百樂中心10樓

2016-04-17
  • 金湯牛肉
2016-04-19 495 浏览
以前喺深圳食過正宗川菜, 感覺係好油同好多紅辣椒好辣. 相比之下, 今次四姐川菜改良咗迎合香港人口味, 唔會好油好辣.餐廳免茶免加一, 但杯茶絕對唔欺場, 唔苦唔澀有茶味, 入口溫馴, 比起好多要收茶錢啲茶好好多.四川凉麵份量頗大, 幼麵爽滑冇咩味道, 最適合配上既咸又香辣醬料.蒜泥白肉豬肉肥瘦適中, 加上香蔥蒜頭辣椒醬, 食落爽口唔係好辣.酸辣土豆絲火喉炒得好好, 做出嚟爽口唔會變粉.酸菜魚魚肉用咗龍利柳, 冇骨厚肉, 嫩滑可口, 酸菜中夾雜青辣椒碎, 唔覺意食中都會好辣.四姐炒飯配料有類似欖菜雞蛋火腿香蔥, 炒得非常乾身, 食完碟底冇油, 好耐未食過炒得咁好嘅炒飯.四姐川菜絕對可以再encore.

四川凉麵
蒜泥白肉
酸辣土豆絲火喉炒得好好, 做出嚟爽口唔會變粉.
酸辣土豆絲
四姐炒飯
四姐川菜絕對可以再encore.
2016-04-09
四川凉麵
蒜泥白肉
酸辣土豆絲
2016-04-17 427 浏览
最近天氣開始變熱,但依然不減我鐘意食辣嘅熱情,今晚去四姐川菜食川菜,川菜以麻辣出名,四姐川菜更系之前就聽講口碑幾好,所以決定今晚去踩場試下味道如何,我地去得早,所以唔等位。一入門口就見用毛筆寫嘅餐廳名,感覺好有FEEL,既然食川菜,當然系首先重慶水煮魚喇,都幾大盤,魚片切得比較切得唔薄唔厚,幾大件,魚片分量都算多,鋪滿左辣椒,開頭仲以為會好辣,但入口又覺得魚肉辣得剛剛好,辣中帶麻,越食越想食,水煮魚配菜都夠多啊,酸菜麻辣味都好好食。不得不贊呢個口水雞,涼菜配麻辣本嚟就系一個好搭配,再加呢間餐廳麻辣做得正宗,雞肉材質好,賣相都唔錯,冰涼涼嘅雞肉,再蘸D汁,系我想要果種味,辣得停唔到口。之前去四川食過一次當地嘅凉麵,一直念念不忘,無淋過系度都可以食返果種味道,味道好正宗,麵質又靚,凉麵最重要當然系果D醬料喇,同樣都系秘制辣醬,好好味。其他小菜做得都幾好啊,乾扁四季豆同肉沫土豆絲都幾好味,今晚點嘅菜都覺得好好食,好正宗,下次再嚟試下其他菜。
2016-04-13
2016-04-17 400 浏览
di今晚阿童木同佢嘅boy friend帶埋我一齊嚟四姐川菜食野,做翻次四川人~~~ 因為佢個boyfriend系正宗嘅四川人,屬於無辣不歡,不過我就唔得啦,唔系好食得辣,為咗陪佢地兩個人,唯有頂硬上啦 食之前真係好驚食完之後會好熱氣,而且好驚會爆好多暗瘡.....睇完份menu之後發覺真係有好多嘢食吖,原嚟仲可以根據自己嘅喜好嚟選擇辣嘅程度,當然我絕對要揀超級少辣!!!水煮魚,少辣對於我嚟講啱啱好,唔好睇佢好似成煲都系辣油咁,其實入邊嘅魚肉唔會好辣,而且味道仲好香,魚肉好嫩,魚骨有啲多~萵筍紅燒鴨,辣到我出曬大汗啦,唔搵翻兩支凍飲覺得自己會die~~~涼拌木耳,應該算系涼菜嚟嘅,木耳好爽,如果系普通嘅蒸木耳反而覺得無咁好食,要加翻些少辣醬撈嚟食味道會更加好!! 鱔魚片就算少辣我都覺得頂唔順,不過阿童木佢地兩個就食得好開心,其實味道就唔差,雖然好辣,不過都系會忍唔住再食多塊!
2016-03-25
2016-04-10 808 浏览
今天突然想食下辣野,同事話lee邊附近有間川菜館喔,于是拉埋佢同我一齊去試下味,來到發覺都幾旺下喔,我哋懶得獨樣研究,于是問老板有無好介紹,佢見我哋兩個人就推介咗一個經濟實惠嘅兩個套餐,里面有:川式椒鹽蝦、青椒皮蛋、蒜泥白肉、青菜豆腐湯、糖醋里脊,我哋覺得都唔錯就試下。Lee度嘅擺設同埋食具都好有中國味特色,古典優雅,菜式睇上去也簡約精致,坐落之后都覺得幾放松咖。先試下川式椒鹽蝦,原只大蝦,肉質鮮嫩口感香辣,我哋食一碟蝦已經飲咗兩大杯水了。涼拌青椒皮蛋味道都唔錯,皮蛋很爽身,唔會有濕噠噠嘅感覺,不過食多咗就有d咸。Lee個時候飲青菜豆腐湯就巖曬喇,清淡鮮滑嘅豆腐令人驚喜,涼拌蒜泥白肉麻油辣味稍微失色咗少少,不過白肉肉質都還算爽嫩。糖醋里脊比較粵菜了,酸酸甜甜,蘇香肉嫩,我哋食得lep lep脷,足足餸咗成碗飯,2個人食到漲曬肚先食到7、8成,睇來我哋戰斗力仲有待提高喔,哈哈!
2016-03-25
2016-04-10 79 浏览
對於以前勁怕辣既我,黎左呢度開始有左新挑戰。。四姐川菜有分涼菜和熱菜,指凍食同煮過加熱後既送菜,涼菜點了重慶口水雞,雞肉鮮嫩,,有辣既感覺五香鹵牛肉,五香粉散在乾身既牛肉上,食之前要確保每片牛肉都沾有足夠既五香粉先好放入口,如果唔係無乜味。。。到熱菜,點了2送1湯,白飯任添!蕃茄蛋花湯,足料到爆,新鮮一個個既蕃茄加上蛋花,啖啖都好蕃茄,一鍋都係蕃茄紅色的湯,感覺飲落好健康。。 川式椒鹽蝦一碟 6隻既大蝦,去殼後,每隻都有明顯既椒鹽味道,食到上左引。。。麻婆豆腐望落去好多辣油,實質唔會過辣,好彩唔食得辣既我都食到,豆腐好滑,用黎送飯一流。。最後老闆加送左一碟蒜香炒菜比我地,免費既居然最好食哈哈! 蕃茄蛋花湯川式椒鹽蝦麻婆豆腐重慶口水雞五香鹵牛肉
對於以前勁怕辣既我,黎左呢度開始有左新挑戰。。四姐川菜

有分涼菜和熱菜,指凍食同煮過加熱後既送菜,

涼菜點了

重慶口水雞,雞肉鮮嫩,,有辣既感覺

到熱菜,點了2送1湯,白飯任添!

麻婆豆腐

最後老闆加送左一碟蒜香炒菜比我地,免費既居然最好食哈哈!

蕃茄蛋花湯

試食活動
  • 川式椒鹽蝦
  • 重慶口水雞
2016-04-02 1141 浏览
上次吃過四姐覺得幾好,有日朋友話看到我的食文,就想去試下四姐,我打電話book抬,以前一直覺得四川菜只有麻辣,對我這個不愛麻辣旳人 有些小抗拒,後來,知道四川菜可以揀不是麻辣,我今次同朋友來吃四姐川菜,朋友為了相就我的口味,在點菜時揀不辣菜色,今次點了京都骨/土豆絲/炒菜,京都骨味道酸酸甜甜十分開胃,炒菜心又不會太油膩,土豆絲上次吃過覺得好吃,今次再叫 ,四姐有一定水準,今次再來冇失望,服務依然好好 ,環境亦都幾好味道:打破以前給我的印象,川菜一樣可以好健康,四姐整出來菜色又不會太咸,整體幾好吃環境:地方十分舒適~;服務:今次是第二次來,依然幾好

環境:地方十分舒適~;

服務:今次是第二次來,依然幾好
2016-01-02
  • 蒜泥白肉