2009-03-03
焗豬扒飯不嬲都係"買飛佛" . 近期突然想起老豆係兒時帶我到過的一間舊式餐廳 - 哥登堡.入到去感覺好親切, 但無印象. 諗都唔諗就叫左個焗豬扒飯, 而女朋友叫左吉列魚柳豬扒配意粉紅/ 白湯 + 餐包係頭盤必有. 紅/白湯都略縑有點失望, 紅湯落得太多辣椒仔LA. 而且白湯水唔夠, 令到個白湯好杰, 口感一般. 但餐包就夠熱, 好食!到MAIN COURSE, 先講吉列魚柳豬扒配意粉, 份量十足, 吉列魚柳整得唔錯, 無腥味, 同炸得剛剛好, 豬扒表面食到有一層蛋, 不錯不錯! 但豬扒本身不太林, 而且肉質都幾"鞋", 但女友就是喜歡食呢隻肉 . 最後做得最好係個意粉, 夠熱而且係有煮過的. 到我個焗豬扒飯LA:豬扒: 同上茄汁: 咸左D, 但伴飯都OK炒飯: 蛋花同飯都炒得好均勻. 到最後叫埋杯自製紅豆杯同雪糕, 真係滿足到呢!~~~~雖然焗飯唔係我想像中的味道, 但係呢個環境同待應都令到我好舒服.
到我個焗豬扒飯LA:
豬扒: 同上
茄汁: 咸左D, 但伴飯都OK
炒飯: 蛋花同飯都炒得好均勻.
到最後叫埋杯自製紅豆杯同雪糕, 真係滿足到呢!~~~~