2023-04-13 98 浏览
行過幾次都好想入去食先唔講食完先發現原來係富臨旗下藍店黎呆左齋講質素,一黎到其實好驚喜,不過係衰果種,首先擺盤,隻碟發生咩事?住家飯feel,說好的日式西餐?然後個分量,認真少到我一陣走去食左第二餐。講味道,我gf嗌左個明太子蛋包意粉,鹹到口乾。我嗌左個炸軟殼蟹意粉,d意粉好重茄膏味,似大快活快餐d汁味,然後d意粉硬過條命,軟殼蟹蟹腿ok嘅幾脆,重點黎了,個蟹身d腮內臟乜都冇去,都算,大佬臭嘅……所以90幾蚊我食個意粉?
行過幾次都好想入去食
先唔講食完先發現原來係富臨旗下藍店黎
呆左
所以90幾蚊我食個意粉?

軟殼蟹扁意粉
2023-04-12
2023-04-10 110 浏览
之前大埔超級城有間餐廳經常都好多人排隊,每次行過想想試但係又唔想排,於是一直都未試。直至有一日夜晚,路過見到唔需要排隊就入去試下。 裝修風格係日式西餐廳,用餐區域燈光微黃偏暗。門口位置有一個類似選物店嘅角落,主要都係賣杯杯碟碟。 今次order左一個鰻魚蛋包飯同青森蘋果梳打,仲有個薯仔沙律做前菜。 薯仔沙律 青森蘋果梳打味道幾balance,唔會死甜 鰻魚蛋包飯上枱嗰陣係一個橢圓形奄列咁樣,要用刀喺中間劏開嗰隻,唔知係咪侍應太忙,一上枱就幫我劏開同埋淋汁,欣賞唔到佢本來嘅形態。

薯仔沙律

青森蘋果梳打
味道幾balance,唔會死甜

2023-04-08 34 浏览
同朋友一早行完山,返入大埔食生日lunch 🥰🥰知道大埔開咗一間新餐廳,於是早啲去,剛剛開門,可以坐到正位😬😬我哋叫咗喫茶全日早餐,賣相有點怪,但味道還可以😁
同朋友一早行完山,返入大埔食生日lunch 🥰🥰
我哋叫咗喫茶全日早餐,賣相有點怪,但味道還可以😁
2021-12-13
庆祝纪念
生日
2023-04-07 44 浏览
又同老公去食lunch仔,今次去左一間和風咖啡店,被佢嘅櫻花🌸樹吸引住,餐廳裝潢以木系、日式復古風格,古典又好別緻。日式紅酒燉牛肉蛋包飯Lee款係餐廳嘅人氣主食,上台後侍應會幫忙切開蛋包飯,不過我想影相,所以自己切開,蛋包飯色澤金黄成橄欖形,輕輕介開就會有濕潤嘅蛋漿流出。紅酒燉牛肉好軟腍,炒飯仲加入蔬菜粒,配埋佢嘅醬汁都好唔錯。南蠻塔塔醬日式炸豬扒Lee個CP值都好高,即叫即整,豬扒熱辣辣,外皮好香脆,食落又好鬆軟,有大量椰菜絲,配埋塔塔醬開胃,不會覺得太乾。月見雞皮餃子Lee個邪惡嘅雞皮餃子,有2串每串有3件,雞皮香脆,餃子陷肉嫩多汁,沾上蛋汁醬油感覺香濃。綠茶戚風蛋糕綠茶香郁,忌廉打得夠幼滑。但本來想試極。日式布甸船,但可能因為中午,佢話冇🥹青森蘋果梳打泡沫咖啡

日式紅酒燉牛肉蛋包飯

南蠻塔塔醬日式炸豬扒

綠茶戚風蛋糕

泡沫咖啡

2023-04-06 41 浏览
餐廳環境優雅,門口有棵大樹,旁邊有書架,放滿了雜誌。今次品嚐的美食有鰻魚玉子蓋飯、牛肝菌汁忌廉意粉、白桃梳打及櫻花梳打。最愛鰻魚玉子蓋飯,大大條的鰻魚,包住厚厚的玉子燒,望著已經垂涎欲滴,吃著完全胃口大開,感受到鰻魚肥厚潤滑,玉子柔滑細嫩,再配上鰻魚汁,連白飯一起吃,其味無窮。另一款美食牛肝菌汁忌廉意粉,意粉軟硬適中,牛肝菌忌廉汁超多,味道濃厚。如果不喜歡吃忌廉味濃的朋友仔們,這款意粉不太適合你了。

2023-04-05 182 浏览
捕螢白果,應該是未到時候🤪由於已經壯烈犧牲喂飽了蚊子,現在換我餓了要找吃的了…本來想去出名人龍的茶舍,但記錯了大埔超級城,那就去這裏的主場喫茶.以前吃過2次,第一次坐近門口氣氛不錯,第二次坐二人位就感覺有點迫,這次看到沒人就衝了入去,那時已是晚上8:40,9:00 last order, 9:30 送客😂不理了照入,所以有4人卡位坐.瞬間點了菜,好像不用10分鐘就上枱了.抱歉門口很美我忘了拍🥺包著軟殼蟹的麵包糠炸得剛剛好,感覺再炸多一秒就會燶了但現在非常脆口又不油膩,非常好吃,必點.3次都叫這個,抹茶和咖啡味都很濃,協調得來又突顯到各自的味道,喜愛咖啡和抹茶可以點這個.玉子非常厚,鰻魚也很大條,好吃,不過玉子有點不夠實,如果和蟹意比較,蟹扁意粉稍勝.我們於9:20就吃完了,用餐時間不夠半小時,令我想起了最近的中國廉價來港旅行團😂但這間食物和環境質素極高,來這裏快吃也不錯😆😆

瞬間點了菜,好像不用10分鐘就上枱了.
抱歉門口很美我忘了拍🥺

炸軟殼蟹扁意粉
抹茶鮮奶咖啡
鰻魚玉子蓋飯
2023-04-03 205 浏览
估唔到大埔超級城居然有間日式洋食店🤤餐廳既裝修係復古風,環境幾靚,幾有特色,最岀名就係蛋白飯,睇見都想食😂《咖哩牛肋肉蛋包飯 $115》一上枱店員就會切開隻蛋,啲蛋漿即刻流晒岀黎🤤個蛋整得幾滑身,而個咖哩牛肋肉就煮得好淋好入味,幾有驚喜👍🏻《南蠻炸雞 $88》呢份南蠻炸雞好抵食,CP值超高,炸雞炸到好Juicy,肉質彈牙,醬汁唔會太濃味,仲配埋啲椰菜俾你中和返小小膩,呢個真係大份得黎又好食,非常推薦!!《月見雞皮餃子 $62》邪惡既雞皮餃子🥟炸得幾香脆,有跟個蛋汁俾你點黎食,不過個豉油有啲咸,唔可以點太多😂《Lotus焦糖芝士脆餅 $51》呢份甜品都ok,個芝士係cream cheese既質感,食落唔算太漏,配埋Lotus餅食幾有口感🙈《青森蘋果梳打 $45》呢杯蘋果梳打幾清新,飲落好refreshing,始終食飯比較濃味小小,飲返杯梳打中和返,即刻舒服晒,爽!喫茶ちょうぼ大埔安邦路8-10號大埔超級城B區2樓276號舖[⭐️5分為滿分]味道⭐️⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務⭐️⭐️⭐️⭐️價錢⭐️⭐️⭐️推薦⭐️⭐️⭐️⭐️

《咖哩牛肋肉蛋包飯 $115》

Lotus焦糖芝士脆餅
  • 咖喱牛肋肉蛋包飯
  • Lotus 焦糖芝士脆餅
2023-04-03 42 浏览
我最近去了喫茶ちょうぼ,這家是一間日式餐廳。他們的前菜包括薯仔沙律和餐的薯仔蓉,裡面有蟹籽和蛋黃醉,很容易入口,令人垂涎欲滴。我還點了鰻魚蛋包飯,蛋滑嫩可口,鰻魚無骨,旁邊還有沙律菜可以消除油膩口感。接著我點了燉牛舌蓋飯,牛舌厚切但不韌,非常軟腍,有酸酸甜甜的蕃茄醃製,香噴噴份外開胃。炸物方面,我選擇了雞皮餃子,有兩串每串有三個餃子。雞皮香脆,內裡是豬肉,可以沾點蛋液。最後,我還嚐了他們的焙茶牛乳和紅豆牛乳。焙茶香口,少許苦中帶甘,紅豆牛乳則在來枱面時已能夠感受到豆香及紅豆味,採用的是4.3牛乳,十分醇厚口感,有紅豆粒在牛乳中。最後,以日式布甸船作結,布甸口感向華,加上櫻花形狀的羊羹有少許綠豆和椰汁味,讓整個晚餐滿足。

2023-03-30
2023-04-01 39 浏览
🍽️ Choubo Kissaten 喫茶ちょうぼ 📍大埔安邦路8-10號大埔超級城B區2樓276號舖-💫日式紅酒燉牛面肉蛋包飯( $145)店員貼心提示切開雞蛋之前要影相👍🏻雞蛋嫩滑,表面有滿滿嘅紅酒醬🫶🏻🫶🏻飯底有胡蘿蔔粒🥹特別要讚牛面肉燉得好軟好入味😍😍😍💫鰻魚玉子蓋飯( $98 )玉子非常厚!調味好足夠!鰻魚相對來講就比較普通🤣不過呢碗飯相對比較細碗💫 紫薯牛乳($38)香濃紫薯同4.3牛乳嘅味道非常夾👍🏻👍🏻表面嘅cream比較淡味,撈埋就啱啱好💫草莓沙冰($48)草莓味好香,淡淡既甜味加上草莓既酸味,好開胃😍💫日式布甸( $38 )質地厚實,有香濃嘅焦糖味,忌廉撈埋一齊食都唔會喧賓奪主👍🏻👍🏻好味!--🌟餐廳提供餐前小食:薯仔沙律🌟只要有叫主食,就可以用半價加購甜品同埋飲品,都幾抵食呀!🌟環境闊落,坐得好舒服👍🏻🌟店舖門口有好多廚具、精品比客人購買🌟好多人排隊,等位都等咗20分鍾🥲推薦指數:4/5抵食指數:4/5#foodloverin852 #852 #foodie #hongkong #TaiPo #大埔 #和食屋
🍽️ Choubo Kissaten 喫茶ちょうぼ
📍大埔安邦路8-10號大埔超級城B區2樓276號舖
💫日式紅酒燉牛面肉蛋包飯( $145)

💫鰻魚玉子蓋飯( $98 )

💫 紫薯牛乳($38)

💫草莓沙冰($48)
草莓味好香,淡淡既甜味加上草莓既酸味,好開胃😍

💫日式布甸( $38 )
🌟餐廳提供餐前小食:薯仔沙律
🌟只要有叫主食,就可以用半價加購甜品同埋飲品,都幾抵食呀!
🌟環境闊落,坐得好舒服👍🏻
🌟店舖門口有好多廚具、精品比客人購買
🌟好多人排隊,等位都等咗20分鍾🥲

推薦指數:4/5
抵食指數:4/5

2023-04-01 87 浏览
每次經過都大排長龍,而且網上評分也很高。見到佢古風既日式cafe裝修,就抱住好大期望去食。唔知係咪無叫佢既招牌蛋包飯,而係叫左日式牛舌蓋飯,同北海道五花角煮丼飯,所以同預期有出入。牛舌飯係配左個只有酸味的蕃茄汁,我覺得茶餐廳港式茄汁重好食,牛舌有少許臊味,成碗飯最好食既係佢既珍珠米。五花腩唔係平時食到既入口即溶,係好硬同有彈性,唔明點解肥豬肉都可以煮到咁。配餐飲點左黑咖啡同榛子Latte, 咖啡味好淡,榛子Latte偏甜。炸雞係炸完再加個燒汁,似韓式做法,炸得都唔錯肉唔會乾但個汁太甜,只有甜味。因為太失望個雞翼已經唔想影。打擊太大,應該唔會再試😓
2023-04-01 39 浏览
今日係大埔行完山,係超級城見到呢間餐廳好多人排隊,跟風又食下好唔好食🤭🤭。主打食蛋包飯同日式野為主。。叫左個「鰻魚蛋包飯 $115」店員會先俾你影相,之後再幫你切開,蛋漿會流晒落個飯度,鰻魚汁都會另外淋上碟,好惹味大碟。岩晒share食。之後再叫左個「南蠻塔塔醬日式炸豬排飯 $138」呢個勁不得了日式炸豬排超多!多到睇唔到啲飯,南蠻塔塔醬好香洋蔥味,好正。。小食類「日式炸雞翼 6隻 $75」超正!加左個日式汁好juicy又甜甜地,餸飯岩岩好。野飲方面「焙茶麻糬沙冰 $52」同「青森蘋果梳打 $45」價錢合理,幾大杯。。總結黎講都幾唔錯👍🏼好有日式餐廳feel。

總結黎講都幾唔錯👍🏼好有日式餐廳feel。
2023-03-30 30 浏览
鰻魚蛋包飯蛋包飯上菜時已經見到佢浪下浪下咁,一切開,蛋皮入面啲蛋漿好似熔岩咁流出嚟,蛋香十足,有半條鰻魚,最緊要冇碎骨同唔腥。南蠻塔塔醬日式炸豬扒定食即炸豬扒金黃色,好香脆,炸粉唔算厚,南蠻塔塔醬即係蛋黃醬加檸檬汁,食起黎微酸解膩,下邊配有大量洋蔥同椰菜絲。櫻花蝦燒茄子茄子嘅整到好林好香口,上面更少有地咁配上櫻花蝦、木魚碎、紫菜,口感好特別,鹹鹹地鮮味十足。極 日式布甸船一見到咁大個甜品兩個人share食就啱啱好,焦糖布丁食落幾滑,充滿蛋香,焦糖醬會略帶一點淡淡的微苦,有好多水果做裝飾,仲有焦糖脆餅芝士蛋糕,連同焦糖脆脆一齊吃,鹹鹹甜甜咁幾好食。焙茶麻糬沙冰超重焙茶味,第一啖已經好濃,又重奶味口,鍾意焙茶一定要要試下而個,仲要中間有麻糬,煙韌幾有咬口。紫薯牛奶淡淡的紫薯味,上面啲cream夠滑,紫薯鮮奶甜得來唔會太溜。

南蠻塔塔醬日式炸豬扒定食

櫻花蝦燒茄子

極 日式布甸船

焙茶麻糬沙冰

紫薯牛奶
2023-03-30 97 浏览
今天我來和大家分享一下我上次食的日式紅酒燉牛肉蛋包飯。首先,這道料理的外觀非常精美,其中的燉牛肉非常軟嫩,入口即化,搭配上口感柔軟的蛋包飯食,很不錯,而且,這份料理的份量非常足夠,絕對可以滿足食慾較大的人,對我一個女仔來講都有啲太飽。不過雖然賣相不錯,但係略嫌會覺得佢嘅燉牛肉太過濃味,食到中後期會有點油膩飽滯,冇當初咁好食。除了口感外,這道料理的味道也非常好。牛肉濃郁,讓整道料理的味道更加豐富。另外,蛋包的味道也很不錯,蛋皮煎得剛剛好,不會太硬,也不會太軟,口感非常棒。總之,這道日式燉牛肉蛋包飯真的是一道美味的日式料理。如果你喜歡日式料理,一定要來嚐嚐看這道料理。不過,需要注意的是,這道料理的價格屬於中等水平,可能對於一些預算較緊的人來說有點貴了。
今天我來和大家分享一下我上次食的日式紅酒燉牛肉蛋包飯。
日式紅酒燉牛肉蛋包飯

• 日式紅酒燉牛肉蛋包飯
由開業到至今,喫茶ちょうぼ無時無刻滿滿的客人在門口等候,都是為了用心製作的好味道而來,日式復古的裝潢,帶有懷舊的氛圍,這麼有質感的日式餐廳,讓人來過一次就會想再回訪。最令朋友驚艷的就是這月見雞皮餃子,月見雞皮餃子倒是朋友第一次在香港吃到,雞皮餃子下去烤完後,一口咬下非常燙口,但是雞皮脆中帶彈真的好吃,內餡雞肉嫩口無比十分棒,雞皮餃子沾上蛋黃醬油更加鹹香滑潤。日式紅酒燉牛面肉蛋包飯做得出色,視覺上吸睛程度頗到位,這組合讓人食指大動,食慾全開,蛋包飯米飯選用日本米,屬顆粒分明的類型,不是太黏,搭配紅酒燉牛面肉醬汁吃挺不錯的。蛋包飯外型漂亮,切開後不僅顯示出蛋的層次,吃上來也比較軟滑,淋上紅酒燉牛面肉的醬汁後,蛋包飯牛味十足,亦有紅酒的醇香,牛面肉燉得軟腍,咀嚼的時候還可以品嚐到牛面肉本身肉香與脂香,喜歡紅酒燉牛面肉的話可以點來吃吃看。草莓沙冰採用新鮮的草莓打成沙冰,每一口真材實料,草莓沙冰上鋪上滿滿一層邪惡幼滑的忌廉,並以草莓點綴,交織出幸福的味道,香甜滑順的草莓沙冰令朋友愛不釋口。抹茶控的我大力推薦抹茶麻糬沙冰,抹茶麻糬沙冰使用日本進口濃郁的抹茶粉,打成冰涼沙冰,讓人喝上一杯就極滿足。抹

抹茶控的我大力推薦抹茶麻糬沙冰,抹茶麻糬沙冰使用日本進口濃郁的抹茶粉,打成冰涼沙冰,讓人喝上一杯就極滿足。抹茶沙冰上頭的麻糬飽滿軟糯,連同抹茶沙冰一同享用,滋味無窮,喜歡抹茶的千萬不要錯過。

南蠻塔塔醬日式炸豬扒飯給得豪邁,喫茶ちょうぼ的炸工蠻厲害,厚實的炸豬扒外層炸得金黃香脆,每塊炸豬扒皮肉都是緊黏著,不會一夾起就皮肉分離。日式炸豬扒咬下去肉質紮實中帶點嫩嫩的咬感,然後隱約還吃到有些肉汁的感覺,配上南蠻塔塔醬吃簡直是一絕。

現在又是櫻花盛放的好時節,以櫻花日式布甸船作為是晚晚餐的結尾,可謂完美又圓滿。粉嫩的櫻花羊羹高貴優雅,嬌艷欲滴,甜中帶鹹,櫻花香味幽然飄香,好像去了一趟日本一樣。

日式布甸船上幼滑的忌廉結合細碎的櫻花脆脆,品味起來不衝突,焦糖光澤讓日式布甸船發光發亮,日式布甸船綿密柔嫩,一抿即化,焦糖甜度恰到好處,同時感受到雞蛋的香味,可愛迷人。

2023-03-28 39 浏览
喫茶ちょうぼ 大埔安邦路8-10號大埔超級城B區2樓276號舖一家位於香港大埔超級城的和風咖啡店提供各種咖啡、茶、甜點和輕食 各種咖啡和茶飲,例如拿鐵、卡布奇諾、紅茶、綠茶,冰沙⋯⋯店內裝潢簡約舒適,氣氛溫馨舒適適合和朋友聚會或獨自品嚐咖啡閱讀採用木質和白色為主調,配以綠色植物,營造出溫馨自然的氛圍中2飲coffee 對coffee講究有要求 可以試佢地既咖啡·其咖啡豆來自日本,口感香濃順滑日式紅酒燉牛肉蛋包飯 $145—甜甜地好開胃 滑滑的蛋包飯 牛肉入味夠淋有少量沙律菜點綴下 清一清新南蠻塔塔醬日式炸豬扒定食 $138—米睇佢碗仔細細 個份量都唔少 有厚度既吉列豬扒 成座山甘 好多塊 JENG 南蠻塔塔醬有少少似蛋黃醬味道好特別 甜甜地 抹茶麻薯沙冰 $52 培茶麻薯沙冰 $52南蠻炸難 $88櫻花日式布甸船 $108
喫茶ちょうぼ
大埔安邦路8-10號大埔超級城B區2樓276號舖

一家位於香港大埔超級城的和風咖啡店
採用木質和白色為主調,配以綠色植物,營造出溫馨自然的氛圍

日式紅酒燉牛肉蛋包飯 $145
—甜甜地好開胃 滑滑的蛋包飯 牛肉入味夠淋