2006-02-06 17 浏览
呢間餐廳真係開左好多年了,專做街坊生意,搬回土瓜灣居住的我,都經常舊地重遊,無論是下午茶、晚飯小菜都食過晒,都幾好味既。昨天星期日又去幫襯下午茶,下午茶餐我就覺得吉列豬扒烏冬同干炒牛河抵食又好味,飲品除咖啡或茶之外亦可選擇紅豆冰;而晚飯小菜方面,上星期六晚同埋成家人去食晚飯,幾個小菜當中,魚香茄子煲真係好香,腰果炒肉丁d腰果好香脆好好味,雜菜粉絲煲就麻麻。餐廳格局係典型茶餐廳,d伙記都好有性格架,街坊客就會覺得親切d。

2005-12-13 18 浏览
土瓜灣區內無乜大型商場, 去街都少唻呢頭, 搭5號車經過呢區就多, 凡事總有一次, 呢次周末晚貢下呢頭, 點知貢到佢門口, 其實搭車時早知佢個大招牌, 順理成章入去呢度試試.入去感覺, 同其他老牌香港西餐廳都好類似, 昏暗環境加粉紅枱布再加卡位, 係冷氣勁左少少, 但可惜又係有'煙害'問題, 而佢地多左一樣野就係電視, 咁岩果晚做波, 實行食扒餐有波睇. 扒餐可以, 餐湯餐包甜品有齊, 份量都幾足.
扒餐可以, 餐湯餐包甜品有齊, 份量都幾足.
一到Lunch Time 就好煩惱...唔知食咩好, 公司附近又冇野好食, 最終行左去"哥登堡".Order左兩個set lunch和同事share.- 茄汁豬扒飯- 豬扒肉質好淋, 個茄汁唔錯, 送飯一流.- 芝士白汁班球意粉- 班球只得四舊, 可能又芝士再加白汁, 所以好漏...餐飲可選擇: 椰汁紅豆冰/ 什果涼粉冰, 但係我見隔離位姐姐飲緊杯紅色既什果涼粉冰, 就即刻唔敢叫, 再問靚仔waiter, 可唔可以要椰汁涼粉冰?? 佢好有禮貌答"可以". 點知...黎到一試, 一d都冇椰汁味, 似花奶涼粉冰多d...

Order左兩個set lunch和同事share.

- 茄汁豬扒飯- 豬扒肉質好淋, 個茄汁唔錯, 送飯一流.

2003-12-30 23 浏览
一間開左十幾二十年的港式西餐廳, 再之前叫做"京華餐廳", 係土瓜灣區真係好耐歷史, 不過成二,三十年, 裹面D 裝修隔局無大改變, 廚房到樓面仍然係用一架細升降機去傳菜. 所以有時會聽到BB 聲. 食物好港式西餐, 一般扒類都係鐵板上, 至愛係佢地既獲仔牛柳, 真係食左唔小日子, 唔係特別好食, 不過由細食到大, 有D 親切感.