2019-10-03 577 浏览
口水鸡辣汁非常入味鸡件鲜嫩,冰爽,夏天做前菜一流夫妻肺片,用料新鲜咬落去弹牙,即系唔喺隔夜或者差嘅内脏三种材料非常均一,唔会出现不平均嘅情况好满意😊四川辣子鸡,分量充足好怕有啲餐厅油大火大得制令到啲鸡粒缩水又乾又硬,但系呢间唔会外脆内里都喺非常嫩滑辣椒爆炒之後非常香,而且唔喺话特别辣喺个样吓人少少招牌水煮鱼Best of all用好嘅龙利柳切块,所以无骨连埋底嘅芽菜同宽粉一齐放入口真系正道爆炸鱼块香嫩入味,淡淡清香(绿色同红色花椒都有)真系想encore多十万个回合呀乾煸四季豆唔会煸到燶晒索晒油肉沫咸咸der先可以中和翻青菜嘅淡味攞啲肉沫捞饭就一流啦家常油麦菜食左咁多重口味嘅野之後梗喺要有啲青菜轻轻个口正呀,新鲜爽口

口水鸡
辣汁非常入味
鸡件鲜嫩,冰爽,夏天做前菜一流

夫妻肺片,用料新鲜
咬落去弹牙,即系唔喺隔夜或者差嘅内脏
三种材料非常均一,唔会出现不平均嘅情况
好满意😊

四川辣子鸡,分量充足
好怕有啲餐厅油大火大得制令到啲鸡粒缩水
又乾又硬,但系呢间唔会
外脆内里都喺非常嫩滑
辣椒爆炒之後非常香,而且唔喺话特别辣
喺个样吓人少少

招牌水煮鱼
Best of all
用好嘅龙利柳切块,所以无骨
连埋底嘅芽菜同宽粉一齐放入口真系正道爆炸
鱼块香嫩入味,淡淡清香(绿色同红色花椒都有)
真系想encore多十万个回合呀

正呀,新鲜爽口
题外话/补充资料: 记得只可以pay cash
2019-09-19
2019-08-31 796 浏览
水煮牛肉的牛肉放了好多嫩肉粉,吃起来滑滑的,有点恶心。肉放了不少,吃了几口是在无法下咽。鱼香茄子酸的也怪怪的,很难吃,茄子炸的不到火候。糖醋里脊的糖醋汁也难吃,不够粘稠,用的原料不好。只有凉面还是不错的。四季豆也不错。整体水平下降了,是换厨师了吗,还是换老板了? 以前在湾仔的四姐吃,偶尔还跟四姐聊两句。但这次在铜锣湾体验真的很差。中午去过几次,中午比晚上好,菜品反而做的仔细,晚上号称私家菜,我认为应该叫农家菜。
只有凉面还是不错的。四季豆也不错。
  • 招牌四川凉面
2019-07-16 1456 浏览
每位$340不包饮品,价钱还可以但絶对唔算抵⋯⋯因为🙈🙈招牌嘅水煮鱼🐟用嘅竟然系鲶鱼柳果类嘅鱼,咁嘅价钱最基本俾条鲩鱼,大鱼果d都无理由系雪藏鱼😫完全无口感,毛血旺仲好过d鱼小小,但都未算得上精彩😅凉拌小面🍜个人觉得算最好味个泡椒炒鳝呢🤣硬到呢吓亲............最重要系🙈🙈服务态度都叉,得一个姨姨较为好🙈🙈咁点值d个价呀😫😫
每位$340不包饮品,价钱还可以但絶对唔算抵⋯⋯因为🙈🙈
凉拌小面🍜个人觉得算最好味
个泡椒炒鳝呢🤣硬到呢吓亲

2019-07-16
2019-07-14 1091 浏览
菜单上辣与唔辣的菜式各半无论你食辣定怕辣一样可以来食啊依人数建议叫几多样餸再根据人数定份量但放心碟头系偏大 一定够食我们一行9人就叫了5样凉菜同8样主菜超级推介招牌四川凉面 💯好惹味的酱汁辣度系慢慢渗出来幼面面质爽弹挂汁一流 真系会食上瘾的凉面另一个前菜夫妻肺片 同样出色辣油够哂刺激味蕾薄片牛肉同牛肚爽得来有咬口重庆水煮鱼 当然必叫鱼超级嫩滑 辣味虽刺激但唔会过抢里面的薯粉先系精髓好阔好厚身超烟韧有嚼口 沾满个汤汁 好正唔食辣的朋友可以食酸菜鱼大量酸菜咸酸味平衡得刚好里面的粉丝索哂汁 同样美味土豆丝 都系我至爱之一劲爽脆再配青椒份外清爽
菜单上辣与唔辣的菜式各半

招牌四川凉面
夫妻肺片
重庆水煮鱼
2019-06-27 1191 浏览
好锺意食辣野嘅我,平时都唔系咁易搵到人同我一齐食辣野,尤其系麻辣呀,水煮鱼呢类呀。看似好辣嘅食物,朋友们听到都唔敢试。有日同个朋友倾开,佢话有间水煮鱼好好食,系佢食过最好嘅!难得搵到知音人,一於叫佢带我去试下啦。Lunch无得book位,唯有早d出发。我地由中环搭地铁去食lunch,时代广场出口出,行5mins就到。去到大约12:45pm,入面都已经好多食客了。间餐厅系私房菜嘅格局,环境都唔错。水煮鱼,好香!!!唔似其他水煮鱼咁只系得个辣字同一浸油,呢个系好有香味,同油唔多!锺意食辣野嘅真系要尼试下!招牌四川凉面,辣得好正炸子虾,好脆好惹味!呢间餐厅,已经变左我同呢位朋友定期都要尼食嘅餐厅!

招牌四川凉面,辣得好正

炸子虾,好脆好惹味!

呢间餐厅,已经变左我同呢位朋友定期都要尼食嘅餐厅!

• 招牌重庆水煮鱼
2019-06-04 1327 浏览
在香港的确难找正宗川菜。这里像私房菜形式,菜式按人头收费,跟朋友两位用餐可选2款凉菜+3款热菜,每位$340全包,价钱合理。凉菜:🌶蒜泥白肉🌶重庆口水鸡热菜:🌶招牌重庆水煮鱼🌶重庆辣子鸡🌶泡椒肥肠菜式望落很多辣椒,但其实并不是太辣,吃惯辣的朋友一定可以接受。必点招牌水煮鱼,鱼很滑,啖啖肉而且不用担心鱼骨,以寛粉作配菜,简直是精华所在,吸了辣汁非常入味。另外,白饭是任点的,由於所有菜式也十分开胃,有可能会令你吃上几碗饭架!

凉菜:

🌶重庆辣子鸡

🌶泡椒肥肠

• 招牌重庆水煮鱼
2019-05-27 888 浏览
钟意吃辣葛我只要见到辣嘢,眼睛就已经系度闪啦,只要闻到辣味,唾液就已经搏命分泌啦!无辣不欢,晚饭时间带上男朋友来到位於铜锣湾葛四姐川菜Sijie Sichuan Restaurant一齐撑台脚;点上一份重庆水煮鱼同埋泡椒嫩牛肉外加2碗米饭;鱼片同牛肉葛份量够足,鱼片够滑又无鱼腥味,试一淡滴汤底,辣辣地感,混饭好好吃!牛肉又够嫩辣,连连感叹好吃之余,简直停唔到口,而且店内服务热情周到!价钱都算合理葛,挂得吃忘记拍美食照了,好满足葛一餐饭晚饭!值得推荐!
2019-02-22 2059 浏览
工作日的时候和同事去,在时代广场附近,十楼,位置不算太多,一点多也没有坐满,中午是点菜,不是340一位,价格实惠,两个人吃了不到400,虾还算蛮新鲜,鸡脆骨味道不错,份量少,不喜欢吃麻婆豆腐,同时喜欢吃豆腐
2019-02-10 2090 浏览
呢一日约咗大学同学食饭,朋友想食四川麻辣嘢,又咁啱突然醒起之前因爲无订位而摸过门钉既四姐川菜,今次好醒目做一日就打黎book。就算book咗位都要等左三个字先有得入,但等待系绝对值得㗎。呢度既收费主要系接人头,人愈多可以叫既野食都可以愈多款,人头收费每位340,我地有三个人,所以可以带两个两菜三至四个热既主菜,店家仲会送一碟青菜俾我地,再加白饭任装。凉菜我地要左蒜泥白肉,个汁好正,带到出黎好香令人上瘾,好开胃,腩肉肥瘦分明 呢度其中一样名菜 — 四川凉面系店员推荐必嚐面质爽口弹牙,加埋个汁成件事好夹,对令人食唔停架!糖醋里脊,肉质爽口,炸得香脆,炸粉唔厚,食左咁多辣野系时候中和下。辣子肥肠,唔好睇咁多辣椒🌶️,食落唔算好辣,而且肥肠好香,搞到我地系咁话好味好味呀!终於到我哋嘅主角上场,期待已久嘅酸菜鱼鱼质好滑好入味,个底仲有好多粉丝同芽菜,再加埋个汤,真系好鬼死好味,饱到爆呀!份量又够大份,绝对唔欺场架呢个送上得太迟,大家个胃同心❤️已经俾酸菜鱼攻占左,好随便食左两旧咋,但都好好味既。佢地仲好好,会送个青菜俾我地,虽然唔辣但都炒得好好味。其实有咁多野食,我地三个女仔又点会食得晒呢,为左唔浪

蒜泥白肉

呢度其中一样名菜 — 四川凉面
系店员推荐必嚐

面质爽口弹牙,加埋个汁成件事好夹,对令人食唔停架!

糖醋里脊

辣子肥肠

酸菜鱼

终於到我哋嘅主角上场,期待已久嘅酸菜鱼

泡椒炒牛肉

炒土豆丝

佢地仲好好,会送个青菜俾我地,虽然唔辣但都炒得好好味。

其实有咁多野食,我地三个女仔又点会食得晒呢,为左唔浪费食物就唯有又食又拎啦😂

总括黎讲,店员好友善会真心推荐佢地觉得必食既野俾你,又会同我地倾下计,令人觉得其实香港人都可以好亲切同埋好客架!呢间私房菜好高质

我下次会再试其他架

蒜泥白肉
糖醋里脊
辣子肥肠
泡椒炒牛肉
炒土豆丝
  • 招牌四川凉面
2019-02-04 1241 浏览
Simply the best Sichuan restaurant in Hong Kong (out of those I’ve tried). Even those of my friends who cannot tolerate spicy and are sceptical about Chinese food in general, massively enjoyed eating here and have been coming back for more. They manage to create that exact level of spiciness that brings a nice Sichuan feel into the dishes, but doesn’t kill your tastebuds. Sijie restaurant is also very concistent, every time I dine there the quality of food is top. My absolute favourite though ar

Sijie restaurant is also very concistent, every time I dine there the quality of food is top. My absolute favourite though are spicy cold noodles (四川拌凉面), dry-cooked string beans (干煸四季豆) and fish-flavoured eggplant (鱼香茄子). Steamed chicken with chilli sauce (口水鸡) is very tender, and chilly oil is so aromatic, yet not too spicy.

Love the place, highly recommend to those who’s looking to change their mind or their friends’ mind about Sichuan food.
2019-01-30 1188 浏览
这两年香港多了好多食辣嘅选择,遍地重庆火锅,所以好久都冇来四姐了。四姐应该系我系香港食的第一家地道川菜,彼时它仲系湾仔某住宅楼上嘅私房菜,到後来开了铜锣湾分店,湾仔也搬迁了,一直都有帮衬。今天因为老公挂住这里的四川凉面,所以特地上来食。午市人不多即刻有位。四川凉面一如既往的优秀,有尝试自己在家整,但就是没有那种味道,也未曾系其他铺头食过。辣子鸡,鸡肉比较小块,所以炸的好够味水煮牛肉,如果有宽粉就更好了红油抄手,一般,汁水太咸莴笋炒肉丝,不辣之选,不油,不过不够脆
四川凉面一如既往的优秀
辣子鸡,鸡肉比较小块,所以炸的好够味

水煮牛肉,如果有宽粉就更好了
红油抄手,一般,汁水太咸
莴笋炒肉丝,不辣之选,不油,不过不够脆
辣子鸡
水煮牛肉
红油抄手
辣子鸡
水煮牛肉
2019-01-28 629 浏览
成日都有机会出差嘅我,好少喺香港特登食水煮鱼啊,麻辣啊呢啲菜色,总系觉得喺大陆食反而又唔贵又好味又正宗,之前有朋友约食饭你去四姐,点知嗰日唔舒服冇去到,啲人突然间心血来潮好想食水煮嘅菜式,两个样就中左去四姐。其实两个人根本就唔应该去四姐,因为佢啲菜式太丰富同埋太大碟,人头三百几蚊一个人,你话佢贵又得,你话佢抵有得,我自己就觉得佢绝对超值,开开心心食一餐,食唔晒就打包返屋企继续食。一坐低打开张餐单,就决定要食佢嘅招牌凉面,朋友上次食过,念念不忘,凉面最紧要够冻,够爽口,酱汁够辣得黎够轻身,小小酸多多辣,一啖接一啖,完全停唔到口。另外叫咗个凉菜口水鸡,鸡肉够嫩,口水鸡嘅辣汁做得啱啱好,咁不过佢嘅风头已经比凉面抢过咗。水煮鱼,平时唔锺意食鱼嘅我今日都食咗好多,因为佢系用龙利,食落啖啖肉冇腥味,汤汁够多,佢唔算太麻,但系真系好香,喺煲底嘅薯粉同埋大豆芽食到我哋好开心,又系肠过左另外一个主菜嘅风头。我叫咗酸菜牛肉,原本我唔知道佢系一个汤,但系咁仲好,因为需要唔辣嘅汤,中和下全部都系辣嘅菜式,牛肉够嫩滑,酸菜够酸同埋爽口,大大块,好好味。最後一个主菜叫咗莴笋炒鸭,饱到完全食唔落,成为咗第二日屋企嘅

水煮鱼,平时唔锺意食鱼嘅我今日都食咗好多,因为佢系用龙利,食落啖啖肉冇腥味,汤汁够多,佢唔算太麻,但系真系好香,喺煲底嘅薯粉同埋大豆芽食到我哋好开心,又系肠过左另外一个主菜嘅风头。我叫咗酸菜牛肉,原本我唔知道佢系一个汤,但系咁仲好,因为需要唔辣嘅汤,中和下全部都系辣嘅菜式,牛肉够嫩滑,酸菜够酸同埋爽口,大大块,好好味。最後一个主菜叫咗莴笋炒鸭,饱到完全食唔落,成为咗第二日屋企嘅主菜,鸭件唔油,莴笋鲜甜爽口,完全冇谂过可以有咁样嘅组合。

仲有一碟炒得好好味嘅新鲜蔬菜!

简单啲讲,好抵又好味。
2019-01-24 397 浏览
今日同朋友经开铜锣湾,本人钟意食辣野,於是上OpenRice search 下睇下附近有咩川菜食,见到原来百乐中心成栋大厦都有好多野食,今次试既系叫四姐川菜,喺15楼。 一入到去都几full, 好彩前一晚有book定,唔系应该要等位,我地见到都几多外国人泥食,环境算几有特色。我地两个人一於叫个二人餐,前菜选两份,要左招牌四川凉面同小食既凉拌木耳。一上碟,老板娘有帮我地介绍同捞埋,话一定要捞晕个辣汁先够正。果然一试,个辣汁岩岩好,唔会好辣,同个凉面一齐食一流!之後主菜要左个水煮鱼,糖醋猪柳同酸辣土豆丝。由於朋友食唔到太辣,要左bb辣。个水煮鱼份量劲多,鱼滑又无骨,仲有大量芽菜同薯粉喺粉,真系好好味!个糖醋猪酸酸甜甜咁,好开胃,送饭一流!另外个土豆丝好够获气,啲薯仔够爽口,最後原来仲有碟菜送反,真系食到饱哂!一定会再泥试埋其他款式!
2019-01-18 452 浏览
十一月有朋自约我黎四姐食川菜一试次下觉得好好味👍🏻於是乎,相隔两个月,我约其他朋友黎试😆二人可以叫两凉三热,再加送既炒菜一碟其实真系好丰富所以我同朋友都叫多一个菜,太多肉怕太漏。四川凉面啲面嘅软硬适中,虽然睇落冇乜餸得啲酱但系原来啲酱先系系最重要嘅,将酱同面捞埋一齐望落食指大动,食落停唔到口👍🏻👍🏻👍🏻口水鸡好够味,啲肉唔鞋,又唔会太辣好岩香港人既口味🤩咕噜肉啖啖肉,热辣辣,食落口够滋味😋份量都唔少酸酸地,都几开胃😁莴笋炒肉丝莴笋清清脆脆,最岩食搭啲浓味既餸一齐食虽然有啲红椒,不过唔辣,清下味就最正👍🏻主角登场!!!水煮鱼睇到都流口水,啲鱼肉好滑,个汤够咪入面仲有扁红薯粉 my 飞佛🤤🤤🤤原来佢既水煮鱼拎过奖架👍🏻👍🏻👍🏻餐厅送既炒菜,清清地,味道都唔错,唔系hea架🤣总体黎讲,食得好滋味,两个女仔食到肚都圆埋如果份量有得拣细份会更好🙈
十一月有朋自约我黎四姐食川菜
一试次下觉得好好味👍🏻
於是乎,相隔两个月,我约其他朋友黎试😆

二人可以叫两凉三热,再加送既炒菜一碟
其实真系好丰富
所以我同朋友都叫多一个菜,太多肉怕太漏。

四川凉面
啲面嘅软硬适中,虽然睇落冇乜餸得啲酱
但系原来啲酱先系系最重要嘅,将酱同面捞埋一齐
望落食指大动,食落停唔到口👍🏻👍🏻👍🏻

口水鸡
好够味,啲肉唔鞋,又唔会太辣
好岩香港人既口味🤩

咕噜肉
啖啖肉,热辣辣,食落口够滋味😋
份量都唔少
酸酸地,都几开胃😁

莴笋炒肉丝
莴笋清清脆脆,最岩食搭啲浓味既餸一齐食
虽然有啲红椒,不过唔辣,清下味就最正👍🏻

主角登场!!!
水煮鱼
睇到都流口水,啲鱼肉好滑,个汤够咪
入面仲有扁红薯粉 my 飞佛🤤🤤🤤

原来佢既水煮鱼拎过奖架👍🏻👍🏻👍🏻

餐厅送既炒菜,清清地,味道都唔错,唔系hea架🤣

总体黎讲,食得好滋味,两个女仔食到肚都圆埋
如果份量有得拣细份会更好🙈
2019-01-11 514 浏览
朋友提议上黎四姐川菜食晚饭,预早几日book左枱。星期四6:30pm上到去,慢慢开始多人。七点半有人walk in,但已经无晒位。建议趁早book定位比较好喺铜锣站A出口行过两条街,搵百乐中心就系一出lift左边系入口每人$340,因为两个人,所以有两款凉菜,三款热菜。摆设系中式既,有热茶饮,啤酒汽水另外加钱凉菜叫左招牌四川凉面好食,佢既辣系麻麻地,面系幼面,好弹牙另一款叫左口水鸡鸡好滑,佢个酱都好惹味。本身唔太食得辣,但可接受,饮番罐王老吉就得热菜首先叫左酸菜鱼佢大盘,菜好滑,份量好多,有埋粉丝,酸菜,好饱另一款系泡椒嫩牛肉牛肉真系好嫩,好滑,好好食最後一味,系糖醋里脊。肉好新鲜喎
喺铜锣站A出口行过两条街,搵百乐中心就系
一出lift左边系入口

凉菜叫左招牌四川凉面
好食,佢既辣系麻麻地,面系幼面,好弹牙

另一款叫左口水鸡

热菜首先叫左酸菜鱼
佢大盘,菜好滑,份量好多,有埋粉丝,酸菜,好饱

另一款系泡椒嫩牛肉
牛肉真系好嫩,好滑,好好食

最後一味,系糖醋里脊。肉好新鲜喎