2020-10-17 0 浏览
其中一道菜泡椒炒牛肉上菜後,我地见唔到有泡椒,於是问女店员系唔系上错,後尾男店员过来,口罩拉低喺颈,同无戴口罩无分别,讲野大声,态度差。仲要摀前,块面拱埋嚟,口水喷晒系食物上!!我礼貌地同佢讲「唔好意思,可唔可以戴返好口罩先?」佢话:「你够无戴罗!」然後先拉上口罩戴返。系唔系傻架,戴住口罩点食野呀?其实我只系想知有无上错菜,好声好气问,我唔系要求你换,反正换左都惊比你加料。家下疫情非常时期,我真心惊你无戴口罩,口水飞晒落食物到!离谱!!之後成餐饭无晒胃口!

2020-07-14 1063 浏览
本身帮衬开个间酸菜鱼full左 系open rice见到呢间就谂住试下,上到去系私房菜咁 340蚊一个人头,我地咁想食酸菜鱼紧系叫啦 鱼黎到之後非常失望,因为竟然系鱼柳黎,不过味道ok个皮蛋仲差,其实皮蛋淋个汁已经食得,但佢搞到烂晒咁,个味又难食其他平平无奇,最好食系蒜泥白肉。另外觉得舖d人同枱枱都有倾有讲 系同我地无,好似睇我地唔起咁,(我同朋友都岩岩收工着黑色衫),感觉非常唔良好。我多数写好评 都争札好耐要唔要写,感觉实在不太好。
其他平平无奇,最好食系蒜泥白肉。
我多数写好评 都争札好耐要唔要写,感觉实在不太好。
2020-05-30 1359 浏览
好大期望比$198嘅重庆口水鸡,结果得嗰几件鸡,真系好搵笨,我从来未写过食评,今次真系忍唔住要写。还有,味道真系一般,以後都唔会帮衬!鸡件无味,只有辣油味,跟我之前食过嘅四川菜差太远!
重庆口水鸡
外卖送餐
2020-05-26 951 浏览
约了朋友二人星期一晚饭,当时6:30pm, 全店只坐了四个客。点了两冷盘三热菜,点知唔使十分钟拿拿声同时上咗一冷盘同一热菜上枱,见佢咁乱嚟上菜,即刻叫停要hold住未嚟嘅,点知唔够五分钟,再夹硬上埋另外嘅嚟,两个人对住成枱五个餸,一脸无耐。你有你要求,店家一直就话师傅开咗炉就要煮晒佢,又话一阵其他客人嚟就做唔切云云。一间只求自己方便,完全唔注重食客用餐享受嘅店,一定唔会有下次。再者,食物是不错,但价钱已反映了。可是无心无诚意待客,就永不帮衬。

2020-03-11 2003 浏览
🔸晚市 $340/位🔸呢间川菜环境有一种住家feel 又有少少私房菜嘅感觉 算坐得几舒服😌呢度全部划一收费 每位$340 根据人数多少 决定凉菜同热菜嘅菜式数量-当日我两位入座 可以选择2碟凉菜同3碟热菜🔸招牌四川凉面🔸🔸夫妻肺片🔸🔸招牌重庆水煮鱼🔸🔸重庆辣子鸡🔸🔸糖醋里脊🔸-整体食物质素都唔太impress到我🤔 十分普通四川凉面算系咁多道菜入面比较好食 酱汁嘅辣系慢慢渗出黎🌶另外面条挂汁能力几高 会keep住令人想食👍🏻-至於其他几样就真系普普通通啦水煮鱼同辣子鸡 啲辣椒劲多 多到成碗都系 但系肉就得个几旧连我两个女仔食都瞬间无哂😑😑-以三百几蚊嘅价钱作定位 我个人系会expect much more😂 唔算好抵食~
🔸晚市 $340/位🔸

至於其他几样就真系普普通通啦
水煮鱼同辣子鸡 啲辣椒劲多 多到成碗都系 但系肉就得个几旧
连我两个女仔食都瞬间无哂😑😑
2020-03-06 1294 浏览
【川菜套餐🌶】HKD340/位-无辣不欢嘅朋友仔一定要试吓呢间🥰,味道同几年前食嘅一样,水准依然keep到🤓👏🏻 呢个套餐会嘅凉菜同热菜份量跟据人数而定嘅,我哋2个人有2个凉菜同3个热菜。.凉菜拣咗重庆口水鸡🐔同蒜泥白肉🐷。热食拣咗水煮鱼🐠、水煮牛肉🐮同辣子鸡🐔。话晒都系川菜,我哋唔敢嗌太辣惊食唔到,全部拣小辣🌶。.口水鸡酱汁惹味十足,辣味唔会覆盖咗鸡味,鸡肉滑溜,作前菜一流!蒜泥白肉用上蒜泥同川式酱料作调味。肉质很软腍,中间有一层肥肉食落更滑肥,连同葱同蒜泥好正,辣得嚟唔会有好重嘅油味👏🏻.招牌重庆水煮鱼份量十足,面头有一层辣油同辣椒,香气四溢🤤。鱼肉食极都仲有,极其滑溜😋,完全无骨㗎唔洗惊会哽亲😝 加入泡椒酱汁後辣度十足🌶 底下有大量芽菜同水晶薯粉,烟靭薯粉吸尽辣嘅精华好入味🤤.水煮牛肉🐮同水煮鱼一样有一堆辣椒、花椒等香料。牛肉每块都好大,好滑身😋 辣子鸡🐔同辣椒、蒜片🧄 、香料炒成。鸡件细细粒,份量不多,鸡肉偏乾身,无乜辣味🤔 味道一般,不推荐。
【川菜套餐🌶】HKD340/位
2020-02-22 948 浏览
【川菜套餐】 HKD340/1位其实我👱🏼‍♂️甚少食川菜🌶,虽然几锺意食辣,但又好怕出晒汗流晒鼻水嘅感觉😢。依度套餐所包含嘅凉菜同热菜会根据人数而定,而我地2️⃣个人食就有2️⃣个凉菜同3️⃣个热菜。凉菜🌀我地嗌左蒜泥白肉🧄同重庆口水鸡🐓。而热菜♨️就嗌左招牌重庆水煮鱼🐟,水煮牛肉🐂同重庆辣子鸡🐤。我锺意依度主要有两个原因,第一系够冷气,唔会愈食愈辛苦😆。第二系虽然系套餐,但热菜完完全全唔会俾你一早整定左嘅感觉👍🏻,够晒热辣辣。凉菜唔多讲啦,想重点讲热食。我地全部嗌晒小辣,感觉辣到适中,可惜争咁啲麻😕。辣子鸡同一般食到嘅一样冇特别,以香口为主,送酒🍻岩晒。而水煮鱼🐟同水煮牛肉🐮一样,加得够花椒、天椒、八角等香料,油得黎够香味😋。而且份量十足,唔会用好多芽菜嗰类野垫底就算🙌🏻。鱼肉厚度适中,咬落够滑又淋,冇骨冇腥味😽,底下嘅宽粉烟韧又索汁。牛肉面头多左啲辣粉,当然就更加香啦,连埋芽菜食,一淋一爽,非常夹。
【川菜套餐】 HKD340/1位

2020-01-28 777 浏览
好几年都没有回来四姐,最近突然辣瘾起,就回来试吓最近几年有没有维持水准。一般吃四川菜我都必点 辣子鸡、水煮鱼、泡椒田鸡,今晚都不例外。难为我的bo 一边吃一边超流汗💦但为了馋嘴的我,舍命陪君子。点有一个必吃的秘制酱汁捞面,不知道是否有点肚饿,第一道菜很不错。接下来蒜泥白肉就很一般了辣子鸡- 一般般没有什麽惊喜水煮龙利 - 好好吃!全晚的亮点就在这里,如果不是只有两个人真的很想encore 毛血旺 非常麻麻 可以不叫上一次来吃饭已经是四年前,每次想起吃川菜就对这里念念不忘。唯一令我很困扰的是电梯 等到我们很烦,如没有必要就不用再回来了 😛

难为我的bo 一边吃一边超流汗💦
但为了馋嘴的我,舍命陪君子。

接下来蒜泥白肉就很一般了
辣子鸡- 一般般没有什麽惊喜
毛血旺 非常麻麻 可以不叫

上一次来吃饭已经是四年前,每次想起吃川菜就对这里念念不忘。
  • 招牌四川凉面
2019-10-03 2006 浏览
口水鸡辣汁非常入味鸡件鲜嫩,冰爽,夏天做前菜一流夫妻肺片,用料新鲜咬落去弹牙,即系唔喺隔夜或者差嘅内脏三种材料非常均一,唔会出现不平均嘅情况好满意😊四川辣子鸡,分量充足好怕有啲餐厅油大火大得制令到啲鸡粒缩水又乾又硬,但系呢间唔会外脆内里都喺非常嫩滑辣椒爆炒之後非常香,而且唔喺话特别辣喺个样吓人少少招牌水煮鱼Best of all用好嘅龙利柳切块,所以无骨连埋底嘅芽菜同宽粉一齐放入口真系正道爆炸鱼块香嫩入味,淡淡清香(绿色同红色花椒都有)真系想encore多十万个回合呀乾煸四季豆唔会煸到燶晒索晒油肉沫咸咸der先可以中和翻青菜嘅淡味攞啲肉沫捞饭就一流啦家常油麦菜食左咁多重口味嘅野之後梗喺要有啲青菜轻轻个口正呀,新鲜爽口

口水鸡
辣汁非常入味
鸡件鲜嫩,冰爽,夏天做前菜一流

夫妻肺片,用料新鲜
咬落去弹牙,即系唔喺隔夜或者差嘅内脏
三种材料非常均一,唔会出现不平均嘅情况
好满意😊

四川辣子鸡,分量充足
好怕有啲餐厅油大火大得制令到啲鸡粒缩水
又乾又硬,但系呢间唔会
外脆内里都喺非常嫩滑
辣椒爆炒之後非常香,而且唔喺话特别辣
喺个样吓人少少

招牌水煮鱼
Best of all
用好嘅龙利柳切块,所以无骨
连埋底嘅芽菜同宽粉一齐放入口真系正道爆炸
鱼块香嫩入味,淡淡清香(绿色同红色花椒都有)
真系想encore多十万个回合呀

正呀,新鲜爽口
题外话/补充资料: 记得只可以pay cash
2019-09-19
2019-08-31 1521 浏览
水煮牛肉的牛肉放了好多嫩肉粉,吃起来滑滑的,有点恶心。肉放了不少,吃了几口是在无法下咽。鱼香茄子酸的也怪怪的,很难吃,茄子炸的不到火候。糖醋里脊的糖醋汁也难吃,不够粘稠,用的原料不好。只有凉面还是不错的。四季豆也不错。整体水平下降了,是换厨师了吗,还是换老板了? 以前在湾仔的四姐吃,偶尔还跟四姐聊两句。但这次在铜锣湾体验真的很差。中午去过几次,中午比晚上好,菜品反而做的仔细,晚上号称私家菜,我认为应该叫农家菜。
只有凉面还是不错的。四季豆也不错。
  • 招牌四川凉面
2019-07-16 2207 浏览
每位$340不包饮品,价钱还可以但絶对唔算抵⋯⋯因为🙈🙈招牌嘅水煮鱼🐟用嘅竟然系鲶鱼柳果类嘅鱼,咁嘅价钱最基本俾条鲩鱼,大鱼果d都无理由系雪藏鱼😫完全无口感,毛血旺仲好过d鱼小小,但都未算得上精彩😅凉拌小面🍜个人觉得算最好味个泡椒炒鳝呢🤣硬到呢吓亲............最重要系🙈🙈服务态度都叉,得一个姨姨较为好🙈🙈咁点值d个价呀😫😫
每位$340不包饮品,价钱还可以但絶对唔算抵⋯⋯因为🙈🙈
凉拌小面🍜个人觉得算最好味
个泡椒炒鳝呢🤣硬到呢吓亲

2019-07-16
2019-07-14 1743 浏览
菜单上辣与唔辣的菜式各半无论你食辣定怕辣一样可以来食啊依人数建议叫几多样餸再根据人数定份量但放心碟头系偏大 一定够食我们一行9人就叫了5样凉菜同8样主菜超级推介招牌四川凉面 💯好惹味的酱汁辣度系慢慢渗出来幼面面质爽弹挂汁一流 真系会食上瘾的凉面另一个前菜夫妻肺片 同样出色辣油够哂刺激味蕾薄片牛肉同牛肚爽得来有咬口重庆水煮鱼 当然必叫鱼超级嫩滑 辣味虽刺激但唔会过抢里面的薯粉先系精髓好阔好厚身超烟韧有嚼口 沾满个汤汁 好正唔食辣的朋友可以食酸菜鱼大量酸菜咸酸味平衡得刚好里面的粉丝索哂汁 同样美味土豆丝 都系我至爱之一劲爽脆再配青椒份外清爽
菜单上辣与唔辣的菜式各半

招牌四川凉面
夫妻肺片
酸菜鱼
2019-06-27 1554 浏览
好锺意食辣野嘅我,平时都唔系咁易搵到人同我一齐食辣野,尤其系麻辣呀,水煮鱼呢类呀。看似好辣嘅食物,朋友们听到都唔敢试。有日同个朋友倾开,佢话有间水煮鱼好好食,系佢食过最好嘅!难得搵到知音人,一於叫佢带我去试下啦。Lunch无得book位,唯有早d出发。我地由中环搭地铁去食lunch,时代广场出口出,行5mins就到。去到大约12:45pm,入面都已经好多食客了。间餐厅系私房菜嘅格局,环境都唔错。水煮鱼,好香!!!唔似其他水煮鱼咁只系得个辣字同一浸油,呢个系好有香味,同油唔多!锺意食辣野嘅真系要尼试下!招牌四川凉面,辣得好正炸子虾,好脆好惹味!呢间餐厅,已经变左我同呢位朋友定期都要尼食嘅餐厅!

招牌四川凉面,辣得好正

炸子虾,好脆好惹味!

呢间餐厅,已经变左我同呢位朋友定期都要尼食嘅餐厅!

2019-06-04 1516 浏览
在香港的确难找正宗川菜。这里像私房菜形式,菜式按人头收费,跟朋友两位用餐可选2款凉菜+3款热菜,每位$340全包,价钱合理。凉菜:🌶蒜泥白肉🌶重庆口水鸡热菜:🌶招牌重庆水煮鱼🌶重庆辣子鸡🌶泡椒肥肠菜式望落很多辣椒,但其实并不是太辣,吃惯辣的朋友一定可以接受。必点招牌水煮鱼,鱼很滑,啖啖肉而且不用担心鱼骨,以寛粉作配菜,简直是精华所在,吸了辣汁非常入味。另外,白饭是任点的,由於所有菜式也十分开胃,有可能会令你吃上几碗饭架!

凉菜:
🌶蒜泥白肉

🌶重庆口水鸡

热菜:
🌶招牌重庆水煮鱼

🌶重庆辣子鸡

🌶泡椒肥肠

2019-05-27 999 浏览
钟意吃辣葛我只要见到辣嘢,眼睛就已经系度闪啦,只要闻到辣味,唾液就已经搏命分泌啦!无辣不欢,晚饭时间带上男朋友来到位於铜锣湾葛四姐川菜Sijie Sichuan Restaurant一齐撑台脚;点上一份重庆水煮鱼同埋泡椒嫩牛肉外加2碗米饭;鱼片同牛肉葛份量够足,鱼片够滑又无鱼腥味,试一淡滴汤底,辣辣地感,混饭好好吃!牛肉又够嫩辣,连连感叹好吃之余,简直停唔到口,而且店内服务热情周到!价钱都算合理葛,挂得吃忘记拍美食照了,好满足葛一餐饭晚饭!值得推荐!