2021-08-04 38 浏览
✨中女獨食難肥日誌 ✨喜鍋海鮮火鍋小廚heypot 中女食旺角再次來到喜鍋,今次三人行,香港人幾時都要打邊爐😆但真係好熱!入座即叫檸檬薏米水,推介!清甜開胃!這家店服務態度好好💛好味又有良知!重慶麻辣雞煲 $148(半隻)食得辣之人可以放心揀大辣,因中辣都不算好辣(平時食開譚仔小辣)但味道好濃!店員會細心幫你攪拌好再食👍🏼手打五寶丸 $88有墨丸、蝦丸、豬肉丸、牛丸及鯪魚球,最好味係蝦丸,爽滑有蝦粒!魚皮餃 $48邊爐點可以冇魚皮餃!好味!芝士竹輪 $48中間芝士爆出,食果時要好小心,一唔小心會辣親!芋絲 $28少吃澱粉可以點芋絲,減少飽滯感覺竹笙 $48超索湯汁,而且份量多好抵食蟹籽墨魚油炸鬼 $58朋友一見到餐牌已經話好想食,一黎到就食得!大量蟹籽,一碟有6件好抵食!自家脆響玲卷 $48好邪惡但真係好新鮮響脆,響鈴最怕有益味,呢個完全冇!好正!總結大件夾抵食,老闆話做熟客生意,下次再黎😚
✨中女獨食難肥日誌 ✨
喜鍋海鮮火鍋小廚heypot 中女食旺角

重慶麻辣雞煲 $148(半隻)
店員會細心幫你攪拌好再食👍🏼

手打五寶丸 $88

魚皮餃 $48
邊爐點可以冇魚皮餃!好味!

芝士竹輪 $48
中間芝士爆出,食果時要好小心,一唔小心會辣親!
芋絲 $28
少吃澱粉可以點芋絲,減少飽滯感覺

竹笙 $48
超索湯汁,而且份量多好抵食

蟹籽墨魚油炸鬼 $58

自家脆響玲卷 $48
好邪惡但真係好新鮮響脆,響鈴最怕有益味,呢個完全冇!好正!
總結大件夾抵食,老闆話做熟客生意,下次再黎😚
2021-07-06
  • 重慶麻辣雞煲
2021-08-02 36 浏览
打邊爐真係好鍾意 唔知點解而我哋唔鍾意食死一間,鍾意周圍去發掘新地方,又試下新野。今次試呢間喜鍋係油麻地,好就腳。座位闊落舒服,可以耐坐。價錢中等,啤酒都有推廣優惠店員服務好,會介紹下食物,有時都几好,唔想林,有人幫忙揀😇點左個魚鍋湯底好多料真係食鍋都掂,好鮮甜,一滾左飲個湯企先湯底好,滾咩都好味叫肥牛同手打雜丸,墨魚滑 滾👍🏻佢手打丸唔錯,多味道,几過隱,推介Like 社交平台 送冰菜,冰菜菜配胡麻醬 送啤酒一流
打邊爐真係好鍾意 唔知點解[笑哭]
而我哋唔鍾意食死一間,鍾意周圍去發掘新地方,又試下新野。
今次試呢間喜鍋係油麻地,好就腳。
座位闊落舒服,可以耐坐。

價錢中等,啤酒都有推廣優惠
店員服務好,會介紹下食物,有時都几好,唔想林,有人幫忙揀😇
點左個魚鍋湯底
好多料[色]真係食鍋都掂,好鮮甜,一滾左飲個湯企先
湯底好,滾咩都好味
叫肥牛同手打雜丸,墨魚滑 滾👍🏻
佢手打丸唔錯,多味道,几過隱,推介

Like 社交平台 送冰菜,冰菜菜配胡麻醬 送啤酒一流
2021-08-02 30 浏览
喜鍋好耐無食過火鍋,咁岩見OpenRice 介紹就去試下,餐廳門口有個大海鮮魚缸,即叫即撈,主打,海鮮及特式湯底店員首先會比左放口罩袋你先,服務好好👍🏻之後會介紹餐牌上食物我地叫左招牌花膠鯊魚骨膠原湯鍋鯊魚骨熬的湯底偏奶白色,花膠係真花膠雖然唔多,但出面有好多大大塊係假花膠,打邊爐前先飲左湯感覺有滿滿骨膠原,入面仲有大量雞腳同豬手🤤店員推介必食小食蟹籽黑松露墨魚油炸鬼,即叫即炸,本身唔好油炸鬼都覺得佢好食,勁脆同埋加左墨魚膠另外又有蟹籽 ,食落口感豐富,黑松露一啲都唔少味道極香濃👍🏻👍🏻肥牛肥牛大大塊,油脂唔算多所以牛味重👍🏻芝士竹輪必食店員提示食個時要小心芝士盪口,竹輪輕焯就可以,口感彈牙,配上半溶芝士,芝味十足👍🏻👍🏻韭菜餃餃子粒粒飽滿,韭菜量多,鍾意食就岩曬,味道超濃。自家製蝦丸本身已經好夠味,蝦丸彈牙👍🏻青檸柚子蜜清涼解渴,味道酸酸甜甜,岩囇夏天飲非常清熱
喜鍋

我地叫左招牌花膠鯊魚骨膠原湯鍋

店員推介必食小食

肥牛
肥牛大大塊,油脂唔算多所以牛味重👍🏻

芝士竹輪必食

韭菜餃
餃子粒粒飽滿,韭菜量多,鍾意食就岩曬,味道超濃。
自家製蝦丸
本身已經好夠味,蝦丸彈牙👍🏻

青檸柚子蜜
清涼解渴,味道酸酸甜甜,岩囇夏天飲非常清熱
2021-07-31 51 浏览
我哋同唔少香港人一樣,耐唔耐就邊爐癮起~見朋友share呢間良心火鍋店有全單8.8折優惠,所以特登去咗試!試完覺得價錢合理,食物超新鮮,仲有唔少減價優惠,大家都可以去支持下!💛.▪️鴛鴦墨魚油炸鬼 $68▪️店員話以前得蟹籽味,而家就新增黑松露味,叫一碟可以試晒兩種!個油炸鬼炸到勁脆,加埋墨魚滑喺面食落有啲似蝦多士都幾特別🤤▪️時令2人海鮮盤 $128▪️有鮑魚、蝦、青口、蜆、扇貝😍全部都好新鮮,啲蝦仲識郁㗎!同埋全部都一人一件,兩個人食啱啱好~
▪️頂級安格斯牛頸脊 $208▪️
食肉獸打邊爐冇理由唔叫牛肉,睇圖都見到啲牛有幾靚,超香牛味!我哋食到勁滿足🤤

▪️白鱔片$118▪️白鱔超新鮮,份量都幾多下!雖然有啲骨但係食落都幾肥美👍🏻
▪️手打四寶丸 $78▪️有墨魚丸、鮮蝦丸、梅菜豬肉丸、豬肉丸。最特別係梅菜豬肉丸,食落有啲似梅菜肉餅味咁幾好食。
▪️萵筍 $38▪️
平時食出面啲萵筍都係薄切,今次呢間係厚切,口感更正更爽口!
▪️青檸柚子蜜 $48▪️超大枝,夠我哋兩個人飲成晚!飲落唔太甜,有少少柚子味幾清新~

▪️沙爹鍋 $68▪️其實呢間店有好多特色湯底,不過我哋貪平揀咗最普通嘅沙爹鍋🤣 但佢個沙爹湯加
▪️鴛鴦墨魚油炸鬼 $68▪️

▪️時令2人海鮮盤 $128▪️

▪️頂級安格斯牛頸脊 $208▪️

▪️白鱔片$118▪️
白鱔超新鮮,份量都幾多下!雖然有啲骨但係食落都幾肥美👍🏻

▪️手打四寶丸 $78▪️

▪️萵筍 $38▪️
平時食出面啲萵筍都係薄切,今次呢間係厚切,口感更正更爽口!

▪️青檸柚子蜜 $48▪️

▪️沙爹鍋 $68▪️
其實呢間店有好多特色湯底,不過我哋貪平揀咗最普通嘅沙爹鍋🤣 但佢個沙爹湯加咁多次水都keep住好濃郁!
  • 頂級安格斯牛頸脊
  • 蟹籽墨魚油炸鬼
黎到旺角,想食雞煲就黎試吓呢間鋪。2個人叫咗半隻重慶麻辣雞煲 $148叫咗小辣,辣度非常易入口,連埋三色椒、洋蔥、芫茜等配料好香好惹味!雞嘅份量都幾多,而且肉質嫩滑,唔會好老同埋都幾入味😋同埋店員會幫我地煮個雞煲,完全唔洗自己動手,唔洗怕痴底/煮到燶咗,好貼心!鴛鴦墨魚油炸鬼 $68油炸鬼釀滿新鮮墨魚滑,油炸鬼炸到脆卜卜,好香脆,個墨魚滑好彈牙,再鋪滿黑松露,真係無得輸!蟹籽味都好好食❤️再沾埋泰式辣醬真係超夾!大推!自家脆響鈴卷 $48每條響鈴真係超級大件,索哂啲湯汁真係勁邪惡,推!秘製芝士墨魚丸(半份)$38 半份即係有2粒芝士墨魚丸,勁大粒,墨魚丸包住大大粒cream cheese,芝士味好濃,但又唔算好膩~ 蟹籽蝦滑 $68 蝦滑好新鮮,肉質好爽口彈牙!入面真係有蝦,真材實料!唐生菜 $28啲菜望落色水都幾靚幾翠綠,而且份量都幾多!潘芳堂雪梨菊花茶 $25/支 帶有淡淡嘅菊花味,唔甜,幾好飲!青檸柚蜜 $48/渣 幾清新,唔會好甜,好解渴~ 整體黎講,鋪頭環境都闊落,坐得舒服,同埋超級衛生(讚)!坐低之後,店員即時提供口罩紙袋、搓手液,跟住仲比咗兜熱水我地清洗餐具,服務真係好周到
黎到旺角,想食雞煲就黎試吓呢間鋪。
2個人叫咗半隻重慶麻辣雞煲 $148

鴛鴦墨魚油炸鬼 $68

自家脆響鈴卷 $48

每條響鈴真係超級大件,索哂啲湯汁真係勁邪惡,推!

秘製芝士墨魚丸(半份)$38

蟹籽蝦滑 $68

蝦滑好新鮮,肉質好爽口彈牙!入面真係有蝦,真材實料!

唐生菜 $28
啲菜望落色水都幾靚幾翠綠,而且份量都幾多!

潘芳堂雪梨菊花茶 $25/支

帶有淡淡嘅菊花味,唔甜,幾好飲!

青檸柚蜜 $48/渣

幾清新,唔會好甜,好解渴~

整體黎講,鋪頭環境都闊落,坐得舒服,同埋超級衛生(讚)!坐低之後,店員即時提供口罩紙袋、搓手液,跟住仲比咗兜熱水我地清洗餐具,服務真係好周到!而且價錢唔算好貴,人均二百幾蚊,食到好飽,份量又多又好食,CP值幾高!
不過都提提大家有收醬料費,每人$15,同埋比咗碟酸青瓜前菜好開胃😹
另外呢排好似做緊88折優惠~
2021-07-29 27 浏览
今次既酸菜魚比之前既有點特別,用薑炒出香味再用魚湯黎熬製湯底好濃郁,所以奶白色同鮮甜,個酸味除左酸菜之外,仲用左新鮮檸檬同青檸黎調攪,有大量大豆芽同芫茜,反而辣椒、花椒不會太重味,而魚係用新鮮鱸魚切片,啖啖肉非常嫩滑,打邊爐前等仲似左4碗湯。蟹籽墨魚油炸鬼打邊爐前黎個小食,油炸鬼炸得好脆口但唔油膩,墨魚滑彈牙再加埋蟹籽惹味又靚。牛魔皇塔用層架擺放3款牛,最頂係牛肉安格斯牛柳粒,中間係本地手切牛、最底係安格斯牛頸脊,牛肉新鮮,呈鮮紅色,油脂比例平均,肉味濃唔鞋肉。我地叫左個幾特別既餃,叫爺孫餃,係餐廳獨有,用酸菜碎同椰菜碎做餡料,估唔到係甘夾又幾得意。另外仲叫左時令海皇盤,海鮮新鮮鮮甜。

蟹籽墨魚油炸鬼

牛魔皇塔

另外仲叫左時令海皇盤,海鮮新鮮鮮甜。
2021-07-28 28 浏览
搵到間係旺角勁抵食嘅打邊爐,啱曬一班朋友食飯吹水。點解唔抵食呢?就係因為有88折呀!週末都幾full, 所以建議先訂枱。邊爐湯底有好多選擇,因為朋友唔食辣,所以我哋最後嗌咗個藥膳醉雞鍋,都好香好多雞肉。之後火鍋配料嗌咗雪花美國肥牛、時令二人海鮮拼盤、讚岐烏冬同蔬菜拼盤。每樣份量都唔少,質素仲好高。最緊要價錢都好適宜嘛~應該仲嗌咗個佢哋推介嘅小食,就係鴛鴦墨魚油炸鬼。係黑松露同蟹子油炸鬼雙拼,好香口,幾特別。

2021-07-28 28 浏览
星期一晚約咗位朋友去旺角打邊爐,去到門口先知原來分享去社交平台仲有88折,梗係唔好執輸啦!我哋揀咗個藥膳醉雞鍋($148),估唔到半隻雞嘅份量有咁大,直頭唔使再單點雞件。仲有一上枱時已經聞到好香嘅藥膳味~然後試咗佢哋推介嘅鴛鴦墨魚油炸鬼($68),係黑松露同蟹子嘅油炸鬼。我仲傻到以為係for打邊爐,其實係一個小食嚟嘅。我較鍾意食黑松露嗰份,因為真係好勁香。時令二人海鮮拼盤($128)好掋食,呢個價錢已經有晒大蝦、鮑魚青口元貝同蜆。全部都好新鮮,特別係個鮑魚竟然一啲都唔韌。其他火鍋配料包括讚岐烏冬($18)同份量好多嘅蔬菜拼盤($48)。

2021-07-27 17 浏览
放工約左朋友出街食飯聚一聚,朋友介紹就去左油麻地打邊爐,呢間嘅湯底、食材都幾特別而且新鮮👍🏻一坐低店員就介紹個 “鮮檸酸菜魚鍋”,試咗之後發現佢嘅煮法比較接近港式火鍋,有別一般嘅酸菜湯底,而加咗鮮檸檬🍋、青檸,超級醒胃仲fresh啲。而個湯係用魚熬出嚟,個魚湯又白又香!每塊鱸魚肉質都好滑又無骨,我都飲左兩碗湯同食啲魚塊先開始打邊爐😋飲完湯再試吓個特別嘅餐前小食: 蟹籽墨魚油炸鬼,炸物嚟講又唔覺油膩,加埋啲蟹子、墨魚滑就冇咁單調,點埋個甜酸醬,越食越開胃。開始打邊爐啦,我哋一個二個都係對牛🐮瘋狂嘅,所以order個 “牛魔皇塔” 嚟滿足我哋嘅慾望。上層頂頭係安格斯牛柳粒,中間層就係本地手切牛,下層就係頂級安格安格斯牛頸脊,肉質嫩滑,一塊接一塊食到停唔到口。另外order 嘅海鮮都好鮮甜😝 鮑魚大大隻,聖子爽甜….. 性價比高👍🏻我哋仲嗌左一啲丸類同埋餃子,特別想講嘅係一個叫 “爺孫餃”,原來係由酸菜、椰菜去做餡料,原來兩樣加埋都可以咁夾!當然唔少得炸到脆卜卜嘅 “自家脆炸響鈴卷”,係自家製而且用靚腐皮炸成,放幾秒入煲,就吸晒湯汁精華😙其實仲有好多唔同款式嘅食材可以揀,真係數之不盡😋依家仲

依家仲做緊優惠,逢星期日至四晚只要share 喜鍋 社交平台 Page 就可以有全單88折啦

• 牛魔皇塔
  • 自家脆響鈴
2021-07-26 26 浏览
有沒有喜歡吃火鍋的朋友,一定要來試試喜鍋🔥 餐廳位於油麻地上海街,店員很友善、食物新鮮而且價錢親民,當晚都有不少捧場客喔‼️👫 ▫️餐廳有很多特色火鍋湯底,但因為想吃辣所以點了四川麻辣鍋+清湯鍋🍲 麻辣鍋辣得很過癮,刺激著口水分泌‼️🌶️🌶️ ▫️❥$𝟱𝟴 蟹籽墨魚油炸鬼🥢 餐廳的人氣小吃⭐ 香脆油炸鬼釀上新鮮墨魚滑,很鮮甜爽口😋 一粒粒的蟹籽增加了口感‼️👅❥$𝟭𝟮𝟴 時令2人海鮮盤🥢 有鮑魚、聖子、大蝦、大蜆、青口‼️最喜歡鮑魚和聖子,非常爽口彈牙‼️🤤❥$𝟰𝟮𝟴 牛魔皇塔🥢 擺放在三層架上很有氣勢‼️🤭 牛肉肉味濃郁,食肉獸朋友必試‼️👅❥$𝟱𝟴 手打鮮蝦丸🥢 鮮甜爽口彈牙🤤❥$𝟰𝟴 鳳城水餃🥢 肥嘟嘟,包著新鮮蝦肉,真材實料👅❥$𝟭𝟯𝟴 珊瑚蚌🥢 份量多、口感爽脆🤤❥$𝟰𝟴 白柏葉🥢 同樣的都很爽脆👅❥$𝟰𝟴 炸魚皮🥢 好大一盤,很酥脆🤤❥$𝟰𝟴 天然鴨血🥢 放入麻辣鍋中鴨血非常滋味👅
▫️

❥$𝟰𝟴 天然鴨血🥢 放入麻辣鍋中鴨血非常滋味👅

• 海鮮拼盤
  • 至尊本地牛頸脊
2021-07-25 20 浏览
估吾到旺角上海街附近有間咁高質既火鍋店👏🏻餐廳地方不大,不過乾淨企理,除左提供口罩套俾客人外仲有埋圍裙,非常細心👍🏻食物選擇多,餐前小食、海鮮、火鍋配料應有盡有,睇到眼花繚亂😍最鐘意佢個蟹籽墨魚油炸鬼🥢 炸得好香脆,墨魚肉夠彈牙,配埋粒粒蟹籽,又靚又好食🤤侍應介紹左一個時令海皇盆俾我地,有齊鮑魚、聖子、大蜆、大蝦、青口,每樣都夠晒新鮮,好鮮甜啊😻 最鐘意隻鮑魚,好大隻,就算煮耐左仍然好爽口,正呀♥️如果book枱滿4人既話仲有安格斯4品盛牛天梯送,下次要約多啲朋友黎開餐😍🥢

估吾到旺角上海街附近有間咁高質既火鍋店👏🏻
2021-07-24 24 浏览
今個月因同事升職,老細請我們前來到一間油麻地站附近的一間火鍋店,估唔到真的好味,火鍋店的老闆好親民,會介紹有什麼好食好介紹,而他會以最新鮮嘅海產帶比客人品嚐美食的!新鮮大元貝 、鮑魚 、大蝦 、聖子、大蜆 鮮淮山,青口 、而老闆當日說是令新鮮是聖子, 所以點多少少,真是嫩滑可口,品嚐到各式各樣美食,因為這店有自家魚缸保證鮮味十足!加埋有自家涼茶,和同事一起一邊傾下計,寫意啊!喜鍋火鍋店地址:旺角上海街428號地下 852 香港

喜鍋火鍋
地址:旺角上海街428號地下 852 香港
好鐘意打邊爐😍 冬天打邊爐食到暖笠笠,夏天開住冷氣打邊爐就夠晒爽皮😝好少黎旺角呢邊,朋友帶路黎左上海街一間火鍋店,門口個魚缸有好多生猛海鮮,未食已先加分👍🏻👍🏻朋友嗌左碟炸魚皮,上枱時嚇左一跳,碟魚皮比起平時食開既多左一半有多,太誇張了😝😝海鮮除左散嗌外,仲有個好抵食既海鮮拼盤😗 2個人share食夠晒滋味啊😍 大蜆無沙,鮑魚好大隻,聖子好爽口,大蝦夠晒新鮮,推介呀👏🏻🐙🦐🦪🦀鳳城水餃都吾錯呀🥟 飽滿大隻,入面仲有吾少鮮蝦肉,吾錯❤️

鳳城水餃都吾錯呀🥟 飽滿大隻,入面仲有吾少鮮蝦肉,吾錯❤️
海鮮拼盤
鳳城水餃
炸魚皮
2021-07-08
海鮮拼盤
鳳城水餃
炸魚皮
2021-07-23 12 浏览
我和男朋友早前來到一間真材實料又份量充足的旺角火鍋店,實在豐富到不得了!我自己特別推介有款時令海皇盆 ,是集齊當日最新鮮嘅海產大元貝 x2鮑魚 x2大蝦 x2大蜆 x4青口 x2我自己還額外點上新鮮聖子、日本黑豚豬肉、美國肥牛、鮮淮山、鮮白膳魚………各式各樣,滿足感大增,絕對高性價比!而這小店有自家魚缸,因此海鮮類特別鮮味十足,有時這小店會因應當日貨源供應特別食材呢! 喜鍋 地址:旺角上海街428號地下 852 香港
我自己特別推介有款時令海皇盆 ,是集齊當日最新鮮嘅海產
大元貝 x2
鮑魚 x2
大蝦 x2
大蜆 x4
青口 x2
有時這小店會因應當日貨源供應特別食材呢!

喜鍋
地址:旺角上海街428號地下 852 香港

2021-07-23 15 浏览
好耐冇食火鍋了,經朋友介紹來到了油麻地上海街的"喜鍋"試一試,店員介紹原來餐廳正推出星期日至四晚Share 社交平台 Page可享全單8.8折,或者送小食一客。店員先端上醬料架,醬料每位$13,我選了火鍋湯底 - 香茜皮蛋鍋 $68火鍋最愛的脆鯇片$58,十分新鮮,肉厚身,既爽口又彈牙。鴨血$48嫩滑又不容易散。餐廳特色的梅菜豬肉丸$48是必點項目,富梅菜香,豬肉丸彈牙有口感,配搭十分夾。韭菜餃$48每隻都份量十足,餡料十分豐富,韭菜味香濃,我最愛。餐廳火鍋料高質,湯底又多選擇,下次再試下其他鍋底同配料先。

火鍋最愛的脆鯇片$58,十分新鮮,肉厚身,既爽口又彈牙。

鴨血$48嫩滑又不容易散。

餐廳火鍋料高質,湯底又多選擇,下次再試下其他鍋底同配料先。

2021-07-08