2010-10-23 20 浏览
細個係馬頭涌讀小學…記得小一開學落大雨就係企係e間哥登堡餐廳門口企等停雨!!!!估唔到現在才回來此地….試一試佢既扒餐~~睇openrice見到雙扒餐好似幾抵食….50幾蚊有紅/白湯,頭盤,主菜,有野飲,仲有甜品~~點解可以平成咁!!!!!! 餐包都係一般…唔好咁高要求~要佢熱呼呼出來餐湯都係咁上下!!!頭盤叫左沙律!!!!我ma ma地~~所以食左幾啖就無食lu!!主菜~~就係雞扒搭牛扒,黑椒汁,正” 夠晒滑又唔會太鞋口!!!牛扒都係一般..係個口咬左好耐先吞得落去飲品不過不失啦甜品又唔錯wo~~原來真係幾多人等位架wo~

估唔到現在才回來此地….試一試佢既扒餐~~

餐包都係一般…唔好咁高要求~要佢熱呼呼出來
餐湯都係咁上下!!!

牛扒都係一般..係個口咬左好耐先吞得落去
飲品不過不失啦

甜品又唔錯wo~~
原來真係幾多人等位架wo~
2010-08-31
2010-10-15 12 浏览
都唔明間餐廳D野好食但點解夜晚會咁少人既呢~今晚去朋友屋企打機吹水之前就去左土瓜灣既西餐廳食飯, 依間野我去我FD打機既話順路都會係依間西餐廳買外賣上去FD到食價錢OK, 美心都3-40蚊, 俾多幾蚊又抵食~唔錯~佢既牛扒唔似牙, 有牛味..但要讚既係佢既吉列豬扒~大 大 塊 炸 到 金 黃 香 脆, 鐵板餐都係50幾蚊...正!D汁仲可以自己淋上去添但我平時7點幾去叫外賣.都係坐得一半...D人真係唔識野~雖然佢門口係比較懷舊...但D野食真係比其他餐廳有得揮架~食完仲會有甜品雪糕送~SUPRISE~!!!!唔駛收錢但餐牌係無寫既~哈哈~
餐牌一張
大大塊吉豬
都唔明間餐廳D野好食但點解夜晚會咁少人既呢~
價錢OK, 美心都3-40蚊, 俾多幾蚊又抵食~唔錯~
但我平時7點幾去叫外賣.都係坐得一半...D人真係唔識野~
雖然佢門口係比較懷舊...但D野食真係比其他餐廳有得揮架~

2010-10-15
大大塊吉豬
餐牌一張
2010-10-04 189 浏览
2010.9豉油西餐廳,是本港飲食文化的其中一個特式。記得年少時,最愛跟男友到此等餐廳撐檯腳,貪其環境不差,價錢又相宜。人大/老了,吃的經驗和要求高了,加上自從認識KC一班識食之士後,飲食眼界不斷擴濶,現巳甚少光顧。隨著本地飲食文化的不斷轉變、創新,這種港式老餐廳的數目巳越見減少,除了大家熟悉的花園餐廳、太平館、波士頓餐廳等等外,位於土瓜灣的哥登堡,也有多年歷史。自從我家樓下有小巴直出佐敦後,也多了到土瓜灣及佐敦兩區覓食。每次坐小巴都會經過哥登堡這個大招牌,每次見到我都會跟自己說,找天來試試吧。這一天,就來了。環境比想像中光猛,冷氣太勁,有九成客滿。點了:1) 鐵板牛柳餐 $76餐飽:烘熱才上檯,又大又軟綿。紅、白湯:是標準豉油西餐廳格式,入得口,也沒有什麼可評了。鐵板牛柳配黑椒汁:想要四成熟,侍應說只能做三成或五成,點了前者。火侯還可以,肉質非常鬆嫩,當然是化學效果,不過還有點肉味和肉汁,不討厭。2) 燒春雞餐 $66也不知有多少年沒吃過燒春雞了,記得第一次吃,是在大快活,當年還覺得好吃到上天呢!這個燒得熱辣辣,皮很脆,脾位的肉質還算嫩,也有肉汁,但胸位就極乾鞋了。連餐飲一大杯,埋單
2010.9
環境比想像中光猛,冷氣太勁,有九成客滿。
點了:
1) 鐵板牛柳餐 $76
餐飽:烘熱才上檯,又大又軟綿。

紅、白湯:是標準豉油西餐廳格式,入得口,也沒有什麼可評了。
2) 燒春雞餐 $66
連餐飲一大杯,埋單才不過一百五十多元,便宜得很,服務也不錯。不過跟在席的也說,下趟來,也不知是何年月。這一次,吃的也許不是味道,是感覺,是回憶,想起的,是跟初戀男友的青蔥歲月。
總消費:$152.5
(原稿:http://sallylui.blogspot.com/2010/09/5-vov.html)

經過這門面巳不知多少次
環境比想像中光猛
餐飽
紅、白湯
鐵板牛柳配黑椒汁
鐵板牛柳配黑椒汁 (近鏡)
經過這門面巳不知多少次
環境比想像中光猛
餐飽
  • 餐包
2010-09-11 10 浏览
個次放咗學之後去食.........一入到去.....聞到一D怪味............不過.......嘢食嘅味道都ok喎!!!串燒好好食!!!!!

個次放咗學之後去食.........

一入到去.....聞到一D怪味............

不過.......嘢食嘅味道都ok喎!!!

串燒好好食!!!!!
2010-09-05 13 浏览
男友一直好推介呢間野,今次終於帶左我去食自選晚餐好抵食,包好多野食~頭盤--薯茸焗田螺男友鍾意田螺所以揀呢個,我淨係食薯茸,都幾好味餐湯餐包餐湯叫左紅湯, 好足料好多菜~餐包都好軟熟~主菜--吉列魚柳+牛扒+意粉可以揀兩塊扒(豬/牛/雞/吉豬/吉魚),跟飯/意粉/薯菜...雖然係兩塊扒但係絕對唔係細細塊既HEA貨, 意粉仲要係茄汁底,唔係白恰跟餐野飲--熱朱古力呢杯野冇味...甜品--朱古力雪糕正常味道,不過都幾大杯一個餐咁多野食都係$53再加一~男友就叫左個鐵板牛柳餐,跟餐既野都係一樣,不過少左個頭盤,$7X,佢話好好食扣除杯熱朱古力,呢餐絕對OK!
男友一直好推介呢間野,今次終於帶左我去食

自選晚餐好抵食,包好多野食~
頭盤--薯茸焗田螺
男友鍾意田螺所以揀呢個,我淨係食薯茸,都幾好味

餐湯餐包
餐湯叫左紅湯, 好足料好多菜~餐包都好軟熟~
主菜--吉列魚柳+牛扒+意粉

跟餐野飲--熱朱古力
呢杯野冇味...
甜品--朱古力雪糕
正常味道,不過都幾大杯

一個餐咁多野食都係$53再加一~
扣除杯熱朱古力,呢餐絕對OK!

2010-09-04
  • 雙扒餐
2010-08-06 14 浏览
去同家姐食哥登堡我叫左燒春雞餐,飲走椰汁的紅豆冰燒春雞就没得説的超好吃的我家姐就叫做紐西蘭牛柳餐,飲走椰汁的紅豆冰牛柳不錯,也很好吃而且呢到d食物都好好吃所以今餐就食左202元都OK啦(價錢)
去同家姐食哥登堡
我叫左燒春雞餐,飲走椰汁的紅豆冰
燒春雞就没得説的
超好吃的

我家姐就叫做紐西蘭牛柳餐,飲走椰汁的紅豆冰
牛柳不錯,也很好吃

而且呢到d食物都好好吃
所以今餐就食左202元
都OK啦(價錢)
2010-08-05
  • 紐西蘭牛柳餐,燒春雞餐,走椰汁的紅豆冰
2010-07-11 18 浏览
一家三口去左哥登堡食晚餐,都幾好味呀!首先來三碗湯,爸爸媽媽飲左碗羅宋湯,我就飲忌廉湯,跟住就食飽飽啦,媽咪食多士,我同爸爸就食飽,均有牛油附送^^跟住就叫左兩個自選晚餐,一個係煙肉腸仔捲+牛扒,豬扒配著菜,另一個係田螺+雞扒,吉列石斑配著菜。再叫左兩個餐飲同甜品,涷飲吾洗加兩蚊,特飲吾洗加五蚊!後記大家去到見到D waiter們好似江湖大佬,其實都吾係既,好似有個金毛哥哥都幾善談+風趣嫁!
一家三口去左哥登堡食晚餐,都幾好味呀!

再叫左兩個餐飲同甜品,涷飲吾洗加兩蚊,特飲吾洗加五蚊!

後記

2010-07-06
2010-05-22 44 浏览
其實好多年前學生時代已經o係呢間『新』哥登堡餐廳食過 Lunch,但係當年俾我o地學生哥感覺係『貴』,所以只係十分間唔中先食一次﹗事隔 N 年,今晚屋企人全部唔o係香港,自己同女朋友又懶得煮,所以就去佢屋企附近o既呢間哥登堡餐廳度食個晚飯。其實之前一日,已經上o左o黎睇過 D 食評,見價錢又唔算貴,已經大家o既評價大多都係正面,所以最後決定去試一試晚餐。原本想叫個鐵板牛柳餐o既,但係各位巴打絲打真係無介紹錯,果個雙扒餐的確更加抵食,$53 (未連加一) 有湯,有頭盤,有主菜,有o野飲,仲有甜品,所以,我同女朋友最後就叫o左兩個雙扒餐o黎試試﹗先o黎個湯同餐包,湯就唔太多講喇,都係一般中低價餐廳o既紅湯白湯質素,我o地兩個都係叫白湯,稀就唔算稀o既,但係…普通囉﹗至於餐包,室溫的。如果可以輕輕叮一叮熱佢自端出o黎俾客人,咁就正得多喇﹗到頭盤,女朋友叫o既係鮮果沙律。佢o既鮮果並唔係用罐頭雜果,而係真係用蘋果。但係味道就偏酸。而我叫o既,就係薯茸焗田螺。佢用o黎裝田螺o既兜兜明明係有五個窿位,但係佢只係放o左四隻,而且薯茸o既份量都真係比較少。不過,味道就真係好好喇﹗D田螺好有味,好好食~

o黎到主菜喇,我同女朋友都係叫雞扒搭牛扒,但係佢叫o既係黑椒汁,我o既就係蒜茸汁。雞扒睇落,應該係用雞脾肉o黎拆o既,因為仲有一少節雞脾腳骨。味道唔錯,而且 D 雞煮得o岩o岩好,肉質仍然嫩滑。但係牛扒就真係要彈一彈,無論係我果碟,定係女朋友果碟,塊牛扒都有少少 Over cook,『鞋』o左 D。

o野飲方面,叫o左凍檸水同凍檸茶。檸茶o既茶味好重,檸水就好似走甜咁……

最後,到甜品,我要o左雪糕,無得揀,只有芒果味,夠凍,用鐵兜o黎裝都幾有特式﹗女朋友叫o既係啫喱,青檸味,味道就唔錯,不過可能雪得唔夠耐,凍就真係唔係太夠喇﹗

食完埋單,兩位連加一承惠 HK$117,俾埋貼士齊頭 $120。價錢都真係算抵﹗

不過點都要講講佢o地o既服務同埋 Waiter 儀容。D Waiter 絕大部份睇落都好似 D 江湖大哥,個個 D 頭髮都金到閃o既,而且粗聲粗氣,不過服務都 OK﹗但係服務上就真係有樣o野可以改一改﹗今晚我o地 19︰00 入坐,所有o野都o黎得好快,主菜食到一半左右,就有 Waiter 行埋o黎問餐飲飲乜。杯o野飲一o黎到o岩o岩飲o左第一啖,Waiter 又o黎問甜品要 D 乜喇,俾我感覺係好似趕住我o地快 D 食完走咁﹗結果,我o地食完行出餐廳,時間都只係 19︰28,半個鐘都無﹗不過可能真係又平又算幾好食,走時,門外已有五六 Group 人等緊位喇﹗
鮮果沙律 + 忌廉湯
餐包,如果叮熱少少更好﹗
薯茸焗田螺
雞扒併牛扒 + 黑椒汁
雞扒併牛扒 + 蒜茸汁
檸茶,重茶味…檸水,十分淡…
啫喱及雪糕
2010-05-21
$58.5 (晚餐)
鮮果沙律 + 忌廉湯
薯茸焗田螺
雞扒併牛扒 + 黑椒汁
雞扒併牛扒 + 蒜茸汁
啫喱及雪糕
  • 雙扒餐
2010-05-09 123 浏览
五月四日 (星期二)坐巴士經過,偶爾都看到不少食客在門外排隊似乎是一間頗吸引的食肆....今晚決定"下車",一試哥登堡來之前先看一看其他食家的評價有的說紅豆冰不錯,有的極力推介燒春雞普遍的意見是食物份量很多,價錢很實惠首先,我們選了一個雙併扒餐,點了牛扒和魚扒前菜有很多選擇,我們選了較特別的薯蓉焗田螺雖說是一個普通的晚餐,但絕不馬虎田螺頗大隻,而且焗得很入味,配上薯蓉簡直一流牛扒煎得剛好,肉質煙韌,吃得出是新鮮貨式魚扒亦無偷工減料,只有很薄的一層粉,外脆內稔,很不錯意粉則較普通,還有點凍呢老公仔向來喜愛吃雞肉看到其他食家推介燒春雞,而且原隻的都只售約$60元(一個套餐),實在不可錯過是即點即做的,所以等了約二十分鐘來到時,嚇了一跳,竟是那麼的大隻很熨手,很細心的付上了一對手套雞肉軟稔而嫩滑,加上少許鹽,很滋味套餐還付送甜品和飲品甜品可選雪糕和啫喱....雪糕還有多款味道選擇....真的很便宜...真的很超值!想不到還有其他地方可以提供那麼經濟又高質素的食物....強烈推介!
五月四日 (星期二)

坐巴士經過,偶爾都看到不少食客在門外排隊
似乎是一間頗吸引的食肆....
今晚決定"下車",一試哥登堡

來之前先看一看其他食家的評價
有的說紅豆冰不錯,有的極力推介燒春雞
普遍的意見是食物份量很多,價錢很實惠

首先,我們選了一個雙併扒餐,點了牛扒和魚扒
前菜有很多選擇,我們選了較特別的薯蓉焗田螺
雖說是一個普通的晚餐,但絕不馬虎
田螺頗大隻,而且焗得很入味,配上薯蓉簡直一流

牛扒煎得剛好,肉質煙韌,吃得出是新鮮貨式
魚扒亦無偷工減料,只有很薄的一層粉,外脆內稔,很不錯
意粉則較普通,還有點凍呢

老公仔向來喜愛吃雞肉
是即點即做的,所以等了約二十分鐘
來到時,嚇了一跳,竟是那麼的大隻
很熨手,很細心的付上了一對手套
雞肉軟稔而嫩滑,加上少許鹽,很滋味

套餐還付送甜品和飲品
甜品可選雪糕和啫喱....雪糕還有多款味道選擇....

真的很便宜...真的很超值!
想不到還有其他地方可以提供那麼經濟又高質素的食物....

強烈推介!
薯蓉焗田螺
雙併扒餐
雪糕和啫喱
2010-04-24 26 浏览
因為唔知D相SAVE咗去邊,所以搞到而家先寫到食評....好耐之前食過一次午餐,真係抵食夾大件,味道又幾好,諗住有機會試埋晚餐先寫食評..嗰日搭車經過見到哥登堡門口有個大POSTER,晚餐$53元,餐湯.頭盤7揀1,主菜任揀兩款扒(有牛扒,吉豬,洋蔥豬扒,魚扒...等等),仲有甜品同飲品,,,特飲仲唔使加錢.睇到幾吸引,於是夜晚即刻去食..去到見到幾旺,我一家三口都要等咗一陣先有位.我ORDER咗$53元餐,頭盤揀咗腿蛋沙律,紅湯,吉列豬扒+牛扒跟薯菜,椰汁紅豆冰+啫喱.我先生ORDER咗鐵板牛柳餐,有餐湯,飲品,甜品腿蛋沙律---火腿就濕身,食落幾有火腿味,應該唔係平價貨.烚蛋剛剛熟,仲有少少糖心.沙律夠凍,去餐廳食沙律,尤其係跟餐沙律,最怕唔夠凍.但呢度唔會,好夠凍,食落好清新,份量唔多,食完好開胃**WAITER哥哥話好多客都覺得略酸,但我就覺得啱啱好,如果唔鍾意食較酸沙律嘅朋友,可以揀其他頭盤...有串燒...焗田螺....**白湯.紅湯+餐包---講真湯麻麻地,我飲到3份1已經唔想飲,紅湯冇香味,可以話淨係得個樣同色水,好似加完水再煲咁...白湯仲衰,成兜白雪雪,粟米都冇粒,
因為唔知D相SAVE咗去邊,所以搞到而家先寫到食評....

去到見到幾旺,我一家三口都要等咗一陣先有位.

我先生ORDER咗鐵板牛柳餐,有餐湯,飲品,甜品

腿蛋沙律---火腿就濕身,食落幾有火腿味,應該唔係平價貨.

白湯.紅湯+餐包---講真湯麻麻地,我飲到3份1已經唔想飲,紅湯冇香味,可以話淨係得個樣同色水,好似加完水再煲咁...白湯仲衰,成兜白雪雪,粟米都冇粒,有點似糊仔,飲落又冇味....差

餐包非常大個,大過一個成人拳頭,見到都飽晒.......不過幾鬆軟同好熱...但係食完都夠飽....

吉列豬扒+牛扒薯菜---豬扒超厚超大塊,一D都唔乾身,好鬆化...一定係即叫即炸.但略嫌有少少靳,不過有返半吋咁厚,有少少靳口都唔出奇..
牛扒竟然可以ORDER幾成熟,真係有點驚喜,因為比著其他餐廳做呢D特價餐,通常廚房都係一早整定,而且仲要係碟上,一定冇得俾你揀,但係呢度就唔係,落單時佢問你要幾成熟,做到足,所以要等耐少少...
牛扒幾淋,好大件,一食就知用鬆肉粉去醃,不過都應該唔係落好多,因為仲要用少少力去切,唔似有D茶餐廳咁一落刀就散開...加埋洋蔥汁超好味

薯條好熱好脆,係即炸嘅

鐵板牛柳---好淋,味道幾好..
略嫌要8成熟,但嚟到切開仲血淋淋,應該只得6,7成熟...黑椒汁稍辣...食完要飲勁多水..

椰汁紅豆冰---過得去,本人覺得紅豆唔夠爛,一粒還一粒,唔淋,唔夠甜,椰汁唔夠香,溝得水多,最尾都係要叫佢地加淡奶...
但如果唔飲得甜嘅朋友應該會覺得OK.

雜果賓治---本人對呢樣飲品冇咩興趣,所以冇飲到,個WAITER哥哥俾個TIPS,就係ORDER呢個賓治千祈唔好落紅糖水.....(佢冇講點解)

甜品啫喱---應該雪咗好耐,開始有點硬身,而且係青檸味冇得揀,加咗花奶陣味好怪,SO冇食到..

整體上好滿意,係D餐湯真係差..其他都好滿意,.話晒都係老牌餐廳,水準有返咁上下.
值得一讚係WAITER哥哥好好禮貌,雖然爆場,個個冇停手,但應客都好快,而且落力跟進,又有禮貌..呢樣嘢先係最緊要,如果D嘢好食,但係遇著D WAITER黑口黑面,咁就真係食咗都背脊骨落...

P.S:$53元一個餐,我同個仔兩個人食完都頂到上心口,真係抵食,而且味道幾好,仲有,跟餐送特飲,今時今日叫個餐飲杯凍嘢就要加2元啦,特飲加夠你5-8元,但呢度唔使加錢有個特飲,去邊度搵呀???
紅白湯--好差
大過拳頭嘅餐包
好清新好開胃嘅腿蛋沙律
絕不欺場嘅雙扒餐+薯菜
黑椒汁勁辣,不過好淋嘅鐵板牛柳.
好睇唔好食嘅甜品+特飲
2010-04-10
庆祝纪念
纪念日
大過拳頭嘅餐包
好清新好開胃嘅腿蛋沙律
絕不欺場嘅雙扒餐+薯菜
黑椒汁勁辣,不過好淋嘅鐵板牛柳.
好睇唔好食嘅甜品+特飲
1K
2010-04-18 44 浏览
坐巴士經過好多次, 都門面被果幾個大金屬字深深的吸引住;一睇就知係幾十年前已開業的舖頭.今時今日, 仲邊有餐廳用呢d 金屬大字招牌吖, 可以多年都站得住, 今日終有機會一試.以前細個阿公住呢頭, 雖個個禮拜都探佢, 但次次都係飲茶 (茶樓好似叫"好彩"), 所以一直都未食過呢頭其他的餐廳呢.一入內, 已是 70's 的裝修, 卡位, 牆上的小水晶燈~全男班的侍應也是特色~叫兩個午餐喇, 媽叫栗米牛脷, 我要蒜汁豬扒飯.羅宋湯先上, 嘩, 勁勁勁咸!倒左半杯水, 才飲得!飲左一半算喇, 血壓都已高左幾度個飯就好好多, 兩片豬扒都好好食, 多肉汁, 唔乾.似煎的, 而不是炸的... 係就好有誠意o羅飯就有d 過多水, 一小部份痴痴地埋一舊.媽個飯多白汁, 唔係講笑.但牛脷好好食, ok 噃.佢竟食晒! 係証明左好食呢.唔洗加錢可飲紅豆冰, 媽馬上叫左不算太甜, 都ok 多豆.我杯凍啡正常.係個湯累事, 否則每人只係$33 , 一定笑得出.
坐巴士經過好多次, 都門面被果幾個大金屬字深深的吸引住;
一睇就知係幾十年前已開業的舖頭.
今時今日, 仲邊有餐廳用呢d 金屬大字招牌吖,
可以多年都站得住, 今日終有機會一試.

所以一直都未食過呢頭其他的餐廳呢.

全男班的侍應也是特色~

叫兩個午餐喇, 媽叫栗米牛脷, 我要蒜汁豬扒飯.
羅宋湯先上, 嘩, 勁勁勁咸!

倒左半杯水, 才飲得!
飲左一半算喇, 血壓都已高左幾度

個飯就好好多, 兩片豬扒都好好食, 多肉汁, 唔乾.
似煎的, 而不是炸的... 係就好有誠意o羅

飯就有d 過多水, 一小部份痴痴地埋一舊.
媽個飯多白汁, 唔係講笑.
但牛脷好好食, ok 噃.
佢竟食晒! 係証明左好食呢.

唔洗加錢可飲紅豆冰, 媽馬上叫左

不算太甜, 都ok 多豆.
我杯凍啡正常.

係個湯累事, 否則每人只係$33 , 一定笑得出.
塊豬扒似係煎多過炸, 係唔係呢?
真係好多多白汁, 但牛脷很不錯
今時今日, 轉紅豆冰不用加錢, 仲有邊度可以?
今時今日, 轉紅豆冰不用加錢, 仲有邊度可以?
2010-01-04 15 浏览
聽朋友話呢間餐廳歷史耐又好抵食,於是決定去試下。 同阿媽兩個人六點到去到,時間尚早,店內人客不多。 阿媽點左50蚊自選晚餐,前菜有沙律,仲有湯。 主菜係炸魚柳拼牛扒,仲有甜品同餐茶。我叫左鐵板羊扒餐。 有湯,甜品同餐茶,68蚊。我地都叫左羅宋湯,味道鹹左d,但都算幾好。 阿媽話沙律唔錯。 至於主菜,羊扒軟身,好好味,唯一遺憾係唔記得要求汁要分開上,浸軟晒d薯條。阿媽ge炸魚柳拼牛扒,份量十足,魚柳同牛扒都好大塊,兩塊夾埋佔晒成隻圓碟,試左一舊魚柳,果然唔錯,好有鮮味。 牛扒就味道一般。 之後有餐茶,仲有甜品,有雪糕同jelly選擇。 我地都揀左jelly,味道唔錯。計埋加一先至$130蚊,咁ge價錢有咁ge質素,認真抵食。

我叫左鐵板羊扒餐。 有湯,甜品同餐茶,68蚊。

計埋加一先至$130蚊,咁ge價錢有咁ge質素,認真抵食。
2010-01-04
  • 炸魚柳
2009-11-25 14 浏览
每次我老公搭車經過都好想去試,因為外形感覺一間很懷舊的西餐廳,終於11月20日一家人及一個朋友去完海洋公園,我老公提議去這間餐廳試吓又可以同朋友慶祝,好彩去到有位不要等,服務態度好好,好過有名氣餐廳! 環境好舒服使我有溫暖感覺(因為外面好凍)!我哋點咗黑椒雞扒飯兩份及牛扒意粉(這食物大件夾抵食及牛扒食落口好似雪糕咁滑)!我哋三個成人及小朋友份量都充足,所以下一次再有機會一定要再去食!
2009-11-20
  • 牛扒
2009-11-19 45 浏览
太太忽地很想鋸扒。今天又沒有甚麼值得慶賀之事宜,所以也就不選擇吃些甚麼和牛或angus一類的貴價貨色。隨隨便便走過兩三條街,到"哥登堡"吃一頓港式扒餐,"平平哋"也是一個不錯的選擇.....幫太座點吃了一個雜扒。自己是夜對鐵板扒餐沒有很大興趣,於是只簡簡單單選了個焗豬扒飯便算....一向很喜歡喝這類港式扒房所提供的"紅湯" (這不包括"白湯"在內,那種杰撻撻的感覺,現在想起來也有點打顫))。這裡的湯料落得很充足 ---- 紅蘿蔔條、洋葱,薯仔等樣樣齊全,走運的我竟還能找到一兩件牛尾肉可吃。色濃味更濃,酸度也足,喝得夠過癮.....伴吃的麵包卻又比想像中的小,此時忽然想起了深水埗飛鷹的那個頭大如斗的大提子麥包,不禁有些懷念.....試了一兩件雜扒內的東西 ---- 豬扒仍藏着雪味,就算是濃厚的黑椒汁也遮蓋不了;煙肉是凍吃的,吃落十分的煙韌,奇怪。吃完這兩款東西,其餘的也就不用試了。太座吃不完,添加了少許"有坑"薯條給小弟。吃了幾條,外脆內軟,是新鮮炸起的。儘管吃至尾段部份已被獻汁浸淰,但論食味,小弟覺得比扒本身更值吃....焗豬飯水準又如何 ? 飯幾乎沒有用心炒過,與像在吃白飯無異,豬扒

.....

伴吃的麵包卻又比想像中的小

;煙肉是凍吃的,吃落十分的煙韌,奇怪
....

焗豬飯水準又如何 ? 飯幾乎沒有用心炒過,與像在吃白飯無異
,豬扒外層粉漿厚如棉襖,而且經醬汁經時的一番"折磨"之下,入口時已變成一團粉漿了
,感覺有點難受
;肉的雪味一咬之下傾瀉而出,面層又不帶燶焦香,是不夠時候焗香的結果
。老實說,連鎖店如大家樂的也做得比她好吃多倍了.....

不過再想,付出六七十塊錢就有扒鋸,可以滿足一下兒時實踐不到的夢想,還想怎樣 ? 怪就只怪現代的物質生活越來越豐富,一張嘴變得越來越揀吃吧
.....
2009-11-01 22 浏览
還記得在中學時期(即是10多年前)已經光顧了哥登堡. 這時只是光顧早餐,而且當年也未有openrice所以也沒有刻意記錄下來,但這10多年也很記得,哥登堡是一間很懷舊的西餐廳.這10多年,時常也搭車經過,依然覺得這餐廳很懷舊,因只是單看門牌已經感覺得到.今天來土瓜灣探朋友,朋友提意到"哥登堡",又平又多野食,還提醒我,晚上的哥登堡是十分多人,而且也沒有登記的,叮囑我們早一點到步排隊,因真的很多人在門口排隊的. 這一晚,我們6:30已到哥登堡了,前面只有一人排隊,由於門口沒有太多空位,所以只能派一個代表,這代表便是我.等兩張枱便到我,我也等了約15分鐘,這15分鐘,我不段留意這餐廳的環境及服務態度,單單這15分鐘,也令我感覺到各職員也在這餐廳服務了一段很長的日子,各職員做野目無表情,手腳速度超快,不停的做做做,而且看見他們的制服也令我在猜測,是否由開業到現在,制服的款式是否一樣,從未更改過呢? 餐廳的環境也令我覺得像20年前的美國電影裏的西餐廳.等了約15分鐘,終於有位了. 我們一坐下,職員已馬上給我們menu,很像很想我們一坐下便落order,食完走人立即下一位.不過,我們也要考慮數分
不過,我們也要考慮數分鐘才order食物,但也feel到這數分鐘,職員時常留意我們,幾時揮手落order呢?當我們一揮手,已有兩位職員速到.
我們今晚兩位都是order了set dinner,set dinner有頭盆,湯+餐包,主菜,飲品(紅豆冰不用加錢)及甜品(本來還以為沒有甜品,因menu沒有註明)
落了order,不用兩分鐘已送上湯+餐包.我們二人也揀選了忌廉湯,可惜湯很鹹而且很水.
湯還未喝完,已經送上頭盆雞蛋+沙律及煙肉腸仔. 這個頭盆雞蛋+沙律很簡單,不用詳細評價但煙肉腸仔這一個汁也是很鹹,煙肉本身已是鹹的,再加上這個鹹汁也是鹹上加鹹. 希望兩個主菜會爭氣d la.
食完頭盆便到了今晚的主菜.黑椒汁吉列豬扒,牛扒意粉及黑椒雞扒,豬扒意粉.今晚真的試了很多扒,有牛有豬有雞,但最值得稱讚的,便是每一個扒都不"韌"不"鞋",汁也很香.
食完主菜後,職員馬上收碟,之後便馬上送來飲品,我今晚便揀選了紅豆冰(嘩,紅豆冰不用加錢呀)不過紅豆冰很多冰,如果除去冰,相信這一杯紅豆冰,我只可品嚐到只得半杯,但不用加錢有紅豆冰,都不能期望那麼多了.
最後便送上甜品,今晚我揀了jelly,朋友便揀了雪糕. 我完全沒有想過會送上甜品,因為menu都沒有註明,但當知道有甜品食,自然開心啦!再加上這個jelly杯,雪糕杯都是小學時期屋企裏的甜品杯,特別令我回味小學時的我.
今晚,真的有很開心,因這個set dinner只是$50,已經有這麼多美食. 這個價錢,環璄及餐具真的令我回味中小學時的我.只需$50也可以感受到10多年前學生時代的感覺.

忌廉湯+包
頭盆雞蛋+沙律及煙肉腸仔