2024-01-01 1020 浏览
今次我地去左銅鑼灣食川菜,坐位闊落,坐得舒服,枱面又有我要讚既紙巾,仲有壺茶飲呢間川菜既晚市好特別,收費係按人數收費,每位($360),餸菜就跟人數而定有幾多款涼菜同幾多款熱菜,我地兩位就可以叫2樣涼菜同3樣熱菜,都好豐富下😍涼菜:招牌四川涼麵我自己就好鐘意食呢款涼麵,佢酸酸地又有辣醬按自己喜好去撈,麵夠曬爽口👍🏻重慶口水雞呢個可以話川菜必食既餸之一,佢都冇令我失望,辣度適中,唔會過辣,雞既份量前菜黎講都算多熱菜:酸菜魚份酸菜魚既魚肉好大件,啖啖肉咁,冇骨而且夠滑,裡面仲有好多粉絲,索曬d湯食勁正,個湯唔會好油,飲番1-2碗都係必需😛泡椒嫩牛肉佢同我心目中既泡椒有d出入,我以為係綠色既泡椒,不過整到出黎又幾正喎,呢種椒都有綠泡椒既味道,牛肉又夠嫩同香,仲有d芹菜岩曬我呢d要食菜既人🤣家常豆腐呢碟豆腐既口味同牛肉差唔多,有菇有豆腐,豆腐整得唔錯,咁多肉叫番個素菜類平衡下就岩曬呢度既收費雖然特別,但係一定夠食,2個人食5樣野直頭係多,佢餸菜選擇都好多,我地食到飽一飽咁走✌🏻

涼菜:
招牌四川涼麵

熱菜:
酸菜魚

泡椒嫩牛肉

家常豆腐

2023-12-27
2023-10-30 1222 浏览
今日約左朋友喺銅鑼灣行街同晚飯,一早上網搵到呢間食川菜的樓上店,睇相好靚,加上好奈冇食川菜,就黎過下口癮。職員遞上熱茶,我地開始點菜,呢度價錢好特別,用人頭價收費(@360),我地2個人,可以點2款涼食,3款熱食,有辣有唔辣,咁樣設計我覺得幾好,兩個人都可以試到5款菜。 涼菜: 香油涼瓜:食辣野,係咪可以用涼瓜下下火?加上本身都鍾意食涼瓜,呢度嘅涼瓜唔苦,但保留了甘味,口感很清爽,雖然係香油涼瓜,但有油嘅香氣而唔會覺得油膩。 蒜泥白肉:呢款同平時其他餐廳的煮法有唔同,應該係廚師自己調配,蒜味之餘食到淡淡的花生醬味,幾特別。肉質配上蒜泥非常香口。 熱菜: 招牌重慶水煮魚:其實水煮魚同酸菜魚我都好鍾意,要揀一款真係有困難,不過見呢度水煮魚寫招牌,所以就決定點佢。呢度水煮魚份量都唔少,魚片非常嫩滑,辣度剛好,而且麻味很香,配有芽菜及寬粉,寬粉索哂辣汁很惹味,而且口感煙韌。 鍋粑回鍋肉:鍋粑其實幾好味,但同時都好講技巧,呢度嘅鍋粑夠哂脆口同輕盈,有4片。回鍋肉好入味,配上青椒同蔥煮成,很香口,而且肉又唔會肥。川式椒鹽蝦:呢個蝦好好味,一向都好鍾意食蝦,而且都唔細隻,連殼食埋炸得好脆好香,蝦肉新

涼菜:

熱菜:

川式椒鹽蝦:呢個蝦好好味,一向都好鍾意食蝦,而且都唔細隻,連殼食埋炸得好脆好香,蝦肉新鮮彈牙,外脆內嫩,而且配上椒鹽,咸度適中,更加滋味。

2023-10-26
2023-10-30 672 浏览
#fafafoodblog四川菜 #fafafoodblog灣仔<360 蚊一位既高質川菜>涼菜點2 款熱菜點3 款1.涼菜點左招牌四川涼麵🌶️🍜同五香鹵牛肉🐂涼麵個麵質好彈牙 幼身帶 d蛋香 有葱花同炒過好香既辣椒子調味 醬汁帶 d醋 豉油 配埋辣椒一流 好正既涼麵前菜, 五香牛肉有 d似九展 切得厚度適中 口感彈牙 佢個五香粉 帶 d辣 夠咸香 好惹味 2.熱菜點左辣子肥腸🐷招牌重慶水煮魚🐟🌶️糖醋里脊🐷辣子肥腸個肥腸好正好乾身出面香脆。入面帶 d肥膏 辣椒同葱花炒得好香好入味 送啤酒正🐷水煮魚魚肉冇骨軟林 湯底辣汁好入味 有芽菜 爽口既薯粉 盡吸辣汁 魚肉軟熟 同配菜一齊放落白飯度食好正糖醋里脊 脊肉彈牙得黎帶 d豬肉汁 juicy出面炸得香脆 配香濃既甜酸汁 好味🐷#里脊 #糖醋 #辣子肥腸 #豬大腸 #水煮魚 #涼麵 #牛肉Score 平均分< 7.8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍
<360 蚊一位既高質川菜>
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#四姐川菜
銅鑼灣耀華街3 號百樂中心10 樓
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog銅鑼灣
====================
2023-10-30
2024-01-28 33 浏览
一年四季入面 我最愛就係食川菜最愛就係食辣野今次要為大家介紹既係 - 四姐川菜四姐私房菜係於銅鑼灣耀華街3號百樂中心10樓呢間餐廳絕對係可以encore 再encore佢既辣真係會食上引特別係重慶水煮魚佢個重慶水煮魚真係必叫佢有我大愛既薯粉係入面佢既薯粉索哂啲味超正Location : Causeway BayPrice : $200-$300/p.pEnvironment (10 is chill): 7/10Yummy (10 is delicious): 7/10
一年四季入面 我最愛就係食川菜

佢既薯粉索哂啲味超正

Location : Causeway Bay
Price : $200-$300/p.p
Yummy (10 is delicious): 7/10
水煮牛肉(小) HK$248冬風起🌬️就特別想食辣野😋作為一個四川出世嘅人,一定聽過銅鑼灣屹立多年嘅私房菜四姐川菜😍今日約埋有條辣癮嘅同事一齊食番夠本😙💕一見到呢盤水煮牛就流曬口水🤩因爲個紅油真係正宗😭香港好多中餐廳都係得啲辣椒油,而唔係呢種又有花椒又有海椒味道濃厚嘅四川辣油,而且好足料,入邊啲牛肉好嫩滑,而且食極都有🤪兩個人真係份量好夠😏毛血旺 (小) HK$248一於等佢唔好停🥳🤩我地又叫左毛血旺,其實毛血旺好似大雜燴咁,有午餐肉、豬紅、爽口嘅毛肚百葉、青荀等,食食下真係同我細個食嘅味一樣💖超正der🥵想講午餐肉加紅油真心世一😋夫妻肺片 HK$88呢個小菜都好好味🤤牛舌同牛肚都好薄,好爽口,加埋臭茜🪴同埋調料🧂夠曬惹味哦😚宜賓燃麵 HK$78呢道菜名夠曬特別,所以叫左試試🤣係暖嘅陽春麵撈炸醬咁,食完紅油清清口入邊嘅辣味都幾適合🤭👑👑👑私心推介四川涼麵👑👑👑呢個係第一次去四姐必叫嘅‼️第一次食真係勾起好多細個嘅回憶,甜甜地又加辣,絕對係家鄉嘅味道🥹🥹🏡🍭四姐川菜🍭10/F, 百樂中心3 Yiu Wa St, Causeway Bay#川 #川菜 #紅油 ##私房菜 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣

水煮牛肉(小) HK$248

毛血旺 (小) HK$248

夫妻肺片 HK$88

宜賓燃麵 HK$78

👑👑👑私心推介四川涼麵👑👑👑

🍭四姐川菜

#川 #川菜 #紅油 ##私房菜 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣 #中菜 #高質中菜 #性價比 #finefood #hongkongfinedining #sichuan #sichuanfood #辣椒
2024-01-04 29 浏览
今日約左個外國朋友係銅鑼灣食川菜,網上揾到四姐川菜,餐廳位置方便,時代出口行幾分鐘到,餐廳裝修古色古香有中國特色,坐得好舒服舒適,我嘅外國朋友都好滿意😁我地首先點左兩個涼菜,分別係涼拌木耳同重慶口水雞,酸辣嘅木耳爽脆而重慶口水雞微辣,雞够嫩滑,兩個開胃菜都係唔錯既選擇😋😋主菜揀咗非主流嘅川菜一試泡椒黃鱔第一次食泡椒鱔片, 味道不錯,有鮮味,原來鱔片比一般嘅水煮魚更鮮更有咬口,下次都會再試😜酸菜嫩牛肉份量大,牛肉嫩滑,酸菜酸到啱啱好😋

主菜揀咗非主流嘅川菜一試
泡椒黃鱔

酸菜嫩牛肉
份量大,牛肉嫩滑,酸菜酸到啱啱好😋

2023-12-31 31 浏览
朋友有介紹過銅鑼灣有間唔錯川菜,話可以去試下,見呢排天氣都係keep住有小小凍,於是乎就同另外一個朋友一齊上去食個午餐。見到個Menu,好多唔同款式川菜可以揀,好多都想試,奈何兩個人,唯有就揀Menu推介款式,分別就叫左重慶口水雞、水煮牛肉、同四姐炒飯。重慶口水雞應該係因應左香港人口味, 個口水汁調得好好,而辣度又岩岩好,我就連碟上面ge蔥都唔放過,就可想而知有幾好食水煮牛肉水煮牛肉係川菜嘅必然之選。牛肉份量好多,食極都仲有,而且肉質好嫩滑,牛肉索晒汁,非常刺激個味蕾,當然,仲有就係水煮牛肉入面嘅薯粉,都好正四姐炒飯四姐炒飯價錢唔貴,份量仲要好多,有蛋、蔥花、火腿粒等,食落好有鑊氣,每粒飯都粒粒分明淨係3樣小菜,都食飽左我同朋友,仲要係高質。下次想試埋其他款式。

水煮牛肉

四姐炒飯

2023-12-28
2023-12-30 24 浏览
成日都聽到人讚好食上星期特登去試一試附近每一枱都係外國遊客 每位客人固定收費 2人份量 包括了兩個涼菜+三個熱菜前菜✨重慶口水雞雞肉嫩滑 醬汁香麻 調味恰到好處仲有花生同芝麻 更加香口✨夫妻肺片牛肚質地軟嫩 麻辣味香濃熱菜✨水煮牛肉牛肉很嫩滑 份量適中底下有芽菜 索哂麻辣汁✨鍋巴回鍋肉配搭幾特別 鍋巴熱辣辣 好香脆加上回鍋肉一齊食 味道口感都好好 ✨鮑菇炒片片鴨即係鴨胸 炒得香口 鮑菇都很甜很juicy 有鴨胸油香每款小菜都好家常菜 唔錯
成日都聽到人讚好食

即係鴨胸 炒得香口
鮑菇都很甜很juicy 有鴨胸油香

每款小菜都好家常菜 唔錯

2023-12-28 22 浏览
一到冬天,比較鍾意辣暖胃,朋友就叫我一定要嚟呢間私房菜,$360 /位。可以點2款前菜、3款熱食,最誇張係唔知點解佢樣樣嘢都好好食其中我最鍾意嘅就係四川涼麵首先面既口感軟硬適中,而辣醬係點睛之筆配上撈麵,首先係香之後辣慢慢出愈食愈過癮,絕對值得叫見到佢哋嘅水煮魚拎過獎一上菜見到水煮魚份量都幾好多當然魚起曬骨啖啖肉最緊要大大塊魚肉魚片食落好嫩滑辣度岩岩好攞獎真係有原因川式椒鹽蝦蝦炸到好香脆用左生熟蒜香氣香味更加突出連蝦殼都可以食一隻接一隻停唔到口千煸鱔魚片雖然好似好多辣椒但吃下不會太辣鱔魚片炸至脆身食落有惹味再加埋個口水雞份量真心足食完曬我地都好夠飽真係想下次再嚟食其他睇吓咪都係信心保證
一到冬天,比較鍾意辣暖胃,
朋友就叫我一定要嚟呢間私房菜,
$360 /位。可以點2款前菜、3款熱食,
最誇張係唔知點解佢樣樣嘢都好好食

其中我最鍾意嘅就係四川涼麵

首先面既口感軟硬適中,
而辣醬係點睛之筆
配上撈麵,
首先係香之後辣慢慢出
愈食愈過癮,絕對值得叫

見到佢哋嘅水煮魚拎過獎

份量真心足
食完曬我地都好夠飽
真係想下次再嚟食其他睇吓咪都係信心保證
2023-12-28 22 浏览
川菜吃得多 私房菜形式的川菜就比較少見溫馨提示這裡沒有電子支付 記得帶現金 按人頭收費 人多可以多點幾道菜式試試重慶口水雞雞肉不算嫩滑但辣得好入味加了大量芹菜吃起來特別清爽五香鹵牛𦟌肉質彈牙 單吃或沾辣粉都好吃招牌重慶水煮魚這道水煮菜是得獎菜 一定要試試的確是香辣兼備 魚片份量多又滑溜還有薯粉和大豆芽吸盡辣湯 越吃越辣川式魚香茄子跟平常酒樓吃到的最大分別是川式加了醋吃起來香辣以外還帶點酸 特別惹味糖醋里脊這裡也有不辣的菜式供應 照顧不能吃辣的朋友脆漿薄薄的包住豬肉條 醬汁酸甜開胃整體都不錯的川菜店 地方不大記得訂位
川菜吃得多 私房菜形式的川菜就比較少見

這裡也有不辣的菜式供應 照顧不能吃辣的朋友
脆漿薄薄的包住豬肉條 醬汁酸甜開胃

整體都不錯的川菜店 地方不大記得訂位
2023-12-19 18 浏览
早幾年前,川菜於香港逐漸崛起,但說到正宗的又有多少呢?是日到訪的「四姐川菜」已經開了20多年,品嚐過後深深明白餐館絕對是憑實力營業至今。【招牌四川涼麵】⭐️⭐️⭐️⭐️初來報到必點之一,來自四川的細麵條條分明口感非常爽彈,拌勻酸酸辣辣的醬汁,吃著齒頰生香。【虎皮青椒】⭐️⭐️⭐️⭐️翠綠色的外表看似無辣,但每條青椒的辣度不一,有的後勁很強烈,不得不大口喝水舒緩一下。口感爽脆,蒜蓉調味汁亦非常下飯。【川式椒鹽蝦】⭐️⭐️⭐️⭐️1/2 肉質鮮甜,鹹香可口,香脆的程度是可以連殼整隻吃掉。【宮保雞丁】⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️雞丁的份量很多,色香味美、肉質嫩滑。但實在太飽未能「清盤」,如此饞人的美食豈能浪費?最後決定打包回家留待第二天繼續回味。【酸菜魚】⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️雪白的魚片既大又厚,無骨不腥而且嫩滑,不會一夾就支離破碎。另外我很喜歡他們的酸菜,不會過鹹過酸亦沒甜味(本人討厭有甜味的酸菜),實在忍不住席卷一空。若果想減低「火燒後欄」的感覺,非常推薦飲用乳酪(笑)。
早幾年前,川菜於香港逐漸崛起,
但說到正宗的又有多少呢?
是日到訪的「四姐川菜」已經開了20多年,
品嚐過後深深明白餐館絕對是憑實力營業至今。

【招牌四川涼麵】

⭐️⭐️⭐️⭐️

初來報到必點之一,
來自四川的細麵條條分明口感非常爽彈,
拌勻酸酸辣辣的醬汁,吃著齒頰生香。

【虎皮青椒】

⭐️⭐️⭐️⭐️

翠綠色的外表看似無辣,
但每條青椒的辣度不一,
有的後勁很強烈,
不得不大口喝水舒緩一下。
口感爽脆,蒜蓉調味汁亦非常下飯。

【川式椒鹽蝦】

⭐️⭐️⭐️⭐️1/2

肉質鮮甜,鹹香可口,
香脆的程度是可以連殼整隻吃掉。

【宮保雞丁】

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

雞丁的份量很多,
色香味美、肉質嫩滑。
但實在太飽未能「清盤」,
如此饞人的美食豈能浪費?
最後決定打包回家留待第二天繼續回味。

【酸菜魚】

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

雪白的魚片既大又厚,
無骨不腥而且嫩滑,不會一夾就支離破碎。
另外我很喜歡他們的酸菜,
不會過鹹過酸亦沒甜味(本人討厭有甜味的酸菜),
實在忍不住席卷一空。

若果想減低「火燒後欄」的感覺,
非常推薦飲用乳酪(笑)。
🍴🍽🍴🍽🍴🍽️🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️🍴🍽🍴🍽🍴🍽-晚市套餐每位$360 ,兩至三位嘅話包兩款涼菜同埋三款熱菜。選擇超多,揀到花多眼亂(最後有Menu )🤣 餐廳主打川菜,但都有好多唔辣嘅選擇😄 差唔多20至30分鐘已經上齊菜,仲要碟碟都超大碟,完全食唔晒 😂所有菜式都超級足料,尤其係酸菜魚,真係啖啖肉,雖然比較油膩,但配埋粉絲啱啱好 😋 青椒皮蛋本身預計係譚仔嘅份量,點知差唔多四倍有多😂😂😂🥢 青椒皮蛋 🆙 🥢 五香鹵牛肉 🆗🥢 酸菜魚 🆙 🥢 川式回鍋肉 🆙 🥢 鮑菇炒片片鴨 🆙

🍴🍽🍴🍽🍴🍽️🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️🍴🍽🍴🍽🍴🍽

🥢 青椒皮蛋 🆙

🥢 五香鹵牛肉 🆗

🥢 酸菜魚 🆙

🥢 川式回鍋肉 🆙

🥢 鮑菇炒片片鴨 🆙
  • 酸菜魚
2023-12-17 18 浏览
夫妻肺片 $88醬汁味道似口水雞醬汁甜辣不失香氣🌶️食材有牛舌、牛𦟌、牛肚絲等薄切但有咬口😽配上芫茜、香辣醬汁一起食好食💯四川涼麵 $78勁好食🤩涼麵選用幼麵🍲麵質彈牙掛汁醬汁用左醋、豉油、辣椒油調製而成十分清爽✅係好味開胃既前菜👍🏻酸菜魚 小 $248魚肉嫩滑無骨🍲無腥味足料大方魚片食極都仲有🤪酸菜既酸味熬左落湯底酸辣可口🫶🏻仲有煙韌粉絲蛋白質加澱粉既組合無得輸👏🏻毛血旺 小 $248即叫即整♨️上到枱花椒香氣扑鼻而來麻辣鮮香🌶️辣同麻balance得好好材料有鴨血、魷魚、豬腸、牛栢葉、萵荀、薯仔、木耳、午餐肉等🦑🥔🥒鴨血鮮嫩滑漏牛栢葉、魷魚、萵荀爽脆豬腸軟淋無異味薯仔粉綿🥔千其唔好比紅油顏色嚇親🌶️我覺得唔算辣味道正宗值得一試🍽️整體而言,前菜麵食同主菜都出色🍝🍲份量大方足料😇茶好飲☕️解膩解辣我會帶中意食辣既朋友黎encore🍾

夫妻肺片 $88
醬汁味道似口水雞醬汁
甜辣不失香氣🌶️
食材有牛舌、牛𦟌、牛肚絲等
薄切但有咬口😽
配上芫茜、香辣醬汁一起食
好食💯

四川涼麵 $78
勁好食🤩
涼麵選用幼麵🍲
麵質彈牙掛汁
醬汁用左醋、豉油、辣椒油調製而成
十分清爽✅

上到枱花椒香氣扑鼻而來
麻辣鮮香🌶️
辣同麻balance得好好
鴨血鮮嫩滑漏
牛栢葉、魷魚、萵荀爽脆
豬腸軟淋無異味

茶好飲☕️
解膩解辣
我會帶中意食辣既朋友黎encore🍾

2023-12-16 16 浏览
一直都很想試試四姐川菜,今次終於到來一試,菜式有很多,但因為朋友不能吃太辣,所以都儘量點了些不太辣的菜式,我當然都沒有覺得有很辣,但下次應該會再來點些更辣的菜式。🥂四川涼麵 $78配上蔥和辣醬在上,攪拌而食,很是惹味,麵的質感亦很好,令人十分開胃。🥂酸辣青瓜 $68這亦是道另人很開胃的菜式,青瓜切成一粒粒,酸酸辣辣的,但其實不算很辣。🥂辣子蝦 $168蝦炸得香脆,調味很好,亦不會蓋過蝦本身的鮮味。.🥂酸菜魚(小)$248本想試水煮魚,可惜朋友不能吃太辣,所以選擇了酸菜魚,但其實一樣十分不錯,魚的質感很滑,湯底亦很惹味,朋友亦很喜歡。店鋪不算大,但食物選擇有很多,如喜歡四川菜可以到來一試。.Overall rating: 7/10
Sichuan  Cold  Noodles

🥂四川涼麵 $78
Cucumber  in  Garlic  Sauce

🥂酸辣青瓜 $68
Deep  Fried  Chilli  Shrimp

🥂辣子蝦 $168
蝦炸得香脆,調味很好,亦不會蓋過蝦本身的鮮味。.
Fish  with  Preserved  Vegetables

🥂酸菜魚(小)$248

店鋪不算大,但食物選擇有很多,如喜歡四川菜可以到來一試。
Overall rating: 7/10
2023-12-12 13 浏览
四川涼麵喺呢度嘅招牌菜,基本上每一台都會嗌。幼麵底,加上蔥花同埋炒過嘅辣椒醬粒,食到炒到乾晒嘅辣椒同埋花生再撈埋佢哋自己調味嘅醬汁, 麻麻辣辣,非常惹味,好開胃。萵筍炒肉絲師傅勁快上菜,萵筍切到幼絲,而且炒得啱啱好食落好清爽,加埋啲肥豬肉一齊我哋兩個女仔食晒兩碗飯蒜泥白肉上到嚟見到成碟紅油以為好辣,點知撈埋啲蒜泥醬其實啱啱好,唔算太刺激。切到白白嘅肉片肥瘦均勻,加上佢哋自己調製嘅蒜泥醬,一啖接住一啖。蕃茄魚片朋友唔係好食得辣,所以決定嗌個蕃茄魚片解辣。坦白講本身對佢冇乜期望,點知出乎意料地好食。佢嘅蕃茄湯好鮮甜,每一啖都甜甜酸酸,完全解晒頭先啲麻辣。一碗蕃茄魚片已經有八、九大大片魚肉,而且全部都冇骨非常之滑。總括嚟講四姐川菜本身就係出名嘅私房菜過咗咁多年依然保持到水準非常之有驚喜,而且佢每一份食物都好大碟建議同一大班朋友一齊食會更加開心。

四川涼麵

萵筍炒肉絲

蒜泥白肉

蕃茄魚片

2023-11-23
等候时间
15 分钟 (堂食)
用餐时段