2017-08-26 2447 浏览
星期六晚突然間好想食辣,去到四姐,得我地一台係香港人。成間餐廳吵到好似老外酒吧咁。點左幾樣辣嘢諗住爽下,點知一丁點都唔辣!好失望!所有菜都迎合晒老外,碟尖椒雞啲雞係無骨,好油嘅雞肉粒。一啲都唔地道,真係食到超無癮。同以前食嘅差好遠。可能灣仔分店會辣啲、正宗啲,但以咁嘅價錢應該唔會再黎。雖然見到四姐淨係招呼啲老外,但員工服務值得一提係幾好嘅。如果你唔食得辣,但又想「又要威又要帶頭盔」咁呢度可能適合你。
水煮魚,尖椒雞
2017-08-26
2017-08-23 1749 浏览
水平很一般,太贵,有强买强卖嫌疑。水煮鱼不新鲜,里面的配菜粉条过多豆芽太少导致受热不均,鱼肉裹粉过多,过于油腻,味觉刺激略显单薄,腌制不足,其中所用干辣椒不正宗,无应有之香味。尖椒鸡不入味,鸡肉腌制不足,尖椒质量不佳,汤汁过咸过多。虎皮青椒整体还行,但醋太少,凉面也未能与正宗川菜媲美。虽说菜式颜色看起来尚可。鳝鱼不够新鲜,所放大蒜未能很好烹饪,泡椒所泡时日不足,香气不够丰腴,口味偏淡,勾芡过度。所出菜品与图片相距甚远。
2017-06-27 3151 浏览
一搵地址原來又係百樂中心,諗起早兩年呢度有間日本菜叫千賀燒,又係難食得黎又收得貴......諗起都驚⋯之前網上見到有人推介,又想食下辣野於是上個星期同friend滿心期待去呢間餐廳進食一入去店員俾左張紙我地睇:今晚每位$320包括兩款涼菜,以及三款熱菜 我見佢咁大口氣收$320一位,以為一定有相應嘅質素俾返我地,同埋睇menu嘅菜式都好似唔錯咁坐低一陣我地就交左圈野食張紙,但係3分鐘左右一盤水煮魚已經出現左係你嘅面前,令人不禁驚訝:咁快?!水煮魚喎⋯我即刻好懷疑地摸一摸係咪熱嘅,心諗係咪已經一早煮好左擺係度,開始feel到伏味⋯再者,一個字多D嘅時間已經出左幾樣野講返食物水煮魚-唔辣唔麻,只有咸味,魚塊些小鞋口,不見得特別新鮮。涼麵-呢個認真唔錯,麵質好,同個醬都好夾夫妻肺片、辣子雞、回鍋肉都係正常食到嘅味道,sorry,我已經諗唔到打咩字去形容佢嘅普通,食食下已經停左手⋯我相信大家出去食的話應該可以二人份量$400左右埋單,但係呢度要$640如果好味真係值得嘅,但係咁嘅質素令人覺得不愉快,畢竟真的一開始對這間餐廳有所期待。

之前網上見到有人推介,又想食下辣野
於是上個星期同friend滿心期待去呢間餐廳進食
講返食物
水煮魚-唔辣唔麻,只有咸味,魚塊些小鞋口,不見得特別新鮮。
涼麵-呢個認真唔錯,麵質好,同個醬都好夾

夫妻肺片、辣子雞、回鍋肉
2017-06-06 1945 浏览
超喜歡吃川菜的我,終於在香港找到好吃的正宗的川菜、一位是320元~可依照人數選不一樣數量的熱菜與涼菜;份量足夠口味超好~讓人一去還想再去!(若是要加點涼菜60元、熱菜100元)第二次回訪點了兩個涼菜(口水雞、四川涼的麵)、熱菜(尖椒魚片、毛血旺、泡椒肥腸)老闆還招待了一碟炒青菜!口味調整的適合大眾口味、麻兒小辣讓人一口接一口~建議預先訂位、服務很好老闆還出來問問口味適合不適合~非常值得一試的餐廳!!
2017-06-01 1161 浏览
兩三年前食過幾次,中午去食,夜晚系按人頭計,每位300蚊,咁計中午就好抵啦。個時中午噶時候人超級少,但真係覺得水煮魚正宗,新鮮又抵食,不斷安利比其他人。點知上個月再去食,發現香港人係多左好多,但味道完全變曬港味川菜,而且水煮魚d魚片一d都唔新鮮,十分失望。如果我第一次食噶系呢個味道,我系絕對唔會再翻兜噶!!!按照上次食噶水平,應該唔會再有下次噶啦。。。。。。。。搞到宜家又要重新穩過正宗川菜食,幾麻煩下!
搞到宜家又要重新穩過正宗川菜食,幾麻煩下!
2017-05-24 1320 浏览
四姐川菜 我實在太喜歡川菜,喜歡她的麻,更喜歡她的辣。 就算大熱天時也不介意大汗疊細汗。 我覺得四姐的川菜跟其他川菜館有些不同,她比其他的麻和⋯⋯酸!沒錯,是酸。可能是她放了泡椒吧,所以似乎每道菜都帶點酸味,當然是接受得到的。 當中令我最驚喜的是'辣子田雞',田雞在炸之前先用香料醃過,比其他地方就咁炸,味道提升了不少,而且田雞炸得酥脆。另外一個有趣的分別是她相對其他川菜,比較少油少鹽,最重要是少味精(當然都有啦),相信是隨著香港人的口味而改良了。 不錯!如果你是好辣,四姐應該不會令你失望。f: Gourmet Journey
四姐川菜
我實在太喜歡川菜,喜歡她的麻,更喜歡她的辣。
就算大熱天時也不介意大汗疊細汗。
不錯!如果你是好辣,四姐應該不會令你失望。

f: Gourmet Journey
2017-04-10 2463 浏览
星期六中午與朋友一行4人,吃生日飯。今次選了中餐。去朋友推介的四姐川菜,叫左水煮魚(加辣)$270香料足很香,魚滑,滿足。炒荀絲很爽口👍,炒四季豆,蒜泥白肉👍及被食評勁推介的涼麵😔,但覺得一般。反而其他菜式好吃。埋單$560 平均每人$140。總括來説值得推介。
總括來説值得推介。
  • 招牌重慶水煮魚
2017-02-25 3397 浏览
上網睇過有人話 灣仔店好好食,但係灣仔店星期六lunch唔開,所以去 銅鑼灣店試吓啦。唔知係咪就香港人口味,d野一 d都唔麻唔辣。但係呢個價錢又唔算貴。四川涼麵 - 味道okay既,但係真係一 d都唔辣,麻都係得好少。水煮魚 - 味道都係okay 既,但係又係唔夠辣 d魚 都幾滑既。仲有 d薯粉係底,薯粉略嫌厚咗 d.炸醬麵 - 都係一般,普通麻辣麵咁。肉有 d鞋。蒜蓉油默菜 - 都係十分一般。清湯抄手 - 豬肉餡, d餡好鹹 ... 麻麻地
水煮魚 - 味道都係okay 既,但係又係唔夠辣
d魚 都幾滑既。仲有 d薯粉係底,薯粉略嫌厚咗 d.
炸醬麵 - 都係一般,普通麻辣麵咁。肉有 d鞋。
蒜蓉油默菜 - 都係十分一般。
清湯抄手 - 豬肉餡, d餡好鹹 ...
麻麻地
  • 招牌重慶水煮魚
2017-02-10 3392 浏览
是如常要四處奔波的一天:早上十時開始試菜,西餐、越南粉、日本拉麵,試完已是五時多。晚上還有飯局要主持,之前還有個多小時空檔,趕來了這裡。可能一個人的訂位是有點怪,而接電話的店員也再三重申「套餐最少是二人份量的」。沒要緊,已習慣一個人試菜,必要時吃二人份量也不算什麼。六時多來到餐廳,見四姐正好在陣。想起來也有16年有多了吧,由當年在灣仔道的Q嘜川麵,到後來的上樓私房川菜,再到了今天的這裡,地方光鮮而環境也很不錯。早年曾在四姐的店子搞過飯局,餐牌也絕不陌生。要試試新地方的水準,就隨了點了喜歡的幾味。是日吃了不少東西,也需要刺激的味道去開開胃,選了夫妻肺片。切片的牛鍵及牛肚浸在紅油內,當中還加入了麻料。味道辣中帶麻,夠味之餘加上脆口的花生也美味。當然最重要的就是當中的芫茜及蔥,令整道菜更添香味及生色不少。再來一味開胃前菜,選了酸辣土豆絲。這是製作頗簡單的菜式,材料就主要是刨了幼絲的薯仔,高下之分就在調味。也不要說,這一味酸辣的辣勁比剛才的夫妻肺片更強,啖啖都有切粒的紅辣椒在內的,酸味來自白醋,爽爽的也令人胃口大開。要了支啤酒,也來一點香口的菜式去下酒,就來一碟川式椒鹽蝦。在烹調方面說出來簡單
要了支啤酒,也來一點香口的菜式去下酒,就來一碟川式椒鹽蝦。在烹調方面說出來簡單,將處理好的蝦先泡油再下椒鹽料兜炒過後上檯,是考火候的一味。蝦很乾身,連殼也脆口可吃的,味道也相當夠,非常惹味,是一等一的下酒良品。而此品要下一點味精去突顯鮮味,這裡當然也沒有錯過這個部份。
吃了幾味也沒有一味是真的辣的,試試水煮菜式如何?就來一窩沸騰水煮魚。水煮菜式要「麻辣燙」俱備才有水準,這裡是也算是做到了。「麻」及「辣」兩個味道平衡得不錯,加上熱度十足的上檯,非常對辦。聞起上來已垂涎,令人引頸以待。
用上的是龍脷魚,質地跟平時用的桂花魚或鰱魚同樣軟嫩,都不是我喜歡吃的魚類,不過水煮魚就是要取這種吃起來沒有什麼個性的魚。還加入了不少大豆芽及紅薯粉,前者爽脆而後者滑溜,跟麻辣湯底配合得很好,令人越吃越想吃。
還記得認識四姐是因為她做的四川涼麵,所以說什麼也要來一碟吃吃的。幼身的麵條是由四川直送的辦麵,上面加上了炒香的花椒及花生碎而以辣油墊底。將之拌勻來吃,麵條本身口感爽身彈牙而帶韌性,入口先來麻料及花生的香味而辣勁隨後而至。還加入了一些切碎的四川芽菜,在味道及口感上增強變化。這一碟涼麵,仍然非常好吃。
差不多將所以食物都吃清,也真的吃得十二成飽!餐後跟四姐坐下談幾句,她也笑說不知覺間轉眼已十幾年。我也要趕下場,結帳後怱怱離去。

是的,有時看看自己寫的食評,原來都寫了十多年。
2016-12-03 4774 浏览
Dinner for 3 with 6 dishes (2 cold and 4 hot) - quite a big feast with reasonable price and the taste was rather authentic. The veggie was for free which was a bonus surprise! Recommended!
2016-11-27 3619 浏览
夜晚約咗一共五個朋友係度食飯要預約環境唔錯,因為人唔多收費就320人頭計。一諗收得320食中菜應該用料唔錯我地叫左三个頭盤蒜泥白肉口水雞豬耳其實佢整川菜水準幾好,啲汁好原味,迎合香港人口味佢唔真係川菜咁辣。好可惜佢用料真係好差,白肉同口水雞真係霉呀,口水雞仲用雪藏雞,凍鮮雞都無,肉質當然十分一盤。啲汁整到幾好你用料差都無用。主菜叫左水煮魚金湯牛肉川式四季豆魚香茄子仲有个唔知得水煮魚真係好味,啲魚食落口係鮮同好滑,我諗魚就有俾心機買料。裡面陳村粉仲好滑好入味。金湯牛肉堅係好辣!食到嘅朋友先好叫四季豆過左火候,炒得太耐老左魚香茹子唔錯總結:其實成餐飯都還可以,只不過覺得320蚊食川菜我會期望更高。頭盤用料已經好失望,我覺得白肉用料同譚仔差唔多添。320其實我已經可以食間唔錯嘅私房菜。
夜晚約咗一共五個朋友係度食飯

要預約

環境唔錯,因為人唔多

收費就320人頭計。一諗收得320食中菜應該用料唔錯

川式四季豆
魚香茄子
仲有个唔知得

金湯牛肉堅係好辣!食到嘅朋友先好叫

四季豆過左火候,炒得太耐老左

魚香茹子唔錯

2016-11-23
  • 水煮魚
2016-09-29 5480 浏览
第一次來四姐吃飯就被那一盤又香又辣的涼麵驚呆了。好吃到買單還打包了兩份回家。今天辣癮上來了,坐地鐵到銅鑼灣解解饞。中午時間四姐人不多,大部分都是國內同胞。而我當然只點了一份涼麵這是走蒜版本的涼麵,大家不要學我,沒有了蒜的川菜不完整。涼麵質感爽滑,夠幼,有嚼勁。不過醬汁過鹹,也少了點香味,總的來說沒有之前吃過的那麼驚人,但是也還不錯啦。一個人吃這麼多有點太飽,摸肚子滿足。
今天辣癮上來了,坐地鐵到銅鑼灣解解饞。
中午時間四姐人不多,大部分都是國內同胞。
而我當然只點了一份涼麵
四川涼麵
這是走蒜版本的涼麵,大家不要學我,沒有了蒜的川菜不完整。
一個人吃這麼多有點太飽,摸肚子滿足。
2016-09-29
2016-09-20 4287 浏览
昨天晚上要招呼外國朋友,因銅鑼灣比較近,而外國朋友又喜歡吃辣的東西,於是在這裡找飯店。剛好找到這家川菜,馬上訂位。晚上7點去到,坐底發現有D唔對路。首先,菜牌很奇怪,點解好似食套餐揀餸咁,叫個服務員問下,原來係每位收費,簡單的川菜收320一位!唔包酒水,知道有D中伏,但諗住睇下上菜正唔正宗。但再睇到只收現金,就真係奇怪!而家🈶️邊間餐廳唔收卡㗎!都算,菜正宗都冇所謂!最終,上菜,FXXK! 正宗川菜?以為每個餸落幾粒花椒就係川菜,一D風味都冇,麻又唔麻,辣又唔辣,我真係未食過咁差嘅川菜!重要320蚊一位,又唔收卡,下次免費請我去食,我都唔會再去!😡😡😡
2016-09-19
2016-09-18 3547 浏览
I used to dine at the restaurant several times and found it not bad at all. So this past weekend I was happy to find that they can also deliver to home, so I ordered a delivery of Sichuan Cold noodle and Fuqu Feipian via online dining platform . When the food arrived, I found it such a disappointment: Fuqi Feipian 夫妻肺片 was smelly and the meats color had turned green!!! See my pictures. Not wanting to be poisoned, I put it Directly into rubbish bin! As for Sichuan cold noodle, they simply forgot putting souce into the box! Finally, I had to cook my dinner.
外卖送餐
2016-07-26 4603 浏览
今次係第二次LUNCH 嚟食四姐川菜,想試重慶涼麵同酸菜魚,再嗌多個蒜泥白肉同木耳。重慶涼麵一直係食評推介之選,好可惜我覺得只係一般般。先講麵質,屬幼滑但軟身個隻,唔係彈牙煙UN個隻。辣醬味道不錯,但唔夠辣,唔夠惹味,所以有D失望。蒜泥白肉個味道基本上同涼麵既冇咩分別,肉質可以,份量亦不少,比口水雞抵食,但口水雞味道好D (其實都好似係同一隻味)。木耳OKAY, 涼菜來說可以,岩晒唔食辣的人士。酸菜魚味道不錯,魚夠滑,可惜唔夠濃味,還是水煮魚好味D。總括來講四姐川菜都係適合初嘗四川菜,又唔係好食得辣既人士食。如果要食再勁D既,我覺得三希樓會係不錯的選擇。

蒜泥白肉
木耳OKAY, 涼菜來說可以,岩晒唔食辣的人士。
木耳
酸菜魚味道不錯,魚夠滑,可惜唔夠濃味,還是水煮魚好味D。
酸菜魚
题外话/补充资料: 午餐惠顧$400可用OPEN RICE COUPON $40
2016-06-02
  • 擔擔麵