2023-05-08 44 浏览
路過見到有好多新嘢昭和時代的設計😜感覺都有日本🇯🇵feelll今次出咗好多櫻花食品🌸去日本睇櫻花,而家食嘢都有櫻花口味首先呢個櫻花魚子蛋包飯一啲都唔差因為真係特別嘅蛋包飯,好香濃蛋味道呢個期間限定嘅醬都真係好特別仲有櫻花梳打一齊飲,粉紅色的感覺即刻少女心都出晒嚟櫻花🌸日式布甸船都有滿滿嘅水果而且超級多嘢食擺埋一齊好滿足!呢度環境坐得舒服,仲有期間限定嘅新產品真係唔錯!希望嚟緊都有其他嘢食,可以試吓
路過見到有好多新嘢

昭和時代的設計😜
感覺都有日本🇯🇵feelll
今次出咗好多櫻花食品🌸
去日本睇櫻花,而家食嘢都有櫻花口味
首先呢個櫻花魚子蛋包飯一啲都唔差
因為真係特別嘅蛋包飯,好香濃蛋味道
呢個期間限定嘅醬都真係好特別

仲有櫻花梳打一齊飲,粉紅色的感覺
即刻少女心都出晒嚟

櫻花🌸日式布甸船都有滿滿嘅水果
而且超級多嘢食擺埋一齊好滿足!

呢度環境坐得舒服,仲有期間限定嘅新產品真係唔錯!
希望嚟緊都有其他嘢食,可以試吓
2023-05-08 66 浏览
成日經過呢到都有一條長長的人龍今日早咗番到 一於黎過early dinner見到佢哋出咗個櫻花限定Menu 梗係試吓佢啦首先,我哋叫咗杯櫻花梳打賣相已經非常之打卡 淡淡的櫻花味 唔會太甜 好refresh 好解渴😍之後叫咗醬油魚籽櫻花蛋包飯見到佢粉紅色本身有啲驚 但食落有驚喜☺️啲醬汁充滿濃郁的忌廉香味 仲有淡淡的芝士味蛋包飯的蛋皮係粉紅色 打卡一流蛋包飯真係呢度王牌整得又香又滑大蝦有我成隻手掌咁大 炸得一啲都唔油膩 好正仲有多件奶油蟹餅 我至愛😝甜品我哋叫咗櫻花日式布甸船會有一個焦糖布甸,配上紅豆味羊羹係西式現代甜品同日式傳統甜品的配合💪兩者都唔係好甜 好睇又好食💪💪
成日經過呢到都有一條長長的人龍
今日早咗番到 一於黎過early dinner
見到佢哋出咗個櫻花限定Menu 梗係試吓佢啦

首先,我哋叫咗杯櫻花梳打
賣相已經非常之打卡 淡淡的櫻花味 唔會太甜

蛋包飯真係呢度王牌整得又香又滑
大蝦有我成隻手掌咁大 炸得一啲都唔油膩 好正
仲有多件奶油蟹餅 我至愛😝

甜品我哋叫咗櫻花日式布甸船
會有一個焦糖布甸,配上紅豆味羊羹
係西式現代甜品同日式傳統甜品的配合💪
兩者都唔係好甜 好睇又好食💪💪
2023-05-07 207 浏览
睇食評同相,第一眼感覺好靚好吸引。放假見咁近,於是一心嚟試下兼打卡😌整體嚟講都ok唔錯~日式紅酒燉牛面肉蛋包飯:牛肉味燶又好夠腍,帶少許紅酒香甜味👍🏻蛋包飯好creamy軟滑,切開果時流出嚟果吓好療癒,但略嫌唔夠蛋香。鰻魚玉子蓋飯:鰻魚都算厚身夠肥,燒得剛好有油香。玉子燒好厚又夠蛋香,珍珠米飽滿有𡁻口。加埋蔥花同蕃紅花係面,觀感同味覺都提升,好味道👍🏻炸軟殼蟹扁意粉:軟殼蟹炸到外脆內軟,入面仲係好juicy多汁。👍🏻蕃茄蓉好香濃,酸甜度適中,扁意粉軟硬剛好,配埋個汁好正😋👍🏻白桃梳打:淡淡白桃香嘅梳打水,一般伯爵茶戚風蛋糕:蛋糕好鬆軟但好淡茶味日式布甸:好滑好香蛋味,甜度適中👍🏻
睇食評同相,第一眼感覺好靚好吸引。
放假見咁近,於是一心嚟試下兼打卡😌
整體嚟講都ok唔錯~

日式紅酒燉牛面肉蛋包飯:
牛肉味燶又好夠腍,帶少許紅酒香甜味👍🏻
蛋包飯好creamy軟滑,
切開果時流出嚟果吓好療癒,
但略嫌唔夠蛋香。

鰻魚玉子蓋飯:
鰻魚都算厚身夠肥,燒得剛好有油香。
玉子燒好厚又夠蛋香,
珍珠米飽滿有𡁻口。
加埋蔥花同蕃紅花係面,
觀感同味覺都提升,好味道👍🏻

炸軟殼蟹扁意粉:
軟殼蟹炸到外脆內軟,
入面仲係好juicy多汁。👍🏻
蕃茄蓉好香濃,酸甜度適中,
扁意粉軟硬剛好,配埋個汁好正😋👍🏻

白桃梳打:淡淡白桃香嘅梳打水,一般

伯爵茶戚風蛋糕:蛋糕好鬆軟但好淡茶味

日式布甸:好滑好香蛋味,甜度適中👍🏻

鰻魚玉子蓋飯
日式紅酒燉牛面肉蛋包飯
炸軟殼蟹扁意粉
白桃梳打
鰻魚玉子蓋飯
日式紅酒燉牛面肉蛋包飯
炸軟殼蟹扁意粉
2023-05-05 49 浏览
今日食咗一個炸豬扒飯,伏到不得了明明一個日式炸豬扒飯 點解要將佢擺喺一個細碗上邊?個碗下低裝滿飯,面頭有一大堆椰菜絲,上邊再擺一堆豬扒,跟住加1 劈好細嘅沙律醬我嗰啲沙律醬已經冇可能足夠點啲豬扒但係你唔食咗啲豬扒先,你係食唔到下低啲飯同埋椰菜,當你食咗啲豬扒,你會發現成個飯係一啲汁都冇嘅,即係你要乾啃咗啲椰菜絲同埋白飯食咗一半,已經感覺喉嚨痛絕對唔相信呢間係一間日式餐廳
今日食咗一個炸豬扒飯,伏到不得了
明明一個日式炸豬扒飯 點解要將佢擺喺一個細碗上邊?
我嗰啲沙律醬已經冇可能足夠點啲豬扒
食咗一半,已經感覺喉嚨痛
絕對唔相信呢間係一間日式餐廳
2023-05-04 52 浏览
-喫茶ちょうぼ (大埔)-放工去大埔搵朋友傾吓計順便食飯,喺大埔超級城裏面就揀咗呢間,好有日式風格🇯🇵嘅餐廳!一行入去個感覺好正🥰🥰日式紅酒燉牛肉蛋包飯 $145一嚟到嘅時候已經好香紅酒味,未食都已經聞到🥰🥰然後啲牛肉大大嚿,又夠淋!🐄🐄 個蛋包飯仲有配咗一個燒汁!🥚🥚蛋包飯個蛋都好夠滑,個飯裏面仲要係炒底🤤🤤-南蠻塔塔醬日式炸豬扒丼飯 $138呢個一嚟到嘅時候堆砌到好高,成個感覺好正!豬扒都好夠脆!🐖🐖不過食食吓唔夠塔塔醬,然後問店員攞佢俾咗一大兜我哋!撈埋啲醬就好好食💕💕- 櫻花蝦燒茄子 $69呢個茄子真係好好食🥰🥰🥰🥰成晚最愛!佢個茄子🍆好淋好香,有種入口即化既感覺!加上個燒汁同櫻花蝦🦐仲有木魚!成件事又日式又香!💕-而家加$28 仲可以升級有個伴菜同飲品!伴菜我地個日係薯仔沙律,薯仔好綿!👍🏻👍🏻飲品方面我地叫咗一個白桃🍑梳打,桃味好香,又唔會太甜!另一個係培茶麻糬沙冰,個麻糬超級好食🤤-最後我地叫咗個櫻花🌸日式布甸船 $108作結尾,裏面有個布甸🍮好香滑,都重奶味!另外有個櫻花羊羹有少少淡,如果可以多啲櫻花味就好🥰🥰
喫茶ちょうぼ (大埔)

日式紅酒燉牛肉蛋包飯 $145

南蠻塔塔醬日式炸豬扒丼飯 $138

櫻花蝦燒茄子 $69

而家加$28 仲可以升級有個伴菜同飲品!

伴菜我地個日係薯仔沙律,薯仔好綿!👍🏻👍🏻

這次到訪的喫茶ちょうぼ位於大埔大型商場內,週末排隊人龍絡繹不絕cafe秉承懷舊昭和風格,裝潢以深色木為主調,燈光昏暗,餐碟、餐具亦很精緻食物整體頗高質,份量亦算大🍴明大子香腸意粉:雖然沒有一顆顆的明太子,但醬汁有濃郁的明太子和忌廉味,拌上軟硬度適中的意粉和紫菜很搭,微辣蕃茄醬蛋包飯配炸大蝦:店員切開半熟炒蛋後倒下蕃茄醬,和底下的醬油炒飯一起吃很滿足,炸蝦亦十分香脆,但內裡的蝦肉頗少牛肉芝士漢堡:牛肉鬆軟,薯條香脆,連伴碟的沙律也很新鮮南蠻炸雞:預期是一小碟的炸雞上枱時震驚了,份量比想像多,加上椰菜絲和洋蔥忌廉沙律醬汁(?)所以看上去超澎湃~炸雞炸得十分香脆,包裹著豐富的醬油汁,個人覺得就這樣吃已很滋味,沾上沙律醬汁好像會太過濃味日式布甸:布甸質地偏軟但挺身,有回彈力,甜度適中,加忌廉一起吃就有點過甜榛子鮮奶咖啡:個人覺得榛子味不是很突出,偏重咖啡苦味朱古力咖啡:同上,朱古力味並不明顯

食物整體頗高質,份量亦算大🍴
明大子香腸意粉

蕃茄醬蛋包飯配炸大蝦

牛肉芝士漢堡:牛肉鬆軟,薯條香脆,連伴碟的沙律也很新鮮
牛肉芝士漢堡

南蠻炸雞

日式布甸

榛子鮮奶咖啡:個人覺得榛子味不是很突出,偏重咖啡苦味
朱古力咖啡:同上,朱古力味並不明顯
榛子鮮奶咖啡, 朱古力咖啡
2022-10-15
明大子香腸意粉
蕃茄醬蛋包飯配炸大蝦
牛肉芝士漢堡
南蠻炸雞
2023-04-29 53 浏览
成日都嚟食呢度嘅蛋包飯同水果三文治,見佢最新推出櫻花系列,梗係要嚟試吓新嘢啦。🌸櫻花梳打有淡淡花香味,唔會好甜,好refreshing,幾啱夏天飲。🌸醬油魚籽櫻花蛋包飯賣相好靚,職員好細心噉畀我哋打咗卡先𠝹開飯蛋😆粉紅色嘅醬汁食落係滿滿嘅忌廉味,撈埋啲醬油魚籽,好夾好好食;呢度嘅蛋包飯永遠唔會令我失望,隻蛋又滑又香,隻炸蝦都大條,奶油蟹餅亦炸到外脆內軟👍🏻🌸櫻花日式布甸船滑滑布丁+紅豆味羊羹嘅組合,兩者都唔會太甜,好睇又好食。#ChouboKissaten #喫茶ちょうぼ #cafe #coffeeshop #taipo #cwb #大埔 #銅鑼灣 #咖啡店 #喫茶店 #日式 #溫暖 #和室 #昭和

🌸櫻花梳打

🌸醬油魚籽櫻花蛋包飯

🌸櫻花日式布甸船
滑滑布丁+紅豆味羊羹嘅組合,兩者都唔會太甜,好睇又好食。

2023-04-28 34 浏览
係大埔呢間日系茶室, 裝修得十精緻,有種舊日本餐廳感覺,好似去左日本咁。佢地做緊櫻花祭,幾款食品加左櫻花既元素。就試試佢幾款期間限定。*醬油魚籽櫻花蛋包飯 。 傳統既茄汁炒飯, 配上粉紅食既蛋皮同粉紅色既忌廉汁, 主要是顏色上走櫻花風。*櫻花梳打, 梳打加入左櫻花味既糖漿、 飲落似梅味, 酸酸地咁。*櫻花日式布甸船是日式蒸布布丁,焦糖+蛋+奶味。 另配埋一件櫻花形狀的和果子, 食落似有豆蓉同糕兩個層次。布到好重奶味,係傳統果隻蒸布丁。

*櫻花日式布甸船

2023-04-24 128 浏览
我想很多人都是被門口的樱花樹,和日式古典洋風的氣氛吸引進來吧當然要叫這裏的名物蛋包飯老公要的壽喜燒風牛肉蛋包飯,牛肉片比較多筋但外面的炒蛋算滑,配上濃厚的壽喜燒汁,還吃得下的。我的燒鰻魚蛋包飯只有小量汁醬淋在上面,蛋包飯味道偏淡。而最奇怪是蛋的份量不少,但完全吃不出蛋味,簡直有點懷疑自己在吃什麼。而鰻魚也實在太薄肉,像一塊搽了燒汁的魚皮主食可以加$32要甜品或飲品。甜品要了日式焦糖布甸。上枱時上面的忌廉已經差不多溶化,賣相有點缺憾。味道倒算正常,至少有蛋味有焦糖味,但大部分怕甜的香港人會覺得過甜。飲品的latte 拉花似手有點失手,味道正常發揮。總括來說,最大的賣點還是門口的樱花樹,路過打卡可以,要特地排隊的話,同區也有更好的選擇。

當然要叫這裏的名物蛋包飯
老公要的壽喜燒風牛肉蛋包飯,

飲品的latte 拉花似手有點失手,味道正常發揮。
2023-04-24 46 浏览
好似去左旅行? 其實lee 度係大埔黎嫁~ 就係喫茶ちょうぼ,佢地餐廳超靚,好似 昭和傳統嘅咖啡廳! 除咗有嘢食仲有精品睇•當日就叫咗櫻花系列嘅食品,醬油魚籽櫻花蛋包飯,配上吉列蝦同埋奶油蟹餅,~ 一嚟到都會話一聲,因為個蛋包飯係粉紅色,就算啲醬汁都係粉紅色,影完相之後服務員幫我哋戒開個蛋包飯,再幫我哋加啲醬汁上去! 吉列蝦夠晒大隻,最緊要係個外皮趣卜卜入邊隻蝦都好大隻同埋奶油蟹餅外脆內軟,入邊入口夠晒Creamy! 冇諗過咁好食😆😆叫咗兩款嘢飲白桃梳打,櫻花梳打櫻花梳打個外表超級之靚 飲品入邊加咗鹽直接直接漬櫻花,所以浸耐左啲花就會打開💕💕再加左個櫻花日式布甸船,上面分別左兩個甜品,一個係 布甸一個係羊羹,靚靚外表啱晒打卡💕•
好似去左旅行? 其實lee 度係大埔黎嫁~

吉列蝦夠晒大隻,最緊要係個外皮趣卜卜入邊隻蝦都好大隻

同埋奶油蟹餅外脆內軟,入邊入口夠晒Creamy!
冇諗過咁好食😆😆

叫咗兩款嘢飲白桃梳打,櫻花梳打
櫻花梳打個外表超級之靚
飲品入邊加咗鹽直接直接漬櫻花,所以浸耐左啲花就會打開💕💕

2023-04-18
2023-04-24 35 浏览
櫻花蛋包飯櫻花盛開嘅季節 應該身處日本🇯🇵賞櫻🌸兼購物🎁 可惜荷包冇錢 唯有去大埔城食時令和風晚餐 望梅止渴-🍛醬油魚籽櫻花蛋包飯 $138蛋包飯係招牌菜 而櫻花蛋包飯嘅顏色同醬汁 經過特別調製 呈現淡粉紅色 面頭有巨型魚籽增加口感 醬油混和忌廉汁 少少鹹多多滑 入口綿密creamy 食晒成碟飯 超級滿足🥰 -🍮櫻花日式布甸船 $108甜品組合有日式布甸同櫻花羊羹 小布甸蛋味香濃滑嘟嘟 櫻花羊羹嘅賣相同顏色都靚 深紅色部份係十勝紅豆味羊羹 味道冇想像中甜-🍹櫻花梳打 $42 梳打水加底部嘅櫻花味糖漿 味道偏淡-📍喫茶ちょうぼ大埔安邦路8-10號大埔超級城B區2樓276號舖
櫻花蛋包飯

味道偏淡
📍喫茶ちょうぼ
大埔安邦路8-10號大埔超級城B區2樓276號舖
2023-04-18 45 浏览
難得lunch time 有時間,可以約老公撐枱腳🥰老公話未試過呢間餐廳,今次到我帶佢食好西😝餐廳充滿住日式古堡嘅裝潢,好有特色👍🏻近期做緊櫻花祭😍冇得去日本旅行唯有食櫻花野食懷緬一下🥺❤️醬油魚籽櫻花蛋包飯勁靚嘅櫻花粉紅色已經好吸引😍食落冇平時食嘅櫻花食品咁重櫻花味,反而我又覺得好好食😋滑捋捋嘅蛋同甜甜地櫻花醬汁配酸酸地嘅炒飯底出奇地夾炸蝦同炸薯餅好鬆脆好入味👍🏻❤️櫻花日式布甸船外貌協會會長嘅我表示深深地比佢吸引住😍味道食落都品錯👍🏻我喜歡個布甸,味道好濃郁同香滑❤️櫻花梳打又係靚靚嘅櫻花杯,超適合打卡😍

餐廳充滿住日式古堡嘅裝潢,好有特色👍🏻

近期做緊櫻花祭😍冇得去日本旅行唯有食櫻花野食懷緬一下🥺

❤️醬油魚籽櫻花蛋包飯
炸蝦同炸薯餅好鬆脆好入味👍🏻

❤️櫻花日式布甸船
外貌協會會長嘅我表示深深地比佢吸引住😍
味道食落都品錯👍🏻我喜歡個布甸,味道好濃郁同香滑

❤️櫻花梳打
又係靚靚嘅櫻花杯,超適合打卡😍
2023-04-18
午餐
2023-04-18 63 浏览
雖然櫻花季冇去日本賞櫻,但留港消費都有食咗當去咗旅行嘅感覺。大埔超級城內的喫茶ちょうぼ,和風cafe加上呢期期間限定有櫻花祭menu,粉紅色系嘅蛋包飯、櫻花日式布甸船、櫻花梳打,整個感覺好可愛い呢!櫻花梳打($42)美美的櫻花杯,飲品上面的櫻花花瓣,非常ig-able!醬油魚子櫻花蛋包飯($138)將蛋包飯變成少女味十足的粉紅色,上面有顏色鮮豔的魚子,番茄味炒飯又好開胃呢!櫻花日式布甸船($108)雞蛋布甸加櫻花羊羮,同樣充滿櫻花氣息!

櫻花梳打($42)

美美的櫻花杯,飲品上面的櫻花花瓣,非常ig-able!

醬油魚子櫻花蛋包飯($138)

櫻花日式布甸船($108)

雞蛋布甸加櫻花羊羮,同樣充滿櫻花氣息!

2023-04-17 49 浏览
星期五黎到喫茶ちょうぼ食晚餐。櫻花梳打($42)賣相幾靚,杯上面印滿櫻花圖案,甜甜地,幾解渴。醬油魚籽櫻花蛋包飯($138)連個蛋同醬汁都係粉紅色,充滿少女心,店員會先俾你影相,再幫忙切開隻蛋同淋上醬汁,個蛋幾嫩滑,醬汁幾重忌廉味,配埋魚籽食會比較鹹香同夠味,炸蝦同埋薯餅都炸得幾脆。.櫻花日式布甸船($108)布甸船包括左櫻花羊羹同埋布甸,羊羹清甜,口感比較似硬身少少嘅啫喱,布甸幾滑,都有d蛋香。
星期五黎到喫茶ちょうぼ食晚餐。

櫻花梳打($42)
賣相幾靚,杯上面印滿櫻花圖案,甜甜地,幾解渴。

醬油魚籽櫻花蛋包飯($138)

櫻花日式布甸船($108)
2023-04-15 205 浏览
✅裝修好複古好靚 ✅好適合打卡 店員會比你影完蛋包飯先切✅甜品性價比唔錯 (跟餐加$32就有)✴️都多人排隊 ✴️坦白講都係打卡為主 不要對食物太高期望⭕️日式紅酒燉牛肉蛋包飯 ⭐️⭐️⭐️個蛋還可以 切開有流心都係基本啦 味道還好 蛋味唔算好香 入面嘅飯係炒飯而非白飯 值得欣賞 但唔點汁食都係冇咩味嘅燉牛肉都腍嘅 但咁多蛋同肉 而紅酒汁嘅味道唔夠惹味、唔夠有層次嘅時候就好幾易滯⭕️伯爵茶戚風蛋糕 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢個蛋糕好有驚喜 首先個海綿蛋糕底好濕潤 伯爵茶味夠香濃而唔假 面頭嘅cream酸酸地而且好香芝士嘅奶味 蛋糕夠濕潤嘅時候就可以同cream融合得好好 入口好順滑 ⭕️日式布甸 ⭐️⭐️唔難食不過冇蛋香 冇焦糖香 口感亦都唔滑 同面頭嘅cream同是士多啤梨味道係唔夾的都幾甜下 不過布甸頗甜都係可接受
✅裝修好複古好靚

✅好適合打卡 店員會比你影完蛋包飯先切

甜品性價比唔錯 (跟餐加$32就有)

✴️都多人排隊

✴️坦白講都係打卡為主 不要對食物太高期望