2021-07-27
放工約左朋友出街食飯聚一聚,朋友介紹就去左油麻地打邊爐,呢間嘅湯底、食材都幾特別而且新鮮👍🏻一坐低店員就介紹個 “鮮檸酸菜魚鍋”,試咗之後發現佢嘅煮法比較接近港式火鍋,有別一般嘅酸菜湯底,而加咗鮮檸檬🍋、青檸,超級醒胃仲fresh啲。而個湯係用魚熬出嚟,個魚湯又白又香!每塊鱸魚肉質都好滑又無骨,我都飲左兩碗湯同食啲魚塊先開始打邊爐😋飲完湯再試吓個特別嘅餐前小食: 蟹籽墨魚油炸鬼,炸物嚟講又唔覺油膩,加埋啲蟹子、墨魚滑就冇咁單調,點埋個甜酸醬,越食越開胃。開始打邊爐啦,我哋一個二個都係對牛🐮瘋狂嘅,所以order個 “牛魔皇塔” 嚟滿足我哋嘅慾望。上層頂頭係安格斯牛柳粒,中間層就係本地手切牛,下層就係頂級安格安格斯牛頸脊,肉質嫩滑,一塊接一塊食到停唔到口。另外order 嘅海鮮都好鮮甜😝 鮑魚大大隻,聖子爽甜….. 性價比高👍🏻我哋仲嗌左一啲丸類同埋餃子,特別想講嘅係一個叫 “爺孫餃”,原來係由酸菜、椰菜去做餡料,原來兩樣加埋都可以咁夾!當然唔少得炸到脆卜卜嘅 “自家脆炸響鈴卷”,係自家製而且用靚腐皮炸成,放幾秒入煲,就吸晒湯汁精華😙其實仲有好多唔同款式嘅食材可以揀,真係數之不盡😋依家仲
依家仲做緊優惠,逢星期日至四晚只要share 喜鍋 社交平台 Page 就可以有全單88折啦